Új hozzászólás Aktív témák
-
ígyvanferi
addikt
válasz
customer114 #3499 üzenetére
De. Az igekötőt azért csak írjuk már egybe az igéjével, ha előtte áll.
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #3497 üzenetére
vissz a zár n-i...
Szívesen. -
customer114
őstag
visszazárni vagy vissza zárni?
Köszi
-
Dr.NX
addikt
válasz
forintuser #3494 üzenetére
Ugyanaz a srác.
-
forintuser
őstag
válasz
forintuser #3479 üzenetére
Ugyan az a srác.
-
lemmy9
őstag
Egy akkumulátorüzlet előtt volt kiírva, hogy "akumlátor akció".
Legalább ők leírhatnák helyesen. -
EmberXY
veterán
Szia!
Ezt a nyelvtani szabályt teljes hasonulásnak hívják.
Edit + vel = Edittel...Ez bizony komoly hiányossága Editnek...
-
flash-
veterán
sziasztok!
alábbi kérdésem lenne:ha jól sejtem úgy kell írni hogy: Edittel.
(pl elmentem Edittel futni.
Edit ismerősöm szerint pedig úgy hogy Editel.
hát én érzésre írtam mindig helyesen és valamilyen oknál fogva általában bejött..(ezt ki érti,erre is van biztos tudományos válasz de most nem ez a kérdésem)
erre mi a helyesírási szabály? nem találom sehol,pedig megmutatnám neki
köszi előre is -
ígyvanferi
addikt
válasz
forintuser #3485 üzenetére
13,5.
-
EmberXY
veterán
válasz
ígyvanferi #3482 üzenetére
Ilyenkor adok hálát az égnek, hogy évekkel ezelőtt töröltem magam onnan és minden hasonló helyről.
De hogy a témához is szóljak: ahhoz nem tudok mit hozzáfűzni. -
trialboj
őstag
válasz
ígyvanferi #3480 üzenetére
De ez nem csak 1 sima bejegyzés, ezt valamilyen programmal "megformázták", kicsit olyan érzést kelt mintha szándékosan lenne tele hibával, hogy idegesítse a népet.
Mondjuk ez bejött, mert az nem jött át hogy mit szeretne, csak hogy vezetni kellés ezt is többnyire az előttem hozzászólótól tudom.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
forintuser #3479 üzenetére
Biztos be mernék ülni a kocsijába...
-
forintuser
őstag
Hihetetlen facebook beírás..
-
trialboj
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. A végleges verzió "Forma 1-et" maradt.
Az "F1 nézése" olyan butácskán hangzik, nekem is ez volt az első verzióm. -
Kernel
nagyúr
válasz
trialboj #3471 üzenetére
Ha csak röviden F1-et írsz, akkor is egyértelmű, mert utána szerepel a hivatalos honlapról származó logó, ami tájékoztat, hogy miről van szó. Ha esetleg valaki nem tudná. Ott az is kiderül, hogy eredetileg kötőjel nélkül írják, szóközzel és anélkül:
Formula 1®
F1®A magyar honlapon az eredeti mellett még ilyen is előfordul:
Forma 1 Club
Bár az ilyennek én ellene vagyok, amikor a magyar és idegen keveredik. Vagy legyen teljesen magyarított:
Forma 1 Klub
Vagy ne:
Formula 1 Club
De ez már egy létező klub, akik ezt a nevet választották, tehát akkor úgy kell írni. Csak én eleve nem azt választottam volna. Másik dolog, hogy lehet rövidebben is fogalmazni:
Figyelem!
F1-nézés közben ne zavarjanak!Vagy:
Figyelem!
Forma 1-nézés közben ne zavarjanak!Esetleg "Forma 1 nézése", akkor nem kell kötőjel.
-
EmberXY
veterán
válasz
ígyvanferi #3474 üzenetére
Ez nem feltétlenül egy egységes szabályozás kérdése, eredetileg Formula-1-nek nevezték el a sorozatot, egyébként van belőle több is, nem csak az 1... A forma a magyar fordításból ered, de egyébként a formula önmagában a szabályrendszert is jelenti, amiben versenyeznek, nem csak az autók formáját, amire a forma szóból asszociálhatunk, ezért mindenképp a formula szóval pontosabb az elnevezés. Ezt nálam jobban csak customer114 tudja...
-
ígyvanferi
addikt
válasz
customer114 #3473 üzenetére
Az elvileg nincs egységesen szabályozva. Legalábbis ez alapján. Viszont kötőjel mindenképp kell a szám elé, ráadásul nagykötőjel: Formula–1-es.
-
customer114
őstag
válasz
ígyvanferi #3472 üzenetére
Formula 1
-
trialboj
őstag
Kis segítséget kérnék.
Szöveget terveztem egy pólóra, és nem vagyok biztos benne hogy helyesen írtam a forma1-et, legutoljára olyasmit olvastam hogy úgy kellene írni hogy forma1-gyet?
Ez igaz, rettenet idétlenül néz ki grafikus szemmel, de amúgy is az elsőhöz vagyok szokva.
kapkodásban kimaradt az "1" a képről, FORMA 1 kellene ott legyen
köszönöm
-
zoo8800
veterán
-
EmberXY
veterán
Ez nem feltétlenül ugyanaz, az online felületek "átka", hogy ha előtted már X bejegyzésben együttérzést fejeznek ki valaki/valami iránt, akkor te is arra kényszerülsz, különben kritikák érnek... Másfelől meg részvétet kifejezni névtelenül nem nagyon lehet. A reklám, amire én gondoltam, az inkább olyan esetekre értendő, amikor valaki egy nemes cél mellé áll (pl. a gyerekek védelmére közúti táblát nyomtat, vagy jótékonykodik, stb), de közben nem maradhat el a reklám, ami kihangsúlyozza, hogy ki a segítő... Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy valójában mi lehetett a cél, segíteni vagy magát reklámozni? A kettő együtt sem szép, ha csak akkor segít valaki, amikor érdeke fűződik hozzá, az már régen rossz.
-
EmberXY
veterán
-
7s26c
őstag
Nem tudom...én lehet, hogy úgy írnám:- Vigyázz, gyerekek!
-
EmberXY
veterán
Igen, a fertőzés engem is elért olyan formában, hogy ha olyan ismerősnek írok privát levelet, aki egyébként gyakran ejt hibákat (legyen az elütés vagy nyelvtani hiba), akkor hajlamos vagyok lazábban venni a helyesírást, rövidítek, ha elütök valamit, nem mindig javítok vissza, hiszen minek "törjem magam"...
Nyilvános és hivatalos felületen mindig próbálok maximálisan ügyelni a formára és a helyesírásra. -
Kernel
nagyúr
Bár én nem használok Office programokat, de régebben tapasztaltam, hogy hibásként jelölt meg egybeírt szavakat, ami pedig jó volt. Akkoriban gondoltam arra, talán a Word "fertőzi" meg az embereket, ilyen szokásokkal is.
Hihetetlen egyébként, hogy maga a fórumozás, netezés is milyen fertőző tud lenni. Sokszor én is ütök olyan hibákat, ami másoktól ragad rám, csak utána javítom ki magam. (Vagy nem, de nyilván mindenki véthet hibákat.)
-
EmberXY
veterán
válasz
ígyvanferi #3454 üzenetére
Nekem is fura volt először, én sem írtam volna egybe, de durva lett volna, ha hibásan lenne az ötvenesen, ezért kerestem rá.
-
Az egybe külön kérdést amúgy is egy óriási tragégdiaként éli meg mindenki. Általában nem merik egybeírni a szavakat, mindenki összeaggódja magát a gondolattól is. Még a hivatalos magyar fizetőeszközön sem sikerült eltalálni, de ott pont az egybeírás a hiba.
Választhattak volna a "Hetvenésves forint", az "A forint hetvenéves" és a "Hetven éves a forint" szerkzetek közül, de pont beletrafáltak az egyetlen rosszba. Gülüszemű barátunknak gratulálok innen is.
-
Dr.NX
addikt
Kezdek agyfaszt kapni, hogy mennyire elburjánzik itt a PH fórumon az egybetartozó igekötős igék különírása.
"Meg van még a cucc." "Bele teszem a vödörbe." Hasonlóan "Ugyan azt gondolom." "Egyet értek." (Mi az az egy, amit ért?)
És nem csak a tipikus rossz helyesírású tagok, hanem az értelemes, normális írásképűek is.
Arra gondoltam, hogy beleírok az aláírásomba valami rövid példát, valakinél már láttam ilyet. Pedig nem is vagyok nyelvtannáci.
(Vagy hagyom az egészet a francba, ez lenne a legegyszerűbb.)
Örültem, hogy legalább az egyelőre, különbség, muszáj szavakat elkezdték rendesen használni, erre jön ez. -
ahonnan ugyancsak íj módon linkelgettek
életveszélyes dolog ez a linkelgetés -
7s26c
őstag
válasz
Bjørgersson #3446 üzenetére
Nem olyan egyszerű, na !
-
fórumból
eszt kel kitöltenem
pont eszt -
7s26c
őstag
És a végén kijött egy nő és közölte, hogy szerencsés vagyok , meglátott, de amúgy nem működik.
-
customer114
őstag
Helyi termés:
"Mostanában nagyon troll modeban tolod,de érthetö érvek hilyán más nem marad"
-
Bjørgersson
félisten
Hülyeség-et ne írj mert nekem 1080 van és az nem visz sok játékot ultra be allitasok mellett jó gondold meg mit írsz üdv Pista
-
zoo8800
veterán
Bocsánatot kérek az ON hsz-ért
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
customer114 #3426 üzenetére
Mit ír át?
-
Kernel
nagyúr
Pedig megvolt az oka annak is. Amikor magabiztos szakmai kijelentéseket tesznek – miközben tudom, hogy az egyáltalán nem úgy van –, nálam az kicsit véres rongy jellegű.
Lényegében szakmai tanácsot adtál egy másik fórumozónak, de nagyon nem jót. Csupán azért fogalmaztam úgy.
customer114
Akkor legközelebb ne csináld annyira élethűen, mert azt talán nem várhatod el, hogy figyeljem a hozzászólók listáját és fejben tartsam mindenki nevét. A többi pedig kimeríti a szemétkedés fogalmát, amit írtál, csak te kacsintós szmájival csinálod. Vagy milyen szót használjak szerinted erre, amivel nem bántalak meg, de a véleményem is hűen kifejezi? Nem olyan egyszerű ez...
-
Tényleg mindig agresszív stílusban adod elő, már indításkor is, aztán csak tovább fokozod. Múltkor nekem is durván szóltál be, de el kell ismernem, akkor is igazad volt. Én elviseltem, mert az állításod megállta a helyét, én pedig tévedtem, de beláttam, még meg is köszöntem, hogy kijavítottál. De sokan vannak, akik már azt sem bírják, ha a másiknak van igaza, főleg, ha még be is szól. De mindenképpen hatékonyabb volnál, ha kicsit alázatosabban állnál hozzá, akkor is ha igazad van. Ha akarod, megfogadod, akkor a modikkal is kevesebb gondod lesz, és másokkal is könnyebben megérteted magad. De ha ilyen maradsz, mint most, én biztos, hogy túlélem.
-
xxxjjjkkk
senior tag
(a helyesírás topic nem az én terepem, előre jelzem)
Ma tényleg elég hamar felidegelted magad, nem neked való az ebayes topicDe tényleg, látod, hogy csak az zavarja őket, amit nem értenek, gondolom ennek is meg van az oka, a fogkefe hamisításról lehet oldalakat beszélni, mert az egyszerű, ők is értik, ennyi. Ők el vannak a maguknak, hagyd őket, a szakmai segítséget sem igénylik, (pedig rájuk férne) , akkor a grammar nazizást éppen nem.
A fenntiekből következik, hogy bármi elektromos topicot elkerülnek, örüljünk ennek. -
Kernel
nagyúr
válasz
Bjørgersson #3420 üzenetére
– Normálisan jeleztem egy problémát a másik topikban.
– Ott rögtön elkezdett arcoskodni, lekezelően visszaszólni.
– Átirányítom ide, hogy ne a másik topikban kelljen offolni, a fórum megfelelő működését is szem előtt tartva.
– Arányosan emeltem én is a hangsúlyon, mert birka nem vagyok, aki csak tűr.Amikor írta, hogy:
Kivalloan irom es beszelem a nyelvet.
Már nem is akartam szólni. Gondoltam, inkább ráhagyom. De utána elkezdi magát kimagyarázni, ami már sok volt. Ezért helyretettem, ahogy kell. Nehogy már én kérjek elnézést...
Ezzel szemben volt már olyan fórumozó is, aki elsőre belátta, hogy nem volt igaza, tehát a szóváltás létre sem jött. Akkor meg, ki tehet az egészről...
Részletesen megírt indoklásom viszont jól jöhetett volna később is, linkelni rá. De a moderáció ezt eltüntette, munkám megsemmisítette. Köszönöm ezúton is!
-
Kernel
nagyúr
Ezt már nem hiszem el, hogy még ebben a topikban sem írhatok le olyan dolgokat, amiben 100 %-ig igazam van.
Túlzás, amit a moderáció művel, egyszer pár évre itt hagytam ezt a fórumot, talán ideje lenne ismét, mert ez már tényleg pofátlanság.
-
7s26c
őstag
válasz
customer114 #3401 üzenetére
Ők csak olvashatatlanok nem? Bár rémlik valami idétlen zárójelentés. ..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest