Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #5579 üzenetére

> a desktopon
    > a jövő "kövér - szteroidos - kigyúrt magoké"
    > lásd Apple M1 ; AVX-512 / AMX

Igen, ebben egészen biztos vagyok én is. Jim Keller is mondta az Intel designokról, hogy hízni fognak. És abban is biztos vagyok, hogy a szteroridos magok hízását szeretnék a big.LITTLE koncepcióval ellensúlyozni - Multithread felhasználáshoz tényleg nem kell minden magnak gyorsnak és kövérnek lennie.

De szerintem csak a desktopon lehet sikere/helye a big.LITTLE-nek, vagyis annak, hogy a fürge, de optimális hely és energiahatékonyságú magok mellett vannak kövér, szteridos magok is. Egyrészt a cloud gamingben szerintem lehet szerepe a desktophoz hasonló -- big.LITTLE - felépítésű, de szerver minőségű processzoroknak. másrészt pont azokban a szegmensekben, amikről Abu mesélt, hogy <32 mag az igény, ott is lehet nagyon hasznos, hogy egy hosszantartó/main processre erős mag jut, míg a kisebb, jobban szálasítható folyamatokat elviszik a kismagok.

> Az AMD előreszaladt egy kicsit a sok*sovány mag irányába,
    > ami a szerveres/cloud szinten jó ..
    > de a desktop-on a szoftveres integráció le van maradva.
    > emiatt nem éri meg mindenáron tovább növelni.

Nem tudom, hogy az AMD magjait illik-e soványnak nevezni. Talán az Apple M1 magjainak árnyékában lehet - ha majd kiderül, hogy mennyi lesz egy zen4 5nm-en.
    De soknak sok.

Természetesen nem állítom, hogy ha a mai árszínvonalon lehetne egy tierrel magasabb cpu-t (ez általában +2 magot magasabb szinten +4 magot jelent) kapni, akkor azt holnap már ki is lehetne használni.
    Ahhoz, hogy a többmagos kompatibilitás kiáradjon, valakinek meg kell tennie az első lépést.
    Vagy a hardvergyártó kínál - eleinte persze kihasználatlan - többletmagokat a vásárlónak és a többletmagokat látva követi a szoftver, vagy a szoftvert készítik el előre úgy, hogy 1-2-4 magnál jobban skálázódjon, hogy majd sok évvel később széleskörben elérhetővé váljanak azok a hardverek, amelyeken ez a skálázódás meg tud történni.

szerintem az első megközelítés működik, mert a több magot ki lehet írni, az lehet egy selling point az emberek mohóságára bazírozva.

> De az egy memória-csatornára eső CPU számot nem lehet büntetlenül növelni
    > .. a szük keresztmetszet átmegy a memória elérésre.
    > .. és a magszám növelésének haszna elolvad
    > a ZEN4/Epyc -nél a 96 mag / 12 mem csatorna = 8
    > A ZEN3/AM4 -nél 16 mag / 2 mem csatorna = 8
    > vagyis most a 8core/1memCsatorna
    > a mágikus szám, amit nehéz átlépni.
    > Vagyis a magszámok növelése nem lineáris
    > .. a memória csatorna visszafogja.

Ezt a problémát szerintem mindig is a cache-sel oldották meg.
    Itt van egy érdekes ábra arról, hogy időben állandó a bandwidth / core: [link]

Tehát két szempontból is érdekes a 8c/1ch
    Egyrészt mert zen4 esetében már elvileg nem DDR4, hanem DDR5 lesz.
    Másrészt meg a 3D stacking miatt épp a cache méretek áttörésének küszöbén lehetünk - a növekvő cache méretek pedig csökkenthetik a rendszermemóriára nehezedő terhet.
    Vagy lényegesen magasabb - egyszálas - teljesítményt tehetnek lehetővé.

Apopó, ha már itt tartunk. Megintcsak megjegyezném.
    Ezek az információk nyilván a Gigabyte-tól származnak. De összességében nem fura, hogy mennyi infó érkezik a zen4-ről mostanság és mennyire semmi a zen3D-ről?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés