Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6751) lorcsi válasza Kiskutya (#6750) üzenetére


lorcsi
veterán

Koszi & Nagya21-nek is
:R
eleg megyozo amiket irtatok

ez vagy hasznalt felujitott jura aminken gondolkozom
Karacsonyra.. csak egy picit elore keszulok :B

[ Szerkesztve ]

(#6752) Kiskutya válasza lorcsi (#6751) üzenetére


Kiskutya
veterán

Szerintem ennyibe jó vétel és lesz rá 2 év garanciád! Másikat nem ismerem ebben nem csalódtam eddig.

hmm...

(#6753) Nagya21 válasza lorcsi (#6749) üzenetére


Nagya21
addikt

Hali!
A tartály tetejét minden használat után a gép elöblíti, de ez nem elég, a habosító csövet levenni róla, a szilikon tejfelszívó csövet átöblíteni, és a gépbe menö habosító részt is átmosni.
Kb 0.5 perc az egész, én így szoktam.
Údv NagA

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#6754) konzumpro válasza lorcsi (#6751) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ha meg van kedved barkácsolni, akkor méltatlanul alacsony árakon tudsz venni használt (de igazából képességeit soha ki nem használt) Minuto rendszerű Philips/Saeco gépet.
A fulltuninghoz kell hozzá venni egy SBS szelepet, egy üveggolyót, egy EX4-es ULKA pumpát, egy Xsmall gőzcsövet és egy ~300 ohmos ellenállást sorbakötni a hőérzékelővel. Esetleg ezt kapcsolhatóvá is lehet tenni, így főzés után rögtön lehet gőzölni, csak ki kell várni előtte 28 impulzust és indul a gőz. Utána nedves negyed viledával egy lehúzás a tejes rész tisztítása. Nincs egyszerűbb és jobb, a karos gépem mellett is inkább a Philipsszel gőzölök.

Meg mostanában főzök is újra vele, Bellarom újfajta Cremát, nagyon jól bevált, nem hullik szerteszét mint az Alzás kávé vagy a Monsooned Malabar.
Karosban csak kb. 2-es őrlőbeállításnál hajlandó jó lefolyást adni, de automatában tökéletes a nyomásfokozó miatt, ami karosnál csak egy egylyukas kosár, ami nem optimális annyira mint az SBS szelep.

(#6755) SyMbioTe

Sziasztok, adott egy Jura Impressa S70 automata gép, aminek jelenleg az egyik kifolyócsövén nem jön kávé / semmi más sem.
Rendszeresen van tisztítva és vízkőtlenítve is, de gyanítom az utóbbival lesz probléma.
Mit érdemes ilyenkor csinálni a géppel?

„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

(#6756) areteosz


areteosz
csendes tag

Sziasztok!

Adott egy Philips lattego automata kávéfőző. Lehet ezekkel a gèpekkel espressot főzni? 40ml 6 másodperc alatt fő le a legfinomabb őrlèssel ès a legnagyobb kávèmennyisègre állítva. Nincs is semmi íze kávènak. Valami vizes lötty.
Ez egy kb másfèl èves gèp, vízszűrő csere, takarítás rendszeresen megvan.

Köszi!

(#6757) konzumpro válasza areteosz (#6756) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Persze hogy lehet. Csak kell bele egy SBS nyomásfokozó, meg még egy üveggolyó is sokat javít, a mostanában beépített, kevésbé precízen záró gyári kerámia pöcök helyett.

A második variáció helyett az első kell, de úgy, hogy az üveggolyó meg a rugó marad. Így már van értelme a 16 baros pumpának, ha nincs nyomásfokozó, nincs ami visszatartsa a nyomást, a végeredmény olyan mintha filterkávé lenne.

Összeépítve ilyen.

Természetesen mint minden ilyen belenyúlás, garanciavesztéssel jár... "Moddolni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem..."

[ Szerkesztve ]

(#6758) Dr. Szilikát válasza areteosz (#6756) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Alapesetben ihatónak kellene lennie, a maga kategóriájában. Ha korábban jó volt és később romlott le, az is lehet, hogy elkalibrálta magát:

https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_6520-6520.html

(#6759) areteosz válasza konzumpro (#6757) üzenetére


areteosz
csendes tag

Köszönöm a választ! Ez most megint szomorú, hogy ilyen áron ezt a minőséget nyújtja. Az is elég szomorú, hogy nem tud a pogácsával elegendő ellenállást létrehozni, pedig a pogácsa nagysága megfelelőnek tűnik, bár utólag már hiába méri az ember, hogy hány grammos lehetett. A gép még garis kell, hogy legyen ezért ez a téma most ennyi. :(

(#6760) konzumpro válasza areteosz (#6759) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Kétszer ilyen áron is. Ez ilyen, hibamentességre törekszenek, cserébe középszerű a kávé. A határok feszegetésével javul a helyzet. De főleg a nyomásviszonyokon múlik. Vannak Gaggia gépek amiken van extra szabályozható nyomásfokozó (Babila, Accademia), azok jobbak ilyen szempontból.

(#6761) Dr. Szilikát válasza areteosz (#6759) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Nincs is semmi íze kávènak. Valami vizes lötty.
Ez egy kb másfèl èves gèp, vízszűrő csere, takarítás rendszeresen megvan.

Nem teljesen világos, hogy mindig ilyen volt vagy csak később lett rossz. Ennyire nem ad rossz kávét szerintem.

Régebbi hozzászólásomban látom, a Saeco főzőegységben 13 mm magasságú üreget kell megtölteni az őrleménynek, efelett kezd rászorítani a rugó, ami még 5 mm tágulást bír kiegyenlíteni. Tehát így 13-18 mm között kell lenni a pogácsának ahhoz, hogy szorítóerő hasson rá, miközben a víz átáramlik rajta és szilárd termék essen ki belőle.

Vízmennyiségre 40 ml talán kicsit sok egy adag standard eszpresszóhoz, noha pontosan nem emlékszem, mivel jó ideje csak a Krups automatát használom, ami talán intenzívebb kávét ad. De ezt is nehéz megmondani, miért használom szívesebben ezt a fura kis konstrukciót.

(#6762) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#6761) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Elvlieg automatikusan állítja az őrlemény mennyiségét, volt aki azt mondta, figyeli a meghajtómotor áramát tömörítéskor, rossz kenésű főzőesgység simán elkalibrálhatja kevés irányba, bár eddig csak az őrlő forgását figyelő Xsmall szervizkönyvét olvastam, ott nem figyelt a főzőegységnél semmit a leírás szerint. De az újabbaknál nincs jeladó az őrlőben, ott tényleg áramot figyel, de nem a főzőegységét. Szóval nem tudom. Kis kenés nem árt, ha nem keveredik kávéporral, mert akkor inkább csak akadály egy határon túl.

(#6763) Dr. Szilikát válasza konzumpro (#6762) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Említettem párszor, de itt van ennél is:

https://www.manualslib.com/manual/1079997/Saeco-Xsmall-Plus.html

21-22 oldal, 4.8 Dose self-learning

Az őrlési mennyiség szabályzására kétféle módszer van manapság. Ha nem számolja a fordulatokat, akkor időre méri, hogy pontosan mennyit járjon az őrlő. Utóbbira példa a Krups, De Longhi. Az őrlőmotor áramát nem nézik.

A Saeco korszerű típusai a fordulatokat számolják, már mióta a rekeszes adagolóval felhagytak (Vienna, Magic és hasonló régi, de máig működésben tartható gépek, ahol még a hajtómotor áramát nem is kellett figyelni). Meg a régi gépeknél a motormeghajtás is igen sajátos módon van megoldva, ami elektronikai szempontból szinte "csemegének" számít, máshol ilyen trükkös ötleteket nem látni. Alapvetően a motortápegység elhagyásáról szól a dolog:

https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3568-3568.html

Az öntanuló adagoláshoz viszont elengedhetetlen a hajtómotor áramának figyelése is, ezek együtt járnak. Itt már kapcsolóüzemű tápegység szolgálja ki a hajtómotort és egy IC-s driver, ami az irányváltást is végzi, illetve áramot is figyeli a processzor részére.

[ Szerkesztve ]

(#6764) konzumpro válasza Dr. Szilikát (#6763) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Még mindig fantasztikusak ezek a megoldások amiket tapasztaltál és leírtál nekünk! Köszönet érte!

(#6765) Dudee


Dudee
senior tag

Sziasztok!

létezik elérhető áron (értsd mondjuk 2-300 körül) olyan kávégép, amibe két féle kávébabot lehet tölteni, és kiválaszthatod melyikből főzzön?
ciki-nemciki, nálam elég sokszor előfordul, hogy megiszom napközben 1-2 kávét, és később is innék a szokás miatt, de akkor már csak koffeinmentest.

munkahelyen van egy Jura ami tud ilyet, de az 2 milliós kategória :)

ha ez felejtős megoldás, akkor mennyire bonyi egy kávégépben lecserélni a kávébabot? Vszínű nem erre vannak kitalálva…

köszi!

(#6766) mathgery


mathgery
aktív tag

Sziasztok!
Irodai (napi pár adag kávé) felhasználásra keresek gépet. Van most valami ajánlott vétel? Nincs szükség tejadagolóra sem.
Köszönöm előre is. :R

(#6767) Dr. Szilikát válasza Dudee (#6765) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

A Krups gépeknek elég lapos a babtartálya és van egy hosszabb éle, így ha odatámasztom a széléhez a saját fedelét vagy egy tálcát, kézzel elég jól ki lehet sepregetni belőle a tartalmat.

Bár ezt én főleg olyankor teszem, amikor bele akarok nyúlni a belsejébe (szerelés / takarítás), amihez kénytelen vagyok kiszedni a babot Így is marad még kb. 1 adag az őrlő torkában, de az nem akadályozza a szétszedést.

Gép megborítása sajnos nem jó ötlet, mert a bojlerből kifolyhat a víz, bele az őrlőbe, ha arra döntöm. Más irányba is problémás. Saeco gépem tudtam borítani is jobbra, hogy kiszórjam belőle a babot.

Múltkor ezt az egy adagot ki is daráltam belőle, utána mehetett bele az újabb kávé. Itt nyilván lehetnek keveredések is. Láttam neten kombinált gépeket, de nekem mondjuk egyszerűbb lenne két külön gépet használni, kétféle babhoz.

Miután tényleg van két gépem, viszont nekem ezek nem kerültek sokba, mivel hibásakat újítottam fel magamnak.

[ Szerkesztve ]

(#6768) maross válasza Dudee (#6765) üzenetére


maross
veterán

en ugyanennek a problemanak hario kezi daraloval esek neki, embere valogatja, de napi egy adag kave ledaralasa kozelebb van a jo erzeshez, mint a melohoz.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#6769) Dudee


Dudee
senior tag

Köszönöm a tanácsokat. Akkor erre leginkább az a lehetőség marad, hogy én darálom, vagy daráltatom ilyenkor.
és olyan automata gép van-e, ami megeszik babot is és daráltat is? (az említett Jura ilyet is tud. Az említett árért :D )

(#6770) Voice24 válasza Dudee (#6769) üzenetére


Voice24
őstag

Nekünk volt rövid ideig egy ilyen: [link] . Ennek osztott a babtartálya, bár én nem láttam sok értelmét. Meg állítólag úgyis marad valamennyi őrlemény a rendszerben, így hiába állítod át egyikről a másik fajtára, az első lefőzött kávé még nem feltétlenül a kívánt főzet lesz.

(#6771) maross válasza Dudee (#6769) üzenetére


maross
veterán

Egy adagnyi daraltat szerintem eleg sok automata megeszik. Kulon dedikalt tartaly joval kellemetlenebb.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#6772) Nagya21 válasza Dudee (#6769) üzenetére


Nagya21
addikt

Hali!
Általában a delonghiknak van külön torka ha darált kv-t akar az ember főzni.
Mi mentesből daráltat veszünk, és egy gombnyomás a gépen.
Üdv Nagya

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#6773) mpo válasza Dudee (#6769) üzenetére


mpo
veterán

A legolcsóbb Philips EP1200-nak is van őrölt kávé tartálya.
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#6774) Beni2360 válasza Nagya21 (#6772) üzenetére


Beni2360
félisten

Én is erre gondoltam az én Philips - em 2200-s ban is van darált kávéhoz való opció.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#6775) Kbali válasza Dudee (#6769) üzenetére


Kbali
nagyúr

Saeco GranBaristo-m van, elvileg ennek volt olyan verziója, amihez két szemeskávé tartályt adtak és cserélgethető volt, ill. tud őröltet is főzni (nekem pl. koffeinmentesből kapszulás maradt, felbontom a kapszulát és azt töltöm bele).

[ Szerkesztve ]

(#6776) Dr. Szilikát válasza mpo (#6773) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Nem is tartály, csak beöntőcsatorna, ami közvetlen a főzőegységbe vezet:

Ezért is van megkötés, hogy az adagolókanál méreténél többet nem szabad betenni, mert megszorulhat az egység. Több típusnál azt is meg lehet tenni, hogy kivesszük a főzőegységet, megtöltjük őrleménnyel és mehet vissza.

Krups alaptípusai ilyet nem tudnak, a drágább típusoknál van beöntőnyílás is.

Több babtartály közös őrlővel: az őrlőben kb. 1 adag maradvány van és még utána is aromás lesz, ha valaki érzékeny erre, a visszamaradó részecskék miatt.

(#6777) viktorhu válasza Dudee (#6769) üzenetére


viktorhu
veterán

Nekem egy régi saeco gépem van, abban is van külön nyílás az őrölt kávénak, meg gomb, amivel főzés előtt jelezni lehet neki, hogy őrölt kávé van benne.

Ez a koffeinmentes dolog nem fog amúgy sokáig tartani, nagyon gyorsan kialakul a tolerancia a koffeinre, ha elkezded otthon a kávégépezést :)

Ha tejes kávékat iszol, akkor a french press egy világosabb pörkölésű kávéval durvább őrléssel nagyon kellemes tud lenni - amikor nem a reggeli lórugás kell, hanem egy kellemes édes ital, és csak egy őrlő meg vízforraló kell mellé, kevés pepecseléssel jár.

(#6778) mpo válasza viktorhu (#6777) üzenetére


mpo
veterán

A barátom számítógépét javítottam, kocsival voltam, 3 alkoholmentes sört ittam, az 1,5 liter folyadék.
Eltelt 8 óra mire hazaértem és nem kellett WC-re menni 1.5 liter megivása után, a veséim nem érzékelték.
Ami laktóz-, glutén-, koffein-, zsírmentes, azt kerülöm.

Ha érted, akkor már elavult.

(#6779) konzumpro válasza viktorhu (#6777) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Mostanában próbálok tej és cukor nélkül kávét inni, french press is volt a kísérletek között, de legjobban a gyári filterfőző vált be, ami egy régi Philips, 4 személyes papírfilter megy bele, 10 gramm kávéhoz 180 ml víz ami bevált.

Aztán karos gépen is főztem filtert, ha már PID-es és van előáztatás mód rajta, 25-ös daráló fokozaton őrölt kávéból. Egy kiöntőbe pont belefért az állandó filterbe applikált papírfilter, 5 grammot megáztattam 90ml vízzel, lassan, előáztatás módban 5 másodperc áztatás, 10-15 másodperc szünet. Nagyon jó.

Aztán Scott Rao "hogyan főzzünk filterkávét presszógépen" módszerét is próbáltam, de nem tudok Decent lassúságú lefolyást szimulálni gombnyomkodással, és a papírfilter-korong is tizedannyi hatékonyságú a laza kávépogácsa alatt, szóva az nem jó nekem.

Chemex 3-ra keresek még jó receptet, talán ha raknék rá egy Hario drippert, karaffaként működne... :D

(#6780) viktorhu válasza konzumpro (#6779) üzenetére


viktorhu
veterán

Én a presszókávét iszom mindenféle ízesítés nélkül, ahhoz nekem kell a kávé saját krémessége, meg az espresso intenzív íze. A filter jellegű kávékat nem szeretem úgy, ahhoz nekem kell a tej, viszont abból a french press sokkal jobban bejön, mint a filteres, szerintem jobban kiadja a világosabb pörkölésű kávé ízét. Annak tényleg a durva őrlés a titka, ami a durva fém filter miatt kell.

Peruban pl. a fémszűrős csepegtetős módszerrel készítik, az nagyon finom tud lenni ízesítés nélkül is (ők felöntik tálaláskor forró vízzel, de én csak az "eszenciát" szoktam kérni, az eléggé fekete), ezt próbálom a french pressben reprodukálni, főleg, amikor latin-amerikai pörkölésű kávéhoz jutok, vagy csak túl savanyúra sikerül az automatámban.

[ Szerkesztve ]

(#6781) konzumpro válasza viktorhu (#6780) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Köszönöm, ellesem a technikát, mert van egy pont ilyenem, echte kínai... :D
A papírfilterben az tetszik, hogy kiszűri a nagyon apró szemcséket, így nem zavaros, nem keserű, legalábbis ha békén van hagyva a kávé és meg tudja szűrni saját magát, szóval a Clever Dripper és Joe Frex-es verziója nem biztos hogy annyira tiszta tud lenni, bár ott is leülepszik a zacc ha időt hagyunk rá.
Ja meg a papír a kávézsírokat is kiszűri, ami emeli a koleszterinszintet..

(#6782) Dudee


Dudee
senior tag

Wow, köszönöm a rengeteg választ a 'duplakávés' témámat illetően :)
Vszínű akkor a koffeines bab illetve őrölt koffeinmentes megoldás lesz a befutó.
Mostani DeLonghiból egyébként van kifejezetten ajánlott darab? vagy válasszam ki ami tetszik, és nem igazán van mivel lyukra futni?

(#6783) Nagya21 válasza Dudee (#6782) üzenetére


Nagya21
addikt


Én ilyet vettem áprilisba, 147k ért az euronicsban.
Eddig nagyon bejőn, mondjuk én delonghi elfogult vagyok.
Üdv Nagya

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#6784) Osynho


Osynho
addikt

Hello! Egy irodában használunk egy Delonghi Dinamia ECAM 350.50.B-t. Napi kb 20 kávét készítünk vele. Másfél hetente vízkömentesítést kér, ami kicsit zavaró. Nyilván az átlagosnál jóval többet van használva, de másnál hogy alakul ez? Győri víz, kancsóval szűrve. A korábbi Krups jóval ritkábban szólt emiatt, ezért is érdekes ez számomra.

(#6785) maross válasza Osynho (#6784) üzenetére


maross
veterán

Szurt vizzel nem problemaznek rajta, vagy 5-10x ritkabban kell vizkoteleniteni a vizforralonkat, miota britas/leicas vizszurot hasznalunk. Mindjart meglesem a delongi dinamicamon, hany kavera mennyi vizkomentesitest kert.

szerk
össz kv 2052
össz tejes ital 976
össz vízmennyiség 935 <- ezt nem tudom értelmezni, ennyi tartály nem lehet 3k kávéra, márpedig a szám stimmel.
össz vízkóoldás 28

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#6786) maross válasza maross (#6785) üzenetére


maross
veterán

De ahogy nezem, kb 100 kv utan mar keri is a vizkooldast, az napi 20-assal gyorsan megvan :).

fun fact: keresztanyameknak saccra 5-6-7-8 éve van egy krups automatájuk, kancsos vizet hasznaltak, soha nem vizkotelenitettek, mert nem tudjak hogy kell. Most kezd latszani a lefolyason, hogy valami nem oke. Probaltam vizkoteleniteni amikor naluk jartam (600km-rel odebb laknak, szoval annyira nem kis project), de nem tudtam manualisan elinditani, es a leirasabol is ugy tunt, hogy nem lehet, vicc. Amikor meg kiirja, hogy kellene (persze csak villog rajta par led), akkor elnyomkodják, vagy nem a vizkotelenito programot futtatjak, hanem a kave olaj mentesitot. Vagy lehet a vizkotelenitot, de mindenfele hatoanyag nelkul, ki tudja, oregek mar, ha veletlenul valamit megnyomnak es nem azt csinalja amit kell, már rantjak is ki a konnektorbol, nagyon rutinosak :DDD

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#6787) viktorhu válasza konzumpro (#6781) üzenetére


viktorhu
veterán

Kevés zacc marad a durva őrlés miatt, és szépen leülepszik az ilyen lassú készítési módszerekkel. Meg nem is olaszosan pörkölt kávékhoz való a módszer szerintem, hanem a világosabb-savasabb kávék aromáit hozza ki szépen.

(#6788) Osynho válasza maross (#6785) üzenetére


Osynho
addikt

Nem a vízkő miatt problémázok, hanem pont a gyakori vízkőmentesítés miatt. Amennyiben a szűrt vízzel 5-10x ritkábban szükséges a folyamat, akkor még rosszabb a helyzet. Csapvízzel naponta menne a kb 40 perces vízkőmentesítés? :D
2052/28=73. Akkor viszont sajnos ez a normális ilyen felhasználás mellett. Másnál hogy alakul ez az érték?

(#6789) konzumpro válasza viktorhu (#6787) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Akkor jó lesz Bellarom Cremához, max hőfokon is kiérezni a savasságát még a cappuccinoban is. Már csak meg kéne találnom ezt a talpas fémtölcsért... :D

(#6790) maross válasza Osynho (#6788) üzenetére


maross
veterán

A gep nem tudja te milyen vizet hasznalsz, csak az atfolyt vizmennyiseget meri. Illetve nem 2052/28, hanem van ott még majdnem ezer tejes ital is. Vizko-nemproblemat pedig azert irtam, hogy nem muszaj foglalkozni azzal, amit kiir, ha szurt vizet hasznalsz.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#6791) Nagya21 válasza Osynho (#6788) üzenetére


Nagya21
addikt

Hali!
Ha szürt vizzel használod akkor állits a vizkeménységen lágyabbbra, vagy használj vizlágyító párnát.
Üdv Nagya

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#6792) Dudee válasza maross (#6790) üzenetére


Dudee
senior tag

nincs semmilyen kávégépem még, csak tervezek venni, de nem úgy van az, hogy azért kell beállítani rajta milyen kemény a víz, mert aszerint változtatja hogy hány adag után szóljon?

szóval nem mér ő semmi valós vízkövet, csak van benne egy számláló aztán ha eléri, akkor beszól, csak ez a limit gondolom máshol van ha keményre vagy lágyra van állítva a víz.

(#6793) maross válasza Dudee (#6792) üzenetére


maross
veterán

Epp ezt akartam irni, most jutott eszembe. Settingsben erdemes 1-es kemenysegre allitani a vizet, tuti ritkabban fog kerni vizkotelenitest. Nalam 4-esen van, es ugy ker ~100kavenkent.

szerk: most latom mar irtak elotted is :)

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#6794) Dr. Szilikát válasza Dudee (#6792) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Így van, csak egy példa:

https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3987-3987.html

Régi Saeco gépnél, beállítottam a leglágyabb fokozatot, egy idő után így is jelzett, de nem korlátozta a működést. A jelzést meg ki lehetett nyomni a gőz gomb hosszú nyomásával, ha jól rémlik, utána nem zavart.

[ Szerkesztve ]

(#6795) Osynho válasza maross (#6790) üzenetére


Osynho
addikt

Jahogy az külön, akkor 108-ra jön ki.

Köszi az ötletet neked is NagyA21 és Dudee, maxon volt a keménység, levettem, így akkor biztos jobb lesz. :R

(#6796) konzumpro válasza viktorhu (#6787) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Meglett, kipróbáltam az automata őrleményével, jobb mint a papír, sok aroma átjön így és nagyon tiszta küllemre is, ízre is, nagyon egyszerű felönteni, nem is tudom miért tettem félre anno, nem volt összehasonlítási alapom. Egyszerűen zseniális.

Chemex 3-nál még mindig nem akar összejönni a jóság, fáradt, nagymama köténye íze van. Szerintem még előmelegített kancsóval is hirtelen annyit esik a hőmérséklet, hogy szörnyethal a kávé. Azért majd kipróbálom fém tölcsérrel, de akkor tényleg csak karaffa funkciója marad...

Egyébként annyival jobb a talpas szűrő a simánál, azon felül hogy nem dől el, hogy alul is vannak lyukai, így gyorsabb a lefolyás. Főzés után forró csap alatt öblítem el, majd még a kancsóban maradt forró vízzel, még melegen papírral áttörlöm hogy ne maradjon zsíros sehol a króm.

(#6797) Dudee


Dudee
senior tag

beugrottam az imént egy üzletbe, DeLonghi-k és Saeco gépek is ki voltak téve.
DeLonghiból épp a Dinamica-kat néztem, amikor az odaállított promós (nem félreolvasni) lány elmondta, hogy szerinte miért volna jobb választás a Saeco (igazából Phillips). Árban most 'jól le van akcíózva' (SM6580/00) De az én nyakam könnyű eltekerni, mert egyiket sem ismerem.
Szimpi volt viszont a Saeco-ban a tejes cucc takarítása.
Azért azt is elmondta, hogy ez azért már nem a régi nagynevű Saeco, de szerinte jobb választás, és árban hasonló.

Mit gondoltok?

(#6798) Kiskutya válasza Dudee (#6797) üzenetére


Kiskutya
veterán

Üzletekkel vigyázni! Nem mindig azt ajánlják ami jobb hanem ami nekik jó ha elmegy!

hmm...

(#6799) Dudee


Dudee
senior tag

Végül egy Saecot választottunk. Ami nem teljesen világos, hogy az Aquaclean szűrő kötelező bele, vagy kihagyható ha külön lágyítom a vizet?

Egyelőre még kemény vízzel használom, és a gépen maximális fokozatra állítottam ezt a pontot. Viszont akkor valahogy mégis figyelembe veszi, hogy beleraktam a gyárilag hozzáadott szűrőt, és emiatt később fog szólni, mintha nem lenne benne? Vagy hogy van ez? :)

(#6800) viktorhu válasza Dudee (#6799) üzenetére


viktorhu
veterán

Nincs benne a leírásban? Nekem egy régi saeco van, abban le van írva, hogy milyen keménységű víztől kell szűrő, meg hogy hol kell beállítani, hogy szűrőt használok. Utóbbit ugyanúgy beállíthatod akkor is, ha külön szűröd a vizet.

Egy időben laktam nagyon kemény vizes helyen, akkor még filteres kávéfőzőt használtam, azt kb. hetente kellett vízkőmentesíteni ott, de azon látszik, ezen meg nem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.