Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz HSM #43271 üzenetére

Én is MSRP-ről beszéltem. Az MSRP jelenleg nyilván barátságosabbnak tűnik, mint a bányászat és a scalperek által felvert piaci ár. De az is magas.
    Én nem állítom, hogy ez csak az AMD és az nvidia hibája, vagy hogy csakis ők teszik zsebre a pénzt (továbbra is az MSRP árról beszélünk!). A globális chiphiány a TSMC-t is az árak tartására, kedvezmények eltörlésére késztették (mondjuk úgy, hogy megengedhette magának) a TSMC-re is érvényes, hogy miért csökkenten a "kiöregedő" gyártástechnológiák árát, ha mindent megvesznek, amit le tud gyártani? És persze a TSMC is nyilván mutogathat például az ASML-re, ami pedig a EUV levilágító gépek monopol gyártója. És mindenki épp EUV-ra akar átállni. a TSMC talán épp azért engedhette meg magának, mert magasan tarthatta az árakat és a cechet kifizette az Apple (vagyis az Apple felhasználók)

És persze nyilván az egyéb alkatrészek ára is magas, nem csak a gpu chipeké. Egyrészt össze is adódik, másrészt meg épp amiatt, hogy bármi elfogy, mindenkinél minden szinten foghat vastagon a ceruza.

"Miért adná el neked a nagyobb szelet húst, tegyük fel, veszteséggel? "
    Az éttermes példa lényege épp az, hogy a porsche/Tesla mutatja, hogy a biznissz mennyire nyereséges. Azért kellene nekem - és persze más vendégeknek is - nagyobb szelet húst adnia (persze nem veszteségesen, de hát látjuk, hogy ha telik 50 misis kocsira, akkor megy a szekér), mert különben nem fogyasztok nála - és persze más vendégek se.

Tudom, hogy ezt nehéz feldolgozni a mindennapokban.
    Lényegesen egyszerűbb, ha van egy versenytárs szemközt, ahol összehasonlíthatóan ugyanaz összehasonlíthatóan olcsóbb.
    Minél inkább helyettesítő termék valami annál könnyebb az összehasonlítást elvégezni. És végső soron nem muszáj étteremben ebédelni.

"Adja el a főnök inkább a luxusautóját, hogy nagyobb szelet húsokat adhasson, mert a vevők többet akarnak kapni, mint amiért fizetni hajlandóak? Ez nekem nem tűnik életszerűnek."
    Nem. Az van, hogy ha nem egy 50-60milliós luxuskocsiba, hanem egy 3-4 éves karbantartott opelbe száll be, akkor könnyebben elhiszed, hogy a 4000Ft-os rántott szelet ajánlat tisztességes.
    Amiről itt Te megpróbálsz megfeledkezni, amikor azt vágod a vendégek fejéhez, hogy többet akarnak kapni, mint amennyiért fizetni hajlandók, az pont az éttermes profitja (ami lehet, hogy papíron nem nyereségként mutatható ki, hanem mindenféle költségek formájában), amiből kijön a luxuskocsi.

Én nem vitatom el a cégek profitérdekét.
    Csak azt mondom, hogy a fogyasztók előtt nem csak az a lehetőség van, hogy elfogadja a piaci árat és kifizeti. Helyettesítő termék hiányában is mondhat nemet.
    De végül Te is ide lyukadtél ki:

"Nyilvánvalóan van/volt ráhatásuk. De a usernek is van ám ráhatása elég komolyan a pénztárcájával. Megveszi-e, kifizeti-e, avagy szépen megvárja, míg a számára megfelelő árszintre nem süllyed a termék. ;) Ez a szabad piac, nem igaz?"

Én csak azt mondtam, hogy a usernek arra a választására, hogy kifizeti-e vagy elhalasztja a vásárlást hatással lehet az, hogy milyen impulzusok érik.
    Ha azt mondják neki "Figyu, hát most ez szerintem elég drága", nagyobb eséllyel fog halasztani, mintha azt mondják neki, hogy "hát öcsém, drága, de tulajdonképpen nem is drága, mert akár kétszer ennyi is lehetne és ahogy telik az idő csak még drágább lesz". Mert akkor beijed és bármennyit kifizet érte még ma, mert holnap még többet kéne, nincs értelme a halasztásnak.

Egyébként nyilván ha csak egy ember halaszt, pórul is járhat. De ha milliók döntenek úgy, hogy nem vásárolnak, akkor végső soron a cégek árazását is térdre kényszerítheti a keresleti-kínálati görbe.

• paprobert

őstag

Én lassan azon kezdenék el aggódni, nehogy valaki megfulladjon a cégek folyosóin a nyakig érő bankjegyekben, sem mint hogy lapkaméretről vagy komponens bekerülési költségről filozofáljak.

• HSM

félisten

Gyors kiegészítés...
    "...de éppen nem a mostani MSRP-k vagy MSRP-n számolt $/ FPS."
    Közben még eszembe jutott, ebben a viszonylag frissen megjelent 3080Ti kivétel, annak az 1200 dollár MSRP-je elég "érdekes" még úgy is, hogy elvileg azt beszélik, a sima 3080-at kicsit túl agresszívan (nehezen tarthatóan) árazták 700 dollár MSRP-re. Főleg a "bányazárral"... :N

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés