Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18172) Aryes válasza #70211840 (#18171) üzenetére


Aryes
nagyúr

egy belső felhúzó ellenállást HIGH értékre állítja az adott PIN-t. Én a nyomógombbal egy külső ellenálláson GND-re zárom

Nincs szükség ellenállásra, a belső felhúzó ellenállás önmagában is elég magas.

az analóg bemenetet használva nem lehet olyat csinálni, hogy a különböző gombok más-más ellenállás értékkel zárnak és a kapott feszültség értéket kiolvasva meg tudom mondani melyik volt az? Esetleg több gomb lenyomását is?

Minden további nélkül, de mivel - ha szeretnéd úgy megépíteni, hogy több gomb egyszerre lenyomását is ki tudd olvasni belőle - az ellenállásokat (illetve analóg bemenet esetén az egyes gombokhoz tartozó feszültség értékeket) a 2 hatványai szerint kell választani, 8-9 gombnál többet nem nagyon tudsz így bekötni. Példa kapcsolás ellenállás létrával (érdemes az azonos értékű ellenállásokból álló kapcsolást megépíteni, könnyebb összeválogatni az értékeket, illetve lehet készen is kapni ellenállás létrát).

A kis kondira gondolsz

Nem, én szoftveres debouncingra gondoltam, van egyszerűbb és elegánsabb megoldás, persze meg lehet oldani kondival is, de felesleges hely és alkatrész pazarlás, mert szoftverből teljesen jól meg lehet oldani. Ha mégis hardveresen szeretnéd megoldani, akkor a felhúzó ellenállás értékéből kell számolni a kívánt időállandójú (40-100ms közt szokás kapcsolótól és felhasználástól függően) RC tagot és ahhoz választani a kondit.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.