- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
tkesy
addikt
válasz
simico #11099 üzenetére
Köszi a cpu szorzós megoldást, nekem ez igazán volt logikus, így nem is próbálkoztam vele...
A rammokat kipróbáltam mindkét slotban is a leírásod alapján, még úgy is, hogy csak 1 modult hagytam benne, de minden próba azzal ért véget, hogy a megállt a boot legelején a gép a narancs ledes fázisban, csak a kikapcsolás segített rajta...
-
CabalX
aktív tag
válasz
simico #11096 üzenetére
Nem tudom és nem is akarom a korábban említett Hardwareluxx fórum VRM topikjának az első oldalán szereplő táblázatot ide beilleszteni...
De szerintem átnézve azt szembetűnő hogy a B350es lapok mindegyikén 3 vagy maximum 4 CPU VRM chip van, míg a jobb felépítésű x370-eseken 6 - ez persze lehetne placebo dolog is, de nézz utána az adott chipeknek melyik mit bír és milyen hőmérséklet mellett.
Msi-t nem veszem ide, mert ott majdnem mindenhol ugyanazokat a chipeket használja a gyártó (kivétel a Titanium).
B350-VRM hőmérséklettel kapcsolatban pedig érdemes olvasmányok vannak itt: [link]
Pl. stress teszt alatt Gigabyte AB350 Gaming3 115C
Msi Tomahawk 125C (4Ghz)Persze, lehet mondani hogy ilyet amúgy mikor ér el tartósan az ember általános használat mellett - lehet hogy most nem, de ki tudja mit hoz vagy mit kér a Ryzen2 vagy 3 - én nem szeretnék úgy járni hogy pont emiatt ne tudjam cserélni 4 év múlva a procit benne egy olyanra ami még elmegy benne foglalat váltás elött.
Ha a B350 csak az SLI és a portok száma miatt lenne jobb akkor miért venne olyan sok ember akinek nem kell több kártyás rendszer ilyen lapot? Meg miért nincs 6 fázis a B350es lapokon?
Hidd el, én lennék a legboldogabb ha mondjuk az Asus x370 prime pro-n lenne legalább 1 vagy 2 legacy Pci csatlakozó a régi tv tuneremnek és a hangkártyámnak. De nincs! És a Tomahawk valamint a B350 prime plus időtállóságában nem bízok.Egyik lapot sem szólom le persze, a B350-ben is lehet szerencsére tuningolni, de a jobb minőségű X370-ben ugyanazokat az eredményeket ugyanazzal a procival alacsonyabb VRM hőmérsékletek mellett lehet elérni.
Nem a Skodát (mondjuk egy B350 Prime plus) akarom összehasonlítani a Ferrarival (Taichi vagy CH6) de ezt a tényt nem lehet csak úgy a szőnyeg alá söpörni. -
CabalX
aktív tag
válasz
simico #11030 üzenetére
Meg is néztem és utána is kerestem hogy milyen is az MSI által használt Niko Semiconductor által gyártott VRM chip - nem voltak elájulva tőle sok helyen - emiatt is ajánlottam picit korábban inkább az Asus és Gigabyte lapokat mert az azokon használt IR és NexFet chipek jobb minőségűek.
Hónapok óta követem az említett fórumokat és keresgéltem más oldalakon is a megfelelő lap után kutatva.
Nem az számít hogy alapon az R5- 1600as 65w-ot fogyasztana hanem hogy tuning esetén mennyire stabil feszültségeket és milyen melegedéssel, terhelés mellett tudja az adott lap/áramkör biztosítani.
Mivel a mostani Ryzen-nek olyan 4Ghz körül van a vége így az még egy közepes lappal megoldható. Én erősebb lapot inkább az időtállóság, a későbbi proci csere és annak tuningja miatt vennék és ajánlanák. -
CabalX
aktív tag
válasz
simico #10968 üzenetére
Ajánlott fórumok az AM4-es lapokól, azok VRM-jeiről:
[Hardwareluxx VRM] (listával)
[Hardwareluxx AM4]
[Overclock.net AM4]
[Overclock.net VRM]Amint írtam tuning melletti stabilitás terén az X370es lapok többsége jobb mint a B350esek.
Alap órajelen mindegyik lap jól megy de egy 4fázisos B350-el nem biztos hogy olyan stabil feszültségeket lehetne adni egy R7 1700-1800x-nek, illetve jóval magasabb lehet a VRM alkatrészek hőmérséklete is ezáltalami instabilitáshoz és korábbi tönkremenetelhez vezetHET.
Valamint időtállóság miatt - hogy esélyesebben menjen a megvásárolt lapban a Zen2 vagy Zen3 is akár - hisz elvileg 2020ig marad az AM4es tokozás - szerintem jobb választás egy erősebb VRM-el szerelt lap. -
törölt tag
válasz
simico #10226 üzenetére
de a 4 fős hangosabb kisebbség (nem összekeverendő a rejtett erőforrással) miatt totál le van húzva a platform. lehetünk több százan maximálisan elégedettek, ha pár ember akár saját hibából (pl: benézte a ramot, vagy nincs tisztában az xfr-rel járó plusz fesszel és hőfokkal) elégedetlen, és napi szinten floodolja a fórumot. az esetleges vevőket elüldözik a drágább pasztás platform irányába.
ezért írtam poénból múltkor, hogy az elégedett userek is napi szinten írják be, hogy mennyire elégedettek.
persze csak vicc volt, mert átláthatatlanná tenné a fórumot.ettől függetlenül előfordulhatnak gyári hibás lapok vagy más alkatrészek, én pl vga-nál futottam bele a közelmúltban.
-
chopin42
őstag
No, látom te is a strix b350 mellett tetted le a voksod, te már a 3. vagy a fórumban. Én is ilyen lapon gondolkozom, jónak tűnik. Elmondásod alapján igaz a mendemonda, miszerint a kézikönyv néhány állítása egy kalap kaki. Egyik fórumtárs már tesztelte nekem, s ő azt állította, mindegyik ajzat dc/pwm a bios szerint. Nálad is? Valamint ejtenél pár szót az alaplapi hangkeverőről?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i7-12700KF
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest