- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
turistakolbi
aktív tag
Sziasztok! Bocsi a noob kérdésért, de mindenhol csak azt látom hogy "support" de tutira nem írják.
Megveszem és mindenféle bios update nélkül mennek benne a 3xxx (zen2) procik??
MSI B450 TOMAHAWK MAX
Láttam róla cikket hogy direkt azért jön a max hogy növeljék a memóriát benne, a sok biosnak.
Csak nincs itthon 2xxx proci és visszaküldésre sem lesz opcióm -
csiga8
senior tag
válasz
#79563158 #3886 üzenetére
Nem mostanában, de tervezem, hogy feljebb lépnék majd Zen2-re.
X470-es lapom van, szerintem ugyanúgy 16 MB a BIOS memória .
A RAID nem érdekel, a kezelőfelület sem, de ha tuningopciók ( LLC, offset) és a ventivezérlő eltűnik, akkor morcos leszek.
Pontosan tudod, hogy mik tűnnek el a BIOS-ból?
-
beef
őstag
válasz
xNAGOYAx #3890 üzenetére
Először is kapcsolj ki minden figyelő vackot és megnyugszol
Egyébként új chipset driver + ryzen balanced energiagazdálkodás + ryzen master. Nézd azon, hogy alszanak-e magok. Nekem esetek nagyrészében mind a 6 sleep, az órajelek 200MHz alatt.
Minden auto-n kivéve a ramon van órajel tuning, de az ezt nem befolyásolja. -
xNAGOYAx
tag
Üdv, ismét segítség kéne
A gondom az , hogy előzöleg írtam ,hogy a procim folyamatosan 58-60 fokos simán windowsban + az asus monitoring progija ment ) állítottam kicsit a ventik fordulatán és most olyan 50-54 fokos . A gonodom az hogy a procim folyamatosan ugrál 4.1 és 2.1 GHz között és a feszültség meg 1.35- 1.42 között. Esetleg tudnátok segíteni, hogy pl ha csak netezek meg ilyenek akkor ne menjen a feszültség 1.4 volt ra? A biosban minden auto-n van kivéve a core voltage az offset re van állítva és -0.05 az érték. A lap egy asus rog strix b450-e gaming és Ryzen 3600-as proci. A win 10 es energiagazdálkodás a z amd ryzen kiegyensúlyozottra van állítva. Több progival figyeltem a hőfokot és a feszültségeeket is aida64, hw monitor, az asus saját progija, cpu-z, temp monitor stb...
Esetleg valaki tudna egy leírást adni , hogy a bioszban mit hogy an állítsak be esetleg itt vagy privátban.
Előre is köszi a választ !
-
fisi
senior tag
ziasztok!
Nem tudom mennyire ide való de azért ide is bedombom. Nemrégiben vettem egy Asus Prime X570 pro lapot egy Ryzen 7 3700 X procival.
A házam egy Bequiet Silent Base 601 ház.
Beüzmelés probléma mentesen ment bár a bios finom hangolás nekem nem épp az asztalom a docp vagy mit rá nyomtam hogy 3000 MHz en menjenek a memóriák.
Nos a hőfokok érdekesen alakulnak hw infó szerint. Létezik hogy indítás után 2 perccel már 62 fokos a vrm és sima netezés közben pár óra múlva meg 76.2 fok?
Alaplap 48- 54 fok átlag az nvme ssd meg átlag 56 fok.Köszönöm a válaszokat
-
Puma K
nagyúr
Asus finally updates to 1.0.0.3 bios on ROG B450-F
"I recently found out there is a 1.0.0.3 AB BIOS out already for my ASUS B350M-A. A 60 € lowend board from 2017.
In the meanwhile, my 270 € 2018 Crosshair VII flagship didn't get any update up to this date. Why?" - [link]
Asus ROG STRIX B450-F GAMING 2605 BIOS: [link]
-
Pro!Petya
addikt
Más a win , ram frekvencia is kérdéses, meg mi xfr + pbo mérjük te meg stat 4,4-en. Jah és fps lock is beleszólhat nálad még.
Pont emiatt is jó a teszt mert gpu limittel is számol tovább, szval nem az fps szám a lényeges.(#3880) Alpi.
Szépen megugrottak az értékek 3600-ál!
-
törölt tag
Lehet, hogy amikor rendelted akkor meg csak beta BIOS volt a laphoz ami tamogatta a Zen 2-ot, de mar van hozza "stabil", nem-beta BIOS. 7B89vA8 Ettol fuggetlenul a 16MB-os BIOS memoria es az MSI benasaga miatt sajnos maradni fog a gagyibb BIOS felulet, nem lesz RAID support, illetve az ujabb processzorok tamogatasa nem garantalt az alaplapoddal.
Roviden, ha Zen 2-on maradsz, nem kell RAID es nem zavar a fapados BIOS, akkor nincs problema. Egyeb esetben javasolt masik alaplapra valtani, pl. X570 vagy az MSI B450 MAX szeriaja.
-
dropsy
újonc
Sziasztok,
A gépem mondhatni híres lett a népszerű video megosztón összeszerelik a pc..srácok ahonnan rendeltem a gépet(a video: az első 3600x...),összeszereléssel-bios frissítéssel.
egy 3600x van a gépbe MSI Mortar Titanium lapba.
Esetleg ha valaki látta akkor tudja, hogy a gond az volt, hogy csak beta bios-al tudtál elindítani a gépet a stabil bios-al nem indult akkor.
Azóta jött ki egy új stabil bios,de nem is nagyon értek a dolgokhoz ezért érdeklődök, hogy van e itt valaki aki találkozott hasonló dologgal.
Amikor a gond felmerült utálna szóltak, hogy csak beta bios-al működik,de annyi hátrányt mondtak, hogy nem olyan a bios felülete mint egy stabil verziónak.
Mennyire hátrány számomra ez a beta bios, illetve van akinek sikerült ezt a lapot stabil verzióra frissíteni?
Köszi -
Szeszkazán
senior tag
Nálatok is el felejti egy idő után a rzyen master Auto OC beállítást a gép?
Elég zavaró tud lenni , 4225 4250 között boostol a sima profillal , az Auto OC tartja a 4,3-at , szóval könnyen észrevehető. Miért felejti ez el? -
pils00
tag
válasz
wwenigma #3877 üzenetére
Köszi, biosból frissítettem probléma nélkül.
A helyzet nem változott.
A 970EVO újraindításnál ugyanúgy rejtőzködik.
Ezzel még békét is kötnék, legfeljebb a restart 2 lépéses lenne.A vga körüli bibi sem változott, pedig raktam fel egy régebbi drivert(430.39) experience nélkül.
Csere vga-m sajnos nincs a további próbálkozásokhoz.Még alszok egyet rá, de 14 napos elállás szaga van a dolognak.
A 955BE utáni visszatérésem a piros oldalra, elég felemásra akar sikeredni.Holnap még futok egy kört a kontakthiba lehetőségén is.
-
pils00
tag
Üdv Urak!
asus tuf x570 - r5 3600 - patriot viper 3400 - gtx 1060 6GB
Alap bios 04062 problémám akadt a konfiggal:
1. A rendszer m2 pcie ssd-t (970EVO256) újraindítésnál nem látja, csak kikapcsolás utáni indításnál dolgozik/látható a bios-ban is.
A másik slotban lévő ADATA mindig megvan, cseréltek már helyet is.2. Játékoknál (Minecaft-mod, BF4, BF V, FO4, SKYRIM SE, WITCHER 3) 1-2 perc után merevre fagy a játék, kilépni is alig tudok belőle.
Hol keressem a hibát?
PCI-e 4 környékén, bár biosban nem találom az állítás lehetőségét?
A vga a 6700 mellett működött még rendesen (driver 431.6).
Valami kontakt hiba.
Esetleg User error? -
FeRRaR1
őstag
Version 1005 2019/08/12 15.03 MBytes
TUF GAMING X570-PLUS BIOS 1005
Update AGESA 1.0.0.3 Patch ABB to improve compatibilityMegkésve de itt van.
-
Igen nekem is elég. Persze azért is mert smucig voltam csak 35k-s alaplapot vettem ami már nem bírna meg egy 3900x-et.De nem bánom mert az én szükségletek bőven kielégítő. vga-bol is csak egy Vega-rá telik de az is kielégítő bőven.És képzeld így is örülök hogy ilyen piszok jó konfigom van!
-
nejad
aktív tag
Asus b450 f strix új bios-át próbálta már valaki?
-
jokeph
nagyúr
A ramot nagyon szereti ez a játék....
Sikerült letöltenem, elindítanom, erre jutottam különféle beállításokkal:
SMT OFF, R5 3600X fix 4,4 GHZ, RX 550 4 GB VGA
1080p@60, low grafika:
1080p@60, közepes grafika:
1080p@60, ultra grafika:
720p@60, low grafika:
Holnap lefuttatom az RX 480 8 GB-os Sapphire Nitro-val is.
-
csiga8
senior tag
válasz
Compika #3853 üzenetére
Szia!
Alzáról van nekem a G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ripjaws V, MSI X470 Gaming Pro Carbon lapban sima 2700-as procival.
Simán elsőre indult, 1,41 V-on 3466 MHz-en ment, aztán a DRAM calculátorral "újrakalibrálva" és picivel gyorsabb lett, valamint elég neki az auton hagyott 1.375V. CL16 természetesen.
Magasabb frekin nem volt stabil, hiába emeltem a feszültséget, de lehet ebben nem a memória, hanem a proci a ludas.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
freezer922 #3735 üzenetére
Valamelyest igen, csak az én 400-as tápom úgy van súlyozva, hogy egyik ág GPU /Másik ág CPU meg minden más (vagy fordítva), és csak számolgatnék...
-
Compika
aktív tag
válasz
turistakolbi #3854 üzenetére
A procit meg a lapot kell csak eladni szerintem 75000
-
Compika
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy használ-e valaki msi b450 tomahawk max lapot 3600-as procival és G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ripjaws V vagy G.SKILL TridentZ 16GB 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZB az alzás 32gb még pihen a postán nem biztos hogy átveszem lehet hogy játékra túlzás.
a másik meg hogy megéri-e a csere a 8400-ról -
Alpi.
addikt
-
Apucy01
őstag
köszi srácok
-
Alpi.
addikt
válasz
Apucy01 #3844 üzenetére
[piros, non-rgb] alsó felén érintkezős best-buy kit.
-
Apucy01
őstag
Nekem magával az RGB vel szemben is undororom van valahogy fölöslegesnek tartom. Ramot is azért nem rendeltem még meg mert olyat keresek ami nem RGB s de sajna nem nagyon van főleg 3600 as és 2x16 gb nincs, vagyis biztos van de nem találtam még.
-
HIJ
őstag
Sziasztok!
Csak a történelemnek írom le. A korábbi esetem #2427 alatt olvasható. A hiba oka mint kiderült a Gigabyte Aorus és az Asus Aura progik összeakadása volt. Leszedtem a Gigáét (ami a VGA miatt volt fent) és azóta atom stabil a gép. Azért fura hogy két szoftver úgy ki tudja akasztani egymást, hogy a gép csak úgy újrainduljon mindenféle eventlog nélkül, de ez van... Gondolom akkor volt gond, amikor egyszerre mindketten az RGB -hez akartak hozzányúlni.
-
grunge
addikt
Meg jo hogy erre rajött. Kesz
Update magas idle feszko ügyben.
A tippet Redditen talatam iirc: BIOS-ban az AMD Cool N Quiet "AUTO"-n volt, nos es bekapcsoltam. Most azonnal ledobja a feszkot ha nem csainal semmit, sokkal 'termeszetesebb'-nek hat a viselkedese es a hömerseklete is kisebb. Akinek meg gondja van ezzel, annak megehert egy probat.
-
Puma K
nagyúr
Ez a der8auer egy helikopter
Using the Chipset-Fan to cool my 3900X + AGESA 1003ABB Update Test - videó
Ennek a Ryzen 3000 szériának meg idő kell amíg kiismerik az alaplapgyártók...
-
turistakolbi
aktív tag
válasz
-=Jam=- #3832 üzenetére
Rengetegen nem értenek, az OC-hoz, és még gépet sem tudnak szerelni.
Készen kap egy atomstabil, bekonfigolt összeszerelt gépet.
Noctua egy életre szól. nem igazán veszít az értékéből. De majd ha akar akkor van miből alkudni.ha megveszik megveszik ha nem nem.
Van az a mondás, annyit ér amennyit fizetnek érte
De köszi mindenkinek a választ. A ram kérdésben.
-
-=Jam=-
őstag
válasz
turistakolbi #3827 üzenetére
Noctua NH D15 Alzanál újonan 29.790, szép áron számolod be használtan... Ha a többit is így árzatad, akkor bizony palimadár, aki megveszi...
-
tipuka
addikt
válasz
turistakolbi #3827 üzenetére
Azt nem mondtad, hogy nettó áron veszel dolgokat, sajnos sokunknak nincs erre lehetősége.
-
turistakolbi
aktív tag
válasz
FollowTheORI #3826 üzenetére
Miért lenne palimadár.... ( vannak egyszálas FPS játékok amikre igen is kell az 5000 mhz. ha a legmagasabb egyszálas teljesítményre van szükség) - Lásd PUBG [ami egy hulladék, de sokan szeretik]
5k ra van húzva a 8700k egy tökéletes konfigba. ( brutál lap hűtő stb.)
Mivel wow ( classic ) ozni fogok az elkövetkező 1-2 évben)) ezért teljességgel felesleges ekkora erő.
Most is stock on járatom a 8700k-t.
Az hogy drágább az intel mint a ryzen...... Ha kell valakinek megveszi.
Ma rakom fel ide, ha megveszik megveszik és jövök ryzenbe. ha nem nem.Úgy számoltam hogy.:
Proci: 80k. | alaplap: 45k | ram:20k | ház 25k | Táp | 20k | Noctua NH D15: 30k ( ez 220.000)Ryzen:
Ház: 13.590 | Táp 25.000| Ram: 38.000 | Proci: 70.500 lap: 37.000 ( ez Bruttó 184.090--- ami Nettó:144.953220.000 - 144.935 = 75k profit
És jó lesz a 3600 egy gyári hűtővel egy minimalista házban...
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
turistakolbi #3817 üzenetére
Ja úgy értem... az más, ha nyersz rajta ilyen sokat és találtál valami palimadarat, bár nem szép dolog átverni embereket.
Egyébként a ramos kérdésedre, kb 90% eséllyel menni fog ahogy várod... ismerősi körömben vettek 3733-as ramokat és simán vitték eddig a 3600 CL16-ot. Persze azért 10%-ot adjunk a kisördögnek is.
-
jokeph
nagyúr
FH4 - remek kis autós játék.
A gyári hűtő gátja a sikernek nálam (is), nagyon várom a toronyhűtőt (ha igaz, egy Thermalright Le Grand Macho lesz), játék alatt 60-65 fok, idle-ben meg 40-50 között ugrál, vele együtt a ventilátor is, a hirtelen fordulatszám változások eléggé hallhatóak.
-
snecy20
nagyúr
válasz
turistakolbi #3817 üzenetére
80.000-ért szórják ki aprón a 8700K-kat, szerintem ezen az ügyleten nem fogsz tudni 70K-t fogni.
-
Alpi.
addikt
válasz
Pro!Petya #3815 üzenetére
Pénzért bármit !
Mi az az FH4 ?
Amugy sejtem, mitől indult meg tegnap éjjel a cucc, vagyis csak egy oka lehet, de elég nehéz elhinni. Élveztem a jó kis hűvös levegőt, kinyitogattam mindent és a rendszer is vagy 5-10 fokkal hűvösebb lett ezáltal. Inkább 5, ezért igazán meglepő ! Ettől indulhattak meg ilyen szépen a boost órajelek, más tippem nincs ! -
apa111
aktív tag
válasz
turistakolbi #3813 üzenetére
-
turistakolbi
aktív tag
válasz
FollowTheORI #3814 üzenetére
mondjuk, mert ha eladom a mostanit és vásárolok, akkor kb 70.000 forintot keresek a művelettel.
hasonló teljesítménynél maradok, és friss garanciám lenne.
Nem előrelépés a cél, mert bőven elegendő a teljesítmény. Pusztán egy piaci lehetőség kihasználásaSzámomra van értelme
-
snecy20
nagyúr
válasz
Csatlakoznék FollowTheORI-hoz, ebben a felállásban értelmetlen a csere, nem előrelépés.
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
Ez a csere tök értelmetlen... miért?
-
turistakolbi
aktív tag
Sziasztok!
Kezd összeálni a 8700k-t váltó build.3600 vagy 3600x ( még nem tom)
MSI B450 Tomah.. MAXÉs ami miatt írok. az ez a ram...
https://ipon.hu/shop/termek/patriot-16gb-viper-4-ddr4-3733mhz-cl17-kit-pv416g373c7k/1583497
Használja valaki? be lehet lőni 3600 Cl16-ra ?
nem akarok 70k-t kiadni egy épkézláb ramért. -
Sziasztok!
Tegnap végre sikerült összeraknom az új gépem (3900X).
Úgy hozta az élet, hogy asus x470 prime lapot sikerült alá vennem. Frissítettem az új biosra.
Bios szerint 1,4xV kap a cpu és 51 fok a hőmérséklet. Nem túlzás ez egy kicsitSikerült minden amd-s dolgot felküzdeni a win telepítés után, így nyugalmi állapotban 32 fok a cpu, azzal semmi bajom nincs.
-
nyulnyulu
senior tag
Vkinek van tapasztalata giga b450 aorus elit lapban r5 3600 al?2600 rol válltanék 3600 ra..
-
Zolás
addikt
válasz
SECTORnooB #3801 üzenetére
A tomahawkhoz még mindig beta bios van, az az utolsó, és nem lesz több, mert van max, vedd azt. És a beta biossal sem 100% hogy indul. Van két stabil is, de nekem egyikkel se ment.
-
SECTORnooB
addikt
"Chipset ajánló:
Minden B/X300-as és B/X400-as laphoz ajánlott a kiskereskedőtől BIOS frissítést kérni, kivételt a Max jelzéssel ellátott alaplapok jelentik.
X570-es alaplapok alanyi jogon támogatják a 3. és a 2. generációs Ryzen processzorokat,de az első generációs Zen alapokon nyugvó termékeket már nem minden esetben támogatják."
(c) Összefoglaló.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia