Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
f(x)=exp(x)
őstag
válasz
CyberPunk666 #7099 üzenetére
ÓE KVK, E tanterv.
Általános mérnöki ismeretek mehet például geometriához?Köszi a választ!
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
f(x)=exp(x) #7098 üzenetére
Én igen.
Hol csináltad a villamosmérnökit és mikor?
A területeken szétosztás amúgy lényegtelen, csak kaparj össze eleget, ami nem lesz könnyű.Mindent írj bele, amit csak lehet. A matek és a kiterjedt matekra épülő tárgyakra vonatkozó limitet is erősen kreatívan kell kezelni. Mert különben nem lesz meg.
-
f(x)=exp(x)
őstag
Sziasztok!
Alkalmazott matematikus msc-re való kreditelismerést valaki csinált villamosmérnök bsc után? Nem teljesen tiszta, hogy miket lehet beszámoltatni a különböző területekre (algebra, analízis, geometria stb.).
-
Ruszki
senior tag
válasz
gordonfreemN #7095 üzenetére
MSc levelezőn is kellett most igazolás. Pár hete igazoltam le!
Milyen szakirányon vagy!?
Ruszki -
mepet
addikt
válasz
gordonfreemN #7091 üzenetére
Biztos kell? Én sok éve végeztem, de akkor levelezőn biztosan nem kellett szakmai gyakorlat.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
CyberPunk666 #7092 üzenetére
Ok, egyébként kandóról volna szó.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
gordonfreemN #7091 üzenetére
Az ilyen típusú kérdésekre csak a szabályzat és az iskola tud választ adni. Kimondottan veszélyes csak úgy random fórumon megkérdezni, mert ha hülyeséget mondanak, az nem hivatkozási alap semmire.
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok.
A levelező szakokon is le kell igazolni a szakmai gyakorlatot. Ha nekem van egy komoly szállítmányozási cégem ami köszönőviszonyban sincs a szakiránnyal, fel kell hagyjak a cégemmel 6 hétre, még valahova felvesznek gyakorlatra (akkor is ha a cég nem bír ki ennyit nélkülem)?
-
C^^
őstag
válasz
Steve_Brown #7088 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom (multi környezet), hogy sehol nem voltam hátrányban azért, mert nem csináltam meg az MSc-t, sokkal többet jelent az iparban szerzett tapasztalat a legtöbb pozícióban, bérezés szempontjából is, meg egyébként is. Viszont ezzel nem az MSc ellen akarok kampányolni semmiképp, jól jöhet, ha pl. külföldre mennél, vagy inkább érdeklődsz kutatási területek iránt, vagy egyszerűen csak szeretnél még egyetemi keretek között tanulni BSc után. Ezt te fogod érezni.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Steve_Brown #7088 üzenetére
A karrier elején semmiképpen sem szokott hátrány lenni. Ha néhol van is anyagi különbség az kevesebb, mint az MSc-re fordítandó idő. Tehát érts úgy, hogy ugyan többet fizet (minimálisan), de 1 év tapasztalat már annál is jobban.
Szóval, ha a munka és az MSc vagy-vagy helyzetben van, akkor biztosan a munka jobb.
Hosszabb távon lehet értelme és előnye az MSc-nek, ha váltani akarsz, vagy előre törni. De leginkább munka mellett csináld, ha szeretnéd.
Az általad konkrét említett iránynál pedig még a diploma sem feltétel, oda felesleges MSc-t csinálni és a mesteren nem is fogsz semmi oda valót tanulni. A webfejlesztéshez inkább a sok önképzés a legjobb út. -
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok!
Másodéves vagyok Mérnökinfó Bsc-n. Valószínűleg bekerülök Szoftver szakirányra. Diploma után én a C#-al mennék tovább, .NET C# Developer vagy végesetben valamilyen Java/PHP backendes webdeveloper szeretnék lenni. A kérdésem az lenne, főleg a végzettektől/szakmában dolgozóktól, hogy a gyakorlatban/bérekben van valami előnye egy Msc-nek? Van olyan álláshirdetés ebben a kategóriában ahova Bsc-vel és majd 2-3 év tapasztalattal nem vesznek fel?
-
blessbygod
csendes tag
válasz
Alcsi69 #7085 üzenetére
Ha kevés tárgyad van hátra, akkor egyértelműen nem éri meg az átjelentkezés. Ugyanis hiába a bologna rendszer, nincs a magyar villamosmérnök bsc képzések között teljes átmenet és kredit elismertetés (meg a többi szak között sem). Szóval elég sok kreditet biztosan bukni fogsz a váltással, annak meg semmi értelme, hogy Bp-n kezdd szinte teljesen előlről a képzést.
A későbbi munkahelyen senki sem fogja nézni, hogy mennyi idő alatt végeztél és hanyassal.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Alcsi69 #7085 üzenetére
5 sorból döntsük el helyetted, hogy mi éri meg?
Döntsd el te.
Arra figyelj, hogy mik az erre vonatkozó szabályok az egyes egyetemeken, mert mondjuk vannak ilyenek, hogy a kreditek felét az adott intézményben kell teljesíteni, különben nem tőlük lesz a diplomád. Aztán ugye a szakirányok egyezése is kérdéses, az államvizsgatárgyak.
Persze pest több lehetőség, jobb fizetések.
De hogyan tudnánk mi eldönteni, hogy mennyire éri meg? Milyen szempontból?
Technikai kérdésre szívesen válaszolok, de ha ezt te nem tudod eldönteni, akkor senki más sem helyetted. -
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg a PTE-re járok Villamosmérnök BSc-re, de nagyon gondolkodok az átjelentkezésen. Bp-n sokkal több a lehetőség gyakornoki pozíciókat, illetve minden mást is figyelembe véve.
Főleg ez, illetve egyéb okok miatt is hamarosan Budapestre fogok költözni.
Szerintetek mennyire érné meg az átjelentkezés úgy, hogy a PTE-n viszonylag kevés tárgyam van vissza, viszont egy darab tárgy miatt ami ráépülős dolog csúszok 1.5 évet?
-
CyberPunk666
senior tag
Csak belekóstoltam, de nem láttam értelmét abba éveket fektetni.
Lesznek különbözeti tárgyaid, de szerintem e-mailben kérdezd meg, hogy mik.
Szóval azokon felül lesznek még pótolandóid, mert a mérnökinfot elfogadják a pti msc-n teljes kerdittel, automatikusan, de a fordított irány az nem automata, hanem elismertetés és pótlás kell. -
Atos23
senior tag
válasz
CyberPunk666 #7082 üzenetére
Igen, még a júliusi Kvk felvételi beszélgetésen is tervezettként volt említve a beágy szakirány.
Végig is csináltad a Nik Msc-t, vagy "csak" belekóstoltál?
Azért kérdem, mert pont este nézegettem a Nik Msc tantervét, ezeket látom első félévre felveendő tárgynak:
Alkalmazott matematika
Rendszer- és irányításelmélet
Szoftverfejlesztés párhuzamos architektúrákra
Haladó szoftvertechnológiák
Magas rendelkezésre állású beágyazott rendszerek
Diplomamunka I.
Lehet én nézek be nagyon valamit, de ez már csak azért is tetszik sokkal jobban, mert összesen hat tantárgy van. Ez tényleg így lesz?Kvk Msc-n ezket kaptam első félévre, automatikus, ügyintéző általi felvétellel:
Műszaki fizika
Jelanalízis és érzékelő eszközök
Elosztott paraméterű hálózatok modellezése
Irányítástechnikai rendszerek
Elméleti villamosságtan
Optimumszámítási módszerek
Beágyazott rendszerek
Anyagtudomány
Projektmunka I.
Szóval akárhogy is nézem, ez kilenc Msc tárgy, amiből 2-3 eléggé alibi, viszont a többi elég kemény (legalábbis számomra).
+ 3db különbözeti Bsc tárgyat is kaptam (mert PTI-m van, és nem mérnöki)
Elektronika I.
Villamos energetika I.
Digitális technika I.
Ezen kívül még a szintén Bsc-s Digit 2.-t is meg kell(ett volna) csinálnom, de azt másik félévben.Mintha említetted volna korábban, csak nem találom a hozzászólást, mik is a biztosan elvégzendő különbözetit tárgyak Nik Msc-n, ha nem mérnöki előképzettségem van?
Gyanítom, hogy hasonlóakat határoznak majd meg, mint a Kvk-n (Elektronika 1., Digit 1., Digit 2.).Remélem van arra lehetőség, hogy ha kijelentkezek Kvk-ról, és felvesznek a Nik-re, akkor a már megcsinált tárgyakat elismertethetem. Ebben az esetben az Elektro 1-re és a Digit 1-re még ráhajtanék, mielőtt elköszönök tőlük.
Amúgy nem titok, most is az autóiparban dolgozom, és sokat elektronikázok, plusz programozok is. Szóval mindkét terület eléggé fekszik nekem a gyakorlatban.
-
CyberPunk666
senior tag
Igen, ez egy ilyen felsőoktatási rendszer anomália.
A villamosmérnök bsc-n, nekünk volt 2 félév alap irányítástechika elmélet + labor (simulink matlab). Majd a 4 szakirányból 2 szakirányon van még 2 félév belőle.
Tehát, akikkel közösen jársz, azok többségében 2-4 féléven keresztül már csinálták ezt. Ami azért brutál sok egyébként. (ebből két félév az heti 4+4 óra volt szakirányon belőle!!!, ilyen 40-50 oldalas laborjegyzőkönyveket kellett csinálni, szóval nem ilyen 2 kredites piszmogás)Azt az autoiparos beágyazott szakirányt msc-n már 6 éve is igérték, még most is csak tervezik?
Elte pti szakriányokra nézz rá pontosan, hogyan működnek, mert van például olyan, hogy a rendes képzésre kell jelentkezni, majd külön pályázatot kell beadni és ott dől el, hogy arra mész-e vagy a gyűjtőbe. Szóval ott sem annyi, hogy oda jelentkezel és akkor azt végzed, hanem a felvételi utáni második körös felvételin lehet bejutni.
Amúgy ebből a szempontból pont az OE-NIK az, ami mindent az alapozással kezd msc-n, én pont emiatt nem találtam hasznosnak, de ott olyan bajod nem lesz, hogy nem tudod felvenni a fonalat. Én unatkoztam inkább.
-
Atos23
senior tag
válasz
CyberPunk666 #7080 üzenetére
A PTI Bsc-n tényleg extra sok matek volt, de nem volt összességében gáz, mert szépen el volt osztva a félévek között.
A KVK matekjával nem a nehézség a gond, hanem hogy túl sok egyszerre. Ha a négy féléves képzésen megdobtak volna összesen akár 8 matekos tárggyal, amit szintén szétdobnak a félévek között, nem lenne gond. Egyszerűen nincs idő ennyi beadandóra, amit ezek a jóemberek kiadnak nekünk.
Most is éppen az irányítástechnika házit kéne csinálnom, amire adtak úgy két hetes határidőt, hogy a tanár kb. 20 perces tájékoztatót mondott el az óra elején, aztán ment a dolgára. Egyszer 1-2 napja megjelent egy nagyon durva, matekozós, Matlabozós házi feladat, rövid határidővel (November 9.) a rendszerben, úgy, hogy sem az anyagról, sem a Matlabról nem hallottunk a tanártól semmit. Szerintem ez így nincs rendben, és a baj, hogy annyira ki@@@@ nálam a biztosítékot az, hogy semmi tájékoztatást nem kaptunk, hogy rá sem tudok koncentrálni a feladatra.
A KVK-ra azért mentem, mert elmondták a tájékoztatóikon, hogy ugyan még nincs kint a weblapon, de lesz beágyazott rendszerek szakirány. Ezt elmondták a beiratkozáson is, mondjuk azóta nem hallottam róla.
Olyan dolgot szeretnék tanulni, ami automotive iparban hasznos, pl. beágy., autonóm rendszerek, stb.
Az Elte PTI-n most van autonóm rendszerek szakirány, az érdekes lehet. -
CyberPunk666
senior tag
Hello!
Sajnálom, hogy nem csalódtál pozitívan.
A Mérnökinfo msc-n "rendszer és irányításelmélet" néven van irányításgtechnika, ami azért nem egy erős álca.Mit szeretnél tanulni egyébként? Msc papír kell? Elektronikát akarsz tanulni?
Mert a kando msc, nik msc és PTI msc NAGYON különböző dolgok, nehéz belőle rájönni, hogy mi is a lényeg. Csak az MSc a közös bennük.Ha a 7 matekos tárgy zavar, akkor az elte pti-t nem értem, főleg, hogy alapból is azt végeztél, szóval tudod.
A kando msc matek nem könnyű pti után? -
Atos23
senior tag
válasz
CyberPunk666 #7060 üzenetére
Kandó msc: ismerősök szerint zéró értelmeset ad, csak a papír. Ellenben lehet vele szívni, főleg, ha más alapról mész és még kreditpótlást is kell csinálnod, így tovább nő a terhelés.
Ide a papírért mennek, megszivatnád magad a semmiért.Igazad volt. Egy félévnyi OE-KVK Msc után kimondhatom, hogy ennek aztán tényleg semmi értelme nincs. Összeszámoltam, összesen hét (!) matekos tárgyam van az első félévben.
Facebook csoportban már kimérgelődtem magam, miszerint a Covid alatt úgy elkényelmesedtek a tanárok, hogy már is nem tartanak órát, az órarend csak formalitás. A tárgyak nagy része ki van adva önálló feldolgozásra.A vizsgaidőszak után valószínűleg kijelentkezek a KVK-ról. Most beadtam keresztfélévesben a jelentkezésem az alábbi helyekre:
- Elte PTI Msc esti (PTI Bsc-m van, és érdekel továbbra is a téma)
- OE Nik Msc estiMondjuk visszaolvastam, és láttam, hogy az utóbbiról, az OE Nikről sem rózsás a véleményed.
Ha igaz az, hogy tényleg betették a Nik Msc-re is az Irányítástechnikát, akkor tényleg elmehetnek melegebb éghajlatra. Bár a tantervi hálóban nem láttam, de álnéven minden suli szeret valami irgalmatlan baromságot becsúsztatni a tantervbe. -
CyberPunk666
senior tag
Szabadságok hozzávetőleges tervezéséhez kellett neked, a saját leírásod alapján.
A havonta mennyi nap és milyen napok (hétköznap, hétvége) az minden félévben és évben, az év jellegzetes naptári napjainak figyelembe vételével, azonos.
A tantárgyak neve a tanterv alapján van.
Az, hogy konkrétan melyik napon van az adott félévben, az éventre változik, így azt a tavalyi sem adja ki.
Nem tudom milyen további információval tudna szolgálni a tavalyi első féléves, amit nem ad meg a második féléves.
Nem kötekedés, komolyan kérdezem. -
Ruszki
senior tag
Neptunból az jön le, hogy havi 3 nap.
Szeptemberben, októberben, novemberben a második héten hétfőn, kedden, szerdán, és decemberben pedig a második héten. Hétfőn ha jól értettem akkor Tavaszmező, kedden Bécsi út a szerda nem világos még. Szóval elméletileg 12 nap szabadság kell az oktatási napokra. A vizsgák nem tudom, hogy lesznek megoldva. Az oktatás hibrid lesz lehet face to face vagy online.
Majd meglátjuk!
Ruszki! -
Atos23
senior tag
válasz
CyberPunk666 #7075 üzenetére
Mindenképpen szívesebben látnám a tényleges tavalyi első félévest, mint a második félévest. Nem is értem, hogy miért várod el a második félévesből az első félév kilogikázását, amikor valakinél lehet első féléves.
Ez nekem valahogy értelmetlen fordítva gondolkodás. -
CyberPunk666
senior tag
Milyen extra információt szeretnél kinyerni belőle?
Nagyjából hasonló felosztásban lesz, mint a második félév, de a pontos napokat a abból sem fogod tudni.
Pont annyit tudsz kinyerni ebból, mint a tavalyi elsőből tudnál.köszi
-
Atos23
senior tag
Szia Ruszki!
Köszi az infót, remélem összeverődik egy jó társaság. Régen a vidéki főiskolán kialakult egy nagyon jó csapatunk a levelezősökből, remélem hasonlóan lehet itt is.
Más téma:
Van esetleg valamelyikőtöknek egy tavalyi, első féléves órarendje a Kandó Msc levelező szakról? Tudom, biztosan eltérő lesz idén, csak a szabadságok hozzávetőleges tervezéséhez kellene valami régi órarend.
Sajna a kari weblapon csak a második féléves órarend van fent a tavalyiakból. -
Ruszki
senior tag
Üdv, Atos23!
Én tavaly fejeztem be a Bsc Kandót és idén majd kezdem levelezőn az Msc-t.
Ha tusok segíteni bármiben akkor szólj nyugodtan!
Üdv, Ruszki!
CyberPunk666
Vannak érdekesnek tűnő tantárgyak az Msc de ahogy Te is írtad lehet azzal gond,hogy a leírás érdekes de a tantárgy az nehezen teljesíthető és száraz.
Majd meglátjuk. Tanulni kell.
Jelenleg távvezetékes szektorban vagyok(építés, kivitelezés, bővítés, stb.) de jó lenne majd tovább lépni akár bármilyen vezető pozícióba ezért gondoltam az Msc-re, sőt sikerült bekerülni államilag és a cég is támogatja tanulmányi szabadságokkal.
De valóban egy kicsit automatika szakirányú szaga van de reméljük ad valami pluszt is.
Ruszki -
blessbygod
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #7071 üzenetére
-oe-nik-en az "e-learning blended" tárgyak mit jelentenek?
Azt jelenti, hogy csak online formában kerül meghirdetésre, általában MOOC, elearning moodle felületen át.
-Kiadott pdf / videó van és abból kell tanulni, majd vizsga?
Igen. A vizsga/zh is elearninges.
-Van rendes óra belőle? Ha van, akkor az kiegészíti az e-learninget, vagy direktben helyettesítik egymást?
Ezt tanára és tantárgya válogatja, általában nincs, de az oktatótól van lehetőség konzultációt kérni. -
CyberPunk666
senior tag
oe-nik-en az "e-learning blended" tárgyak mit jelentenek?
Kiadott pdf / videó van és abból kell tanulni, majd vizsga?
Van rendes óra belőle? Ha van, akkor az kiegészíti az e-learninget, vagy direktben helyettesítik egymást? -
Atos23
senior tag
válasz
CyberPunk666 #7069 üzenetére
Köszi a választ!
Nem vagyok nagyon fellebbezős típus, még soha semmiben nem fellebbeztem sulinál. Ma viszont kaptam egy ötletet.
Egy Kandót végzett ismerősöm azt javasolta, fellebbezzek az energetika ellen, és kérjek helyette mikroelektronikát. Mert ha az energetikát teljesítem, akkor elterelődök ilyen irányba.
A magam részéről viszont úgy érzem, hogy a Digitális Technika 1. teljesítését kellene megfellebbeznem, mert rengeteg logikai tantárgyam volt a Bsc képzésem során, de valószínűleg ezt nem vették figyelembe, pedig felsoroltam mindet a kreditelismerési doksiban.Mekkora egy ilyen fellebezés sikerességének az esélye?
-
Atos23
senior tag
válasz
CyberPunk666 #7066 üzenetére
Jelenleg inkább már a diplomára volna szükségem, így az Msc jó hely lesz.
-
Atos23
senior tag
Sziasztok!
Programtervező informatikus Bsc-m van, most jelentkeztem OE-KVK villamosmérnök Msc-re, levelezőre. Ha minden jól megy, szeptemberben el is kezdem.
Van valami jó tanácsotok az olyan kreditek pótlásához, ami a Bsc villamosmérnök szak hiánya miatt pótolandó?
pl. híradástechnika, méréstechnika, irányítástechnika, mikroelektronika, elektronikai technológia, villamos energetika, laboratórium. Ezekből sajnos semmit nem tudtam a kreditelismerési doksiba beírni, szerencsére az összes többit kimaxoltam (természettudomány, matek, infó, humán, stb.)Akár a nyarat is szívesen felhasználom előre arra, hogy a hiányzóak közül a legszívatósabb tárgyakból elkezdjek felkészülni.
Apropó, a villamosmérnöki diplomára szükségem van a szakmámban, és gyerekkorom óta nagyon érdekel ez a szak, csak nem úgy alakultak a dolgok. Érzésem szerint nem lesz gond a szakmai jellegű pótlással, napi szinten hobbielektronikázok, illetve a jelenlegi munkahelyemen is javarészt villamosmérnöki feladatokat csinálok.
Köszi!
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
blessbygod #7063 üzenetére
Van a felvételinél egy táblázat, ami a kreditek elismertetéséről szól. Abban elő van írva, hogy melyik területről mennyi előképzettséget kell igazolni (pl 15 kredit matematika, 10 kredit programozás stb (A SZÁMOK HASRA ÜTÉSSEL KELETKEZTEK!!!)).
Aztán a valóságban nem ölnek ebbe sok időt, ha nem mérnökinforól mész, akkor programozás pótlás van (nevetséges szint), valamint architektúrákkal kapcsolatos tárgyak (nagyon érdekes téma, NAGYON rosszul tanítva, és kibaszott szopatós, kb szóró tárgy szinten).
Azért mondom, hogy nem ölnek sokat a kreditelismeretésbe és ha nem mérnökinforól mentél, akkor fixen ezekre küldenek, mert mindenkit ezekre küldtek és úgy is, hogy több éve fejlesztőként dolgoztam (progtanárral megbeszéltem, hogy akkor a tárgy le van tudva, mert nulláról kezdik...), az architektúrás meg azért volt nevetséges, mert az volt a szakirányom villamosmérnökin, így el nem tudtam képzelni, minek kell oda mennem.
Mindenkit ezekre küldtek, bárhonnan jött. Gondolom így egyszerűbb és a tárgyak időpontját se kell nagyon sakkozni. Lesz egy extra napod amikor pótolod a semmit, remek.
-
blessbygod
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #7062 üzenetére
Tudtommal mindenhol hasonló az msc, mert legtöbb szakon (nem csak mérnökinfón), nem sikerült jól az osztott képzésre való átállás. Általában bsc-n maradtak a szopatós tárgyak, msc-re meg a maradék/töltelék, illetve ismétlés.
Végülis valamennyi specializáció itt is van, hiszen van robotika és egészsügyi infó szakirány, olyan tárgyakkal, amikkel bsc-n nem találkozhattunk.
Írtad, hogy voltál msc-n, de otthagytad. A nikhok.hu-n található tantervi hálóban található tárgyakon felül kellett még tárgyat teljesítened? Olyanra gondolok mint bsc-n a legalább 2 angol nyelvű tárgy, X kreditnyi kötvál/szabvál/kmooc, vagy msc-n nincsenek ilyen plusz elvárások?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
blessbygod #7061 üzenetére
itt egyszerű formában is meg tudod nézni (mobilon nem jól megy) a tantárgyakat.
Nekem nem sikerült felfedeznem a koncepciót, az irányt, de hátha neked sikerül.
https://nikhok.hu/tantargyi-halo/Tanítanak mindent, azaz semmit. Mesteren hova általánoskodnak?
Úgy van összerakva, hogy bármivel foglalkozol max 1-2 dolog lehet hasznos.
Ezért szerintem amúgy mesterre olyanra érdemes menni, ami vagy más mint az alap, vagy specializál. De ebben nem látom sajnos, hogy mire lenne jó a papíron felül. -
blessbygod
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #7060 üzenetére
Mérnökinfó msc: nem tudtam, hogy "katyvasz", én úgy hallottam, hogy aki bsc-t ott végezte a Nik-en, annak nem túl megerőltető az msc, mert alapozó tárgyakban nagy az átfedés.
Kandó msc: sajnos erről nem hallottam, nincs ott ismerősöm.
Győri egyetemet nem ismerem, de akkor megnézem miket oktatnak. Megbecsült hely, vagy "diplomagyár"? Annak utánanéztem, hogy Pest megyében gyakorlatilag nincs olyan egyetem, ahol mérnökinfó vagy proginfó msc van levelezőn, csak vidéki egyetemek kínálnak ilyen képzést, pedig szerintem igény lenne rá, de nem akarok több száz km-eket utazni hetente, így felejtős számomra.
Matekot nem nagyon kedveltem, mert túl sok volt az elmélet és kevés a gyakorlat, mérnöki területen pedig az utóbbi lenne fontos, mármint az alkalmazott része, amit kevés helyen tudnak átadni normálisan, csak számolgatjuk a nagy semmit.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
blessbygod #7059 üzenetére
Pár dolgot tegyünk helyre, amibe sajnos én is újra és újra belefutok, de aztán mindig jön az arculcsapás.
A tárgyleírások, témakörök és azok érdekessége nem áll kapcsolatban a tantárggyal.
Feltételezés: A tárgy neve valami menő érdekes dolog, a tárgyleírás felsorolja a téma fő csapásirányait, mintha valami általános, de átfogó tudást adna át a témával kapcsolatban.Valóság: Az átadott tudás valami olyan, amit cikkek+video+saját próbálgatás kombinációjával egy hétvége alatt fel tudsz szedni, jobban és mélyebben. De a tárgy teljesítése mégse egy hétvégi feladat, mert lényegtelen dolgokat kell számolni papíron / precizen kell magolni vagy valami olyan, hogy időt kell ölni a lényegtelen részébe.
A mérnökinfo msc: Azért hagytam ott, mert programozást gyakorlatilag nem tanítanak. Minden van helyette, mint irányításelmélet és társai.
Ha megnézed a tárgyakat, szerintem nincsen semmi koncepció. Össze nem függő dolgok vannak ömlesztve, mindenféléből valamennyi. De nem általános alapozás, hanem katyvasz.Kandó msc: ismerősök szerint zéró értelmeset ad, csak a papír. Ellenben lehet vele szívni, főleg, ha más alapról mész és még kreditpótlást is kell csinálnod, így tovább nő a terhelés.
Ide a papírért mennek, megszivatnád magad a semmiért.Javaslom esetleg akkor győrt levelezőn, ismerősöm járt oda, és elvileg tetszőleges sebességgel végezhető (akár gyorsítható is), a papír meglesz, és pont annyira lesz hasznos, mint bármelyik, cserébe nem szívatnak.
Én azért akarok matek msc-re menni, mert az legalább alapot ad bármit megtanulni, és legalább valami más, ami kiegészíti a tudásomat, szemben ezekkel. Nekem úgy tűnik, hogy hasonló területre nem érdemes menni, mint ahol a bsc-t végzete az ember.
Amúgy valószínüleg ki fogok pontozódni a matekről, mert nem lesz elég kreditem a felvételihez, szóval most először kell csinálnom pár MI bsc tárgyat -
blessbygod
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #7058 üzenetére
Köszi a választ! Oe-Nik mérnökinfó bsc-t végeztem, szeretnék msc diplomát is és mérnöki területen szeretnék maradni, viszont nem tudom, hogy mi legyen ez az msc... infóról hallottam, hogy nagyrészt a bsc van elismételve, ezért annyira nem sok értelmét látom/nem tudna sok újat adni. A villanyos/elektros tárgyakat szerettem és a fizikával sem volt gondom, ezért a villamosmérnök/mechatronikai msc is érdekelne, átfutottam a tantervüket és sok számomra érdekes tárgyat láttam + most is határterületen dolgozom, ami ezek mellett szól, hogy levelező és ritkán kéne bejárni. Nappalira már nem tudnám rávenni magam (ezért Bme kilőve) + anyagilag is rosszul érintene ha emiatt kére részmunkaidőre váltanom, nyilván nem fogok.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
blessbygod #7056 üzenetére
A felvi.hu-ról a kand kvk levelező:
(3) A levelező munkarendű képzésben az érintett hallgatókkal kötött megállapodásnak megfelelően a hallgatók tanórái - lehetőség szerint - havi három munkanapon kerülnek meghirdetésre.
Mi a célod a mesterrel? Mert úgy érzem, hogy neked csak mester kell és nincs vele célod.
A kandó mesterről az hírlik, hogy ennél kevesebb hasznos dolgot direkt sem lehetne tanítani ott.
Ha bármilyen mester kell, akkor (főleg, ha nem mérnökinfo az alapod) a oe-nik-t messze kerüld el. Oda csak akkor menj, ha tényleg az kell. Hasznos dolog nem nagyon van, de cserébe rengeteg időt elvisz, mert nem minden könnyű. -
CyberPunk666
senior tag
Levélben érkezett kérdésre, nyilvánosan válaszolok:
"Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire vállalható fulltime munka mellett? Mikor kezdődik az esti képzés, meddig tartanak az órák, illetve heti hány napon? Nem gond, ha kések? Mert általában 17 óráig dolgozom és még utána extra idő lenne átérni az egyetemre, mert szerintem a covid-os online félévnek vége lesz hamarosan és estire is be kell járni."Az órarendet rendszeresen felrakta excelben a covid előtt dr. Karasz Péter az egyetemi oldalára. Bár a legutóbbi az 2019 ősz, azért elég jól le lehet venni belőle, a terhelést.
[Orarend - Karasz]
Összefoglalva az órarendet, arra törekszenek, hogy heti 3 napot kelljen bejárni, 16:15-re és jellemzően 19:30-20:20 már vége is. Legnagyobb szívás esetén 22-ig is lehet maradni.
Ezt tudja módosítani, ha valami nem sikerül vagy ha nem mérnökinfo alapról jön valaki és kreditpótlást írnak neki elő, és akkor BSc-s mérnökinfó tárgyakra is kell járnia ezeken felül.Általában törekednek arra, hogy az elméleti óra legyen 16:15 és a laborok később, de van olyan tárgy, ahol a laborgyakorlat és az elméleti óra egyben van, és ha ezt berakják 16:15-re, akkor 17-re érkezve sem fog menni a dolog, nem hogy akkor indulva. Legalább ezekben az esetekben 16:15-re ott KELL lenni.
Szóval nem feltétlenül muszáj mindig bemenni 16:15-re, mert az elméleti órák skippelhetőek, de vannak esetek, amikor ezt minden héten muszáj egész félévben. Nem nagyon lehet kibekkelni nélküle.
Meg lehet próbálni, de mert van akivel megbeszélhető stb, de lehet olyan munkát találni, ahol el lehet jönni könnyebb lenne. -
blessbygod
csendes tag
Sziasztok!
Van itt olyan aki OE-BGK mechatronikai mérnök levelező msc-n vagy OE-KVK villamosmérnök levelező msc-n tanult?
Hogy voltak az órák? Mennyire volt munka mellett teljesíthető a képzés?
Köszi a válaszokat! -
CyberPunk666
senior tag
Én voltam már OE-NIK Esti MSc-n. Szívesen válaszolok a kérdésekre.
Cserébe engem az érdekelne, aki már jelentkezett MSc Alkalmazott matematikus képzésre.
Nem teljesen értem, hogy hogyan lesz meg a szükséges előírt kredit, mert nekem nem volt elég matek tárgyam a jelentkezéshez, de ahogy összeszámoltam, a nik-es bscvel sem jön ki elég.
Én meg Kandót végeztem, azzal még kevesebb.
Szóval ha van itt kandós vagy más nem nik-es, aki felvettek alkmatra, az segítsen, hogy a kredites táblázatot hogyan kellene kitölteni.
Elvileg 60 kredit matek a bscn az előírt, amit nagyon szenvedve tudnék összerakni.
De közben meg a képzés a nulláról kezd szinte, szóval eleve kreditpótlás a tanterv (gyakorlatilag egy matek bsc, nem kezdő matekosoknak). -
Ruszki
senior tag
Sziasztok!
Van itt olyan mérnők kolléga aki OE-KVK-n, Ipari felügyeleti és kommunikációs rendszerek szakirányon(MSc), tanul illetve tanult.
Lenne hozzá egy két kérdésem!
Köszönöm!
Üdv, Ruszki! -
blessbygod
csendes tag
Azt hittem minden félévben indul mérnökinformatikus msc estin, de sajnos megszívtam: csak évente indul keresztféléves eljárásban. (amire ősszel kell jelentkezni)
Ilyen esetben, ha nem sikerült valamelyik tárgy 1 évet csúszom?
Aki estin csinálta msc-t mennyire volt nehéz munka mellett? Megérte? -
Ruszki
senior tag
Üdv!
Aki esetleg volt/megy majd keresztféléves MSc elbeszélgetésre legyen olyan kedves majd leírni a tapasztalatokat!
Köszönöm.
Üdv, Ruszki! -
Lacc
aktív tag
válasz
blessbygod #7047 üzenetére
MSc esetében van egy Kredit érték, ami a bementként szolgál, mondjuk 50-80 között, és van egy előírt minimum kredit érték, 30-40. Ha van 30-40 kredited, mondjuk Matekból, Gazdásgtanból, Mérnöki tantárgyak, akkor tudsz jelentkezni, a maradék fennmaradó különbözetet, pedig az első 2 félévben kell teljesíteni, mint "Mesteren pótlandó tantárgy", ekkora rugalmassága van a bolognai rendszernek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- PlayStation 5
- Brave
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- BestBuy ruhás topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- További aktív témák...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Egyedi ékszerdobozka
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest