Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Róth
aktív tag
Egy másik fórumon valaki keresett "angol tanárt". Vissza is írt neki valaki, hogy ő ismer egy angol tanárt, de földrajzot tanít. Az jó lesz? Nem értette a tanárkereső a viccet
-
Róth
aktív tag
Mindenhol azt olvasom, hogy felkérték Sólyomot. Nem a "Sólymot" a helyes?
Gyerekkoromban volt egy osztálytársam, akinek Szarka volt a vezetékneve. Az anyja úgy írta alá az ellenőrzőkönyvét, hogy Szarkáné (mint a mesében). Nekem ez a "Sólyomot" kifejezés olyannak hat, mintha "Szarkané"-nak hívnák a Szarka nevű férfi feleségét. Hülyeség?
-
Pala
veterán
válasz
dabadab #1392 üzenetére
Szerintem ez teljesen logikus. Legalábbis számomra az.
hajlított bútor = két szó, ez tiszta sor
hajlított bútor-gyár -> sosem írnám így, mert ez olyan, mintha maga a bútorgyár lenne hajlított, de akkor meg így kellene írni: hajlított bútorgyár, két szóban.
Szóval hajlítottbútor-gyár = teljesen érthető, mivel a "hajlított + bútor" viszonya szorosabb, mint a "bútor + gyár"-é, hiszen azt akarjuk kihangsúlyozni, hogy van egy gyár, ahol "hajlítottbútorokat" gyártanak.Persze ebben semmi nyelvtani magyarázat nincsen, csak a saját gondolatmenetem.
Szóval ez a második mozgószabály (amiről kb. most hallok életemben először
) nekem abszolút kézenfekvőnek tűnik. Remélem, hogy nem egy teljesen hibás gondolatmenet alapján kapizsgálok jófelé.
-
dabadab
titán
válasz
Szten Márs #1391 üzenetére
Mert a második mozgószabály pont ezt mondja:
Ha egy különírt szókapcsolat (pl. hajlított bútor) olyan utótagot kap (pl. gyár), amely az
egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot (a szótagszámtól függetlenül) kötőjellel kapcsoljuk: hajlítottbútor-gyár. Hasonló
esetek: hideg víz, de: hidegvíz-csap; házi feladat, de: házifeladat-készítés; légi fénykép, de: légifénykép-montázs; szabad vezeték, de: szabadvezeték-hálózat; stb. – Ritkábban ugyan, de előtag is járulhat szókapcsolathoz: házi feladat, de: számtan-házifeladat; stb.Egyébként ez az egész egybe- meg különirás elég zavaros terület, az Indexen szokott róla donB értekezni (ahelyett, hogy a címlap durva helyesírási hibáit gyomlálná
).
-
Róth
aktív tag
válasz
dabadab #1387 üzenetére
"Ebbol is latszik, hogy a Google nem helyettesiti a Szabalyzatot"
Az a helyzet, hogy én már a gugli szerint írom az ilyen összetett kifejezéseket (fordító vagyok), mert azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy egyre több megrendelőben váltanak ki megütközést az ilyen szokatlan egybeírások. Régebben még vitába szálltam a reklamálókkal, de egy ideje alkalmazkodom (a saját érdekemben).
A mellékmondatok vesszős elválasztása is szinte teljesen elkopott a köztudatból, és már a nívósnak számító hírlapokat is utolérte a hanyatlás (pl.: "Demokraták ébresztő!" vessző nélkül). Persze, lehet, hogy mindez nem hanyatlás, hanem csak evolúció.Tényleg, a "Persze, lehet, hogy...." mondatban kell vessző a "persze" és a "lehet" közé? Ebben nem vagyok biztos.
-
dabadab
titán
válasz
Szten Márs #1384 üzenetére
Ebbol is latszik, hogy a Google nem helyettesiti a Szabalyzatot
Jelen esetben a masodik mozgoszabaly ervenyesul, igy a "beagyazottszoftver-fejleszto" a helyes megfejtes.
-
Róth
aktív tag
válasz
Szten Márs #1384 üzenetére
Szerintem meg a 2-es.
-
Szten Márs
nagyúr
A negyedik: beágyazott szoftver-fejlesztő. Legalábbis a google tanulsága szerint. Én egy ötödiket írtam volna: beágyazott szoftver fejlesztő, de úgy tűnik rosszul írtam volna.
-
Róth
aktív tag
Melyik a helyes kifejezés?
1. Beágyazott szoftverfejlesztő
2. Beágyazottszoftver-fejlesztő
3. Beágyazott-szoftver fejlessztő -
dave93
őstag
-
localhost
Közösségépítő
válasz
localhost #1378 üzenetére
Ez a Holdról jött, vagy... ?
"Help Nézbe hátha tudsz segiteni"
"Na szal az a lényeg vettem egy x360 at nincs fleselve és csak eredeti jatekot visz de sajnos az nincs és akitöl vettem ugy egyeztünk meg 1hét proba gari hogy ha tönkre menne visza csere de nincs mivel hasznalnom és igy nem tom ki hasznalni abban az 1hétben hogy lenne e valami baja ha valaki tudna kölcsön adni 6 napra már csak .. 1 eredeti lemezt meg kösszöném budapesten persze
bárhova elmek érte"
-
ChromeX
addikt
-
ofisz ; explórer ; fire fox (igaz, lehet szándékos is, de akkor is...
)
-
mephi666
nagyúr
válasz
(Darkwood) #1366 üzenetére
csak asszony meg ne tudja
-
(Darkwood)
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1364 üzenetére
Félrenyomtam!
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
(Darkwood) #1361 üzenetére
Nicked!
nicked!
-
localhost
Közösségépítő
Viszont amikor ülve gépelek, akkor a billentyűzet az állam magasságában van, így a rálátási szög (kisebbegyenlő) 2 fok. Az ő gomb betűjének feliratának ékezetének rövidülése uszkve 2 mikron, könnyen becsapja már idősödő, de szemüveget még nem viselő szememet.
(kötöszködsz még?)
Melléütés lásd még "elgépelés"
-
(Darkwood)
őstag
válasz
(Darkwood) #1361 üzenetére
"mondata"
Sorry!
-
(Darkwood)
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1354 üzenetére
Az új Radeonnak jó kis tesztje lett. A GTX295 csak egy játékban verte meg, mégpedig az Nvidia párti Crysis-ban! Azok a játékok, melyek Ati pártiak ott sehol sincs a GTX széria! Az utolsó mondta már hasonlít a finnugorra!
Megjegyzés:
Kedves ricsi8800gt!
Sajnos nem stílszerű a Nicked!
-
mephi666
nagyúr
válasz
hehe... 1. szakmai hozzászólás 1év alatt
legközelebb majd jobban sikerül...
-
runner 125
nagyúr
válasz
..ez egy robot.
-
Mr.Csizmás
titán
Kommentár nélkül...nem is értem, mit akar mondani.
-
localhost
Közösségépítő
AKG K324P!!!WHITE,DOBOZÁBAN TARTOZÉKOK,17-HÓNAP GARANCIA!!!KÉP A HOZZÁSZOLÁSOKBAN!!!IPHONEHOZ KIVÁLÓ!!!ÉN IS AHHOZ HASZNÁLOM!!!EBBEN NEM CSALODC!!! CSALODC!
-
(Darkwood)
őstag
válasz
Gebriel #1350 üzenetére
Ez se semmi: [Alien vs. Ember]!
Új hozzászólás Aktív témák
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Flip6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest