Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) haddent


haddent
addikt

Nem találtam Dockerrel foglalkozó topicot, szóval gondoltam nyitok egyet, hátha másnak is hasznos lesz :)

Mi is az a Docker?
Egy konténerizációs forma. Konyhanyelven a fizikai vas (bare-metal) és a teljes virtualizáció (kvm, hyper-v stb.) közt helyezhetnénk el valahol.
Főbb előnyei a szeparáció (egy-egy konténer izoláltan fut a hosthoz és egymáshoz képest) és a gyors, könnyű, kompatibilis disztribúció (konkrétan bármilyen alkalmazást becsomgolsz egy Docker konténerbe, akkor az pontosan ugyanúgy fog futni bármilyen hoszton, bármilyen OS alatt bármilyen verzióval, amennyiben egyetlen előfeltétele, a Dockerd engine teljesül).
Ezen felül természetesen el lehet durvulni vele és stackeket, swarmokat létrehozni, amiket aztán a felhőben (pl. Kubernetes) is futtathatunk, így osztva a terhelést, biztosítva a zero downtime -ot stb., de talán ennyire ne menjünk előre.

Akkor most ez virtualizáció?
Nem. Pl. éppen ezért Linux hoszton nem tudsz Windows konténereket futtatni (nem mintha nagyon lennének vagy szükségesek lennének), illetve éppen ezért nincs grafikus megjelenítés, nem tudsz belépni "remote desktop" -pal a környezetbe (ez nem teljesen igaz, létezik pl. X11 forwarding, de ez eléggé abuse / erőszakolásnak számít és erősen megkérdőjelezi, hogy valóban Docker kell-e a feladat megoldásához)

Teljesítmény
Szóval tisztáztuk, hogy nem virtualizációról beszélünk, tehát akkor nincs overhead. De, van, de linux hosztokon elenyésző. (Szubjektív, nem túl reprezentatív, de érdekes példa: ivy bridge alapú intel pentium G2130 procival és 4GB rammal kb. 20 servicet futtatok a szerveremen, köztük webszerver, torrent, Jellyfin (Emby) média stream, vpn stb., illetve ezek mellett tűzfalként is szolgál a gép, mégis röhögve bírja)
Nehéz százalékosan általánosságban adni egy számot, mivel nyilván alkalmazás- / felhasználásfüggő, de amennyiben bármilyen, nem grafikus alkalmazásunk (bármilyen szerver, kiszolgáló, háttérfolyamat stb..) van, mindenképp érdemes lehet kipróbálni.

Miért?[/B
Nincs is konkrét virtualizáció, még overhead is van, akkor mégis minek? Azért, mert teljes mértékben elszeparálhatjuk alkalmazásainkat. Pl. miért akarnánk, hogy a webszerverünk és a torrent szerverünk egy környezetben fusson? Minek "lássanak át egymásra"? Sőt, minek férjenek hozzá a fizikai vashoz az abszolut szükségesnél jobban?
Ezen felül nem kell bajlódni semmilyen 26 ezer lépéses telepítéssel, nem létezik az inkompatibilitás és a dependencia fogalma, nincs cross-dependency, nem kell milliónyi, a hoszt számára felesleges csomagot karbantartanunk. Egy-egy alkalmazás esetén elég mindig csak az ő saját image -ét frissíteni és máris a legfrissebb, legbiztonságosabb, javított alkalmazás fog futni, ráadásul szeparálva, ami ugyan nem feltétlen teljes mértékben megegyező biztonsági izoláció a teljes virtualizációhoz képest, de közel állhat hozzá.
Személyes véleményem szerint a rendezettség és letisztultság is fontos egy ilyen környezet esetén, hiszen minden logot, mentést/adatot és konfigurációt a mi saját elveink szerint rendezhetünk, 1-1 mappába gyűjtve, nem szétszórva a root / -on. Így nyilván a biztonsági mentés / backup is jóval egyszerűbb.

Témaindítónak talán elég ennyi :P

(#2) Cirbolya_sen


Cirbolya_sen
aktív tag

példák ahol találkozhatunk docker-el:
- NAS rendszerekben
- routerekben
- szerverekben

Cirbolya_sentinel

(#3) stigma


stigma
addikt

Sziasztok.

Nem lenne rossz ha a topic felpörögne, mert eléggé elterjedt az években a Docker és a hozzá használatos konténerek/image-k vagy nevezzük egyszerűbben programoknak :D (még kezdő vagy benne)

Én OMV (NAS oprendszer) alatt használok Dockert, melyben a saját felhőt hoztam létre DDNS-el persze leírás alapján. Mai napig tökéletesen működik, szerintem elég gyorsan is tölti be a felhőbe lévő adatokat.
Nextcloud-hoz Mariadb+ Nextcloud + Duckdns+letsenrypt-et használok Dockerben.
Ezen ívül amivel próbálkozom, próbálkoztam:

- Amlogic boxok esetében Owncloud/Nextcloud: helyi hálón már működik nekem, HTTPS/SSL kapcsolatot még valahogy varzsolni kellene.
- Roc64-es board-al az alábbiakat teszteltem:
- Armbian-ra sima docker.io-t + docker-compose-t tettem majd Owncloud-ot.
- NextcloudPI-t sikeresen feltettem, futattam., igaz itt kihívás nincs nagyon :DD

Mint látjátok én inkább a felhő fele mentem el(Nextcloud, Owncloud), hogy őket kipróbáljam, mert a mai világban a legegyszerűbb így megosztani.Igaz a Drive tökéletesen működik, viszont oda korlátozott a feltöltési limit, itt viszont max a HDD szab határt. :DDD
Ezenkívül amit jó lenne megtanulni/leírást összeszedni az a Portainer(remélem jól írom) mely Docker konténere könnyebb kezelhetőségére,menedzselésére használható, futtatható.
Sajnos kevés időm ellenére ha bármint sikerül összehoznom és hasznotokra válik, itt meg fogom osztani.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#4) haddent válasza stigma (#3) üzenetére


haddent
addikt

Nekem is tervben van / félig-meddig kész egy nagy összefogó cikk úgy mindenről is :R

Hol akadtál el az HTTPS/TLS -sel kapcsolatban? Biztos meg lehet oldani "gyári" Nextcloud stílusban is, de a legegyszerűbb szerintem / nekem az volt, hogy az amúgy is már meglévő nginx reverse proxy mögé bevágtam és kész is

Portainer-t is használok, viszont én kizárólag felügyeletre / log nézegetésre. Sajnos a deploy egyelőre docker-compose 2.0 -t tud max. kezelni én meg 3.2 verziót használok, sokkal rövidebb, implicitebb, meg talán voltak is dolgok amik csak vele jöttek be :B

(#5) stigma válasza haddent (#4) üzenetére


stigma
addikt

Nextcloud esetén simán megoldottam, mert volt leírásom, illetve ott a szükséges portokat (HTTP:80 és HTTPS:443-at) átengedtem a routeren és probléma nélkül üzemel.

Owncloud esetén ugye alapértelmezetten 8080-as poron átjön ami tök jó, de szerettem volna SSL-t, és amiatt a HTTPS-es 4443-as porton akartam átengedni, de sajnos nem sikerült.

Lehet hogy valamit elcsesztem a leírás alapján, de majd hétvégén megnézem.
Ugye ezért rossz ha több eszközről tesztelek, mert mindenhol port átírányítást kellene alkalmazni, ami a routerben egyszerű de Dockerben nem biztos (mármint a konfigurálásban)

Portrainer-t azért szerentém megtanulni/alkalmazni mert OMV-ben a Dokcker arra fog épülni és így könnyebb lesz a menedzselés, illetve a backup, mert most nincs más csak ha parancssori mókolás ha konténert akarok lementeni és nem újra konfiglni.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#6) Rimuru válasza stigma (#5) üzenetére


Rimuru
veterán

Belosz egy nginx-et, az megoldja a https-t es reverse proxyval mehet a tobbi cucc.

Vigyázat, csalok!

(#7) haddent válasza stigma (#5) üzenetére


haddent
addikt

Ahogy írta colomb2 is és én is, reverse proxy mögé érdemes rakni mindent. Egyrészt security másrészt https endpoint. Na meg ugye mi van olyankor, ha egyszerre 4-5 http(s) cuccot akarok hosztolni? Elég gány portokat írkálni böngészőbe, sokkal elegánsabb egy (sub)domain. Na meg nem szokás csak úgy kiengedni a dolgokat egyenest.

Backup szerintem rém egyszerű portainer nélkül is. Eleve minden volume -ot bindinggal használok, van egy sajátos szisztémám. A backup így a config+data könyvtárak és a docker-compose.yml, semmi más nem kell. Lényegében GIT -be mentek mindent. A data kicsit eröltetett GIT -be, de egyébként eléggé best practice szerintem.

Személy szerint nem ajánlom, hogy a Portainerre bízd magad. Jó dolog, én is használom, de nem helyettesíti a tudást, szerintem. Mert aztán ha gubanc van úgyis be kell mászni manuálisan :)

OMV alatt mit értesz?

[ Szerkesztve ]

(#8) stigma válasza haddent (#7) üzenetére


stigma
addikt

(#6)colomb2: :R

Köszi mindkettőtöknek, ebben még nem annyira vagyok profi, de biztos találok vaamit a neten ahonnan össze tudom ollózni.

Hosztolni csak 1 -et akarok csak minidig van valamit amit kitalálok és le akarom tesztelni ezért van az, hogy több portot is át kell irányítanom mert ugye nem lehet egyszerre 2 eszközömnek ugyanugy a 80-as vagy 443-as portot használni.
Ebben az esetben most a NAS-on lévő Nextcloud használja a 80 és 433-as portot, de most egy Rock64-et ha tesztelek dockert és ugyanezeket a Nextcloud appot akkor azt már mondjuk 8080-as vagy 4443-as portokra kell kiengednem.

OMV = Openmediavault.
NAs oprendszer, kis vason is tökéletesen fut. Kb 1 éve ezt használom nagy megelégedésre egy Asrock J4105-ITX lappal és 8GB rammal, melyből kb 4GB is elég lenne... :D

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#9) haddent válasza stigma (#8) üzenetére


haddent
addikt

Ja értem. Nemtom, sose voltam oda ezekért a csoda disztrokért. Nálam Arch linux a szerver is :DDD Pont itt vannak a stackjeim Portainerben. Nekem ez 1 évig 4gb ramon meg pentiumon futott és bőven maradt még. Most 10gb meg i3, mert találtam itthon de amúgy felesleges neki :Y

(#10) stigma válasza haddent (#9) üzenetére


stigma
addikt

Néha picit nehézkesen írok, mert még én is tanulom a Docker-t és a hozzá passzoló szavakat, szóval bocs ha valamit máshogy fogalmazom.
Pont erre van szükségem,mert otthon egy NUC-ról megy a filmezés, melyen Libreelec rendszer van telepítve, ahova 1 kattintással Dockert és Portainer-t tudok varázsolni ezáltal már egyszerűbben fel tudom/tudnám tenni.

Portainer-t hétvégén 10 perc erejéig tettem fel, és próbáltam ki, ott még nagyon sok minden ismeretlen számomra, szóval ha lesz időm hétvégén elolvasom a hivatalos oldalon lévő dokumentációt vagy rákeresek youtube videok-ra hogy nyomják a profik :DDD

Illetve a NAS oprendszere-újabb változatában beépítették a Portrainer-t mint Docker konténer kezelőt így ha megtanulom, akkor két legyet ütök egy csapásra :DDD

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#11) stigma válasza Rimuru (#6) üzenetére


stigma
addikt

Hi, tudom a "google a barátom", de abban segítetek milyen lépéseket kell tennem?
Tegyük fel hogy felteszem az Owncloud-ot a leírás alapján, itt a többit (HTTP és SSl-t ) Nginx Configuration menüpontban végezzem el?

Bocs a láma kérdésért de ilyesmit még nem csináltam.
A NAS oprendszerben duckdns-t használtam és konfiguráltam, az ARMbian/dietpi nevü redszerekben volt egy letsencrypt parancs melyben a mail cím, DDNS és 1-2 paramétert megadva a certbot mindent megcsinált.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#12) haddent válasza stigma (#11) üzenetére


haddent
addikt

Attól függ mit akarsz. Nekem több subdomainem is fut, ezért az nginx tök külön unit a cloudtól és kézzel hoztam létre a certeket majd automatán frissíti őket ha kell.

Ezekben tudok segíteni szívesen, de az Owncloudot egyáltalán nem ismerem, plána az ő ssl kezelési hülyeségeit. (Egyébként nem jobb a Nextcloud?)

Nagyjából így néz ki egy nginx példa (ez így nem fog működni, az enyémet raktam fel, csak kivágtam az irreleváns részeket):

[link]

(#13) stigma válasza haddent (#12) üzenetére


stigma
addikt

Hali, köszi a példát és a megosztást.
Nextcloud jobb sokkal, csak ezeken az ARM procikon az alap funckiókra valamivel gyorsabban pufferelt az Owncloud, igaz az nem Docker-ben volt hanem kézi telepítéssel.

Többi miatt priviben kereslek. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#14) stigma


stigma
addikt

Sziasztok, csak hogy egy fantasztikus témával jöjjek Docker Linux-on :DDD
Lehet egyedi kérés lessz és túl "user error" lesz részemről, de az alábiakat szeretném:
Adott egy ARM board eszköz => Amlogic S912-es Box Coreelec-el szerelve.
Erre feltettem a docker-t majd a linuxserver.io-s package-t de az alábbiakat akarom konfigurálni:
- pihole : lehet nem támogatott => github
- owncloud: ez ne támogatott tudtommal: => github
- nextcloud: Ez elvileg létező image => github

Ami érdekelne, hogy portrainer-ben hogy lehet létező image-t github vagy dockerhub-ról lehúzni mert nekem nem sikerült.
Ugye az sem mindegy milyen chipseten vagyok ARM/x86 vagy egyéb más, csak ugye naív vagyok és azt hittem hogy dokerben bármi futni fog :DDD
Ami az egyetlen container az a Nextcloud, melyet a linuxserver/nextcloud esetén megtalálok.

Van ötlet leírás, hogy egy adott docker container-t hogy kell konfigolni portainer-ben?
Hivatalos oldalt párszor átnéztem de nekem elsőre kínai: https://www.portainer.io/

Habár ebbe úgy érzem pár órát bele kell fektetnem :DDD

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#15) instantwater


instantwater
addikt

Örülök, hogy lett ilyen topik is, mert kicsit nyugatabbra évek óta használják production környezetben is a Dockert és a Kubernetes is egyre népszerűbb. Én magam is napi szinten püfölöm őket.

Remélem a jövőben lesznek fejlesztői témájú kérdések is, melyekben szívesen segítek, ha tudok.

Aki fejlesztőként dolgozik, nagyon megéri megtanulni a Docker használatát és képfájlok készítésének módját. Egyre inkább alapelvárás lesz ez a tudás, hogy Docker konténer formájában tudd szállítani a kész programot, akár te telepíted kézzel, akár CI/CD rendszerből automatikusan kerül telepítésre valamilyen platformon, ami valószínűleg valamilyen Kubernetes alapú/kompatibilis megoldás lesz.

És persze, ahogy az első hozzászólásban is írta a kolléga, rengeteg fejfájást spórol meg a konténerizáció. Még felsorolni is hosszú lenne. Ezért amikor új munkahelyet keresek, már a fejvadásztól megkérdezem, hogy Dockert használ-e a cég. Ha nem, megy a levesbe. Ennyire ég és föld a vele vagy nélküle telepítés.

Felhasználóként hobbi célra én Syncthinget és OpenVPN-t futtatok egy kis VPSen Dockerben, így olcsón megoldottam a fájlszinkronizációt és a VPNt.

Syncthinggel a Keepass adatbázisomat szinkronizálom a telefon és laptop között. VPS közbeiktatásával gyorsabb, stabilabb, mintha egymást kellene keresniük relay szervereken keresztül.

Az egyszerűség jegyében a host OS Alpine Linux. Ez lehetne bármi más is, de kizárólag konténerek futtatására használom, így a minimalizmusa törekedtem.

[ Szerkesztve ]

(#16) haddent válasza stigma (#14) üzenetére


haddent
addikt

- Pihole biztosan lesz, az csak egy fancy név egy hosts fájlra :DDD
- owncloud passz, de mivel lényegében egy php alkalmazásról beszélünk egy mariadb -vel, ezért szerintem biztosan megoldható, max saját build
- nextcloud ha van akkor viszont nem értem minek az owncloud? next jobb, szerintem

Portainerben a containers lapon tudsz lehúzni és deployolni, de neked is azt javaslom, mint előzőleg, hogy ne portainerrel kezdj, ha az alapok nem feltétlen vannak meg

(#17) haddent válasza instantwater (#15) üzenetére


haddent
addikt

A jelszó kezelés elég bonyolult nálad, Bitwardent nézted már? Főleg a Bitwarden-rs implementációt rust nyelven, nálam hibátlan. Be tudod importálni a keepassod.

Nálunk hallani se nagyon hallottak a Dockerről, de egyből megtetszett nekik, hogy pár óra alatt migrálok bármit bárhonnan bárhova bármilyen verzióban. Nem gond, hogy 4 éve elavult és érintetlen szarokat kell újrahúzni új szerverre, majd upgradelni. Nem kérdés, hogy ez a jövő és már rég itt van (kéne lennie), csak hát rengetegen le vannak ragadva.
Én is az ELTE -n tanultam, papíron, formális matematikai nyelven papíron ciklust meg programkódot írni és C/C++ -ban mindent, de nem vagyok a magam ellensége :DDD

(#18) I02S3F


I02S3F
őstag

Feliratkozás, hogy visszataláljak!

(#19) instantwater válasza haddent (#17) üzenetére


instantwater
addikt

Bitwarden felhős fiókot kér.
Köszönöm, így tudom, hogy hogyan és hol van az adatbázisom, nem pedig egy nagy közös adatbázisban kitudja milyen titkosítással.

Ez a baj, hogy hallani sem hallottak róla :(
Nyugatabbra azért jobb a helyzet.

Mikor fogja az ELTE ismerni legalább azt a szót, hogy konténerizáció, és hálózatok?

Amikor én jártam az IK-ra néhány éve, még mindig a "szekvenciális inputfájlból" című feladatok voltak különféle módon.

Köszönöm, a főnököm többet fizet, ha gyors a szerver, mintha jól tudok text fájlból maximumot keresni.

(#20) haddent válasza instantwater (#19) üzenetére


haddent
addikt

Nem tudom hány néhány én 2013 -ban kezdtem, ne aggódj akkor is az ment bőven.. B szakirány, prog.mód meg analízis :DDD Nem baj ez, az alapok kellenek, adott egy látásmódot meg olyan alaptudást amivel ezek meg minden újdonság könnyen tanulható, csak mondjuk legalább a C szakirányon (vagy csinálnának egy "D" -t) ami tényleg az, hogy 3 év után használható, modern szakember legyen, ne egy elmaradt valami..

Van self-hosted bitwarden, közösbe nyilván nem tolnék én se semmit ;]

[ Szerkesztve ]

(#21) instantwater válasza haddent (#20) üzenetére


instantwater
addikt

Én C kategóriás (szakirányos :D ) voltam, és 2014 ben léptem le.

Self hosted bitwarden mitől jobb mint a self hosted syncthing? :F

(#22) Rimuru válasza instantwater (#21) üzenetére


Rimuru
veterán

Ezt neked kell eldonteni. ;)

Nalam pl self hosted gitben vannak a jelszavak. :DDD (pass)

Amugy ezt a topicot lehet atneveznem ki mit hasznal dockerben topicra vagy nyitnek helyette egy olyat, ide meg johetne szakmai tartalom (pl container epitesben segiteni).

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#23) instantwater válasza Rimuru (#22) üzenetére


instantwater
addikt

Eldöntöttem. Mindkettőt hostolni kell, úgyhogy marad a Keepass Syncthinggel.

Először majdnem megijedtem, hogy titkosítatlanul tárolod gitben őket.
Hallottam már erről az appról, de ennek nincs Android kliensse. Vagy igen?

Ki mit futtat dockerben? Bármit ami linuxon elfut. :)

[ Szerkesztve ]

(#24) Rimuru válasza instantwater (#23) üzenetére


Rimuru
veterán

Irtak(nak) azt is, csak le kell gorgetni idaig: Compatible Clients

Bármit ami linuxon elfut - akkor mar nem is kell docker ugyis linux a host. ;]

Vigyázat, csalok!

(#25) instantwater válasza Rimuru (#24) üzenetére


instantwater
addikt

Hupsz, látom, tényleg van.

Docker nem a kompatibilitáshoz kell, hanem a függőségkezeléshez, és könnyebb menedzseléshez.

(#26) stigma válasza haddent (#16) üzenetére


stigma
addikt

Ebben igazad van, első körben utátanézek, olvasgatok ennek az egésznek, mert persze ehhez is nagy elánnal álltam neki :DDD , főleg hogy tudatlan vagyok.

Owncloud-ot max csak ki akartam próbálni milyen a 10-es verzió, mert otthonra alap
felahsználásnak tökéletes lenne.
Leszedni és futtani sikerült, de persze valamit szarul konfiguráltam, így nem megy..
:R
Nextcloud-om fut, mail szervert sikerült Google fiókkal összekötni, köszi a segítséget :R :C

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#27) haddent válasza Rimuru (#22) üzenetére


haddent
addikt

Egyelőre annyira minimálban vagyunk, hogy topikgazdaság sincs meg semmi. De ha kicsit beindul és kapok/unk jogot szerkeszteni pl az elba... 1. hsz -t :DDD akkor lehet ilyesmit is csinálni.

(#28) haddent válasza instantwater (#25) üzenetére


haddent
addikt

Is! Na meg high availability -hez IS :DDD (swarm)

(#29) instantwater válasza haddent (#28) üzenetére


instantwater
addikt

Na igen, ahhoz is.
De a swarm halott. A Kubernetes jött, látott, győzött.

(#30) BullZeye


BullZeye
veterán

Jól értelmezem, hogy ha updatelni kell egy dockert, akkor az előzőt manuálisan törölni kell, és újra letölteni és telepíteni az újat?

Nincs ennél valami egyszerűbb megoldás?

Container beállításokat lehet újrahasznosítani (hálózati elérés, változók stb?). Synology GUI-ból vezérelném az egészet.

(#31) Rimuru válasza BullZeye (#30) üzenetére


Rimuru
veterán

Dockert csomagkezelobol updatelunk azt nem kell tudni hogy a distrod csomagkezeloje mit csinal vele.

Containert lenyegeben ugy lehet updaltelni hogy irod, de itt mar tobb uton el lehet indulni. A legegyszerubb talan a docker-compose vagy ott van a korabban mar sokat emlegetett portainer is.

Vigyázat, csalok!

(#32) haddent válasza BullZeye (#30) üzenetére


haddent
addikt

Dehogy! Biztos vannak olyan mazohista állatok, akik 1-1 konténert cli -ből futtatnak minden paramétert kézzel mindig beírva, de erre találták ki többek közt a Docker-Compose -t. Szépen egy yaml fájlban felparaméterezed aztán csak docker-compose up, down, pull stb..

Lehet portainerezni meg van updater ami a jelenleg futó konténerből kiszedi a paramétereket, updatel és újraindít ugyanazokkal meg ilyen egyéb baromságok, de egyértelműen az a biztos és jó, amikor explicit módon ott van egy yaml konfig fájlban minden és kész. Arról nem beszélve, hogy jól csoportosítható több konténer egy stackké, közös network stb.. :K

(#33) BullZeye válasza haddent (#32) üzenetére


BullZeye
veterán

portainer + watchower = easy mode.

Míg aludtam egyet magától frissített mindent, az más tészta, hogy így ha jön hiba új verzióval azt első kézből kapom meg :D

(#34) haddent válasza BullZeye (#33) üzenetére


haddent
addikt

Otthonra ez elmegy, de productionben csúnya lenne :D
Érdekességképp, hogy pl. miért / azért Dockerrel IS be lehet szívni az inkompatibilitást. Kb. hetente szoktam frissíteni az összes stacket, konténert. Van néhány saját "kéziratú" konténerem is benne saját appal. Az egyik ilyen egy homeserver (automatizált login nélkül torrent keresés, letöltés gombra nyomva beküldi a deluge -be majd letöltés után rendszerezi stb..). Kijött a Deluge frissítés tök jó, csak a Python-Deluge RPC nem volt vele kompatibilis, néztem miért, mégis hogy hasalhat el.. A saját konténerem meg ugye hiába próbálnám pullolni.. :DDD Jó, akkor fresh build. Semmi.. Oh, ja tényleg, diszkrét explicit módon beégetett verziók vannak benne, pontosan azért mert egy pip upgrade kb. naponta cseszte szét Docker nélkül... Csodás.. Akkor most mindenből fel a legfrissebb és szoros erős imák sorozata, hogy minden összeillik, majd megint diszkrét verziók beégetése.

Ez nem volt sok idő, 1 óra kb. De productionben elég vicces lett volna :))

(#35) instantwater válasza haddent (#34) üzenetére


instantwater
addikt

A Docker nem segít inkompatibilis alkalmazások esetén.

Javasolnám, hogy csak LTS verziókat használj azokból a szoftverekből amiket konténerizálsz, így viszonylag ritkán, pár havonta vagy évente kell csak frissítened, függően a szoftvered kiadási ciklusaitól.

Én a hetekben szaladtam bele egy elég komoly hibába ezzel kapcsolatban.
Node.js app, rejtélyes memóriaszivárgással.

Kiderült, hogy a kolléga amikor megírta a Dockerfilet úgy döntött, hogy ő Node 9-et fog használni, mert akkor még az volt a legfrissebb.
Viszont a hibát ott követte el, hogy a 9-es verzió nem LTS, tehát nem a stabilitásra van kihegyezve, hanem az új featurek tesztelésére, Node 8 lett volna a helyes döntés ami ugyan régebbi de LTS.

Frissítettem Node 10-re a Dockerfilet, újrabuildeltem az imaget, és láss csodát elmúlt a memóriaszivárgás.

A Node 10 az egy LTS verzió.

Productionben ez a minimum, hogy amit lehet, azt stabilt használni, de home serveren miért szívatnád magad instabil verziók tesztelésével?
Neked a saját kis szervered a production, annak kell kiszolgálnia az igényeidet.
Kivéve ha az igényed az, hogy minél jobb hibakereső legyél.

(#36) szuszinho


szuszinho
őstag

Sziasztok,

Kezdek ismerkedni a docker világával. A docker-compose fájl szerkesztése egyszerűbbnek tűnik, mint minden futtatáskor kiadni a paramétereket. Erről tudnátok egy kis segítséget, útmutatót?
Egyelőre a portainer és a docker-compose van fent. Szeretnék vpn-t, domoticzot, octopit futtatni. Persze később még egyebeket is.

Köszi!

(#37) haddent válasza szuszinho (#36) üzenetére


haddent
addikt

Szia

Elég intuitív a dolog, ha az alap dockerezés megvan, illetve az official dokksiban mindenre rá tudsz keresni, össze lehet legozni szépen. Személyes véleményem alapján a legojbban akkor jársz, ha meglévő kissebb-nagyobb composeokat átnézel, mi merre hány méter. Ha lesz időm délután feltöltök párat :K

(#38) stickermajom válasza szuszinho (#36) üzenetére


stickermajom
addikt

Én pl. ez alapján raktam össze a sajátom, kiindulási alapnak jó a formai követelményekhez. De elég sok helyen adnak példát is a leírásban, hogy hogyan tudod az adott konténert docker-compose-ban használni.

(#39) BullZeye


BullZeye
veterán

Van valami jó file sync app? Synology mai napig képtelen volt megcsinálni, hogy 2 mappát 1 NAS-on szinkronizáljon rendesen, dockerrel kinyílt a világ, de nem ismerek egy programot se :D

(#40) instantwater válasza BullZeye (#39) üzenetére


instantwater
addikt

Syncthinget használom hosszú ideje Docker konténerben.
Teszi a dolgát rendesen.

(#41) BullZeye válasza instantwater (#40) üzenetére


BullZeye
veterán

Az csak remote szerverben tud syncronizálni, nem? 2 konténert nem szeretnék futtatni emiatt.

Egyik HDDn van Munka mappa, másik HDDn meg Backup mappa, ezeket kéne 1 eszközön szinkronizálni. Ezt ahogy most rákerestem megint, továbbra se tudja syncthing.

[ Szerkesztve ]

(#42) instantwater válasza BullZeye (#41) üzenetére


instantwater
addikt

Értem.
Valóban eszközszinkronizálásra való a Syncthing.

Mappaszinkronizálásra futtathatsz cronból rsyncet.

(#43) BullZeye válasza instantwater (#42) üzenetére


BullZeye
veterán

Meg CP parancsot is, tudom, viszont annál picit komolyabb dolgot szeretnék, fájlverzió követés stb.

(#44) szuszinho


szuszinho
őstag

Létrehoztam a portainert a compose fájlban, viszont, a webes felületen a stacks fülön limited control-t mutat. Ez normális?

(#45) haddent válasza szuszinho (#44) üzenetére


haddent
addikt

Igen, ha a többi stacket is kézzel hoztad létre, nem magából portainerből. Ott írja is elvileg

(#46) golya87


golya87
őstag

Sziasztok!

Ti a docker konténerek indítását boot után, hogy oldjátok meg?
Nekem jelenleg egy-egy konténer egy-egy systemd service-ként fut.
Valahogy így.
(Rutorrent, Sonarr, Radarr, Jackett, Plex, Ombi, Heimdall)

(#47) haddent válasza golya87 (#46) üzenetére


haddent
addikt

Docker-compose fájlban restart: always esetén a docker service indulásakor indul a stack is :K

(#48) instantwater válasza golya87 (#46) üzenetére


instantwater
addikt

Miért kell systemd servicebe csomagolni?
Restart always flag támogatott sima és compose módban is.

(#49) golya87 válasza haddent (#47) üzenetére


golya87
őstag

Ez így szimpatikus nagyon!
Több docker-compose stack-nél kell valamivel bűvészkedni? (1 torrent, 1 nextcloud, 1 tvheadend)
Konkrét leírást nem találtam neten, csak annyit, hogy a docker-compose parancsban megadható a yml fájl is.

(#50) golya87 válasza instantwater (#48) üzenetére


golya87
őstag

Systemd-ben azért volt kényelmes, mert a compose-hoz nem értek és 3 éve nem találkoztam a restart paraméterrel. Így az upgrade is csak félig volt macera.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.