Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Azonnali fáradt gőzös kérdések órája (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#30051) EmberXY válasza philoxenia (#30050) üzenetére


EmberXY
addikt

Nem azonnal csapja le, 4-5 perc alatt kb, addig rendesen működik a bojler is, sőt, a visszakapcsolás után is egyből elindul, ahogy felkapcsol az áram (ha zárlatos lenne, akkor azonnal le kéne csapnia, nem? :F ) A készülék alig fél éves, amióta használom, kifogástalanul működik.

Up the Irons!

(#30052) inf3rno válasza EmberXY (#30049) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A bojlert mikor vízkövezted utoljára? Nálunk fél-egy évente kell, annyira kemény a víz, és az elektronika is volt már hogy annyira elszállt, hogy felforralta benne a vizet és gőz jött a csapból. Nem mondom, hogy azzal van a gond, de azért érdemes ránézni.

szerk: Ja jó, közben olvasom, hogy csak fél éves.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#30053) EmberXY válasza inf3rno (#30052) üzenetére


EmberXY
addikt

Június elején költöztem be a lakásba, akkor kezdtem el használni, előtte teljes felújítás volt, akkor szerelték be.

Up the Irons!

(#30054) Krogoth válasza EmberXY (#30051) üzenetére


Krogoth
senior tag

Nézd meg a kinti biztosítékot. Nálunk is csinált hasonlókat, mondjuk ilyenkor érezhetően forró volt.
Ez lett cseréltetve, azóta minden pöpec.

(#30055) donmackó válasza EmberXY (#30049) üzenetére


donmackó
őstag

Lehet hogy valahol melegszik a vezeték (lehet hogy pont a betáp, ami megy az órától a lakásig). Nálunk pont tavaly volt hogy az egyik biztinél konkrétan szétolvadt a bekötési pont. Ott is csak annyi volt az előjel hogy néha levágta, majd egyre sűrűbben, végül elolvadt és reggel villany nélkül keltünk. A mi 32A-es biztink többet bírt mint az ELMŰ-s. Rádió helyett hallgathattam az asszonyt hogy nem tudja kivasalni a haját.

Release the cable hounds!

(#30056) EmberXY válasza Krogoth (#30054) üzenetére


EmberXY
addikt

+ donmackó:
Most reggel tökéletesen működött, direkt felkeltem korábban, hogy hátha így hajnalok hajnalán bírja a rendszer (nameg csak nem ártana letusolni munkába indulás előtt), és úgy tűnik, hogy igen.
16 perc alatt felmelegítette a vizet és kikapcsolt, és persze az áramot sem vágta le. Ezzel annyit legalább elértem, hogy valószínűleg nem a bojlerrel van gond.
Utána kikapcsoltam, biztos ami biztos alapon, de ma bejelentem a problémát.
Érdekes egy hálózat ez, annyi biztos, na de enélkül túl egyszerű lenne az élet. :D

Up the Irons!

(#30057) donmackó válasza EmberXY (#30056) üzenetére


donmackó
őstag

Azt mondjuk nem árt ellenőrizni, hogy nem a te feleden van-e a hiba. Nézd meg a biztiszekrényben lévő vezetékeket. Csak mert ha kijön a szaki és nem a villanyóránál van a hiba, akkor vagy ott hagy, vagy azt mondja hogy innentől kezdve fizetős a téma. Elvileg (ha jól láttam a képen) csak a 4 műanyag csavart kell kicsavarni és levehető a fedél.

Release the cable hounds!

(#30058) r.levente75 válasza EmberXY (#30051) üzenetére


r.levente75
addikt

Ha valamelyik készüléket nemrég vettétek, lehet hogy nagyobb egy picit az áramfelvétele mint a réginek volt, és bizonyos időszakban összejön a többivel a többlet, amit már nem bír a biztosíték.

(#30059) inf3rno válasza r.levente75 (#30058) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekünk volt ilyen, hogy a vízforraló a porszívóval együtt már sok volt neki, olyan 3kW a kettő együtt, ez meg 2-2.5kW körül bírta még a kisebb vízforralóval. Cserélni akartuk a vezetéket komolyabbra az egész lakásban, de aztán elég volt csak a biztosítékot cserélni nagyobb amperesre, és azóta nincs gond.

Buliban hasznos! =]

(#30060) Cs1csó válasza EmberXY (#30056) üzenetére


Cs1csó
félisten

Esetleg egy PROFI Villanyász?

kovacsen222

Nem a vezeték életkora a gond - elsősorban - hanem, hogy alul van méretezve, 50 éve nem voltak olyan és annyi fogyasztó - mikró, játékos PC, konzol stb.- mint régen.

[ Szerkesztve ]

(#30061) #73959936 válasza inf3rno (#30059) üzenetére


#73959936
törölt tag

Nem okoskodni szeretnék, de nem olyankor szokott kigyúlni a lakás, mikor a régi vezeték túlterhelődik ? :U

(#30062) inf3rno válasza #73959936 (#30061) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ez már évekkel ezelőtt volt, azóta még nem égtünk le. Egyszer mondjuk majdnem, de az kéménytűz volt. :D

Buliban hasznos! =]

(#30063) EmberXY válasza r.levente75 (#30058) üzenetére


EmberXY
addikt

+ donmackó:

A lakás önkormányzati, én június elején költöztem, előtte teljes felújításon esett át (sajnos az előző lakó "kicsit" lelakta), akkor szerelték be a bojlert, + gyakorlatilag minden új a lakásban, konnektorok, kapcsolók, kb minden, én a bérleti szerződéssel együtt kaptam egy leltári jegyzéket, hogy mikkel együtt vettem át a lakást, de ezeknek a garanciáiról, bekötési adatairól nekem semmilyen információm nincs, ugyanígy az elektromos hálózat kialakításáról sincs, de látszólag minden vadonat új, kivéve a villanyórát és az ottani kismegszakítót.
Nekem csak annyi dolgom volt, hogy a közműveket át kellett íratnom a nevemre.
Jeleztem az önkorinak a problémát, azt mondták, küldenek egy villanyszerelőt, majd felveszi velem a kapcsolatot, hogy mikor jön. Azt nem tudom, hogy ő a villanyórához hozzányúlhat-e, vagy csak a lakáson belüli dolgokat ellenőrizheti, de már ennyivel is előrébb leszünk.
De annyi biztos, hogy ugyanazokat az eszközöket használom június óta, és ugyanannyit, soha egyszer ilyen gond nem volt, a havi fogyasztásom is 90-100 kWh, ami szinte elenyésző, de valamiért most ezzel sem bír el a rendszer.
A bojler a rajta lévő címke szerint 1,8 kW-os, hát ez sem egy hű de nagy teljesítmény, egy konyhai olajsütő kb ugyanennyit fogyaszt, és az sem számít különösen ritkának egy háztartásban.
A közmű szerződés szerint a villanyórával a lekötött teljesítmény 3,31 kW, ezt nem tudom, pontosan hogy kell értelmezni, de ekkora összteljesítményt biztosan nem értem még soha el a lakásban.
Azt nem tudom, hogy esetleg a fűtési szezon közrejátszhat-e, mármint hogy biztosan pár lakásban villannyal fűtenek, esetleg ez kihathat-e a rendszerre, de gyanús, hogy pont most kezdődik ez a gond.

Up the Irons!

(#30064) inf3rno válasza Cs1csó (#30060) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A számítógépek, kijelzők annyira vészesen sokat azért nem fogyasztanak, pl amiről most írok monitorral együtt is 100W alatt van. A mikro már más kérdés az 1kW-al, aztán a porszívó még 1-2kW, a vízforralók már általában 1.5kW alatt nem kaphatóak, ott van még az erősebb bojler vagy átfolyó melegítő, a villanysütő, indukciós főzőlap, elektromos fűtés, infra lámpa, vasaló, stb. Hamar összejön egy masszív fogyasztás.

Buliban hasznos! =]

(#30065) Cs1csó válasza EmberXY (#30063) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez utóbbi lehetséges, hogy a komplett hálózat lett terhelt, de akkor másnál is gondnak kell lennie. Érdeklődj utána. Volt már olyan, hogy pl. a gázt elzárták egy háznál és mindenki villannyal akart fűteni és nem bírta a hálózat.

(#30066) #73959936 válasza EmberXY (#30063) üzenetére


#73959936
törölt tag

nem vagyok villanyász, azt azonban gondolom (sejtem, hallottam, olvastam) h. minden fogyasztó berendezés induláskor/bekapcsoláskor jóval több teljesítményt vesz fel annál, mint az, ami a cimkén van.

(#30067) EmberXY válasza Cs1csó (#30065) üzenetére


EmberXY
addikt

Másnál is jelentkezett, tegnap írtam is, hogy egy másik lakásban is ugyanígy tegnap, tegnapelőtt kezdődtek a gondok, azt még nem tudom, hogy nála végül megoldódott-e, ő is bérlő, de az a lakás nem önkormányzati, ott is a tulajnak kell valamit lépni.

kovacsen222: de nem bekapcsoláskor csapja le, hanem üzem közben, miután eltelik akár 5-10 perc is. Ez inkább túlterhelésnek tűnik, azt olvastam, hogy a kismegszakítók nem azonnal kapcsolnak le ilyen esetben.

[ Szerkesztve ]

Up the Irons!

(#30068) Cs1csó válasza EmberXY (#30067) üzenetére


Cs1csó
félisten

Az nem jó, mert akkor a nálad a villanyász sem tud majd sokat kezdeni, ez lakóépület probléma.

Az alul tervezésről - spórolásról - már forgattak is pár filmet pl. Pokoli torony :DDD
Sajnos ez még új projekteknél is valós gond, ismerős egy új kiosztású lakóparkban él, ahol 50 telket osztottak ki de mivel elég nagyok voltak ezért szinte mindegyiken két ház van tehát 100 ház, de a netbekötésnél a szolgáltató erre nem figyelt csak az alap adatokra figyelt ezért a net-tel van némi gond mert nem mindenkinek van.

[ Szerkesztve ]

(#30069) inf3rno válasza EmberXY (#30063) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem nem teljesen világos, hogy pontosan mi a jelenség. Leírnád még egyszer? Annyi jött le, hogy elmegy az áram, de a kismegszakító sehol nincs lecsapva. Ha így van, akkor szinte kizárt, hogy nálad legyen a gond lakáson belül, valószínűbb, hogy együtt a lakások már túl sokat fogyasztanak, és mindenkinek elmegy az áram emiatt, aki azonos körön van. Bár nem értek hozzá, de úgy tudom elképzelni, hogy előtte is van néhány lakással közösen valami megszakítótok, amit ha túlterheltek, akkor elmegy az áram. A villany fűtéses elmélet pl ezzel teljes összhangban van, meg az is, hogy a szomszédnál is elmegy a villany, nem csak nálad. Azt viszont nem értem, hogy akkor hogyan tudod visszakapcsolni magadnak. Na mindegy, nem értek én ehhez, jobb, ha a többiekre bízom. :N

Buliban hasznos! =]

(#30070) EmberXY válasza Cs1csó (#30068) üzenetére


EmberXY
addikt

Speciel erre a beköltözéskor fel is hívták a figyelmemet, mármint arra, hogy extrém teljesítményeket ne használjak, na de egy hűtő, egy mikró meg egy vízmelegítő, időnként egy porszívó, meg a pár villany még ne számítson már annak... :D

Up the Irons!

(#30071) Cs1csó válasza EmberXY (#30070) üzenetére


Cs1csó
félisten

MI az extrém? Gondolom betonkerverő, vagy hűsugárzó kilőve. DE egy mikró? Tipikus nagy induló áramfelvétel, a bojlert pedig érdemes lenne - ha van - a vezérelőt órára kötni ami más hálózaton van (ez a régi " éjszakai áram" néven futó dolog kb. fele annyi a költsége mint a normál áramnak.

(#30072) EmberXY válasza inf3rno (#30069) üzenetére


EmberXY
addikt

Én se értek hozzá.
A jelenség röviden (mert már tényleg hosszú lett a téma :D ): Ha megy a villanybojler, akkor random időpontban lekapcsol a villanyóra. Felkapcsolom, és megy tovább minden, majd ha az előző eset fennáll, akkor ugyanez.
Más lakásban is ugyanez, de nem egyszerre csapódik le az enyémmel, és amikor nálam lecsapódik, más villanyórák nem csapódnak le, ugyanígy nála sem.
Ha nálam lecsapódik, csak a villanyóránál csapódik le, a lakáson belül egyik megszakító sem.
Most már én se értem. :DDD
Ha sikerül megoldani, mindenképpen megírom, hogy mi volt a gond.

Up the Irons!

(#30073) #73959936 válasza EmberXY (#30072) üzenetére


#73959936
törölt tag

tippelnék: a random különböző lakásokban különböző időpontokban lekapcsoló villanyóra oka talán lehet áramlopás, vagy aközben fellépő zárlat is....

(#30074) EmberXY válasza Cs1csó (#30071) üzenetére


EmberXY
addikt

Egyértelműen a villannyal való fűtésre gondoltak, nyilván tudják, hogy a lakók egy része azzal fűt, és nyilván nem először van gond a hálózattal sem, csak nyáron erre kevéssé derül fény, sokkal inkább ilyenkor, és nem is szerették volna reklámozni ezt a jó tulajdonságát a lakóháznak.
Bízom benne, hogy valami megoldást sikerül találni rá.

Up the Irons!

(#30075) EmberXY válasza #73959936 (#30073) üzenetére


EmberXY
addikt

Én semmitől nem zárkózom el ( :DDD ), ezen sem lepődnék meg, de a villanyórák nagy része már digitális, az enyém is, tudtommal ezek a legkisebb gyanús dolgot is jelzik, tárolják, stb, szóval kivitelezni ezt talán nem lenne egyszerű.

Up the Irons!

(#30076) #73959936 válasza EmberXY (#30075) üzenetére


#73959936
törölt tag

pont az előző hsz-ed miatt gondolok/gondoltam erre....és azok, akiknél még régi tipusú az óra ? a villanyfűtés borzasztó drága :K

[ Szerkesztve ]

(#30077) Cs1csó válasza EmberXY (#30074) üzenetére


Cs1csó
félisten

Hogyne lenne rá megoldás! :D Az egész ház átvezetékelése tuti megoldaná csak ne veled fizettessék meg.

(#30078) EmberXY válasza Cs1csó (#30077) üzenetére


EmberXY
addikt

Pletykákat hallottam már róla, hogy tervezik, de most volt a ház külsején egy nagyobb tatarozás, szerintem egyszerre mindent nem fognak megcsinálni, túl szép lenne.

kovacsen222: erre nem tudnék még tippelni sem....

[ Szerkesztve ]

Up the Irons!

(#30079) inf3rno válasza EmberXY (#30072) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Meg tudod mondani hány amperesek a megszakítók a lakáson belül és a villanyóránál? Ha együtt a lakáson belüliek többet bírnak, mint a villanyóránál ami van, akkor előfordulhat, hogy a villanyóránál csapja le először az áramot, és nem a lakáson belül. A 3.31kW amit írtál elég könnyen túlhasználható, bár 1.8kW-os bojlerrel elég érthetetlen, hogy hogyan. Még a hűtő megy gondolom este, de ahogy olvasom ilyen 1-200W-os kompresszor lehet max benne, szóval a kettő együtt se kéne, hogy lecsapja. Minden más hacsak nem zárlatos készenlétben max 5-10W-ot eszik. Viszont ha a bojler együtt megy a vízforralóval, hajszárítóval, porszívóval, ilyesmivel, akkor az már könnyen túllépheti a 3.31kW-ot, hacsak nem elírtad, és 33.1kW-ra gondoltál. Lehet persze áram lopás is a háttérben, vagy akár az is, hogy zárlatos a csengőd. Legalábbis az rémlik, hogy az közvetlenül a villanyóráról megy, nem a lakáson belüli kismegszakítókról. Na remélem a szerelő kideríti. Sok sikert!

Buliban hasznos! =]

(#30080) inf3rno válasza #73959936 (#30076) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Elképzelem, hogy az áramlopó néni este betolja a villanyfűtést, mert fázik a fotelben, aztán megy a barátok közt meg a kötögetés miközben mindenhol máshol leveri a biztosítékot. ;] Most már tényleg kíváncsi vagyok! :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#30081) #73959936 válasza inf3rno (#30080) üzenetére


#73959936
törölt tag

Nem erre gondoltam pontosan, sőt egészen biztosan nem az a korosztály....~100 %

:N

[ Szerkesztve ]

(#30082) EmberXY válasza inf3rno (#30079) üzenetére


EmberXY
addikt

Itt már mutattam őket, írták is, hogy az óránál lévő gyengébb, ez még rendben is lenne, de eddig simán elbírt mindent, csak most jött elő a probléma.

Up the Irons!

(#30083) Cs1csó válasza EmberXY (#30082) üzenetére


Cs1csó
félisten

Egyszerű, ha eddig bírta, akkor nem nálad van a gond.

(#30084) r.levente75 válasza EmberXY (#30082) üzenetére


r.levente75
addikt

Ha jól láttam kint az óránál egy db 16A van ami a tiéd az egész lakásra? 32A jár mindenkinek alanyi jogon amiért nem kell fizetni, természetesen ha elbírja a rendszer. Ha 16A van csak nálad minden fogyasztóra amit írtál akkor ott a bibi.

(#30085) Inhouse válasza r.levente75 (#30084) üzenetére


Inhouse
őstag

1 fázisra 32A csak akkor jár, ha a mérőszekrény a lakáson kívülről megközelíthető, amúgy csak 25A, vezetékeléstől függetlenül.
-----------------------------
A villanyórát nem csapja le, csak a mérőnél a bejövőn található kismegszakítót. :)
Ha máshol nagyobb lesz a terhelés, akkor esik a feszültség, egy adott fogyasztó kisebb teljesítményen tud csak üzemelni, mivel az eszközök többsége nem áramgenerátoros. Reménykedj, hogy a mérő alatti kismegszakító elfáradt és az okozza a random hibát. Bár az elég újnak néz ki, a szolgáltató cserélheti. Az biztos, hogy nem szerencsés egy B16 után levő C-s kismegszakító sor, még ha 10A-esek is.
Ha csak bojler üzemnél van ilyen, akkor ott is lehet valami bibi.
Vagy egy rossz kötés, ami tüskéket okoz, de azt látnod kellene, pl. pislogó, vibráló világítás...

Üdv Inhouse

(#30086) pjen válasza EmberXY (#30082) üzenetére


pjen
félisten

Például ha egyszerre indul a hűtő és a bojler a "B" kismegszakítót simán lecsaphatja.Az hogy a többi lakásban mit használnak Téged csak akkor érint,ha valaki lopja a villanyodat.

(#30087) tomazin


tomazin
veterán

Hátha itt vannak okosabbak mint én. Már 2. alkalommal futok bele abba, hogy amit vennék vga-t a Multi Ag kft-hez van a gari. Opten alapján nem túl biztató ez a dolog. Van valakinek ezzel kapcsolatban valami tudása?

[ Szerkesztve ]

(#30088) vbbb


vbbb
őstag

Üdv!

Ezt a csavart tudja valaki hogyan kéne keresni online? Egy gyerekágyhoz kéne 4db, mert elvesztek. 6cm hosszú, a menetemelkedése 1.25 a vastagsága 0.6cm (M6?). Sajnos nem vagyok kompetens a csavarok jelölése terén. Köszi!

(#30089) #73959936 válasza vbbb (#30088) üzenetére


#73959936
törölt tag

? :U

vagy

[ Szerkesztve ]

(#30090) vbbb válasza #73959936 (#30089) üzenetére


vbbb
őstag

Jó lenne, csak a menetemelkedés nincs feltüntetve. Az anya, vagyis amibe beletekerem az bele van építve fixen az ágyba, szóval tudnom kellene ezt is.

(#30091) #73959936 válasza vbbb (#30090) üzenetére


#73959936
törölt tag

itt és kérdezd meg tőlük....

(#30092) pjen válasza vbbb (#30088) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem vidd el egy barkács boltba.Rá próbálnak anyát.

(#30093) EmberXY válasza Inhouse (#30085) üzenetére


EmberXY
addikt

Nem szokott pislogni, teljesen rendben volt eddig mindig, és ugyanúgy a többi fogyasztóval együtt is ment (hűtő, mikró is ment már mellette), de csak most jelentkezett a probléma.
Ahogy írtam, ma hajnalban direkt ezért felkeltem, bekapcsoltam a bojlert, és semmi gond nem volt, de este még lecsapkodta. Napközbenre természetesen kikapcsolva hagytam, reményeim szerint mire hazaérek, nem fog megint leengedni a hűtő... És gőzerővel várom a beígért villanyszerelőt.

Up the Irons!

(#30094) Cs1csó válasza EmberXY (#30093) üzenetére


Cs1csó
félisten

"gőzerővel várom" :DD

Ezt, hogy kell elképzelni?

(#30095) EmberXY válasza Cs1csó (#30094) üzenetére


EmberXY
addikt

Úgy, hogy hozzászoktatom magam a hideg vízhez... ;]

Up the Irons!

(#30096) Cs1csó válasza EmberXY (#30095) üzenetére


Cs1csó
félisten

:K olcsóbb és egészségesebb és kevesebb páraképződéssel jár így a fürdés, sőt hamarabb is megfürdesz, se a kádban se a zuhany alatt nem fogsz sokáig állni ezt GARANTÁLOM.

(#30097) EmberXY válasza Cs1csó (#30096) üzenetére


EmberXY
addikt

De reményeim szerint a hajnali bojlerbekapcsolási gerillaakciókkal ki tudom húzni a probléma megoldásáig... ;]

Up the Irons!

(#30098) donmackó válasza EmberXY (#30097) üzenetére


donmackó
őstag

Ne csalj, vagy hideg víz vagy semmi. ;]

Release the cable hounds!

(#30099) Siriusb válasza Cs1csó (#30096) üzenetére


Siriusb
veterán

Emlékszem, amikor úgy kellett zuhanyozni, hogy benedvesítetted magad a zuhany alatt, kijöttél, beszappanoztad magad míg a várakozók álltak alá, majd visszamentél, hogy lemosd magadról. Másodpercekben lehetett mérni a zuhany alatt töltött időt. :)
Időhiány miatt egyszer megpróbáltam szárazon borotválkozni is, de többször nem követtem el e hibát. :D

(#30100) Cs1csó válasza donmackó (#30098) üzenetére


Cs1csó
félisten

:K
Hol marad így az élvezet!

Siriusb

Egyszer én is próbáltam, szerencsére csak próbáltam, de többet nem mondta valaki, ha nincs borotvahab akkor a tusfürdő is jó és az ásványvíz is megteszi.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Azonnali fáradt gőzös kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.