Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Friczy

senior tag

válasz Fooler89 #7933 üzenetére

Megpróbálom röviden leírni, hangsúlyozom, hogy régen csináltam ilyet a gyakorlatban, de akkor működött.

Lehetőséged van különféle routing táblákat lérehozni egymástól függetlenül. A routing tábla egy szám és egy név, a táblákat az /etc/iproute2/rt_tables file-ban tárolod. Ebben a file-ban a 'reserved values' részt ne piszkáld, a 'local' részben vehetsz fel saját táblát, pl:

200 szerverek

Az, hogy mi kerüljön melyik táblába, azt az ip rule paranccsal tudod megadni, tehát ha mondjuk a szervereid IP címe 192.168.1.4 és 192.168.1.5, akkor
    ip rule add from 192.168.1.4 table szerverek
    és
    ip rule add from 192.168.1.5 table szerverek

ellenőrizni az ip rule list paranccsal tudod.

Az így létrehozott táblának a defaulthoz képest teljesen más routing táblát adhatsz, tehát
    ip route add table szerverek 0.0.0.0/0 via a.b.c.d (a.b.c.d helyére behelyettesíted a sulinetes interface-et)
    Így a szerverek táblában lévő gépek default gateway-e a sulinetes interface lesz.

ezek után a default gatewayt (a többieknek) már nyugodtan beállíthatod a másik, új címre:
    ip route add 0.0.0.0/0 via ujinternetkijárat
    és törölheted a régit, hogy ne két gatewayed legyen
    ip route del 0.0.0.0/0 via régiinternetkijárat

Na, valahogy így. Hangsúlyozom, hogy leellenőrizni nem tudtam, mert most nincs olyan hálózati topológiám amin partizánkodhatok és több kijárat lenne, de a parancsok szintaktikailag helyesek, és amikor csináltam hasonlót, akkor az nagyjából így ment.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés