- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16629 üzenetére
"Egyszerűen csak profibbnak érezné ha ESP/STM-en futna..."
Nem az a lényeg a váltásnál, hogy "profibb"!
A korszerűbb technikára való áttérésnek az az elsődleges előnye, hogy megtanulod.
Évek múltával úgyis mindenből a korszerűbb jön elő. Én használtam a Z80-at. Ami akkor kellett, meg tudtam vele oldani, mert nem is gondoltam olyan dolgokra, ami azzal ne lett volna megoldható. Ma már nagyon nem szívesen dolgoznék Z80-al, pedig még valószínűleg kerülne 1-2 darab belőle, és vannak olyan dolgok, amit azzal is meg tudnék oldani.
A jelen problémára visszatérve: Az, hogy egy csomó minden hardverben meg van oldva, ha azokat az emberfia megismeri, azok azért hasznosak.
Továbbá a multitasking szisztéma is olyan, hogy nagyon sok mindent világosabban, áttekinthetőbben lehet vele megoldani. Mondok egy példát a saját dolgomból.
Hőmérő méri a hőmérsékletet (akár Z80-al is meg tudnám oldani, de nem teszem), és időnként WiFi-n átküldi egy másik lapra, ami mindenféléket csinál. Hogyan oldjuk ezt meg? Időnként lekérdezzük a ciklusban, hogy jött-e új adat, ha igen, akkor azt beolvassuk, és beírjuk, hogy onnantól kezdve azzal számoljunk.
ESP32-n: egyik task semmi mást nem csinál, csak megnézi, érkezett-e új adat, ha igen, akkor azt beteszi a globális változóba, így mindig automatikusan a legfrissebb adattal történik a további meló. Az "időnként megnézi" azt jelenti, hogy semmi más nincs egyik taskban, mint "megnézi", ha van beolvassa, majd delay. Ugyanis a multitasking esetén a delay nem jelenti azt, hogy ténylegesen várakozik, hanem, hogy a várakozás alatt egyszerűen nem megy rá a vezérlés arra a taskra, hanem fut a többi. Az már csak hab a tortán, hogy két mag van, és megválogathatjuk, ha akarjuk, hogy melyik task melyik magon fusson. Így ídőkritikus dolgokat lehet tenni önállóan az 1-es magra, ami meg ráér, az mehet minden a 0-ra. Ha meg nem akarjuk, akkor rábízhatjuk az oprendszerre, hogy válogasson, azaz egyszerűen használjuk a C++ thread-jét
Például:thread szal1(helloWorld1);
thread szal2(helloWorld2);Ha kell:
szal1.join();
szal2.join();
Ő majd eldönti, mit hova tegyen.
Ha ezeket megtanulod, akkor jössz rá, mire is használd. Evés közben jön meg az étvágy."- 8 db PWM értéket mérek digitális bemeneten
- 10 db PWM értéket írok ki digitális kimeneteken"Nem tudom, mennyire jól van a PWM a Megán megoldva, de STM-en, ESP32-n például igen kényelmesen, hardverből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest