Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1501) FazekasLaci válasza Kimmuriel (#1486) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Akkor röviden leírom a főbb különbségeket:
- Bamboo One. Mi ezt levettük, nem is értékesítjük. Csak nagyon kezdőknek ajánlom, akik sokat nem is várnak egy ilyen táblától. Olcsó, de a Wacom többi táblájához képest nagyon-nagyon keveset tud :( Se radír, se programozható gombok, alacsony felbontás, kis tolltudás, ergonómiailag a toll szintén nem túl szerencsés kialakítású.

- Bamboo fekete. Ez a legnépszerűbb Bamboo tábla. Elegáns fekete színű, nagyon megbízható darab. Ebben az évben kb. 4 hibás bamboo táblával volt dolgunk, ami nagyon alacsony szám az eladott óriási mennyiséghez viszonyítva. Mindegyiknél csak a tollat cseréltük (hozzáteszem azonnal) és a probléma máris elhárult. Ezeknél valami gyári probléma lehetett, mert már a kibontás utáni első percekben kijött a gond. Dehát ez belefér, más gyártónál sokkal több a garis probléma....
A csomag tartalmazza a Just Write Office alkalmazást, ami egy digitális jegyzetelő szoftver (ld. korábbi posztom).

- Bamboo FUN. Fehér színű, a Bamboo feketével teljesen megegyező technikai tudásban. Az A6 és az A5 között csak méretbeli különbség van, tudásbeli nincs. A Bamboo FUN-hoz nem jár a feketében megtalálható Just Wriite Office, hanem egy régebbi Photoshop Elements és még valamilyen szoftver (most fejből nem tudom, talán egy Artrage) van benne. Ezt majd a nap folyamán megnézem, aztán pontosítom... Az az igazság, hogy akik ezeket a táblákat veszik, már egy profi rajzoló- vagy képszerkesztő szoftverrel rendelkeznek (ld. Photoshop). Nekik a kiegészítő szoftverek nemigen kellenek, mert a profi szoftverük jóval többet tud.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1502) FazekasLaci válasza TrollBalint (#1500) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Hát, csak tippelni tudok, mivel Trust-tal nem foglalkozunk:
- a tábla szabályosan volt elcsomagolva, a toll hegye nem érintkezhetett véletlenül sem a csomagolással? Mert ha pl. folyamatosan be volt nyomva az elmúlt évben a toll hegye egy picit is, akkor bizony a nyomásérzékelő eldeformálódhatott és ezért nem áll vissza mindig a megfelelő helyzetbe. A Wacomoknál pl. ezért is javasoljuk, hogy mindig a tolltartóban tartsák a tollat, mert ez tehermentesíti a hegyet és a nyomásérzékelőt.

- próbáltad már, hogy kivetted a hegyet és megtisztítottad? Lehet, hogy az állás miatt egy kis porszem, vagy piszok okozza a jelenséget.

- próbaként cseréld ki az elemet, soha nem lehet tudni.

Ha a fentiek nem segítenek, akkor irány a szerviz és kérj egy másik tollat. Elméletileg ez alkatrész, tehát a gyártók ezt külön is értékesítik. Sajnos itthon én csak a Wacomhoz láttam eddig kiegészítő alkatrészeket, máshol nem.... Mi például a Wacom táblákhoz Németországból még olyan kiegészítőket is tudunk rendelni, amik máshol más gyártóknál még csak nem is láthatóak (például Intuos-hoz a tollra cseregumi (ami biztosítja, hogy a toll a kézben ne csússzon, és mivel latexmentes gumi, ezért értelemszerűen idővel elhasználódik).

Ja, és még valami, ha nem jutsz dűlőre, akkor a trust.com oldalon a gyártónak dobj egy mailt, hogy hol tudsz tollat rendelni utólag.

[ Szerkesztve ]

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1503) TrollBalint válasza FazekasLaci (#1502) üzenetére


TrollBalint
addikt

köszi,

elvileg szabályosan volt csomagolva, de párszor ki- betettem a hegyet, nincs kizárva, hogy eldeformálódhatott. Egy e-mailt mindenképpen megér, köszi ;)

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#1504) Fotonoid válasza FazekasLaci (#1497) üzenetére


Fotonoid
csendes tag

Köszönöm a válaszokat! Már nagyon szeretném kipróbálni őket :D
Remélem hamarosan lesz lehetőségem felkeveredni Pestre hétköznap.

- . -

(#1505) FazekasLaci válasza TrollBalint (#1503) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Direkt link a Trust Supportjához:
http://trust.com/search/default.aspx?cxt=support [link]

Egyben kérdezt már meg, hogy hegyet hol lehet venni, mert mi csak Wacommal foglalkozunk, de rengetegen kérdezik tőlünk, így esetleg nekik tudnánk segíteni ezzel az infóval.... Vagy ha nagyon olyan a helyzet, akkor esetleg vennénk rakira hegyeket, ha már a nagy forgalmazók (mint a Media Markt és a Saturn, amik hivatalosan fent vannak az oldalukon) nem tartanak ilyet.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1506) tibi72


tibi72
aktív tag

Ugy látszik be igazolodik hogy nem tökéletes a toll :Szorítástollcsúcs lazaságprobléma[link]

(#1507) tibi72


tibi72
aktív tag

Ezt is érdemes megnézni :[link]

(#1508) tibi72


tibi72
aktív tag

Hát nem véletlenül éreztem már az elején hogy valami nem stimel a I.4 tollal.Lehet hogy azért mert elöte I.3-tollat haszáltam és volt összehasonlitási allapom. De ugy voltam velle sporoltak velle egy fenne.Tisztára az a érzés mint egy bamboo toll volna még hegyek kopása is erre utaltt,de hegyet azt tudunk venni ez legyen a leggkevesebb baj.De az már tulzás hogy a toll is ilyen hamar elkopik. Igaz serkenteni kell a vásárlást mert ha vallami nagyon jol sikerül mint pl.I.3 tolla akkor nincs rá kereslett és nem fogy.Lehet direkt csinállták hogy idövel vegyenek az emberek egy fel javitott változatott. Igen van bene valami mert már hirt kaptam hogy piacra dobnak egy extra,limitésön vagy az ami. Már nem lesz durva a felülete a táblának a toll is normális lesz hasonlo minösége lesz mint a I.3-nak vagyis tartoságra is olyan jo lesz. De elöte lehuztak egy bört rolunk.Igaz ha elromlik a toll ki cserélik ,de ha allapbol rossz a konstrukció nekem aztán cserélgethetik!
Jo ,jó ez a tábbla de én igazán nem érzem azt a áthato érzést mint I.3 éreztem,amikor kezembe vettem a tollat és az egésznek volt egy fillingje szinte a kezemen felállt a ször és öröm volt velle dolgozni.Ennél sajnos nem érzem csak azt mintha valami olcso kinai piaci bovli lenne.Ez csak a saját érzésem és nem akkarok le beszélni rolla senkit de ezek tények sajnos ez van. Én vissza sirom az I.3 tábblámat.!!!

(#1509) Kimmuriel válasza FazekasLaci (#1501) üzenetére


Kimmuriel
aktív tag

Nagyon köszönöm a válaszodat! Még azt szeretném megkérdezni, hogy mikor vagytok nyitva? Lehet, hogy egyszer elmennék megnézni a Wacomokat valamikor, bár még nem vagyok benne biztos. Egyébként van nálatok lehetőség kipróbálni más digi táblákat is a Wacomokon kívül? Csak hogy legyen mivel összehasonlítani... Elsősorban az olcsóbb, alsó kategóriás táblákra gondolok, amik a Wacom Bamboo-val hasonszőrűek.

(#1511) graf65 válasza Kimmuriel (#1509) üzenetére


graf65
csendes tag

Tibi72 höz kapcsolódva,pont nekem is ez a bajom az I4 táblával -a felületén nem síklik a toll és ez megnehezíti a rajzolást(e miatt rendeltem egy + fóliát a grashoppertől (azt hittem olyan mint az I 3 védőfóliája )de az ugyanilyen volt-úgyhogy hiába!Két lehetőség van rendelni egy I3 ra való(megfelelő méretű) védőfóliát és rátenni-rávágni az I4 táblára.Másik házibarkács-egy megfelelő méretű írásvetítő fóliát rávágni és kétoldalú ragasztószallaggal rögzíteni az I4 táblára.Nekem működik.Újra suhan a toll!! :-))

(#1512) R.U.Z.S.I válasza graf65 (#1511) üzenetére


R.U.Z.S.I
tag

Én is éppen a napokban rendeltem egyet, sajnos feketét, mert az átlátszóra várni kellett volna..
Mikor megjött, akkor derült ki, hogy olyan már van rajta csak azt hittem az a tábla felülete. :)
Ha valakinek van az átlátszóból leírhatná, hogy az a csúszósabb fajta, vagy ugyanolyan smirgli, mint a fekete. Döbbenetes, hogy néhány óra használat után jól láthatóan lecsiszolja a tollhegyet.
Amúgy fele pénzért lehet venni lcd védő fóliát notikhoz, csak szerintem az már túl jól siklik. :)

(#1513) FazekasLaci válasza R.U.Z.S.I (#1512) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Sajnos a táblán a fólia durvasága az "érzés" miatt van (hogy a ceruzához hasonló legyen az érzés és ne legyen olyan csúszós, mint korábban), nem biztos, hogy a gyártó ezt a felületet lecserélné. Különösen, mivel 2.400 Ft-nak megfelelő EUR 5 hegyért csak Bécstől keletebbre jelent komoly problémát.... :(

Ha valakinek jó Intuos kell, akkor Intuos3-ból még vannak készletek [link]. A meglévő táblákhoz pedig házilag max igazítani lehet Intuos3 védőfóliákat. Tudunk hozatni belőle gond nélkül.
Méretekben az aktív felületet kell figyelembe venni, mert azokon rajzoltok:

Intuos4 A6: 158 x 98 mm (legközelebbi jó fólia: Intuos3 A6: fixen ugyanakkora méretű)
Intuos4 A5: 224 x 140 mm (legközelebbi jó fólia: Intuos3 A5 Wide: 271 x 159 mm, vagyis igazítani kell)
Intuos4 A4: 325 x 203 mm (legközelebbi jó fólia: Intuos3 A3 Wide: 488 x 305 mm, vagyis ezt is igazítani kell).

A fóliák 12-20 EUR közötti áron mozognak az aktuális magyar banki deviza eladási árfolyamok függvényében, ami most kb. 277 Ft (Volksbank.hu)

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1514) FazekasLaci válasza tibi72 (#1508) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Azért ezt ne ebből a szemszögből nézd... Biztosan nem ez vezérelte a gyártót, amikor így csinálta meg. Ezt a tollhegy dolgot azért majd ma délután megnézem Intuos4 táblán.
A tollheggyel kapcsolatban: igen, nekem is olyan érzésem van, hogy az Intuos4 fekete tollhegye anyagában nem tér el a Bamboo tollhegytől, de vannak egyéb tollhegyek is, amik régen hiányoztak, tehát a választék szerencsére - emberek kezétől függően - bővült.

Az SE meg minden verziónál megjelent, az Intuos3-nál az SE a fekete (ami csak színben tért el és szerintem az volt az Intuos4 tollhegyek próbája). Intuos2-nél Platinum Edition-nak hívták és színben tért szintén csak el. De kiváncsian várom :)

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1515) R.U.Z.S.I válasza FazekasLaci (#1513) üzenetére


R.U.Z.S.I
tag

Ez inkább megszokás kérdése.
Ha valaki éveken keresztül csúszós táblákon rajzolt, annak kellemetlen eleinte, hogy ragad a toll a táblához. A napokban kölcsönadtam valakinek a régi táblám és vele együtt azt a Genius fóliát, amit az intuos4-en használtam. Azt hittem csupasz a tábla, azért rendeltem fóliát :B Csal akkor vettem észre, hogy 2fóliám van, mikor néhány tollvonás után úgy döntöttem, inkább leveszem róla, de 1 helyett 2 jött le :)
Aztán a régit mégis visszaraktam és azt kell mondjam néhány nap után már teljesen természetes rajta rajzolni.
Egyrészt hozzászokik az ember, másrészt a fólia is bejáratódik, nem tapad annyira mint az új. Textilheggyel meg már egész csúszós.

(#1516) tibi72 válasza FazekasLaci (#1514) üzenetére


tibi72
aktív tag

Szia! Igazán nem a toll hegy lene a fő probléma mert rendeltem töletek I3 hegyett és avval kicsit javult a helyzet. Hanem maga a tolall van vagy ami tartya a hegyet.Oldalra nagy a hollt játéka a hegynek.I.3-nál nem volt oldal mozgása vagy igazán nem volt érezhetö mert 0.2mm volt nem lehetett nagyobb mert viszadobták. Most I.4 toll nál 0.5mm és nagyobb oldal mozgás is van.És ez nagyon zavaro mert a tábbla felülete is durvább és ammikor huzol egy vonalat érzed h. szinte kibicsaklik a hegy . És még hozáaddodoik hogy nagy mértékben koppik a hegy konyebben meg akad a tábblán az miat is mert nagy az oldal mozgása (holt játéka) van hegynek.Az meg hab a tortán hogy zörögnek lötyögnek az alkatrészek bene ,Azért elvárná az ember hogy ebbe a kateroriában legallapvetö dolgogkra is oda figyeljenek hogy ne az legyen az érzésem mintha egy bovli hamisitvány tartanék a kezembe I3 tolja után.Én nem bánám ha kompatibilis lenne I3 toll I4 tábblával mert én biztos le cserélném arra.De nagyon gondolkodom hogy ki fogom probálni az I4 Classic Pen tollat és ha jo venni foggok egyet felltétlen!

(#1517) FazekasLaci válasza tibi72 (#1516) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Szia!

Igen, a felvetésedre kiváncsiság ébredt bennem, úgyhogy délután egy komolyabb összehasonlítást csináltunk az összes Wacom táblán. Szerencsére könnyű dolgom volt, mert mindegyikből van, meg ma is jött szállítmányunk :)

Szóval, a tolhegyekkel és a tollakkal kapcsolatban:
- Az Intuos4 tollhegyének alapból nagyobb a játéktere oldalra, mint az Intuos3 táblának. Ez kb. 1,5-1,7x több, vagyis észrevehető.

- Az Intuos4 tollhegyét és az Intuos3 tollhegyét benyomva, az Intuos4 tollhegye keményebben megy be. Vagyis az Intuos3 hegye finomabbnak tűnik. Feltételezhetően azonban a keményebb érzet az új nyomásérzékelési technológiától van, aminek előnye, hogy alacsonyabb nyomástartományban is egyenletesebben jeleníti meg a nyomásszinteket. Aki Intuos3-on dolgozott, az tudja, hogy nagyon halvány nyomásnál hirtelen jelentkezik a nyomásérzékelés. Ez mondjuk nem zavaró, de a finomkezű művészek valószínűleg ezt értékelni tudják, a többieknek meg vásárlás előtt a próbát javaslom, ezt nálunk meg lehet tenni.

- Az Intuos3 és az Intuos4 tollhegye között keménységbeli különbség is van. Kollégám szerint legalább 2 keménységi szint (Az Intuos4-et 2H-nak saccolta a normál hegyet. Tapintásra az Intuos4 hegye nem azonos a Bamboo hegyével. A Bamboo hegye finomabb picit, vagyis kevésbé kemény. A Bamboo és az Intuos4 tollak hegyjátéka között szintén nincs nagy differencia, ami standard eljárásnak tűnik, nem hibának. Bizony ez olyan lehet, mint amikor egy autóban a felfüggesztést újra cserélik. A régi felhasználóknak még szokatlan, de az újak gyorsan hozzászoknak és megszeretik.

Az Intuos4 tollhegy összetételében valószínűleg teljesen más, mint az Intuos3, mint azt tapintásra is meg lehet állapítani. Ezért elképzelhető, hogy valóban jobban kopik, bár ez inkább a táblán lévő durvább felület eredménye lehet inkább. Cserébe viszont természetesebb a rajzolás, hiszen a papíron sem siklik azért egy ceruza olyan egyszerűen :) Tény, hogy az Intuos3-hoz képest ez teljesen más, elsőre (és másodikra) is szokatlan. De az idő majd meghozza, hogy a fólia mennyire védi majd a felületet, vagyis mennyire fog kopni.

A toll zörgését látod elfelejtettem, azt már csak hétfőn tudom megnézni :) De Classic Pen toll októberben, a Wacom még nem készítette el tudtommal. Augusztusról októberre csúszott a megjelenése az Art Pennel együtt. Tehát komolyan dolgoznak rajta....

Egyébként csak kiváncsiságként: az Intuos3 táblád még Japánban, vagy már Taiwanban készült? Mert a régebbi táblákat még Japánban készítették (innen is a nagy megbízhatóság), a későbbi szériás táblák pedig már Taiwanban készültek. Ma már minden Kínában készül (míly meglepetés :) )

[ Szerkesztve ]

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1518) tibi72 válasza FazekasLaci (#1517) üzenetére


tibi72
aktív tag

Köszönöm a kimeritö választ. :R Akkor megvárom Classic Pen tollat és beruházok egybe. És reméljük Intuos 5 tábla jobban sikerüllnek.De az biztos Wacom párti maradok!! :DD

(#1519) FazekasLaci válasza tibi72 (#1518) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Hát, az Intuos5 tábla jócskán várat majd magára :) Az Intuos3-at 2004-ben adták ki, szóval van még 4-5 éved rá, hogy megszokd az Intuos4-et :)

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1520) tibi72 válasza FazekasLaci (#1519) üzenetére


tibi72
aktív tag

Hát nem tuddom ,Vista-ra is ezt mondták ammivel az elején probblémák vannak az nem lesz kellendö áru.És itt van Windos7.Biztos lesz valami ráncfelvarás vagy ki fognak dobni egy uj tippust ammi nem Intuos néven fog megjeleni. :K :K :))

(#1521) FazekasLaci válasza tibi72 (#1520) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

vagy végre összedobnak egy normális, nagyobb képernyős Cintiq-et Intuos4 tudással és olcsóbbá teszik a régit :)

Már csak azért is, mert furcsa, hogy egy Bamboo tudású 19"-est tudtak csak összedobni szélesvásznúban őrült drágán (értsd, féláron a Visboard is lazán tudja a paramétereit), a Cintiq 21-es meg még mindig közel 5 éves technológiájú 4:3-as képarányú monitor.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1522) Dyingsoul


Dyingsoul
veterán

Sikerült szert tennem egy Wacom a6 Wide-ra (nem fun, hanem a fekete). Maximálisan meg vok vele, elégedve, bár ez az első táblám és mivel nem engedhetem meg magamnak hogy ettől egyelőre többet szánjak erre a hobbimra, marad is szerintem jódarabig :))

Ha valakinek van valami használati vagy bármilyen tanácsa, szívesen fogadom!

Egyébként pár kérdés:
Kezdőknek milyen szoftvereket ajánlotok? Milyen gyorsan kopik el a hegye? hol és mennyiért lehet új hegyet/hegyeket szerezni bele? van olyan más tartozéka, melyet a használat során cserélni kell majd?

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#1523) David5811


David5811
csendes tag

HY ALL Azaz Drága Feleim. XD

Hirtelen elhatározásból úgy döntöttem hogy veszek egy Genius Mousepen 8x6-os digitális rajztáblát, digitalizálót.....
Jó üzlet volt 14600-ból kihoztam házhoz szállítással mindennel. Meg is vagyok vele elégedve tud 1-2 jó dolgot. Én főleg Photoshop-ozni vettem és épp ezzel akadnak problémáim hát a fene gondolta volna.
Tünetek:
CS4 Extended-nél: Nyugisan kényelmesen rajzolgatok a legvékonyabb vonalakat is meg tudom húzni gyors pörgős nincsenek vele problémáim de egyszer csak gondol egyet a PS és elhatározza hogy ő ezentúl csak egyenes vonalakat akar rajzolni. Érdekes lesz ettől a perctől kezdve a dolog mert ha lenyomom a tollat egy bizonyos ponton nincs nyoma elhúzom onnan még mindig nincs nyom és és ha felemelem akkor a pressure arányából a 2 pont közé húz egy egyenes vonalat. Ezt nem lehet leállítani és addig csinálja amíg nem nyomkodok össze pár gombot a ps-ben. Ez a vonalhúzós dolog alapból nem lenne baj sőt szerintem ez egy beépített szolgáltatás ami elszabadult és tesz vesz mint egy rossz fizikai bug egy játékban. Jó lenne ha kontrollálni tudnám ezt a dolgot valahogy.

CS3 Extended-nél: Egyszerűen 0 és 150-es nyomáskülönbség közt nem érzékel semmit a photoshop és nem bírok halvány vonalakat húzni hanem egyből jobban rá kell nyomni és olyanok lesznek a vonalak mint egy kövér hurka. Ez már alapesetben is súlyos de engem nem ez a hiba izgat a legfőképp hanem a cs4 hibája.

Lehet hogy a szoftver a hibás és szedjem le máshonnan:D? vagy egy egyszerű beállítással kiküszöbölhető? hát ezek a kérdések foglalkoztatnak igazán. Más szoftverekkel nincs semmi nemű problémám pl corel painter 11
Ezért is kérdeztem meg ezt a sokat megélt fórumot egy tapasztaltabb grafikus vénával ellátott gárdával.

A biztonság kedvéért elkezdem tölteni a CS4 Extended egyik más által feltöltött verzióját

A válaszolat előre is köszönöm. Jó Bármit bármihez..

[ Szerkesztve ]

(#1524) FazekasLaci válasza Dyingsoul (#1522) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Szia!

A hegy sokáig fogja bírni, de úgy kopik, mint a ceruza hegye, így észre fogod venni, ha cserélni kell. Ha cserélni kell, akkor a póthegyek kinézetéből látni fogod, hogy egy csipesszel megfogod a hegyet és kihúzod. Nem érdemes a tollat tekergetni, mert egyeik wacom toll sem szerelhető szét...

Ha hegy kell, akkor nyugodtan szólj, nem vészes, 2.400 Ft+ÁFA 5 db...

Kezdőknek és profiknak is vagy Photoshop vagy Painter.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1525) FazekasLaci válasza David5811 (#1523) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Hát, mivel szavaidból azt veszem ki, hogy nem eredeti PS-t használsz, így nehéz a válasz is. Azt tudni kell, hogy az Adobe a CS sorozatokat Wacomra optimalizálta. Hogy ezt megtette-e más digitáblákkal is, azt a gyártónál kellene megtudakolni, de lehet, hogy nem és ezért akad össze a driver és a PS.

Inkább azt javasolnám, hogy ne tört változatokkal próbálkozz, hanem egy eredeti trialt tölts le - pl. szoftver.hu és ha azon is jön a hiba, akkor az a programban van. A tört változatok sokszor hibásak, mivel a gyártás előtti utolsó változatból csinálnak trialt, ahhoz elkészítenek egy törést, aztán ezzel megelégszenek. A gyártó meg közben fejleszti a terméket, így pl. a későbbi javítások - amik a dobozosokba belekerülnek - a tört változatokból (amik legtöbbször az első letölthető trialból készülnek) többnyire hiányoznak.

Egyébként diákváltozatban fillérekbe kerül egy PS. (23e+ÁFA, egy komolyabb játékprogram ára és ebben tech support is benne van)

A hibát kiszűrheted úgy is (hogy esetleg nem a géped túl gyenge-e a PS-hez és emiatt néha megakad a PS működése, ami rajzolás közben okozza ezt a hibát), ha átrakod egy másik gépre is a trialt és kipróbálod azon is.

Sajnos nálunk csak Wacomok vannak és ott ezek a jelenségek nem jönnek....

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1526) RobÚr


RobÚr
csendes tag

Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek.
Szóval lehet-e a rajztáblát úgy használni, mint egy touchpadot, azaz nem tollal, hanem ujjal mozgatni az egér kurzort?

[ Szerkesztve ]

(#1527) Dexter68 válasza RobÚr (#1526) üzenetére


Dexter68
addikt

nem

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1528) Rikarda


Rikarda
csendes tag

Sziasztok.

Egy elég fura kérdésem lenne. Ilyen rajztáblával, lehet MSN-be rajzolni/írni, a kézíráshoz hasonló módon, az egér kiváltásaképp?

(#1529) Dexter68 válasza Rikarda (#1528) üzenetére


Dexter68
addikt

igen

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1530) $p@rr0w


$p@rr0w
őstag

Ezt ismeri valaki? Ér annyit mint egy ilyen áru tábla?

Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.

(#1531) Dexter68 válasza $p@rr0w (#1530) üzenetére


Dexter68
addikt

Szerintem nem. Ugyanott van Wacom Bamboo 263 Ft-tal többért.
De ez szubjektív vélemény.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1532) $p@rr0w válasza Dexter68 (#1531) üzenetére


$p@rr0w
őstag

És a Wacomból a kicsi is ér annyit mint a nagyok (drágábbak), csak kissebb méret?

Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.

(#1533) FazekasLaci válasza $p@rr0w (#1532) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Az általad belinkelt "Varázstoll" és a Wacom digitális tollak funkciója teljesen eltér. A "Varázstoll" egy olyan toll, ami digitális jeladóval van ellátva és papírra rendesen golyóstollal jegyzetelsz pl. Ezt vektorosan eltárolja, aztán ezt be tudod hívni később egy grafikus alkalmazásba.

Nekem volt már szerencsém ilyen tollhoz, hát, nem nagyon jött be. Kicsit körülményes a használata és elég sok energiát használ fel, ráadásul ezek gombelemmel mennek, amiből még akkut sem találsz és nem olcsó a pótlásuk.

A Wacom digitális táblák teljesen más célt szolgálnak. A digitális táblán a tollal nyomásérzékenyen tudsz rajzolni, ami pl. egy pixelgrafikus szoftverben (ld. Painter vagy Photoshop) olyan hatást kelt, amit egy ceruzával tudsz papírlapon elérni, de egy golyóstollal soha. Vektoros szoftverekben (Illustrator, CorelDRAW) is használható. Azonban úgy működik, mint egy egér, csak toll alakja van, így könnyebben a kezedre áll rajzolás közben.

A Wacomnál kétféle tudású tábla van:
- Bamboo - itt a méret a különbség, valamint a hozzáadott szoftverek. A Bamboo One kivételével (ami elég gagyira sikerült véleményem szerint, mert szinte semmit sem tud, de azt drágán, ezért nem is értékesítjük) a fekete Bamboo és a Bamboo FUN táblák ugyanazt tudják.
- Intuos - Intuos szériák között is tudásbeli különbség igazán nincs, a Bamboo táblákhoz képest a tollak nyomásérzékenysége négyszeres, a felbontás is kétszer akkora, valamint a tollak dőlésérzékenyek is, ami satírozásnál szépen kijön.

Ha megtetszett a Wacom tábla és működésben is kipróbálnád, nálunk ezt gond és kötelezettség nélkül megteheted. Ha érdekel, dobj egy privátot.

Mindkét Wacom táblaszéria kipróbálható és valamennyi méretből folyamatosan van rakin, így ha bármelyik megtetszik, azonnal el is vihető.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1534) $p@rr0w válasza FazekasLaci (#1533) üzenetére


$p@rr0w
őstag

Köszönöm a kimerítő választ.

Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.

(#1535) FazekasLaci válasza $p@rr0w (#1534) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Annyit azért hozzátennék még, hogy a "Varázstoll" nem képes a számítógépet vezérelni, csak a papíron leírt dolgokat jegyzi meg, így számítógép nélkül is használható adatrögzítéshez. A Wacom toll meg nem képes a papírra írt dolgokat számítógép nélkül rögzíteni, mivel a toll csak a Wacom táblán dolgozik, ellenben a számítógépen az egér helyettesítésére is használható.

Mivel két teljesen eltérő felhasználásról beszélünk, javasolt kipróbálni vásárlás előtt.

Annyit még fontos hozzátennem, hogy jelenleg - bár sokat kerestünk ilyen megoldást - magyar nyelven történő kézírásfelismerés nincs. Vagyis bármilyen kézzel írott szöveget hiába viszel be számítógépbe, nincs karakterfelismerő szoftver (OCR), amely a magyar kézírást felismerné. A dolog pikantériája, hogy ez nyugati nyelveken azonban létezik, és a magyar ABC-ből gyakorlatilag csak az az ő és az ű okoz komolyabb problémát, mivel ez speciális karakter, míg pl. az é a francia nyelvben is létezik. A karakterfelismerők azonban nem képesek a nyelveket keverni - öreg hiba.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1536) $p@rr0w válasza FazekasLaci (#1535) üzenetére


$p@rr0w
őstag

Ha vennék akkor grafikára használnám szóval nem olyan égető nálam ez a probléma, a varázstollra is csak kiváncsiságból kérdeztem, ha aktuális lesz a dolog akkor sztem inkább táblát veszek.

Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.

(#1537) Celebrau


Celebrau
csendes tag

Üdv!
Akadt egy problémám a Wacom Bamboo táblámmal kapcsolatban. A táblával nincs semmi, hanem a Windows az utóbbi pár napban induláskor nem veszi észre, hogy csatlakoztatva van. Amikor megvettem egy hónapja, nem volt semmi. Viszont elmentem egy hosszabb szabadságra és kihúztam a gépet, gondolom az okozza. Ha széthúzom az USB-t, aztán vissza, akkor észreveszi, csak ezt nem szeretném minden alkalommal elvégezni. Mi lenne a megoldás? Rakjam újra a driverét? Vagy az USB drivert?

(#1538) Celebrau


Celebrau
csendes tag

Kiderült a probléma oka. Az USB lyuk felmondta a szolgálatot. Akármit dugok bele a Windows annyit mond, hogy az eszközt nem lehet felismerni. :(( Mehetek elosztót venni... :(((
Viszont még mindig jobb, mint ha a tábla mondana fel. Csak kéne már rajzolni vele valami komolyabbat... :))

(#1539) FazekasLaci válasza Celebrau (#1538) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Azért én megnézetném a számítógépeden azt az USB-t, nehogy az csak egy járulékos kár legyen valami másnak a hibája miatt...

Amit fontos tudnod: ha már USB-elosztót veszel, akkor figyelj arra, hogy ha túl sok nagyfogyasztású USB-eszköz van rádugva, akkor a Wacom tábla nem biztos, hogy rendesen fog működni.

Általánosan az a javaslat, hogy a Wacomot közvetlenül a gép USB-csatlakozójába és ne elosztóba csatlakoztassák.

Ha már mindenképpen csak elosztóval megy a géped, akkor olyan elosztót keress, aminek van külön áramellátása is. Így csökkenhet a probléma forrása. Elsőre ez a dolog nem jön ki egy átlagos elosztóval, csak ahogy elkezded majd a fogyasztókat rádugni és ahogy azok folyamatosan veszik majd fel az áramot...

Merthogy így az alap USB áramellátása is csökken attól függően, hogy mennyi fogyasztót raksz rá. Emiatt a Wacom tábla sem kap elég áramot, ami nem megfelelő működést okozhat. Ezt küszöbölheti ki egy külső energiaellátás az elosztón (konnektorba dugási lehetőség magyarul, mert sok eladó ilyenkor bemagyarázza, hogy az USB amúgy is kap áramot a gépből... de az elosztónál nem mindig elég!)

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1540) Celebrau válasza FazekasLaci (#1539) üzenetére


Celebrau
csendes tag

Én úgy gondoltam, hogy közvetlenül be lesz dugva a tábla, az elosztó, meg mondjuk az egér, az elosztóba meg a billentyűzet és a nyomtató, az úgyis adapterről eszik.

Bár most, hogy jobban szétnéztem, lehet hogy inkább bővítőkártyát veszek, azzal nincs ilyen probléma és nem bonyolítja a kábelrengetegben a dolgokat. :)

(#1541) tibi72


tibi72
aktív tag

(#1542) msz151


msz151
csendes tag

Sziasztok!
Wacom Bamboo Fun táblát (estelg Bamboo feketét) néztem ki. Van-e valaki aki esetleg használ ilyet Autocad-hez, vagy statikai tervező programokhoz (pl. Axis, Fem)? Ha van róluk tapasztalat, írjátok már meg. Köszi!

(#1543) domedee


domedee
senior tag

Sziasztok,

most gondolkodom egy tábla vásárlásán.
A következőek tetszettek meg:
Wacom Bamboo
Trust TB-6300
GENIUS Tablet G-Pen M609
GENIUS Tablet G-Pen 610 6x10

''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán

(#1544) domedee


domedee
senior tag

Sziasztok,

most gondolkodom egy tábla vásárlásán.
A következőek tetszettek meg:
Wacom Bamboo
Trust TB-6300
GENIUS Tablet G-Pen M609
GENIUS Tablet G-Pen 610 6x10
Manhattan Tablet WMouse Pen 8x6

Amire most elsősorban használni szeretném, az régi térképek (szkennelt, majd nyomtatott) szintvonalainak a bedigitalizálására egy OCAD nevű térképkészítő progiba. Praktikusan rárakom a térképet a táblára, majd egyesével végighúzom a szintvonalakon, utakon. Meg majd esetleg a későbbiekben játszadozásra a PS-ben. :))

Emiatt keresek inkább nagyobb rajzfelületet, hogy egyszerre nagyobb térképrészletet tudjak bedigizni. Meg melyiknél lehet a legjobban rátenni egy térképet, majd arra egy sima, átlátszó fóliát (amit együtt mozgatnék a térképpel, hogy azon át húzzam meg a vonalakat, utakat?

újra, mert csak a fele fért bele....

''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán

(#1545) FazekasLaci válasza domedee (#1544) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Szia!

Ha nagyobb felületet keresel, akkor az max egy A3-as méretű digitaliizáló tábla lehet térképekhez. De mondjuk nem értem, hogy miért nem szkenneled be a térképeket? Sokkal egyszerűbb lenne a későbbi feldolgozásuk... Akár széles formátumú szkennert is tudok neked mutatni.

Műszaki digitalizálásnál javasolnám, hogy felejtsd el a Wacomot, mert ebben a tekintetben a Calcompok jobbak. Kevesebben ismerik, de csak azért, mert nem otthoni felhasználásra készülnek, hanem mérnökire. Ha érdekel róluk bővebben infó, itt megnézheted:
egész A0-ig kaphatóak. Főként Lens cursoros egérrel szokták vinni, nem tollal. A Lens cursor ugyanis speciálisan CAD/CAM-re lett kifejlesztve, ami neked kell.
http://www.grasshopper.hu/dtc/calcomp/digitalizalo-tabla/vaszon/ [link]

Széles formátumú szkennerekről meg itt olvashatsz:
http://www.grasshopper.hu/dtc/colortrac/szeles-formatumu-szkennerek/
[link]

Az általad említett digitáblákkal nehézkes lesz a munka, ez szinte biztos. Tapasztalatból mondom.

PS-ben való játszadozásra jó. A legjobb ebben a felsorolásban a Wacom Bamboo, de siess, mert a fekete Wacom Bamboo (nálunk 17.500 Ft+ÁFA) már megszűnőben van és már csak a készletek erejéig lehet kapni. Nálunk is az utolsó szállítmányok jönnek:
http://www.grasshopper.hu/vasarlas/wacom/A6-wide/bamboo-tolleger.html [link]

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1546) copass


copass
veterán

sziasztok!
lenne egy óriási problémám:
van egy wacom A6 graphite(CTE-440 ) rég nem használtam és most olyat csinál mintha folyamatosan nyomnám rajzoláskor és törléskor is. driver gond, vagy xp?
köszi a segítséget előre is.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#1547) domedee válasza FazekasLaci (#1545) üzenetére


domedee
senior tag

Szia!

Sajnos az ár nem mindegy, meg ez csak magáncélra lenne. Szóval a profi végeredmény sem szükséges. (a Wacom ára a felső határ) A térképek megvannak szkennelt formátumban, csak át kellene rajzolni őket vektorosba. A térképen vannak síkrajzi, vízrajzi, növényzeti infók az utak, házak, ...stb. mellett. Mivel a térképek régiek, így nincsenek digitális, vagy legalábbis színek/jelcsoportok szerinti rétegek külön-külön meg. Így a sima átrajzolás gépen, egérrel nem a leggyorsabb, legkényelmesebb út (nagy a jelsűrűség). Ezért gondoltam, hogy a térképet rárakom a táblára, belövöm a méretarányt, rajzterületet és szépen végighúzom a szintvonalakat, utakat.

Ezért lenne jó tudnom, hogy az egyes táblák közt mi a különbség. Főleg a Wacomhoz képest, ezt olvastam ebben a kategóriában az etalonnak, csak ennek azért kisebb a hasznos rajzterülete. De ha ez a legjobban használható, akkor nem ez is jó.

Előre is köszi.

''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán

(#1548) FazekasLaci válasza copass (#1546) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Lehet, hogy szimplán beragadt az oldallkapcsoló? Tiltsd le driverben és ellenőrizd, hogy mi történik. Aztán vedd ki a tollhegyet, hátha az használódott már el annyira, hogy beragad és ragd vissza. Lehet, hogy csak egy porszem van az érintkezőnél.

Ha a hiba továbbra is jelentkezik, akkor próba másik gépen. Ha ott is, akkor még tudunk azzal segíteni, hogy szólsz és behozod hozzánk. Megnézzük a tollat egy másik heggyel, de talán még valahol van nekünk is régi Graphire táblánk...
Ha A6 méretű, akkor nem érdemes javítani, mert többe kerülne a szállítás, mint a javítás (biztosan garanciális időn túli a tábla), A5 esetén azonban még érdemes vele foglalkozni. Egy toll egyébként kb. 8-10e Ft hozzá, ha éppen az a problémája.

Ha szükséged van segítségre, dobj egy privit.

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1549) FazekasLaci válasza domedee (#1547) üzenetére


FazekasLaci
aktív tag

Ha már be van digizve az anyagod, akkor a méret nem igazán számít, mivel digitálisan a képerrnyőn fogsz dolgozni, a táblára már nem kell rárakni az anyagot.

Én mondjuk másként kezdenék neki. Első körben vektorizálnám, mondjuk egy CorelDRAW X4 segítségével (30 napig ingyen használható, a www.corel.com oldalról letölthető), majd ezután rajzolnám át vektorosan. Előnye: A későbbiekben a vektorizált térkép gond nélkül nagyítható lesz tetszőleges méretre, míg a bittérkép csak akkora felbontással lesz élvezhető, ahogy van. De ez nagy meló... általában ilyet cégek szoktak csinálni és nem ilyen pici táblákkal.

A helyedben még megnézném az ACD Systems Canvas 11 GIS szoftverét is, annak is van tudtommal próbaváltozata. Az kifejezetten térképészeti feladatokra szolgál.
Bővebb termékleírás itt: [link]

Táblával kapcsolatban:
- erre a feladatra bármilyen digitális tábla megteszi, nem kell ehhez Wacom. De azt tudnod kell, hogy a Wacom nem véletlenül etalon mind megbízhatóságban, mind tudásban. Aki Wacomot választott nem bánta meg, aki mást, ott már előfordult, de más tábláknál is vannak elégedett felhasználók, akik feladathoz vették a táblát és arra pont jó. A Te feladatodhoz meg nem kötelező Wacom. Viszont vásárlás előtt tisztáznod kell, hogy az egyetlen fogyó alkatrészhez, a tollhegyhez van-e utánpótlás az adott táblánál. A Wacomnál ez megoldott, nekünk pl. folyamatosan vannak hegyeink, jelenleg vagy 8-10 féle Wacom hegy most is van raktáron (mivel pl. az Intuos4-ben is kapásból négyféle hegy van...)

Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

(#1550) tproli válasza FazekasLaci (#1549) üzenetére


tproli
csendes tag

Szia Laci!

Tegnap próbáltalak felvenni Skype-ra, mert szeretnék rendelni egy Bamboo-t (ha még lehetséges), de lett volna pár kérdésem is. Photoshop mellett Illustratorhoz is szeretném használni a táblát (vektoros grafikák rajzolásához, logótervezéshez, stb.), nem tudom, mennyire alkalmas rá.

Egyébként múlt héten megrendeltem máshol a terméket, de visszamondtam, és inkább tőletek venném meg, a support/elérhetőség miatt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.