- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- M0ng00se: És most?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
Sose volt venti a házamban. 20 éve levettem mindkét oldalát. Persze ettől mad max-esen gyönyörű lett.
A tökéletesség felé való törekvésben kapott kötegelőt és szigszalagot is.
-
HANDO88
senior tag
Ok, de én azt magyaráztam hogy a 2 befelé fújót likvidáltam csak szÍvó van a gépben és jobbak lettek a hőfokok+csendesebb lett.
-
duo
addikt
válasz
HANDO88 #27093 üzenetére
igen, koszi! először nekem is úgy volt, de a noctua akkor alul van itt szív be. és felül a videokártya előtt (low profile, szoval van headroom a ventinek) a felső oldallapra szerelve meg kifúj. de akkor van egy kis motorhangja a ventiknek amitől este falra másztam. szóval elfektettem. (álló es fekvő is lehet)
így néma. csak fekvő állapotban a panel két szélén van a perforáció. hja valamit valamiért.
kísérletezek még. egy két lehetőség még van. a legjobb marad értelemszerűen. de köszönöm!valami porvédelmed van, így negatív nyomáson?
-
HANDO88
senior tag
-
duo
addikt
meh. újrapasztáztam a procit. most nem rizsszem volt , hanem rákasíroztam egy vékony réteg kryonautot. 2 fokkal rosszabb.
bár az is igaz hogy máshová kerult a házhűtő venti is most derékszögben mozog a levegő a házban. jobb oldalról beszív rá a bordára. a hűtes topflow. es elöl meg kiszívja egy másik venti. balra videokártya.elég pepecselős ez a finomhangolás.
-
Viktoár
addikt
Ok-ok megértettem. El leszek a konfiggal mert nem nagyon játszok, maximum néha wot-ozok.
Már csak kíváncsiságból kérdezem hogy ezzel a procival meddig lehet elmenni vga-k tekintetében?
-
Viktoár
addikt
Ha azt mondjátok fölösleges nyúzni a procit akkor inkább hagyom.
Majd akkor jövök ha vga csere lesz, de azt nem tervezem egy jó ideig.Köszi mindenkinek az útmutatást.
-
NdrewSunix
őstag
válasz
Viktoár #27083 üzenetére
Én 1600X-ről váltottam 2600X-re. ( Igaz leginkább csak a garancia miatt, mert tudtam, hogy a teljesítménykülönbség nem lesz számottevő amúgy sem)
RX590-et használok, semmi különbség az ég világon fps-ben. Az 1600-as bőven kihajtja a 1060-at is, még marad is benne bőven. Egy komolyabb videokártya kellene, ha kevés a mostani teljesítmény. -
Viktoár
addikt
Sziasztok
Összemazsoláztam pár alkatrészt az apróról.
MSI B450M-A Pro Max
Ryzen 5 1600AF
Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
GTX1060 6GBÖsszeraktam, OP rendszer, driverek felrak, stb.... működik, nincs gond. Fiam már játszott rajta fortnite-ot is tehát mondhatni hogy minden okés.
Az eredeti terv egy ryzen 5 2600-as proci vásárlása volt de az árakat látva úgy döntöttem hogy 1600AF-et veszek és majd lesz valami. Na most jött el a "majd lesz valami" ideje.
Nem óhajtok világcsúcsot beállítani csak és kizárólag egy 2600-at faragni a prociból, több nem kelll. Ehhez kérnék segítséget hogy a biosban merre induljak el és első körben mit állítsak?
-
duo
addikt
válasz
hegegabi80 #27080 üzenetére
theez designs HUMBLE. 6,7l. 20x23x16. 2mm alu lemezek 2mm acél alaplapi tálca. lapraszerelve jön. magyar termék. eddig le vagyok nyűgözve. rohadt jól szerelhető, masszív, minőségi. de még optimalizálom a buildet. ekkora meretben minden nüansz számít. jó szívvel tudom ajánlani majd lesznek képek
-
duo
addikt
válasz
FoLey-v #27078 üzenetére
uhh
te se sz@rral gurigázol.
Én ma még beszerelek egy plusz rendszerhűtőt, olyan cúg lesz a házban, hogy ne tovább. nem marad bennszorult meleg. a borda mérete lesz a limit a hűtési teljesítményben.
Mondjuk egy is60 noctua nf a12x15-el azért frankón meghűt 65w-ot, viszont azt vettem észre h csak akkor ha jó az airflow. na ehhez jött hozzá az undervolt. -
tasiadam
veterán
Hát a bios-ból lelőhetsz tetszőleges magokat, és akár a 1200AF-et is ki tudod belőle húzni, meg a 3400G-t is. Nálam a win10 energiatakarékos módban nem nyúl a második CCX-hez, ha csak nem muszáj. 95%ban az "első" CCX megy, a másik csak várakozik. Néha néha kap egy kis feladatot.
-
tasiadam
veterán
sem linux alatt, bocsi, az lemaradt. Én 2 mag 4 szálassal használom, és nem érzem h kevés lenne.
-
duo
addikt
válasz
NdrewSunix #27065 üzenetére
annyira nem gondolkodunk eltérően, ugyanis sokat gondolkodtam 3400G-n is, de elvetettem végül, mert az amd grafika linux alatt nem mindig tökéletes. nem rosszak a driverek a korábi évekhez képest, de az nvidia megoldásai könnyebbek. márpedig nálam, az én felhasználási szokásaimnak megfelelően 99%ban linux megy.
ezért döntöttem a 2700 mellett végül.
Dragon3000: ja értem! és nem lesz baja az aegisnek 1,3V-tól hosszútávon? (nem tudom, lehet h alaptalan az aggodalmam, csak kérdezem)
Csupingo: a soc feszültséget szerintem auton hagytam. ha megnézed a 27047 hozzászólásomat [link] a vcore 0,90000 és a soc auton van. 1,018-on megy kb nem tudom azt érdemes e lejjebb venni kicsit hozzáigazítva a vcorehoz.
egyébként a csend már megvan, már csak az elérhető leghűvösebb állapotot akarom ekkora méretben.( kinek mi a betegsége ugye. az enyém ez, de amúgy ártalmatlan) -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dragon3000 #27066 üzenetére
Jaja, csak van benne AMD-s HT, én ezért is maradtam inkább az R3 3200G-nél, inkább vettem 8 helyett 16 giga RAM-ot
-
NdrewSunix
őstag
válasz
Dragon3000 #27066 üzenetére
Az általam nézett tesztek alapján én 13%-os elmaradást látok. Azonban ő egyértelműen első sorban nem a nagy teljesítményt szeretné kihasználni, amellett energiatakarékos és halk szeretne lenni. A 3400g pont ezt adná mindenféle teljesítmény csökkentés (UV) nélkül is és még mint írtam nem kell mellé külön akkor már a videókártya sem. Így gondoltam (át).
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
NdrewSunix #27065 üzenetére
Azért ez a nem marad el gondold át, egyik 4 magos másik 8 magos és mindkettőben zen+ van.
-
Dragon3000
nagyúr
ramok 3200 aegis-ek valamiert alapon 2133-on jártak.
4. Ezt xmp-vel 3200-ra beállítottam. 1,350 V-ot ad neki, azt levettem 1,3-ra.
Mert mindegyik ram 2133/2400MHz-en fog neked menni, ha nem állítod be manuálisan vagy xmp-vel. Nem véletlen ad neki 1,35V-ot, minden ram minimum ennyit állít be xmp esetében, gondolom ezen a feszültségen tudja az összes a megadott értékeket, nálad megy 1,3-on is, de egy másik ilyen pár már lehet nem menne ennyin. Ez mellett vannak már olyan ramok, amik xmp esetében is csak 1,2V-tal mennek, de eddig nem nagyon találkoztam velük itthoni boltban, ahol meg lehet látni, ott jóval drágább, mint az említett ramod. -
HANDO88
senior tag
Haznál valaki Asus b450 f lapot? Melyik bios-ra érdemes frissiteni? Én még a 2901-nél tartok.2600 x van benne.
-
tasiadam
veterán
Na lement a VRM thermalpad "teszt":
Progi: AIDA64 (10p volt a cél)
Gyári thermalpad:
4p után elérte a 67c-t, ezt stabilan tartotta is, 8p-nél lekapcsoltam.
Max: 67c
6w-s thermalpad:
6. percnél érte el a 66c-t, sokkal lassabban melegedett, majd 8.percnél "visszament" 65c-re. Ekkor lekapcsoltam.
1-2c-t lehet vele spórólni, viszont szerintem a hőátadás jobb, mert lassabban melegszik fel.
Akinek kell mortarra még 1 csík thermal pad szóljon, elküldöm neki a maradékot. -
duo
addikt
válasz
NdrewSunix #27048 üzenetére
E Kaufman jol mondja. jelentos fogyasztás visszafogás csekely teljesitmenyveszteségért. ha nem jon be, illetve kesobb kell az erő, még mindig tudom alapon járatni. nagyobb itx hazam is van meg egy mugen 5 rev B. csak most kell a hűvös, csendes, kis meretben.
ő az.@tasiadam skylakeről váltottam. hogy ha kell az erő, legyen mihez nyúlni. kis mindenes ez a cucc.
-
tasiadam
veterán
válasz
E.Kaufmann #27049 üzenetére
De akkor összedobhatott volna egy skylake i5-öt is, ha a hangja al ényeg, mert konkrétan mire bekapcsol a monitor, áll a rendszer. (nemrég építettem anyáméknak egy ilyet, és szerintem harmad annyi idő betöltenie, mint az én gépemnek),. terhelve 40w fogyasztás, youtube 1440p-t meg 4k-t is bírja erőből.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
NdrewSunix #27048 üzenetére
Ha tippelhetek, ő is TV-mellé hálóba szerelt össze magának egy ITX kockát, és fontos hogy k.....................-ra csendes legyen.
Én is küzdöttem ezzel. A gyári hűtőt eldobtam a végén a frannnnnncba.
Ja meg a DVD írót kicsit kintebb húztam, hogy ne lógjon nagyon bele a légáramba és az is segített. -
duo
addikt
sziasztok! Segítségeteket kérem! még mindig undervoltozok.
Asrock fatality b450itx, ryzen2700, 32Gb gskill aegis, 1030Gt, 2x2,5 ssd. 6,7 literes ház. hűtés id-cooling is60 Noctua NF-A12x15 PWM Chromax ventik bordára és rendsezrhűtőnek is. most még kettő, de jön a harmadik)
alapvetően auton van minden, de amin változtattam eddig:1. PBO kikapcsolva,
2. alapórajel 3200,
3. a vcore feszültség, 0,90000
ramok 3200 aegis-ek valamiert alapon 2133-on jártak.
4. Ezt xmp-vel 3200-ra beállítottam. 1,350 V-ot ad neki, azt levettem 1,3-ra.
5. az a vcore offsetet (nem tudom pontosan mi a neve), -100mv-al csökkentettem.stabilitásteszt az aidával történt.
azt vettem észre, hogy hőtermelésben nincs jelentős különbség, mondjuk 0,9750 meg a 0,9 közt.
kicsit még faragnék rajta. már persze ha van lehetőség.
egyébként elégedett vagyok a lappal procival is.
a gép kicsit lomhán indul. már amire a bios magához tér és elindítja az OS betöltését. de onnantól pacek.
itt tartok most.
- órajelcsökkentés nélkül van e még mozgásterem?
- Ramok feszültségét lehet e (kell e) még csökkenteni?köszi!
-
tasiadam
veterán
meggyütt a thermalpad a vrm-re.
első kör: AIDA cpu teszt, nem ment a VRM 67c fölé, 4 és 8p között, szóval ezt tekintjük a maxnak most. Kicserélem a dolgokat és írom a többit. -
Speed®
titán
válasz
E.Kaufmann #27044 üzenetére
Semmi. Maga a RAM kapja ezt a feszt, lehet akár 1.45+ is, a SoC az, amit ésszel kell emelni.
-
E.Kaufmann
veterán
Mi a nemzetközi tapasztalat, az IMC mennyire komálja az XMP-hez szükséges 1.35 V-t, az alap 1.2 helyett? Van valami hátránya hosszútávon?
-
hokuszpk
nagyúr
-
tasiadam
veterán
Hogy kerestétek meg a tetjét? Én ha húzom, akkor a BIOS sem jön mindig vissza normálisan. 3333, ugyan azon cachen pl már hibás a ram, de 3200on hibátlan.
-
hokuszpk
nagyúr
a 3700X mellett van 2x16GB Aegis 3200 kit, 3533 a vege 1.38V mellett.
de csak sima xmp 3200 -on hasznalom, mert 1-2 benchben mutat ugyan par pont pluszt, viszont a mezei hasznalat mellett nem vettem eszre, hogy barmi is felgyorsult volna. Persze a Matissenak nagyobb a cacheja, Pinnacle mellett lehet jobban kijonne, de ott eleg a 16GB Corsair 3066 -on. -
meszike91
senior tag
válasz
Csupingo #27027 üzenetére
De állítottam, 1,25-re. Korábban is így használtam. Szerintem így a proci stabil, cinebench 23 többször is lefutott probléma nélkül. De egyelőre csak tesztelgetem, ha pár hétig nincs probléma akkor maradhat. Még abban se vagyok biztos hogy a ram most stabil lesz 3200-on.
Csak ugye a korábbi 3000-es aegis ramomat azért cseréltem le a mostani 3200-as corsair-re, mert akkor is voltak fagyások (igaz lényegesen ritkábban) és azt hittem a ram nem kompatibilis. Erre a támogatási listában lévő új rammal meg még többet fagyott, volt hogy naponta többször is. Valószínűleg az aegis órajele is túl magas lehetett a procinak.
-
tasiadam
veterán
Nekem sincs problémám a 3200 (gyári 3000) CL16-al. Ismerősömnek 1600AF mellett a GYÁRI 3200as aegis ram hibás volt, 3000-en meg nincs baj.
-
Csupingo
veterán
válasz
meszike91 #27026 üzenetére
A proci feszt nem állítottad? Én a sajátomnál már arra gyanakszom, hogy nem a legjobb példány és 1,3V-on kell használnom fix. 3,8 GHz-nél is, holott a legtöbb embernél 1,2 is elég. (r7 2700) Nekem is többször volt kékhalál. Kezdetben a soc-ra és a mem feszültségre gondoltam, de úgy tűnik csak akkor javul a helyzet, ha a cpu feszt állítom feljebb.
-
meszike91
senior tag
Csak a tapasztalataimat írnám le. Mióta a 3200-as ramokat levettem 2933-ra azóta egyszer se lett kék képernyő és a játék kifagyások is megszűntek. Szóval lehet hogy tényleg sok volt a procinak a 3200.
Most teszt jelleggel visszaraktam 3200-ra a ramot, de a soc feszt 1,1-re raktam és 4 ghz-re húztam a procit. Ez pár napja megy így, egyelőre stabilnak tűnik.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Lordus #27020 üzenetére
Ha a szorzóhoz hozzányúlsz, akkor felülírja a dolgot, ez van. Ha csak az offsetet piszkálod és a szorzót nem, akkor szépen visszaveszi a feszültséget is. Én a 2700-at 4GHz-en használom, pl nálam az órajelet sem veszi vissza idle, pedig minden vissza van kapcsolva a biosban, windowsban a cpu minimum teljesítménye is vissza van véve, de nem foglalkoztam vele, ha nem akkor ez van.
3800-on elég neki 1,22V, akkor 1300-on minek maradjon ennyi?
Legalább nem basztatja a feszültséget összevissza, így ez miatti hőingadozások sincsenek, amire reagáljon a beállított hűtés. -
Lordus
senior tag
válasz
Dragon3000 #27019 üzenetére
köszi a hszeket!
igen, nem melegszik, meg nincs semmi gondja, csak fura, hogy minden beállítható frankón, de az offsetnek az lenne a lényege, hogy az eredetihez képest módosít. de ez nem működik, csak félig... nem tudom, hogy én vagyok a béna, vagy az msi képtelen megírni megfelelően egy biost...TeeBee73 - ha a szorzót nem állítom, akkor hogyan küldjem fel 3800-ra (ryzen 2700) ?
ja, és hiába van "fixálva" a szorzó, szépen visszaveszi 15-re, meg a mhz-et is... (kb. 1,3 ghz-re lemegy tétlen állapotban.
tehát itt bár fixált, mégis visszaveszi.
akkor offsettel a feszt miért nem?3800-on elég neki 1,22V, akkor 1300-on minek maradjon ennyi?
-
-
Lordus
senior tag
válasz
NdrewSunix #27016 üzenetére
hát ez az!
offsetel sem működik... azon már rég túl vagyok!pont ugyan ez van_ offset, -0,1V
freki auto-n
szorzó 38-onnem jó
-
NdrewSunix
őstag
válasz
Lordus #27013 üzenetére
Ha fix feszt adsz a biosban, azaz OC -val állítod be, akkor a fesz marad is fix. Ez nálam is így működik. Ha zavar, akkor -offsettel állítsd be a feszültséget, úgy majd amikor nincs terhelés alatt, visszaveszi a feszt is. Nálam pl így működik. cpu fesz. -offset 0,1000
Freki maradjon auton. -
tasiadam
veterán
válasz
Lordus #27011 üzenetére
Ha megnezed, akkor hiaba magas a fesz, ha nimcs amper. Es egy fox feszes ocre vs idle core fogyasztasa kozott van ugy fel watt. Idle gep igy kb (2700x eseteben) 5 wattal eszik tobbet. Jatekoknal semmivel. Nem kell tole felni, nem meleg.
Leteszteltem korabban ezt, be is raltam ide az eredmenyeket. idle 28-30w van nalam fix fesszel. Gyarilag ugyan ez kb 22-25, mert pusztulat magas a feszultseg az aktov magokon, a tobbi viszont all.
El kell fogadni h ilyen.Ha gyarit akarod akkor cool and quiet a neve.
Ha nem jatszol akkor erdemes bekapcsolni. -
Lordus
senior tag
nem teljesen ide passzol, de nincs külön ilyen topik...
tehát MSI B450 Tomahawk Max lapban ha valaki rájött, hogyan lehet beállítani, hogy a cpu fesz ne maradjon 1,2V ha visszaveszi a frekit, akkor ne tartsa magában.
Bármilyen OC esetén akármit állítok, egyszerűen nem vesz vissza semmit a feszültségből.
nem egetverő probléma, csak minek adjon neki 1,2v-ot, ha épp elég lenne neki 0,6V., mert 3800 helyett 1500mhz-en ketyeg..
olvastam kb. 200hsz-szel korábban, hogy pl. Asrock alaplapnál sikerült a biosban ezt beállítani, de nálam ugyanazok a beállítások (picit más néven) ugyan úgy nem csökkentik a feszt. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #27001 üzenetére
tipp: a regi windows legacy modban volt telepitve, de nvme ssdrol csak uefi tud bootolni. a sata ssd -n lehet valami boot szektor vagy particio, amirol bootolaskor be tudja huzni azt, amit az nvme-n epp akkor nem er el.
ha nincsenek potolhatatlan adatok az nvme ssd -n, bootolj fel egy live linuxot, es egy joliranyzott dd-vel takarits le rola mindent.
valami ilyesmi :
dd if=/dev/zero of=/dev/nvme01 bs=4096 count=4194304( az of= utan irando devicet egy "fdisk -l " kimenetbol lesd ki. )
ez igy kb. leirtja rola az elejen az esetleges hidden es egyeb trukkos particiokat, utana mar valoszinusitem bootolni fog a friss telepitos pendrive. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dragon3000 #27005 üzenetére
Az lesz végül szerintem, tök stabil így a gép, csak "vicces", hogy így működik jelenleg. De azért érdekes, hogy már a telepítő is sikítófrászt kap, ha nincs egy mankó SSD
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
NdrewSunix #27006 üzenetére
Mintha olvastam volna róla, hogy meg lehet oldani, de szerintem értelmetlen, ilyen esetben jobb az újratelepítés. Én se vacakoltam vele, amikor nvme-re váltottam újra raktam a rendszert, úgyis cserélődőt közben az egész gép, azóta nem volt vele gondom, pedig már a 3. gépben van a mostani ssd-m és azóta nem telepítettem újra a rendszert
-
NdrewSunix
őstag
válasz
Dragon3000 #27005 üzenetére
Szóval nincs is módja sata ssd-ről nvme -re költöztetni az oprendszert?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #27004 üzenetére
Esetleg próbáld meg, törölni az nvme-n lévő partíciókat és úgy bootolni a telepítővel. Ha sata-ról csak klónozod nvme-re, akkor nem lesz jó, mivel más protokollt használ a kettő.
-
E.Kaufmann
veterán
Nekem a nyers install se megy, az USB telepítő is hátast dob bootoláskor, ha nincs a gépben SATA SSD.
CirrMee: ma reggel töltöttem le és generáltam vele, csak BIOS/Legacy/CSM módban akart volna elindulni, mikor csak az NVMe volt a gépben, és dobta a BSOD-t UEFI módban.
Csak akkor nem dobott BSOD-t bootoláskor, ha a SATA SSD is benne van a gépben. -
biker
nagyúr
válasz
Nekem is ez volt. Sata ssd klónozva nvme ssd, nem indult de ha mégis, kínlódva. Nyers install után jó lett
-
CirrMee
addikt
válasz
Telepítő frissen lehúzott példány MCT által?
-
E.Kaufmann
veterán
Bár Ryzen G (3200G), de talán itt is találkozott már ilyennel valaki.
A nyűgöm, hogy NVMe meghajtóval csak akkor bootol biztosan a Windows 10, ha van a gépben még SATA SSD is (alaplap Gigabyte B450i Aorus, legutolsó FW).
Még a telepítő sem bootol, ha csak az NVMe SSD van bent!
Hét elején vettem Phison vezérlős Gigabyte NVME SSD-t és klónoztam egy SATA-sról, de csak ma vettem ki a SATA-s SSD-t, hogy a párom gépét bővítsem vele, és addig minden rendben volt.
Az eltávolítás után nem ment sem a leállítás (kép elfeketedett, de a táp nem kapcsolt le) és gyakran a boot-ba is belefagyott (kmode exception BSOD), viszont ha elindult a Windows, akkor nem fagyott ki menet közben.
Beraktam a párom SSD-jét és most megint jó, úgy, hogy az NVMe-ről bootol a rendszer (BIOS sorrendben csak ő szerepel most is) és a leállás is működik. Nem tudom, hogy ez valami BIOS nyűg vagy Ryzen hülyeség?
Van egy SATA DVD író is, de ahogy néztem, nem osztott nem szorzott, van-e csatlakoztatva, valamint a gépnek az is mindegy, a SATA SSD melyik alaplapi porton van. Próbáltam azt is hogy csak az egyik vagy csak a másik memóriamodul volt bent, de az sem változtatott semmin.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9-11900KF 8-Core 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Intel Core i7 8700
- AMD Ryzen 7 7700X - 8 mag 16 szál - AM5 - ÚJ! Bontatlan
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával