- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
Új hozzászólás Aktív témák
-
buherton
őstag
válasz
Dave-11 #4753 üzenetére
Szia!
Az első és legfontosabb dolog az angol nyelvtudás. A nélkül csak a magyar fórumokra és cikkekre hagyatkozhatsz, ami nem túl sok.
El kell döntened, hogy hobbi célból vagy komolyabban szeretnél-e ezzel foglalkozni.
Ha komolyan akarsz ezzel foglakozni, akkor csak is az ARM jöhet szóba. Ezt csak ajánlani tudom, mert amit megírsz az menni is fog. Ezen kívül még annyi költség merül fel, hogy a perifériákat megvedd. A NYÁK-on minden elő van készítve, így ha pl. Ethernetet akarsz rákötni, akkor csak a csatlakozó kell. Az USB dettó. Van rajta minden ami kellhet. Sőt a debuggerrel bármilyen NXP ARM-t programozhatsz! Van hozzá gcc fordító fork, és egy Eclipse CDT IDE fork. Mind a kettő ingyenes.
Ha hobbi szinten szeretnél foglakozni, akkor három gyártó jöhet szóba. A Parallax, Atmel, és a Microchip. A Parallax-nak azaz érdekessége, hogy 8 mag van benne. Egyáltalán nem bonyolult, de sajnos saját nyelve van, illetve kevésbé ismert. Az Atmel és a Microchip nagyjából egyszinten van. Van amiben egy jobb, van amiben a másik. A hobbielektronikán elég sok hsz-n keresztül ment a flame war, hogy melyik a jobb.
Az Atmel-t választottam, mert nem vagyok fordítóhoz, és fejlesztő környezethez kötve. Ugyanis az AVR-nek ugyanúgy van gcc forkja, és azt bármilyen univerzális fejlesztő környezetben használni. LUFA project néven készült egy AVR ISP mkii klón, ami szinte teljesértékű a gyári programozóval. Továbbá az Atmel biztosította, hogy otthon is utána építhető lehessen az AVR JTAG, amivel már debuggolni is lehet a cuccot. A Microchip pozitívuma, hogy bárhol beszerezhető, és a PICkit 2 elég sok mident tud debuggolni. Ami viszont nem tetszik, hogy a fordítóval nincsenek jó emlékeim, és még gcc fork sincs belőle (nem véletlenül?), az IDE viszont nem rossz, de szinte esélyed sincs másikat használni annyira egybe integrálták az egészet. Ez is a PIC-el a legnagyobb problémám, hogy teljesen zárt. Nincs semmilyen szabadságod.
Bármi is legyen a döntésed a használt program nyelv a C legyen. Van Basic meg Arduino, meg mit tudom én mi, de az igazi beágyazott rendszer fejlesztő C-ben dolgozik, és ha a jövőben ebben szeretnél dolgozni, akkor ebben kell majd.
MOD: Az AVR-nél mindent meg lehet otthon építeni, de szerintem ugyanez vonatkzoik a Microchipre is. Ha drágállod a gyári megoldásokat, akkor érdemes az eBay-en körül nézni a klónok után
.
MOD2: Minden gyártó ad ki egy adatlapot a termékéhez. Abban minden fontosabb infót megtalálsz. Természetesen angolul íródtak. Rengeteg példa kód elérhető a neten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest