- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #147 üzenetére
lehet, hogy megcsinálom azt, igen
-
nyuszika0216
csendes tag
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #144 üzenetére
nem tudom letörni az ágait, mert még annyira rugalmasak
-
Melack
veterán
válasz
nyuszika0216 #141 üzenetére
OBI vegyes, de egy képet igyekszem feltenni róla. Mérete alapján 1-2 éves lehet. KB ennyit tudok most róla mondani
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #139 üzenetére
sajnos azt hiszem, hogy nem lehet már megmenteni
ma elkezdett így bolyhosodni az ágacskái végén a zacsi alatt -
Melack
veterán
Én páromtól kaptam most egy kis bonsait, már a munkahelyemen van velem. Amit szeretnék megkérdezni, hogy milyen gyakran kell neki vizet adni? Mert a leírás alapján 2 naponta elegendő lenne, de ez naponta képes meginni 2-3 dl-t. Nem akarom kirohasztani
-
nyuszika0216
csendes tag
a fásakból annyira már nem, vagy csak nagyon minimálisat, azokból csak akkor ha drótozod őket, és az elképzelt forma kialakításánál nem kellenek. Ha fás részt vágsz le, akkor sebkezelővel le kell kezelni, nehogy fertőzés legyen belőle.
A meglévő méretet nagyon sokáig lehet tartani, de egy idő után mindenképpen kinövi, nagyobb tálba kell ültetni, de akkor sem fog nagyon nagyra megnőni. Itt van egy link: http://www.youtube.com/watch?v=8aUIH7mE9vg
Itt láthatod, hogy ez már egy teljesen "kifejlett" Acer bonsai. Az Ulmus is lesz ekkora, de az még jó pár évbe fog telni.
Vannak olyan elvetemült bonsai-osok, akik mame méretben nevelgetnek több tíz éves fákat -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #137 üzenetére
értem
és mi van ha a meglévő méretet tartod? illetve a már fás, kemény ágacskákból is szabad vágni? -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #135 üzenetére
igen, carmona.
a visszametszésnél a 2 levél az új zöld hajtásra értendő?
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
A 20S a méretet jelenti
A másik fácska Ulmus ugye? Annál metszéskor az új hajtásokat vissza kell vágni úgy, hogy két levél maradjon meg. A levágott hajtásokat dugványozhatjuk. Ha hullatja a lombját akkor valami nem oké, legtöbbször az alacsony páratartalom miatt teszi ezt.Ilyenkor, mielőtt megkopaszodna, tegyük be egy üvegházba, akváriumedény, vagy fólia alá. Alul egy kavicsréteg, vízzel feltöltve, azon a tál úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Jól be kell fedni, zárni. Hetente kétszer ki kell nyitni, megnézni kell-e víz, ha igen akkor egy kis vizet adjunk neki. Kényes a kiszáradásra, ilyenkor lehullatja lombját, de rendszerint újra kihajt. A kereskedelemben kapható fák legtöbbször igen kicsi tálban vannak, ezeket a kánikulai időben
esetleg naponta többször is kell öntözni. Ajánlatos nagyobb tálba átültetni, 15 cm-nél kisebb tálban csak gyakorlottak tudják megtartani. Rendszeresen permetezzük állott vízzel, különösen télen szobában, és a nyáron meleg időben.Tápanyag-utánpótlás tavasszal hetente, majd kéthetenként a nyár végéig.A beteg fácska Carmoni Mycrophylla? Igazából jó lenne szerintem ha egy kis üvegházat (ezért javasolták a zacskózást is) be tudnál szerezni neki, mert ez a faj elég igényes a mi éghajlatunkon, nagyon páradús környezetet kíván. Még esetleg akváriumedény, fóliasátor is megtenné
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #133 üzenetére
ma átmostam tápszeres vízben, a zacskó miatt nyirkosabb volt a törzse, nem száradt úgy ki. viszont a kis zöld kezdeményezések lepotyogtak róla mind. de végülis várható volt, mert szárazak voltak. remélem újra látok párat kinőni hamarosan. most már újra zacskó alatt
20s tábla mit jelent? 20 darabot kapsz?
viszont elkellene kezdenem a másik kis bozótot is nyírni, csak nem tudom még milyen rendszer szerint kell.. egyes kis ágacskái meglódulnak és friss zölden kilőnek levelestül, mindenestül. ugyanakkor helyenként elsrágul és elszárad levél is és lepotyog. ez természetes?
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Hát akkor rendbe fog jönni!!!
Tényleg a zacsizás! Eszembe juthatott volnaIgen, sajnos a túlöntözés és az öntözés elhanyagolásának ugyanazok a tünetei. De rendbe fog jönni, Ők értenek hozzá, hiszen a kertészet vezetője kertész mérnök.
Én most rendelek Tőlük egy újabb szépséget, egy Ulmus-t 20S tálban, férjemtől kapom
Majd még tájékoztass a gyógyulásról. Köszi!
További szép napot! -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #127 üzenetére
ez jött ma:
"Sajnos eléggé ki van száradva ez a Carmona.
A törzsén látszik a locsolás hiánya.
Ha még van benne élet, akkor azt tanácsolom, hogy a törzsét és az ágakat is alaposan locsold be és húzz rá egy átlátszó nylon zacskót, mintha üvegházban lenne. Ez meglehetősen párásan tartja a növényt és arra ösztönzi, hogy kihajtson.
A nylont néha le kell róla venni, kiszellőztetni, aztán mehet vissza rá. Ezt kb. 1 hétig kell csinálni, ha akar, addig valami életjelt kell adnia.
Írd meg, hogy mi történt vele, légyszíves!
Sok sikert kívánok hozzá!"érdekes, hogy locsolás hiányára hivatkozik, mert én meg azt hittem, túl van öntözve.. de valóban száraz a kéreg, és akkor mégis csak jól tettem, hogy vizeítettem a kérgeit.
-
Vigneau
félisten
Az enyémen sem. Most úgy néz ki, mint egy mini köcsögfa. Viszont ha levelet metszettem, akkor utána elkezdett kókadni az egész friss ág is. Lehet, túlzottan megnyestem, de én is túl vagyok az átültetésen és a gyökérmetszésen. No, bízom benne, hogy észhez tér, mert látszik benne az élet, nem száradt ki. Lehet, lustább fácska az enyém...
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #127 üzenetére
nem, nálam semmi ilyen nincsen szerencsére, nem így néz ki, de ettől még lehet valami betegség
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #126 üzenetére
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.403247949738182.94556.403243936405250&type=3
nézd meg itt, mintha hasonló lenne az általad küldött képpel
-
nyuszika0216
csendes tag
hát Én arra tippeltem mikor először megláttam, de még a vízkő is eszembe jutott, de mivel ágacskán is van, hát lehet hogy gomba
talán a gyökerén is van és ez okozhatja a gyökerek fulladását??? meglátjuk mit írnak vissza, és talán okosabbak leszünk, ha megpróbálod kicsit megkaparni, akkor nedves alatta vagy szárazon esik le?
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #124 üzenetére
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #122 üzenetére
nem tudom, úgy küldtem el, hogy arról is van fotó.
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #120 üzenetére
írtam most a bonsai studiós srácnak, várom a válaszát, lehet, hogy kimegyek hozzá valamelyik nap, ahogy tudok
-
nyuszika0216
csendes tag
szia!
próbáld meg az átültetést, lehet hogy a földdel is gond van, (így lehet meglátod, hogy a földben vannak-e kórokozók) de mindenképpen Akadama legyen vagy még a Frux. mert hiába a tápoldat lehet hogy már kicsi neki a hely. átültetéskor a gyökérmetszés is segíthet, mivel gyökérkapirccsal fel kell lazítani a gyökérzetet, és a gyökereket is vissza kell metszeni. azért érdemes szakszerű bonsai boltból vásárolni, mert ott az eladó megtudja mondani mikor volt utoljára átültetve, mibe, és ott ilyen tápoldatot használtak. de szerintem rendbe fog jönni.
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #118 üzenetére
sajnos még mindig nincsen hajtás, egy pici zöld friss kezdeményezés sem
-
nyuszika0216
csendes tag
szia!
http://www.bonsai.weboldala.net/index.html
http://www.yamadori-bonsai-hungary.hu/index.php?p=00&oldal=a_kinai_fagyal
http://bonsaigallery.hu/lap/novenyek/index.htm#_38_LABURNUM_ANAGYROIDES
Én ezeket szoktam olvasni.
Ha pedig bonsai-t rendelek akkor csakis Tőlük:http://bonsaistudio.hu/
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #116 üzenetére
melyek a legjobb bonsai oldalak? elkezdeném olvasni őket
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #114 üzenetére
egy kis ulmus is van, de bővül még bőven majd
lassan elkell majd kezdenem metszeni, mert látszik nő mint a bolondgomba -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #112 üzenetére
akkor te fentről locsolod a földet és nem vízbe meríted?
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #109 üzenetére
igen, remélem én is, igazából nem vágtam, csak ujjal potyogtattam le a leveleket
oksa, veszek biogold oldatot, legközelebb azzal tápoldatozom.
igen, vizet én is szűröm, igaz csak brita kancsóból, komoly szűrőrendszerem még nincsen. a tápoldatos vízzel csak én csepegtettem/itattam át a fa többi részét, hátha felszívja, hogy kicsit segítsek nekiviszont a legtöbb helyen ezek a kis új hajtások is szárazok..
írok, persze -
nyuszika0216
csendes tag
szia!
A Biogold és az Osmocote kifejezetten bonsai tápoldat, nem marketing.
De akkor jól láttam, hogy ficus? esetleg ficus retusa?
Amennyire a képen kilehet venni, a levelek teljesen elszáradtak, ezért javasoltam a levélmetszést.
Én most kezdtem 3 hónapja kb. a bonsai-kodást, de nagyon mélyen beleástam Magam, amikor csak tehetem erről olvasok. Én a leveleket nem szoktam tápoldatos vízzel locsolni, drazsírozott műtrágyát használok, ez elég lassú lebomlású, és nem is olyan drága. Viszont permetezéshez és öntözéshez is ioncserélt vizet használok mert Nálunk elég kemény a víz.
Mindenképpen írj majd, hogy rendbe jött-e a kis drága! -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #107 üzenetére
VitaFlora bonsai tápoldat - így van cimkézve
akkor nézzem inkább azt amit javasolsz? azok is kifejezetten bonsai tápoldatok? vagy ez is inkább csak marketing és ráírják..
nekem a följde, gyökere teljesen jónak tűnik, színre is szép, mélyfekete, a moha gyönyörűen zöldellik rajta, tehát van energiája a földnek.így néz most ki, itt látszik a gyökér, a föld, a moha is, leveleket leszedtem.
-
nyuszika0216
csendes tag
levélmetszés annyi hogy csak a leveleket metszed le a levélnyélnél. ha jó a földje és a gyökerei is rendben vannak, akkor biztosan napégésről van szó.azokat a leveleket sajnos már nem lehet megmenteni, öntözni táp oldatozni kell. milyet használsz? ha jól látom a képen akkor egy ficus-od van? a legjobb a Biogold vagy Osmocote a tápanyag utánpótlásra. Átültetés egy két évente Frux vagy Akadama földbe az idősebbeket ritkábban kell átültetni.
Az aprólevelű fikusz fajok és fajták igen kedvelt szobai bonsaiok. Ablak közelében a kevésbé napfényes szobában is tarthatók. Ha lehetséges, nyáron tegyük ki a szabadba, ezzel egyenletesebb és erőteljesebb hajtásnövekedést érhetünk el. Ne tegyük huzatos helyre és óvjuk a hidegtől. A túlöntözést nem viseli el, de ne száradjon ki teljesen a földje, ha kicsit megszikkad az nem baj.
Metszése: már a 6-8 leveles hajtásait is vágjuk vissza úgy, hogy két levél maradjon meg. Az új hajtás a legfelső levél irányába fog nőni. -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #103 üzenetére
szerintem ő még nem volt átültetve. eredeti földben van. előneveltként vásárolt, nem kis korától. nagyon szép zöld volt folyamatosan, és egyik napról a másikra száradt és égett meg a levele. margit krt-on van egy kis bonsai bódé, onnan van. én nem gyanakszom semmilyen gombás és egyéb fertőzésre, mert soha, egyetlen növénnyel sem történt ilyen, és nem csak a bonsai-okra gondolok most. anyum kitette közvetlen üvegtábla mögé és szerintem pikk-pakk megégett.
emlékszem, a kis boltban is, ahol vettem, ott is az egyik oldalt tárolt bonsai-ok, amelyek több fényt kaptak, jobban sárgultak, éppen akkor mondta az eladó lány, mikor egy másik, kicsi bonsai-t vettem a minap.
most áthoztam magamhoz, árnyékosabb, de fényes helyre raktam, indirekt fénybe, tülfüggöny mögé.
a földje amúgy jónak tűnik, mert mohásodik, zöld a felszíne, és a gyökere tartósan jó színű. a 2 hetenete tápos oldatba merítést is kapja rendesen, amúgy meg csak vizet.
levél metszés? -
nyuszika0216
csendes tag
KÓROKOZÓK
- A gombás megbetegedéseket mikroszkopikus gombák okozzák, melyek a növény szöveteiben telepednek meg, végül megölik a növényt.
- A lisztharmat a gyakran öntözött, páradús, fülledt levegõben tartott növényeken fejlõdik ki. Fehér, lisztes lerakódás formájában jelenik meg a leveleken, melyek összepödörõdnek, végül elhervadnak. Gyakori az almafákon. Szisztemikus lisztharmat elleni kezeléssel könnyen megelõzhetõ vagy legyõzhetõ.
A korompenész a tetvek ürülékén fejlõdik ki, az élõsködõk támadásának másodlagos hatása. Nem veszélyezteti közvetlenül a növény életét, de a leveleket fekete réteggel vonja be. Az okot, tehát az élõsködõt kell kiirtani és jól lemosni a növényt.
- A rozsda, a peronoszpóra és a levélfoltosság lényegesen ritkább betegségek. Tüneteik: rozsdás, sárgás, szürkés vagy fekete foltok a leveleken. Ezek megjelenése után azonnal kezdjük meg a kezelést gombaölõ szerrel.
Baktérium- és vírusbetegségek. Ritkák, de gyógyíthatatlanok. Helytelen gondozás, túlöntözés vagy erõs levéltetû-támadás következményeként jelennek meg. Az ilyen betegségek elkerülésének legjobb módja, ha a növényt jó kondícióban, egészségesen tartjuk. A betegségek nehezen diagnosztizálhatók, gyanú esetén forduljunk szakemberhez.
Ha felismerjük a fertõzést, habozás nélkül dobjuk ki a fertõzött példányokat, mert hamar megfertõzhetik a többi növényt is. Gyógyításukra nincs mód.
Remélem tudtam segíteni!
-
nyuszika0216
csendes tag
A túlöntözés
A cserepes növények hervadásának ez a leggyakoribb oka.
A hosszas esõzések, a túlöntözés, a talaj túl nagy nedvességtartalma (pl. eldugul a vízelvezetõ nyílás) a gyökerek fulladását s így a növény pusztulását okozhatja. Az elsõ tünetek a legidõsebb levelek sárgulásában jelentkeznek. Vízhiányra gyanakodva kiadósan öntözünk, s így tovább súlyosbítjuk a helyzetet, mely végül a növény elhalásáig fajul. A levelek teljesen elszáradnak, a gyökerek elrothadnak. Még egy átmeneti túlöntözés is kiválthatja a hervadást. A növény legyengülésével pedig szabaddá válik az út számos betegség és élõsködõ elõtt.
Vízhiány
A krónikus szárazság hatásai kezdetben azonosak a túlöntözésével, a levelek elsárgulásában mutatkoznak meg (a gyökerek egy része kiszárad). Ha az öntözést idejében újrakezdjük, a gyökerek megint kifejlõdnek, és a növény felépül. Ellenkezõ esetben, ha a vízhiány tartós marad, a növény eléri az átmeneti hervadás állapotát (a levelek kókadnak, csüngenek), majd az állandó hervadást: a növény táplálék híján szomjan hal, nincs mit tenni.
Ásványi anyagok hiánya vagy túladagolása
- Egyes ásványi anyagok elégtelen vagy túlzott jelenléte felborítja a növény táplálkozási egyensúlyát. Ez jellegzetes növekedési rendellenességekben mutatkozik meg. A bonsai kis földmennyisége bizonyosan hiányokhoz vezet, ha nem tápoldatozunk rendszeresen.
Vashiány (vasklorózis) tünete
- Vashiány. Ez a legjellegzetesebb hiány, mivel megakadályozza a klorofill képzõdését. A levél az erek kivételével elsárgul (az erek zöldek maradnak). A növekedés leáll, és erõs napsütésben a növény kiég. Juttassunk a földbe vasat (csontliszt formájában), s a növény néhány nap alatt visszanyeri zöld színét.
- A nitrogén, a foszfor és a kálium hiányát általában a levélszélek sárgulása, a világos levélzet jelzi. Csak a teljes és kiegyensúlyozott táplálás tarthatja a növényt jó állapotban. A jó trágyának megfelelõ arányban kell tartalmaznia a három alapelemet (N, P, K), valamint kis mennyiségben mikroelemeket (magnézium, mangán, bár stb.).
- Egyes ásványi elemek túlzott jelenléte. A gyenge növekedés, a sárgulás oka lehet az ásványi anyagok, különösen a talaj pH-ját növelõ és a vas felvételét gátló kalcium túl nagy koncentrációja is. Ennek elkerülésére jól válasszuk meg a földet, külön figyelembe véve az egyes növények igényeit.
A túltrágyázásnak ugyanolyan hatásai lehetnek, mint a növény kiégésének. Jele a gyors hervadás, ami, ha nem avatkozunk be idejében, és nem mossuk át a földet merítéssel, gyakran végzetessé válhat.
Túlzott napsütés, túl sok árnyék
A nap, különösen meleg idõben, valósággal égési sebeket okozhat, különösen a nagy levelû növényeken. A levelek elvesztik színüket, sárgulnak, barnulnak, végül teljesen megégnek, vagy égési sebek keletkeznek rajtuk.
Akkor is nagyon óvatosan kell eljárni, amikor a növényt hosszas árnyékos szobai vagy üvegházi tartózkodás után újra a szabadba visszük. Fokozatosan szoktassuk a fényhez és ne tegyük ki átmenet nélkül intenzív napsütésnek. Az égési sérülésekre nincs orvosság
. -
Integra
titán
van egy beteg kis bonsai-om, szerintem megkapta a nap
száraz a teste és a levelei, a föld feletti rész viszont nedves, van benne élet. nagyon remélem, hogy megtudom menteni. most árnyékos helyre tettem és kapja a napi vizet továbbra is folyamatosan, tápoldatosat is, merítve öntözöm. nagyon remélem, hogy rendbe jön, odatettem a többi bonsai közé, hogy jól érezze magát.
vajon nedvesítsem be a törzsét? fújjam be a leveleit tápoldatos vízzel? -
nyuszika0216
csendes tag
Serissa - Ezercsillagfácska
Pnus - Erdei fenyő
Taxus - TiszafaAzóta még jó pár Yamadorit (természetből begyűjtött fa) sikerült találnom
Remélem meg is maradnak. Szeretnék majd még egy japán juhart, pontosabban egy Acer Palmatum Kashima-t. Azért írtam latinul a neveket, mert ahonnan rendelek, ott is úgy vannak feltüntetve, és már megszoktamMeg a japán kifejezéseket is használom itthon is, férjem örömére
Na meg persze ha megyek bonsai szak boltba vásárolni, akkor legalább tudom miről beszélek az eladóval
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Ülőgarnitúra 3-2
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest