Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zhagyma

őstag

válasz #65675776 #3057 üzenetére

A DVB tunereken egyértelműen extraprofitot realizálnak a gyártók amitől senki sem boldog, mint Én sem. Szerintem az analóg tunerek viszont azért olcsók, mivel néhány év múlva már használhatatlan eszközök lesznek. Ez amolyan "last minute" ár.

Tényleg könnyű "összehányni" egy DVB tunert a konyhasztalon, de az analógot sem nehezebb. Viszont Én úgy gondolom, hogy egy tuner által képviselt műszaki tartalmat nem a chipek száma, hanem az általuk megvalósított áramkörök összetettsége határozza meg. Nekem úgy tűnik a DVB tunerekbe bezsúfolt áramkörök jóval bonyolultabbak az analóg társaiknál ( digitális jelek esetén az encoder/decoder nem szükséges, azt nem venném bele az összehasonlításba ).

Az RF tuner chip tekintetében azonos a feladat és nincs lényeges különbség az analóg és digitális esetek között: a rádiófrekvenciás (RF) jel erősítése és lekeverése középfekvenciára (IF).

A demodulátor chip esetén azonban van eltérés: Az analóg esetben a hang- és képvivőre ültetett jelek visszanyerése 2 demodulátor áramkörrel megoldható amplitúdó- és fázishelyesen. A DVB-T demdulátorban viszont akár 8192 vivőt is egyidejűleg kell feldolgozni és számolni kell a digitális hibajavítás áramköri megvalósításával is. Így DVB-T demodulátort nem nagyon célszerű "kisebb integráltságú" chipekből összerakni, mivel egy fiókban sem fog elférni. :)

ui: Abban igazad van, hogy DVB-C / S / S2 esetén csak egy vivő van, ami az analóggal pariban lehet a "digitális körítés" nélkül.

• PeterPH

senior tag

válasz #65675776 #3057 üzenetére

Nem a gyártók védelmében mondom, de azért nem kell minden mögött összeesküvést látni. Ennél sokkal egyszerűbb a helyzet szerintem. DVB-C tunerből nagyságrendekkel kevesebben, és kevesebbet gyártanak, mint bármelyik másik rendszerűből. Így a tervezés, fejleszés, gyártás költségeit ezen a darabszámon kell realizálni. Nyilván ha hasonló mennyiségben gyártanák ezeket is mint a DVB-S, DVB-T tunereket, akkor az áruk is azok szintjén lenne.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés