- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Utoljára frissítve: 2024.03.06.
Légy szíves olvasd el mielőtt kérdezel!
Az összefoglalóban sok helyen a fórumtársak hozzászólásai vannak belinkelve, vagy az ő információik alapján írtam meg, tisztáztam le az adott információt. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #46192 üzenetére
Nem vagy hibás, de egy magyar fórumon egy angol link esetén az a kérés, hogy egy fél mondatban írjon az ember mellé egy megjegyzést szerintem nem olyan kérés, amit ne lehetne tiszteletben tartani. Semmiből sem áll, és segíthet azoknak akik nem beszélnek/olvasnak angolul.
Más: Észrevett már valaki fagyásokat CEC miatt? Mostanában jöttem rá, hogy a boxot simán le tudom fagyasztani, ha a TV távirányítójával vezérlem CEC-n keresztül. Elég bemennem bármelyik listába (filmek, sorozatok, zenék), és gyorsan scrolloznom, 2-3 fel-le scrollozás után elég stabilan kifagy az egész. Nem egyenként lépegetve, hanem tempósan scrollozva (folyamatosan nyomva tartva vagy nyomva).
Ha a saját távjával csinálom, akkor működik rendesen. (Well, nem teljesen, mert ha kitartóan scrollozgatok, akkor előbb utóbb saját távval is ki tudom akasztani, de így sokkal ritkábban.)Nem biztos, hogy Kodi probléma, mert az egész box leakad. Inkább kernel lefagyásnak tűnik...
-
peterk
senior tag
válasz
kenand #45992 üzenetére
Nem, de nagyon egyszerű csinálni.
Telepítsd fel a CE-t, engedélyezd a beállításokban az SSH-t, lépj be SSH-n (root/coreelec a usernév/jelszó), aztán add ki sorban az alábbi három parancsot:
1. systemctl stop kodi
2. systemctl stop eventlircd
3. ir-keytable -tAztán kapd elő a távot, és kezd el szép sorban nyomkodni a gombokat rajta. A képernyőre (az SSH konzol képernyőjére) ki fogja írni minden gombnál, hogy milyen számkódnak ismeri fel. Egy 0xXXXXXX formátumú számkódot fog kiírni, van amikor csak két számjegy (pl. 0x12), vagy amikor négy (0x1234), vagy amikor több. Ezt írd fel minden táv gomb mellé magadnak egy papírra. Aztán kapj elő egy sima szövegszerkesztőt, ami tud linuxos szövegformátumban is menteni. (pl. notepad++). Készítsd egy üres fájlt, nevezd el ahogy akarok (pl. magicse-remote-config, kiterjesztés nélkül), majd másold be az alábbiakat a fájlba, végül a sor elején levő számkódokat cseréld le azokra amiket felírtál az egyes gombokhoz. A számkódok mögötti szöveges kódokból rá lehet jönni, hogy mi melyik (KEY_NUMERIC_0 nyilván a "0" gomb, a KEY_DOWN a "le" gomb, stb.). Ha valamelyik szöveges kódhoz nem találsz távirányító gombot, azt a sort törölheted nyugodtan.
-----------------------------------------------------------------------
# Magicsee, type: NEC
0x2217 KEY_NUMERIC_0
0x2241 KEY_NUMERIC_1
0x2203 KEY_NUMERIC_2
0x2242 KEY_NUMERIC_3
0x2245 KEY_NUMERIC_4
0x2207 KEY_NUMERIC_5
0x2246 KEY_NUMERIC_6
0x2255 KEY_NUMERIC_7
0x2217 KEY_NUMERIC_8
0x2256 KEY_NUMERIC_9
0x2202 KEY_ENTER
0x2244 KEY_MUTE
0x2247 KEY_INFO
0x224e KEY_VOLUMEUP
0x2252 KEY_VOLUMEDOWN
0x2212 KEY_CHANNELUP
0x2211 KEY_CHANNELDOWN
0x224c KEY_FASTFORWARD
0x2254 KEY_REWIND
0x2251 KEY_PLAY
0x2208 KEY_RECORD
0x2250 KEY_PAUSE
0x221a KEY_STOP
0x2215 KEY_NEXT
0x2216 KEY_NEXT
0x220e KEY_PREVIOUS
0x2257 KEY_PREVIOUS
0x2206 KEY_UP
0x220a KEY_DOWN
0x2243 KEY_LEFT
0x2201 KEY_RIGHT
0x2202 KEY_OK
0x224b KEY_EXIT
0x2205 KEY_HOME
0x225b KEY_MENU
0x2210 KEY_ZOOM
0x220b KEY_MODE
0x2204 KEY_LANGUAGE
0x2214 KEY_SUBTITLE
0x225f KEY_RED
0x221e KEY_GREEN
0x225c KEY_YELLOW
0x221d KEY_BLUE
---------------------------------------------------------------------------Ha végeztél, mentsd el a fájlt, csatlakozz hálózaton a boxhoz, és a "configfiles/rc_keymaps" mappába másold be az elkészített fájlt. Utána pedig a "configfiles" mappában levő rc_maps.cfg fájlba írd ezt be:
---------------------------------------------------------------------------
* * magicse-remote-config (vagy aminek elnevezted a fájlodat)
---------------------------------------------------------------------------Ha nincs rc_maps_cfg fájl a mappában, akkor készíthetsz is egyet, vagy pedig lemásolhatod a rc_maps.cfg.sample rc_maps.cfg néven, és abba írd bele (utóbbi esetben vagy törölj ki mindent a fájlból, vagy tegyél kettőskeresztet minden sor elé, kivéve a fenti egy sort.).
Ennyi. Indítsd újra a boxot, vagy pedig lépj vissza az SSH konzolhoz ha még nyitva van (ahol a táv gombok kódjait felgyűjtötted), nyomj egy ctrl-c-t (hogy kilépj a kód olvasásból), majd add ki a következő két parancsot:
1. systemctl start eventlircd
2. systemctl start kodiÉs már működni is fog a távod.
-
peterk
senior tag
Pár hete vettem egy itt a topicban reklámozott 1G/8G-s X96-ot, csak CE-re. Androidot le is kapartam róla, ment rá a CE belső tárhelyre. Sokkal gyorsabb, fasza, el is fér a CE rajta. Viszont. Kb. egy hét után elkezdte csinálni, hogy Intenzívebb használatnál csontra fagy. Már odáig jutott a dolog, hogy a filmek, sorozatok között navigálva is megfagyott a képek, infók töltögetése közben. Időnként a hálózatot is eldobta. Megnéztem, friss indítás után is kb. 75C hőmérsékletet írt ki. Megfújtam hideg levegővel, rögtön leesett 60-ra, és az akadozó gép azonnal ismét villámgyors lett.
Úgyhogy fogtam a kütyüt, lepattintottam az alsó/hátsó borítóját (sima pattintósan van összerakva), és láss csodát, a chipen egy "hővezető párna" volt összesen, ami egy fém lappal érintkezett. Ez volt a "hűtés", no comment...
Leszedtem a fenébe a chipről a párnát és a fém lapocskát, és egy régi, dobozban porosodó integrált intel atomos lapról lekaptam a kb. 4x4 centis proci hűtőt. Egy kis hővezető pasztát nyomtam a chipre, és csak úgy simán rátettem bordát, majd jobb híján sima hajgumival - lol - "rögzítettem". A hajgumit simán csak körbetekertem a boxon, így odafogja a bordát. A bordára szerelt ventit be sem kötöttem, és a hőmérséklet így is leesett a 75C-ról 45C-ra. És hosszabb bekapcsolt állapotban sem megy 48-50C fölé, illetve ha megnyaggatom, akkor is 60 alatt marad. És a kis box atomstabil lett.
Úgyhogy rendeltem is rögtön aliexpressről egy ilyen, egy ilyen és egy ilyen blokkot, és hozzá egy ilyen ragasztós pasztát. Pár dolcsi volt az egész. Azért rendeltem több bordát is, mert az atomról lekapott blokk alapján a 4x4 centis is elfér, de kicsit elfordítva kell felrakni hozzá. Sőt, nem csak a chipet hűti, hanem lefedi a memória chipet is, így azt is hűti. Úgyhogy alapból ezzel próbálom majd meg. A két kisebb méretet azért rendeltem, ha valamiért mégsem sikerülne úgy rögzíteni a 4x4-est, hogy a hátlap visszarakható legyen. A rendelt paszta pedig nem csak hőt vezet, de ragasztós is, azzal szerintem külön rögzítés nélkül is oda fogom tudni rögzíteni a bordát. Nem lesz valami hűde erősen rögzítve, de nem is dobálom a boxot, a polcon csücsül. Elég, ha annyit kibír, amig bedugdozok minden kábelt rajta és berakom a helyére. Működés közben a hőtől már nem fog elengedni.
Lényeg a lényeg, hogy akinek fagyogat a box-a (X96, de nagyon hasonló lévén a többire is igaz), szedje szét, kapja le azt a semmire se jó "hővezető párnát" és fém lapot, mert semmit sem érnek. És tegyen rá egy ilyen 4x4 centi körüli blokkot, és máris meg van oldva a dolog, nem fog fagyni a kütyü. Igazából rendelni sem feltétlenül kell, mert ehhez az X96-hoz van IR kábel is. Meg lehet tenni akár azt is, ugyanúgy ahogy én csináltam, levesszük a hátulját a boxnak, és simán rá-hajgumizunk egy blokkot, aztán az egészet elrejtük fiókban/tv mögött. Én már csak a kíváncsiság miatt is, rendeltem blokkot és ragasztót, majd beszámolok róla, hogy azzal mire jutottam, ha ideér. Addig meg a box nálam is a TV mögé.
-
peterk
senior tag
válasz
Truman #44957 üzenetére
Sima BB2 ugye, nem a PRO?
A TV Center alkalmazás az tulajdonképpen egy előre felkonfigurált Kodi, semmi egyéb. Szerintem vagy azért nem megy, mert nem tudja első induláskor beállítani a sok előre felrakott addon-t (nincs net, nem elérhető már valami addon), vagy azért, mert ütközik valamivel (pl. ha saját magad is telepítettél valamilyen kodi verziót).
Ha mindenképpen ki szeretnéd próbálni, szerintem a beállítások/alkalmazásokban keresd meg és törölj minden adatot, cache-t, és szedj le minden saját magad által felrakott kodi verziót, reboot, és úgy próbáld meg. Nekem elindult ..... de lényegében használhatatlan, annyi szemét orosz / kínai streaming addont pakol fel, hogy nagyobb kínlódás kitakarítani, mint fel sem rakni és használni valamelyik letölthető változatot.
(Egyébként a gyári android rendszer szerintem maga a borzalom ezen a kütyün. Lehet rá szerencsére normálisabb custom firmware-t felrakni, amivel már egész jól használhatóvá válik.)
A box 912-es, ezért CE ajánlott hozzá. Én a gxm_q201_2g_1gbit.dtb -t használom hozzá - nekem ezzel tökéletesen megy. De vannak itt akiknek a gxm_q200_2g.dtb-vel működik jól. Valószínűleg mindegyikkel megy, de az is elképzelhető, hogy bár a márkanév és típus ugyanaz, de a boxok belül nem teljesen ugyanolyanok, akadnak kisebb eltérések. Szerintem próbáld az elsővel ("papíron" az való hozzá), aztán ha az netán nem jó, próbáld meg a másodikkal.
-
peterk
senior tag
Hmmm, jeleztem a geekbuyingnál, hogy az általuk küldött box hibásan érkezett meg, és erre most azt kérik, hogy küldjem nekik vissza...
Nooormális? Küldjek vissza egy 60 dolláros cuccot a fél világon keresztül? Mennyibe fog ez kerülni? Küldött már valaki vissza cuccot? Gondolom sima posta a legolcsóbb.
Vagy hagyjam a fenébe és forduljak a paypalhoz, hogy az eladó irreális dolgot kér?
(#44937) YxVs: Samsung Evo Plus 64GB
-
peterk
senior tag
A pár napja érkezett X96/1GB/8GB ócsó boxom napokon keresztül fagyogatott CE-el (a legújabbal is). Főleg 4K-s videónál, de más felbontásnál is előfordult, hogy elindítottam a videót/filmet és a box csontra fagyott. Bemásoltam belső tárhelyre a CE-t, és azóta teljesen stabil lett. Mindent visz, sokkal gyorsabb, és ami a lényeg, hogy nem fagy..
A használt microSD kártyám egyébként vadonat új volt, és márkás, jó kártya. A laptopomba téve hasít, és semmi hiba nincs rajta. A box olvasója viszont ezek szerint nem szerette.
Ha valakinél random fagyások vannak, ez is lehet egy ok a fagyásokra...
-
peterk
senior tag
Belső tárhelyre telepített CE-t lehet valahogy manuálisan frissíteni?
Az a tervem, hogy belső tárhelyre rakom a CE-t, de az automatikus frissítésben nem bízom, már kétszer akadt ki/fagyott le nálam. Működhet az, hogy kiírom kártyára az új verziót, berakom a gépbe és SSH/konzolból dd-vel átmásolom a szükséges partíció(ka)t? (Vagy mountolom és cp-vel átmásolom?)
-
peterk
senior tag
válasz
djnice #44835 üzenetére
Oh, my bad. Köszi, már értem.
Más. CE 8.95.1, a samba-n keresztüli másolás időnként elképesztően belassul. Külső HDD-re töltök le transmission-al, és ha minden OK, akkor 25-30MB/s-al tudok róla másolni, ami rendben is van. De van amikor érthetetlen okból leesik a sebesség 1MB alá, pár száz kb/s-ra. Mintha olvastam volna korábban erről a problémáról, de már nem emlékszem, hogy hol.
Van rá valami orvosság?
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #44832 üzenetére
Mármint NE a *_nand-ot, hanem a simát ugye? (Ha belső tárhelyre akarom telepíteni akkor is?)
zfzsolt: az ssh login meg is oldódott. A filerendszer csesződött el ("stabilak" ezek az mmc-s ext4-ek...). Átneveztem a mappát, beloginoltam - így már sikerült -, ext4 helyrepofozása, optware leszed, újrarak és most jó minden újra.
-
peterk
senior tag
válasz
ztsoft #44825 üzenetére
Az entware telepítése után átállítottam a root shellt bash-ra, és root könyvtárban vannak .profile, .bashrc fájlok is, amikbe tettem ezt-azt. Az a gyanúm, hogy azért nem tudok belépni, mert valami nem fut le rendesen (nem találja a fájlt, mappát, stb.)
De most, hogy mondod a fájl kezelőt.... teljesen hülye vagyok. Simán átnevezem a root mappát időlegesen file kezelőben, és ha ez a gond, akkor be kell tudnom logolni utána. Köszi!
Más. Megjött az a jóárasított X96 nekem is. (Az a pár hete linkelt 1GB, 8GB, S905X-es kis kütyü valami 20 dolcsi volt, köszi annak aki linkelte). Gyorsan kipróbáltam, minden oké vele. Röhej, de még a gyári androidja is jobban tetszik, mint a BB2 gyári rendszere, annak ellenére, hogy ezen egy 6-os őskövület van.
De mindegy, mert törölni fogom, ez CE only box lesz. A kérdésem is ezzel kapcsolatos. Bootoltam MMC-ről 8.95.2 CE-t, a gxl_p212_1g.dtb -t használtam, CE honlap szerint ez a hozzá való. Még nem teszteltem, de szépen elindul, működik, felteszem jó lesz.
Namost, látok ebből a dtb-ből még gxl_p212_1g_g9sx.dtb, gxl_p212_1g_lepotato.dtb, gxl_p212_1g_nand.dtb, gxl_p212_1g_slowemmc.dtb verziókat is. Ezekről tudja valaki, hogy miben is térnek el? A nevek alapján vannak tippjeim, de inkább megkérdezem. Ha a belső nand-ra akarom majd telepíteni - ez lesz a történet vége, ha kipróbáltam MMC-n és megy -, akkor használjam inkább a *_nand verziót?
-
peterk
senior tag
válasz
peterk #44630 üzenetére
Erre valakinek ötlete? (#44630) peterk
-
peterk
senior tag
Nekem is van egy nyűgöm közben CE alatt. A távoli SSH bejelentkezés elcsesződött. Putty-t használok, a login prompt rendesen megjelenik, be is tudok jelentkezni, de bejelentkezés után azonnal be is záródik a putty ablak. Olyan gyorsan, hogy elolvasni sem tudom, hogy mi lehet a gong. Tudom valahogy "resetelni" a root logint egyszerűen? Van fent entware (az install entware scripttel), és a root mappa a storage/opt alatt van - ha jól emlékszem
, mert megnézni ugye éppen nem tudom
).
A CE egyébként rendesen működik ... bár boot idején kiír valami hibát a corelec boot képernyőn, a bal felső sarokban megjelenő coreelec + verzió sor alá. Holnap megnézem, hogy pontosan mit. Lehet, hogy valamit nem tud mountolni? (vagy remountolni?)
-
peterk
senior tag
válasz
Digitalis #44626 üzenetére
Lehet, hogy a box nem érzékeli jól a TV lehetséges felbontásait. és valami olyan felbontásban próbál bootolni, amit a TV-d nem támogat.
Bootolj be androidba monitorra csatlakoztatva, aztán android settingsben állítsd be a felbontást valamilyen fix értékre. Valami sztenderted válassz, 1080p, vagy 720p, stb. Aztán kapcsold ki a boxot, tedd rá a TV-re és nézd meg úgy, először android alatt. Ha úgy megy, akkor CE/LE alatt is mennie kell.
-
peterk
senior tag
válasz
Skyner #44555 üzenetére
Kodi 19-től? Még a Kodi 18 is csak béta állapotú, szerintem a 19-ről még maximum tervek lehetnek
Másrészt nem a kodi támogatás a lényeg - az csak egy lejátszó program -, hanem a linux támogatás. Ha a linux kernel támogatni fogja, akkor a Kodi is menni fog. Persze az ilyen embedded Kodi disztribeknél a kettő "egybeforr", de a mostani CE esetén is az a fontos, hogy mit lehet a 3.x kernellel tenni (és esetleg majd a 4.x kernellel a jövőben).
Egyébként pedig ezek a lejátszók, ha egyszer működnek, akkor alkalmasak lesznek még jó ideig média lejátszásra. Legalábbis a támogatott codecek, formátumok, stb. még jó ideig használhatóvá teszik. Annak lehet esetleg gondja, aki a Kodiban rengeteg addont használ, mégpedig olyan addont, amit rendszeresen frissíteni kell. (Ált. online streaming addonok). Azoknál előfordulhat, hogy régebbi Kodira már nem frissítenek majd valamit. Normál - hálózatos, letöltős, külső tárolós - lejátszásra még hosszú évekig alkalmas lesz szerintem.
-
peterk
senior tag
válasz
Skyner #44551 üzenetére
Nem az LE-ről (LibreElec) olvastad ezt az infót? A Libre egy ideje felhagyott az amlogic támogatással, és az új mainline kernel irányába fordultak. A CoreElec viszont kifejezetten (többek között?) az amlogicos boxokra fókuszál, én nem tudok arról, hogy szándékukban állna felhagyni vele. Az S912-re az a driver amit említettem, sosem létezett.
Mostanában tűntek fel próbálkozások, úgyhogy egy halvány remény van, hogy lesz belőle valami. Állítólag elég sok minden működik már. De ha lesz is belőle valami, az még odébb van, hogy megjelenleg mondjuk a CE (illetve a CE alatti kernel) kódjában is. (Fejből most arra sem emlékszem, hogy ez a 3.x kernelre vonatkozik, vagy a 4.x kernelbe fejlesztik .... ha fejlesztik.)
Az S905X kevesebb maggal rendelkezik, és ha jól tudom a grafikus mag is más benne. És igen, olyant csak 100-as LAN-al láttam eddig. Támogatottságra én nem tudok különbségről, az is tudja a 4K-t, HDR, codeceket, stb. Lehet (sőt valószínű), hogy valami különbség van, mert mégsem ugyanaz a chip a kettő, de nem olvastam még olyant, hogy valami ami "fontosabb lenne" nem ment volna a 905X-en. Most LE/CE/Kodiról beszélek, az android részről nem tudok semmit, nem ismerem.
-
peterk
senior tag
válasz
Skyner #44541 üzenetére
A BB2 "androidos fele" egy botrány szerintem. Nincs ugyan összehasonlítási alapom, úgyhogy lehet, hogy nem rosszabb, mint a többi, de ha a többi is ilyen, akkor mind botrány.
Persze ízlések és pofonok, de engem azonnal kiakasztott, mind a felület, mind a kezelhetetlenség. Egér nélkül pl. nem lehet normálisan használni, amikor ez egy "TV box". Nonsense. Plusz a csomó előtelepített sz*r applikáció stb. Szerencsére találtam rá android TV-s custom romot, amivel már android oldalról is elviselhető a felülete, a működése, stb. Így már elégedett vagyok vele.
CoreElec alatt maga a lejátszás nálam eddig teljesen probléma mentes, szép a kép, minden lejátszott amit próbáltam, kadencia helyes, váltja a felbontást, kiküldi a hangot, jól kezelhető. Volt egy gondom egy ideig, újraindítás után nem akart elindulni, csak "CE recovery mód" és néhányszori újraindítás után, de egy ideje megszűnt a probléma. Az a gyanúm, hogy ennek valamelyik CE addonhoz lehetett a köze, valami túl korán v. későn töltődött be. Ettől eltekintve minden más oké. Illetve ..... én nem vagyok elégedett az UI sebességével. Android alatt sokkal "folyékonyabb" a Kodi menü, mint Core alatt. Ez az itt kapott infók alapján a S912 driver ellátottsági hiánya miatt van (nincs rá natív linuxos framebuffer driver). A lejátszást ez nem befolyásolja, de az UI sebessége nem az igazi. Ezért vettem is egy S905X-et, csak Kodizni, mert azon - szintén itt kapott infók alapján - az UI sebessége gyorsabb, folyamatosabb. A BB2-t pedig megtartom "hibrid" boxnak, a hálóba - ott nincs "okostévé" -, így ott is tudok majd android alól youtube-ozni, böngészni, ha meg filmet akarok nézni, átbootolok CE-be.
A húgoméknak viszont inkább egy 3GB-ost vennék - ezért is érdeklődöm az előbbi postban linkelt lejátszóról -, mert nekik csak android alatt jól jöhet a plusz 1 GB ram.
-
peterk
senior tag
válasz
Skyner #44544 üzenetére
Azért választottam ezt, mert akarok a családba egy android only boxot, S912-est és éppen ez volt a 3GB/32GB-osok közül akciós
(Azért android only, mert a húgomék abszolút casual felhasználók, nem érdekli őket a 4K, kadencia helyesség, hangminőség, stb., Nekik egy android sokkal megfelelőbb, ismerik, tudják használni a szokásos dolgaikra - youtube, twitter, facebook, bongészés, játékok - és mellé nekik elég egy sima vlc film lejátszásra. És azért S912, mert erősebb, mint a 905x, stb. És android alatt nincs driver probléma.)
Köszi Csicsóka, akkor elindítom a DOA, money back folyamatot. És akkor rendelek is egy másikat. Ezútta EU raktárból, és inkább onnan ahol a BB2-t is vettem, az hamar megjött. Ezt próbálta már valaki? Vélemény? Most EU raktárból akciósan 57 dollár. S912, 3GB ram, 16GB flash, a spec alapján nekem jó lenne .... ha a box nem egy szemét.
-
peterk
senior tag
Két hónap után végre ideért a R-TV-BOX-S10-em a geekbuyingtól. Kibontottam, rádugtam TV-re, monitorra és se kép se hang. A boot logót sem látom. Próbáltam másik HDMI kábellel is, ráadugtam ugyanoda, ahová a BB2 van beüzemelve, ott sem mukkan meg. Próbáltam másik hálózati adapterrel, azzal sem ment. Egyszerűen a HDMI port meg se nyikkan, a TV "nincs forrás" üzenetet ír ki, tehát jel sem érkezik semmilyen.
Érdekes módon, firmware-t frissíteni lehet rajta a fogpiszkálós, PC-re dugós módszerrel USB burning tool-al. A gyári legutolsó firmware-t simán ki tudtam írni rá, sikeresen. De ennyi, azzal sem nyikkan meg. A kék led kigyullad az elején, és ez az összes reakció. Mint mondtam, boot logó sincs.
Szóval nem táp, nem HDMI kábel, a kábel be van dugva jól, firmwaret lehet frissíteni, de a HDMI kimenet meg se nyikkan. Szerintetek van értelme még megpróbálnom valamit, vagy könyveljem el, hogy kuka és kérjem vissza a pénzt?
-
peterk
senior tag
válasz
ztsoft #44224 üzenetére
Ezzel itt a system.new.dat fálj átalakítható system.img formára, és kiírhadó dd-vel. Próbáltam, működik (bár én TRWP-vel írtam, ki, de az mindegy szerintem).
Persze lehet, hogy csak akkor, ha a system.new.dat is teljes, és az enyém teljes volt. Ránéztem erre a firmware fájlra, és nekem a leírás alapján ez is teljesnek tűnik, de nem töltöttem le.
Viszont találtam egy ilyent az xda developers-en. Ez egy custom firmware, ha jól látom ez is OTA update-et használ, de mivel ez customer firm, szerintem teljes lehet a system ebben. Úgyhogy lehet, hogy ezzel jobbak az esélyek. Ebből is ki lehet szedni az image-eket, a system dat-ot átalakítani a fenti toolal system.img-re, is kiírni dd-vel. Mit gondolsz?
rooney8: Az image kiírása dd-vel nem egy nagy vaszisztdasz, ha CE/LE egyébként működik kártyáról. Csak felmásolod az img-eket egy pendrive-ra (vagy akár a microsd kártya adat partíciójára hálózaton keresztül), és dd if=blablabla of=blablabla bs=blablabla. ztsoft meg tudja neked pontosan mondani, hogy mit kell beírni .... ha ez így kiírható. Szerintem igen.
-
peterk
senior tag
válasz
rooney8 #44183 üzenetére
Ha a recovery-ben van ota update, akkor szerintem igen. Egy próbát megérhet. Másold ki a recovery.img-t az OTA update zipből a kártya gyökerébe, és fogpiszkálós módszerrel bootolj be recovery módba. Ott pedig ha van ota update opció (elvileg kell lennie), akkor nyertél.
-
peterk
senior tag
Van itt olyan fórumtárs akinek van 905X-es és 912-es boxa is, és használja a Coreelec/Liberelecet mindkettőn? Az érdekelne, hogy az UI sebessége milyen a kettőt összevetve? A 912-vel lejátszáskor teljesen elégedett vagyok, de az UI sebessége elég lassú. Android alatt feltelepített Kodi alatt sokkal "folyékonyabb" a navigálás. Arra tippelek, hogy a driver hiánya okozza, ezért is kérdezem, hogy vajon 905X alatt, amihez jobb a driver támogatás vajon milyen az UI?
-
peterk
senior tag
válasz
Adamo_sx #43996 üzenetére
"Én kicsit több, mint egy éve 49e Ft-ért vettem a Gen8 Microservert. Igaz, azóta kapott egy Xeon procit, meg 16 GB memóriát, és virtualizálva fut rajta egy OMV NAS gyanánt, egyebek mellett és nagyon elégedett vagyok vele (csak NAS-ként használva persze bőven elég lett volna az alapkiépítés). Ettől függetlenül simán elfogadom, hogy van akinél nem hiányzik a NAS. Anyósomnál például csak egy külső merevlemez van rádugva a TV boxra, neki ez tökéletesen elég."
Szerintem, ha NAS-ról van szó, számít a pénz és elég a 4 lemez, akkor ennél nincs jobb megoldás. Szinte mindig kapható a Microserver valamelyik verziója akciósan (pl itt most 52 ezer bruttó), és egy XPENology-val (majdnem) teljes értékű Synology NAS varázsolható belőle 15 perc alatt. File megosztás, letöltés (gyári appal, vagy akár transmissionnal), itunes szerver, dlna szerver, vezérli a kamerákat, backup készíthető rá, otthoni cloud szerver lehet belőle, menthető rá a háztartás összes telefon, tablet, laptop, pc-je, stb.
NAS-ként tényleg csak akkor van értelme routerrel, vagy ilye android boxokkal játszadozni, ha vagy tényleg csak az abszolút minimumra van szükség, és nem bosszant, hogy instabil, lassú, stb. De akkor meg egyszerűbb egy hordozható külső HDD és rádugni éppen arra az eszközre amiről lejátszunk. Ha központi tárhely kell, akkor NAS, ennyit megér.
-
peterk
senior tag
-
peterk
senior tag
Mecool BB2 (sima).
Érdekes, mert gyári firmware-el is ugyanezt csinálta. Gyári reset, tök szűz minden, letöltök egy launchert, beállítom, működik minden jól, aztán reboot és visszamászik a gyári launcher. Időnként csak pár percre, elindítok egy programot, majd kilépek belőle, és bejön az új launcher, de a gyári hátterével
Ezt csinálta a gyári firmware-el és az új custom firmware-el is, pedig ebben elő telepítve van 3 különböző launcher és direkt feature, hogy lehet választani. Kiválasztani ki is tudom, de csak rebootig. Utána visszaáll az alap.
Ilyen bug nem létezik két teljesen különböző firmware-ben is. Úgyhogy az a gyanúm, hogy valamit csinálok ami miatt ez történik, csak azt nem tudom, hogy mit.
A kikapcsolás/bekapcsolás-ra tippelek talán. Talán nem "jól" kapcsoltam ki először átállítás után, és attól maradt ilyen. Valami cache vagy hasonló. Semmi más ötletem nincs, nagyon idétlen egy hiba...
-
peterk
senior tag
Hogyan lehet rávenni ezeket a boxokat, hogy ha lecserélem az alap launcher-t, akkor jegyezze is azt meg, és azt is indítsa el? Azon túl vagyok, hogy a beállításokban állítsam be. Természetesen be van állítva, és újraindítás után mégis a gyári launcher indul. (Annak ellenére, hogy ha bemegyek a beállításokba, ott továbbra is az van amit beállítottam.)
Valami cache-nem takarodik ki, vagy miért lehet ez?
-
peterk
senior tag
válasz
SunMount3r #43817 üzenetére
Nem tudom, nézz körül azon az orosz fórumon, van külön topicja a M8S Pro-nak is. Minden topic nyitó posztjában fel vannak sorolva a firmware-ek. Keress vagy hasonló nevűt, vagy esetleg Xiaomi vagy Mi Box 3 nevűt, mert egy lényegében annak a Mecool BB2-re átvarázsolt változata. A box is MiBox 3-nak látszik telepítés után a playstore-ban, stb. A TV-s playstore-os netflix nem megy, de az az alap firmware-en sem megy, úgyhogy mindegy is. (A sima telefonos/tabletes verzió működik, de ahhoz kell egy légegér, vagy valamilyen egér/bill, mert nem távirányítóra optimalizált.)
Játékot csak egyet próbáltam, valami űrbeli lövöldözős platform játékot szedtem le, az egyik elsőt amit a play store felajánlot. Csak kipróbálásra tettem fel. És felraktam az asphalt nitrot-t, ami a TV-men is alapból rajta volt, az is megy. Nem egy fps bajnok, de játszható.
Engem egyébként a gyári firmware első bekapcsolás óta rendkívül idegesített. Béna, gyatra felhasználói felület, tele hibával, előtelepített és kiirthatatlan sz*rokkal, és semennyire sem konfigurálható felülettel. Kényelmetlen az egész box kezelése, a launcher nem cserélhető le, mert állandóan visszavált (szét kell hekkelni hogy ne csinálja), stb. Szóval, ha android alól kellene használnom, már rég kukában lenne, mert egy sz*r.
Ez a custom rom teljesen újjá varázsolta, élmény navigálni, programot indítani, telepíteni, stb. Teljesen távirányítóra van szabva az egész ... (eleve android TV-s az alap).
-
peterk
senior tag
Akit érdekel, Mecool BB2-höz (nem pro, hanem sima, 2/16-os) találtam végre egy kellemesen használható Android TV-s romot a ruszki pda oldalon, "Frankenstein Evolution 2.2" néven. Itt a link, a 2.2 verziót töltsd le. Simán kiírható USB burning tool-al a szokásos módon.
Túl sokat még nem teszteltem, de amit eddig próbáltam az korrektül működött. Ezen sem megy a legfrissebb youtube kliens, csakúgy, mint a TV-men (Sony android), úgyhogy gyanítom itt a youtube android TV-s kliensével lesznek gondok. A benne levő alap verzió viszont simán megy (a 4K is). HDR-t viszont ez a kliens nem tud. Emiatt még mindig a smartyoutube appot javaslom (rá lehet keresni) az HDR-t is tud, kipróbáltam, szépen kimegy a TV-re is HDMI-n. A gyári távval jól működik, a ki/be kapcsolás és az egér mód gomb is megy. Alapból rootolt, és a google féle Android TV launcher mellett még másik két launcher is választható, könnyedén menüből. Szóval egész jól megcsinálta a készítője, majdnem olyan feeling, mintha a Sony TV-men dolgoznék. Sideloadolni pedig itt is mindent lehet.
A boot logoja viszont borzasztó.
Értem én, hogy reklámozza magát az illető, de legalább valami ízléses formában tenné, nem egy ilyen hányadékkal.
Úgyhogy aki felrakja ezt a romot, javaslom rögtön cserélje is le a logo.img-et. Felraktam ide egy Mecool BB2-vel működő TRWP-t, ide pedig a gyári firmware-ből a sima Mecool boot logót. (TRWP-vel csak ki kell írni a logo.img-et a logo partícióba. 1 perc.)
-
peterk
senior tag
Nem akarok beleszállni a vitába srácok, de ez az adok kapok csak el fogja bizonytalanítani azt, akinek segíteni akartok.
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #43577 üzenetére
A központi adatbázis addig volt jó, amíg én diktálhattam, hogy mi történik.
Azóta, hogy a lurkók nagyobbak lettek, és elkezdtek ők is filmeket, sorozatokat nézni, leszedegetni maguknak a megnézni valót, azóta nyűg lett, mert eléggé eltérőek lettek az igények. Voltak "balesetek" is, amikor sikerült beletörölni az adatbázisba, stb. Úgyhogy az lett a vége, hogy mindenki használja a sajátját úgy, ahogy akarja. A nappaliban levőben meg profilok vannak mindenkinek.
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #43574 üzenetére
Persze. Sőt felépül a TCP/IP stack is. Van egy rendszer mentésem kb. 3/4 telepítéskori állapottal, azzal jó. Utána nem szeret valamit, de nem egyértelmű, hogy mit, mert elvileg már minden addon fent van azon is. Csak lényegében a skin konfigurálás és a media library scannelés nagyobb része hiányzik, plusz 1-2 apróság. De nem feltétlenül a skin maga a probléma, lehet, hogy valamelyik, immár menübe rakott addonon - menü elem, widget - hasal el. Vagy a full beolvasott media libraryn valamelyik library widget. Nincs kedvem keresgélni, túl sok meló lenne megint beállítani a menüt és bescannelni a library-t. Inkább induljon újra 3x.
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #43555 üzenetére
Tudom, hogy nem frankó, ezért is írtam amit írtam
A probléma az, hogy nem a hardver és nem is a kodi nem frankó. A hardver is az, működik minden rajta, és a kodi is az (ill coreelec is az), mert szűzen 100-ból 100-szor bebootol. Bekonfigurálva van gondja, és csak a bootolással. Ha sikerül bebootolnia, akkor onnantól már stabilan megy. Felteszem az lehet a gond, hogy os v. kodi szinten valami később v korábban indul a kelleténél. Nincs "szétkonfigurálva" a gép, sem agyontelepítve mindenfélével. Minden lejátszóra ugyanazt rakom fel (transmission, youtube, nfl gamepass, wake on lan, és a kedvenc skinem + több profil + média adatbázisok), ez már eléggé kialakult az elmúlt X évben mióta xbmc-t majd kodit használok. És minden működik is jól, a log is "tiszta", úgyhogy maguk az addonok rendben vannak. Ebből gondolom, hogy valamelyik addon betöltése, esetleg a médiatár (ami nálam elég nagy) inicializálása, stb. történik előbb/később, mint kellene.
Nincs ebben rendkívüli, ezek a lecsupaszított, embedded oprendszerek azért nem full blown linux rendszerek. Érzékenyek arra, ha USB, hálózat, wifi, stb. indul egyszerre, és mellé akármilyen - előre nem tudtható - addonok is töltődnek. Az init rendszer nem elég robusztus ehhez, bele lehet szaladni abba, hogy valami ütközik, nem jó időzítéssel tölt be, stb. Én éppen belefutottam.
(Nem véletlenül van "recovery" mód a coreelec-ben. Ha nem lenne rá szükség, akkor felesleges lenne.) Nem probléma, csak ezt én nem nevezem olyan stabilnak, mint egy full linux rendszer, ahol ilyen egyszerűen nem fordulhat elő.
-
peterk
senior tag
válasz
akela91 #43544 üzenetére
A PRO is jó, csak felesleges
Én nagyon hasonló konfigurációt használok (synology NAS-októl játszom le, gigás vezetékes hálón keresztül) és a sima Mecool BB2 teljesen oké erre a feladatra, CoreElec-el. A PRO-t sem fogod jobbnak érezni CoreElec-el. (Az Androiddal lehet, ezt nem tudom.)
Egyébként ezek a kütyük azért tapasztalatom szerint stabilitásban, sebességben (az UI sebességére gondolok) nem érnek fel egy x86-os atom-os/celeronos mini gép, linuxra telepített kodi stabilitásával, sebességével. Nekem van egy saját építésű ilyenem (mini itx alaplap, onboard atom proci, passzív hűtés, és az egész egy alig nagyobb házban, mint ezek az androidok). Az - nomen est omen - "atom" stabil
És villámgyors az UI is.
A BB2 viszont UI-ban lassúcska, ha nem az alap skinnel van használva, testre van szabva a menürendszere, stb. Nem mondom, hogy zavaróan lassú, de lassú, főleg, ha váltok az egyikről a másikra. És emellett a stabilitás is csak so-so. Nálam a lejátszással szerencsére nincs gond, megy minden flottul, de nem mindenkinél ez a helyzet. Nálam ha elindult és betöltött, akkor napokig elmegy minden gond nélkül, bármit le is játszik. De időnként előfordul, hogy pl. szétesik az UI, újra kell indítani. Ez sem zavaróan gyakori, de megesik. A másik lejátszón soha. Namost, kb. egy hete körülbelül azt csinálja, hogy újraindításkor nem tölt be a CoreElec elsőre. Újraindul, megjelenik a CoreElec logó, tölt egy ideig, majd ismét újra indul. Ezt megcsinálja 2-3-szor, végül bejön a "coreelec recovery mód", ami lényegében csak annyi, hogy átnevezi a .kodi mappát .kodi.FAILED-re és így "szűzen" töltődik be. Ha ekkor újraindítom, akkor viszont már betölt rendesen. Van kodi crashlog, nézegettem, hogy mi lehet ami miatt nem tölt be elsőre, de nem tudtam rájönni. A "windowing system" nem töltődik be, ami ezer ok miatt lehet. Valószínűleg valamilyen addon (vagy a skin amit használok) lehet a ludas, de nincs kedvem trial and errorral találgatni, hogy melyik. Elég idő volt beállítani...
Na ilyent a mini itx-es, ubuntura telepített kodi sosem csinált. Az a hosszú évek alatt jó, ha talán 2-szer akadt ki. De, az nem tud 4K-t, HDR-t, stb. sajna, ez a kis android box meg igen. Azért a vége a történetnek úgy érzem ismét az lesz, hogy ha lesz olyan mini itx-es alaplap, ami integrált procival és grafikus vezérlővel, passzív hűtéssel tudni fogja az új formátumokat (úgy értem hardveresen), akkor röpül az android box és jön vissza az x86-os lejátszó. Normál linuxxal, saját telepítésű kodival..Az majd ismét atom stabil és villámgyors lesz.
-
peterk
senior tag
válasz
FAQtyA #43465 üzenetére
Regisztráció nélkül nem tudom hova tudnád feltenni a fájlt. Miért akarod regisztráció nélkül? Onedrive, gdrive, és 100 hasonló nem jó?
Nekem is ilyen Mecool BB2-m van, és a több éves használt, tönkrement laptopból kiszedett nem is SSD, hanem sima HDD-ről USB-n keresztül a 180mbit/s-os killa sample lefolyik a képernyőről, olyan simán megy. Alap beállítással, szűzen felrakott Coreelec 8.95.0 alatt. Nem létezik, hogy egy tizedolyan bitrate-ű fájl ne menjen, hacsak nincs valami gond vagy magával a fájllal, vagy pedig az SSD-vel (vagy a ssd box-szal, stb.)
-
peterk
senior tag
válasz
FAQtyA #43317 üzenetére
Az advancedsessingsben a buffermode-ot állítsd 0-ra, ha USB-ről akarsz 4K videózni.
Ezeknél az amlogic boxoknál CE/LE alatt veheted nyugodtan ökölszabálynak is, hogy ha feltelepíted teljesen szűzen, akkor mindenféle konfigurálás nélkül menniük kell USB HDD-ről a 4K filmeknek. Sima, 2.0 USB-vel is.
Ha nem megy a 4K alapból - értsd kép sincs, vagy nagyon akad, vagy le sem játssza -, akkor ott valami nem beállításbeli gond van. Nem jó a CE/LE verzió, nem jó a dtb.img, nem jó az USB kapcsolat (nem hajtja meg eléggé a vinyót, rossz a kábel), stb.
Úgyhogy szerintem állíts vissza mindent alapbeállításra, töröld (vagy másold el) az advancedsettings fájlt, és próbáld meg úgy. Mennie kell.
-
peterk
senior tag
válasz
BullZeye #43287 üzenetére
Ignoráld az előző postomat. Ez lesz a legegyszerűbb neked, ez amlogic arm-ra fordított hyperion service addonként:
https://github.com/CoreELEC/addons/tree/master/9.0/Amlogic/arm/service.hyperion
-
peterk
senior tag
válasz
BullZeye #43281 üzenetére
A kodi fórumon van egy topic, hogy hogyan lehet openelec alá betenni a hyperiont. Ha jól láttam van x64 arm build is valamelyik postban, nem is kell lefordítani. Ha az nem jó, akkor fordítani kell egyet. A leírást adaptálhatod coreelecre. Nem kell a root filesystembe írni semmit. Nem tudom entware alól milyen gcc támogatás elérhető, úgyhogy ha fordítani kell, talán egyszerűbb egy normál ubuntu boxon cross fordítani armra.
(De beteheted a root filesystembe is. A rootfs egy squashfs image - tömörített filerendszer-image -, amit ki tudsz csomagolni, belerakni azokat a fájlokat amiket szeretnél, majd visszacsomagolni. És csak berakod system.img-ként a helyére. A hyperionhoz mindenesetre nincs ilyesmire szükség ahogy beleolvastam a fenti topicba.)
(A hyperiont egyébként nem próbáltam, nem tudom mennyire stabil, stb. Csak az infót osztom meg, tapasztalatom nincs.)
-
peterk
senior tag
Harmonyval nem érdemes a lejátszó típusának megfelelő távhoz ragaszkodni. Érdemesebb inkább egy MCE távot ráprogramozni, az sokkal több gombot használ és a kodiban is kifinomultabban be van állítva. Például hauppauge wintv 150MCE. Ez egy sok éves TV kártya, MCE kompatibilis távval, rengeteg media specifikus gombbal (pl. direkt input választás - film, zene, képek, live tv -, felvétel, csatorna váltás, stb). Én ezt használom kodihoz már évek óta. A mecool-ommal is azonnal működött CE alatt.
-
peterk
senior tag
válasz
junkpod #43194 üzenetére
Gondolom a különbség azért van, mert az egyik a 17-es, a másik a 18-ashoz készült skin, és eltérően működnek. Én a helyedben szétnéznék a kodi forum Aeon Nox topicjaiban. Ott valószínűleg meglesz a válasz. Ha tényleg megváltozott a logika, valaki már biztosan rákérdezett a miértre és hogyanra.+-
-
peterk
senior tag
válasz
vargalex #43195 üzenetére
Megnéztem, nekem mutatja (CE 8.95.0), de nem mindig. A gyűjtemények kb. 80%-ánál látom a filmek listáját, kb. 20%-nál nem. Nem tudom mi hiányozhat neki. Talán próbáld befrissíteni az információt, hátha segít.
Én egyébként Estuary 2 MOD-ot használok, az az alap skinnek a felturbózott verziója. Abban látszik az összes gyűjteményemhez a filmek listája. Ne kérdezd, hogy itt miért és az alapban miért csak a 80%-nak látszik, mert nem tudom.
-
peterk
senior tag
válasz
Mano66 #43120 üzenetére
Ha már ennyit levelezgettél, akkor én nem fogadnám el a pontokat. Közölném velük, hogy kérem vissza a 3GB-os(nak hirdetett) és a 2GB-os webshopbeli árkülönbözetét. Utóbbit küldték, utóbbinak az árát vagy hajlandó fizetni.
Ha nincs különbség a kettő között árban, akkor hagyd a fenébe, fogadd el a pontot. Hacsak nem azért vettél 3GB-ost mert tele akarod rakni android alatt appokkal, és kell a 3GB. CE/LE-hez nem kell.
-
peterk
senior tag
válasz
ShadeWolf #43005 üzenetére
Ha a NAS-ra akarod a felvételeket rögzíteni, akkor szerintem érdemesebb a TV szervert a NAS-ra telepíteni. Az az xpenology-s gép biztos, hogy erősebb hardver, mint a lejátszó. Így leveszed a terhet a lejátszóról, és a felvételek sem hálózaton utaznak, hanem a szerveren helyben rögzítődnek. A médialejátszóra pedig csak egy TV klienst teszel.
(#43015) Lacko66 : Ez azért van, mert a CE/LE alapértelmezett remote.conf-jában egy csomó más táv csomó IR parancsa is be van állítva, nem csak konkrétan az a táv, ami az eszközödé. És valamelyik másik táv kódja pont megegyezik a TV távod gombjának IR kódjával. Ki kell törölni a fölösleges távokat, és minden bizonnyal megjavul a dolog. Milyen boxod van pontosan? Ha megmondod, itt biztos lesz olyan valaki, aki megmondja, hogy melyik táv kell hozzá. De ha más nem, akkor én megnézem neked.
De azt is csinálhatod, hogy belépsz SSH-n, fogod a /usr/lib/udev/rc_keymaps/libreelec_multi_amlogic fájlt - ebben az összes amlogic táv elvileg benne van - és átmásolod valamilyen másik néven (mondjuk "myremote") a /storage/.config/rc_keymaps mappába:cp /usr/lib/udev/rc_keymaps/libreelec_multi_amlogic /storage/.config/rc_keymaps/myremote
Utána a /storage/.config/rc_maps.cfg.sample fájlt nevezd (vagy másold) át rc_maps.cfg névre, és írd be ezt a sort:
* * myremoteKezdődjön csillaggal, aztán valahány space, még egy csillag, még egy halom space, végül myremote. És mentsd el a fájlt.
Aztán megnyitod a myremote fájlt - amit odamásoltál feljebb -, és szép sorban kitörölöd belőle a különböző távok kódjait. Minden táv egy kettősketeszt és utána a neve sorral kezdődik (pl. "# rc6_mce"). Lesznek egyértelműek (pl. xbox360, stb.), azokat egyből törölheted. Amiben nem vagy biztos, azt hagyd benne. Aztán indítsd újra a boxot és próbáld ki. Ha még mindig veszi a jelet, akkor próba szerencse alapján törölj ki még egy távot. Minden alkalommal újraindítás és próba. Ha a távod megszűnik működni, vagy csak félig működik, akkor ráakadtál a saját távod konfigjára.
Akkor csak azt hagyd meg, a többit töröld. Ha a távod működik, akkor addig törölgesd a távokat, amikor már a TV táv jelét nem veszi.
(#43019) meridaharcos: ide felraktam egyet neked.
-
peterk
senior tag
válasz
peterk #42966 üzenetére
És valóbam az USB3 volt a gond, köszi Dugesz. USB2 portba dugva simán ment a fw frissítés.
Mondjuk sok értelme nem volt, leszedtem vagy hármat is, 1 android TV-set, 2 androidosat, és a) mindegyik full of bugs, b) tele van csak orosz nyelvű szirrel szarral. A youtube pl. csak oroszul tudott, és volt a fw-be is gyárilag belerakva pár csak orosz streaming cucc és társai. Úgyhogy nem éri meg, ezek nem igazi nemzetközi community firmare-ek, hanem ruszki specialitások. Ráadásul kínlódni sincs értelme a lokalizálásával, mert bugosak is.
Úgyhogy ment vissza a gyári fw, az legalább stabil. Raktam inkább arra egy launchert (a gyári Mecool-ostól elhányom magam, annyira nem tetszik
), és így most már jól néz ki. Azt nem árulom el, hogy melyik launchert, mert kiröhögnétek.
-
peterk
senior tag
válasz
Beni2360 #42962 üzenetére
A laptopjan azt mondja megy, akkor nem hibas az anyag.
Mindegy, nincs értelme tovább ezen pörögni-forogni. Legalabb 10 ember megmondta már neki, hogy ne a rammal foglalkozzon, mert nem az a baj, hanem a vinyo / usb /tapellatas korul nezzen szet. Ha valaki nem fogadja el a segítséget, nincs mit csinálni.
Én meg egy furcsa dologba futottam bele. Gondoltam, miután megvan ugyanaz a gyári FW ami a boxon is van, kísérletezek kicsit, felteszek 1-2 másik fw-t. És itt jött a meglepetés. USB burning tool, az eszköz csatlakozik, driver fent van, felismeri. Aztán viszont 4%-ig elmegy, és errort dob. Hallom, hogy ott leválasztja az eszközt, de már vissza nem csatlakozik. Mecool BB2, jó USB portra dugva, jó a kábelem is, nem ilyesmi a gond. A fw is jó, a ruszki PDA oldalról töltöttem, a topicjából szedtem le. Youtube vid is van róla, hogy megy sima BB2-n (nem a pro-n).
De mindegy is, mert a gyári firmware-jét sem tudom kiírni, ugyanez a hiba akkor is. Úgyhogy valami más a gond. Mindig fixen 4%-nál áll meg, miután hallottam a tipikus USB leválasztások érkező hangot. (Csatlakozási hang már nincs.)
Lehet, hogy már álmos vagyok és valami banális dolgot nézek el ... Ha valakinek esetleg a fix 4%-ból van ötlete hogy mit, akkor megköszönöm az infót. Holnap mindenesetre újra megpróbálom, kipihentebben....
-
peterk
senior tag
válasz
junkpod #42915 üzenetére
A kiterjesztéssel nem kell foglalkozni, az bármilyen lehet. Vagy el is hagyhatod.
Készíts egy sima szövegfájlt, nevezd el mondjuk "stopkodi"-nak, és ez legyen benne:
------------------------------------
#!/bin/sh
systemctl stop eventlircd.service
systemctl stop kodi
------------------------------------Aztán add ki ezt a parancsot:
chmod 755 ./stopkodiEzek után tudod már futtatni:
./stopkodiA start ugyanez, csak startkodi-val és a fájlban stop helyett starttal.
-
peterk
senior tag
Erre lenne való helyi hálózat esetén a bufferelés. Ami alapból ugye nincs. Nem üdítő dolog helyi hálózatról 20mp-es buffereléssel kezdeni, de valamit valamiért. Írtam egy példát lejjebb advancedsettings.xml-re. Nem állítom, hogy nálad azzal azonnal menni fog, de az egy használható kiindulási alap, amit lehet finomítani. Egy próbát megér.
Mindemellett én inkább kiszállok a bitrate vitából.
Ez úgyis szürke terület már. 100mbit-nél az 50mbut/s fölötti sebesség már simán az a tartomány, ameddig belelassulhat a net úgy is, hogy képtelenség távolról megmondani, hogy lassú. Egy sz*rabb minőségű a router (vagy már öregszik, esetleg túl meleg van), vagy az egyik hálózati interface gyengébb és sok ethernet packet veszik, satöbbi satöbbi. Ahol minden rendben van, ott lehet 90mbit/s stabilan, máshol meg 50 is alig. Aztán láttam én már olyant is, hogy valakinek azért nem ment még az 1080p lejátszás sem hálózatról, mert a torrent kliensét nem állította be rendesen, és letöltés után minden filmje kb. 20 ezer darabra volt szerteszórva a filerendszerben.
Aztán amikor le akarta játszani, csodálkozott, hogy még azon a gépen sem ment, ahova letöltötte.
Szóval én úgy vagyok vele, hogy szívesen válaszolok, ha kérdeznek. Miért tartsam titokban, hogy nekem mi működik és mi nem? És lebeszélni sem fogok senkit a próbálkozásról csak azért, mert lehet, hogy kudarc lesz a vége. Az teljesen biztos, hogy ha meg sem próbálod megoldani, akkor biztos, hogy nem fog menni.
Aztán lehet, hogy akkor sem, ha megpróbáltad, de akkor legalább megpróbáltad.
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42862 üzenetére
Nem tudom, hogy mitől van az a fixa ideád, hogy nem tudom mi a különbség a felbontás és a bitrate között, pedig már mondtam 1-2-szer, hogy tisztában vagyok vele.
Úgy tűnik nem hiszel nekem. Pedig hidd el.
(Szoftver fejlesztő vagyok, és bár most már jópár éve a saját szoftver cégemet irányítom, ami nem multimedia területen dolgozunk, de előtte éveket dolgoztam (alkalmazottként) a világon mindenfelé, encoding/decoding algoritmusokon, streaming technológiákkal is. Ha pl. amerikai múzeumba tévedsz - elsősorban a nyugati partoknál L.A környékén - jó esélyed van, hogy olyan tárlat-információs rendszerbe bukkansz, ahol a video streaminget a kezedbe kapott kütyün olyan szoftver csinálja, aminek a kódjához komoly közöm volt. Vagy ha pl. Innsbruckban bemész a Tiroli múzeumba, ott az egész rendszer a-tól z-ig saját fejlesztés. Szóval hidd el, tisztában vagyok a bitrate fogalmával, csak itt próbálok úgy fogalmazni, hogy olyan is értse aki autót vezet, betegeket lát el, és - teljes joggal - kvára nem érdekli más, csak az, hogy menjen a kütyüje.
)
-
peterk
senior tag
válasz
darvinya #42871 üzenetére
Ha nem csináltál advancedsettings-et, akkor nincs "kva cache", mert local (USB) lejátszáskor a kodi nem cache-el. A laptopodon sem. (Van egy "minimális frame buffer, de az elenyésző a 2GB-hoz képest.)
Egyébként azért nem cache-el (bufferel), mert nincs rá szükség. Az USB sebessége bőven elég arra, hogy ne kelljen komolyan bufferelni, 4K videót sem. Már akkor, ha az az USB megfelelő sebességgel működik a boxodon.
u.i.:
Nem kapcsoltad ki esetleg véletlenül a hardveres dekódolást? -
peterk
senior tag
válasz
DoItYourself #42858 üzenetére
Amlogicon nem tudom tesztelni, mert csak gigás amlogicom van
(Ezen természetesen mennek).
De igazából mindegy, ha a sávszélesség a gond, az bármilyen platformon kodi alatt hasonlóan kevés lesz. Windows, Android, Android TV, vagy akár Ubuntu alatt is, akár desktop PC-n is. A kodi frame bufferelés pedig hasonlóan működik eszköztől, platformtól függetlenül. (Az persze előfordulhat, hogy mondjuk egy PI-n a 100-as net sem igazán 100-as, hanem kevesebb. Nem volt PI-m, csak a példa kedvéért írtam. A lényeg, hogy előfordulhat, hogy a 100 nem is 100, és akkor semmi sem segít.)
-
peterk
senior tag
válasz
vargalex #42852 üzenetére
Írtam már neki, hogy se füle se farka annak amit mond. Hasonlítgatja a laptophoz, hogy a laptopja "kihasználja" a ramot, holott egy fenét. A kodi a laptopján is ugyanannyi ramot eszik (na jó, más oprendszer, más driverek, más framebuffer módszer, más library-k miatt nem teljesen ugyanannyit, de alapvetően igen). A különbség egyszerűen annyi, hogy a CE alatt egy végtelenségig kioptimalizált oprendszer van, ami minimális memóriát fogyaszt, a laptopon meg egy windows (mac, full linux), ami millió háttér taskot is futtat. A kódi "cache"-elése (a video bufferelés) ugyanúgy működik a két eszközön.
Egyszerűen nála az a külső USB meghajtó a boxra dugva nem működik korrekt sebességgel, a laptopra dugva meg igen. Ennyi. Hogy a HUB-ja nem jó-e, esetleg elfelejtette bekapcsolni a hubot
(láttam már ilyent
), vagy kábel, kompatibilitási probléma, stb. azt innen nem nagyon lehet megmondani. De a baj ott van, nem máshol, ha elhiszi, ha nem.
(Még az előfordulhat, hogy az a "box" - nem tudom milyen típusú boxa van - olyan dzsunka típusú, amibe valami ultrasz*r ramot raktak. Léteznek ilyen boxok, bár nem az ismertebbek - Minix, Mecool, Bee, stb. - között.)
-
peterk
senior tag
válasz
ztibor #42850 üzenetére
Teljesen jó igen. Olyan általánost adtam meg, ami a helyi (USB, NAS, helyi háló) lejátszásba nem piszkál bele (hacsak nem helyben is streameled, de annak mi értelme), a streamelt tartalmaknál viszont megpróbál max tempóban bufferelni. A 20x-os readfactor azt jelenti, hogy 2-3mbit/s-os stream esetén (ez már streamben 720p körüli) 60-90mbit/s-al próbál bufferelni. A próbál-t nem véletlenül írtam, mert streaming esetén a forrás oldalon szokott már ilyenkor lenni a limit, a kiszolgálók nem fogják ilyen tempóban szolgáltatni az adatot. Úgyhogy itt inkább arról van szó, hogy úgy állítod be, hogy a kodi biztosan ne legyen a gyenge láncszem. A szerver oldallal nincs mit csinálni, ha az lassú, akkor nézed a pörgő forgó ikont a képernyőn...
A második beállítást inkább csak kísérletezőknek szántam. Például - ahogy említettem - 100-as neten 4K, high bitrate videók NAS-ról nézésére, stb. Volt már itt szó róla, hogy nem megy 100-as neten a 4K, szaggat. De megy, ha jól be van állítva hozzá a bufferelés. Amit megadtam, az egy kiindulópont, helyi viszonyoktól, eszköztől stb. függően valószínűleg finomhangolni kell, de arra jó, hogy "you get the idea". (Ennek persze az az ára, hogy a hálóról lejátszott filmeknél is lesz az elején bufferelés, de valamit valamiért. Ha egyébként nem menne, így legalább megy.)
-
peterk
senior tag
válasz
darvinya #42829 üzenetére
Se füle se farka nincs annak amit írsz.
Úgy értem, elhiszem, hogy nem megy, de a magyarázatodnak nincs se füle se farka. A problémádhoz a ramnak nincs semmi köze. Ha USB HDD-ről szakadozik a lejátszás, akkor az USB olvasási sebesség nem megfelelő, nem a ram használattal van gond. Nem szereti a lejátszód a HDD-t, nem jól dugtad be, nem kap annyi áramot a lejátszótól amennyit igényelne, csak USB1 sebességgel olvas (nem tetszik neki a kábel) stb. Itt keresgélj, valahol mert itt lesz a baj...
-
peterk
senior tag
válasz
darvinya #42823 üzenetére
Olvasd el amit a cachelésről pár hozzászólással lejjebb írtam. A cache méret csak egy (nem is a legfontosabb) beállítás, ha hangolni akarod a lejátszódat.
Ha gigabites neted van, és 4K videók helyi vagy helyi hálózatról való nézése a célod, akkor meg felejtsd el az egész cachelés hacukát. Töröld le az advancedsettings-et, alapból menni fog. (Ha nem megy, gigabit ellenére sem, akkor ne a cache beállításd bizdergáld, hanem a hálózatodat nézd át, mert valahol, valami nem stimmel.)
-
peterk
senior tag
válasz
Csicsóka #42790 üzenetére
Komolyabb NAS-hoz, nagyobb tárhellyel, raid-el, tűzfallal, surveillance, DLNA, stb. funckiókkal nincs is ennél jobb. Már, ha nem akar az ember 300 ezret költeni egy QNAP-ra vagy Synologyra.
Nálam is egy hasonló ITX-es integrált boardra épített házi NAS teszi a dolgát. 20+TB tárhely, kimaxolt helyi hálózati sebesség, millió funkció, web servertől video kamera figyelésen át SVN-ig, mindent. Ehhez nem valók ezek a tabletekre optimalizált chipek, sem I/O, sem proci erő nem elég.
Neked a bütykölés a hobbit ugye? Látom, hogy mennyi félét próbálgatsz. Irigyellek, hogy van rá időd.
-
peterk
senior tag
válasz
ztibor #42791 üzenetére
Igen, elrontottál.
A buffermode=1 azt jelenti, mint MINDENT bufferel a kodi. Helyi videót, külső HDD-ről játszott videót, hálózatról játszott videót, streamelt videót, mindent. Ezt CSAK AKKOR érdemes használni, ha wifid vagy 100-as neted van, és nagy bitrátájú 4K videókat akarsz streamelni. Azok normál esetben (bufferelés nélkül) szaggatnának, de ha bufferelteted, akkor - annak az árán, hogy az elején pár másodpercig előtölt - le tudsz játszani folyamatosan olyan filmeket is, amiket enélkül nem tudnál.
Ha nincs ilyen filmed (vagy csak nagyon kevés ilyen van), akkor a buffermode-ot állítsd 0-ra vagy 2-re. A 0 az alapértelmezett, ami nem bufferel helyi ill. helyi hálózatról (pl. NAS) lejátszott fájlokad, de bufferel minden mást, webes streaminget, ftp, webdav, stb. protokollokat is. Ha utóbbit nem használod, vagy nem akarod buffereltetni, akkor pedig állítsd a buffermode-ot 2-re. Ha nem értetted amit írtam, akkor csak állítsd simán 0-ra.
Emellett pedig - ha már hozzányúlsz a buffereléshez, advancedsettingshez - akkor van egy nagyon fontos beállítás, amit kihagytál. Ez a "readfactor", ami - egyszerűen mondva - az "előtöltés sebességét" szabályozzal. Azt tudod vele állítani, hogy a film bitrate-jéhez képest hányszoros sebességgel bufferelje (töltse) a videót. Ha pl. a readfactor=1, akkor nem bufferel semmit, mert a netről pontosan olyan sebességgel fogja olvasni az adatfolyamot, mint a stream bitrate-je. Ergó nem tud bufferelni, mert nem tud "előtölteni". Ha pedig mondjuk readfactor=10-et állítasz be, akkor ha a streamed/filmed mondjuk 5mb/s-os, akkor a kodi háttérben 50mb/s-al (tízszer akkora sebességel, mint ami a lejátszáshoz kell) próbálja letölteni a videót. Ergó gyorsan feltöltődik a beállított buffer. Nálad az volt a baj, hogy nem állítottad be, ezért az alapértelmezett értékkel dolgozott, ami ha jól emlékszem 4. Ez azt jelenti, hogy egy saját vinyóról játszott sima 3-5mbit-es 720-s filmet csak 15-20mbit-el töltött elő, és mivel megadtál neki egy jókora cache méretet, jó sokáig elbíbelődött vele, mire feltöltötte a buffert, és elkezdte a lejátszást.
Összefoglalva: a bufferelés jó beállítása marha sokat segíthet, de csak akkor, ha tudod, hogy mit akarsz nézni (netes streamek, helyi 720p sorozatok, helyi 1080 ripek, 4K streamek, 4K csúcs minőségű videók), és milyen sebességgel tudod elérni az adatot. Thumb rule-nak ki lehet indulni abból, hogy helyi videót csak akkor bufferelünk, ha csak 100-as net vagy wifi van és high quality (a demókhoz hasonló bitrate-ű) 4K videókat akarunk nézni. Minden más esetben a buffermode legyen 0 (vagy 2, ha webdav és társai nem kellenek). A buffersize/memorysize legyen 1 gigás gépeken 100, max 150MB, 2GB gépen 300-400MB-id is el lehet menni, 3GB gépen pedig akár 800MB-ig is, de annak már nincs sok értelme. A readfactor pedig legyen magas, legalább 10, vagy több.
Itt egy beállítás, amit kipróbálhatsz. Ez általános használatra, saját vinyóról, helyi hálóról filmnézésre, és streamek nézésére jó:
<cache>
<buffermode>0</buffermode>
<memorysize>314572800</memorysize>
<readfactor>20</readfactor>
</cache>Ezt pedig akkor, ha 100-as hálón akarsz olyan filmet nézni, ami akadozik.
<cache>
<buffermode>1</buffermode>
<memorysize>314572800</memorysize>
<readfactor>10</readfactor>
</cache>Ez utóbbit - ha így is akadozik - akkor finomhangolni kell, trial and error alapon, ha máshogy nem megy. És ez utóbbi - ahogy fent írtam - mindent bufferelni fog, a sima SD/720p videókat is, ami ugye nem túl kívánatos. Úgyhogy - ha szükséged van a második esetre is, akkor - utóbbit érdemes egy külön profilba tenni, és ha ilyen filmet nézel, átváltani arra a profilra, aztán utána vissza a "normálba".
-
peterk
senior tag
válasz
SunMount3r #42700 üzenetére
Van
A Csicsóka által linkelt hír arról szól, hog lesz nyílt forráskódú driver az amlogic eszközökhöz. Eddig az volt a helyzet, hogy az amlogic "valamit" kiadott még annak idején (feltételezem ahhoz, hogy meg tudják csinálni az első android boxaikat), amiből a 3.X kernelekbe be sikerült kerülnie az első generációs (905, 905X) chipsetek drivereinek. A libre, core, stb. is erre a kernelre épül. Ezzel szépen mennek, mentek is a fenti chipsetes boxok libre alatt. Aztán megjelent (már vagy 2 éve) az újabb amlogic chipset, a 912, ami erősebb, jobb, többet is tud(na), de ehhez már nem volt kibocsájtott driver az amlogictól. (Feltételezem megírták maguknak a korábbiból). Így az embedded mediaplayer disztribek eleinte nem is támogatták, majd fokozatosan félig-meddig a 905 alapján "behekkelték" a 912 drivert is, de nem működött valami tökéletesen. És ez is volt az állás sokáig. Annyi történt csak, hogy hála a coreelec csapatnak és pár elszánt emberkének, ők nem nyugodtak bele, és addig farigcsálták a drivert, amíg már a legutóbbi release-ben tulajdonképpen lejátszás szempontból kereknek mondható a történet. De pl. adaptív módban (streaming addonok használják) nem működik a hardveres gyorsítás, szoftveresen dolgozik, így felbontás limitált, mert szoftveres dekódoláshoz azért ezek a procik igen gyengék. Szerencsére streamingben nem is nagyon van magas felbontás általában.
Lényeg a lényeg, hogy már a 912 is jól használható coreelec-el, nem nagyon van olyan ami valódi bottleneck (megy 4K-ig minden, kadencia helyesen, van 10 Bit, HDR, mindenféle codeccel, stb.) Csak az a szoftveres dekódolás adaptív módban maradt ki egyedül.
Viszont, a 3.X-es kernel, amire coreelec, libreelec is épül, már elég régi. A közösség - a kodi fejlesztése is - már erősen a 4.X kernelekre koncentrál, a jövő kodi verziói ki fogják használni a 4.X kernelek újdonságait. Ezért sokan eldobták az amlogic platformot - például a libreelec -, mert ők is inkább az új kodira, új mainline kernelre akarnak már fejleszteni / dolgozni.
Ez a driver, ha elkészül akkor az új kernelbe fog belekerülni. És azzal az egész amlogic platform "visszakerülhet a térképre". Lesznek új kiadások, azok akik eldobták a platformot - libreelec pl. - újra visszaszállhatnak. És így még az sem kizárt, hogy lesz rá linux disztrib is, mert írható/portolható lesz rá X.org kernel. Jöhet rá majd az AmBuntu például.
(Én ezt a hírt olyannak gondolom amire lehet adni. Ekkora patch-et nem tesznek fel szórakozásból, és ha ennyi minden megy már, akkor a többire igencsak jó esély van, hogy az is belekerül. Azt sem tartom kizártnak, hogy a fejlesztő már egy ideje a háttérben egyeztetett a készülő driverről, és azért rakta most fel, mert jön a szeptember, és így beszélhet róla Torwalds az említett konferencián.
Más részről viszont ennek a legnagyobb jelentősége akkor lesz, ha esetleg majd az újabb amlogic chipsetek is megkapják ennek révén majd a drivert. Mert őszintén szólva 905 vagy 912, már mindegyik jó "koros" darab, a világ meg rohan, jönnek az új feature-ök, az eszközök elavulnak. És ilyen 15-25 ezres cuccoknál az emberek nem variálnak, ha kijön az új cucc amin újabb az android, újabb a kodi, újabb a kernel, van rá esetleg linux is, akkor megveszik 2-3 évente az újat. Szóval ez a mostani 905->...->912 plaftorm tulajdonképpen kifuthat a 3.X-es kernellel még úgy is, hogy lesz rá driver. Hiszen jön majd az új hardver, és se a fejlesztőket, se a usereket nem érdekli a régi.)
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42644 üzenetére
Világos. Csak, hát ezzel semmire nem megyünk, mert a tiéd egy WebOS-es, Dugeszé egy Firefox OS-es, az enyém meg egy androidos TV.
Tök jó akinek megy, nem jó akinek nem, és kb. ennyi
Az a 20171121.180454 firmware engem is érdekelne, ha esetleg rábukkansz. Elvileg le is lehetne menteni TRWP-vel és felrakni azzal, ha máshogy nem
-
peterk
senior tag
válasz
dugesz77 #42614 üzenetére
Nem. Gyári firmware van rajta, a 2017 09 15-ös, és mivel ezt látom legújabbnak a gearbesten is, nem is próbáltam updatelni, csak egy OTA update-t próbáltam de az nem talált semmit. Gyári playerrel nálam csak 1080-ig van a lista, 1440 és 2120p nincs. Neked pontosan milyen firmware fut? (Mecool BB2-d van ugye?) Az enyém: BB2-userdebug.7.1.1NHG47L-20170915.132236.V0619.
-
peterk
senior tag
válasz
SunMount3r #42617 üzenetére
Ez van a Sony Bravia TV-men. Ez valóban tökéletesen játszik mindent, kadencia helyes is. Viszont HDR-t nem tud, nem vált HDR streamre. (Én legalábbis eddig nem tudtam rávenni). A lejjebb linkelt smart youtube player viszont igen. TV-n is és boxon is.
-
peterk
senior tag
válasz
peterk #42583 üzenetére
No, megnéztem androidon hogy a netflix mit tud (a gyári, előtelepítettet használtam). Nost, 1750kbit/s, 480p a maximum...
Szóval az van, hogy Widevine ide, HDCP oda, a gyári firmware-es, DRM licenszekkel ellátott android boxon a youtube 1080p-re, a Netflix 480p-re van limitálva, siralmas bitrate-el. Ugyanekkor, a Sony TV-men jön ami a csövön kifér youtube-ról és netflixről is. 4K, HDR 10 bit. A mindenféle licensz nélküli sima laptomopon ill saját építésű médiaboxon windows alatt a youtube szintén megy 4k full minőségben, a netflix pedig 3mbit, 720p-re limitálva.
Ennyit ezeknek az android boxoknak a "licenszeiről". Nem ér egy kalapnyit sem az egész.
-
peterk
senior tag
válasz
DoItYourself #42597 üzenetére
Többen is vettünk ilyent az utóbbi hetekben, és mindenkinek (nekem is) jók vele a tapasztalataink. Én itt vettem (szerinten mások is vettek innen). Most csak 55 dollár, kb. 16 ezer forint, és pár nap alatt ideér. Én előző vasárnap (hat napja) rendeltem, és tegnap előtt itt volt.
-
peterk
senior tag
A képernyő összeugrásra: a settings => system => display: itt állítsd be a whitelist-et a TV-dnek megfelelően. Hagyd ki azokat a felbontásokat illetve frekvenciákat amiket a TV-d nem tud, a többit jelöld be. Aztán alatta a Resolution-ban válaszd ki az 1920x180p-t (felesleges 4K-ban futtatni a GUI-t), a refresh rate-et pedig 60-ra. A settings => player => videos-ban pedig az adjust display refresh rate : on start stop. Ezzel szerintem megjavul a probléma.
A külső magyar billentyűzettel kapcsolatban nincs ilyen jó hírem. Sajnos ezek az embedded kodi disztribek (libre, core, de még az openelec is) nem X.Org-on futnak, hanem valami saját szerverrel, úgyhogy a "normál linuxos" keyboard layout beállítási módszerek nem működnek. Ezt valamelyik kodi distribben kell komolyan vennie és kijavítania/implementálnia valakinek, mert jelenleg akármit is állítasz be a core/libre/stb settingsben, nem működik.
-
peterk
senior tag
válasz
meridaharcos #42581 üzenetére
Igen, tud 4K youtube-ot, de nem a playstore-ból letölthető hivatalos youtube appal, hanem egy másikkal. Az app neve "smartyoutubetv", google kidobja. Sideloadolva lehet telepíteni.
A BB2 egyébként gyári firm-mel Widevine L1-es. Illetve ..... közben azt hiszem megtaláltam a firmware-ben DRM-t érintő részeket, ezeket át lehet emelni elvileg bármelyik firmware-be, csak újra kell fordítani. Na, ez az amire nekem se kedvem, se időm nincs.
De megoldható. A youtube-hoz egyébként nem is kell ez a licensz. A gyári appal licenszestül sem megy 1080p fölé, ezzel a smartyoutube-al meg anélkül is.
A netflixhez ha jól tudom akkor kell. De ezzel kapcsolatban is sokféle infót olvastam, és csak a fele passzol azzal, amit én tapasztalok. Pár napja olvastam azt hiszem freaktabon, hogy sokan panaszkodtak, hogy aug. eleje óta nemhogy HD-ben, de egyáltalán nem megy a netflix app nekik. Kivágja a usereket azzal az üzenettel, hogy a box nem támogatott. Állítólag csak a hivatalos android boxokat támogatják ezen túl (amazon box, android box, nvidia box, stb.). Namost ehhez képest nálam - most, este próbáltam ki - a sony android TV-n simán megy a TV-vel előtelepített nexflix appal a 4K. Várni kell egy 15-20mp-et mire felkúszik a felbontás 480p-ról, de aztán stabilan beáll és tartja 4K felbontást.
Emlékeim szerint a BB2-n jött a HD amikor délután néztem, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Csak éppen elindítottam és belekukkantottam. Most CoreElec-et bootoltam a géppel, ami éppen scrapeli a médiatáramat. Nem akarom félbeszakítani egy reboot miatt. Holnap napközben majd átbootolok és megmondom, hogy mit tapasztalok. (a netflix előfizetés sem mindegy, 4k-hoz a legynagyobb csomagra kell előfizetni).
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42567 üzenetére
Hogy érted azt, hogy "butítva"? A lejátszás ténylegesen 4K, ténylegesen HDR, a bitrate pedig 40-60mbit/sec. Ennél jobb minőség nincs a youtube-on tudtommal. A bluray 4K-s filmjeim pedig olyanok amilyenek, abban nincs különbség 100 mega és 1 giga között
Mindegy, ezen kár vitázni. Te is úgy gondolod hogy érted amiről beszélsz (nyilván érted is), én is úgy gondolom, hogy tudom miről beszélek (én is? informatikus vagyok, dolgoztam is streaming technológiákkal). Eltérőek a tapasztalataink és kész. Elhiszem neked, hogy nektek nem ment, sőt azt is, hogy sokan vannak akiknek szintén nem megy. Én meg tudom, hogy nálam meg megy.
És tudom, hogy tud menni, ha meg vannak a feltételek. Mindegy, nincs jelentősége, messze elkanyarodtunk az eredeti felvetéstől, ami valójában az volt, hogy "nem kell 1G-nál több" a Kodinak. Nem kell, de jól jön. Tud segíteni, ha valamivel több van, és szerintem ebben mindketten egyetértünk (írtál is ezügyben egy postot pár napja emlékeim szerint).
Az archos player tippet köszönöm, majd kipróbálom. A kezelőfelületen múlik, ha egyszerűen kezelhető, akkor marad.
Ha nem, akkor inkább SD és egyszerűen kezelhető felület, mert 70 év fölött már utóbbi a fontos
Egyébként közben sikerült a youtube 4K HDR-t android alatt is belőnöm, most szépen mennek max felbontáson, HDR-ben. És a TV is automatikusan kapcsol, úgyhogy annyira mégsem buta ez az android
A netflixet próbálom még, de abban nem bízom, mert a napokban olvastam, hogy bekeményített a netflix, és csak a regisztrált eszközökre enged streamelni. Mindenesetre nálam megy andoid alatt is, bár a 4K-t nem próbáltam. Tulajdonképpen még sosem, azt sem tudom, hogy van-e fent 4K HDR-es film a kínálatban.
Ezt majd a hétvégén kipróbálom.
Szóval lényeg a lényeg, hogy amilyen olcsó, olyan jó kis box ez. Még android alatt is kezdem elfogadni amit tud. Hogy nálam marad-e vagy a szülőkhöz kerül, az azon is múlik, hogy a másik amit rendeltem bootlockos lesz-e (RTV S10-et rendeltem, ahogy hallom abból vannak lockoltak. És akkor nincs választás, az marad az androiddal, és a BB2 lesz az enyém a coreelec-el.)
(A BB2-nél egyébként a reference boards-on olvasottak miatt próbálkoztam a q201-el, mert azt írják, hogy a nugat-os gyári firmwares kütyük között megjelent a q20x, ami a q201 alapú. Ráadásul ebből volt dedikált 1G netes verzió a CE 95.0-ban. A biztonság kedvéért kibogarásztam azért a kütyüből is a gyári kódot. És tényleg, a gyári androidos dtb.img-ben "gxm_q20x_2g" van. Úgyhogy maradok a 201-nél. Azért nyomtam egy próbát a q200-al is és azzal is ment szépen minden. Úgyhogy minimális lehet a különbség. A linkelt reference board szerint csak a wifi/bluetottch chip, de úgy látszik a driver ugyanaz lehet a kettőhöz. Én mindenesetre maradok a 201-nél, ha már a gyári boot img azt mondja rá.)
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42544 üzenetére
Köszi! Akkor marad a stock firmware. Aztán legfeljebb keresek rá valami launchert, ha nagyon nem tudom megszokni a gyárit. Egyébként a kütyü a legfrissebb gyári 7.1.2 fw-el érkezett, szóval semmit nem is csinálok vele, marad ez rajta.
Első tapasztalatom egyébként az, hogy ez az android csapnivaló.... A youtube nem megy 1080p fölött, a "gyári" kodi (a firmware-ben benne van egy kicsicsázott 17.3-as kodi, telerakva ezer sz**al....) működik, a 4k clipjeimet lejátszotta, de "suspect" az egész, a kadencia, hangtovábbítás, hdr, stb. problémásnak tűnik. Igaz, nem sokat babrálgattam, és az egész android TV dologgal is most barátkozom még csak, szóval lehet, hogy megoldható, de nekem csak kínlódásnak tűnik az egész. Szerencsére a szüleimnek nem számítanak ezek a dolgok, nekik elég, ha elindulnak a filmek és van hang és kép. És egy egyszerű felület. Csak azért nem rakok coreelecet nekik, mert kell nekik skype, netflix, hbo go is, ill. ha a gyerekek ott vannak ők böngésznek / játszanak rajta.
Nekem meg marad a Coreelec. Felpattintottam rá a 95.0-st egy SD kártyával, és egyelőre majdnem csillagos ötös. Minden szépen fut, kadencia helyesen, a TV vált, tudja a 10 bitet, tudja teljes rgb színspektrumot, megy a HDR, szóval fasza. Egy dolog okoz egy kis gondot: az erősítőm nem tudja a HDMI2.X-et, így direktben kell a TV-re kötnöm a lejátszót, a hangot pedig optikai kábelen viszem az erősítőbe. No, akármit is állítok be coreelecben kimenetnek, úgy tűnik minden kimeneten kimegy a hang, mert szól az erősítőn és szól a TV-n is. A TV-t le kell némítanom, csak a hang menüben átkapcsolni külső forrásra. Ez így elég kényelmetlen, jó lenne ha valahogy le lehetne tiltani, hogy hdmi-n ne menjen ki a hang.... (Ha nem lehet, majd megoldom úgy, hogy harmony-ra rápgrogramozom a TV mute/unmute-tot activity váltáskor, de jobb lenne a direkt megoldás...)
Ja, és én a 201_2GB_1Gnet-es dtb-t raktam be (Mecool BB2), és eddig úgy néz ki, hogy tökéletes vele. 2 film erejéig legalábbis nem vettem észre semmi glitch-t, elsötétedést, átmeneti kép kiesést, stb. A box is leáll, kikapcsol ill bekapcsol vele. (A CEC-t még nem próbáltam, mert én nem fogom használni a harmony táv miatt, de később majd megpróbálom.)
Ja, és annak, aki kérdezte a 10 bites dolgot azokkal a demó clipekkel. (Bocs, most nem találom a postot és a kolléga nevét.) A lényeg, hogy ezen is megy a 10 bit Coreelec alól rendesen.
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42544 üzenetére
Én nem terjesztek semmit, én is gigás boxot vettem .... nem véletlenül. De ettől még tény, hogy az x86-os (inteles) saját építésű médialejátszómon megy a 4K - youtube és saját filmek is - ubuntu/kodi alatt. Ami nem megy, azok a letölthető demó 4K HDR demó videók. Van ami azokból is megy, de többségük be-be szaggat, van ami nézhetetlenül.
Egyébként a 4K youtube videók ill. a saját 4K-s filmek nekem még a Sony XE85-ös TV-men is mennek a 4K youtube videók (androidos a TV, sideloadolt youtube apk-val, ami tudja a HDR-t), és a filmjeim is. Sajna azok TV-ről nem HDR-esek, mert a beépített video lejátszón kívül (ami csak helyi vinyóról tud lejátszani) semelyik másik app nem tudja a HDR-t. De a filmek akadás nélkül mennek. Az viszont érdekes, hogy a TV-re telepített Kodi akadozgat, miközben a médialejátszóm Kodi-ja röccenés nélkül viszi ugynazokat. A TV-s kodi-t nem állítgatttam, nincs advancedsettings, stb., a médialejátszót viszont rendesen beállítottam (saját magam telepítettem a headless ubuntu servert és rá a kodit). Mivel mindkettő kodi 17.6, és mindkét hardvernek bírnia kellene, gondolom a különbséget az androidos környezet ill. az androidos kodi optimalizálatlansága okozhatja.
Hozzáteszem, hogy csak a TV ill. a média lejátszó 100-as (ill. a medialejátszó 1XX-s, mert wifi, pontos sebességet nem mértem), minden más itthon - router, switchek, NAS-ok - gigásak, lehet, hogy ez is segít valamit. (Az említett médialejátszóm egyébként az emeleti hálóban van, és azért nem gigán lóg - van benne gigás kártya - mert nincs vezetékes hálózatom ott, így maradt a wifi. De elhiheted nekem, hogy ha nem tudnám rajta nézni a letöltött 4K filmeket, akkor már rég fel lenne vezetve a vezetékes net oda is
)
Ja, és természetesen eszemben sincs "ajánlani" a 100-as netes lejátszókat. Csak a tényt mondtam, hogy azért a kodi is meg tud hálálni egy kis plusz ramot, ha van neki, és rendesen be van állítva, szóval nem pénzkidobás pl. 2 gigás boxot venni 1 gigás helyett, még coreelec-re sem. (Én pl rengeteg NFL gamepass-t is nézek. Annak pl. nagyon kell a nagyobb video buffer, mert meccsnapokon a streamelés sebessége nem megbízható, időnként erősen tud akadozni. A nagyobb cache-el viszont meg tudom úgy oldani, hogy nem élőben nézem - akkor sajna a cache nem segít, hiszen nincs mit előre tölteni -, hanem 1 vagy 2 perc késleltetéssel. És így nagyon szépen kisimítja a lejátszást, megszűnik a bosszantó akadozás, bufferelés. Az alap cache beállításokkal viszont ez nem működik, úgy is szaggat.)
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42539 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem a TV-men, és a saját magam által összerakott miniitx-es médialejátszón (ubuntu+kodi) is megy 100-as nettel a 4K döntő többsége.
Kivétel csak ezek az agyament bitrate-el kódolt letölthető demó-clipek. (Azok is mennének szerintem, ha mondjuk egy 20 perces clip közepén lenne 1 percnyi ilyen. Amiatt szaggat, mert végig agyament a bitrate, a bufferelés nem tudja magát utolérni. Illetve beelőzni
)
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42532 üzenetére
Miért bukom a Widevine L1-et és a HDCP 1.x-et, ha custom firmware-t rakok fel? (Elnézést, ez nem világos).
Az egyik kütyün (kettőt rendeltem, egy jött meg ma, a másik egy más típus) lesz csak android, azt akarom eldönteni, hogy melyiken legyen. Ezért akarok rátenni egy jobb firmware-t - ha létezik jobb rá. A gyári launchere ennek nagyon nem tetszik
De azt még megoldom egy másik launcherrel, ha egyébként a gyári legfrissebb firmare-re azt mondod, hogy média lejátszásra tudja amit androidról lehet....
A másikon CE lesz természetesen, azt meg fogom tudni oldani, azt jól ismerem. Az androidot sokkal kevésbé. Pár éve volt egy tabletem, akkor bogarásztam, bütyköltem rá firmwaret is, de már régen volt.
Ez az android TV vonal meg új, ilyent még nem használtam, most tanulom. Az androidosan hagyott boxot egyébként a szüleimnek szánom, nekik szeretnék egy kényelmeset beállítani.
-
peterk
senior tag
válasz
Beni2360 #42534 üzenetére
A különböző "wizard"-okban is lehet a cache-t állítani (Ares Wizard, stb.) Én nem használok ilyent, mert egyszerűbb direkt beírni advancedsettingsbe, de láttam video-n, hogy a legtöbb tudja.
Az advancedsettings-et így kell kitölteni. HOW-TO:Modify the video cache (Kodi wiki)
-
peterk
senior tag
Délelőtt megjött a Meecool BB2-m. Van itt olyan kolléga aki ilyent használ androiddal? Melyik android firmware-t érdemes feltenni? Néztem az orosz oldalt, de annyi a firmware, hogy az istennek nincs ideje mindet kipróbálni
Nekem az számít, hogy 7-es android legyen, és ami ezen a kütyün megoldható a video lejátszás feature-ökből (4K, HDR, korrekt hangkimenet, kadencia helyesség, 24p, stb.) az legyen benne. Másodlagos szempont, hogy ne legyen tele mindenféle előretelepített keleti/orosz specifikus ***ral, és lehetőleg TV-s launchere legyen. De ez utóbbi csak másodlagos, a fontosabbak az előbbiek. A távirányító kompatibilitás nem érdekel, azt megoldom. Köszi a választ előre is!
-
peterk
senior tag
válasz
BullZeye #42518 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz. Inkább úgy igaz, hogy képes elműködni 1GB vagy kevesebb rammal is. De például azzal a kompromisszummal, hogy pl. a video cache (videobufferelés cache mérete) 30MB-ra van konfigurálva. Fejből most meg nem mondom, hogy ez gyári Kodi beállítás - azaz minden Kodira ennyi az alap - vagy csak az embedded rendszereknél ennyi. de az biztos, hogy a Libre, a Core, az Androidos, stb. verziókban ilyen kicsi.
Ennek pedig az az ára, hogy jobb minőségű streamelt anyagból (akár netről, akár helyi hálózatról van olvasva) csak néhány másodpercet tud bufferelni, hiszen 30MB-ba mondjuk egy 4K-s videóból elég rövidke fér be. És ha mondjuk a streamelés sebesség nem konstans, vagy pl. ha nem gigás neten (wifi, 100-as net) egy olyan 4K-s filmet streamel az ember amiben van egy hosszabb akciójelenet ahol a bitrate az egekbe ugrik, akkor jelenet közben szépen elkezdhet akadozni. (Ugyanez netről streamelt videókra is igaz, csak ott meg a letöltési sebesség lehet túl lassú időnként).
Ha megemeled a buffert, akkor többet tud előre betölteni, így egy akció jelenet előtt be tud tölteni annyit előre, hogy kibírja a jelenet végéig a bitrate spike-ot. Szakadozó, akadozó netes streamelésnél meg kisimítja a streamet. Namost pl. 300MB video cache-t beállítva 900MB memória kell csak a video cache-eléshez, és lám, máris van haszna annak a plusz 1 v 2 giga ramnak.
És persze nem vagy video bufferre, de pl. metadata adatok bufferelésére is jól jön (a képeket nem kell folyon újraolvasni a helyi cache-ből).
No, és persze, ha Kodi mellett pl. egy Transmission torrent is fent van, akkor is jól tud jönni a plusz ram....
-
peterk
senior tag
válasz
blakey #42458 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert ezt írtad: "ott pl. néha elmegy 1 másodpercre a kép, olvastam, hogy másnál is, ARC bemenet volt a gond, a váltás elvileg megoldotta de ezt nem tartom valószínűnek, hogy amiatt"
Azt hittem kipróbáltad. De így, hogy a 200-assal minden működik, értem, hogy feleslegesnek gondolod kavarni vele.
-
peterk
senior tag
válasz
Csicsóka #42429 üzenetére
És annyiban más az entware, hogy az így telepített alkalmazások natívan futnak, a kodi mellett, nem pedig dockerben. (Ha jól tudom a LE/CE alatt addonból telepített torrent klienshez docker kell, jól tudom?)
Az entware gyakorlatilag egy leegyszerűsített csomagkezelő, ami a linux disztribeknek része (ezzel tudsz csomagokat telepíteni), a beágyazott rendszereknek meg általában nem. Olyan, mint ami ubuntu, debian alatt a dpkg / apt, csak kevesebb cucc elérhető, és nyilván kisebb tudású maga a csomagkezelő is. De hasonlóan működik. Egyszerűbb alkalmazásokhoz (torrent szerver, egy kis web szerver, mail szerver, ssh, stunnel, stb.) viszont teljesen jó ez is, ki lehet bővíteni vele a boxot.
(Rossz postra válaszoltam, nem a tiédre, hanem arra akartam válaszolni amire te válaszoltál
)
-
peterk
senior tag
Android alatt szedd le az aida64-et és a system info tabon a product / board / device értéknél nézd meg, hogy mit ír ki. Ha q201 akkor a 201-es, ha q200 akkor a 200-as tree a legjobb elvileg.
-
peterk
senior tag
Más. Mennyire kompatibilisek ezek a 912-es dobozok, ha a wifi és a távirányító kompatibilitás nem érdekel? Fel lehet egyik (android) firmware-jét rakni a másikra? Vagy ahány dzsunka típus, annyiféle hardver?
Konkrétan, rendeltem egy ilyent: R-TV BOX S10 KODI 17.4 DDR4 3GB eMMC 32GB. A linken a bundle verzió van, mert azt rendeltem, akcióban volt légegérrel, de a kütyü ugyanaz mint a sima verzió 3GM rammal, 32MB belső tárral.
És rendeltem még egy ilyent is: MECOOL BB2 Android 7.1 TV Box 2GB / 16GB 4K EU Plug.
Kérdés, hogy vajon az egyik firmware felmegy-e a másikra, illetve, ha látok egy jobb 912-es custom firmware-t, az felmegy-e ezekre? A wifit nem használnám, és távom is van bőven, az sem érdekel (meg azt be is tudom állítani, ha csak az a gond.)
Végül egy utolsó kérdés: ha lehet más firmware-t is felrakni, tudtok olyan relative friss (1-2 hónapos) firmware-t, ami minél frissebb android, nincs teleszórva előtelepített kodi+minden egyéb ***sággal, és jó, kellemes kezelésű a launchere? Az official android TV launcher áll a legközelebb a szívemhez, valami olyasmit keresnék.
-
peterk
senior tag
válasz
NavySeal #42319 üzenetére
Szerintem ehhez a skint kellene módosítani. (Meg kell keresni azt az adott settings képernyő xml-t és hozzáadni egy külső parancsot). Ubuntu/Linux alatt elvileg nem egy nagy vasziszdasz, de CE/LE alatt egyelőre nulla a tapasztalatom, merthogy még nincs itt a cucc
(Mivel beépített skin, ezért gondolom a belső squashfs filerendszerben van, nem tudom, hogy ezeknél hogyan, hova kell tenni a módosítást.)
Ha megérkezik a kütyü, és az enyémen is lesz hasonló screen, akkor megnézem mit lehet csinálni.
-
peterk
senior tag
válasz
SunMount3r #42318 üzenetére
Bevallom nem néztem még ezt sosem, én a letöltött fájlokat fájl nézetben, kép nélkül szoktam böngészni. De megnézem neked amint a lejátszó elé kerülök.
-
peterk
senior tag
válasz
gumisxxx #42310 üzenetére
Ha a gép megosztás alatt a képernyő megosztást (miracast) érted, akkor nem, az csak wifi-wifivel megy, direktben. De a chromecast és a többi (távirányítás, fájlmegosztás, DLNA, stb.) megy vegyes csatlakozással is, ott csak annyi a feltétel, hogy egy hálózaton legyen a két eszköz.
-
peterk
senior tag
A legutóbbi 90.5-ös coreelec-re azt mondják, hogy 912-vel is gyakorlatilag feature full, megy 4K, HDR, HD audio, automatikus felbontás váltás, CEC, minden. Az addonokkal lehetnek esetleg kínok, ha valami spec addont használsz. Én is ugyanezért vettem egyébként: bluray és 4K, HDR lejátszásra, illetve netrádiózásra, hogy ne kelljen hozzá a TV.
Én addont nem is teszek fel rá. Csak kedvenc skinem (Xonfluence) és a bluray, mkv, 4K HDR lejátszáshoz szükségeseket. Plusz pár zenei/rádiós addon. A többire tartalomra meg jó a TV be telepített Kodi is (androidos a TV-m is). Az ugyan nem kadencia helyes, nincs DTS HD passthrough meg ilyesmi, de netes streameknél ez úgyse számít.
-
peterk
senior tag
válasz
darvinya #42300 üzenetére
Mi az, hogy "megtelt" a cache? Milyen cache? Egy sima HD felvételből negyed órás felvétel több, mint 1 GB.
Ha az a gond, hogy kevés a memória, és kell neki a disk cache, az régen rossz. Akkor egy ilyen cache növelés csak annyit segít, hogy nem 2 naponta, hanem 3 naponta akad ki....
Ha a file system cache-re gondolsz, akkor ha az kevés, akkor egy normális felvételt se fog tudni csinálni. De neki napokig jól megy.
-
peterk
senior tag
válasz
darvinya #42295 üzenetére
A problémája az, hogy alapvetően működik, aztán pár nap után egyszer csak nem sikerül egy időzített felvétel, és akkor már TV-t nézni sem tud, amíg újra nem indítja.
Ez nekem továbbra is USB problémának tűnik. Valamiért egyszer csak eldobja a TV kártyát és onnantól nem megy. Az USB hajlamos ilyenre, még windows alatt is előfordul, hogy pl. pár standby-felébresztés ciklus után egyszer csak egy rádugott pendrive nem elérhető, ki kell venni és visszatenni.
Nincs kéznél esetleg egy saját táppal bíró USB hubod? Ha van, próbáld meg azzal rádugni a gépre. Azok általában ellátják feszültséggel a gép USB bemenetét is (csak annyival, hogy az USB port ne legyen eldobva).
Vagy esetleg megpróbálhatod a fordított irányt. Engedélyezd tvheadendben, hogy elvegye a tápot a vevőtől. Hátha újrainicializálja ilyenkor, ha hozzá fordul...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO
- Gigabyte H510M-S2H V3 alaplap és i5-11400F Processzor Csere
- 27%-os áfás számla / Mini PC / SFF / TOWER - Brand gépek - 4-9 gen. HP / DELL / Lenovo - 1 év gar.
- Lenovo Thinkcentre M700 MiniPC (i5-6500T/8GB/256SSD)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari