Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23351) warcat válasza emvy (#23344) üzenetére


warcat
veterán

Szerintem laikusoknak teljesen jó videó arról, hogy mi történt, és még be is szólogatott a pénzügyi bálnáknak.
Aztán lehet, hogy az egyik úgy döntött: oké kiskakas, terítsük a lapokat.

A Financial Blitzkrieg Against Crypto - TerraUSD and Luna

EA: It's in the crate!

(#23352) dobolan válasza Boond (#23350) üzenetére


dobolan
senior tag

A 20% apyt én is magasnak tartottam a jelenlegi piaci környezetben. De ezzel növelték a befektetői tőkét. Biztos, hogy csökkentették volna hosszú távon a kamatot. Én nem is igazán erről beszéltem, hanem az algoritmus mechanizmusáról. Szerintem az jól működött, legalábbis úgy, ahogyan azt kitalálták. Egészen addig a pontig, míg valaki vagy valamilyen esemény a dominót be nem indította, és a dominó a pánik. Ehhez volt a hasonlatom, hogy ezt semmilyen bankrendszer sem viseli el. Azonnal bezárják a fiókokat, zárolják a számlákat. A terra esetében ez nem történt meg. A hálózatot simán leállíthatták volna, a váltókon is a kereskedést. Lett volna idő kidolgozni egy startégiát a helyreállításhoz, amikor még volt marketcap.
Szerintem azt hitték, hogy az algo majd mindent megold, csak ami egyszer spirálba kerül, onnan robbanás a kivezető út általában.

(#23353) Boond válasza dobolan (#23352) üzenetére


Boond
addikt

"A 20% apyt én is magasnak tartottam a jelenlegi piaci környezetben."

Kamatra írták, hogy ez volt az egyik ok amiért bedől(t)... Mondjuk én ilyenekkel nem foglalkoztam, sosem.
Nekem a stabilcoin is egy fura állatfaj... És pont ebből is látszik, hogy erre senki ne vegyen mérget.

" Én nem is igazán erről beszéltem, hanem az algoritmus mechanizmusáról. Szerintem az jól működött, legalábbis úgy, ahogyan azt kitalálták."

Erről szólt a portfóliós cikk... de ahogy látom már nem lehet elolvasni... Lényeg, hogy ez az elképzelés eleve hibát hordoz, és ez élesben ki is derült. De volt egy másik eset is, amit említettek a cikkben, ott az indítást követően rövid időn belül bedőlt az árfolyam, egy másik coinnál. Tehát a koncepció bajos.

(#23354) emvy válasza Williamgrant (#23349) üzenetére


emvy
nagyúr

Nemtom, kicsit tobbet foglalkoztam a dologgal, mint a "kozgaz ora". Akkor mondd, hogy ez hogy van?

while (!sleep) sheep++;

(#23355) emvy válasza dobolan (#23347) üzenetére


emvy
nagyúr

A hitel az egy koveteles, termeszetesen. Tehat egy kereskedelmi bank eseteben pl. a kihelyezett hitelek es a betetek osszege nulla.

> A követelések és a tartozások összege lehet, hogy nulla, de csak papíron...

Igen, de legalabb papiron az. Bank run eseten nyilvan gond, hogy nem tudjak hirtelen beszedni, de az egesz mas ugy, mint amikor papiron sincs meg az osszes. Mint peldaul a Terra eseten.

Tehat a Terranal olyan volt a helyzet, mintha egy banknak lett volna 100 milliard kihelyezett hitele, es 80 millard bankbetetje. Tehat nem logisztikai problema a betetesek kifizetese, hanem elvileg is lehetetlen.

A Tether eseteben ez elvileg nem all fent, de eros a gyanu, h par yachtba is fektettek abbol a 80 mrd USD-bol :)

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#23356) dobolan válasza emvy (#23355) üzenetére


dobolan
senior tag

Hát ez borzasztóan le van egyszerüsítve a részedről. Nézd meg mennyi cég kapcsolódott a terra ökoszisztémához. Én is magasnak tartom hosszú távon a 20%ot, de itt nem csak a "betétesek" pénze volt. Nem a semmiből pumpáltak be a fiaskó elején több 10ezer btc-t a depeghez.

(#23357) emvy válasza dobolan (#23356) üzenetére


emvy
nagyúr

> nézd meg mennyi cég kapcsolódott a terra ökoszisztémához.

Persze, rengeteg, de pont az a baj, hogy hiaba csatlakozik csomo ceg, ha para van, akkor az tortenik, ami. Egy 'valodi' stablecoinnal (hacsak nincs csalas/buncselekmeny) az utolso dollarig vissza tudjak adni a penzt. Itt pedig _elvileg is kizart_, hogy minden dollar meglegyen.

De nem gond, majd megtanuljak az emberek ezt is. Most ujra felfedezzuk azt, amit a 'standard' penzugyi rendszer is felfedezett az evszazadok alatt.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#23358) Boond válasza emvy (#23357) üzenetére


Boond
addikt

Vmi olyasmiről szólt a rege, hogy átalakítás, vagy verzió ugrás volt, egy épp a likviditásra - ilyen esetekre fenntartott nagyobb összeg hozzáférhetetlen volt. Emiatt is következett ez be. (pl ha tudták, hogy így lesz, és ismerték a hibákat a rendszerben, akkor máris előállhat a helyzet.

Stabil-coin mint olyan, szerintem nem létezik. Ezzel is hitegetik magukat az emberek, ha jól értem ezt arra találták ki, hogy ne kelljen adót fizetni, hanem anélkül lehessen váltogatni "belső rendszeren belül". Valószínüleg nincs rá garancia, hogy ilyesmi a többivel ne forduljon elő. (árfolyam megbicsaklás).

Sőt ez a hagyományos rendszerben is előfordulhat, a dollár valójában nem értékes, az adja az értékét, hogy még világpénz pozícióban van, de már rég nincs mögötte semmilyen fedezet. Kb 70-80 as évek óta amióta nem cserélheted be aranyra.

Jelenleg a világban pedig zajlik egy komoly mecs, aminek pont ez a tétje... Nem a dollár az első és vélhetőleg nem is az utolsó világpénz...

(#23359) Zsoxx válasza emvy (#23346) üzenetére


Zsoxx
senior tag

Látszik, hogy fingod nincs, hogyan működik a bankrendszer.

(#23360) emvy válasza Zsoxx (#23359) üzenetére


emvy
nagyúr

Semmi :)

while (!sleep) sheep++;

(#23361) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali
Ez a luna most vásárolható? Vagy teljes halálra van ítélve. Rendszer mindha engedné

(#23362) sambenez válasza bigdady (#23361) üzenetére


sambenez
addikt

Vásárolható, ha éppen azt szeretnél.

(#23364) BaLee válasza emvy (#23346) üzenetére


BaLee
addikt
LOGOUT blog

".. teljesen irrelevans, mert a bank run eseteben _megvan az osszes penz_, csak nincs epp a bankban. A Terra eseteben pedig _nincs meg az osszes penz_. A bankot azert zarjak be egy idore, mert oda kell szallitani a penzt. De mind megvan, a kovetelesek es tartozasok osszege nulla. A Terra eseteben a kovetelesek es tartozasok osszege nem nulla."

Ennek azért nézzél utána szerintem mielőtt ilyet leírsz. :)
Nem akarom kifejteni mert elég hosszú lenne, de a Covid hullám indulásában törölte el Matolcsy azt a rendelkezést, hogy a bankoknak az addigi pár % tartalékráta helyett már 0% tartalékrátával kell rendelkeznie ha kiad egy hitelt. Ez azt jelenti, hogy te beteszel 10 millió forintot akkor 10% tartalékrátánál abból 1 milliót meg kellene őriznie. Most ez 0%, azaz a pénzt teljes mértékben kihitelezheti és bármennyi hitelt vehet fel a jegybanktól.
Szóval soha, egyetlen banknak sincs annyi pénze, hogy ha az emberek megrohamozzák akkor ki tudja őket fizetni. Még úgy sem, hogy napokig bezárnak. Ha kihiteleztek 20 milliót 20 évre akkor azt nem fogják 2 nap alatt visszaszerezni.

Kezdésnek ezt a két videót ajánlom a témában:
https://www.youtube.com/watch?v=-obgoVutp_I
https://www.youtube.com/watch?v=EIT5M3p6EFA

Mondjuk ebből is látszik, hogy az emberek hisznek a bankrendszerben, csak nem tudják mi áll mögötte. A világon mindent be lehet dönteni, sokan mondják, hogy a TerraUSD stablecoin bedöntése is szándékos volt.

(#23365) emvy válasza BaLee (#23364) üzenetére


emvy
nagyúr

Te sem olvastad el, amit írtam (vagy nem értetted meg). A bank run és a Terra tök más eset. A linkelt videókat hagyjuk, tényleg nincs szükségem ismeretterjeszto dolgokra :)

while (!sleep) sheep++;

(#23366) Tapsi válasza BaLee (#23364) üzenetére


Tapsi
addikt

:)

Nem azt a pénzt hitelezi ki, amit beraktál. A semmiből hitelez, ezt hívják pénzteremtésnek.

A tartalékráta csak arra szolgál, hogy ezt a mechanizmust kordában tartsa (pénzmultiplikátor). Az, hogy ezt levitték 0%-ra csak azt jelenti, hogy a jegybank nem akarja korlátozni a bankok hiteleinek kihelyezését. Fedezeti jelentősége nincsen.

[ Szerkesztve ]

(#23367) emvy válasza Tapsi (#23366) üzenetére


emvy
nagyúr

Igy van, de a kihelyezett hitelek mogott ott van a koveteles a konyveken.

while (!sleep) sheep++;

(#23368) csaba951


csaba951
veterán

Tehát nyugodjon le mindenki, az összes TerraUSD megvan! :DDD

(#23369) Angel2014


Angel2014
addikt

Sziasztok!

Még kezdő vagyok ebben a témában.

Itt ugye az a lényeg,hogy BitCointot szerezzünk be. Azt hogy ezt el tudjuk érni kattingatni kell a web oldalakat. PL Mobilról is.

A kérdésem az ha van egy olyan web oldalam amin több 10.000 ember van és naponta milliós is lehet a kattintás. Én meg tudom azt oldani hogy mások kattingassák össze nekem a BitCoinomat?

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#23370) cof válasza Angel2014 (#23369) üzenetére


cof
veterán

Kattintgatni?

Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok

(#23371) Angel2014 válasza cof (#23370) üzenetére


Angel2014
addikt

Igen például.

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#23372) varmi2 válasza Angel2014 (#23369) üzenetére


varmi2
nagyúr

Te miről beszélsz? :W

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#23373) Angel2014 válasza varmi2 (#23372) üzenetére


Angel2014
addikt

Mondtam kezdő vagyok ebben, de így értelmeztem.

Pl a bányász gépek is ezért vannak nem?

(#23374) dobolan Nem ugyan az? Azt sem tudtam, de akkor megoldható?

Pl kvízmester.com. naponta 100.000 ember játszik..ezt a weboldalt a gyűjtésre össze lehet kötni?

[ Szerkesztve ]

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#23374) dobolan válasza Angel2014 (#23369) üzenetére


dobolan
senior tag

Az nem bitcoin, hanem a Pi. :D

(#23375) varmi2 válasza Angel2014 (#23373) üzenetére


varmi2
nagyúr

Még mindig nem értem miről írsz. Ha btc-t akarsz magadnak, akkor pénzért venni kell, nem kattingatni.....

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#23376) -Skylake- válasza Angel2014 (#23369) üzenetére


-Skylake-
addikt

lyully.

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#23377) Angel2014 válasza varmi2 (#23375) üzenetére


Angel2014
addikt

Akkor minek kellenek a milliós nagyságrendű bányászgépek komoly videókártyával ha csak meg kell venni?

Tényleg nem értem... :(

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#23378) varmi2 válasza Angel2014 (#23377) üzenetére


varmi2
nagyúr

Nagyon nem érted.
Btc-hez kétféleképpen lehet hozzájutni, megveszed, vagy bánya gépet veszel, ami termel neked. A vga bánya az más, az nem btc-t termel. De a bánya gépek sem kattingatnak semmit. Ezt a részt nem is igazán értem.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#23379) fireman123 válasza Angel2014 (#23377) üzenetére


fireman123
őstag

ajaj, jobban jársz ha elengeded ezt a témát :DDD ....többek között amit megveszel azt a tranzakciót "könyvelik" le a bányászgépek (de btc-nél már 8-10 éve nem videókártyák)

(#23380) cof válasza Angel2014 (#23377) üzenetére


cof
veterán

Nem tudom honnan szedted össze ezeket az infókat, de nagyon rossz az irány. Google-ba beírod hogy mi az a bitcoin egy csomó találatot kapsz, még Youtube videó magyarázós formában is erről a témáról.

Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok

(#23381) Kenpao válasza Angel2014 (#23373) üzenetére


Kenpao
csendes tag

Végülis ha kiraksz egy gombot, hogy btc vásárlása és küldesz nekik egy köszönőlevelet, akkor tényleg csak kattintgatás az egész 🤷‍♂️ :D

(#23382) OPiiPO válasza Angel2014 (#23377) üzenetére


OPiiPO
addikt

Már ebben a topicban is megjelentél? :D Ide tényleg több kell majd mint az eddigi éjszakai életben szerzett tapasztalataid ;]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#23383) Geller72 válasza Angel2014 (#23377) üzenetére


Geller72
veterán

Azért az a minimum elvárás lenne, hogy előtte megnézed, hogy mi is az a crypto/btc/akármi és ha nem érted, akkor itt kérdezel. :U .

(#23384) htc07


htc07
addikt

voltak régen ilyen javascript/webassembly alapú kódok, amik túrták a monerot amíg nyitva volt az oldal, de ezt szerintem ma már a legtöbb böngésző tiltja. innen lehet félinformáció alapú elképzelése a kollégának. de ilyesmi manapság nincs ahogy én tudom, kriptót nem lehet termeltetni titokban a látogatók kárára.

(#23385) cof válasza htc07 (#23384) üzenetére


cof
veterán

Vagy valami faucet oldal. Régen 2015-16 elég sok satoshit össze lehetett kattintgatni mai áron.

Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok

(#23386) Boond válasza varmi2 (#23375) üzenetére


Boond
addikt

Lehet arra gondol, hogy egyes oldalak scriptet építettek be weboldalra, pl piratebay-nél is volt ilyesmi botrány néhány éve...

A Vga-k, meg bányászgépek, komoly matematikai műveleteket oldanak meg, akiknek ez sikerül, az kap bitcoint, vagy annak tört részét. Ezt átlag ember már nem tudja kivitelezni, nagyon költséges.

Max venni tudsz, se az sem olyan egyszerű... történet... előbb érdemes utána nézni, elmélyedni benne... Egyébként számtalan kriptonvaluta létezik a 2 legnagyobb ("legbiztosabb") a Bitcoin, és az Etherium...

Kezdőknek találtam egy videót ahol egy hozzáértő elmondja, laikusoknak is ezt az egészet.

[ Szerkesztve ]

(#23387) Boond


Boond
addikt

1973, 2000, 2008, 2022? – A nagy tőzsdei büntetőévek árnyéka

Ha most visszatekintünk a megelőző ábrán kiemelt tőzsdei büntetőévekre, 1973-1974-re, 2000-2002-re és 2008-2009-re, akkor azt láthatjuk, hogy ebben a három időszakban az infláció és az olajválság-energiaválság (1973-ban), a technológiai részvényekben történt buborékfújás (2000-ben) és egy ingatlanpiaci-jelzálogpiaci válság (2008-ben) okozta a tőzsdék összecsuklását és az S&P 500 index rendre 50; 51 és 58 százalékos zuhanását.

Ami különösen ijesztő a mostani helyzetben az, hogy tulajdonképpen az 1973-as, a 2000-es és a 2008-as esést kiváltó, akkoriban egyedi indokok mindegyike velünk van valamilyen mértékben jelenleg:

Az inflációról nem is kell külön szót említenünk;
Az olaj, földgáz, áram és általános energiaválság szintén a jelenlegi világunk része;
A technológiai részvényekben történt buborékfújást és ennek a kidurranását jól eltakarja az indexek szintjén az Apple, a Microsoft és az Alphabet még mindig masszív felülteljesítése;
Az évtizedes pénznyomtatás melléktermékeként „keletkezett” mostanra közel húszezer féle kriptodeviza, amelyekkel több mint 500 kriptotőzsdén kereskednek;
Ingatlan és jelzálogpiaci válságunk még nincs a világban, de például a kínai ingatlanpiaci folyamatokat nehéz volt jó szívvel nézni már az elmúlt másfél-két évben is.

Természetesen az imént felsorolt részvénypiaci veszélyforrások közül több esetben a helyzet érdemi javuláson is átmehet az előttünk álló 6-12 hónapban, ami pozitív hatással is bírhat az indexekre. Ám lehet olyan javulás is, ami más fronton romlást hoz, például egy recesszió hatására letörő infláció.

(...)

simán benne van a pakliban, hogy jelenleg egy az 1973-ashoz, 2000-eshez vagy a 2008-ashoz hasonló hatású világgazdasági és részvénypiaci turbulencia kezdetén vagyunk.

Ha valami hasonlót fogunk átélni az előttünk álló hónapokban vagy években, akkor pedig készülnünk kell a hasonló részvénypiaci reakcióra is. Ennek alapján pedig az idei S&P 500 indexcsúcs (4819 pont) és az idei mélypont (3859 pont) közötti esés még „csak” 20 százalékos volt, szemben a büntetőidőszakok 50-58 százalékos zuhanásaival.

Akkor még bőven érdemes lehet kivárni...

[ Szerkesztve ]

(#23388) OPiiPO válasza Boond (#23387) üzenetére


OPiiPO
addikt

muszáj mindenhova bemásolnod :F

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#23389) Boond


Boond
addikt

Nem. Csak gondoltam lehet olyan aki ezt vagy épp azt olvassa. Nem biztos, hogy átfedés... és érdekes lehet... de akkor mind1...

[ Szerkesztve ]

(#23390) Williamgrant válasza OPiiPO (#23382) üzenetére


Williamgrant
veterán

Melyik másik topikban olvashatok még hasonló gyöngyszemeket? ;)

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#23391) OPiiPO válasza Williamgrant (#23390) üzenetére


OPiiPO
addikt

Ez a fő terepe, de egész váratlan helyeken tud felbukkanni, pl. a hitelekkel vagy a Windows 10-el foglakozó topicokban is, kb. hasonló "tudással" mint itt. Én egész jól szoktam rajta szórakozni :D

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#23392) Angel2014 válasza OPiiPO (#23382) üzenetére


Angel2014
addikt

Mondjuk jobb kattingatni, mint elvenni a zsozsót valakitől.

Ez a fő ereje... Lol 60 éves vagyok azért te is fogsz majd öregedni és nem úgy értelmezni dolgokat mint 20 évesen. :((

[ Szerkesztve ]

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#23393) Dißnäëß válasza Boond (#23389) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Abba ne hagyd eme jó szokásod, nekem hasznos volt pl. Gondolatindító.. hasonlókon agyalgattam..

Ingatlanpiaci árakra vetítve mit jelenthet mindez ? (Nézzük a lakáspiacot). Mármint egy-néhány újabb komoly büntetőév.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#23397) Árpi001 válasza Boond (#23387) üzenetére


Árpi001
senior tag

Mi van a kínai ingatlan piaccal?

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#23398) Brett001 válasza cof (#23385) üzenetére


Brett001
aktív tag

Szerintem is valami ilyesmire gondolt.
Ma is teli a net satoshi gyűjtős, kattingatós oldalakkal. Általában PTC-k vagyis Paid to Click egy "offer" falon lévő reklámokra kattintasz és kattintásokként kapsz 1-2 satoshit. De lehet közvéleménykutatós kérdőíveket is kitölteni, azért több satoshi jár. A gond csak az, hogy ezzel havonta max. 1-2 $-nyi BTC-t lehet keresni és elég unalmas. Ha tudsz magad alá gyűjteni referráltakat azok után is kapsz pénzt, akkor már több összeget is kereshetsz. Aztán van az ilyen oldalakon ún. faucet is, amin ált. 15-30-60 percenként pörgethetsz egyet, szintén néhány satoshit lehet velük nyerni. Ha megütöd a főnyereményt az kb. 100-200$-nyi satoshit jelent. (kb 1:10000-hez eséllyel)
Illetve van az, hogy ezeknek az oldalaknak van reklám bannerja. Ha annak a bannernek az oldalon megadott Java vagy HTML kódját beszerkeszted a saját honlapodba, akkor látogatásonként kapsz 1 satoshit. Ha olyan oldalad van amit mondjuk 10.000 egyedi látogató keres fel havonta, az 10.000 (az per pillanat ~3$) satoshit jelent neked. Na ez az amikor más kattingatja össze neked a BTC-t :D Szóval a kolléga valami ilyesmire gondolhatott. Szóval ezekkel is lehet BTC-t keresni, csak időmilliomosnak kell lenni hozzá, hogy akár egy kis zsebpénznyi összeg összejöjjön belőlük. :)

"Felkészültség és fegyelem a sorsunk urává tesz." Farell főtörzsőrmester

(#23400) bigdady válasza Boond (#23399) üzenetére


bigdady
nagyúr

Akkor mínuszban van az enyém hogy nincs mitől fèlnem :)

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.