Hirdetés
-
LOGOUT.hu
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
limpi
aktív tag
válasz Multibit #17199 üzenetére
Köszi, eddig így csináltam (néha PC-re dugva adtam ki rajtuk TRIM-et), de ezt akartam volna megspórolni! 😊
NVMe SSD-knél miért nem kell foglalkozni vele?
Lehet, akkor inkább olyat kellett volna vennem hozzá való rack-el. Igazából csak megszokásból vettem SATA-sat…
NVMe SSD-hez való rackek közül melyik a legajánlottabb (SATA-sból nekem az Axagon EE25-XA6 a kedvencem)?[ Szerkesztve ]
<:v)
-
kpityu2
őstag
A képessége elvileg megvan mert a Merlin alá telepíthető az fstrim és lehet discard opcióval mountolni. Meg kellene nézni parancssorból, hogy ha SSD van rádugva akkor hogyan mountolja és az fstrim szolgáltatás fut-e automatikusan.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
csixy
addikt
Linux alatt nem mindegyik 2,5" SATA Trim képes ház engedi át automatikusan az Fstrim parancsot, némelyik esetében meg kell tanítani a linuxnak hogy működjön az UNMAP és a Trimmelés.
Például épp az általad említett Axagon EE25-XA6 windows alatt trimmel, de viszont linux alatt automatikusan nem trimmel , de megtanítható neki.
Példák:
[link]
[link]
De például az ACT AC1510-es gyorsadapter átengedi minden további nélkül az Fstrim parancsot linux alatt is.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
limpi
aktív tag
Na, ezt nem tudtam, köszi!
Igaziból nekem akkor gondolom a router-hez olyan kéne, ami linux alatt is automatikusan trimmel, szóval nézem ezt az ACT AC1510-et...
Ez ugye windows alatt is trimmel és rendben "Szilárdtest-meghajtó"-ként látom majd a Meghajtók optimalizálásánál?De egyébként az, hogy linux alatt automatikusan trimmel, ugye nem jelenti egész biztosan azt, hogy az ASUS hivatalos router FW-je alatt is ezt teszi?
Ha mégis, akkor király.
(Ha lehetséges, akkor az új router-t a saját GUI-járól konfigurálnám, szóval hogy ne kelljen mélyebben belenyúlnom a lelkivilágába. Persze lehet, hogy ezt végül majd nem fogom tudni megspórolni...)
Azért SSD csatalakoztatása router-re tárhelyként gondolom egy elég gyakori use case, szóval csak megpróbáltak felkészülni erre ASUS-ék (ami nálam azt is jelenti, hogy kiadnak TRIM-et bizonyos időközönként, ha detektálják, hogy SATA-s SSD lett csatlakoztatva). De lehet, hogy csak én vagyok naív és ez őket különösebben nem izgatja.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Egy darabot megér. Keress rá a M .d.a M.r.t-nál. Vettem egyet. Erre a célra remélem, hogy be fog válni. Másik 3 háznak viszont élő linux alatt meg tudom tanítani a működést. Szóval sok huncutság van itten.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
MODERÁTOR
-
FOX888
tag
Asus RT-N18U routerhez hol tudnék hálózati tápegységet vásárolni.
Eredeti, esetleg jó minőségű utángyártott érdekelne. -
Multibit
nagyúr
válasz FOX888 #17213 üzenetére
Semmi speciális nincs a gyári tápegységben.
Két fontos adatát nézd meg az eredeti tápegységnek: feszültség (V), áramerősség (A)! Keress egy olyan tápot, aminek egyezik ezzel a feszültsége és az áramerőssége legalább akkora (azaz, nagyobb lehet, kisebb nem)! Ezenkívül a csatlakozó dugó külső és belső átmérője egyezzen meg a gyáriéval. Tömegével találsz megfelelőt. Sőt, létezik olyan is, amihez többféle dugóadaptert is csomagolnak. -
limpi
aktív tag
válasz Intruder2k5 #17212 üzenetére
Akkor király! 😊
Azt gondoltam, hogy esetleg az ÁSZF-be ütközik, mint tiltott reklámozás.
Itt torrent helyek és release-ek is említhetőek vagy azok azért nem?<:v)
-
limpi
aktív tag
Most telepítem RT-AX86U-t, eddig brutál jó!
Abban a szobában, ahol eddig RP-N12 kiterjesztés kellett, most nem hogy nem kell semmi, de még sokkal gyorsabb is! 😊A 2 db USB 3.0-ra kötött SSD-k tesztje jön, egyiken Download Master is lesz…
-
limpi
aktív tag
A Download Manager mögötti Transmission maradt a jó öreg v2.92 (14714).
Ez legalább tuti stabil és a TransGUI v5.18.0-val egész jól menedzselhető.
Úgy nézem a router CPU-jának meg sem kottyan a torrent-ezés.
Ellenben az 1 GB RAM-ot teljes egészében felhasználja (26-33 MB körülit hagy meg csak).
Valaki esetleg tudja, hogy ezt hogyan szabályozhatnám le úgy, hogy mondjuk csak max. 768 MB-ot használjon torrent-hez és 256 MB azért maradjon minden másra?
Vagy ne foglalkozzak ezzel és majd ő megoldja magának ahogy akarja?<:v)
-
limpi
aktív tag
További kérdésem, hogy annak, hogy az első ethernet port un. "gaming port", mi jelentősége? Mi jobb vele?
Van PS5-öm és XSX-em is és ezek egy switch-en keresztül csatlakoznak a router-re.
Ezt a switch-et dugjam akkor az első portra (most nem abba van)?
De azon a switch-en van még 6 másik eszköz is...[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Tök jól kezel két ugyanolyan rack-et, szóval felesleges volt aggódnom!
A leállítás műveletnél ugyan nem lehet őket megkülönböztetni:
Viszont ha az USB ikon fölé viszem az egeret, akkor a megjelenő buborék infóban szerencsémre jelöli, hogy melyiken van USB application és mivel nekem csak az egyiken van, emiatt mégis pont tudom, hogy melyik melyik:
Most már csak azt kell majd valahogy kiderítenem, hogy ezekkel az Axagon EE25-XA6 rack-ekkel akkor most alapból kiad automatikusan néha TRIM-et vagy tökre soha nem ad ki...[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
válasz Multibit #17219 üzenetére
Ezeket próbáltam, de sajna(?) mindig fullra kihasználja a RAM-ot.
Mondjuk lehet, hogy ez nem baj, ha jó a memória menedzsmentje.
(Én korábban RT-N18U-t is használtam így torrent-ezésre, abban csak 256 MB RAM volt, persze azt is fullra kihasználta. De mégis ment minden router funkció.)
Még tesztelgetem...<:v)
-
limpi
aktív tag
A CPU hőmérsékletéről hol mutat grafikont a hivatalos Asus FW?
Vagy ezt nem tudja?
Nem találom, pedig korábban fórumokban láttam ilyet (csak az lehet, hogy akkor nem hivatalos szoftvere volt)...UPDATE:
Például itt egy kép:
Vagy ezt csak az Asuswrt-Merlin tudja?
Azt egyébként érdemes felrakni? Miben jobb? És cserébe rosszabb valamiben, mint a hivatalos? Van arról valahol külön fórum thread vagy itt kérdezzek arról is?
UPDATE2:
Közben megtaláltam ezt a listát:
https://www.asuswrt-merlin.net/features
De azért kérdezném, hogy egy sima (nem linux guru) user-nek szerintetek érdemes-e felraknia?
(Nálam igazából csak a torrent-ezés a spéci, egyébként szokásos módon használom.)[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Hát, lehet, hogy torrent-ezni mégse az RT-AX86U-n fogok, mert ez a része semmiben sem fejlődött az RT-N18U-hoz képest sajna...
Csak akkor stabil a letöltés, ha limitálom kb. 5 000 KB/sec-re, afölött elkezd szörnyen szenvedni.
(A netem egyébként max. 25 000 - 30 000 KB/sec-et tud ténylegesen.)
Azt hittem, hogy az RT-N18U CPU-ja (1 mag) és RAM-ja (256 MB) volt csak ehhez kevés,
de ezek szerint az RT-AX86U CPU-ja (4 mag) és RAM-ja (1 GB) is az.
Vagy csak nincs optimalizálva ez az egész ASUS Download Master funkció.
(Ez utóbbi szinte biztosan igaz.)
Jól gondolom, hogy ezen a Merlin sem segít? Ezt engedjem el?(Egyébként a két rákötött SSD között 68 000 KB/s átlagsebességgel tud másolni, az elég szép.)
[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Az "normálisnak" számít, hogy elég gyakran kb. 3-4 percenként ezt írja a logba (RT-AX68U, legújabb 3.0.0.4.388_21709 FW-vel):
Dec 10 18:02:55 kernel: wl0: fatal error, reinitializing, total count of reinit's[11]
Dec 10 18:02:55 kernel: CSIMON: CSIMON[1.1.0] Initialization
Dec 10 18:02:55 kernel: CSIMON: M2M usr already registered ...
?
Működésbeli hibát nem tapasztalok.
Valamelyik külföldi fórumon azt írták, hogy a 2.4 GHz kikapcsolása eltünteti.
Egyébként hogy lehet a 2.4 GHz-et vagy az 5 GHz-et kikapcsolni? Nem találom.
Vagy a hivatalos firmware-ben az sincs?[ Szerkesztve ]
-
-
S.I
kezdő
[link]
Ha esetleg valaki merlin + entware alatt nem akar a qbit-tel szenvedni. Mert ha fel is mászik és stabil a webui akkor is csak szenvedés, ha a letöltés megy. Meg nem elég neki a transm. sebessége.
Nálam atomstabil a deluge, simán hozza a 250 megabitet egy ax56-on.
Mondjuk azért némi ismeret kell hozzá, hogy hova jelölje ki benne a letöltési mappát.[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Közben rájöttem, akkor romlik el az RT-AX86U-n a 2.4 GHz, amikor bedugom az USB 3.0-ba az SSD-t. Ezek szerint akkor még mindig nincsenek rendesen leárnyékolva az USB 3.0 portok. Azt hittem ezt már rég megoldották.
Az a baj, ha kikapcsolom a teljesen 2.4 GHz-et, akkor meg összehalja magát a régi RP-AC51 jelismétlő, az mindenképpen akar 2.4 GHz-et is az 5 GHz mellett. Totál gáz...
Már csináltam full factory reset-et is, majd újrakezdtem az egész beállítgatást, de a végeredmény ugyanaz lett. Még nyomozom mit lehetne tenni...Nálatok nem volt ilyen gond, hogy az USB 3.0 zavarta volna a 2.4 GHz működését?
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Küső tápos USB hub ??? .... ha létezik olyan
-
limpi
aktív tag
válasz victorhun7 #17240 üzenetére
Ezzel lehet, hogy segít az interferencián (majd kipróbálom), de akkor meg USB 2.0 sebességű lesz csak a csatlakoztatott SSD.
Pont azért vettem ezt a router-t, hogy a net és a Samba megosztás is gyors legyen.
Egyszerre gondoltam a kettőt...
Sőt, igaziból én mindkét USB 3.0 portjára dugnék egy-egy SSD-t (ez ment is egy ideig, de aztán egy idő után összehalta magát).
De akkor minek van rajta db USB 3.0 port, ha már egy is megkadályozza a 2.4 GHz helyes működését?![ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
De egyébként a 2.4 GHz már nem kell nekem, mert minden eszközünk tud 5 GHz-et.
Csak az a baj, hogy ház legtávolabbi végébe már nem ér el az 5 GHz,
szóval oda egy RP-AC51 repeater terjesztené ki (ez ment is tökéletesen 2.4 GHz-el az RT-N18U-val). Na most ez tud 5 GHz-et is, telepítéskor lehet is csak azt kiválasztani.
De aztán mégis teljesen megőrül, ha nem talál 2.4 GHz-et az 5 GHz mellett, fogalmam sincs miért. Holnap majd még nyomozom...<:v)
-
belashx
senior tag
válasz victorhun7 #17240 üzenetére
Igen, erre gondoltam.
limpi:
Nincs mese, kell egy NAS. :)
Régen nálam is routeren ment a letöltés, aztán vettem egy NASt, és minden faxa."Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
-
belashx
senior tag
válasz victorhun7 #17246 üzenetére
Nekem csak egy 6TBos hdd van benne. Akkor ez nagyon gáz?
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
-
limpi
aktív tag
válasz belashx #17245 üzenetére
Arról már letettem, hogy router torrent-ezzen.
De Sambázni sem jó, mert ahogy bedugom a tárolót az USB 3.0-ba, azonnal tűnik is el a 2.4 GHz-es SSID és kicsivel később logolja is a fatal error-t. Szóval nem csak interferencia van, hanem konkrétan összeomlik tőle a 2.4 GHz-es rész. Ha USB 2.0-ra váltok akkor újra jó amúgy.Kérdésem, hogy akkor miért rak az ASUS USB 3.0-t a router-re?
Vagy akkor egyértelműen fel kéne tüntetni, hogy USB 3.0 használata esetén a 2.4 GHz nem elérhető és kész...
Szóval ezt irogatja és szépen sorszámozza:Dec 10 23:46:53 kernel: wl0: fatal error, reinitializing, total count of reinit's[1]
Dec 10 23:46:53 kernel: CSIMON: CSIMON[1.1.0] Initialization
Dec 10 23:46:53 kernel: CSIMON: M2M usr already registered ...[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Érdekes, hogy viszont a régi RT-N18U-nak meg sem kottyan, ha ugyanazt az SSD-t rádugom az egyetlen USB 3.0-s portjára, pedig az 2.4 GHz only...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest