Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xaels: eXtremeRate | DualSense (PS5) Pro kontroller házilag
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
Cs1csó #30096 üzenetére
Emlékszem, amikor úgy kellett zuhanyozni, hogy benedvesítetted magad a zuhany alatt, kijöttél, beszappanoztad magad míg a várakozók álltak alá, majd visszamentél, hogy lemosd magadról. Másodpercekben lehetett mérni a zuhany alatt töltött időt.
Időhiány miatt egyszer megpróbáltam szárazon borotválkozni is, de többször nem követtem el e hibát. -
EmberXY
veterán
válasz
Inhouse #30085 üzenetére
Nem szokott pislogni, teljesen rendben volt eddig mindig, és ugyanúgy a többi fogyasztóval együtt is ment (hűtő, mikró is ment már mellette), de csak most jelentkezett a probléma.
Ahogy írtam, ma hajnalban direkt ezért felkeltem, bekapcsoltam a bojlert, és semmi gond nem volt, de este még lecsapkodta. Napközbenre természetesen kikapcsolva hagytam, reményeim szerint mire hazaérek, nem fog megint leengedni a hűtő... És gőzerővel várom a beígért villanyszerelőt. -
tomazin
veterán
Hátha itt vannak okosabbak mint én. Már 2. alkalommal futok bele abba, hogy amit vennék vga-t a Multi Ag kft-hez van a gari. Opten alapján nem túl biztató ez a dolog. Van valakinek ezzel kapcsolatban valami tudása?
-
Inhouse
őstag
válasz
r.levente75 #30084 üzenetére
1 fázisra 32A csak akkor jár, ha a mérőszekrény a lakáson kívülről megközelíthető, amúgy csak 25A, vezetékeléstől függetlenül.
-----------------------------
A villanyórát nem csapja le, csak a mérőnél a bejövőn található kismegszakítót.
Ha máshol nagyobb lesz a terhelés, akkor esik a feszültség, egy adott fogyasztó kisebb teljesítményen tud csak üzemelni, mivel az eszközök többsége nem áramgenerátoros. Reménykedj, hogy a mérő alatti kismegszakító elfáradt és az okozza a random hibát. Bár az elég újnak néz ki, a szolgáltató cserélheti. Az biztos, hogy nem szerencsés egy B16 után levő C-s kismegszakító sor, még ha 10A-esek is.
Ha csak bojler üzemnél van ilyen, akkor ott is lehet valami bibi.
Vagy egy rossz kötés, ami tüskéket okoz, de azt látnod kellene, pl. pislogó, vibráló világítás... -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #30072 üzenetére
Meg tudod mondani hány amperesek a megszakítók a lakáson belül és a villanyóránál? Ha együtt a lakáson belüliek többet bírnak, mint a villanyóránál ami van, akkor előfordulhat, hogy a villanyóránál csapja le először az áramot, és nem a lakáson belül. A 3.31kW amit írtál elég könnyen túlhasználható, bár 1.8kW-os bojlerrel elég érthetetlen, hogy hogyan. Még a hűtő megy gondolom este, de ahogy olvasom ilyen 1-200W-os kompresszor lehet max benne, szóval a kettő együtt se kéne, hogy lecsapja. Minden más hacsak nem zárlatos készenlétben max 5-10W-ot eszik. Viszont ha a bojler együtt megy a vízforralóval, hajszárítóval, porszívóval, ilyesmivel, akkor az már könnyen túllépheti a 3.31kW-ot, hacsak nem elírtad, és 33.1kW-ra gondoltál. Lehet persze áram lopás is a háttérben, vagy akár az is, hogy zárlatos a csengőd. Legalábbis az rémlik, hogy az közvetlenül a villanyóráról megy, nem a lakáson belüli kismegszakítókról. Na remélem a szerelő kideríti. Sok sikert!
-
EmberXY
veterán
válasz
Cs1csó #30071 üzenetére
Egyértelműen a villannyal való fűtésre gondoltak, nyilván tudják, hogy a lakók egy része azzal fűt, és nyilván nem először van gond a hálózattal sem, csak nyáron erre kevéssé derül fény, sokkal inkább ilyenkor, és nem is szerették volna reklámozni ezt a jó tulajdonságát a lakóháznak.
Bízom benne, hogy valami megoldást sikerül találni rá. -
EmberXY
veterán
válasz
inf3rno #30069 üzenetére
Én se értek hozzá.
A jelenség röviden (mert már tényleg hosszú lett a téma): Ha megy a villanybojler, akkor random időpontban lekapcsol a villanyóra. Felkapcsolom, és megy tovább minden, majd ha az előző eset fennáll, akkor ugyanez.
Más lakásban is ugyanez, de nem egyszerre csapódik le az enyémmel, és amikor nálam lecsapódik, más villanyórák nem csapódnak le, ugyanígy nála sem.
Ha nálam lecsapódik, csak a villanyóránál csapódik le, a lakáson belül egyik megszakító sem.
Most már én se értem.
Ha sikerül megoldani, mindenképpen megírom, hogy mi volt a gond. -
Cs1csó
titán
válasz
EmberXY #30070 üzenetére
MI az extrém? Gondolom betonkerverő, vagy hűsugárzó kilőve. DE egy mikró? Tipikus nagy induló áramfelvétel, a bojlert pedig érdemes lenne - ha van - a vezérelőt órára kötni ami más hálózaton van (ez a régi " éjszakai áram" néven futó dolog kb. fele annyi a költsége mint a normál áramnak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #30063 üzenetére
Nekem nem teljesen világos, hogy pontosan mi a jelenség. Leírnád még egyszer? Annyi jött le, hogy elmegy az áram, de a kismegszakító sehol nincs lecsapva. Ha így van, akkor szinte kizárt, hogy nálad legyen a gond lakáson belül, valószínűbb, hogy együtt a lakások már túl sokat fogyasztanak, és mindenkinek elmegy az áram emiatt, aki azonos körön van. Bár nem értek hozzá, de úgy tudom elképzelni, hogy előtte is van néhány lakással közösen valami megszakítótok, amit ha túlterheltek, akkor elmegy az áram. A villany fűtéses elmélet pl ezzel teljes összhangban van, meg az is, hogy a szomszédnál is elmegy a villany, nem csak nálad. Azt viszont nem értem, hogy akkor hogyan tudod visszakapcsolni magadnak. Na mindegy, nem értek én ehhez, jobb, ha a többiekre bízom.
-
Cs1csó
titán
válasz
EmberXY #30067 üzenetére
Az nem jó, mert akkor a nálad a villanyász sem tud majd sokat kezdeni, ez lakóépület probléma.
Az alul tervezésről - spórolásról - már forgattak is pár filmet pl. Pokoli torony
Sajnos ez még új projekteknél is valós gond, ismerős egy új kiosztású lakóparkban él, ahol 50 telket osztottak ki de mivel elég nagyok voltak ezért szinte mindegyiken két ház van tehát 100 ház, de a netbekötésnél a szolgáltató erre nem figyelt csak az alap adatokra figyelt ezért a net-tel van némi gond mert nem mindenkinek van. -
EmberXY
veterán
válasz
Cs1csó #30065 üzenetére
Másnál is jelentkezett, tegnap írtam is, hogy egy másik lakásban is ugyanígy tegnap, tegnapelőtt kezdődtek a gondok, azt még nem tudom, hogy nála végül megoldódott-e, ő is bérlő, de az a lakás nem önkormányzati, ott is a tulajnak kell valamit lépni.
kovacsen222: de nem bekapcsoláskor csapja le, hanem üzem közben, miután eltelik akár 5-10 perc is. Ez inkább túlterhelésnek tűnik, azt olvastam, hogy a kismegszakítók nem azonnal kapcsolnak le ilyen esetben.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Cs1csó #30060 üzenetére
A számítógépek, kijelzők annyira vészesen sokat azért nem fogyasztanak, pl amiről most írok monitorral együtt is 100W alatt van. A mikro már más kérdés az 1kW-al, aztán a porszívó még 1-2kW, a vízforralók már általában 1.5kW alatt nem kaphatóak, ott van még az erősebb bojler vagy átfolyó melegítő, a villanysütő, indukciós főzőlap, elektromos fűtés, infra lámpa, vasaló, stb. Hamar összejön egy masszív fogyasztás.
-
EmberXY
veterán
válasz
r.levente75 #30058 üzenetére
+ donmackó:
A lakás önkormányzati, én június elején költöztem, előtte teljes felújításon esett át (sajnos az előző lakó "kicsit" lelakta), akkor szerelték be a bojlert, + gyakorlatilag minden új a lakásban, konnektorok, kapcsolók, kb minden, én a bérleti szerződéssel együtt kaptam egy leltári jegyzéket, hogy mikkel együtt vettem át a lakást, de ezeknek a garanciáiról, bekötési adatairól nekem semmilyen információm nincs, ugyanígy az elektromos hálózat kialakításáról sincs, de látszólag minden vadonat új, kivéve a villanyórát és az ottani kismegszakítót.
Nekem csak annyi dolgom volt, hogy a közműveket át kellett íratnom a nevemre.
Jeleztem az önkorinak a problémát, azt mondták, küldenek egy villanyszerelőt, majd felveszi velem a kapcsolatot, hogy mikor jön. Azt nem tudom, hogy ő a villanyórához hozzányúlhat-e, vagy csak a lakáson belüli dolgokat ellenőrizheti, de már ennyivel is előrébb leszünk.
De annyi biztos, hogy ugyanazokat az eszközöket használom június óta, és ugyanannyit, soha egyszer ilyen gond nem volt, a havi fogyasztásom is 90-100 kWh, ami szinte elenyésző, de valamiért most ezzel sem bír el a rendszer.
A bojler a rajta lévő címke szerint 1,8 kW-os, hát ez sem egy hű de nagy teljesítmény, egy konyhai olajsütő kb ugyanennyit fogyaszt, és az sem számít különösen ritkának egy háztartásban.
A közmű szerződés szerint a villanyórával a lekötött teljesítmény 3,31 kW, ezt nem tudom, pontosan hogy kell értelmezni, de ekkora összteljesítményt biztosan nem értem még soha el a lakásban.
Azt nem tudom, hogy esetleg a fűtési szezon közrejátszhat-e, mármint hogy biztosan pár lakásban villannyal fűtenek, esetleg ez kihathat-e a rendszerre, de gyanús, hogy pont most kezdődik ez a gond. -
inf3rno
nagyúr
válasz
r.levente75 #30058 üzenetére
Nekünk volt ilyen, hogy a vízforraló a porszívóval együtt már sok volt neki, olyan 3kW a kettő együtt, ez meg 2-2.5kW körül bírta még a kisebb vízforralóval. Cserélni akartuk a vezetéket komolyabbra az egész lakásban, de aztán elég volt csak a biztosítékot cserélni nagyobb amperesre, és azóta nincs gond.
-
donmackó
addikt
válasz
EmberXY #30056 üzenetére
Azt mondjuk nem árt ellenőrizni, hogy nem a te feleden van-e a hiba. Nézd meg a biztiszekrényben lévő vezetékeket. Csak mert ha kijön a szaki és nem a villanyóránál van a hiba, akkor vagy ott hagy, vagy azt mondja hogy innentől kezdve fizetős a téma. Elvileg (ha jól láttam a képen) csak a 4 műanyag csavart kell kicsavarni és levehető a fedél.
-
EmberXY
veterán
válasz
Krogoth #30054 üzenetére
+ donmackó:
Most reggel tökéletesen működött, direkt felkeltem korábban, hogy hátha így hajnalok hajnalán bírja a rendszer (nameg csak nem ártana letusolni munkába indulás előtt), és úgy tűnik, hogy igen.
16 perc alatt felmelegítette a vizet és kikapcsolt, és persze az áramot sem vágta le. Ezzel annyit legalább elértem, hogy valószínűleg nem a bojlerrel van gond.
Utána kikapcsoltam, biztos ami biztos alapon, de ma bejelentem a problémát.
Érdekes egy hálózat ez, annyi biztos, na de enélkül túl egyszerű lenne az élet. -
donmackó
addikt
válasz
EmberXY #30049 üzenetére
Lehet hogy valahol melegszik a vezeték (lehet hogy pont a betáp, ami megy az órától a lakásig). Nálunk pont tavaly volt hogy az egyik biztinél konkrétan szétolvadt a bekötési pont. Ott is csak annyi volt az előjel hogy néha levágta, majd egyre sűrűbben, végül elolvadt és reggel villany nélkül keltünk. A mi 32A-es biztink többet bírt mint az ELMŰ-s. Rádió helyett hallgathattam az asszonyt hogy nem tudja kivasalni a haját.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #30049 üzenetére
A bojlert mikor vízkövezted utoljára? Nálunk fél-egy évente kell, annyira kemény a víz, és az elektronika is volt már hogy annyira elszállt, hogy felforralta benne a vizet és gőz jött a csapból. Nem mondom, hogy azzal van a gond, de azért érdemes ránézni.
szerk: Ja jó, közben olvasom, hogy csak fél éves.
-
EmberXY
veterán
válasz
philoxenia #30050 üzenetére
Nem azonnal csapja le, 4-5 perc alatt kb, addig rendesen működik a bojler is, sőt, a visszakapcsolás után is egyből elindul, ahogy felkapcsol az áram (ha zárlatos lenne, akkor azonnal le kéne csapnia, nem?
) A készülék alig fél éves, amióta használom, kifogástalanul működik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest