- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Aktív témák
-
XoZ
aktív tag
A VRM hőmérsékletet szoftveresen nem tudod megnézni, mert nincs hozzá hőmérő dióda a nyákon (a referencia 4870-esek esetén pl. van).
Ha nem nagyon tuningolod, akkor szvsz nem lehet gond a VRM-mel, mivel gyárilag passzív üzemre van tervezve a kártya, tehát bírnia kell. Ha nagyon aggódsz, akkor esetleg megpróbálhatod úgy elhelyezni a 12 cm-es ventilátort, hogy fújja a VRM részt is (ha ez egyáltalán megoldható), vagy bordákat is ragaszthatsz a FET-ekre. -
XoZ
aktív tag
válasz
Marci6p #49199 üzenetére
Egyes játékok menüjében nincs korlátozva az FPS szám, ezért az náhány ezer is lehet, és így elég nagy terhelést jelent a videokártyának (fogyasztásmérővel kimérhető, hogy ilyen esetben nagyobb lehet az áramigény, mint a játék közben).
A tápcserét mindenképpen javaslom, itt egy lista a javasolt tápokról ár szerint rendezve:
- Gigabyte 460W (FSP beles)
- Corsair CX400
- Corsair VX450
Ezek közül mindegyik bőven elég a gépedhez, én a CX400-at venném, a VX550 feleslegesen erős, és ráadásul nem Seasonic beles, mint a fenti két Corsair. További tanácsokat a tápokkal kapcsolatban itt kaphatsz: [link]. -
XoZ
aktív tag
válasz
madgie #49018 üzenetére
Nekem is ilyen volt a dobozban, de ez nem is meglepő, mert a Powercolor oldalán a ref. hűtős kártya a már nem gyártott termékek között szerepel. A hűtés tehát nem kifelé fúj a házból, ezt egy kicsit sajnálom, viszont valószínűleg halkabb, mint a ref. lenne: egy 3 heatpipe-os borda van a kártyán, ami a RAM-okat is lefedi, és a közepén egy fordulatszám vezérelt kb. 8 cm-es ventilátor. Az idle hőmérséklet 50-55 fok, játékokkal terhelve 60-65 fok, tehát egy viszonylag szűk, és nem túl magas hőmérséklet tartományban mozog. A fordulatszám alapon 39%, ez lehetne egy kicsit alacsonyabb, mert 30% körül majdnem teljesen hangtalan lenne néhány plusz fokért cserébe, játék közben természetesen felpörög, de szerintem nem vészes. A GPU órajel minimálisan tuningolt a refhez képest (770 MHz 750 helyett).
-
XoZ
aktív tag
A Vantage eredményből úgy tűnik, hogy a processzorod nem megy maximumon a teszt alatt. Nézd meg azt, hogy felugranak-e az órajelek a maximumra a CPU-Z ablakban, ha fut valamilyen CPU terhelő program (pl. prime95). Ha nem, akkor állítsd maximumra a Windows energiagazdálkodási profilt, ha ez sem segít, akkor próbáld meg a BIOS-ban kikapcsolni az összes energiatakarékos funkciót.
-
XoZ
aktív tag
válasz
aginor #48548 üzenetére
A tesztek szerint különösen nagyobb felbontás esetén eléggé visszafogná:
- 4850 CF P35, P45, X38 és X48 chipsettel
- 4850 CF P45 vs. X48
- 4670 x16 vs. x4
- PCI-E 1.1 vs. 2.0 -
XoZ
aktív tag
válasz
mokkacsoki #48260 üzenetére
Mivel a tuning kihat a videokártyára, esetleg még az lehet a gond, hogy az alaplap megemeli a PCIe frekvenciát az FSB emelésével együtt. Ez akkor következhet be, ha a BIOS-ban automatán hagytad, és nem fixáltad le 100 MHz-re.
-
XoZ
aktív tag
válasz
kriszbon #48116 üzenetére
A program úgy tűnik nem kezeli jól a kártyádat, valószínűleg ténylegesen nem növeli az órajelet, ez úgy tudod ellenőrizni, hogy figyeled, emelkedik-e az FPS szám a teszt során. Esetleg még azt megpróbálhatod, hogy más programból emeled az órajelet (pl. CCC, Rivatuner), és úgy futtatod a stabilitás tesztet.
-
XoZ
aktív tag
válasz
BullKoxa #48103 üzenetére
Kezdésnek a CCC beépített Auto-Tune szolgáltatása mellett/helyett ezt a programot tudom ajánlani: GPUTool Community Technology Preview 1 (képek a programról: [link]). A program még nagyon béta, de nálam működött 4830-assal és 4850-essel Windows 7 és Vista x64 alatt. A főképernyőn a "Find Max" gombokra kell kattintani, ezzel külön-külön megkeresheted a maximális GPU és RAM órajelet, a végén érdemes mindkettő tuningját egyszerre is ellenőrizni (Test for Stability). A maximális órajel keresés automatán működik, 5 Mhz-enként emeli az órajelet, és közben vizsgálja, hogy volt-e képhiba a 3D teszt ablakban, ha igen, akkor visszalép. Végül érdemes lehet furmarkkal, de különösen játékokkal is tesztelni.
Magyar nyelvű leírás a programról köszönhetően arn fórumtársunknak: [link]. -
XoZ
aktív tag
válasz
megema #45980 üzenetére
Milyen felbontást használsz? 1900-as felbontásnál már jelentősebb különbség szokott lenni az 1GB-os kártya javára az újabb játékokban (persze nem mindegyiknél). Attól is függ, hogy megéri-e a csere, hogy mennyit kellene ráfizetni. Nekem éppen tegnap volt lehetőségem kipróbálni a GTA 4-et 1 GB-os kártyán (4830), és azonos beállításokkal néhány FPS-sel gyorsabb volt az 512 MB-os 4850-esnél, de a lényeg inkább az, hogy feljebb lehetett húzni a látótávolságot high textúrabeállítás mellett is úgy, hogy nem voltak eltünedező textúrák. Összességében sokkal nagyobb élmény úgy játszani, hogy nyugodtan forgolódhatok, és minden azonnal ott van a képen, nem késéssel jelenik meg, tehát ha a GTA 4 fontos, akkor meggondolnám a cserét.
-
XoZ
aktív tag
válasz
foreveryoung #44400 üzenetére
Nekem is az volt, de csak le kell venni a végéről a .txt kiterjesztést, tehát marad a következő: SapphireHD4870 1GB Toxic--RV770.bin
-
XoZ
aktív tag
válasz
foreveryoung #44390 üzenetére
-
XoZ
aktív tag
válasz
danilla #43275 üzenetére
A félreértés oka a megtévesztő elnevezés lehet: 4850/4870 esetén 3 hőmérsékletmérő szenzor van, de mindegyik a GPU-n belül, és annak különböző részein, a GPU-Z program elnevezései szerint: DISPIO, MEMIO, SHADERCORE. 4870 esetén van külön VRM hőmérséklet is (referencia kártya esetén), de a RAM-okat sajnos ott sem méri semmi. Ha jól tudom, jelenleg csak az ASUS speciális Matrix kártyáján van külön memória hőmérséklet mérés: [link].
-
XoZ
aktív tag
válasz
banderasz77 #43268 üzenetére
Nekem is ezt csinálja Rivatunerrel és 4850-es kártyával, viszont csak azután kezdte el, hogy bekapcsoltam néhány további monitorozást is a defaulton felül (pl. CPU órajel, hőmérséklet). Ezután már hiába kapcsoltam ki bármit, az ugrálás megmaradt. A GPU-Z-vel monitorozva nincs ez a másodpercenkénti órajel fel-le kapcsolgatás, viszont az látható, hogy néha még így is indokolatlanul felugrik az órajel (pl. ablakváltásnál) XP alatt, 64 bites Vista esetén nálam szerencsére "nyugodtak" az órajelek. Olvasd el katt777 írását, nála is volt ugrálás, és ATT használatával oldotta meg.
-
XoZ
aktív tag
Egy teszt a felmerült 4850-4870 különbségre a memória szempontjából, illetve a 4850-es memória sávszélesség igényére: [link] (német nyelvű). Ami látszik, hogy azonos effektív órajelen szűrőktől és tesztprogramtól függően kb. 10-30%-kal lassabb a GDDR5, a 4850-es GPU órajelen és eredeti memória órajelen járatott 4870-es pedig szűrők nélkül kb. 5%-kal, maximális szűrőkkel 20%-kal gyorsabb a 4850-nél szintetikus tesztprogramoknál, játékoknál már inkább csak maximum 10% a különbség (a tesztelt 1600x1200-as felbontás esetén).
szerk.: jó lett volna egy 750 MHz-es GPU órajelen járatott 4850-es is a tesztbe
-
XoZ
aktív tag
A felmerült vsync témához egy szerintem jó magyarázó cikk és egyben teszt: [link].
His 4870 IceQ4+ tesztek: Guru3D és Xbitlabs. A tesztek alapján sajnos ez a kártya sem sikerült tökéletesre, pl. a biosban nincs 2D mód csökkentett frekvenciákkal (hasonlóan a HIS néhány 3800-as sorozatú kártyájához), a hűtés is tulajdonképpen csak a GPU-ra illeszkedő bordában és a ventilátorban tér el a referenciától, és nem is túl halk.
-
XoZ
aktív tag
Hivatalosan nem, és a képeket megnézve nem látok rá nagy esélyt, hogy sikerül valahogy úgy átalakítani, hogy jó legyen (bár azt nem tudom, hogy pontosan melyik extreme van neked, 8800, 9800 vagy 2900): Arctic Cooling VGA hűtők. S1 vagy Twin Turbo jó (természetesen más gyártók termékei is, pl. Auras Fridge, Scythe Musashi), referencia hűtés esetén a piros fémlemezt megtartva az itt olvasott tapasztalatok szerint megfelelő lesz a VRM hűtés is: [link].
-
XoZ
aktív tag
válasz
butcher eu #40233 üzenetére
Ezen a képen láthatod, hogyan épül fel a referencia 4870-es hűtése: [link]
A RAM-okat és a VRM-et a nagy piros fémlap hűti, a magra pedig a rézmagos, heatpipe-os hűtőborda kerül. Hűtőcsere esetén (pl. AC Twin Turbora, Scythe Musashira) az itt olvasott tapasztalatok szerint a VRM a kritikus pont, sokan úgy oldották meg, hogy a piros fémlapot meghagyták (a sima pl. RAM borda borda nem mindig elég a VRM-re, főleg ha nem kap elég levegőt a ventilátortól). Ha jól tudom, vízhűtést tervezel, és nem teljes, hanem csak GPU blokkal, tehát ha nem túl nagy a blokk, elférhet a fémlap, de szerintem így is esélyes a VRM túlmelegedése ventilátor alkalmazása nélkül. -
XoZ
aktív tag
válasz
kispéé #40194 üzenetére
4850 esetén 3 hőmérsékletmérő szenzor van, de mindegyik a GPU-n belül, és annak különböző részein, a GPU-Z program elnevezései szerint: DISPIO, MEMIO, SHADERCORE. 4870 esetén van külön VRM hőmérséklet is, de a RAM-okat ott sem méri semmi. Tehát nálad feltételezhetően a MEMIO melegszik 125 fokra, ami a GPU szélén található: RV770 die shot. Ez azt jelenti, hogy rosszul érintkezik a hűtő (néhány lehetséges hibaok: nincs jól meghúzva a csavar, valami akadályozza a hűtőt a felfekvésben, nem jutott mindenhova elég hűtőpaszta), próbáld meg újra felrakni.
-
XoZ
aktív tag
válasz
butcher eu #40081 üzenetére
Ezek a képek alapján megfelelnek a követelményeknek, és láttam is már őket magyar webshopban (pl.: ip.n):
Club3D HD 4870 512MB GDDR5 Overclocked Edition
PowerColor HD4870 512MB GDDR5 -
XoZ
aktív tag
válasz
jorden06 #38172 üzenetére
3 fázis: ahogy én tudom, az van, amit te is írtál, stabilabb feszültség, kisebb melegedés (mert több alkatrészen oszlik el a terhelés), de ha nem tuningolsz, ez annyira nem számít.
Ha az S1-edhez a 8 memória bordán kívül további kis bordák is vannak, akkor azok jók lehetnek a VRM-re (ha van elég), ha nem, akkor vehetsz külön RAM bordákat, vagy pl. a Scythe borda kit lehet jó (itt 2500 Ft).Referencia kártya esetén nyilván nem számit neked a rajta lévő hűtés, viszont ahogy én látom, már alig kapni az 1 slotos hűtésű változatot, és általában nem is drágábbak a dual slotosok. A Gainward dual slot (nem GS) nyákja pedig megegyezik a GS nyákjával, tehát megkapod a 3 fázisú VRM-et olcsóbban, viszont a GPU nem tuningolt, és a RAM-ok is gyengébbek. A dual slot Sapphire sem drágább a sima 1 slotosnál, és ennél gyári VRM hűtöt kapsz.
Egy megjegyzés a dual slotos Gainward kártyákhoz: ha jól tudom, a hűtés egyik csavarján garancia matrica van, tehát a hűtőcserével a garancia elvesztését kockáztatod (természetesen más kártyánál is, de azoknál nagyobb az esély a nyom nélküli cserére, viszont az ilyen matricákat általában elég nehéz leszedni sérülés nélkül)!Tehát az én javaslatom:
- Sapphire Toxic + S1
- Gainward GS az eredeti hűtővel, esetleg a RAM és VRM felbordázása
- egyéb gyárilag jó hűtésű 4850 (HIS IceQ4, MSI Quad Pipe, ASUS Matrix, Gigabyte passzív + ventilátor) -
XoZ
aktív tag
válasz
Osynho #38093 üzenetére
Igen, de talán jobban húzható (a 3870-eseken lévő GDDR4 RAM-ok akár 2500-2600 MHz körül is mentek). Azonos órajelen én is azt feltételezem, hogy a GDDR3-as lenne a gyorsabb (viszont a GDDR4-nek kevesebb fesz kellhet, és így kevésbé melegedhet). És persze az is kérdés, hogy ha sikerül így húzni, az ér-e valamit (milyen sávszélességre van szüksége a GPU-nak, ami ugye felbontás és szűrő függő is). Sajnos ez mind csak feltételezés, találgatás, jó lenne egy teszt.
-
XoZ
aktív tag
Igazad van, a RAM tuningolhatóságot kihagytam, egyértelműen előny a GS és a Toxic 0,8 ns RAM-ja. Ilyen szempontból a Powercolor GDDR4-es kártyája lehetne érdekes, de még nem láttam, hogy ilyet árult volna valaki, és tesztet sem találtam.
-
XoZ
aktív tag
válasz
jorden06 #38069 üzenetére
Szerintem Toxic vagy GS, ebben a sorrendben. Azért tettem előrébb a Toxicot, mert azon gyárilag van RAM és VRM borda, tehát csak a GPU hűtést kell cserélned (nem írtad, hogy pontosan milyen AC hűtőd van, de az S1 biztosan jó rá). GS-en nincs RAM és VRM hűtés, ráadásul a VRM-je nem referencia szerinti, és eléggé össze-vissza vannak az alkatrészek, sok borda kell a lefedésükhöz (de ha nem lesz tuning, vagy ha kap elég levegőt a ventilátortól, akkor talán hagyhatod fedetlenül is, hiszen gyárilag is így van). GS előnye a magasabb, 700 MHz-es GPU órajel, szemben a Toxic 675 MHz-ével. Ártól függően persze a referencia is megérheti, vagy a Dual Slotos Sapphire, esetleg a Dual Slotos Gainward (ami referencia órajelű, és a GS-től eltérően nem hőcsöves a hűtése, de ez neked nem számítana).
Szerk.: ahogy elöttem is írták, további előny a GS-nél, hogy 3 fázisú a VRM (a referenciánál 2, és a Toxic is referencia nyákos), illetve akár a hűtéscsere is elhagyható.
-
XoZ
aktív tag
A videokártya RAM hibákhoz tesztprogram: Video Memory Stress Test. Azt nem tudom, hogy a program mennyire megbízható, de szerintem egy próbát megér. Gondolom olyan elven működik, mint a normál RAM-hoz való memtest: beleír valamit a memóriába, és ellenőrzi, hogy ugyanazt olvassa-e ki.
-
XoZ
aktív tag
válasz
kiss.a #36310 üzenetére
Sokszor feltett kérdés, ezért használhatod a keresőt is, a teljesség igénye nélkül a következők jöhetnek szóba: Artic Cooling S1 + venti, AC Twin Turbo, Auras Fridge + venti, GFX Chilla. Hűtőteszt: [link]
Vasinger!, jaja1981: A GTA4 topikban van olyan, akinek fut 4850-es kártyával: [link]
-
XoZ
aktív tag
válasz
katt777 #34809 üzenetére
4870-esből sajnos nincs IceQ: [link] (leszámítva a webshopok becsapós képillusztrációit
), gondolom azért, mert a referencia kifele fújó hűtéstől alig különbözik a 4850-esek IceQ hűtése, tehát azt nem volt érdemes rátenni. Olvastam olyan hírt, amely szerint nem is várható 4870 IceQ, pedig szerintem lehetne javítani ott is, pl. több heatpipe-pal.
-
XoZ
aktív tag
Lehet, hogy átugrottad az előző hozzászólásomat, amiben szinte az összes említett hűtőt tartalmazó teszthez van link: [link].
Mindenképpen körültekintően kell választanod a nem referencia nyák miatt, viszont találtam olyan hozzászólást, ami szerint Dual Slot-os Sapphire kártyára is rámegy az S1: [link], ami egyébként alighanem a legjobb ár/érték arányú hűtő, cserébe viszont jó nagy -
XoZ
aktív tag
-
XoZ
aktív tag
válasz
dangerzone #34524 üzenetére
Teszt 13 VGA hűtővel: [link]. Ár/teljesítményben az S1 a legjobb, itt a turbo modullal tesztelték, 12 cm-es ventillátorral valószínűleg még jobb mind hőmérsékletben, mind hangban. Amiben a Chilla és a Twin Turbo jobb, hogy nem kell ventillátorokat rábarkácsolni, valamint kisebb helyet foglalnak.
szerk.: ventillátort itt a PH-n is kaphatsz, szerintem jó áron vannak: [link]
-
XoZ
aktív tag
válasz
butcher eu #33803 üzenetére
Ebben az esetben szerintem csapj le rá
Ha jól tudom, a színét leszámítva teljesen referencia a nyák, tehát a referencia kártyákra tervezett vízhűtéssel sem lehet gond. -
XoZ
aktív tag
válasz
butcher eu #33800 üzenetére
Nekem ilyenem van, halknak nem mondanám (de ugye erre van megoldás, pl. AC S1, és ráadásul könnyű is feltenni, mert nem kell foglalkozni a RAM és VRM hűtéssel), idle hőmérsékletben sokkal jobb a referenciánál (nálam 45 fok), mivel folyamatosan 100%-on pörög a ventillátor (ez 1700-1800-as fordulatot jelent), terhelés alatt 70-80 fok. Gyárilag tuningolt változat, 675 MHz-es a GPU (625 helyett), és 2200 MHz-es a RAM (0,8 ns, 1986 helyett).
Néhány teszt: [link] [link] [link] [link] [link] [link]Az előző néhány hozzászólás épp arról szól, hogy ez a 33 ezres ár biztosan elírás (mostanában 50 ezer fölött volt), tehát mindenképpen érdemes minél előbb megrendelni, és reménykedni, hogy tényleg megkapod ennyiért.
-
XoZ
aktív tag
Sapphire 4850 Toxic 33 ezerért az iponban: [link]
Biztos elírás (szerintem 53 ezer akart lenni), de beírtam, hátha valakinek sikerül ennyiért megvennie. -
XoZ
aktív tag
A GTX270/290 miatt módosított RV770 GPU várható, ami magasabb órajeleken üzemelhet: [link]. Kiváncsi vagyok, megvalósul-e.
-
XoZ
aktív tag
válasz
Vasinger! #33608 üzenetére
Az oldal aljához közel van egy ilyen felirat "Optional Downloads", alatta pirossal egy link "Individual driver download packages, ATI Multimedia Center, Avivo™, and Korean full package", ezt megnyitva külön letöltheted csak a drivert (1 of 3) és a kiválasztott nyelvű CCC-t (2 of 3), más nem kell. Ezután telepíteni kell a drivert, majd a CCC-t. A közvetlen linket próbáltam ide beszúrni, de innen megnyitva nem működik, talán ha beírod a böngésző címsorba: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/gamesite/8-10_xp32-64_ccc_lang2_69563.exe (nekem úgy sem ment, gondolom session problémák miatt).
-
XoZ
aktív tag
válasz
KubanitoS #33200 üzenetére
Far Cry 2 és Stalker CS "optimalizált" driver: Beindult a DirectX 10.1 gépezet
-
XoZ
aktív tag
válasz
atesz00 #32880 üzenetére
kat777 kártyája is ilyen (felső kép), és elég részletesen kielemezte a weboldalán és a Logout blogjában: Sapphire HD4870 TotAll & BrutAll I. és Sapphire HD4870 TotAll & BrutAll II.
-
XoZ
aktív tag
Elvileg lehet szerezni, korábban már láttam itt az apróhirdetések között ([link]), illetve külföldi webáruházakban is van: [link], [link]. Gyakorlati beszerezhetőség már kérdéses, és ha nem lényeges a HDMI-n keresztüli hang, akkor szerintem nem is érdemes foglalkozni vele, egyszerűbb egy DVI-HDMI kábel.
-
XoZ
aktív tag
Ha a hangot is HDMI-n akarod átvinni, akkor a kártyához adott DVI-HDMI átalakítót kell használnod (feltéve, hogy volt hozzá, mert ha jól tudom pl. bizonyos Gainward kártyákhoz nem jár). Ez az átalakító annyiban speciális, hogy ha minden igaz a hangátvitelhez a nem használt DVI tüskéket veszi igénybe, tehát egy nem ATI-s átalakítóval, illetve DVI-HDMI kábellel nem lesz hang.
Ha nem kell hang, akkor elvileg mindegy, estleges minőségbeli különbségről sajnos nincs tapasztalatom, talán másnak van.szerk.: Logout írás a témával kapcsolatban: [link]
-
XoZ
aktív tag
válasz
Osynho #31522 üzenetére
Én már kipróbáltam a Toxic-ot 12-es ventivel, egy Noctua NF-P12 ventillátorral maximális 1300-as fordulaton (így is alig van hangja, főleg a VF900 ventijéhez képest): a hőfokok nem változtak a gyári ventillátoros verzióhoz képest, tehát úgy tűnik, hogy csak hangban lehet nyerni vele, illetve további előny, hogy több levegőt kaphatnak a memóriák és a VRM. Néhány hőfok adat (dispio/memio/shadercore, ezek mind a GPU-n belüli különböző ponton mért hőmérsékletek):
- idle ház oldallap nélkül: 40/50/50
- idle ház oldallappal: 45/55/55
- 5 perc "kímélő" furmark (640x480 4xAA, nem átnevezett exe): 70/85/85 (a legtöbb játék nem melegít ennyire, kb. 10 fokkal alacsonyabbak a hőmérsékletek) -
XoZ
aktív tag
4870-es kártya gyárilag AC Twin Turbo hűtéssel: Force3D Radeon HD 4870 Black Edition. Korábban valaki panaszkodott arra, hogy Twin Turboval nem megfelelő a VRM hűtés, sajnos a tesztben nincsenek VRM hőmérséklet adatok, de az látszik, hogy egy egyedi, elég méretes bordát használtak (memória bordák viszont nincsenek): [link].
Twin Turbo teszt (szintén VRM hőmérsékletek nélkül): [link]
-
XoZ
aktív tag
válasz
Danecay #30848 üzenetére
A referencia kártya 2 fázisú tápellátással rendelkezik, fázisonként 4 tranzisztorral, és ezek egysorban vannak, és ahogy a linkelt képed is mutatja, két bordával lefedhetők: [link]
A te kártyád 3 fázisú, és van rajta összesen 3x4=12 tranzisztor (+3 a memóriához), sajnos olyan elrendezésben, hogy nehéz lefedni: [link] (a linkelt képen egy Palit kártya van, de ha minden igaz, teljesen megegyezik a tiéddel). Én azt tudom javasolni, hogy minél többet próbájl felbordázni, és ha kimarad néhány, akkor kimarad, gyárilag sem volt hűtve, tehát elvileg bírnia kell, főleg, ha ahogy mondtad, fölé kerül a ventillátor (én is úgy tudom, hogy a több fázis miatt kevésbé melegszik ez a terület). -
XoZ
aktív tag
válasz
Danecay #30840 üzenetére
Én mindegyikre tennék. Nem tudom milyen bordákat használsz, de egy bordával valószínűleg több tranzisztort is le tudsz fedni (viszont a kis felület miatt gondok lehetnek a tapadással). Ha marad bordád, és elfér az S1 alatt, akkor még a nagyobb fekete kockákra (tekercsekre) is tehetsz, illetve a nyák más részén is lennie kell még tranzisztoroknak és egy kockának (ez a memória tápellátása, a képen a PCI-e tápcsatlakozó mellett van), erre is érdemes lehet rakni.
-
XoZ
aktív tag
válasz
kariad #30831 üzenetére
Korábban már linkeltem néhány jó hűtésű 4850-est: [link]
Az árakhoz 5-10 ezret hozzá kell adni
Egyéb változatok, amiknek a megítélése már vegyes hang szempontból:
- Sapphire Dual Slot
- Sapphire Toxic
- Gainward GS
- referencia kártya hűtéscsere nélkül -
XoZ
aktív tag
válasz
rup1u5 #30806 üzenetére
Warhead-et a lehet Vista alatt DX9-es módban futtatni, a parancsikont kell módosítani, az exe után ez kell: -dx9. Ha minden igaz, ez sima Crysis esetén is működik, és remélhetőleg jobban is fut így. És a Crysisnál sajnos tényleg elég nagy a különbség az XP-s DX9 és a Vista-s DX10 között FPS-ben (látványban alig)
-
XoZ
aktív tag
válasz
_Toka_ #30777 üzenetére
Igazad van, tényleg elírtam
Köszönöm a javítástHogy ne csak off legyek, a sávszélesség így számítható ki (a végeredmény GB/s):
(effektív órajel [MHz]) * (memória sávszélesség [bit]) / 8 / 1024
Az effektív órajel GDDR3 (és 2) esetén a valós órajel * 2, GDDR5 esetén valós órajel * 4.A fentiek alapján a 4870-es (referencia memória órajellel) memória sávszélessége:
3600 * 256 / 8 / 1024 = 112,5 GB/s
A sima 4850 sávszélessége:
1986 * 256 / 8 / 1024 = 62,0625 GB/s
A 4850 GS sávszélessége:
2200 * 256 / 8 / 1024 = 68,75 GB/sElnézést a matekóráért
-
XoZ
aktív tag
válasz
lala42 #30768 üzenetére
PCI-e 2.0 csatlakozó miatt nem érdemes új alaplapot venni, mert teljesítményben szinte semmit sem jelent a jelenlegi kártyáknál (Katt777 megelőzött
).
A Gainward oldalon lévő bandwith érték alighanem a memória sávszélesség akar lenni, ami a memória busz szélességétől (a 4800-as szériánál 256 bit) és a memória órajelétől függ. A 112 GB/s elírás, mert ez a 4850 GS-hez tartozik (ami GDDR5 és 4000 MHz-es), a sima 4850-nél 63 GB/s van, a 4850 GS-nél pedig az 1986 helyett 2200 MHz-es órajel miatt 70 GB/s körüli értéknek kellene lennie. Egyébként a GPU-Z is kiírja a tényleges memória sávszélességet, itt ellenőrizheted, hogy megvan-e a 70 GB/s. -
XoZ
aktív tag
Szerintem hátrányt nem jelent, mert elvileg a kevesebb memóriával rendelkező kártyák teljesítményének növelésére lett kitalálva, de tesztek nélkül nem lehet biztosat mondani.
A linkelt oldal inkább csak marketing szöveg, amely szerint a HyperMemory segítségével a kisebb méretű memóriával rendelkező kártyák azonos teljesítményt nyújhatnak a több memóriával rendelkező kártyákkal. Az eddig látott tesztek alapján viszont az 512 MB elég a 4850-es kártyáknak, tehát a lassabb rendszermemóriával történő kiegészítés feleslegesnek tűnik, de ismét csak azt tudom mondani, hogy ki kellene tesztelni.
Nekem a 256 MB-os 3850-esemnél volt bekapcsolt HyperMemory, és úgy tűnt, hogy folyamatosan foglalja a memóriát, mert a Sajátgép->jobb egérgomb->Tulajdonságok Általános fülön 3.5 GB memóriát jelzett (a 32 bites XP max. 4 GB-ot lát, és ebből lejön a videomemória: [link]). -
XoZ
aktív tag
válasz
p3rgam3nt #29993 üzenetére
GPU-Z a tényleges memóriaméretet írja ki: [link]
FÖNÖK-nek is ASUS kártyája van, nála is 1 GB-ot ír a CCC, és a hozzászólásában belinkelt képen látszik, hogy be van kapcsolva a HyperMemory: [link], lehet, hogy nálad is ez van. A HyperMemory-ról itt olvashatsz bővebben: [link], a lényege, hogy a rendszermemóriából egészíti ki a videomemóriát, elvileg teljesítmény növelés céljából. A Windows registryben ki lehet kapcsolni (persze csak saját felelősségre, elmentve az eredeti értéket), nálam a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ATI Technologies\CDS\0000\0\Memory ágon van a HyperMemory kulcs, és az értéke No (0x00000000). Esetleg ki is lehetne tesztelni, hogy ér-e valamit. -
XoZ
aktív tag
válasz
_Toka_ #29624 üzenetére
Természetesen én is így gondoltam
, tehát kisebb felbontáson 2.5 GHz-es órajel mellett nagy esély van CPU limitre, ezért hiába van egy gyors 4870-es a gépben, nem tudja kifutni magát, és az olcsóbb 4850-essel azonos FPS-t lehetne produkálni (ami persze a felhasználót a játékban magában nem biztos, hogy zavarja, hiszen ezekkel a kártyákkal jelenleg szinte minden játékban maxon is magas lesz az FPS, csak lehetne több is gyorsabb processzorral, vagy lehetne ugyanennyi olcsóbb kártyával).
Abban is igazad van, hogy hosszútávra inkább 4870, akár 1 GB memóriával nagyobb felbontás esetén (viszont ha valaki szeret félévente hardvert cserélgetni vállalva az ezzel járó nehézségeket és anyagiakat, akkor az aktuálisan optimális megoldást érdemes választani).
Tehát összegezve, a processzort mindeképpen érdemes feljebb húzni, a 4850 és 70 közötti választás pedig felbontás, processzor órajel és pénztárca függő, valamint a következő videókártyacsere várható időpontját is érdemes figyelembe venni (és persze még ezer más dolgot, pl. a referencia 70-esek jobb hűtését). -
XoZ
aktív tag
válasz
Rockybro #29178 üzenetére
A jó hűtésű 4850-esek:
- az előttem említett MSI Quad Pipe (a webshopoknál általában nem jelzik külön, ezért nem tudhatod, hogy ezt vagy a referencia hűtésűt kapod, itt a PH-n már láttam bontatlanul 33 ezerért is)
- HIS IceQ4 ez talán a legjobb, mert kifelé fúj, viszont 40 ezer körül van és viszonylag nehezen beszerezhető (különösen a gyári tuningos Turbo és TurboX)
- Gigabyte MC-1GH passzív, viszont ventillátor nélkül szerintem nem érdemes használni (venti nélkül akár 90-100 fokig melegszik, ára 40-45 ezer)
- referencia + AC S1/AC Twin Turbo/GFXChilla/stb. (35 ezer + a hűtés) -
XoZ
aktív tag
válasz
Mauzes #29151 üzenetére
Az első hozzászólásban van néhány bundle kép, általában DVI-HDMI átalakító, DVI-DSUB átalakító, TV kimenet átalakítók (SVIDEO, komponens), MOLEX-PCIE tápátalakító, crossfire híd, driver CD (+ egyéb CD-k, pl. játékdemókkal, 3DMark, DVD lejátszó).
Más: biztos volt már, de aki hűtéscserén gondolkodik, itt egy teszt 13 hűtővel: [link]
-
XoZ
aktív tag
válasz
Johnny Cage #29133 üzenetére
Az én Sapphire Toxicomon gyárilag ilyen van, és jobban lehűti mint a referencia hűtő (idle 45 fok, load 75-80 fok), viszont ennyi pénzért sokkal jobb hűtőket kaphatsz (4 heatpipe, jóval nagyobb felület, halkabb ventillátor), pl.: AC S1 (ehhez kell egy halk 12cm-es venti pluszban), AC Twin Turbo, GFXChilla
A gyári hűtő cseréjénél viszont figyelni kell a memóriák és a VRM megfelelő hűtésére is, ehhez az említett hűtők tartalmaznak bordákat (az S1-hez adott VRM hűtő nem jó a 4850-re, és csak 8 memória bordát tartalmaz, tehát itt külön venni kell plusz hűtőbordákat is). -
XoZ
aktív tag
Ha minden igaz, a hang csak a a gyári ATI HDMI-DVI átalakítóval megy, mert az ATI valószínűleg úgy oldotta meg a hangadatok továbbítást, hogy a nem használt DVI csatlakozótüskéket használta fel (tehát egy sima DVI-HDMI kábellel ezért nem megy át a hangsáv).
-
XoZ
aktív tag
A memóriaigény kártya, játék, felbontás és szűrő függő (értelemszerűen nagyobb felbontás és több szűrő több memóriát használ). A következő teszt szerint a jelenlegi játékok 99%-ánál nem számít a nagyobb memóriaméret 4850 esetén (még extrém felbontásokban sem): [link]
Persze ha nincs nagy árkülönbség, akkor a jövőre gondolva érdemes lehet a nagyobb méretet választani, illetve akkor, ha fullhd közeli felbontást használ valaki (de oda már kevés lehet a 4850). -
XoZ
aktív tag
Ez a kártya van olcsóbban is Ipon (egyébként a héten végig 32-33 ezer közötti áron volt, csak mára lett 35 ezer
és van olyan, aki nem ajánlja az Ipon-t (garanciális problémák - mint szinte mindenhol), de az áraik általában elég jók).
Egyébként maga a kártya ebben a fórumban olvasott tapasztalatok alapján hangos, valamint nincs memória és VRM hűtése (sőt olvastam olyat is, hogy viszonylag gyakori a memória meghibásodás ennél a típusnál).
Olcsó, viszonylag jó hűtésú 4850-esként a dual slotos Sapphire kártyát szokták ajánlani: [link] -
XoZ
aktív tag
válasz
KINIZSI #27124 üzenetére
Valamilyen erőforrásigényesebb vagy monitorozó program nem fut a háttérben? Nekem pl. akkor csinálja ezt, ha a RivaTuner (2.11) monitorozó részét futtatom (és akkor az is látszik, hogy a GPU órajele fel-le ugrál a 2D és 3D módok között) - igaz bekapcsoltam néhány nem default grafikont is (CPU órajel, hőmérséklet).
-
XoZ
aktív tag
válasz
Tomate #26939 üzenetére
Természetesen úgy értem, hogy a kábelét kihúztam (tehát nem kap áramot). Rivatunerrel pedig sajnos nem lehet szabályozni (és máshogy sem
), épp ez a gond vele, hogy 2D-ben is fullon pörög, és nem elég halk (játék közben nem érdekelne a hangja, mert azért nem olyan vészes).
-
XoZ
aktív tag
Csatlakoztam egy Sapphire Toxic kártyával (igen jó áron jutottam hozzá köszönhetően a Prohardveren hírdető fórumtársunknak
), a tapasztalatok a következők:
- 256 Mb-os 3850-ről váltottam, és elég jelentős a gyorsulás + végre szinte mindenhol bekapcsolhatom a 4x AA-t
- fél napig egy E2180-as processzorral tesztelgettem (tuning nélkül), így 7 %-kal volt gyorsabb a 3850-nél 3DMark06-ban (8600 vs. 8000 pont), persze 2.00 GHz-en még a 3850 sem volt kihajtva default beállításokkal
- cseréltem E8300 processzorra, a 3DMark06 pontszám szépen megugrott (még mindig tuning nélkül): 11905 (SM2.0: 5047, SM3.0: 6094, CPU: 2613)
- Crysis GPU benchmark (Windows XP, DX9, ultra high mod, és egy kis trükk: a felbontás csak 1280x720): Min: 22.77, Max: 49.98, Avg: 31.74 (E2180-as processzorral az átlag 25 fps volt, a 3850-es kártyával és E2180-nal 19)
A hűtésről:
- hőmérsékletek idle: 43 (dispio), 53 (memio), 53 (shadercore)
- 5 perc furmark után (kímélő beállításokkal, mert nem akartam rögtön kinyírni a kártyát: 640x480 4xAA, 8.9 catalyst, nem átnevezett exe): 70, 85, 84
- ahogy korábban már említették, a ventillátor folyamatosan 1700-1800-as fordulaton pörög, van hangja ("susogás" szerű, ahogy a levegőt átpréseli a lamellákon)
- kipróbáltam azt, amit már az előző kártyámnál is: kikötöttem a kártya ventillátorát, és alá raktam egy 12 cm-es Noctua ventit (1300-as fordulattal), a furmark hőmérsékletek a következőképpen alakultak: 72, 88, 86, tehát 2-3 fokkal magasabbak (igaz, közben a ház oldalát is feltettem), hangban viszont össze sem hasonlítható + a nagy venti jobban hűti a ramokat és az egész nyákot, persze az igazi egy S1 lenne -
-
XoZ
aktív tag
válasz
Tubai90 #25781 üzenetére
1 Font inkább 300 Forint körül van, így a HIS 4850 IceQ4 Turbo 40 ezer Forint (áfával), ami úgy egyébként nem rossz ár, figyelembe véve, hogy a sima 4850-esek 35 ezertől indulnak. Ezzel az árfolyammal számolva nálunk is szinte ugyanezek az árak (persze a beszerezhetőség más kérdés
)
-
XoZ
aktív tag
Van új RBE: TechPowerUp Radeon Bios Editor v1.13
Változások az előző verzióhoz képest:
* Added the checksum calculation method WinFlash uses because for some files, the checksums differ. See built-in-FAQ for more on this.
* Improved checksum balancing algorithm to capture this. This is a completely new method, so there might be some minor bugs, but it is guaranteed to not corrupt any file. Notify me on any strange behaviour.
* Added one-click update functionality for some 48x0 cards which corrects a well known "spin-up bug" and improves powerplay (power saving functionality).
* Added method for overdrive limit increasing. Still experimental, read built-in help text before using this. Power users only!
* Fixed bug with not properly displayed overdrive limits. -
XoZ
aktív tag
Újabb Sapphire 4850 változat megjelenése várható hamarosan az országban (nagyker árlistában már benne van, de még nem rendelhető): SAPPHIRE HD 4850 512MB GDDR3 PCI-E Dual Slot Fansink
Előnyök a referenciához képest:
- két slotos hűtés
- külön VRM hűtés
- olcsóbb ár
Hátrányok:
- a hűtés még mindig nem tűnik az igazinak, mert nem szabályozható (két eres kábel), és nem fújja ki a meleget a házból
- nincs ram borda
- referencia órajelek (625/993 MHz)
- kissé csúnya (főleg egy iceq4-hez képest)
- az áttervezett nyák miatt nem biztos, hogy cserélhető a hűtés (pedig a különálló VRM hűtés miatt jó alany lehetne, feltéve, ha elfér fölötte egy S1/Chilla/stb.)
Szerintem idle hőmérsékletben megveri a referenciát, de terhelés alatt félő, hogy ez is elérheti a 90 fokot (vagy ha nem, akkor gyorsan pörög a venti és hangos).
-
XoZ
aktív tag
Egyszer már bemásoltam ide gbors fórumtársunk remek és lényegretörő leírását a vsyncről, remélem segít: [link]
Más: megérkezett az országba a Sapphire 1 Gb-os és a Toxic 4850 verzió, ez utóbbinál kb. 7000 forint a felár a sima 4850-hez képest, ami a hűtést és a gyári tunungot figyelembe véve éppenhogy elfogadható (egy AC S1 vagy Chilla is + 4-6 ezer, az órajelek pedig 675 Mhz GPU, 2200 Mhz RAM).
-
XoZ
aktív tag
válasz
Sz.Miki #16096 üzenetére
Ha jól értelmezem amit írtál, akkor csak a 8.7-es CCC-t töltötted le és telepítetted (Option 2, 2 of 2), és a 8.7-es display drivert nem (1 of 2). Természetesen ez így nem jó, mert a display driver ahogy a neve is mutatja maga a driver, a CCC pedig csak egy felület, amin keresztül elvégezheted a driver beállításait (ezért egyébként nem is kötelező telepíteni). Tehát telepítsd a drivert is (valószínűleg a CCC előtt kell, ezért a biztonság kedvéért azt előbb szedd le, majd a driver után rakd újra), vagy töltsd le a teljes készletet (Option 1, ami a drivert és a CCC-t is tartalmazza), és akkor csak egy telepítés kell, ami egy menetben felrak mindent.
-
XoZ
aktív tag
válasz
dave93 #14927 üzenetére
Bekapcsolás: lehet driverben, illetve átalában a játékokban is. Driverben (angol catalyst control center 8.6 advanced view esetén): 3D->All Settings->Wait for vertical refresh (és itt always on, ha mindig be akarod kapcsolni).
Egy érthetőbb leírás, ami gbors fórumtársunktól származik (9600GT topic: [link]), bemásolom ide is, mert hasznos:"szóval, a vsync azt szabályozza, hogy amikor a VGA elkészül a képpel, utána mikor tegye ki a monitorra:
- vsync off esetén azonnal
- vsync on esetén akkor, amikor a monitor végzett az előző kép megjelenítésével (ezért, mivel mindig legalább 1 képet várunk a következő kép megjelenítésével, a maximális fps annyi lesz, amennyi a monitor frissítése, pl. 75Hz -> 75fps)mindkét megoldásnak megvan a maga baja:
- vsync off esetén általában a monitor felső felén az előző kép látszik, az alsó felén pedig az aktuális. ez kellően magas fps esetén elsősorban akkor zavaró, ha erősen változóak a fényviszonyok - a FEAR-ben pl. sok helyen baromi idegesítő a kép közepén ugráló vízszintes csík
- a vsync on egészen addig tökéletes, amíg a minimum fps a frissítési frekvencia felett van. ha időnként beesik alá, akkor a folyamatos 75fps-ből időnként 37.5 lesz, amitől lesz egyfajta rángató feelingje a játéknak. ez akkor a legrosszabb, ha 70 és 80 fps között mozog a játék, mert akkor egyfolytában váltogat 75 és 37.5 között.egyéni ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be jobban - engem pl. a váratlan fps-feleződések sokkal jobban kizökkentenek, mint a vízszintes csík, ezért kikapcsolt vsync-kel játszom."
Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- World of Tanks - MMO
- BestBuy topik
- E-roller topik
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux haladóknak
- További aktív témák...
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Xbox Ultimate előfizetések