Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz b. #44377 üzenetére

A brit helyzet szerintem némileg egyedi eset. Ők ott most tényleg ráfaragtak a brexitre, most csúcsosodik az a helyzet, hogy kiutasították az EU-s munkavállalókat és nincs ki elvégezze a munkát. De nyilván idővel meg fogják oldani valahogy. Persze nem úgy, ahogy próbálják, hogy 3 hónapra odacsábítanak valakit, aztán csá. (A Nógrádi mostanság ezt kábé minden megszólalásában elmondja.) Ugyanakkor nem hinném, hogy a brexit miatt angliában kialakult helyzet magyarázná a globális jelenségeket. De a GPU-k nem csak angliában kerülnek 2-4x többe, mint a névleges áruk, vagy mint korábban. (Kivéve persze, ha azt mondod, hogy Nagy-Britannia valami globális tengeri elosztóközpont.)

Nyilván a covid miatti hirtelen lezárások, bezárások miatt hasonló helyzet kialakult és akkor is érthető volt. De ennek tudtommal már több mint fél éve vége. EGy fél évvel ezelőtt még lehetett hallani olyan híreket, hogy azért állt meg a teherforgalom, mert betegek a dokkmunkások, vagy mert a cég oltottságot követel, az emberek egy része meg nem akarja magát beoltatni. Én mostanában legalábbis ilyen hírrel nem találkoztam.

Két dolog nem áll össze nekem:
    - az egyik az, hogy ha ennyire súlyos problémák lennének a szállítmányozásban, akkor a TSMC, AMD, NVidia, intel, stb ezek a cégek sem igazán tudnák eljuttatni a termékeiket a célhelyre, veszteségeket kellene elszenvedniük. Ehelyett rekord bevételeket és profitokat érnek el. Ami inkább megnövekedett szállítmányozási igényre utal, semmint csökkent kapacitásra. Viszont hogy van az, hogy más elektronikai termékeknek az ára nem növekedett olyan mértékben, mint a GPU-ké. Lehetséges volna, hogy a dokkmunkások csak a GPU-kat nem pakolják ki, de a CPU-kat igen? Félreértés ne essék, nem állítom, hogy nem növekedett. De ott volt a video, amiben leszámoltak $100-200-t, amit a különböző szállítmányozási-, anyag és vámköltség növekedések indokoltak. Az egész világon érezhető volt az év folyamán szerintem kb 10-15%-os árnövekedés, ez nagyjából mindent érintett. De ha a CPU-k vagy telefonok közel msrp áron kaphatók voltak, akkor a GPU-k sokszoros áremelkedését egyáltalán nem magyarázhatók logisztikai okokkal. (Kivéve persze, ha a GPU-k iránti kereslet lényegesen nagyobb mértékben növekedett meg, mint más termékek iránt)
    - másrészt azt sem értem, hogy hogy a fenébe lehetséges, hogy az egész világon brutálisan emelkedik az energiaszükséglet, miközben a logisztika köhög, nincsenek dokkmunkások és sofőrök mert hazamentek és mossák a gatyájukat? Ha köhög a globális szállítmányozás, akkor annak kéne történnie, hogy leállnak a feldolgozóüzemek (pl autó-összeszerelő üzemek), mert nem érkezik meg a nyersanyag (ez egyébként részben meg is történik), és leállnak a kitermelő üzemek is, mert onnan meg nem tudják elszállítani, amit ott állítanak elő. A logisztikai nehézségek miatt leálló gazdaságnak épphogy csökkennie kéne az energiafelhasználásnak, nem növekednie. (Ahogy ez egyébként a covid miatti tényleges leállások idején tényleg meg is történt)

Szerintem a munkaerőhiány, meg a csupán maszlag az esemény, a jelenség leírására. Attól még persze lehet nagyonis igaz, de akkor is csak elkeni a valóságot. Szerintem a világgazdaság logisztikai értelemben köszöni szépen jól van, sőt még annál is jobban szeretne lenni, mint amennyit a jelenlegi kapacitások elbírnak. Ezért emelkednek az árak, ezért kialakulat munkaerőhiány, torlódás, stb.
    Ugye most nem arról beszélünk, hogy a globálisan kimutatható 5%-os inflációt mi magyarázza, hanem azt, hogy a GPU-k ára 3-4x-ese a korábbiaknak lassan 1 éve és most már az energia ára is 3-4-5x-e a korábbiaknak.
    Tedd össze! Az emberiség talált egy skálázódó aranytojást tojó tyúkot. Bárki kizárólag áram felhasználásával működő pénznyomdát üzemeltethet legálisan akár otthon, akár nagyüzemben.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés