Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
-
LOGOUT.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
PAtr0n
addikt
Sziasztok!
Nemrégiben vásároltam egy zsír új 3600x-et, egy 2600x-et váltott, de azóta win-t se tudok telepíteni. Lap: Asrock Fatality B450 Gaming K4.
Első körben csak kicseréltem a CPU-t, semmi más, maradt a régi Win10 Pro 64bit.
Oké, új hardver, idő volt mire a Win10 összeszedte magát, de aztán jónak tűnt. Kezdődött azzal, hogy a Steelseries Kinzu V2 egér stutteringgel Win alatt. Razer DA-nak semmi baja, mondom akkor OK, marad az, Kinzu felejtős. Aztán...
Első újraindítás sikertelen. Monitor stanby-ba megy, de gép pörög tovább. Reset.
Indul a Win tetű lassan, pörög a kör 2 percig, de végül bejött az asztal.
Ok, újraindítottam gyorsan megint, ugyanez a szitu, nem indul újra, csak resettel. Mondom rendben, akkor BIOS frissít.
Szitu ugyanaz, tetű lassú indulás (egy NVME2 Samsung 981p SSD-ről beszélünk). A 2600x-el ilyen nem volt. Újraindulás ezek után már sikeres volt, tetű lassan, de legalább nem kellett reset.
Köv gépindítás után, kipróbáltam a youtube-ot, volt hogy beakadt a hang, nem vészesen, meg nagyon ritkán, de érzékelhető stuttering volt néha-néha.
Játékok: Apex Legends alatt sem volt tök sima a játék, fps okés volt, MSI AB-el monitorzva semmi gond, se a hőfokokkal, se semmi mással, de mintha laggolt volna. CoD Warzone néha-néha be-beakadt 1-1 pillanatra, meg egyszer full öszeomlott textúra hibákkal fűszerezve, előtte ilyet nem csinált. (szerintem kavart valamit a VGA driverrel a win, mert a CPU csere után, moslék felbontáson indult, nvidia vezérlőpanel se volt percekig)
Mondom ez így nem jó, tegyük újra a Win10-et, az a biztos, arról az USB-ről (rufus-al kiírva), ahonnan eddig már 3 féle konfigot telepítettem újra.
Addig oké, hogy felteszi a fájlokat a telepítő, 1x újraindul, viszont amikor újraindul, bejön a Win logó (vagy éppen az Asrock), alul a kis körökből álló kör kb fél percig normálisan pörög, aztán beáll akadozva körözni, és onnantól halál. Vártam 15 percig, és inkább reset. Aztán SSD-ről bootolva folytatni már nem tudja, mert azonnal leáll a gép, friss telepítéssel meg megint idáig jutok, kör forog, győzd kivárni míg továbblép.
Próbáltam egy másik régi Samu Sata-s 850-es SSD-vel is (közben lehúztam minden más drive-ot), mondom nem e az NVME-vel van valami, de Sata-n is csöcsre fut. Ki lett próbálva egy Sata 870 EVO-val, ott is. 3 driveból 3 nem lehet szar, főleg, hogy ebből eddig 2-t eddig is használtam gond nélkül.
BIOS reset számtalanszor, másik memóriákkal is próbáltam (G-skill ripjaws-ok helyett, Hyperx Fury-k), a friss BIOS (4.10) helyett visszament az, amivel a 2600x-et használtam (3.40), de sehogy nem jó.
A gépet is szétkaptam teljesen, CPU ki, lap ki, áttisztítva ecsettel, minden visszarak, semmi javulás. Ja persze a 2600x-et vissza se tudtam rakni kipróbálni, mert már elment a háztól.
Szóval, nem hinném hogy szar a CPU, most veszek egy másik B450-es lapot, de nem Asrock-ot, és felépítem abban, valszeg Aorus B450 Elite lesz.
Nem tudom, hogy a lap támogatása lesz e fos, próbáltam utánajárni,voltak problémák másnál is ezzel a lappal 3600-al, de ott konkrétan nem látta az SSD-t a lap, nekem ilyen gondom nincs, de helyette most már nem megy fel a Win se. Már másik Wint 10 verziót is kiírtam rufus-al, de azzal is same shit happens.
Sorry a regényért...
Találkozott valaki hasonló jelenséggel Matisse CPU alatt? Valami ötlet, amíg nem jön meg a másik lap? Lehet a CPU hibás?
A válaszokat előre is köszönöm!"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz odorgg #19609 üzenetére
Nekem anno, amikor sehogy nem indult a gép a sok bactatás után, full áramtalanítás, elem kivesz, CMOS jumper rajta hagyva jó fél óráig, az mindig észhez térítette, bármilyn konfig is volt.
Adj neki időt kipihenni a dolgot, hátha...."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz fudi2002 #19679 üzenetére
Nekem a 2666-os Fury-k szó nélkül mennek 3Ghz-en gyári időzítésekkel.
Nanya chip-ek vannak rajtuk, nem tudom ennek köszönhető e.
Nem vagyok nagy tuninger már, a Fury-k csak tartaléknak vannak, 3200-es Ripjaws-ok vannak most bent.
Jó lenne őket felpiszkálni 3400-re a 3600x mellé, de valahogy nincs most ehhez gyomrom."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz RECSKA #19697 üzenetére
A 3Ghz-es Aegis Kit-ben meg Hynix-ek voltak. Na azok XMP 3Ghz-en csak akkor mentek ha éppen olyanuk volt. Beszerelés óta, csak nyűglődtem velük, azokkal raktam először össze ezt a Rizsa konfigot (akkor még 2600x-el). Aztán mentek a háztól, szenvedjen velük más.
No akkor gondoltam, hogy behajítom a 2666 Fury-kat, és volia, 3Ghz simán. De nem maradhattak, még egy próbát tettem egy Ripjaws kit-el (Samung chip), azok legalább tudják amit ráírtak.
Szerintem az Aegis-ek is jók lesznek, csak majd másnál.
csul1:
Pont a napokban kínlódtam ezzel, ugyanúgy 2600x-ről mentem 3600x-re, a Win10 nekem nem volt az igazi a CPU csere után (lassú boot, be-beakadó hang stb...), így újraraktam (igaz kicsit viszontagságosan, mert elbalf*szkodtam a Win telepítést), de végül jó lett.
Valszeg csak nálam volt anomália, de nekem mindig nyugodtabb a lelkem, ha CPU csere után fresh Win installt kap a gép. Memória, VGA csere után nyilván én sem rakom újra."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz djgala #19835 üzenetére
Szia!
Nekem a ASrock B450 Fatality Gaming K4 nem szerette azt a DDR4-es G-skill kitet, ami neked is van. (igen nincs a támogatott listában sem) Ha olyanja volt, ment 3Ghz-en, de az esetek többségében, visítva indult, és alapba állt. (2166Mhz). Hiába erőltettem rá az XMP-t, vagy vitte vagy nem.
Ment a 3.14 csába eladásra, a G-Skill Ripjaws-okat (F4-3200C16-8GVKB) viszont szereti (pedig azok sem támogatottak elvileg).
Mondjuk nekem nem kékhalálozott sose, csak gépindításkor visítás közepette eldobálta az XMP-t.Dobj be egy másik kitet, addig meg teszteld le egyesével őket. A2, B2 foglalatba menjenek.
Próbálkozz más órajellel is, illetve mem testtel.[ Szerkesztve ]
"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
-
PAtr0n
addikt
válasz KRoy19 #20119 üzenetére
4200Mhz, 1,25V-ig jutottam, 1,225 már kevés neki, de legalább allcore tudja a 4.2-t, Cinebench is szépen lefut. 4.3-at próbálgattam, de ott már az 1.3V is kevés, CineR20 hibára fut.
1.3 fölé nem akarok menni, fontosabb a hűvősebb működés nekem.
Most a memóriákkal játszok, G-Skill Ripjaws 3200 CL16-ot próbálom 3600-on stabilizálni, egyelőre nyomorék időzítésen vannak 18-20-20-40-en, de legalább mennek."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz Albigator #20149 üzenetére
Nálam a 3600x fix 1,25V-on, allcore 4.2-n eddig stabil. CineR20: 3696pont. PBO-n, 3600 pontot alulról nyaldosta, arról nem beszélve, hogy olyankor a hőfok se állt meg 70 fokon, belenéztünk a 77-78-ba is, persze ott 1,4-re is felcsapta a Vcore-t.
Szerintem maradok ennél a fix 4.2-nél, jóval barátibbnak tűnik. 4.3 már problémás, ott már 1.3V is kevés, de afölé meg nem mennék a hőfokok, meg a vajmi kevés plusz miatt."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Igazad van, P95 alatt elvérzik hamar, de igazából 1,3V-al is.
Mondjuk nem tartom reális terhelésnek azt, hogy rögtön 85-86 fokra ugrik a hőfok, hétköznapi játék közben ilyen biztos nem lesz.
Ja, 1,3V-al se csinál több pontot CB alatt, mint 1,25-el, sőt, alá ment. Innen azt gondolom, hogy ezen még a 1,325 se fog segíteni.Nekem a játék a lényeg, ott legyen stabil normális hőfokok melett, és ne tüskézzen a PBO miatt. Nem a határait keresem, az maradjon más hobbija
[ Szerkesztve ]
-
PAtr0n
addikt
válasz RECSKA #20166 üzenetére
3774 pont 4.2-n 1,3V-on , ha kilövök minden szart, hogy ne szóljon bele.
Ez már annyira nem rossz.
De én itt elengedem a dolgot, nem az én világom már ez a finomhangolás, határfeszegetés, értelme nem sok van, a hétköznapi játék alatt semmit nem számít az a pár pont CB alatt.
Volt egy haverom, csak azért vett VGA-kat, hogy a benchmarkok alatt minél többet kipréseljen belőlük, ezek és a játék aránya kb. 1:99 volt. Tudom sokan vannak még most is így, de nekem a gép nem erre kell. Én se vagyok normális, megvan a gógyim, de ebből kinőttem már"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz Albigator #20168 üzenetére
Persze, neked is igazat adok, most próbáltam 1,325V-on, De még így is elobja az egyik worker-t a Prime95, a hőfok meg benéz 95 fokra.
Ennek így semmi értelme. Azt hiszem játszok a géppel, ahogy eddig, ha valami gond lesz, visszaállok PBO-ra, de ha stabil minden játék amit én játszok, elengedem ezt a témát."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz #32839680 #20576 üzenetére
Az LGA 1150 érában már az egyik legjobb, ha nem a legjobb lapokat csinálták, olcsó pénzé.
Anno 26 ezer körül vettem 2014-ben a Z87 Extreme 4-et, 2019-ben 18-ért úgy elment mint a huzat, sztem 20-asért is simán elment volna."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz csucsbicep #20596 üzenetére
AM4 esetén nem tudok nyilatkozni, mert most van ez a ASrock B450 Gaming K4, oszt teszi a dolgát.
Z87 Extreme 4 vs Z97 Hero. Mondjuk nem értem az összehasonlítást egy akkoriban 27 ezres lap és egy bőven duplájába kerülő között. Körítésben jobb a Z97 Hero, de nem arányosan drágább. A best buy nem az volt, ellenben a Z87 igen.
Széthajtottam a 4790k-t is a Z87-ben, nem kellett ahhoz drágább lapAz 1150-es érát nem véletlenül hoztam fel, nem véletlenül tartja az árát, bár azért manapság már eléggé kezd kifingani, csak sokan nem veszik ezt észre.
[ Szerkesztve ]
-
PAtr0n
addikt
válasz csucsbicep #20608 üzenetére
Igazad van, utánanéztem árukereső árgrafikonon, induláskor 54-ről indult a Z87 Extr. 4, de fél év alatt átlag 36 ezerre zuhant, amit ki is tartott 1 évig, aztán felugrott 45 ezer környékére, amit az utolsó darab eladásáig tartott is.
Én azért emlékeztem 27 ezerre, mert nagykerből volt "áfa nélkül".
Viszont a Hero árgrafikonja 58 ezerről indult és kifutásig csak drágult, egészen 70 ezer fölé.
Ezért írtam, hogy sose volt ár/tudás bajnok.
Nekem az ASRock-nak soha semmi nyűgje nem volt, mondjuk az igaz, hogy csak CPU szinten nyúztam, a memókat sose piszkáltam, akkoriban Kingston LoVo-k voltak a lapban, azok meg aztán nem kértek sokat.
jokeph:
Igen, nem volt túl nagy előrelépés 1155-ről 1150-re váltani, de igazából a régebbibe se volt okos dolog befektetni, és anno ezért indultam a 775 után rögtön a 1150-el.
De igazából ha cakumpúder az egész Intel frontot nézzük az i család megjelenése óta, Bridge-ről Bridge-re sose volt olyan hűha előrelépés. Nem is volt rá szüksége az Intelnek, az AMD évek óta tartó szarakodása miatt lassíthattak, és magasan tarthatták az áraikat.
Sose gondoltam volna hogy egyszer AMD-re megyek, de eljött ez az idő. Nem kell kapaszkodni abba ami nyilvánvalóan nem rosszabb, viszont jóval drágább.
Kíváncsi vagyok meddig tudja tartani az iramot az AMD, ha így folytatja, azzal mindenkinek kedvez."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Te jó ég de jó lenne ha a 3200-es Ripjaws-ok tudnák ezt.
Csak piszkált a dolog, de idáig jutottam velük:Mondjuk gyorsabb az egész rendszer érzetre is. A CPU-Z által kiolvasott adatokban mennyire lehet megbízni? Arra gondolok, hogy szerintem ezeken nem Samsung ramok vannak. A neten egy táblázatban Hynix-eket írnak erre a kit-re.
Subtiming-okat nem piszkáltam, nem tudom mihez kéne még nyúlni, hogy kicsit jobban kifacsarjam ezt a kitet."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Hát ez baromi jó kis progi, nekem az MSi AB amúgy se működik jól overlayben (valamiért nem tudok egy csomó mindent kiíratni vele).
Ezzel azonnal működött minden, és rohadtul gondoltak mindenre is. Repült is nekik egy kis donate.
Köszi a tippet!"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Srácok...
Hyper X predator 3600CL17-et az Istennek nem tudom 3600-nál nagyobb FSB-n járatni.
Asrock B450 Gaming K4, legújabb BIOS (AGESA 1.0.0.6). 3600X a CPU.
3800Mhz-nél lőttem egy CL 16-ot A Ryzen dram calc-al, 16-16-17-16-36-ot, gyors tesztben, de abszolút nem prime stabil, kikapcsol a gép egy idő után (persze néha előbb van worker stopped). RAM fesz 1,445-re lőve 1.4 alatt hozzám sem szól a gép, vísít a BIOS mentése után.
Próbáltam egy 16-18-18-18-36-ot is, ott is ugyanez, próbáltam a még több DRAM-ot adni (a Samsung B-die úgyis bírja alapon), de semmit nem segít rajta.
Aztán próbáltam csak 3666-on, de ott is kikapcs a vége. A 3600-at tudom CL16-on stabilizálni, CL14-el is kísérleteztem, ott 40-50 perc Prime stabil megvan, de játék alatt hang beakad, kidob 20-30 után, de leglaább a gép nem áll le.
A proci memvezérlője hasalhat el? Amúgy most ezt tudja, így stabil játék és prime alatt is:
Ne kergessem a 3600+ MHz-et szerintetek?"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz South Velen #26109 üzenetére
Köszi a segítséget először is!
Igazából így nézünk ki az alap beállításoknál:
Most néztem a Zentimings-nál, ahogy említetted, hogy rohadtul nem annyi amennyit beállítottam a BIOS-ban. Akkor ezek szerint a SoC/Uncore OC V-ot is be kellene állítanom, mert auton felfeszeli?
hokuszpk:
Úgy rémlik, hogy a CPU így auto-n PBO-val benéz néha 80 fok környékére prime alatt, de afölé nemigen ment 1 prime futtatás alatt sem, ráadásul a lekapcsolgatás játék közben is előjött, ahol kanyarban nincs még 70 fok se a CPU, MSI afterburnerrel szoktam néha monitorozni."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz hokuszpk #26126 üzenetére
Igazából nem lekapcsol, újraindul, de tipikusan olyan hangja van, mint amikor leáll, de közben meg újraindul. MSI GTX1080 a VGA, a táp meg egy 3 hónapos Riotoro Enigma 650W single rail 12V (seasonic bél). A tápot én kizárnám, már csak azért is, mert ha nem megyek 3600FCLK fölé, nincs leállás, max worker stopped, meg játék kilépegetés.
RR89:
Még az előző Inteles korszakomban szerettem az Asroock-ot (Z87 Extreme 4), ezért esett mellette a választásom. Lehet mellényúltam.
Amúgy ahol feszt lehet állítani az ennyi, és mind az OC tweaker menüben van:
Ezen kívül még lehet piszkálni a procit itt, de ahhoz nem nyúltam, ott nem is látok feszültség értékeket, egyik menüpont alatt sem, ha kibontom a főmenüket (a Soc/Uncore OC mode menü alatt csak engedélyezni meg tiltani lehet, nekem az enabled-en van):
Tegnap már nem volt időm, ma is csak este délután/estefle lesz, kipróbálom amit írtál, hogy a 3600-as FCLK-t hagyom, csak felmegyek 3800-ra, hogy akkor mit csinál.
De már eleve az gyanús, hogy a SoC voltage-em el van szállva a Zen timings szerint.
FingR86:
Az Asrock oldalán a Suppport fül alatt ott vannak CPU családonként a RAm támogatottságot, az igaz, hogy a Matisse alatt max 3200Mhz-es memók vannak.
Pinnacle és Raven ridge alatt, vannak 3600Mhz-esek.
De szerintem vinnie kéne a B450-nek, bár nem tudom, lehet Asrcok-éknál, már csak szánalomból kapta meg a Matisse támogatást a lap"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz South Velen #26140 üzenetére
Megvan a megoldás úgy néz ki, és szokás szerint rohadt egyszerű volt.
A SoC/Uncore OC voltage-t is belőttem 1.100V-ra, ne legyen auton, így már a Zen timings is 1,0875 körül mutat.
R3laX kolléga priviben átküldte az ő 3800 CL16 beállításait ezekhez a ramokhoz, indítottam egy Prime95 Large FFT-t, 1 óra stabil.
Szerintem mivel auton volt a fenti SoC/Uncore beállítás, így a memvezérlő agyon lett feszelve, ami elmelegedett, és elhasalt, ettől volt a leállás, és a prime/játék unstabilitás.
Most ezt tudja:
Itt még nem állok meg, játszok vele, hátha kijön valami gebasz, aztán ha nem, megyünk az időzítésekkel lejjebb"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz F e Z o #26146 üzenetére
Kipróbáltam, auto SoC voltage-en (és auto SoC/Uncore voltagen-en), 3200 és 3400 MHz-en 1,0875-öt lő, de 3600-nál már 1,1875-öt. És valszeg itt a baj.
Mondjuk nem csodálkozok, mert PBO mellett is szarrá feszeli a CPU-t, hogy meglegyen pillantokra a 4400Mhz.
RR89:
Igazad van, ez az auto dolog elég szemétláda, addig okés ha valaki 3600 alatti ramokat használ, de afelett indokolatlan túlfeszelés okozhat gondot idővel.
Most jön az, hogy próbálom az időzítéseket még jobban faragni, kíváncsi vagyok, most játszottam egy órát, és tényleg stabil a cucc, nem dobott ki egyszer sem."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Mi az hogy, köszi neked is
Tegnap még próbáltam egy 16-16-16-34-et, RR89 ajánlásával, áhhh, azért az elég nagyképűség volt, prime kb. 5 perc után gatya.
De lehet még azokon a primary timing-okon még faragni szerintem, de most örülök, hogy a 3800 CL16 stabil végre"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
-
PAtr0n
addikt
válasz Albigator #26231 üzenetére
Warzone-t nyomtam egy darabig, bár akkor még a 3000 CL16 G-Skill Aegis-ek voltak a gépben, azóta megfordult nálam egy kit 3200 CL16 Ripjaws is, vele se lettünk barátok, ez a Predator kit végre már normális. Nem is tudom mit csodálkozok, mindig Kingston RAM-okat használtam, eddig nem csalódtam (Még a nyanya chipes 2666-os fury-k is vígan szaladnak 3000-en gyári időzítésekkel)
Na de a Warzone néha produkált hibát, lehet azzal teszek próbát."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz hoffman_ #26300 üzenetére
Szerintem is nagyon kevés a 0,95 SoC. Nekem 1.1V-ra lett stabil a cucc.
Ezt az idle újraindulást nekem is csinálta, hiába volt már játék alatt stabil. Onnan indultunk itt jó pár hsz.-el odébb, hogy (3600Mhz CL17-es Predator) szétfeszelte a lap a SoC-ot (1.875V), akkor a játékok se voltak stabilak, onnan mentem le 1,0875-re (közben nekem cél volt a 3800Mhz CL16 is).
Egy ideig az a beállítás stabilnak tűnt, de aztán jött a berecegő hang, meg idle kikapcs-újraindul.
Most Testmem után is stabil, játékok szintén.
Nekem a következtetés az hogy a SoC voltage nagyon ordít a finomhangolásért, ha túl kevés az is baj, ha sok, az is."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Kipróbáltam a CTR-t, eddig tetszik.
3600X, diagnostic szerint "Bronze" sample, mondjuk én inkább bizsuba raknám, BIOS-ban allcore 4200 stabil-hoz 1,33 Vcore felett kell neki.
Na de, kiteszteltem ezzel is, ajánlotta is -mivel csicska Bronze sample-, hogy próbáljam a 4000 / 1175-öt. A vége 4125 / 1275mV lett, de amúgy ez a beállítás külön Prime Small FFT-ben már elhasal, szal ami tényleg stabil az a 4100 / 1275mV.Nem tudom. Játék alatt ennek nem tudom mennyi értelme így, a pillantanyi boost akár 4375-re is elég sokat dobhat, főleg multiban, az állandó allcore 4125 miatt lehet veszítek.
Csinálni kéne összehasonlítást, majd lehet összedobok egyet. Hűvösség tekintetében (meg nyilván fogyasztás), egyértelműen jó lehet.[ Szerkesztve ]
-
PAtr0n
addikt
válasz Mclovin #26710 üzenetére
A durva az, hogy még sose találkoztam ilyennel (lehet mert előtte csak inteleztem?), pedig ezt a Win10-et rakom fel mindig legal kulccsal. Ezért se gondoltam rá az elején, csak a 2 nap kimerítő szívás után, és az ágyban kajak megálmodtam, hogy mi van ha no drivers-el telepítem.
És tényleg ennyi volt... hogy ott rohadna meg
(#26726) hackeeeee
Nem értem a B450 Gaming K4-ban miért nincs sehol LLC opció a BIOS-ban...
Használ még valaki itt valami másmilyen Asrock lapot? Van LLC?"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
válasz mosquetoo #26740 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő G-skill Aegis-ekrő van szó, azokkal nekem nincsenek jó tapasztalataim, de én csak 1 vagyok kb a 100-ból (ha nem ezerből)
Az utóbbi hetekben én is sokat kínlódtam a megfelelő BIOS beállításokkal, mert nekem is hasonló gondjaim voltak egy CL17-es Predator kittel (net és idle indulgatott újra főleg)
VSOC, VDDP, VDDG és a DRAM feszültségek manuális beállítása, az autot felejtsd el.
Értékekben a többiek segítenek, nekem így néz ki, így stabil (A DRAM fesz nálam 1,475, de neked nem fog kelleni ennyi, érzésre sztem 1,4 elég lesz az Aegis-ekhez):
-
PAtr0n
addikt
válasz Qtya123 #31038 üzenetére
Köszi tesztet!
Pont erről beszéltünk ma munkatárssal, konfig csere előtt áll, 3600 vs 5600 téma, én is ezt mondtam neki, felesleges annyit beleölni a CPU-ba, főleg ebben a VGA hiányos időszakban.
A 3600(x), még legalább 3-4, de akár 5 évig is kiszolgál majd, igazából minden attól függ, milyen VGA-t illeszt mellé az ember, de mivel az RTX 3090-et is kihajcsae, így nem kell attól féni, hogy túl hamar kevés lesz."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
PAtr0n
addikt
Ugyanez a kombóm volt(van), 3600x, és B450Gamig K4, ramok is az említett G-skill Aegis-ek.
Hát én szétkínlódtam magam velük, XMP profillal egy csomószor alapba állt a BIOS, dupla indulás állandóan, próbáltam feszelni, időzítéseket piszkálni, igazából csak ennyi baja volt, de ez kiidegelt, mert nem jutottam dűlőre velük, egyszerűen nem kajálta a lap.
Eladtam az Aegis-eket, vettem 3200-as Ripjaws-okat, mondom na majd ez! Kábé same shit, 2 hetes szarakodás után eladva, megvettem a Predator 3600-osakat CL17 (B-die), CL15-ig be tudtam őket lőni stabilra. Azóta sincs semmi gond velük.
Ja, slusszpoén, amikor még a Aegis-ekkel szaroztam, bedobtam a sima 2666-os HyperX-eket (Hynix chipek) próbára, időzítés piszkálás nélkül, 3000Mhz stabil....Szóval én elhiszem hogy valakinek jó a G-Skill, de én megutáltam.
Azóta volt CPU (és VGA csere), 5600X van most, a Predatorok ismét CL15-re lettek belőve, minden ok.
Gyuri27:
Sajnálom de cáfolom a fentiekkel, és nem tudom azt se mondani hogy user error...
Eladtam másnak, neki hibátlanok. Lehet szimplán kifogtam egy szar szériát, de a Ripjaws bukta után azt mondtam, soha többet G-skill.[ Szerkesztve ]
-
PAtr0n
addikt
válasz Gyuri27 #38840 üzenetére
Hogy értsd: nem fikázom, elismerem hogy másnál alapvetően jó ramok. Nálam nem jött be 2 típus sem, ezért inkább soha többé.
Úgy gondolom, te se vennél többé pl Skodát, ha kapnál egymás után 2 szart.zseko:
Nálam az a jó ram, amit ha beteszek indul egyből a gép. Na az Aegis nem ilyen volt. Rakosgattam A1B1-be, A2-B2, be, cserélgettem a sorrendet, egyszer csak jó lett. Utána jött ez az alaphelyzetbe állítás kb. minden 3.-ik gépindítás után. Tuning, kb nuku, felejtsd el, még az alap órajel sem stabil.
A Ripjaws annyival volt jobb, hogy alapon ment, de kb 0 tuning, mert mindentől kifeküdt.Nem tudok jobban érvelni, ezek a ramok az átlag alatti kategória és kész.
[ Szerkesztve ]
-
PAtr0n
addikt
válasz NyalokAA #38844 üzenetére
Nem tudok mire gondolni, csak arra, hogy hogy ennyire nem fért össze a lap ezekkel a modulokkal, vagy a CPU memóriavezérlőjének nem voltak szimpik.
Nyilván, lehetnek ettől jó ramok, de te is meg én is beletenyereltünk egy ilyen buliba. Csak ugye ilyen tapasztalatok után már nem szívesen próbálkoznék semmivel ami G-Skill ebben a konfigban, max akkor ha a lapot is cserélem.
Nekem pl a Kingston-okkal nem volt soha semmi bajom, igazából azért vettem a G-Skill-t az AMD konfig összerakásakor (előtte csak Intel-eim voltak), mert agyon volt sztárolva az Aegis ár/érték arányban. Kipróbáltam, kínlódtam, adtam neki még egy esélyt a Ripjaws-okkal, azzal se jutottam dűlőre, így nem volt kérdés, hogy elengedem a márkát, még ha csak egy időre is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen processzort vegyek?
- Már nem fut a régebbi Windowsokon a legújabb Steam kliens
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Hálózati / IP kamera
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Nők, nőügyek (18+)
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest