- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- gerner1
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
RAiN91
őstag
válasz
weres78 #49399 üzenetére
A leírásod alapján akkor talán a töltetlen üvegszálas lenne nekem a jó. Találtam otthon régről, PE 2k gittet, azzal próbáltam meg. Betonkemény lett, és nem tapadt jól, mozgatásra elvált egymástól a két anyag, és kotyog. Vgay lehet nem lett jó a keverési arány, mert csak érzésre ment? Túl sok vagy kevés?
Egy ilyet csinálok (ez egy váltórúd): [link]
A cikkben azt írja, hogy Isopont használt, de google alapján abból is létezik sok féle. -
weres78
senior tag
válasz
RAiN91 #49398 üzenetére
Töltött üvegszálasban vannak hosszabb üvegszálak, az a legerősebb. Nehezebb vele dolgozni (keverni, kihúzni), mint a töltetlent, az simább. Nagyon mély sérülések feltöltése esetén sem reped meg könnyen, illetve vannak műanyag alkatrészek, ahol jó szolgálatot tesz.
Poliészter gitt gyengébb, mint az üvegszálas, de könnyebben kenhető, nagyobb egyenetlenségekre is jó, és az esetek nagy részében autófényezésben elég ez. Elég simára húzható
Finom utolsó rétegnek vagy nagyon kis egyenetlenségek eltűntetésére szolgál, nagyon könnyen kenhető, simára húzható, de nem lehet vastagon használni. -
RAiN91
őstag
Sziaszok,
egy acél csövet és egy kisebb acél rudat szeretnék összekötni, gittel, viszont nem tudok kiigazodni. Aki kicsit jártas az autófényezésben, melyiket ajáljátok?
Ezeket találtam:
- Finom gitt
- Töltött üvegszálas gitt
- Töltetlen üvegszálas gitt
- Polészteres gittLeírások alapján az üvegszálas az, ami nagy lyukak töltésre is alkalmas, de nem elég egyértelmű. És mi a különbség a töltött és töltetlen között?
Köszönöm.
-
HUTCHDB
nagyúr
Kerámiázás után mennyi időt ildomos várni az első kézi, samponos, mikroszálas kendővel történő mosásig?
-
chopin42
őstag
válasz
-secret- #49393 üzenetére
Amúgy off és amatőr kérdés, de mióta csak keresem a cuccokat, azon gondolkodom: felszerelt gumikat mégis hogy a francba lehet ezekkel ápolni? A külseje oké, még mögé talán benyúl az ember csak-csak, de a futófelület? Vagy teteje, majd arrébb gurul az ember fél métert?
-
Valakinek esetleg ezzel tapasztalata?
-
tibbike01
őstag
Autó illatosításra ki mit használ? Nem vágyok erős illatra, de egy alap kellemes új autó szerü illat jó lenne.
-
-
weres78
senior tag
válasz
Peti78 #49385 üzenetére
Nedves szivaccsal csinálom mindig. Egy tégely fusso minimum 40 autóra elég, nagyon keveset viszek fel, úgyis letörlöd, magadat szivatod a sok anyaggal.
Bármilyen irányban kenem, körben, vagy egyenesen, lényeg, hogy egyeneletesen, mindenhol legyen.
Ha az ujjam meghúzom a felkent felületen, és "száraz" a "nyoma", akkor kezdem visszatörölni. Ha "olajos", akkor hagyom száradni.Nagyon - nagyon keveset kell felkenni, de úgy, hogy mindenhol egyenletesen legyen. Tehát mondjuk applikátor megkenve a tégelyben, csinálok az adott elemenk 3 pöttyöt, és eloszlatom...
-
-
Petyyyyy
addikt
válasz
chopin42 #49382 üzenetére
No pánik, "itt mindenki hülye"
A mindenkitől elnézést kérek
Ha minden területre megtaláltad amit szeretnél, be is hajíthatnád ide a topikba.
Legyen kereshető egy frissen összeállított lista, illetve bele tudjunk kötni - szigorúan szakmai szemmel.(#49350) tibbike01 - Utóbbiról tudok csak nyilatkozni. Illata nagyon jó, felhordása könnyű és matt finisht ad. Tartósságot nem teszteltem, nem is tudom hogy lehetne. Nem ülök bent, míg "vissza nem fakul" a műszerfal.
-
chopin42
őstag
válasz
Peti78 #49377 üzenetére
Köszönöm szépen neked és mindenkinek! Összeszedem, ami kell, és ha megvannak a tapasztalatok, mindenképp megírom. Lehet, hülye vagyok, de egy 17 éves Skodát szeretnék rendberakni és óvni, vigyázni. Úgy vagyok vele, hogy ha mindenki ezt tenné, sokkal könnyebb lenne autót venni...mindenkinek. És nem is kellene olyan "gyarkan".
-
Peti78
őstag
-
weres78
senior tag
válasz
Peti78 #49377 üzenetére
Fusso akkor szokott "zsírosodni", ha nem szellőzött ki rendesen (tehát túl hamar törlöm vissza), vagy "tele" van a mikroszálas (ez is akkor telítődik gyorsan, ha nem vártam eleget), illetve egyszer rendeltem egy fajta mikroszálast amit mindenre tudok használni, de fussóra egyszerűen szar...
Fusso mellé nagyon jól bevált nekem a Bazooka. Drága, de ha ilyen probléma adódik, vagy esetleg túl sokáig marad fent valahol és vastag, rásül, egy mozdulattal vissza tudom törölni a Fussot. Reloadra is tökéletes, mosásnál kb 5 szösszenet kell belőle egy átlagos autóra, nedves elemre, és szárazolás...Hátha segít Neked, vagy valakinek.
-
Peti78
őstag
válasz
chopin42 #49376 üzenetére
Szia!
A fusso legalább 12 autóra elég. Számoljuk 10-zel. 15 ezerbe kerül, 1500/alkalom, és ha csak fél évet bír, akkor is 5 évig elég egy tégely. Egy negatívuma van a fusso-nak, hogy oda kell figyelni a felvitel és visszatörlésnél. Én anno azzal kezdtem, világos autón nagyot nem lehet vele hibázni. Két éve sötét kocsim van, a második felrakását el is rontottam, olyan volt mintha disznózsíros lenne a felület. De szerintem elnagyoltam az előkészítést.
A fusso nem wax, hanem egy teflon alapú sealent, és mint olyan, nehezebben kapja meg akármi. Ha ez elfogy, akkor a tonyin grafén waxát próbálom ki. Jókat írnak róla, lehet napon is használni, és ráér visszatörölni miután bekented az egész autót. 6 hónapot simán bír. A BHDSW-t nem próbáltam, de ahogy olvastam jó cucc.Az előmosót felvinni simán jó a 2 ezer forintos pumpás is, én is azzal csinálom. de amit weres78 linkelt, ne sajnáld rá a + pár ezer forintot, évekig jó. A legtöbb termék szintén hosszú időre elég. Nem az a drága amit jó és forintban többe kerül, hanem ami olcsó és szar. Mert úgyis elégedetlen leszel vele és kidobod. Közben pedig össze vissza fogsz rendeln minden mást. EZt az utat rajtam kívül sokan végigjárták már itt.
Az, hogy kinek mi vált be, változó. Nekem pl a BSD nem jött be , nano cuccal feljavítottam, így sokkal jobb és elnyomja a kókuszt amit rühellek. A K2 spectrum Pro nagyon jó cucc, imádom az illatát, de képtelen vagyok szépen visszatörölni. Másnak nincs ilyen problémája vele. A labocosmetica Perfecta isteni, baromi jó illata van, jó vele dolgozni, de nem olcsó. Ja, és jól is néz ki a csomagolása. Ezt csak azért írtam le, mert csak QD-ból hármat használok és mind jó.
Szóval szerintem semmiből nincs ultimate, mindent senki sem tud szerintem kipróbálni, csak azok a boltok akik kozmetikát is üzemeltetnek. De ők is leginkább azokat amiket forgalmaznak is.
Bőven kaptál tanácsot, dönteni nem tud senki helyetted. Rendelj, kezd el csinálni, élvezd és segíts Te is másoknak azzal, hogy leírod a tapasztalataidat.
-
chopin42
őstag
válasz
chopin42 #49372 üzenetére
Köszönöm a rengeteg instrukciót! Félreértés ne essék, pont ezért nehéz, mert millió féle cucc van, egyik olcsóbb, drágább, fényesebb stb. Épp ezért köszönöm, mert tanulni is lehet, mi a jó/nem jó.
Már kezd véglegessé válni, a Bilt Hamber Double Speed-Wax nagyon szimpi, olcsóbb is mint a fusso sof 99 light (ezüst kocsira kell). Szóval az lesz.
Kesztyűből milyet? Van ez pl, jobb, mint ez? Vagy ez kell minimum? Sokféle van, árban szanaszét, fogalmam sincs, melyik miért jobb mint a másik.
Törölköző Gamma Dryer Xxl, meg egy 5-ös pack mikroszálas 380-400 gsm körül.
Samponból meg a sonax koncentrátum. Ha a Rich foam menne helyette, akkor az mehet előmosóként is? -
d4d
aktív tag
Ezen a 20 év körüli Yarison Carpro Hydro2 Lite van. Ezt nem mossa le az eső meg pár mosás. Hivatalosan és visszajelzések szerint 3-6 hónap élettartam, de amikor 5 perc felvinni, nem érdekel az se, ha csak a fele igaz. Felnire is mehet. A Gyeon wetcoat is hasonló.
A kép még csak nem is frissen mosás után készült. Kb két hete volt rajta és közben csak bedobós mosóba vittem párszáz ftból öblíteni érintés nélkül. -
gubabela
senior tag
válasz
Soft99 Fuso coat dark-ot, de mint írták az évekre elég. Nálam a második autót szolgálja ki és van még benne bőven. Ha kezdő szettet szeretnél, akkor szerintem egy jó sampon 2 kesztyű a mosáshoz, szárazoláshoz egy jó nedvszívó, meg pár mikroszálas, meg valami belső ápoló ami kell, a többit ráérsz később is megvenni. Vödör gondolom akad otthon. Aztán ha gondolod tegyél egy próbát a bsd-vel, esetleg később valami tartós wax.
-
Fr3eWar
őstag
válasz
A drága is relatív szerintem, ilyen gyorswax-ból elfújkál az ember egy palackkal 6-7 mosás alatt egyet. Sima kemény waxból meg évente 2-3x lekezeled az autót, és kb elfogy a tégely 1/5-e. Szóval évekre elég egy doboz.
Én és Petyyyyy Bilt Hamber Double Speed Wax-ot használunk.
Sokan a Soft99 Fusso Coat-ot használják. -
gubabela
senior tag
válasz
chopin42 #49370 üzenetére
Pedig sok munkától megkímélnéd magad, és hosszabb távon jobban megéri a tartós de te tudod. Bsd-vel az a baj, hogy hamar leázik, míg a fuso simán kibír 9 hónapot, ha még ráraksz gyorwaxot , akkor többet is. Habosító van nekem is kézi, de már nem igazán használom, találtam olyan mosót a közelünkben, ahol jó minőségű a hab és nem bántja a waxot.
-
chopin42
őstag
válasz
gubabela #49369 üzenetére
Külsőre kell, díszléc+kéder. Ha jó rá a carpro, az megy rá.
Az se baj, ha minden mosás után megy rá a wax, most amit eddig összeraktam 45k körül van, még nem feltétlen költenék +10+15öt egy tartós waxra. Ha a Bsd 2 hetet kibír, akkor az nekem bőven elég, minden mosásnál megkapja majd. -
gubabela
senior tag
válasz
chopin42 #49368 üzenetére
A sonax bsd gyorswax, ha felraksz valami tartósat akkor nem feltétlenül kell. Én minden második mosás után szoktam csak a bsd- feltenni, de nekem van rajta fuso. Ha jó a wax, akkor amúgy sem marad meg sok piszok az autón, érintésmentesen le szokott jönni. A belső tisztítót nem ismerem, én carpro perlt használok, elégedett vagyok vele. Kiadós és abban is van uv védelem. A kc green star jó cucc nekem is van, de nem tenném a lakkra, max nagyon higítva.
-
chopin42
őstag
válasz
gubabela #49367 üzenetére
Igen, akarom waxolni. Ha nem is minden mosás után, de minden 2. alkalommal. Ahhoz jó lehet a Sonax BSD?
Mert akkor eddig:
Előmosás: mondjuk KC Green Star valami jó pumpás flakonból.
Sampon: SONAX Autósampon koncentrátum 2L
Wax az említett Sonax BSD.
Emellé még 1400 gsm szárazoláshoz, illetve valami 500 körüli a waxhoz. Illetve akkor egy 1400-as kesztyű.
Műanyagra meg a "büdös" KC Plast Star. MEg esetleg egy extra vödör (isminek van egy).
Valami kimaradt? -
gubabela
senior tag
válasz
chopin42 #49366 üzenetére
Teljesen, én is azt használom, nem bántja a waxot és kiadós. Waxolni is akarod mosás után? Mert akkor előtte száraznak kell lennie meg persze tisztának és zsírtalannak is. Én javaslom a fuso-t, tartós és egyszerűen felvihető. Adnak hozzá aplikátort is. Polírnál kelleni fog külön mikroszálas amivel visszatörlöd és fényesíted, nem jó ha másra is használod azokat.
-
chopin42
őstag
válasz
chopin42 #49364 üzenetére
Autósamponnak amúgy ez is jó: SONAX Autósampon koncentrátum 2L?
-
chopin42
őstag
válasz
weres78 #49363 üzenetére
Köszi. Igazából nyugodtan nézzetek gyökérnek, de a pumpás tartály nálam=habosító, szóval nem igazán vágtam, hogy nem ugyanaz a kettő. Egyébként sima kerti slaghoz is létezik valami, amit hozzá lehet csatolni? Illetve ismerőst megkérdezem, kell-e neki a mosójához, mert akkor megvenném a magasnyomásúhoz és ott hagynám nála, hogy használja, csere-bere alapon (én a gépet, ő a tartályt).
Mindenkinek:
Maga a mosás menete a következő, javítsatok ki, ha valami nem oké:
1, áztatás érintésmentes előmosóval (ehhez kell valami, amivel rászórom/fújom). Amit linkeltél, nekem tökéletes, nem értek hozzá XD
2, öblítés, majd kézi mosás samponnal, mosókesztyűvel: Sonax Rich Foam (ajánlot tlista)+Ultracoat Soft Touch Mikroszálas Mosókesztyű.
3, öblítés, szárazolás 1400-as törölközővel (Gamma Dryer XXL).
4, wax+valami, amivel felkenem: ebből perpill nincs ötletem, amiket az összefoglalóban találtam, eléggé húzósak. De ha sokáig elég, nem bánom. Skoda/VW ezüst, szóval világos kell.
5, ablakpucolás (Ehhez van bevált mosás, izopropil spray, szóval ezzel az eggyel megvagyok)
+1 műanyagok
Ha vigyázni akarok a waxra, lúgos cucc kell, ez helyes? Legutóbb (1 hónapja) került rá turtle wax, azzal kell bíbelődni vagy már rég tovaszállt? -
weres78
senior tag
válasz
chopin42 #49362 üzenetére
Szia!
Habosító szerintem teljesen felesleges (a kéziről beszélek, saját autóra). Helyette egy jó pumpás tartállyal próbálkoznék [link]. Nem innen kell megvenni természetesen, de ez nekem bevált, kb 6 éve használom, és napi szinten...
Előmosónak amíg nincs bevonat, van rengeteg jó. Hogy egyszerű legyen, mondjuk Koch Chemie Green Star. De ezer van még ami lúgos és jó...
Samponból sem nagyon tudsz rosszul választani. A drágább általában olcsóbb (kiadósabb) , és jobb. Inkább linkeld ami szimpi... Sok jó van.
Műanyag és gumi a Koch chemie Plast Star elég jó kintre, de büdös, belső emiatt nem annyira, bár "munkás" autókba ezt teszem, mert száradás után (24h) semmit nem érzek. -
-
chopin42
őstag
válasz
Gaborkik #49356 üzenetére
Elég a név a konkrét termékkel/google link is. Sajna nincs magasnyomású, csak akinél mosom, de nem tudom, milyen, és egyedül nem használható. Ezért kell a kézi cucc. Úgy értettem a best buyt, hogy kezdőnek is jó és pénztárcabarát. Plusz jó szárazoló és mosókesztyű. Havi max 2 mosás (kölcsönudvar, én panelban élek).
Amúgy az akkor miért nem reklám, hogy pl milyen ventit vegyek, és megkapja a bestbuy arctic p12-t tippnek. Mert az jó. Akkor az is reklám?
-
Petyal
tag
válasz
tibbike01 #49350 üzenetére
Más a kettő. A Spritz mattabb felületet ad, új vagy újabb szép állapotú autóra inkább ezt használnám. Főleg ha a küszöbökön a műanyag hibátlan.
Ha régebbi autó és fel akarod hozni a belső állapotát, akkor egyértelműen a Koch a jobb választás. A szinmélyitő hatása szerintem kiváló, tartós homogén felületet ad, illetve karcosabb műanyagot szépen eltűnteti a hibákat (azért ezt ésszerű keretek között kezeld)
Szatén felületet hagy, nem csillog, nem vásári az eredmény.Ha mégis mattot akarsz, akkor a Shiny Garage Interior Quick Detailer is egy opció.
-
j.bravo
addikt
válasz
z0d1@Ku$ #49354 üzenetére
Biztos túl jóhiszemű vagyok (szoktam), de a felső képnél én navigáció vagy hasonló tartójára gondoltam elsőre, ami nem volt elég stabil a szélvédőre tapasztva, vagy nem alkalmas/rossz helyen van a szellőzőrács, stb.
Jó kérdés amúgy hogy ilyenkor inkább valami brutál ragasztó a jobb (hátha leszedhető valahogyan, ha kell), vagy a csavar, mint jelen esetben is. -
Gaborkik
tag
válasz
chopin42 #49355 üzenetére
Kézi habosítóval jó nagy szívás egy egész autó kezelése, de nem lehetetlen.
Konkrét linkeket nem nagyon fogsz kapni, mert reklámozást kiáltanak és jön a szigor.
Általában ár/érték arányban a drágább termékek jönnek ki jobban, kérdés, hogy az autó állapota és a cél megéri-e neked az árat.
Én személy szerint Autoglym és Koch Chemie termékekkel elégedett vagyok azokban a feladatokban amire Te is keresel, a Gyeon talán egy szinttel feljebb van ezeknél, én most ismerkedem vele. -
z0d1@Ku$
senior tag
-
j.bravo
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest