Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csixy

addikt

válasz jimmy399 #10860 üzenetére

Igen. A linux ebből a szempontból nagyon képlékeny, szinte bármilyen partíciós formát be lehet bootolni bármelyik rendszerű partíciós táblából. Redmond viszont szánt szándékkal kizárta azt a lehetőséget hogy a szezont keverjük a fazonnal és csakis a GPT - (U)EFI párossal hajlandó tovább építkezni, direkt nem hagyja (előre kizárta azt a lehetőséget), hogy egy GPT lemezre telepített windows rendszert Legacy módra be lehessen bootolni.

Múltkor össze akadt a szemem, csináltam egy GPT lemezt sda1 lett swap, sda2 lett ext4 / és sda3 1Mib bios_grub, erre feltelepítettem legacy módra egy LMDE7-es rendszert. Legacy módra bootolt, aztán töröltem az sda3 partíciót és ezután is bootolt legacy módra. .... hoppá, hogy is van ez .... aztán leesett hogy ezt csinálja a ventoy is GPT disk esetén . Az sda3-ba írt Grub2 core.img írja be a Protect MBR-be a boot.img állományt (népies nevén a grubot) , logikusan törölt sda3 esetén nem fogom tudni frissíteni a grubot.

Linux esetén kisérletképpen fogok csinálni egy kétlemezes rendszszert UEFI + Legacy tudású BIOS mellett.Az sda lesz GPT , rajta sda1 swap, sda2 bios_grub, sda3 EFI, sda4 / ext4. Az sdb lesz MBR, sdb1 / ext4. Az sdb1-re telepített UEFI linuxot fogja bootolni az sda3 EFI és az sda4-re telepített Legacy linuxot fogja bootolni az sdb MBR-je , később a legacy linux boot menüjébe felvetetem az sdb1-re telepített linuxot is (kis barkácsolás kell a grub telepítésekkel és másolni kell a /usr/lib/grub-ból a /boot/grub-ba az i386-pc mappát illetve vica-versa másik esetben az x86_64.efi mappát. A végén az sda Protect MBR is munkára lesz fogva és a végén mindenhonnan bootolható lesz minden is. ... Ez kész őrület, de meg lesz. :DDD

Új hozzászólás Aktív témák