Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

válasz Xpod #7823 üzenetére

Digitális szalagokkal volt eddig dolgom, de az analóg is éppen ugyanúgy programozható. természetesen minden felsorolt igény könnyedén kivitelezhető.
    A wifi lesz talán a megkomplikáltabb része, abban Janos250 az illetékes profi. :D

Ami problémát okoz az a távvezérlő program. Na itt vagy készítesz magadnak egyet, vagy webserver-t futtatsz a mikrokontrolleren és HTTP alapon éred el bármilyen böngészőből, vagy keresel egy kész programot mondjuk Android-on, vagy ami tetszik.

Szimulátor nincs, úgy hogy én leadnám a rendelést Aliexpress-en. Mire ideér addigra kiművelheted magad a témában. ;]

• Janos250

őstag

Az én kommentem:
    Színenként és szalagonként kell egy-egy FET, tehát összességében egy tucat. Ehhez kell valami panel, doboz, miegymás.
    A fényerőt vagy úgy állítod, hogy szaggatod a jelet (PWM), vagy a FET részleges nyitásával fűtesz.
    Az okosotthon témában sok androidos vezérlő megoldás van rengeteg dologra, egy része egész szép, de én ezeket nem használom/tam. Én szeretek saját WiFi/html megoldást használni.
    Ahogy én csinálnám:
    WS2812 RGB led, 810 Ft/m, 30 led/m. Én pár hete még 600-ért vettem, szépen múködnek, elég gyorsan be is érkezett.
    link
    Külön madzag van a tápnak, és külön a vezérlésnek. Kódok küldésével adjuk meg, hogy melyik szín milyen erővel világítson. Ami kódot egyszer kiküldtünk, az a táp kikapcsolásáig él, nem kell frissítgetni, csak amikor változtatni akarunk.
    A vezérléshez használt madzag 3.3V-al is hibamentesen működik. Tápnak 5V kell, de kevesebbel is elmegy. A tévedésből rákötött 9V-ot egyszer régebben még elviselte, de a mostanában véletlenül ráadott 12-t már rossz néven vette.
    A neten vannak rá programok, Teasüti gyakorlatban alkalmazza őket. Én nem ezeket használtam, mert túlbonyolítottnak találtam, én saját magam írtam rá egyszerűbbeket, ESP32-re (én mostanában mindenre az ESP32-t használom, mert olcsó. 2 ezer Ft alatti összegért gyors, 2 magos, sok szolgáltatással felvértezett kontrollert kapunk)
    A több led használata a legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a pin számot váltogatod, mert minden megoldásban úgyis van egy változó, ami a GPIO számot definiálja.
    Előnye, hogy ha a későbbiekben variálgatni akarod (pl. folyamatosan , akár pixelenként változó szín, fényerő), nem kell hozzá semmi hardver módosítás, csupán szoftver, arra meg azt írtad, ismered a C-t.
    Van persze, az a távirányítóval vezérelhető led szalag is, valahogy bizonyára azt is lehet valahogy Arduinoról vezérelni, de annak az ára is közel van a WS2812-höz.

Még utólag: ha wifi is van a tervek között, akkor kizárólag ESP8266, vagy ESP32 a mai világban. A net tele van régi, ma már elavultnak számító, drága, bonyolult megoldásokkal régebbi kontrollerekre, de - szerintem - nem érdemes energiát pazarolni rájuk. A korszerűbb olcsóbb, és egyszerűbb.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

• Janos250

őstag

Még egy kis kiegészítés:
    "Van esetleg Arduino-hoz szimulátor?"
    Nem tudom, lehet, hogy van, de az a lábak, prifériák kezelését biztosan nem tudja azokon a kontrollereken, amiket ma használunk.
    "Elvileg van annyi analóg pin a cuccon, hogy akár egy negyedik szalagot is tudjak vezérelni."
    Attól függ, milyet használsz. STM32-n, ESP32-n jóval több is, ha mindenképpen analóg megoldást keresel. WS2812-re digitális pin meg aztán végképp.
    "Teszek majd MOSFETeket a szalagok meghajtásához, bár elvileg el kellene bírnia a kb 50cm-es darabokat."
    Szerintem FET nélkül nem fogja elbírni az analóg ledet.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés