Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
SparrowHUN #199 üzenetére
Szia Sparrow! Ma már lesz végre időm, meg fogom metszeni, mert azért az nem úgy megy, hogy csak neki esek
-
SparrowHUN
tag
válasz
nyuszika0216 #197 üzenetére
Szia!
Végre újra visszatértél ide. Már szerintem mindenkinek hiányoztál.
Neked itt a helyed... Kell a segítség az embereknek.
Amúgy tényleg jópofa az új fácskád...
Ja, a másikat nyírd már meg...Rondán néz ki az új mellett...
-
nyuszika0216
csendes tag
Sziasztok!
Látom azért van élet még itt
Hétvégén voltunk Bonsai kiállításon, hát eszméletlen látni egy több mint 30 éves fát 1m-es magasságban
Sikerült vennem egy Kínai szilt, már a teraszon van a csillagfával együtt. Na meg egy sivatagi rózsát is vettem, amiből bonsai leszAnyósomtól pedig kaptam egy selyemakác növendéket, na ő is erre a sorsra jut
További szép napot mindenkinek! -
Integra
titán
ez sem kizárt, kifog nőni ez tovább, kíváncsi vagyok nagyon én is, egy hét múlva meglátjuk
már az is eszembe jutott,hogy ha legközelebb megyek földet venni érdre, akkor kiviszem az összeset és szakival közösen megcsináljuk egyszer a metszést. egyébként úgy is ritkítottam, amit mondasz
-
Vigneau
félisten
Kicsit agyaltam ma a képeket felidézve magamban, és arra jutottam pár virág fanatikus Kolleginámmal, hogy a levélpáron itt a sok kis levélkéből álló egy nagyobb levelet értik és abból kell 5-6-ot meghagyni nőni, majd visszavágni kettőre az adott ágon. Te mintha a leveleket is megfelezted volna, de remélem, tévedek...
-
Integra
titán
először féltem, hogy túl sokat vágok, de aztán sok videót néztem, meg olvastam is, felesleges hagyni hatalmasra megnőni, ahogy nálam is, mert túl sok energia vész el azokra a részekre, ahol igazából nincsen szükség rá. érdekes ez a borsfa, párosak a hajtásai és csomópont szerűen nő. volt ahol többet vágtam, volt, ahol meghagytam a kis csomópont kihajtást. és 2 pár levelet hagytam meg, aztán vágtam. ezt követtem végig.
és azt hiszem, lassan átkellene ültetni friss földbe is. -
Vigneau
félisten
-
Integra
titán
kész vagyok a metszéssel
kíváncsi vagyok, hogy hogy fog tovább nőni... -
Integra
titán
-
Integra
titán
egész jól bírja, sok fényt kap, ablaktábla mögött. naponta kap vizet, fentről.
kicsit megnőtt, megkellene nyírnom -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #180 üzenetére
Szia!
A legújabb szerzeményem
:
Szerintem - és a papírja szerint is - egy Borsfát sikerült megcsípnem. Aranyosnak tűnik, kíváncsi vagyok, mennyire lesz nálam strapabíró. Olvasataim szerint kétlaki növény, de hogy ez hím vagy női ivarú, arról egyelőre lövésem sincs...
A másikat pihentetem, egyelőre változást nem látok rajta.
Vigi
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #182 üzenetére
neeeem, ez a kis, új fa, a másik nem gyógyult fel, az idősebb
kivittem szülőkhöz és kiültettem a kertbe, minden mindegy alapon...
aműgy arra gondolok még, hogy éjjel megfázhatott, döntött ablak mellett állt és ezért száradhatott meg egyik napról másikra az összes levél.. egy hétig hagytam így, csak locsoltam, aztán leszedtem az összes levelet csupaszra és 3 napon belül elkezdett leveleket bontani. úgyhogy ha elszáradtak a levelek, azonnal lekell szedni az összeset és ezzel szabad utat kap a fa, hogy újra levelet próbáljon bontani. legalábbis a két fából ez a tapasztalat
-
Integra
titán
nem is olyan rég ugye a kis fán egyik napról a másikra elszáradt az összes levél, nem értem mi okozhatta. locsoltam tovább, ugyanott van a helyén és tessék, most meg újra nőnek a levelek.
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Igen, így van! Mielőtt elkezdtem, utána néztem mindennek, mindent "megtanultam" amit csak lehet és szükségem lenne rá.
Hát Én is nagyon remélem hogy megmarad. Sajnos az erdei fenyő nem alkalmas bonsai-nak, legalábbis amit Én találtam, de a Tiszafa igen, úgy hogy 4-en vannakEgyenlőre még nincs alakítás, bonsai tál, meg kell várnom a következő tavaszt, és ha kibírják a teleltetést, akkor kapnak Akadamát és tálat
Majd jöhet a drótozás, alakítás
De ezekkel talán könnyebb lesz, mert egyrészt kültéri fák, másrészt saját éghajlat. De minden képen szeretnék különlegességeket is majd, főleg Kínai szilt, Szagaréciát és vörös levelű japán juhart Érdről
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #178 üzenetére
Érd, 4 évvel ezelőtt még sokat jártam rajta keresztül...
Forrásnak megjegyzem magamnak, ha minden kötél szakadna. De bízom még a feltámadásában.
Olvastam, hogy lelkes vagy, de valóban nagyon beindultál. 3 projekt is egyszerre? Szép, csak megmaradjon mind.
-
nyuszika0216
csendes tag
Igazán nincs mit!
Én a Marczika bonsai stúdióból rendelek, Érden vannak Én viszont az ország másik végében, és egészben ideér a fácska. nem semmi ahogy becsomagolják, rögzítik. nagyon precízek és kedvesek! Ha bonsai akkor csakis Tőlük, Ők a legjobbak!!!
Igen, Yamadoriból is lehet bonsai-t csinálni, igaz az bizony elég hosszadalmas művelet. és mire igazi bonsai lesz belőle az több évÉn most egy juharral és egy gyertyánnal próbálkozom, a harmadikat amit találtam nem sikerült még beazonosítanom de dolgozom rajta
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #176 üzenetére
Igen, ezt olvastam én is róla. Különösen tetszik, hogy essünk neki metszés terén, elég toleráns fajta.
Egyébként gondolkodtam azon is, hogy akár egy kisebb cserjéből csinálok alanyt, amit találok odakint és megtetszik.
BP-n viszont nem járok, virágot futárszolgálattal meg kiküldetni nem biztosan szerencsés. No, de majd elválik, mi lesz. Nézelődök majd én is a környékemen, hátha valamelyik kertészet esetleg foglalkozik bonsaiokkal. Köszi a fáradozásaid!
-
nyuszika0216
csendes tag
Örökzöld levelei kicsinyek, simák, ép szélűek, oválisak. Hosszuk 20, szélességük 8 mm körül van. Párosával, négyesével átellenesen helyezkednek el, levélnyelük kicsi, pár milliméter. Létezik fehér csíkos levelű , telt és lilás virágú változata is. Törzse szép, szürkésfehér, idősebb korban keskeny csíkokban leváló. Nem kedveli a
mozgatást, ezt levélhullással adja tudtunkra. De néhány elsárgult levél mindig található a fán. Nálunk télen-nyáron tartható fûtött szobában, de nyáron szabadba, félárnyékba állítható. Télen szereti a hűvösebb helyet, ha módunkban van ne tartsuk túlfűtött, 22 fok feletti szobában, néhányfokos fagyot károsodás nélkül elvisel. Vízigénye közepes, a teljes kiszáradástól óvjuk, földje ne legyen lucskos, fõleg télen. Száraz levegőjű helyen állott vízzel permetezzünk, de virágzáskor nem. Tápanyagpótlás: nyáron kéthetente, télen havonta, idõsebb
növénynél lehetõleg nitrogénszegény tápoldattal. Wuxal használható a lombjára és a földjére is, az elõírt hígításban. Az Osmocot is bevált. Átültetés, gyökérmetszés (a hajszálgyökereknek max. negyedét
vághatjuk le) kétévenként, február-márciusban a legkedvezőbb. Talajra nem igényes, a szokásos 1/3 rész virágföld, 1/3 rész szitált sóder, 1/3 rész hansági tõzeg, vagy Novobalt használható. Könnyen alakítható, drótozható, de az idõsebb ágak nehezen maradnak meg a kívánt formában, többször újra kell drótozni. A metszést jól tûri, a kezdõk se sajnálják, néhány évenként vissza kell vágni egészen a fás részekig, ilyenkor a teljes lombját levágjuk, ezután bõvebben virágzik. Az erõteljes metszés ideje február-március, esetleg a fõvirágzás után. A metszéskor levágott részek könnyen meggyökeresednek.
Ennyit tudok róla
Ha bonsait akarsz vásárolni semmi képen se vegyél nagyobb bevásárló központokban, mert ott jobb esetben pre-bonsait árulnak vagy egy egyszerűen csak visszavágott fát dugnak bonsai cserépbe.
Majd gondolkodom Neked olyan fajtán ami nem nagyon kíván törődést, de nem ígérek semmit, mert elég nagy odafigyelést igényelnek. -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #174 üzenetére
Eléggé annak tűnik. Legalábbis hasonlóan nézett ki, csak kicsit sötétebb volt a levele.
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #172 üzenetére
Háát, abból tudok meríteni, amit eddig láttam én is.
Megtetszett, mert kicsi és egyszerű volt. De ha nem marad életben, akkor valami hazait próbálok meg bonsaiosítani. Az talán jobban bírja majd az itthoni igénybevételt.
Ahogy a képeket elnézegettem, a borágófának pozsgásabb, húsosabb levelei vannak. Az enyémnek nem az volt. Sima vékony, csónakszerű leveleket hajtott.
-
nyuszika0216
csendes tag
huhhh, hát nem könnyíted meg a dolgom.
de azt javasolnám, hogy csinálj egy szobai melegházat, mivel elvileg trópusi fajról van szó, kell neki a pára bőven. Ha nincs ilyened, akkor próbáld meg azt, hogy öntözés után egy zacskóba bugyolálod az egészet, csak a tál alja legyen szabad, a zacskóra néhol vágj apró lyukakat, hogy szellőzzön is, nehogy bepenészesedjen, de azért zacskó nélkül is legyen kicsit.
A törzse alapján Borágófára tippelnék, de nem állítanám 100%-ra -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #168 üzenetére
Amikor vettem, se termése, se virága nem volt. Csak levelei.
-
Melack
veterán
válasz
nyuszika0216 #161 üzenetére
Szia!
Az alsó tálkába öntöm a vizet, hogy ott felszívja a gyökerével. Nem öntözöm túl, mert nincs értelme. Képet igyekszem otthonról mellékelni.
Üdv
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #166 üzenetére
Régebbi képem nincs róla sajnos. De apró levelű, lombhullató fajta, mint valami citrusféle. A lombkorona formája leveles korában is gömböc volt, de amúgy kis pofás. Ha feléled, örülök majd neki. Ha nem, majd szerzek valami alanyt. Egyszer csak belejövök...
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #165 üzenetére
arra kíváncsi lennék, hogy honnan származik.....mert ahogy elnézem nem nagyon van formára alakítva, a törzs vissza lett vágva, nincs háromszög forma sehol. örökzöld, örökzöld tűlevelű, vagy lombhullató?
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Huhh hát ez kemény dió
Én a Marczika bonsai stúdiót javasolnám Neked is! ott nem reklám céljából árulnak bonsai cuccokat, hanem Ők azzal foglalkoznak. És nem is drága! 2L Akadama 1500Ft. Nekik küldhetnél képet a fáról, Ők tuti megmondják milyen fajta, mert ott mérnök a tulajdonos. Vagy esetleg még ha korábbi képed lenne róla, amikor még levele is volt az sokat segítene. Törzs alapján nehéz beazonosítani, levélzettel már egyszerűbb -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #162 üzenetére
Szia Nyuszika!
Az itt található bonsaiföldet vettem. Akadam nálunk nem volt hozzáférhető. A linkelt föld elég laza szerkezetű és jót tartja a nedvességet is.
Íme, itt az én korábban említett köcsögfám. Ha ebből rájössz, milyen fajta, akkor minden tiszteletem a Tiéd.
Üdv: Vigi
-
Melack
veterán
válasz
nyuszika0216 #155 üzenetére
Én öntözöm az enyémet, de olyan, mintha nem tudná felvenni a vizet, zizegnek a levelei. Pedig fényt és vizet kap
-
Vigneau
félisten
Tegnap kicseréltem a földet bonsai földnek eladott földdel. Meglátom, mi lesz vele. A gyökerét is átmostam, vannak rajta hajszálgyökerek és az ágak is inkább hajlékonyak, nem tört ropiként egyik sem. Ha szerencsém van, akkor csak beszunyált a lelkem - hiába no, rossz földet használtam. Nem volt jó neki az általános virágföld, de egy próbát megért. Tanulni kell ezt is, mint a PC tuningot.
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #154 üzenetére
nincs változás.
viszont néha a másik fácskán 1-2 levél megsárgul -
nyuszika0216
csendes tag
Sziasztok!
Remélem tudtam segíteni, további sok sikert a bonsai-osoknak! -
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Hát elég "sötét" a kép, de ha jól nézegetem, akkor ez a fácska egy Sagaretia theezans
Ovális, fényes, örökzöld, kicsi levelekkel. Törzse foltos (ezt nem nagyon láttam a képen), leváló kéreg díszíti.Sajnos ez a faj elég kényes. Szobába nem ajánlott az alacsony páratartalom miatt. A szobai száraz levegőt még rendszeres permetezéssel sem bírja tartósan, ezért jó lenne a szobai üvegház. Származási helye Észak-Amerika, Közép és Dél-Ázsia.
A fa körül nedves fenyőkérget tartsunk, és ez legyen állandóan nedves. Naponta kell öntözni.
Tápanyag-utánpótlása: nyáron két hetente télen havonta ajánlott.
Két évente át kell ültetni Akadama földbe. Idősebb korban ritkábban, de ezt a növekedéstől függően kell majd.
Bármikor lehet drótozni és alakítani a kívánt formára.
Metszését tavasszal végezzük úgy, hogy egy-két levélpár maradjon.
Télen alacsony, de minimum 12 fokon teleltessük.Hát remélem eltaláltam a fajtáját, de azért még alaposan szemügyre veszem, és ha majd tudsz később légyszi tegyél fel a levelekről és a törzsről egy közelebbi képet
-
Melack
veterán
válasz
nyuszika0216 #150 üzenetére
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #149 üzenetére
szia,
nem voltam, nem jutottam ki, de fával semmi új, ugyanolyan, zöld nem nő rajta, nem rügyezik, ugyanakkor az ágak és a törzs még mindig erős belül, nem törik le, rugalmas. továbbra is csap alá dugom hogy vizes legyen az egész fa, ne száradjon ki sem az ága, sem a törzse, amikor száraz kívül a kéreg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest