Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Digitális szalagokkal volt eddig dolgom, de az analóg is éppen ugyanúgy programozható. természetesen minden felsorolt igény könnyedén kivitelezhető.
A wifi lesz talán a megkomplikáltabb része, abban Janos250 az illetékes profi.Ami problémát okoz az a távvezérlő program. Na itt vagy készítesz magadnak egyet, vagy webserver-t futtatsz a mikrokontrolleren és HTTP alapon éred el bármilyen böngészőből, vagy keresel egy kész programot mondjuk Android-on, vagy ami tetszik.
Szimulátor nincs, úgy hogy én leadnám a rendelést Aliexpress-en. Mire ideér addigra kiművelheted magad a témában.
-
Janos250
őstag
Az én kommentem:
Színenként és szalagonként kell egy-egy FET, tehát összességében egy tucat. Ehhez kell valami panel, doboz, miegymás.
A fényerőt vagy úgy állítod, hogy szaggatod a jelet (PWM), vagy a FET részleges nyitásával fűtesz.
Az okosotthon témában sok androidos vezérlő megoldás van rengeteg dologra, egy része egész szép, de én ezeket nem használom/tam. Én szeretek saját WiFi/html megoldást használni.
Ahogy én csinálnám:
WS2812 RGB led, 810 Ft/m, 30 led/m. Én pár hete még 600-ért vettem, szépen múködnek, elég gyorsan be is érkezett.
link
Külön madzag van a tápnak, és külön a vezérlésnek. Kódok küldésével adjuk meg, hogy melyik szín milyen erővel világítson. Ami kódot egyszer kiküldtünk, az a táp kikapcsolásáig él, nem kell frissítgetni, csak amikor változtatni akarunk.
A vezérléshez használt madzag 3.3V-al is hibamentesen működik. Tápnak 5V kell, de kevesebbel is elmegy. A tévedésből rákötött 9V-ot egyszer régebben még elviselte, de a mostanában véletlenül ráadott 12-t már rossz néven vette.
A neten vannak rá programok, Teasüti gyakorlatban alkalmazza őket. Én nem ezeket használtam, mert túlbonyolítottnak találtam, én saját magam írtam rá egyszerűbbeket, ESP32-re (én mostanában mindenre az ESP32-t használom, mert olcsó. 2 ezer Ft alatti összegért gyors, 2 magos, sok szolgáltatással felvértezett kontrollert kapunk)
A több led használata a legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a pin számot váltogatod, mert minden megoldásban úgyis van egy változó, ami a GPIO számot definiálja.
Előnye, hogy ha a későbbiekben variálgatni akarod (pl. folyamatosan , akár pixelenként változó szín, fényerő), nem kell hozzá semmi hardver módosítás, csupán szoftver, arra meg azt írtad, ismered a C-t.
Van persze, az a távirányítóval vezérelhető led szalag is, valahogy bizonyára azt is lehet valahogy Arduinoról vezérelni, de annak az ára is közel van a WS2812-höz.Még utólag: ha wifi is van a tervek között, akkor kizárólag ESP8266, vagy ESP32 a mai világban. A net tele van régi, ma már elavultnak számító, drága, bonyolult megoldásokkal régebbi kontrollerekre, de - szerintem - nem érdemes energiát pazarolni rájuk. A korszerűbb olcsóbb, és egyszerűbb.
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Még egy kis kiegészítés:
"Van esetleg Arduino-hoz szimulátor?"
Nem tudom, lehet, hogy van, de az a lábak, prifériák kezelését biztosan nem tudja azokon a kontrollereken, amiket ma használunk.
"Elvileg van annyi analóg pin a cuccon, hogy akár egy negyedik szalagot is tudjak vezérelni."
Attól függ, milyet használsz. STM32-n, ESP32-n jóval több is, ha mindenképpen analóg megoldást keresel. WS2812-re digitális pin meg aztán végképp.
"Teszek majd MOSFETeket a szalagok meghajtásához, bár elvileg el kellene bírnia a kb 50cm-es darabokat."
Szerintem FET nélkül nem fogja elbírni az analóg ledet.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Horgász topik
- Ford topik
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs