Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Shyciii #6936 üzenetére

Talán másfél éve használtam F2FS-t, körülbelül. A tesztek már 5 éve gyorsabbnak hozzák ki akárminél, ennek a bullshitnek ne dőlj be. Tőlem felteheted, a mentő nem fog elvinni, de ne mondd, hogy nem szóltam előre. Persze nagy károkat sem okoz, egyszerűen csak lassabb, főleg ilyen betöltési időkben, fájlrendszer-ellenőrzéskor, trimkor. Egyértelműen érezni, hogy az ext4 fürgébb. Szekvenciális értékek meg nálam nem fontosak, mivel nagy másolásokat és fájlírásokat ritkán művelek.

Az az MX130 valóban nem egy nagy szám GPU, de egyes prociba integrált GPU-knál jobb lehet, kb. Vega8 szint. Erősen függ, hogy milyen Intel IGP-vel hasonlítjuk össze, mert azok is fejlődtek elég sokat generációról generációra. Bár ezt a „sokat” relatív fogalomként kell kezelni, mert egy kicsit is normálisabb dedikált asztali GPU-hoz képest így sincsenek fasorban sem. A mostani legújabb Intel GPU, az Iris UHD 630 kb. a GTX8800 szintjén van, ami egy 14 !!!!!! éves kártya. Az integrált AMD GPU-k kicsit erősebbek, kb. 2-3×-os a különbség, egy mostani AMD Vega 7 integrált laptop GPU kb. GT 740 szint, annál kicsit erősebb, ez már felzárkózás a 6 évvel ezelőtti szintre (bár erősebb asztali GTX kártyáknál inkább 8 évvel ezelőtti szint), 14 évvel ezelőtti szint helyett. Elvileg a Vega 11 egy kicsit erősebb, amit az asztali procikba integrálnak, kb. 1,5×, ezt elég nehéz belőni, hogy asztali GPU-ként minek felel meg. Főleg azért, mert benchmarkonként, játékonként, DX/OpenGL/Vulkan verziónként változik, hogy hol egyik kártya erősebb ebben-abban, hol a másik, vannak játékok, ahol egy átlagban egyenlő erejű kártya nagyon elhúz, driveroptimalizációk, játékoptimalzáció, több VRAM, gyorsabb fajta VRAM, vagy valami egyéb optimalizáció miatt nagyon fekszik neki, ezért nehéz a szinteket belőni.

Egyébként ez a Xorg-os példád is azt bizonyítja, amit írtam. Ilyen Zen installereket mellőzni kell. Olyanoknak készültek, akiknek nincs meg a tudása az Arch telepítésére. Neked megvan, fel tudod tenni kézzel. Kicsit hosszabb, kicsit lassabb, bár nagy rutinnal nem valami nagy idő.

Az viszont nem logikus, hogy leszedett driver mellett miért fogyasztott többet. Lehet valami mesa sw-render LLVMpipe drivert töltött be helyette, vagy nem tudom. Ilyet még nem láttam, hogy egy leszedett csomag nagyobb fogyasztást okozzon. De ezért is jó, hogy kézzel nekiállsz ezeket kikísérletezni, mert ezekből tanulsz, ezekből lesz rutinod, hogy milyen hardverhez milyen driverek, csomagok kellenek, így már kézzel is csukott szemmel fog menni a telepítés, csak felhúzod a csomagokat, és nem leszel semmilyen idiótáknak összeállított installerre rászorulva.

Új hozzászólás Aktív témák