- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
"látszik az intel a kis magokat akarja erőltetni"
Azzal "olcsón" lehet nagyobb számot írni a magszám mögé."8/16 szál egyenlőre elég minden játéknak, a Kis magok háttérfeladatoknak és renderelni kiegészítésként meg bőven jó"
Papíron nagyon jól mutat a koncepció, csak a gyakorlati kivitelezhetőség bukhat el ezer ponton."Hát majd meglátjuk mit hozz a jövő, de legalább elindult a fejlődés."
Fejlődés, ez?Engem jobban emlékeztet egy kényszer szülte izzadtságszagú legóra, valamint a skálázódási probléma megoldási kényszerének áthárítására a szoftverekre, szoftverfejlesztőkre.
Valódi fejlődés az volt, amit az AMD kitalált a chiplet-ekkel, főleg az 5950X igencsak jó processzor lett, a korábbi megoldások helyett töredék áron hozva brutális sebességet. Vagy amikor a Renoir-al bepaszíroztak 8 erős magot 15W-ba, ami a korabeli konkurenciával ellentétben nem csak abban a kb. 3 másodpercben működött normálisan, amíg el nem használta a ~82W-os rövid fogyasztási keretét (pl. i5-10210U). De a mostani 3D-cache is komoly fejlődés az eddigi megoldásokhoz képest.#6333 Petykemano : "Nem tiszta nekem, hogy ez hogy jött ki."
Nekem sem. Csináltam egy számolást a Renoir adataival:
A magméret forrása [link] , a yield-é pedig ez [link] volt.
A wafer áráról pedig ezt találtam [link] , eszerint 10 000 $/wafer volt 2019 áprilisában, azaz azóta ezt emelték elvileg 25-40%-al.
Eszerint egy Waferből 331 jó Renoir készül, 20 hiányos, és 53 hibás, azaz összesen 404. Ez így 86%, de hallani olyan információkat, hogy 90% felett vannak, ez vélhetőleg abból fakad, hogy a hiányos/hibás csipek egy részét még mindig tudják alacsonyabb magszámú/tiltott IGP-s modellként értékesíteni. Ez költség oldalon 10 000 dollárral számolva akkor is 24,8 $/chip, ha mind a 404 darab menthető. 14 000 dolláros árral, és 90% yield-el számolva (364 db értékesíthető chip) 38,5 $/chip.
Illetve ami még fontos, a modern gyártástechnológiákon óriási költség egyáltalán a prototípusok, gyártó eszközök elkészítése is, ez is darabra vetítve egy költség, csak mi ezzel nem tudunk könnyen számolni, a gyártónak viszont kell.
Cezanne-re egyébként ugyanez a kalkulátor [link] a következőket számolja: 268 db jó, 24 db hiányos és 51 db hibás, azaz 90% yield mellett azokból már csak 309 db értékesíthető példány lesz waferenként, ami úgy ~45 $/chip."Lehetséges volna, hogy ennyit számít"
Én azt gondolom, hogy az AMD keze leginkább abban van megkötve, mekkora kapacitást tudnak lekötni, mekkora anyagi háttér van erre, esetleg kockáztatni.
Az Intelnél adott a saját kapacitás, és mivel továbbra is nem túl jó yield-ről lehet pletykákat hallani [link] , így azt gondolom, részükről megoldható az óriási mennyiségű gyártás, nem a lényegesen magasabb profitú termékektől vonná azt el (pl. Milan-X), valamint a pénzügyi tőke is inkább megvan kockáztatni. A gyengébb yield-ből pedig az is következik, hogy a hatmagosnak gyártott költséghatékony Alderekből vélhetőleg bőségesen keletkezik annyi selejt, amivel utána rossz szájíz nélkül kiszolgálhatják az olcsó de erős i3-akra vágyó tömegeket, a jó kockákkal pedig le van fedve a mainstream hatmagos i5 vonal.
Az AMD-nek viszont nem lenne nagy üzlet a kapásból vélhetőleg drágábban gyártott 5600G-t nagyon akciózni, hiszen vélhetőleg a legtöbb Cezanne lapka bőven megfelel a drágább 5700G-nek vagy valamilyen mobil nyolcmagosnak is, és azokat is viszik, mint a cukrot.
Szóval nincs itt jótékonykodás, mindenki a piac szabályai szerint a saját pozíciójából próbálja kihozni a legtöbbet."Ebben azért az Intel előtt még hosszú át áll az intel előtt."
A probléma, hogy nem előttük. A szoftveres infrastruktúra előtt. Biztos lesz pár Halo-termék bemutatni ez milyen jó, a folytatásra viszont igen kíváncsi leszek. Elárulom, erősen szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. -
Petykemano
veterán
A 8E magos megoldástól én is menekülnék.
Nekem elég ideálisnak tűnik a 8P+32E, semmiképp nem hagyható ki belőle a 8P.
De annál többnek se nagyon látnám értelmét jelenleg.
Akinek nincs szüksége nagymértékű MT teljesítményre, annak jó a 8P+8E
Kisebb lapkákban lehetne 6P+16E és ebből lehet vagdosni.
még kisebb lapka lehetne 4P+8E
Persze nyilván ennek csak akkor van értelme, ha a szoftverek képesek kezelni a big.LITTLE-t. Ebben azért az Intel előtt még hosszú át áll az intel előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest