- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vegyszer
addikt
válasz
Capella #8045 üzenetére
Köszi!
Arra ötlet, hogy a lejátszás alatt az 1920x1080-as filmeket ne nyomja össze kb 4:3-ra, illetve a tv adásokat se nyomja össze, van?
mikor az áttekintő képernyő van soron, akkor még ami szélesvásznú, az jól jelenik meg, de teljes képernyőn nem. (viszont a menü, meg infók azok helyesek...) -
vegyszer
addikt
válasz
Capella #8013 üzenetére
szervusz!
azt mondod, ez a 8$-os kártyaolvasó a conax cas7-es kártyák tartalmát is kiolvassa, és a dekódoláshoz meg felhasználja a homesys?
apropó: hol lehet beállítani, hogy 16:9 legyen az m1, m2, duna aránya, míg a többi 4:3?
erre nem leltem rá. tegnap jött meg aí tuner kínából, de dvd olvasó híján nem raktam fel a gyári sw-jét... csak a homesys-t -
-
nfsu17
veterán
válasz
Capella #6640 üzenetére
Gondolom nem vígasztal, de én a Leadtekem nem tudtam működésre bírni, sem a bemásolós dll-el, sem semmivel.
Azért ha vkinek mégis összejött, szívesen venném, ha leírná. Mert akármit választok ki, mindig errort dob.
Ezért ezt tettem fel helyette, 21 napig mindent tud, utána kuka, de antenna beállításra jó, ha arra kell. A progi zhagyma érdeke, ő találta.
-
nrc
tag
válasz
Capella #4736 üzenetére
Van nekem is egy is Thomson ANT55-ös antennám, így némi összehasonlítást tudtam végezni a Tesco-s antennával.
Analógban az ANT55 tűnik jobbnak, mert azzal egyszerre jön jól az m1, rtl és a tv2 is, míg ha a teszkós antennával rtl és tv2 jó, akkor az m1 gyenge minőségű.
Digitálisnál ugyanazon a vételi helyen míg a teszkós antennán az elérhető max. jelerősség 71, addig a Thomsonnal 63-ig sikerült eljutni.
A próbához az ANT55 teleszkópjait nem szedtem le és az egész összehasonlítás elég hevenyészett volt, mindössze néhány percet szántam rá, nem foglalkoztam sokat egyik antenna beállításával sem.
Megnéztem hosszabbítással és így a megnövelt teljesítménnyel már nálam is jó minőségben jönnek be az adások a 6-7m-es kábelre kötött passzív antennával. A jelerősség ugyan 60 alá csökken, de a minőség továbbra is 100%-os.
Casoli
Sajnálom, hogy nem jött össze, főleg, hogy nemsokára kezdődik a téli olimpia, amit így HD-ban is lehetne nézni.Azért leírom néhány tapasztalatomat a vétellel kapcsolatban, hátha egyszer még érzel kedvet egy újabb próbához:
- az usb-s a tunert csak egy eredeti hátlapi csatlakozóra ajánlott csatlakoztatni, oda is egy nagyon rövid (max.5-10cm) usb hosszabbító kábel közbeiktatásával, hogy így is távolabb kerüljön a számítógép által keltett zavaroktól.
- az antennát érdemes a vízszintes síktól felfelé vagy lefelé megdöntve is kipróbálni, nekem pl. kicsit felfelé a plafon felé szeret nézni. A jelerősség szempontjából nálam sokat számít néhány fok vagy centiméter elmozdulás is. -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #4667 üzenetére
Szerintem a Digikábel DVB-C adása nézhető. A UPC / DIGI kábeles analóg adásához képest sokkal jobb. Az tény, hogy a Digi HD-ben le van maradva a többitől ..., de hát piszok olcsó és kódolatlan. Gyanítom a UPC digitális kábel minősége jobb lehet, STB-vel és kódoltan. Legalább is a UPC Online ezt írta vissza:
" ... Minden csatornáról pontos adatot, nem tudunk közölni, de utána néztünk a konkrét kérdésnek.
Az m1HD (és m2HD): 1920x1080i, MPEG4, 12Mbps
Általánosságban pedig elmondható a digitális csatornáinkról:
SD, 720x576, MPEG2, ~5Mbps változó.
HD, 1920x1080i MPEG4, 10-14Mbps, de tartalomtól függően 21Mbps is lehet a burst. ... "Végül a DIGI mellett döntöttem, mivel a sat / DVB-T nem megoldható és más kábel szolgáltató nincs. Az INVITEL meg vicc kategória ADSL / IPTV vonalon ...
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #4663 üzenetére
" ... Most tényleg az a kérdés, hogy milyen minőségű a DVB-C adásuk. Van erről valakinek megbízható tapasztalata? ..."
Mivel Digikábel előfizetésem van ezt nézem USB-s tunerrel, LCD-vel. A képminőségről emlékezetből, erősen hiányos adatokkal:
MPEG4 HD
m1HD - mindigtv verzió ( ~5,7 Mbps) statikus (1440x1080)
m2HD - műholdas verzió (~ 12,7 Mbps) statikus
dunaHD - mindigtv verzió (~6,7 Mbps) statikus
digiSportHD - digi verzió (~14,7 Mbps) statikus (1920x1080)MPEG2 SD műholdról leszedettek
HBO / HBO2 / HBO Comedy (1-3 Mbps) váltózó
Discovery-k / Viasat-k / Nat-k (2-3 Mbps) változó
FIlm+ / Hallmark / Movie24 (2-3 Mbps) változóMPEG2 SD innen-onnan átvett
TV2 - ~ 3 Mbps
RTL-KLUB - ~ 5 MbpsMPEG2 SD 16:9 (Ezek nagyon jó forrásanyaggal és kódolással jönnek)
RTL / PRO7 / 3SAT / VOX (~ 5 Mbps)A többi SD általában 3-5 Mbps. Egyes SD adások a 720 helyett kisebb oszlopfelbontással jönnek 544 (hbo-k / filmcsatornák / discovery-k műholdról) / 704 TV2. A szubjektív minőség erősen "együtt mozog" a bitrate-l, főleg egy 40"-s LCD esetén. Az HBO filmcsatorna vonulat szerintem "borzalmas" minőségű a piszok alacsony bitrate miatt (notebook-n "bélyegablakban" még nézhető). A digitális frekvenciák fele az UHF sáv tetején van (826 - 858). Így a DIGI DVB-C-n az antenna helyett a kábelrendszer rendbetétele válik fontossá a kifogástalan vételhez. Én is átszereltem az egészet a digi alvállalkozó hálózatépítési tevékenysége után
-
GBogyó
tag
válasz
Capella #4645 üzenetére
Azért ne csak a digitális kábelen lévő bitsebességet nézd, az valóban kiváló. Kérdés, hogy a digikábel honnan veszi a forrásjelet. Ha a DigiTV műholdas adásaiból, akkor felejtsd el. Mondjuk a múltkori botrány alapján az mtv műsorát az UPC-Directről vette, de az sem fényes minőségileg.
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #4645 üzenetére
Korábban azt írtam, hogy a jó minűségű digitális adás bitstream sebebessége a Digikábel-nél ennyi. Sajnos a többség nem ilyen jó ...
mamu Ha a digitális adás tényleg ilyen rossz, akkor össze kéne hasonlítani egy barát / ismerős / rokon vételi helyén vett adással a szolgáltató területén. Ha ott is rossz valószínűleg ilyen a szolgáltatás.
-
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #4244 üzenetére
Hát igen. A notebook választás ... A notebook 2008 szeptemberi. Mivel céges gép, ezért adott gyártó típusaiból árlimittel kellett választani (flottakedvezmény). Akkoriban a HP-nél még a D-SUB dívott, nemhogy a HDMI ... Ezt is a német elosztóból szedte a forgalmazó, mivel akkor még a piacra bevezetés stádiumában volt a GMA 4500MHD alapú típus a T9400 CPU-val (némi power is kell a fordításhoz ... ). Hivatalosan még meg sem jelent ...
Hunter2 Ha a DVB-T-t tudja a tuner, akkor a HD-t is. Legfeljebb a hozzáadott Pinnacle szoftver nem tartalmaz MPEG4 AVC kódeket.
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #4240 üzenetére
Szia!
Huh! Köszi a sok tapasztalati leírást.
A kábel: A HP Docking Station DVI kimenete DVI-D single link, amin az 1080p @60 Hz HD tömörítetlen képtartalom szépen átmegy és a HDCP is üzemel. Mivel csatlakozókiosztás, jelszint, adatprotokoll esetén a DVI/HDMI single link azonos és a digitális audió átvitelére nincs külön vezeték a HDMI szabványban, ezért ebben nem nagyon lehet hiba. (a kábellel szemben támasztott minőségi követelmények nem túl magasak: 165 MHz / szimmetrikus jelátvitel) Tulajdonképeen csavart érpárak árnyékoló harisnyába húzva ...
Arról viszont fogalmam sincs, hogy az ATI a HDMI audio átvitelt hogyan csinálja ... (Gondolom van benne a GPU mellett hangkodek chip, aminek a képességei meghatározzák az átvihető hangszabványt, meg egy áramkör, ami a hangkodek chip kimenetét beillszeti a képinformációk közé).
Az intel dokumentációk szerint a GMA 4500 MHD (GM45) össze van kötve például nálam az intel ICH9 I/O kontrollerrel DMI interface-n keresztűl. Az ICH9 tartalmazza az Intel HD audio streaming megoldást, amit a MIcrosoft is szabványosított. Ehhez a HD audio-hoz kell kacsolódnia az AD1984A hangkodec chip-nek (stereo digitális kimenettel, így gondolom maximum downconvert stereo jöhetne ki a HDMI-n. Nem baj csak jönne ...). Ezek kezeléséhez minden driver feltelepítésre került, kivéve.az "Intel HD audio HDMI". Az intel gpu/hdmi driver readme.txt szerint ez a grafikus driver installálás során automatikusan feltelepül, ha van HDMI audio hardware aktíválva a GMA 4500MHD-ben. Úgy tűnik ebben a notebook-ban ez nincs ...
Szóval valami BIOS tweak programmal aktíválnom kellene a GMA 4500 MHD audio képességeit és várjhatóan ezután települne a szükséges driver is. Tulajdonképpen fogalma sincs a chip-nek, hogy DVI vagy HDMI csatlakozót kötök rá. A HP notebook BIOS beállítása viszont elég "szegényes", a HP pedig szemérmesen hallgat az ügyben ...
A másik lehetőség a G45 chip BIOS inicialízálási folyamatába belenyúlni és beállítani az audió részt. A G45 programmer's guide alapján meg is lehetne csinálni, de garanciális / szerzői jogi / tulajdonjogi problémák miatt hanyagolnám ...
Ui: Persze semmilyen utlity-t nem sikerült még fellelnem. És mégegyeszer köszi az infókat.
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #4114 üzenetére
Ha linux nem fontos, akkor a HD-t venném mivel olcsóbb ... Nagy különbség DVB-T esetben nem lehet köztük, az analóg/AV meg olyan-amilyen egy ilyen USB tuner esetén. Ha van DVB-C-d, akkor nézz egy "triple-mode" tunert a Terratec/Pinnacle/Hauppauge márkák közül (~20k = Volar HX + DVB-C).
-
danih
veterán
válasz
Capella #3611 üzenetére
Capella, GBogyó, nagyon köszönöm!
A Budapest, Száva utcai adótorony szerintem az a kőbányai torony amire konkrét rálátásom van! Vagy tévednék? Megpróbáltam a google maps-on megnézni, de nem jutottam semmire
Megnéztem a 802 Mhz-et (UHF 62) manualban is, de semmit sem találok... Igazából nem tudok rájönni miért, hiszen az m1, m2 tökéletesen jön, szerintem a beállításaim jók. Vagy volna valami trükk? -
danih
veterán
válasz
Capella #3608 üzenetére
Stickybe kéne tenni ha volna
Köszi.
Már csak arra kéne rájönnöm merrefele van a DunaTV és a kereskedelmi kanálisok
Nagyon le vagyok maradva, a TV tunert csak a távirányitója miatt használom, se TV-m, se TV előfizetésem sincs, nem is foglalkoztam volna vele, de most beütött a fociszezon szóval meg kéne találni a csatikat -
-
DarkByte
addikt
válasz
Capella #3090 üzenetére
Ezekkel a szenzáció hajhász de egyébként szakmailag erősen kétséges cikkeken csak a fejemet vakarom. Milyen pixelesedés, meg ilyen baromságok. A pixel a kép atomi egysége könyörgöm (persze MPEG-4 -nél YV12 színtérben van ábrázolva, de ez magában nem okozza a fenti jelenséget). Amiről szerintem az író szeretett volna írni az a blokkosodás, márpedig egy blokk többnyire 8x8 pixelt jelent. A másik hogy a H.264 a blokkosodást az in-loop deblocking -al szinte teljesen megszünteti, max. életlenebb lesz a kép ahol kevés a bitsűrűség az adott jelenethez. (Persze a 1.5Mbit -be bele lehetne kötni, igazából én is legalább 2,5-3Mbit -nek örülnék, de akkor is).
"A hang nem recseg, hanem hidegen sípol."
Elég rég óta kísérletezem audio codekek tömörítési artifaktjainak felderítésével, de én ilyennel nem nagyon találkoztam. Fémes hangzásról, underwater effektel, force stereo miatti sztereó kép torzulással már vannak tapasztalataim. De sípolás. Még az egyébként nekem néha zavaró AAC+ sem csinál ilyet, amit használni. Ott inkább a helytelenül rekonstruált éles magas hangok és a szintetizált zajjal történő rossz interpoláció ami észrevehető, illetve Parametric Stereo -nál a kényszerű zavaró mértékű visszhangosodás. -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #3067 üzenetére
Mióta kihajítottam a videómagnót, azóta nem vettem fel semmit. Ezért mindíg elfelejtem, hogy a többség számára a rögzítés milyen fontos. Esetedben a HTPC adhatja talán a "legrugalmasabb" megoldást.
Mivel a "jővőbe" kevesen látnak pontosan, ezért a gyártók is minden eszközbe beleteszik mindazt, amit csak gondolnak. Nekem ezzel csak annyi a problémám, hogy ezt "csöpögtetve" teszik, holott a technológia korábban is rendelkezésre állt és nem is került volna túl sokba: digitális multiszabványos tuner, MPEG2 / MPEG4 dekóder chip, LAN / WIFI DLNA, stb. és ilyen lesz DVB-T2 / C2 ami jelenleg "aranyár a négyzeten". Ezzel megfosztják a vásárlókat a rugalmasan felhasználható, időtállóbb eszközök birtoklásától és többszőr megvesszük ugyanazt amíg "kiforrja" magát az, hogy egy otthoni rendszerben melyik funkciónak, milyen eszközben van a legjobb helye. Például:
HTPC-be tegyek több digitális tunert és LAN-on DLNA-val nézzem több TV-n a műsorokat vagy TV-kben multituner legyen és koax végighúzva a lakáson?
Vajon tényleg lemondanak-e a kábel- és műholdas szolgáltatók az STB/beltéri erőltetéséről és így a TV átveheti a szerepüket? Most úgy néz ki igen: DIGI kódolatlan digitális csatornák, HelloHD előfizetői kártya külön árusítása, stb. De mi van, ha ezek üdítű kivételek maradnak.
Lesz-e valaha HDMI bemenet HDCP támogatással PC-re, hogy végre fel tudj venni egy STB / TV HDMI kimenetéről 1080i-s jelet?
... és még lehetne folytatni a sort. -
PikkPukk
csendes tag
válasz
Capella #2905 üzenetére
A felkonvertált (HD) adásnak nincs igazán több képi tartalma, mint az SD-nek. Ezzel szemben a HD adás 7, az SD adás csak 2Mbit-tel megy. Szóval a felkonvertált adás kb. olyan minőségű, mint a 7Mbit-es SD adás volna... (bár szerintem ez utóbbi adhat szebb képet más tömörítési paraméterekkel, kevesebb B frame-mel)
Persze félreértés ne essék, én is minél nagyobb felbontást szeretnék látni/kapni, csak jó volna nagyobb bitrate-tel...Lassan újra össze kellene rakni a DVB-T vevőt. Bár utólag konstatáltam, hogy az erősítős szobaantenna nem egy csúcs dolog (nem sokkal jobb, mint a V alakú botantennám), szóval újabb antennabuhera kellene, mert ugye az adóteljesítmény emeléséről még mindig nincsen szó...
-
PikkPukk
csendes tag
válasz
Capella #2895 üzenetére
"De ez az 576i a véglegesre nem egy nagy buli"
Sokat vitáztunk már arról tavaly, hogy - szerintem - elég nagy baromság az interlaced adás, mert kb. csak a műsorok 10%-nál jelent(het) jobb képet, többnyire inkább csak ront rajra.
A másik, hogy az 576 sor még nem volna olyan gáz (pláne, hogy az RTL-nek csak SD stúdiói vannak), inkább az alacsony (2MBit?) bitrate ami betesz a képminőségnek. HD adásnál is a 7Mbit eléggé sovány. Azért, hogy ne taknyolódjon össze a kép, 7db szekvenciális B frame van benne, ami úgy összemossa a képet, hogy tulajdonképpen elvész a HD felbontás... Bár még azért így is jobbnak mondható a kép, mint az SD adásoknál...
A jövőbeni megoldás talán a DVB-T2 lehet, ahol nagyobb sávszélesség áll rendelkezésre (24mbit vs. 35), és mehetnének nagyobb bitrate-tel is az adások. Bár gondolom inkább majd több csatornát fognak ugyanabba a mux-be rakni, mert azért az AH nyeresége fontosabb, mint a nézők elégedettsége... (most is inkább kihánynak az éterbe egy jó nagy null-packet-et, ahelyett, hogy abban a sávszélben műsorokat sugároznának) -
wassermann
Topikgazda
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2837 üzenetére
" ... A digitális földfelszíni műsorterjesztés alapvető célja, hogy a jelenleg tető-, vagy szobaantennát használók (a háztartások 20 százaléka) jobb minőségű és bővebb választékú szolgáltatást érhessenek el, illetve, hogy az új platform erősítse a versenyt a televíziós piacon. ..."
Ez nekem is kiszúrta a szemem, mivel az AH kifejezetten tagadta a szobaantennás vétel lehetőségét. A jelek szerint pedig erre is szerződőtt. A szobaantennás vétel esetén ~ 80 dBuV térerősséget kellene biztosítani a vételi helyen, ez esetben meglesz a zárt térben a szükséges minimum (~50 dBuV). Az NHH országosan 145 mérőhelyen mér, amelyből álljon itt példaként néhány januári adat a Széchenyi adó által kisugárzott jelre (nagyon karcsú a szobaantennához):
Izsák határában (szabadszállás felé) Ch55: 62.6dB ; Ch62: 64.6dB
Dunaföldvár (6-os, 63-as út kereszteződése): Ch55: 54.3dB ; Ch62: 53.9dB; Ch38: 58.3dB
Nagykarácsony (Szent Imre tér): mindhárom csatornán valamivel 60dB felett
Káloz (Bajcsy u): mindhárom csatornán 65dB felett
Kőszárhegy (Fő út): 71.5 dB mindkét DVB-T csatornán
Karácsond (Pizzeria): 60dB; és 38-as csat.: 65db
Gyöngyös (Bene u): 59-61 dB a 3 csatornán
Vác (Híradós emlékhely) és Kosd (takarékszövetkezet): 70dB felett mindhárom csatornán -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2819 üzenetére
kutyuska Köszönöm a válaszodat. Ezek szerint csak az aktiválási folyamat során szükséges az STB és előfizetői kártya összerendelés, amúgy nem vizsgálja ezt.
Capella. Ha egy hétig kikapcsolt az STB és elveszted a jogosultságot az is rendben lehet, hiszen újraaktiválódik. A DVB-CI szabványra épülű Conax, stb. kódolási rendszerek elég bonyolult jogosultságkezelést tehetnek lehetővé. A jogosultság kezeléshez (azonosításhoz) és a kódolás nehezítésére a külünbüző CA rendszerek a szolgáltató oldalon előfizetői adatbázist tartanak fenn és külön program stream-t multiplexálnak a transport stream-be. Ebbe olyan információkat írnak, amilyet csak akarnak (az előfizetői kártya, a CAM modul tulajdonképpen számítógép).
-
kutyuska
aktív tag
válasz
Capella #2819 üzenetére
1. A Sony tagadja, hogy az ő hibájuk lenne, viszont az AH tényleg megoldotta, de nem hiszem, hogy a Sony TV tulajdonosok miatt.
2. A műszaki okokat nem ismerem, de valszeg emiatt lehet.
Amit leírtam, az mások tapasztalata nem az enyém.A HD-s box jelenleg ingyen van a HD-s csomag mellé.
Ami miatt nem szeretnék STB-t.
- foglalja a helyet,
- fogyasztja az áramot
- újabb kábelek
- még egy távirányító
- A tv-m tudja amit most ezek a boxok nyújtanak. Képminőségben talán jobbat is.
Ha lesz PVR-es STB annak örülnék.
( jelenleg ezért van UPC Directem ) -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2741 üzenetére
NET: Az 10Mbit/sec az 30/20Mbit/sec, de lehet 50/25Mbit/sec is. Ezzel minden rendben van, főleg így UPC után.
TV. A DIGI analóg kockás. Tehát MPEG kódolású forrásból alakítják vissza analóggá, amelynek talán 1Mbit/sec lehet a bitstream sebessége. Gondolom ezt az MPEG2 kódolású forrást nyomják ki DVB-C-re, mivel gyakorlatilag párhuzamosan adnak. Ebből is látszik, hogy a kábelen mekkora a tartalék. Valóban sok a hiba. De az m2HD rendben van.
A DIGI-nek egy érdeme van. Elindította a lavinát az előfizetői kártya megszűnésének irányába.... Vajon mit lép erre a többi?
-
-
anrab
addikt
válasz
Capella #2727 üzenetére
nem kell hozzá a haver. én tegnap bent voltam és megérdeklődtem. egy házban lakunk egyébként. nincs behúzva semmilyen kábel mert a régi coax antennán jön. set top box-ot pedig azért nem ad csak ha előfizetsz a max pack-ra mert továbbra is nyomják a 61db analóg csatornát is!
-
válasz
Capella #2727 üzenetére
De miért kellene eröltetni ezt a dvb-c vételt? Ugyanaz (sőt több) fogható az analóg rendszeren. Nekem azért van, mert van HBO-m. Mivel dvb-c-n is csak sd adásokat nyomnak, nem sok értelmét látom miért lenne jó egy dvb-c vevő. (Na jó, 1 picit zajosabb az analóg kép, meg ha számítógépes, akkor ujrakódolás nélkül felveheted a stream-et)
A linkjeid nem működnek, a fórum kezdőoldala jön be.
-
anrab
addikt
válasz
Capella #2715 üzenetére
most kapcsolódtam vissza, nem tudom hogy válaszoltak már!
a Digi ad set top box-ot abban az esetben ha előfizetsz a kódolt MAX-PACK-ra.
ez 2000ft. nem elírás kettőezer ft.!
tartalmazza a HBO-HBO 2-HBO Comedy-Cinemax csatornákat. ehhez ad kódkártyát.
ebben az esetben tudod fogni még a 40 kódolatlan csatit.
annyi a bibi a stb.-vel hogy scart csatlakozós! és nekem nincs szükségem a Max-Pack-ra.
az stb.-re csak akkor van szükség ha kódolt adót nézel. egyébként csak be van dugva az antenna az arra alkalmas tv-nél. lásd sony v4000 amit fentebb említettem. a kódkártyát egyébként gondolom a CI slotba is be lehet rakni de ezt nem kérdeztem hogy hozzá rendelik a stb.-hez vagy lehet anélkül is előfizetés ellenében használni. -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2715 üzenetére
A DIGI-nek van STB-je és abban össze van rendelve az előfizetői kártya az STB-vel. Így is nézhető a DVB-C adás. Cigam-nak, ha jól gondolom ilyen van. Valamint biztosan DVB-T / DVB-C és MPEG4 képes a SONY 4500 / 5500 széria és a Samsung B széria. A többinél még nem nagyon láttam ilyet, de utána kell járni...
Európában lehetne csinálni EU tunert, amelynek a következő szanványokat kellene ismerni: DVB-T (földfelszín) / DVB-H (mobil) / DVB-C (kábel) / DVB-S / S2 (műhold). Ez technikailag lehetséges, így biztosan üzletpolitikai okai vannak, hogy még nincs. Az MPEG2 / MPEG4 videókodólás beépítése is ilyen húzás volt ("filléres dolog").
Sokkal problémásabb az "erkölcsi elavulás". Gyakorlatilag készen vannak a DVB-T2 / DVB-C2 szabványok. A DVB-S2 már régen használatos. Ha ezeket bevezetik, megint lehet kidobni a tunereket és újabb STB-t vásárolni, ami szerintem igen aggályos. Na majd meglátjuk ...
-
Capella
senior tag
válasz
Capella #2431 üzenetére
Hogy tovább fűzzem az antenna mizériámat, ismét bevált az örökigazság.
Sz@rból nem lehet várat építeni.
Azaz hiába ragaszkodtam volna a tévé melletti antennaelhelyezéshez, ezzel a visszavert gyengébb jelhez, majd ennek erősítéséhez, az alapproblémát ez nem oldja meg.
Rendesen ennek így is kellene mennie persze, mint más országokban az USB stick vevővel, csak nálunk a tetőantennára méretezés ezt megakadályozza. A tesztadásnál még itt is elég volt, de a Száva utca beindulása végképp betette a kaput.
Az erősítős szobaantenna felerősítette ugyan a jelet, lehetett is fogni, nézni, csak az volt a gond, hogy időnként kockásodott a kép vagy szétcsúszott, néha a hangban is volt akadozás.
Most a passzív Thomson ANT55 szobaantennát rákötöttem a lakáson átfutó analóg/digitál kábeltévé madzagára az előszobában. Ez volt az első kör, de kiderült, hogy nem is kell második.
Az erősítős antennával már nem is kell vacakolnom.
Sikerült olyan maximális jelet beállítanom, amivel az m1-m2 Pre Viterbi 3 e-4, az erősítés -300, a Duna esetében ugyan egy nagyságrenddel rosszabb, 4 e-3, az erősítés is nagyobb, -140.
Ami a lényeg, hogy nincs semmi kockásodás, tökéletes a kép mindenütt.
Persze az előszobából a Széchenyi hegyet veszem közvetlenül. Ezzel kellett volna kezdeni, csak korábban még volt kábeltévé.
Nem kellett betekerni a teleszkópokat sem, most nem javított, sőt inkább rontott, és elég volt az UHF keretantenna.
Az antenna állítás most úgy néz ki jobb, ha élében van irányítva az adóra. Ha a teljes felületében kapja, akkor valamivel rosszabb lesz.
Ugyanez az antenna kiszolgálja analóg jellel is a tévét és 4 adó fogható. Az RTL Klub és TV2 egész jó, amennyire egy ilyen analóg vétel lehet. A digitális IPTV esetleges kiesésekor nyugodtan nézhető.
Az m1 már szellemképes, bár 2 helyen is jön, a Főnix képe meg pocsék, de a műsora sem ér semmit úgysem.
Viszont az m1-re úgyis ott a most már príma DVB-T. -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2406 üzenetére
Akkkor maradt #2400-as hozzászólásomban megadott adóteljesítmény becslés. A Száva utcai is hasonló lehet. A becslés alapját képező jelszint értéke olyan kicsi volt a Budai várban, hogy egy normál vevő érzékenységének a határát súrolta ("lepke" antenna + 7m koax). Magyarul nézhetetlennek kéne lennie erősítés nélkül az UHF 62-es csatornának!!!
Az olimpia alatti budapesti SFN adórendszer:
Szécheny hegy: 1kW
Száva utca: 3kW
Hármashatár-hegy: 1kWMostani budapesti SFN adórendszer (becslés):
Szécheny hegy: ~1.5kW
Száva utca: ? kWHa féltételezzük, hogy a Száva utcai adóteljesítmény ugyanannyi, mint a Széchenyi hegyi, akkor bizony sokkal jobbnak kellene lennie a vételnek. Budapest déli részén egyértelmű vételi minőség javulásról számolnak be. Nagyon furcsa.
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2399 üzenetére
A Budai várban mért jelszintváltozások alapján a Széchenyi adó teljesítménye kb. az alábbiak szerint csökkenhetett (jelszintarányok alapján):
UHF 55 = 6kW -> ~1.5kW
UHF 62 = 10kW -> ~1.5kW
Ez az oka a rossz vételnek. A valószínűsitett ok a DAB+ kísérleti adás és / vagy a Száva utcai adókísérletek. Az adók vízszintes polarizációja maradt, de a polarizáció változhat a visszaverődések miatt a vételi helyen (lakótelepi betontenger). A jelenlegi ERP adóteljesítmény mellett az antenna után közvetlenül erősíts, vagy erősítős antennát használj.
Tragédia -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2367 üzenetére
Pontosan nem tudni, hogy mi történik. Egy úriember egy hónapja 1-2 napi rendszerességgel mért értékei a tegnapi napon az 55/62 csatornákon a korábbi jelszint töredékét jelezték. Ma hajnalban más fórumokon, Budapest déli részéről viszont drasztikusan vételi minőség javulást jeleztek. Lehet, hogy kísérleteznek a Száva utcai adóval.
Addig is érdemes figyelni az adás paraméterei küzöl az alábbiak változását:
védelmi intervallum (GI = 1/8)
hibajavító kód / konvoluciós kód arány (FEC=3/4),
transport stream bitrate (~24,5Mbps) -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #2292 üzenetére
Egy STB-ből HDMI kimeneten jön ki a 1080i digitalis jel HDCP védelemmel amikor nézed a TV-t (A felvétel lejátszása során nem biztos, hogy igaz). Ha van a PC-ben egy HDCP kompatibilis HDMI bemenet vagy kártya [link], akkor az felvehető a PC-re egy "capture" szoftverrel.
-
asadasad22
őstag
válasz
Capella #2298 üzenetére
úgy valahogy
mondjuk még valószínűleg fogok is szórakozni vele, mert eléggé nonszensz helyen jött be hirtelen minden szépen: egy crt monitor tetején van, 180 fokkal a toronynak ellentétesen, köztük fal van. most is ott van, de ennél majd jobb megoldást kellene találni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Capella #2277 üzenetére
... Az lehet, hogy csak SD-nél működik, és HD-nál ez a dolog nem megy, mert pont erre van a másolásvédelmi eljárás. ...
A DVB-T -nek a felbontáson kívül nincs sok köze a BD-hez (annak pl. a tömörítése is fix MPEG2). Szerintem a DVB-T sugárzás, akár SD akár HD, nem másolásvédett ( a csatorna fizeti ki a forgalmazónak a jogdíjat). Az IPT-t nem tudom, de annak külön, másik topikja van.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Capella #1761 üzenetére
Szervizben is lehet ugyanúgy áramszünet. Ki látott már olyan TV szervizt, ahol a javítandó TV-ket szünetmentesre dugják???
Azt is felajánlottam neki, hogy lediktálom a verziószámot, de azt mondta ne diktáljam. Ha beviszem foglalkoznak vele.
Egy fórumtag jelezte nekem privátban, hogy V4500-as TV-je jól kezeli az ékezetes karaktereket is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Capella #1753 üzenetére
Ahogy írtam neked régebben, hogy felhívok egy Sony szervizt megtettem. Még nem is hallottak ilyen jelenségről.
Először arra próbálta terelni a témát, hogy biztos valami külföldi import TV ez nem is magyar. Mondom ez butaság, miért lenne más. Aztán kérte a teletext-et nézzem meg rajta hátha ott is rosszak az ékezetesek, de nekem nincs nézhető földi adó teletext-el.
Azt mondta vigyem be a TV-t a szervizbe és megvizsgálják. Erre megkérdeztem, miért nem lehet lakásban frissíteni ezt mint a Philips-et vagy Samsung-ot. Azt mondta ezt csak nekik szabad. Hát én nem fogom bevinni a 40" TV-t a szervizbe az ékezetek miatt.
Azt is próbálta magyarázni nekem, hogy ez még csak kísérleti adás, nem végleges sugárzás. Ebbe nem kötöttem bele, hogy december 1 óta nem kísérleti van... -
Capella
senior tag
válasz
Capella #1712 üzenetére
Tényleg lehetett még kicsit szórakozni az antenna állítással, a teleszkóp visszatekeréssel.
Most stabilan full zöld és magas a jelszint, a pro viterbi mind 0, a pre 2,1 - 3,15 e-3 között játszik, a COFDM pedig -129 és -147 között.Akkor most az összes eddigi szidalmam ellenére mégiscsak lett normális DVB-T vételem szobaantennával?
Változott valami az adásban, vagy csak én lettem ügyesebb az antennabeállítással? -
zhagyma
őstag
válasz
Capella #1590 üzenetére
Sok magyarázat van. Én wassermann magyarázatára hajlok. Szlovákia közel van Budapesthez (30 km). A szlovák hatóságoknak nem érdeke egy felvidéki magyar digitális adás. Elég egy reklamáció a nemzetközi megállapodások alapján és máris csökkenthetjük az adóteljesítményt (mérnek valamit).
mindigtv idézet:
Azt írják, hogy "Nem végleges a teljesítmény, de a jelenlegi hazai frekvenciafelosztási, illetve felhasználási szabályok valamint a környező országokkal kötött nemzetközi egyezmények alapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság nagyobb teljesítményű sugárzásra nem adhatott engedélyt." Erről nem lehetett tudni már nyáron? Mikorra változhat a helyzet?
A korlátozások mértéke még nem volt teljesen ismert a nyár folyamán.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Capella #1550 üzenetére
Igen - igen, én sokszor túl naiv vagyok! - persze utólag mindig leesik a dolog:
- Magyarországon simán belefér, hogy az eredeti ok helyett "félreértésbőll" valami teljesen más okot magyaráznak! Újból hangsúlyozom, sajnos hazánk nem csak földrajzilag fekszik a Balkán és Nyugat-Európa között : ((
-
JohnBeehive
csendes tag
válasz
Capella #1541 üzenetére
Szépen összefoglaltad, és sajnos még igaz is. De van még egy dolog, amit hozzá kell tenni, és tovább vazelinezi az átverés eddig is síkos talaját.
Ez a megoldás azokon a helyeken jelentHETNE megoldást, ahol nincs kábel, és mindenféle műholdas megoldásokkal próbálnak az emberek hozzájutni a napi betevő barátokközthöz. Nézzük csak meg, kik vannak jelen ezen a piacon: UPC, T-valami, (már nem tudom követni az elnevezéseket) és legvégül - és itt válik érdekessé a történet - az Antenna Digital - az Antenna Hungária szolgáltatása... Muhaha! Tehát megkértünk egy céget, hogy állítson a saját szolgáltatásának ingyenes konkurrenciát. Tök logikus, hogy nem töri magát az AH a DVB-T adótornyok teljesítményének optimalizálásával, és olyan nyilatkozatokat ad ki (környező országok, meg hírközlési hatóság - külön kiemelném, hogy ezek nem jelentettek problémát a próbaadáskor), melyek ellenőrzésére nekünk nincs lehetőségünk.
Ez az egész magyarázná a DVB-T és DVB-H sugárzás ereje közti különbséget (hiszen kvázi ugyanarról van szó, hasonló frekvencia-tartományban, csak más tartalommal - ebbe kössön bele, akinek van extra infója, mert ebben nem vagyok biztos).
Hazudtak, átvertek és a képünkbe röhögnek.
Csak a kormányszóvivő ne nézne ki olyan jól [link] -
bzoley
veterán
-
zhagyma
őstag
válasz
Capella #1350 üzenetére
Egyetértek veled (a helyzetértékeléssel, nehogy off legyen). Tulajdonképpen ha egy szerencsétlen HD adó marad, akkor a 24 Mbit/sec-s bitrate mellett akár mpeg2-ben is adhatnának, mondjuk átmenetileg. Legalább az eddig eladott DVB-T vevős tévéket hasznáhatná a "nép", mondjuk karácsonyi ajándékként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung LCD és LED TV-k
- Iqos cigaretta
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest