- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
Aktív témák
-
aztec
csendes tag
Sziasztok!
Need 1 kis HLP! Azt hittem shima ügy lesz de mégsem az!
Adott egy intel 865bgf alaplap és 2x512 ddr ram. Mind2 ram samsung, kétoldalas, 400mhzes és mégsem akarnak dual channelben müködni.
Hol keresgéljem a hibát?
Annyi Ltérést találtam össz vissz h everestben az 1ik 1x4 bankos a másik azt hiszem 2x4 vagy hasonlow.
Any 5let? -
Rover623
félisten
válasz
parandroid #245 üzenetére
De nem bírok ennyi helyen ''rendelni''...
-
Rover623
félisten
Mert nem jó helyen tetted fel a kérdést...
Igazából ez sem jó...itt a helye:Bővebben: link, mint azt ennek a topicnak a látogatottságából is láthatod...
Ha oda beírod válaszolok...ide nem, mert akkor újra beindul ez is... -
Cs_Laci
senior tag
Sziasztok. Van egy fogós kérdésem. Máshol már feltettem, de nem tudtak rá válaszolni:
Veszek most egy Notebook-ot.
Sonoma alapú, Intel 915PM Express Chipset, Pentium M 740 (1733 Mhz)
Alapból van benne egy PC3200 DDR2 Hynx RAM, CL4
Én ezt lecserélem egy PC4200 DDR2 Kingmax CL4-re
A kérdés az, hogy elvileg a chipset tudja a Dual Channelt.
Akkor 2x 512 modul a jobb?
Vagy 1x1024, mert nem számít a RAM sávszélnek a Dual Channel.
Tudtok bármit mondani erre?
HP NX8220 a Notebook.
Az 1 modul preferáltabb, mert olcsóbb, könnyebb és kevesebbet fogyaszt -
Boyfish
senior tag
Hi srácok, bocs az alap kérdésért, de a dual channel a single-höz képest mekkora teljesítménynövekedést jelent Pentium rendszernél?
-
gyikhus
tag
válasz
Rover623 #240 üzenetére
Jogos, hiszen a régivel nem csúsztak le a beállítások. Viszont akkor a BIOS miért írja ki a memóriabeállításoknál a jobbik értékeket, amikor - és itt jön a képbe a bekapcsolt Dual Channel - a két ram ugye szimultán működik?
Én csak ebből gondoltam, hogy nem kerek vmi... -
gyikhus
tag
Na, az előbb elfelejtettem, hogy felvetődött egy újabb anomália a dual kérdéskörben.
Szóval a rendszer adott, két Hynix (''brand'') 512-es RAM csücsül, proci 200x10-es FSB mellett (DDR400-ként ugye)
Eddig szép is jó is stabil is. DE:
A két ram, bár mindketten Hynix chip-esek, az everes egyikük (a régi) esetében nem tud gyártót mondani, a másik (új) esetében meg valami Jade Star Tech-et emleget. Ez még nem is baj, viszont azt már annál inkább, hogy a BIOS-ban a memória beállítások mindeddig Turbo-n voltak (már elfelejtettem az értékeket, de pl. a CAS Latency 2,5-es. (asszem) Ez klappol is, de mióta bent figyel az új RAM, annak a beállításai teljesen mások (pl. CAS Latency 3) mint az 1-esé. A BIOS-ban meg ugyebár egy helyről állít az ember (eddig azt hittem mind a kettőt).
Ja és hangsúlyoznám, hogy stabilan fut a rendszer.
Ötlet? Vagy ne foglalkozzak vele? -
gyikhus
tag
Bocs a csúszásért, de itt volt a 7vége...
Szóval én a Sony Vegassal ügyködöm, aminél ölég sokat használom a Dynamic RAM preview-et (effektezéshez betölti a kivánt videórészletet a memóriába, hogy gyorsabb preview-et tudjon előállítani) és gyakran (szinte mindig) kicsúszott a keretből, így mostanság már van neki bőven helye...
Amúgy meg A64 szebb lenne a dologhoz, csak hát szegény ember nem gyorsvonat... -
orbano
félisten
válasz
Rover623 #232 üzenetére
Zöldség... én abban a részben kifejezetten az A64-ekről beszéltem.
Aszinkron működés: nincs értelme a kifejezésnek, mivel nincs olyan fogalom athlon64-nél hogy szinkron. ÉS enélkül az aszionkron szónak sincs sok értelme. Hacsak nem megy a proci és a memó is azonos órajelen. Erre sok esélyt nem látok, 1x-es szorzó nincs a procikban.
A többi részét a hozzászólásodnak nem reaglánám le. szerintem még én is tudnék a te szövegértelmezési képességednél jobbal rednelkező szövegértelmezőt írni. De a kedvedért elmagyarázom, hogy miért nem számít a szorzó:
Legyen adott a memória egy tetszőleges órajele. Bármely processzorórajel esetén tetszőlegesen választható egy olyan osztó (az alaphalmaz a biosban beállítható értékek halmaza), hogy a memória órajele az adott órajellel megegyező legyen. A tétel pedig úgy szól, hogy ezekben az esetekben a memória elérési ideje és adatátviteli sávszélessége elhanyagolható mértékben térnek csak el egymástól. remélem ez megfelelően egzakt definició lett, talán ezt megérted. -
Rover623
félisten
válasz
Opredator #230 üzenetére
Nem értetődik magától...BIOS beállítás kérdése...
Szigorúan a DDR2-re koncentrálva:
Ha a BIOS-ban Auto-ra van véve a memória sebessége, akkor a default az 533MHz...
Ha meg kézzel állítod be, akkor annyi amennyit beállítottál...
Ha egyszer kiírta hogy Dual...akkor vagy az...vagy nem...
Mondjuk Intel-nél 99.99%-ban be szok' jönni, amit a BIOS kiír...
Egyszerűen eldönthető...erről később...
Mit jelent a 4300...? Adatátviteli sebességet/sávszélességet, MByte/sec.-ben kifejezve...
A JEDEC különböző PC memória sebességeket szabványosított, ezeknek a jelölése régen PC-órajel formában történt (pl. PC-100, PC-133), a DDR memóriák óta pedig PC-sávszélesség alakban történik, ill. DDR2 memóriáknál PC2-xxxx.
Általánosan elterjedt DDR2 sebességek:
400MHz-es DDR2 = 8*400 = PC2-3200
533MHz-es DDR2 = 8*533 = PC2-4300 (4264, de kerekítenek)
667MHz-es DDR2 = 8*667 = PC2-5300 (5336, lásd mint fent...)
675MHz-es DDR2 = 8*675 = PC2-5400
750MHz-es DDR2 = 8*750 = PC2-6000
Tehát a te PC2-4300 kiírásod azt jelenti, a szabványos 533MHz-en megy.
És most jön a DUAL Channel kérdése...
Mérd meg Everest-el a memória olvasási sebességét.
Mivel DDR2 rendszereknél kb. 55-70% hatékonyság érhető el trükkök (finomhangolás, tuning) nélkül, ezért single channel-ben 0.55*4264 - 0.7*4264, vagyis kb. 2400-3000MByte/s lehet az olvasási sebesség.
Dual channelben ez nem duplázódik meg pontosan, de extrém esetektől eltekintve mindig jóval magasabb lesz, mint a single channel elvi maximális értéke...
Tehát ha nálad 4300MByte/s-nél magasabb az olvasási érték (de inkább 5500 környékére saccolom), akkor működik a Dual Channel...
P.S.:
Nem az Asus-tól függenek ezek a dolgok... -
Rover623
félisten
Valóban nem lett túl szakszerű...
Mindenhol ez adja a legnagyobb sebességet.
Zöldség...a prociba integrált memóriavezérlők esetén igen...a chipset-es megoldásoknál minél magasabb órajelen mennek a memók, annál nagyobb teljesítményt kapunk...ki lehet mérni, fehéren-feketén...
Mellesleg a64-nél nincs értelme ennek a fogalomnak, hogy aszinkron, megtévesztő lehet.
A fogalomnak mindenhol van értelme...A64 esetén is...
Az aszinkron ugyanis ebben az esetben azt jelenti, hogy két dolog egymástól eltérő sebességgel működik. Emlékeim szerint A64-es rendszereknél is megengedett hogy a proci és a memók órajele ne egyezzen meg...tehát van aszinkron működés...
Ráadásul hasznos is...az igaz, hogy a memóriák órajelének felfelé emelése nem eredményez sebességnövekedést az architektúra sajátosságai miatt, de lefelé van értelme, hiszen előállhat az a helyzet, hogy a gyengébb képességű (vagy régebbi szabványú) memóriák nem bírják a processzor FSB-jével egyező órajelet...tuning esetén egyenesen ''életet menthet'' bizonyos extrém FSB-k esetén...
Ugyanis ahol az FSB-n keresztül éri el a a proci a ramot, ott az aszinkron működés miatt komoly késleltetési hibák lépehtnek föl (a szinkronizáció miatt néha több órajelet is kell várni a memóriaműveletre, ezért is nem éri meg athlonXP-nél a 333FSBs proci mellett 400-zal hajtani a ramokat. lassabb)
Ez csak a rosszul megtervezett NF2 lapkákra igaz...
Ha az aszinkron működés miatt valóban komoly késleltetési hibák lennének, az egész PC nem működne...
Tele van eltérő frekvencián működő eszközökkel, buszokkal...
A varázsszó: közös időalap...
A PC-ben a legtöbb órajel az FSB-ből származik...szorozzák/osztják...de attól még ugyanaz a jel marad...jó mérnöknek nem okoz gondot a szinkronizáció...
A64-nél viszont a proci sebességéből, és szorzójából adódik a memória sebessége, ami csak közvetetten függ az FSB(HTT)-től.
Tehát pl. van egy A64 3200+ proci, aminek a default sebessége 2200MHz, a szorzó meg 11 (ha jól emlékszem), akkor ebből hogyan is adódik a memória sebessége...?
2200/11=200MHz...?
És ez nem az FSB...?
És ha a BIOS-ban lehúzom 333MHz-re a RAM-ot (vagyis 166MHz-re az órajelét), akkor mi van...?
Így tehát gyakorlatilag valóban a memória effektív órajele és időzítése határozza meg a sebességét is, maga a ''memória osztó'' nem. Tehát az FSBAM órajel arány nem számít.
A mondat első fele értelmes...a másik fele nem...mivel a mondat első részében említett ''effektív órajel'' mindig valamilyen alapórajel és egy beállított osztó eredménye... -
Opredator
csendes tag
Helló mindenki!
Valaki Intel-Asus párti legyen olyan kedves nekem segiteni....Ilyen konfigban van (2*512Mb)1024Mb DDR2es ramom, ami fejenként 533Mhz-es....Az rendben van hogy vannak ilyen optimal, meg hasonlo beallitasok a Biosban, de nemtudom valoban mennyin fut a ramom....Vagy ez ilyenkor magatol ertetodik?
A masik hogy asszem dualban mennek, mert bootolas elött azt irja ki hogy ''PC2-4300 dual channel interleaved''-----Na most itt mint jelent a 4300?Meghogy akkor most Ö dual nem?
Bocs a hulye kerdeseimert, nem volt meg dolgom Asussal...Köszi elöre is...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Inkább nem törlöm az előző hsz.-t...tanulságos az úgy is...
NF7...Óh Istenem...hogy miért nem tűnnek már el a süllyesztőben...
1. A Samsungokat tudtad 400-on hajtani...?
2. Fenntartom a kétoldalas memókra vonatkozó állításomat
3. NF2 chipset esetén gyakorlatilag tök mindegy hogy megy a Dual vagy nem megy... -
Dj Sat
csendes tag
válasz
Rover623 #224 üzenetére
A configra csak annyit,hogy Két gépem van. Ha érdekel,akkor leírom neked.
I.
Alaplap: Abit NF7SL
Proci: Amd Athlon xp 2400+
Memo: 2db PQI 512/400 Mhz
Videokártya: Geforce 6600 Gt
II.
Alaplap: IBM
Proci: 3000Mhz Intel
Memo: 2db 512/500Mhz Kingston
Videokártya: Geforce 6600 Gt
Jelen pillanatban az elsővel van a gond. Lefuttattam az aidát, és kiírja a dula channelt. Biosban szintén. -
orbano
félisten
válasz
Rover623 #219 üzenetére
''Ezért van az, hogy az A64 prociknál a szinkron hajtás adja a legnagyobb sebességet, a Dual Channel is átjön szépen.''
Mindenhol ez adja a legnagyobb sebességet.Mellesleg a64-nél nincs értelme ennek a fogalomnak, hogy aszinkron, megtévesztő lehet. Ugyanis ahol az FSB-n keresztül éri el a a proci a ramot, ott az aszinkron működés miatt komoly késleltetési hibák lépehtnek föl (a szinkronizáció miatt néha több órajelet is kell várni a memóriaműveletre, ezért is nem éri meg athlonXP-nél a 333FSBs proci mellett 400-zal hajtani a ramokat. lassabb)
A64-nél viszont a proci sebességéből, és szorzójából adódik a memória sebessége, ami csak közvetetten függ az FSB(HTT)-től. Így tehát gyakorlatilag valóban a memória effektív órajele és időzítése határozza meg a sebességét is, maga a ''memória osztó'' nem. Tehát az FSBAM órajel arány nem számít.
Mondjuk nem lett ez a leírás a legszakszerűbb, de nagyjából érteni lehet, hogy mi a lényegi különbség. Rover fain kis ábrájával meg egyenesen tökéletes az észosztás -
gyikhus
tag
Akkor elvileg menni kellene simán 400-at!
Esetleg a memóriabeállításokat vedd visza kezdetben (BIOS-ban optimal-ra) és úgy próbálkozz. Az én low-cost Hynix-jaim simán bírják az agresszívabbakat, úgyhogy sztem nem lehet gond a PQI-kkal.
A másik, ha a proc Sempron. Azok nem hinném, hogy elketyegnek 400-as FSB-vel. Pláne alap szorzón...
És ha 166-on marad, akkor valszeg nem szereti a rendszer, hogy aszinkronban van hajtva - akkor még ha beindul és megy sem jársz jobban, mint a 333/333-mal! -
Rover623
félisten
Nehogy segíts nekünk...
Még véletlenül se írd le pontosan a configodat...
De a gond valszeg a következő:
1. az ilyen márkás gépek, mint pl. az IBM Thinkcenter is, elég buta alaplapokkal vannak szerelve, szinte semmit nem lehet állítani a BIOS-ban, mindent maguktól szeretnek csinálni. Ha az időzítések pl. Auto-n vannak, akkor lehet lassabb a rendszer a mostani memókkal, ha ezek időzítései gyengébbek mint az előző kettőé.
2. Ha az 512-es memcsik kétoldalasak, akkor megint csak lehet lassulás, ill. előfordulhat hogy bizonyos rendszerekben nem megy 400MHz-en.
3. Honnan tudod hogy dualban van hajtva...?Kiírta az alaplap? Kiírta az Everest...? Vagy kimérted...?
Beteszel 1 memót, leméred a sebességet...beteszed a másodikat...ha megnőtt az olvasás/írás több mint 5%-al, akkor megy a Dual...ha nem nőtt, akkor nem megy...ilyen egyszerű... -
Dj Sat
csendes tag
Hali. Volna egy kis gondom. Most vettem 2 db 512/400 Mhz PQI ramot, és a tesztekben a memória olvasása,valamint írása,kevesebb, mint mikor 2 db 256/400Mhz-es Samsung ram volt benne.A másik gond,hogy nem tudom a feszt 400 Mhz-re beállítani.333-on semmi gond,de ha 400-ra akrom állítani,akkor nem megy.A két ram mindkét esetben dualban van hajtva. Mi lehet a gond?
Elüre is köszi. -
gyikhus
tag
Én egyáltalán nem a 200%-ért teperek, fel sem merült bennem, hogy egy termékről elhigyjem, amit ráírnak...
Mindazonáltal én csak egy tesztben olvasott (nem tudom hol, s mikor) 20% körüli telj. növekedés hollétére voltam kíváncsi...
Mondjuk a másik fele, hogy ölég sok RAM-ot igénylő alkalmazást használok, ami alól szemét módon kicsúszott állandóan az 512 RAM, így az 1GB nálam érezhető gyorsulást hozott.
Ugyanakkor az általad/tok említett 5% körüli az úgy nagyjából megvan... -
Rover623
félisten
Akkor a te procid génhibás...
FSB = Front Side Bus
HTT = HyperTransport Technology
Minden procinak van FSB-je...másképp el lenne zárva a külvilágtól...
Nálad ennek a busznak a megvalósítása történt HTT-vel...
Az A64 proci teljesen más tészta mint az Intel...
Mint látod, a HTT-nek semmi köze sincs a memóriához, az egy teljesen más (közvetlen) kapcsolaton keresztül kezelődik.
Ezért van az, hogy az A64 prociknál a szinkron hajtás adja a legnagyobb sebességet, a Dual Channel is átjön szépen.
A régi AMD proc/NF2-es rendszereknél a Dual Channel max. 5%-ot jelent, gyakorlatilag elhanyagolható.
[Szerkesztve] -
zso73
veterán
-
kovsol
titán
az én procimnak elvileg nincs FSB je hanem HTT buszon komunikál a többi alkatrésszel ami elvileg nekem 2*800Mhz
A64 nek beépített memoria vezérlője van ezért sokkal jobban kitudja használni a memoriát és a késleltetés is sokkal kisebb!
egy A64 amiben dual csenel van (s939) az már kb 5900/2400MB/s -t tud kicsikarni a ramból -
gyikhus
tag
Úgy látom nem olyan egetverő a különbség...Bár, hogyha azt veszem alapul, hogy mindkettőnk procija 400FSB-vel üzemel, akkor a memóriakezelésben nincs különbség és stimmelnek az eredmények. De ez azt jelentené, hogy 400as FSBvel nincs értelme a Dual Channelnek.
A másik opció meg az, hogy a Dualos Athlon a Single módos A64-gyel egyelő memóriakezelést eredményez?
Húúú, valaki aztán beavathatna, hogy akkor most mi van... -
gyikhus
tag
Szevasztok!
Dual témában nekem is volna egy kérdésem (bocs, ha már lett volna, de én nem találtam)
Szóval adva egy NF7-SL, benne 2x512 Hynix memó, Dual Channelben annak rendje is módja szerint, BIOS és pl. Everest is dualban látja. Alatta egy TbredB 1800+ os ketyeg, jelenleg 200x9,5 -en, úgy 1900 Mhz. tájékán.
Namost előtte 1 db. memó volt benne és a két állapot közt nem tudtam sok különbséget a tesztek alatt kivenni. Volt, de nem nagy.
Szóval a kérdés az volna, hogy a Dual Channel-t hogy tudnám a legjobban kihasználni? Én arrafele hajlok, hogy a kutya az FSB-nél van elásva: Tehát ha 200 fölé tudnám tolni, akkor a +mhz-k a Dual-t erősítik. Mármint a megduplázott teljesítmény itt jön elő, nem?
Vagy rossz irányba tapogatoózom? -
Xelo
addikt
hali! azt szereteném megkérdezni hogy Gigabyte 7NF-RZ lapban megy e a dual channel?? nForce2 SPP chipsetes... 2×512MB OCZ 400as Value ram menne benne...
-
Rover623
félisten
A memória beállításoknál van a by SPD, ezt nem próbáltam, de a memóriát már visszavittem, ez mi lehet?
A magyar nyelv szépségei...
A kérdés kétértelmű:
1. A ''by SPD''-re is vonatkozhat...ez a beállítás azt jelenti hogy a BIOS megpróbálja memókon lévő EEPROM-ban tárolt adatokból kitalálni hogy hogyan is állítsa be az időzítéseket. Különböző memók adatai rendesen meg tudják zavarni a BIOS-okat...egyik sem egy AI...
2. Az egész eseménysorozatra is kérdezhetted...ékes példája volt ez az alaplap/memória inkompatibilitásnak... -
ZakRob
senior tag
Vettem a samsung kétoldalas 512Mb-os ddr400-as ramom mellé egy másik ugyanilyet, csak az időzítés volt más. Az egyiken 2,5-3-3-8-2T, a másikon 3-4-4-8-1T.
Én dualaban szerettem volna járatni, de még singleben sem voltak hajlandók menni. Próbáltam auto beállításokkal, a kisebbik időzitéssel, 333-ra is visszavettem ,de semmi javulás. Elméletileg single-ben kellett volna menniük, nem? A memória beállításoknál van a by SPD, ezt nem próbáltam, de a memóriát már visszavittem, ez mi lehet? -
Rover623
félisten
Már félek hozzád szólni...
Ezért csak finoman mondom: olvasd el az előző 20-30 hsz.-t...
Láthatod: van elfogadható és működő elmélet a 3 modulos dual-ra...
A válasz a kérdésedre: nem lehetséges...NF2-nél (és a legtöbb kommersz rendszernél) nincs másik vezérlő...másik csatorna van... -
dchard
veterán
Üdv!
Olvasgattam a totyikot dual-channel ügyben, és többen is kérdezték - többeket megbotránkoztató módon -, hogy 3 modullal működhet-e a dual channel.
Erre a logikus válasz ugye a nem, hiszen a dual az kettő, és nem trial, azaz 3
Viszont lehet, hogy a lehordott kérdező úgy gondolta, hogy a 3-ból kettő megy dual-ban, a hamradik meg a másik vezérlőn ketyeg single-channel-ben.
Ez vajon lehetséges?
Ja és még valami: az ABIT VT7-ben is kikapcsolható a DC végül is, mivel választható, hogy Single, vagy Dual channelben menjen.
Üdv:
Dchard
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
válasz
venember83 #202 üzenetére
Inkább nem...két okból sem:
1. még nem láttam...sok lappal találkoztam/találkozom, de mindegyikkel lehetetlen...
2. a kérdezőnek nem segit az információ... -
Rover623
félisten
válasz
venember83 #200 üzenetére
Reméltem hogy valaki tud legalább egy kivételt...
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest