- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lumpy92
aktív tag
válasz
undercover #5029 üzenetére
Szívesen, remélem sikerült.
-
benzol
aktív tag
Üdv!
Valaki esetleg használ Map-et vagy esetleg QGIS-t?
Lenne egy két kérdésem...
-
lumpy92
aktív tag
válasz
undercover #5026 üzenetére
Nem vonallánc kell blokkosítva, hanem vezerlővonal. A blokk, az csak a vetítés stílusnál használható. Talán kár is volt ide kevernem.
Mivel vonalláncot már rajzoltál, abból tudsz csinálni vezérlővonalat. A vetítés parancs után a vezérlővonalat válaszd ki. -
undercover
őstag
Igy már jobban értem, de valami még mindig nem jó.
Van mondjuk egy töltés amit felmérek, abból készítek felületet és utána csinálok keresztszelvény nézetet. Ha csinálok egy vezérlővonalat tehát mondjuk egy vonalláncal végigmegyek a kuvet vonalon azt blokkosítom. Utána ha használom ezt a parancsot akkor nem láttom a keresztszelvényeken, hogy a kuvet például milyen távolságra helyezkedik el a tengelyemtől mert egyszerűen nem bővíti ki, de biztosan én csinálok valamit rosszul. Azért kéne egy kis segítség
Annyit értem el, hogy az objektum vetítése több keresztszelvény nézetbe parancsal kirajzoltatta a pontok tulajdonságait a keresztszelvényeknél, de amit ugye eredetileg szeretnék az nem látszik így még.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
undercover #5024 üzenetére
Ha mar megvan a keresztszelvény nézeted, akkor jelöld ki és fent a szalag jobb oldalán lesz olyan ,hogy objektumok vetítése nézetbe. Kivalasztod ez ingatlanhatáron megrajzolt Vezerlővonalat és utana beállítod a megjelenítési stílusát, majd ok. Ha több nézetbe szeretnél egyszerre vetíteni, akkor ott a szalag jobb oldalán nyisd le a panelt (miután a keresztszelvény nezeted mar kijelölted és átvaltott a szalag) és lesz egy olyan parancs, hogy Objektumok vetítése több keresztszelvény nézetbe. A fenti 2 parancsot ajánlom a sugóban is megnézned, mivel itt voltak változások a verziók között.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
undercover #5022 üzenetére
Igazán automata megoldast én nem ismerek. Vezerlővonalat szoktam rajzolni az ingatlan határokra, azokat be tudod vetíteni a keresztszelvényekbe. Én csinaltam egy blokkot, ami kis függőleges vonal, utána ingatlanhatár felirat. Ezt a blokkot a vetítésnél be lehet állítani, mint blokk, így ez megjelenik a keresztszelvényekben.
-
undercover
őstag
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy létrehozok pontokból egy felületet és abból ugye az AUTOCAD kirajzol keresztszelvényeket. A KUVET területi határokat rálehet rakni valahogyan a keresztszelvényekre, hogy ne egyesével kelljen lemérni őket szelvényeknél?
A segítséget megköszönném!
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Az e-közműs shape file-oket mikor hívom be CAD-be a MAPIMPORT paranccsal, akkor elég gyakran összeomlik a CAD végzetes hibával. Ilyenkor elkezdem egyesével behívogatni, de kicsit macerás így.
Van valami tipp, hogyan érjem el, hogy ne omoljon mindig össze a CAD? C3D2020. -
válasz
Rodzser Mór #5018 üzenetére
Igen, 2015-ös (vagy talán 2016-os) verziótól tudja, a 2014-ben még fix a viewportok mérete.
-
Rodzser Mór
senior tag
Köszi szépen.
És azt meg lehet csinálni, hogy a 2 viewport ne 50:50 arányban ossza fel a képernyőt? Mert az is jó lenne lényegében, hogy pl 75:25 arányban osztaná fel a 2 viewport a képernyőt.
2014-es ACAD. Van ez a View > Viewports > Polygonal viewport parancs, de ez a "Model"-térben nem működik csak a Layout térben. És én a Model térben szerkesztek, ott kéne valami okosság.
-
válasz
Rodzser Mór #5016 üzenetére
Nem tud ilyet, sajnos. A viewport a nyitott rajz része, nem lehet kidokkolni. A 2022-es verzióban már ki lehet dokkolni a nyitott füleket (rajzokat) egy másik képernyőre, de viewportot nem.
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok.
Egy rajzban ha 2 viewport van (pl függőlegesen vannak egymás mellett), egy 2. képernyőre ki lehet tenni az egyik viewportot?
Ha igen, hogyan?
A két kijelző nem azonos felbontású. Tehát ha kiterjesztett módon használom a 2 montirot és csak áthúzom a másik monitorra az egész ablakot, az nem igazán tetszetős eredményt ad. -
MittuDomain_
őstag
Lehet, de szerintem felesleges.
Alapértelmezetten a magyar acad "m" gombra másol, az angol "co"-ra, de bármit bármire ki lehet osztani, szabadon konfigurálható.
A legutolsó parancsot ismétli a space és mindkét enter is.Nálam onnan tudják a kollégák hogy elég elmélyülten rajzolok, hogy folyton csapkodom a space-t.
-
dracox
addikt
Sziasztok!
Kényelmi szempontból érdeklődnék, hogy meglehet azt csinálni CAD-ben, hogy veszek pl. egy ilyen gaming billt.---> [link]
és ezeknek a billentyűjére programozom a különféle parancsokat? Olyan rajzokat csinálok ahol rengetegszer ugyanazt az objektumot kell másolnom ide oda amoda, de akkor nem kellene mindig rámennem azt adott objektumra és másolás, hanem pl. 1-es gombon lenne x rajz obj.. 2-es gombon y rajz... A-gomb másolás B-kivágás stb.stb.
Köszi a válaszokat. -
kovy79
őstag
Sziasztok!
Lenne egy alap '2D-s" dolgom, amit dwg/dwf formátumban kellene eljuttatnom a cnc-s cégnek.
Meg tudná nekem valaki csinálni? Természetesen honoráriumért.
-
sabrinho
tag
Sziasztok!
Valahogy eltüntettem a MAP 3D-ből a fenti, részletes menüsort (a kis ikonokkal, nem tudom a szabatos nevét). Hogyan lehetne visszaállítani? Köszi előre is.
-
coco2
őstag
Pusztán általános kíváncsiságként, van valami olyan irányvonal a cad pluginok fejlesztésében (új parancsok létrehozásában), ami közkedvenc téma a felhasználóknál, és tipikusan sokkal nagyobb belőle a kereslet, mint a kínálat?
-
coco2
őstag
Köszönöm a tippeket.
Az egy szál használatáról egy kérdés. Jól sejtem, hogy amikor elindítasz egy parancsot (plugin vagy bármi forrásból), akkor a parancs végrehajtásának idejére a teljes felhasználói felület blokkol, és semmi műveletet nem tudsz végezni amíg a parancs le nem futott?
-
rgqjx
aktív tag
Szia!
Szerintem, az i3-as proci megteszi, főleg ha magas az órajele. Az Autocad főleg egy szálat használ, (Lisp, ARX és egyéb kiegészítőknél jön elő a több mag előnye). A 8 GB ram szerintem határeset. Kisebb állományoknál valószínűleg elég, de könnyen lelet szűk keresztmetszet. Nem csak a cad miatt, de szerintem az ssd legyen alap, HDD-t inkább nasba esetleg másodlagos háttértárnak. A képernyő szerintem sosem lehet elég nagy, de a te full HD-d szerintem jó kezdet.
Kisebb teszt projectre szerintem megfelel a géped (amint lecseréled a HDD-t SSD-re).
Sokan használják laptoppal, én az asztali gépet preferálom. Nálam az egyik monitoron kizárólag a cad fut a másikon pedig a hozzá tartozó paletták és egyéb programok. Ilyen szempontból a laptop kijelzője max harmadlagos kijelzőnek lenne nálam elfogadható. Alkalmi felhasználásra szerintem oké a laptop, hosszú távra viszont nem javaslom. -
coco2
őstag
Sziasztok!
Rendszerkövetelményekről szeretnék egy tippet kérni. Pluginokat kellene fejlesztenem Autocad-re. A tesztelésükhöz legalább egyszerűbb projecteket tudnom kell megnyitni, és tesztelni rajtuk parancsokat. Egy laptopról dolgozom, 1920x1080, újabb mobil i3-as proci, 8 giga ram, hagyományos hdd. Ami érdekel, hogy legalább épelméjű sebességgel be fog-e tölteni Autocad + kisebb teszt project, vagy nagyon kell a 16 giga ram, esetleg a képernyőm lesz túl kicsi, vagy bármi. Megszokható gyakorlat-e laptopról használni Autocad-et, vagy nagyon kényelmetlen?
Köszönöm
-
sabrinho
tag
Felismeri, ha shp-ből csinálom, akkor mindent kiír. De dwg-ből csak a számát, meg még egy-két infot, a szolgáltatót nem. És szinte valamennyi település teljes E-közműje megvan dwg formátumban, a telekkönyvi alapadatokra illesztve, ezekből csinálom az aktuális kivágatokat. Ezeken a parancs lefut hamar, de szolgáltatót nem ad ugye. Az shp-kat megpróbáltam vele behívni, órák alatt megy le egy, jelen dömpingben arra nincs időm, hogy ezeket kivárva új, teljes dwg-ket kreáljak az shp-kből.
-
sabrinho
tag
A telekom cégek rétegeinek számkódjai elérhetőek valahol?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged