- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Met
nagyúr
Én egyszer próbáltam, X5-el.
A4-es lap, sűrűn teleírva gyógyszer kísérő szöveg, 2 nyelven, formázás nélkül jó kis betűmérettel.
Szaggatott mint állat.
Azóta az ilyeneket Indi-ben csinálom. -
gibdj
csendes tag
Igen, bizonyos folyamatokat párhuzamosítottak, de nem a teljes repertoárt. Legalábbis én a leírásokból erre jutottam. Amúgy kipróbáltuk mindkét rendszeren: bemásoltunk egy sima 1000 karakteres szöveget a Corel-ba (nem Paragraph Text-be, hanem csak simán), csináltunk belőle 3 másolatot, kijelöltük őket egyszerre, és tá-dá, szaggat a kurzor mint a bront.
2017-es van az otthoni és a munkahelyi rendszeren is, szerintem az aktuális meló után kipróbálok egy régebbi verziót. Sajnos így tényleg kényelmetlen a használata.
-
zeusz55
senior tag
Most nezem a configod... hat az egy eromű! Akkor nincs otletem... esetleg nezz meg egy masik verzioju corelt.
-
zeusz55
senior tag
Nekem sima gamer kartyam van vagy 6 evvel ezelotti... milyen a comfigod? Szerintrm ez a problema inkabb ram problema lesz mintsem vga. Nezd meg hasznalat kozben mennyi a szabad ramod. Ha 60-70%alatt van akkor lagolhat... nalam a tracelt kepeknel ha 30 000 nel tobb pont van ott szokott lagolni ... de az nem is normalis pontmennyiseg :-D En 4gbvel hasznalom alt olyan 30-40 %os terheltseggel... persze rajzolaskor nincs ezer mas dolog megnyitva. Jah es a rendszer ssdn van a corellel egyutt.
-
gibdj
csendes tag
Abból következtettem, hogy van a kártyáknak is 2D számítási teljesítménye ha jól tudom. Bár akkor lehet rossz felé gondolkodom.
Nekem úgy tűnik, hogy ha csak simán írok be mondjuk 1000 karaktert, és kijelölöm mint objektumot, akkor a "sok kis kocka" megjelenik karakterenként, na ott dobja le valami az ékszíjat, és elkezd iszonyatosan szaggatni. Mintha azt nem bírná.
-
gibdj
csendes tag
Sziasztok!
Már írtam egy másik topikba is, kicsit szomorú vagyok, mert nem kerek valami nálam. Ti milyen videókártyát használtok a programhoz? Nálam combos a konfig, de iszonyatosan tud szaggatni a kurzor, és az objektummozgatás, legyen az akár csak egy 500 karakteres szövegdoboz.
-
zeusz55
senior tag
Hogy hogy nem használtok réteget!? Tök sok esetben jól jön a "takarás"... nekem plotterhez igazitás miatt minimum két rétegem van, egy nyomtatott és egy vágó réteg, és ezek ha össze gruppolodnak egy 200 alakzatos matricaszettnél, akkor kergulök meg... hogy különböző alakzatokba gruppolodnak a másolással, de akkor azt mondjátok hogy a ctrl D az megoldja ezt a problémát, és nem klónként viselkedik!?
-
zzolika
aktív tag
A rétegen belül tudod mozgatni fel-le az objektumokat. A rétegek is egymáson vannak, ezeket ugyanúgy mozgathatod egymáshoz képest fel-le. Nem tudod lentebb rakni, mert ott már a másik rétegben lenne (csak ha áthelyezed abba a rétegbe). Nekem logikus, vagy csak már megszoktam.
Ami szar az a desktop layer, ha beteszem a lapra az objektumot, van hogy mégis a desktopban marad. Vagy ha a lap mellett rajzolok akkor hol a desktopon, hol a layer1-en van. Össze aztán szét kell gruppolni hogy egy layerben legyen. Ha meg különböző méretű lapok vannak egy doksiban, és lapozáskor valami a lap mellett marad, ami a másik lapon már a lapon van, na akkor csinál váratlan dolgokat, ott lesz ahová nem is tettem.
Én a Photoshop rétegein kapok agybajt, amikor van 100, de nem tudom melyik mi, hol van. Nem lehet rákattintani a képen az objektumra, mint Corelben.
Egyébként én igen ritkán használok rétegeket, megvagyok nélküle. Egy sokoldalas doksinál, ahol mindenhová ugyanaz kell, jó a master layer (pl 52 hetes asztali naptár minden lapján céglogo), könnyebb javítani/cserélni.
A P2-es korszakban használtam gyakranA háttérkép külön rétegbe, hogy amíg szerkesztem a szöveget rajta ki tudjam kapcsolni, mert iszonyat lassú volt az állandó újrarajzolás.
-
zzolika
aktív tag
Ezt akkor csinálja, ha az eredeti doksiban (amiből copyzod) több rétegen vannak a kijelölt objektumok.
Ami egy rétegben volt az kerül egy groupba, a másik rétegen lévők egy másikba.
Nem hozza újra létre az eredeti layereket, mert abba pasztázod be, amelyiken épp állsz az új doksiban. De valahogy igyekszik megtartani az eredeti elrendezést. Nem tudom ki lehet-e kapcsolni valamelyik opcióban, én nem találtam.#2783: Lehet neked is ezért csinálja, mert több rétegből másolod ki egyszerre.
A copy+paste azért sem túl jó megoldás, mert sok oldalnál drasztikusan növeli a fájlméretet. Minden beillesztett objektum újként szerepel, még egyszer letárolja. Ez főleg nagy bitmappeknél látszik, régebbi gyengébb gépet nagyon meg tudta fogni (lehet a ram telt be a 32 bites XP-nél, ahol max 2 GB-ot használt a Corel). Ha meg duplikálod, akkor csak egyszer tárolja (amíg nem módosítasz rajta külön).
-
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok! Azt miert csinalja az x4 hogy van egy tobb retegbol allo rajzom szepen beallitom a groupokat es ha masol/beilesztek hogy sokszorositsam akkor megorul es a beillesztett kepet igy randomba groupolja! Masnal is ilyen? Vagy hogy tudok sokszorositani? A ctrl+D azert nem tetszik mert ugye ott ha az egyiket modositod modosul a masik is (habar ennek a mukodeset nem tudom hogy van pontosan) Koszi!
-
zzolika
aktív tag
-
Mikso
tag
Sziasztok!
SOS segítségre lenne szükségem!
Van egy dokumentum amit megformáztam, minden szuper...viszont...
Spirálozva lesz..
A4-es méret, hosszában elfelezve, azon belül is formázva hogy hol mekkora a nyomtatható méret...
Tehát egy lapon lenne 2 oldal, és a lapnak a másik oldalára 2 oldal kellene szintén de úgy hogy a másik oldalon a tematika szerint következő oldal következzen...Erre valaki tud esetleg valami megoldást??
Mert ha úgy nyomtatom ahogy van, akkor a spirálozásra szánt részen lesz szöveg a másik oldalán a lapnak és úgy meg... értitek
Válaszokat előre is köszönöm!
Gergő
-
zeusz55
senior tag
Fent az X4 hol tudok nyelvet állítani!?
Mert magyar de elvileg van angol is telepítve!
-
zzolika
aktív tag
válasz
zeusz55 #2776 üzenetére
Nekem működik X8-asban a csúszka, és az reduce nodes gomb is. Régen X4-ben is ment, akkor azt hiszem auto reduce volt a neve.
- gomb nálam nem jó, törli az egész objektumot.
Hogy nem működik? Nem lesz semmi változás vagy meg sem tudod nyomni? Kijelölted a pontokat?
Mindegynek kéne lenni milyen objektum. Görbévé tudod konvertálni vagy már az? -
zeusz55
senior tag
-
zzolika
aktív tag
Én pl arra, amikor két pont közé pont félútra kell beszúrni egy újat.
Pl ha szabályos háromszöget akarok csinálni egy négyzetből, akkor a két szélső pont közé beszúr egy újat, a két szélsőt kitörlöm, kész is van.
De ez csak szemléltetés volt. A gyakorlati haszna pl amikor egy tükörszimmetrikus objektumot akarok újrarajzolni (vagy a traceltet kijavítani), és így csak a felét kell megcsinálni, a beszúrt pontnál ketté tudom vágni pont a felénél, aztán áttükrözöm a másik oldalra.
Vagy ha szabályos cikkcakkos/hullámos vonalat akarsz rajzolni: csinálsz egy egyenest, beszúrsz pár pluszpontot, eltolod, smootolod. -
zeusz55
senior tag
Plusz még egy lenne, ha van egy alakzatom amiben van X pont, akkor régen az működött ha nyomtam egy - -t akkor csökkentette a pontok számát, de most nem működik... de a + -al tudom növelni... ezt hol tudom állítani!? C 12
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok! Mostanában olyat csinál a corelom ha nyitva van egy fájl, egy másikat nem tudok megnyitni... egyszerűen nem csinál semmit, ha corelon belül bezárom a fájlt, akkor sem, sőt, a fájl mappájának a nevét sem engedi módosítani, mintha rendesen nyitva lenne a fájl.. Ezt be lehet valahol állítani vagy meghülyült!? Köszi!
-
civicfan
tag
Sziasztok!
Volna egy olyan kérdésem, hogy a Corel 11 vagy x4 vagy x6-hoz sötétebbre lehet állítani a képernyőt, pl mint az autocadnél fekete! Mert nagyon zavaró a fehér képernyő hosszú távon! -
zzolika
aktív tag
A további beállításokban (az angolban nem tudom mi a neve) tudod a tizedesjegyet pont/vesszõ között állítani. Legalábbis még win7-nél lehetett.
Vagy használsz angol billentyûzetkiosztást (én azt szoktam corelben).
A gondot az okozza, hogy a magyar billentyûzetnél a numpadon vesszô lesz, nem pont, a corel meg pontot vár a tizedesjegyhez.
Nekem pont a fordítottja volt a bajom, amikor magyar winre álltam át angol helyettMegszoktam hogy pontot írok, de neki vesszõ kellett volna, az angol billentyûzetkiosztásnál meg nem az volt.
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
2 hete újra raktam a gépemet, friss a Corel is. Azóta a tizedesvessző helyett pontot fogad el és megőrülök tőle, nem tudok a numerikus billentyűzeten értéket megadni...
Viszont sehol sem látom, hogy hol lehet ezt változtatni.
-
zeusz55
senior tag
Megvan köszi a grid az... ideiglenesen jo lesz
-
Met
nagyúr
válasz
zeusz55 #2757 üzenetére
Corelben nincs olyan transparent vászon mint PS-ben.
Nem nagyon érte mit szeretnél de.- megrajzolod a matrica méretű objektumot és adsz neki kitöltő vagy körvonal színt hogy lásd meddig mehetsz a grafikával
- eleve az oldalt matrica méretűre állítod be és annak alapból van egy látható kontúrja
- vagy az oldalnak adsz egy alapszínt, Options-Document-Background
-
zeusz55
senior tag
Hát azzal nem leveszem a hátteret? Hozzáadom?
Vagy hogy tudom ezt a legegyszerűbben? Mert fehér matricát készítek csakígy nem látom hol csúszok el vele.
-
zeusz55
senior tag
Köszi, még egy.. pedig ezt régen tudtam, hogy a hátterem ne fehér legyen hanem rácsod vagy bármilyen ahol látom a fehér szint ha rajzolok, mint pl psbe mikor nincs réteg.
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok! Kerdeznem hogy 12ben tudok e olyat csinalni hogy az adott egyszeru elemeket a kepen bemeretezze? Ugyertem rakjon melle nyilat vagy barmit h mi hany mm mint pl egy muszaki rajzon. Lehet ilyet automatikaban? Koszi
-
Ratpack
újonc
köszi az infót akkor ez bonyolultabb lesz a gépen csak corel van (munkahelyi gép)
Esetleg van valami videó hogyan lehetne akkor ezt ps-be vagy hogy akkor pontosan mi a neve ennek a technikának? Elvileg a kép amit küldtem az corelbe keszült azt mondták, de akkor lehet használtak hozzá még valamit. -
Ratpack
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy a mellékelt képen láthatóan,hogy lehet így át alakítani egy fotót ?
probáltam ezt a halftone technikát de az nem az, próbáltam 1 bit es fekete fehér képpé alakítani és ott a raszter beallításoknál babrálni de úgy sem lesz ilyen részletes mint a képen.válaszokat előre is köszi
(Jelenleg 14% nál megáll a kép feltöltés, talán később feltudom tölteni)
-
zzolika
aktív tag
válasz
zeusz55 #2744 üzenetére
Kódot nem kell ráírni, ott van a cdr-ed, látod hogy 3. sor 4. kocka a jó. A corel megmondja milyen szín az.
Viszont ha nem tiszta szürke, hanem van benne kis piszok más színbôl is, akkor elszórakozhatsz vele egy ideig. És nem is biztos hogy találsz olyatLehet a te printered nem nyomtat olyan színt mint egy másik, fõleg ha az a mûanyag eredeti színe, nem nyomott.
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy egy szürke szint keresek, műanyagra lesz ragasztva matrica, de sehogy sem siker olyanra nyomtatnom. Kérdésem az lenne a legegyszerűbb leggyorsabb módszerrel hogy tudok egy nyomtatható színskálát csinálni hogy azt kinyomtatva lássam hogy melyik áll hozzá a legközelebb, és annak a kódja is ott legyen hiszen 100 szürkéből nem fogom tudni hogy melyik lett a jó!?
Eddig azt csináltam hogy rajzoltam egy négyzetet azzal a színnel és aláírtam a kódját.. de 7 nél meguntamVan valami ötletetek!?
-
Xanderas
csendes tag
Jelenleg X6ost használok és az magyar.
Köszönöm a hozzászólásokat -
Xanderas
csendes tag
Sziasztok
CorelDraw X7es létezik magyar nyelven??? Vagy csak én nem találom?
Előre is kösziÜdv
X -
Met
nagyúr
válasz
juhasztomi #2737 üzenetére
KIjelelöd az 1mm vastag vonalat, Ctrl+Shift+Q, így lesz egy 1mm vastag objektumod.
-
juhasztomi
újonc
Sziasztok!
Corel Draw X7-et használok és egy problémába ütköztem. CNC maróhoz tökéletes ez a program, PLT formátumban gond nélkül el tudom menteni a terveket viszont csak egy marófej van a géphez, 0,1mm vastagságban. Létrehoztam egy tervet amiben pár vonalnak 1mm vastagnak kellene lennie, viszont ha ki exportálom plt formátumba ez a vonal csak egy vékony vonal lesz, nem pedig 1mm vastag.Van lehetőség arra hogy ezzel a 1mm-es vonallal csinálok valamit amitől magától hozza létre a többi vonalat, hogy tényleg 1mm legyen kimarva is, vagy nekem kell kézzel több vonalat rajzolnom hogy kiadja azt a vastagságot?
Előre is köszönöm! -
Törzsúr
senior tag
Sziasztok!
Corel X6-hoz létezik egy X_Tools nevű program amit én baromira szeretek használni.
Az a helyzet, hogy a cégnél kaptunk Corel 2017-et, de nem találok hozzá ilyen (amúgy ingyenes) makrót.
Tudtok segíteni, hogy hol érdemes nézelődni ilyen ügyben?
Üdv
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok!
Még egy.. hogy tudok a legegyszerűbben a legszebben állítható sarokkal ilyen lekerekeitett négyzetet csinálni? Illetve ha a vonalvastagságot nem a Hairline állításával (hiszen ha ott méretet adok neki aztán kicsinyítem nagyítom az a méret marad és elcsuszik a méretezésem). Ezt hogy tudom ugy hogy pl kontúrt adok neki és abból a két vonalból akarok egy vastagot csinálni amit kicsinyítve nagyítva méretarányos lesz....
-
zeusz55
senior tag
-
rum-cajsz
őstag
válasz
jhos910 #2724 üzenetére
Szerintem a kolléga arra gondolt, hogy kijelölt töréspontokat tud-e egymáshoz képest igazítani. Teljesen "vízszintessé", vagy "függőlegessé" tenni.
Én már jó rég használtam Corelt, de mintha lenne töréspontok igazítása is, a panelen talán "align nodes". De ha nincs, akkor én segédvonalat (Guide) használnék. -
jhos910
senior tag
válasz
zeusz55 #2723 üzenetére
Hali,
nem tudom aktuális-e még. Nem figyeltem a topikot egy ideje.
Első kérdésedre az ötletem:
kijelölöd a két egymás mellett lévő pontot és a shape toollal egyenessé konvertálod őket.Második kérdésedre a megoldást itt találod.
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok! lenne pár noob kérdésem!
A lehető legegyszerűbben hogy tudok egy rajban lévő "egyenest" ahol csak pár tized eltérés van a totális egyenestől egy gombnyomásra egyenessé tenni!? (Most ugy csinálom hogy megnézem az egyik pont hol áll koordinátába és oda kínlódom a másikat is, de ez elég macerás)
Valamint Ha van mondjuk két betűm ET ami pontokban van már nem betűben, és az E a T felsőjénél összeér, de a két betűt távolabb akarom egymástól... igy kijelölöm a T pontjait és ha a billentyű jobbra nyilára nyomok akkor ugrik egyet jobbra, de sok! Ezt hol tudom pontosan állítani, hogy mennyit menjen arrébb? Illetve azt betudom állítani hogy a nyíl megnyomásával mennyit ugorjon!? Mert most sztem 13,7846542 mm -t ugrik
Köszi, corel 12
-
Ratpack
újonc
Sziasztok újabb problémám lenne !
A következő a helyzet : a képen látható repülő részletet úgy kéne megcsinálnom ahogy a felette lévő szöveg van (sablonként lesz kivágva) de sajnos a repülő csak kontúrral készült , nincs vastagsága, hiába állítom feljebb a vonal vastagságot a sablon vágó gép azt még ugyan úgy hajszálvékony vonalnak érzékeli. Hogy tudom ezt megoldani anélkül hogy a gépet újra keljen rajzolni? -
endzsi67
újonc
Köszi, de az baj,hogy én ezt az egy oldalt nem kinyomtatni szeretném.
Körlevél funkcióval elkészített árcímkéket (ami egyenként más-más oldalra kerül) szeretném egy oldalra terelni. Ha egyenként kiteszem minden oldalról a lapon kívülre, akkor már egyszerre másolható, de ez elég hosszadalmas. Erre keresnék valami gyors megoldást...
Nagyon megköszönném ha valakinek van bevált módszere erre,és megosztaná velem. -
Met
nagyúr
-
endzsi67
újonc
Sziasztok!
SOS! Tudd valaki segíteni abban, hogy hogyan lehet corelben a többoldalas dokumentum oldalain szereplő dolgokat egy lapra tenni?
-
kisi
aktív tag
válasz
p a s s e r #2711 üzenetére
Hidd el, kihagynám az életemből, ha lehetne..
A baj az, hogy ez a munka része, néha. Távol áll tőlem a grafikus munka minden vállfaja , sokkal szívesebben megcsinálnám papíron, vonalzóval, lehet, még rövidebb idő alatt is, de sajnos ez nem járható út.
A PDF nyomtatós megoldás működik.Néha látványtervet kell készíteni, hogy egy egyedileg készített bútor hogyan fog kinézni, méretvonalakkal ellátva, hogy a megrendelő össze tudja vetni az elképzelésével.
Ez nálunk a következő képpen néz ki : Főnök csszeget hogy de már tegnapra, és csináld meg, miközben én csak nézek, hogy mit, mert senki sem szólt, általában arról sem, hogy hogy van egy ilyen megrendelő, úgyhogy kontakt elkér(csak a cím, telefon e-mail tilos), kirohan, felmér, kézzel lábbal egyeztet,magyaráz.
Hazaérve számolom először papíron, majd a méretek alapján Corelben segédvonalak tömkelegével megtámogatva elkészül a kinézet, miliméter kiosztású osztású lapon 1:1 méretben (Nem ritkán 8.000-10.000 x3.000 felbontás) majd felkerülnek a méretvonalak. Néhány fontosabb apró részlet egy másik lapra ki lesz emelve, a jobb láthatóság, érthetőség végett. Az ezekről készült pdf-et ét kell küldeni a főnöknek, aki továbbítja vevőnek...
Tudom, vannak ettől sokkal jobb megoldások, amikből egy kettőt próbáltam is, de vagy anyagi lehetőség, vagy más egyéb miatt nem lett az.
Autocad,Piper és társai: pénzem nincs rá, és nem is kapok erre a dologra semmi anyagi támogatást, amit megengedhettem az még évekkel ezelőtt volt, ez az x4 home&student, valami ipon akció volt, 5000 forint körül.
SkechUp kezelése nehézkes, és a pontos méretű objektumok elkészítése, kezelése nem ment. Az Inkspace-ban pedig nem találtam segédvonalakat, amiknek a pozicióját beírva pontosan meg lehetett volna adni.Esetleg, ha van valami ötletetek a dologra, mert tudom, ez így a kőbalta, és a ősember esete...
Csak ilyen, ehhez hasonló dolgok készülnek.. a cél nem a látványterv, hanem a méret leolvashatósága.
[kép] -
törölt tag
Nem muszáj telepíteni, vannak webes nézegetők is, és mégiscsak vektorgrafikus marad a modell. Bár azt nem tudom, hogy ez mennyire fontos Neked.
szerk:
Belátom, ez az irány, nem a legmegfelelőbb Neked. No meg van webes cdr viewer is, ha már itt tartunk -
p a s s e r
őstag
lehet, hogy akkor nem neked kéne csinálni ezt a munkát...
2017-ben a pdf mentés alap... ha ez nem megy, akkor (tudod a megoldásokat*) el kell engedni...
*legális ötlet: tölts le egy adobe illustratort, az egy hónapig próbaidős, ingyenes...
bocs, corel funok, de ezerszer jobb is és:
ment pdf-et, természetesen...pisz!
-
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Corel X4em van, home&student verzió.
Egyszerűbb vonalas rajzot kellene csinálnom, igen nagy méretben, a méretezést miliméterben adva meg. A rajz mérete körülbelül 4-5 méter x 3 méter körül lenne.
Ezt a rajzot kellene más számára is elérhetővé tennem, lehetőség szerint úgy, hogy asztali gépről, és mobiltelefonról is megnézhető legyen, lehetőleg a részletek miatt nagyíthatóan, minőségromlás nélkül, tehát jó lenne valami vektoros formátum. A mérete pedig egy Gmail melékleteként küldhető legyen. Eddig PDF-ben mentettem, más verzión, viszont ezen a gépen csak ez a student X4 van, és ez nem engedi a PDF-et. Szerintetek miben mentsem?
-
mad1
veterán
Ez a corel laser masneven laserdrw?Es ez kulon progi, vagy tudja az alap corel?
Új hozzászólás Aktív témák
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85M-D3H B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy Tab S8 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12 HÓ Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest