- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Ivqkzy-: 2. gépem
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ivqkzy-: Eddig
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1755 üzenetére
esetleg még az ASRock Deskmini A300 - ami talán most a legolcsóbb alternativa ~ 54e Ft
https://ipon.hu/shop/termek/asrock-deskmini-a300/1721982nem sok 35W-os proci van még .
https://geizhals.de/?cat=cpuamdam4&xf=12099_Desktop+(Mainstream)%7E16691_GE%7E820_AM4és AM4 + Barebone se sok .. főleg 65W-os procik.
https://geizhals.de/?fs=barebone+AM4&in= -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1755 üzenetére
sajnos nem tudok hasonlót
de a http://linuxgizmos.com/ - van még pár embeded - az IFA-ra bejelentve.* http://linuxgizmos.com/compact-module-taps-amds-ryzen-embedded-v1000/
* http://linuxgizmos.com/compact-embedded-computer-features-ryzen-embedded-v1000/
* http://linuxgizmos.com/amd-r1000-based-signage-player-does-triple-4k-with-edid/
-
válasz
Petykemano #1751 üzenetére
Logikus, szerintem igazad lesz.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Petykemano #1742 üzenetére
Természetesen van viszont der8auer tényszerűen kijelentette a felmérése alapján hogy alapvetően rosszak a procik, hazudott az AMD mert nem képesek arra amit rairtak és nem javítható fw-vel.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #1722 üzenetére
Mostani VGAkban 100 fokos a Gddr6.
Első gondolatom hogy nem lesz az nagyon meleg ?
Notebookokban mivel hűti le a memóriát ? -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1717 üzenetére
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1715 üzenetére
önmagában "jópofa" reklám volt az is
mondjuk nem a játék teljesítményt nézve, hanem a GPGPU teljesítményt, valóban "poorvolta" megállta a helyét ... csak nem oda szánták a reklámot se...
majd meglátjuk mit gurít a nagy navi ... azt tippelik még év vége előtt beeshet(nek?)...
szeptember: ryzen
október: TR3
november/december: további NAVI illetve új laptop NAVI-s apu bemutató ... valószínű előbb a navi utána az apu -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1713 üzenetére
beleillik a reklám a "környezetbe" .. nehezen váltanak a célterületén a "megszokottról"
-
törölt tag
válasz
Petykemano #1707 üzenetére
De ezt lehet optimalizálni az által hogy a föld gömbölyű és mindig alszik valaki nem? IP alapján vagy valami más előszelekcióval.
-
westlake
félisten
válasz
Petykemano #1699 üzenetére
Hagyjuk már ezt a maszlagot, hogy nem real world. Mintha számítana. Real world ugyanúgy be lesz alázva az Intel. Nem tudom minek kevered bele a szoftvert a dologba, amikor nem arról van szó. Hardveres tudásról beszéltem. Ahogy látom nagyon elsiklasz a lényeg felett.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1693 üzenetére
hát azt az aput ... jobb később támogatni mint soha .. amikor már senki se használja mindenki támogatni fogja
-
Puma K
nagyúr
válasz
Az AMD Brazos platform tesztje - [link]
-
válasz
Zacate???
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1691 üzenetére
reszkethet a 9400(F) cpu is...
persze, ezt majd az árazás dönti el igazán..az SMT hiánya "meglepő" de valószínű nincs elég "rossz" chip még raktáron ami csak 4magosra "sikerült", ez a megvágás meg még mindig jobb mint a 4/8 engedélyezés... illetve a konkurens cpuval jobba "összevethető" mint kategóriás termék...
a sima 3900 fog érdekelni "mi tud majd" ...
APISAKnál maradva: 3.1/4.3? -
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #1684 üzenetére
A multi threaded programok nem érdekelnek.
A játékokban lassabb továbbra is a Ryzen, igaz a lemaradás már sokkal kevesebb mint idáig. Fogyasztásban minimális az előny. Bár az igaz amit Devid_81 írt, hogy a 9900k tud azért többet is fogyasztani. (bár itt érdemes lenne megnézni, hogy játékok alatt mit fogyasztanak)Pont játékokra tervezek a jövőben CPU-t frissíteni és igazából senki nem tud rendes érvet felhozni hogy miért is lenne jobb a Ryzen. Jó, a jövőtallósagi érv igaz volt a foglalatot tekintve (bár ki tudja mit hoz a jövő), de teljesítményben azért még mindig számottevő a lemaradás.
Ajánlom pl. a DigitalFoundry videóit megnézni.Azt meg senki ne mondja rám, hogy Intel fan vagyok, mert kb. egy éve, mikor kijött AdoredTV videója az Intel gusztustalan múltbeli üzlet politikájáról (amivel nagyon sokat ártott a piacnak szerintem), akkor megfogadtam, hogy többet nem veszek Intelt.
Egyszer már leírtam ezt a topicjában, és ugyan ez volt, sokan írják hogy jobb a Ryzen, csak a tesztek nem ezt mutatják. Persze, új, nagy a hypetrain, mindenki felül rá, végre verseny van, munkára az Intel sehol nincs már, na de játékra..
Ha egy adott összegem van a cpu/alaplap párosra, akkor még mindig jobbat kapok játékra az Intel oldalon sajna. Viszont már legalább valós vetélytárs a Ryzen, és meg lehet fontolni.
Persze most majd megint 35 válasz fog érkezni, hogy de hát nem is úgy van az, a Ryzen a legjobb és hülyeség mást venni.Devid_81: igazad van tud az többet is enni. Viszont sajna alapon is gyorsabb mint a 3900X.
Nézek majd még fogyasztási teszteket, kíváncsi vagyok, hogy játékok alatt mit esznek. Mondjuk a hőtermelés az nekem sarkalatos pont, nem a hűtés miatt (D15) hanem mert nagyon melegíti a tetőtéri szobát, már a 6700k+1080Ti is. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1670 üzenetére
egy megjegyzés:
az intel és nyilvánvalóan az ARm-mal szerelt procik is úgy működnek és egyre inkább úgy, hogy bátorkodnak valami mocskosul magas órajelet megadni boost órajelként, amire persze képesek felboostolni max néhány másodpercig, de inkább a másodperc töredékéig.
az AMD kedvező fogyasztása a notebook piacon jöhet jól. Lehet, hogy elméletben nem. mert lehet, hogy mondjuk 4.2-nél nem fognak tudni magasabb órajelet ráírni. De ha magasabb 3+Ghz-et több magon el tud érni, akkor az a gyakorlatban jobb gépet eredményezhet. a Böngészők ugyanis már nagyrészt többzálúak. Ha megnyitsz egy weboldalt, akkor nem 1 magnak kell hirtelen felturbóznia magas órajelre, hanem akár 3-4nek is. Tehát a jobb fogyasztás a gyakorlati életen kompenzálhatja a papíron alacsonyabb ST boost órajelet.
Kiváncsi vagyok itt mit fognak tudni alakítania zen2-k. Lehet, hogy fasza kis munkagépeket fognak tudni összerakni, de persze lehet, hogy hamvába hól az egész, mert nincs IGP és ráraknak valami dzsunka, sokat fogyasztó GPU-t.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Petykemano #1667 üzenetére
65W változat, kegyelemdöfések intelnek.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1667 üzenetére
Ezekszerint a 3800X eddig a legjobb gamer CPU OC-ra.
Szerintem nem feltetlen az orajelek eleresevel van a gond, hanem szukos az a gyartokapacitas a TSMC-nel meg ugy is, hogy tavasszal egy csomoan visszamondtak. De itt megis uj CPU-krol beszelunk, amibol van hogy 8-at is felszerelnek egy-egy Epycre es meg GPU-t is most inditott az AMD, szvsz ezt nagyon rosszul idozitettek. Kerdes, hogy az uj XBox es PS5 chipeket is most kell-e gyartani, vagy raer jovore, mikor mar a Ryzen atmegy 7+-ra. -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1662 üzenetére
"nincs ingyen ebéd" ... nekem ez jön le az írásból.
van egy rész ami a chipek összekötési sebesség/feszültség részt tárgyalja, ami alapján lehetséges, hogy aktív, menet közben változó órajel vezérlése lehet.. ami azt is jelenti, így az alacsony fogyasztási érték jöhet akár a "kis órajeles" változatból (bár igazából sok időm nem volt, csak gyorsan átfutottam a cikket).az ARM-ek is eléggé felnőttek mostanra, de látszik, ha asztali cpu szintű teljesítményt akarnak hozni, akkor hamar asztali cpu szintű méretük és fogyasztásuk lesz... és marad más architektúra attól még.. de "nincs ingyen ebéd".
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1659 üzenetére
a Zen2 lényegében annyi volt, hogy külön chipbe tették az IO-t és CPU részeket (ezzel mondjuk lényegesen egyszerűbbé téve az "áttervezést" is).
Ha a Zen3-megkapja az SMT4-et (úgy néz ki megkapja), lehet a backendhez is hozzányúlnak... Ha hozzányúlnak akkor lehet nem egy "minor" update lehet, mivel a verzió "ugrik", lehet terveznek ténylegesen valamit, de én inkább nem rugaszkodnék "olyan messzire", hogy mit fognak csinálni a belső átdolgozások alapján... a túl nagy várakozás csak csalódottságot okozhat ha nem jön be... Zen4re van ígérve egy erősebb design változás, bár ez nem zárja ki egy esetleges cpumag átdolgozást... pont ez a chipledes design EGYIK előnye, nem fáj annyira ezt-azt áttervezni, nem érinti az egész designt, a munka gyorsabb vele, könnyebb az esetleges "hibakeresés" és "javítás" a lényegesen egyszerűbb design miatt.Belegondolva, mivel a zen2 magjai inkább csak "külön vétel" és némi optimalizáció, akár zen3ra jöhet némi "kigyúrás", míg a zen4 esetén a mag csak maximum optimalizálva lehet, de a chip design lép egyet megint...
Az a baj, az egész designban annyi lehetőség van, hogy simán elvadulhat a fantázia, és születik valami olyan "elméleti" termék ami nem volna feltétlen lehetetlen, de azért pár évet és dollár milliót felemésztene a "fejlesztése" (kisebb lépésekben kell gondolkodni, csak kérdés "mi a kicsi" ennél a felépítés designnál)...
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1645 üzenetére
twitter is idén üzembe áll.
Bár sztem ez kisebb win -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1624 üzenetére
> Most akkor mi van ezzel a Mikrochip off-chip memória kontrollerrel?
érdekes koncepció, és mivel az AMD az OpenCapi-nak is a tagja, elméletileg nincs akadálya,
hogy támogassa, csak ennek már spéci csatlakozója van ami nem PCIe, és párhuzamosan beépíteni egy DDR4-et és ezt - feleslegesen foglalja a helyet.szóval dilemma.
Mindenesetre most már hogy az IBM-nek is van valamilyen megoldása, az AMD-nek még sürgősebb lesz valamit felmutatni. Holnap ezt is figyelni kell ( Aug7- Epyc Rome bejelentése )
ízelítőnek:
akit érdekelhet:
sok slide: https://www.servethehome.com/microchip-smc-1000-for-the-serial-attached-memory-future/
nincs slide: https://www.anandtech.com/show/14706/microchip-announces-dram-controller-for-opencapi-memory-interface -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1618 üzenetére
Amiatt, a netbeans (ha megy az IDE) akkor folyamatosan indexeli a projekteket... ha letiltom a patchet, akkor akár 10 ilyen nagy holmi is nyitva tud lenni egy i5-3470 el... ha nincs letiltva, akkor már 3-4 projektnél "behalni hajlamos"...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1616 üzenetére
"a teljesítményromlást desktop környezetben nem/alig lehet észlelni, szervernél igen (context switchnél kell üríteni a gyorsítótárakat)".
azért nagyon függ attól mit is használ az ember ... egy ~40-50ezer fájlos netbeans projekt pl. nem szereti ha 3-4 példány is nyitva van belőle... behall az IO műveletektől...
De igen, csak most kezd érdeklődni a piac a zen iránt a szervereknél.. az első komolyabb megmozdulások most történtek, az első verziót inkább csak "ízlelték".
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1580 üzenetére
öszintén - nekem is magas.
csak találgatok.
> Elmondod, hogy ez jó vagy rossz?
szerintem: más implementáció ; és ez csak egy kiragadott mikro optimalizációs részprobléma ...
találgatok1: lehet, hogy a sávok("lane") között is valami infinity-fabrik szerű kapcsolat müködik - és ezért ez a nagy késleltetés az Inteleshez képest?
találgatok2: esetleg valami security oka is lehet az extra késleltetésnek az AVX2 cross-lane utasításoknál? vagyis valamilyen biztonsági műveletre kell az az idő? - olyanra amit az Intel kispórol?.
"By utilizing a previously unknown side channel based on the
execution time of AVX2 instructions, we also demonstrate the first
Spectre attack which does not rely on a cache covert channel at all.
Our AVX-based covert channel achieves a native code performance
of 125 bytes per second at an error rate of 0.58 %. By using this
covert channel in our NetSpectre attackinstead of the cache covert
channel, we achieve higher performance. Since cache eviction is
not necessary anymore, we increase the speed of leaking to 60 bits
per hour from the target system in a local-area network. In the
Google cloud, we can leak around 3 bits per hour from another
independent virtual machine."Amúgy a szakszerű válasz:
"Although #AMD #Matisse is good at the usual vertical and in-lane horizontal instructions, it struggles with the cross-lane ones. E.g. VPERMQ/VPERMPD still uses 3 uops (it seems they are P1+2P2; 6|1.25 instead of 6|0.6 in the instlat dump) vs 3|1 of Skylake"
https://twitter.com/InstLatX64/status/1152293280102719490.. cross-lane instructions megértéséhez: AVX/AVX2 -es utasításokkal függhet - össze;
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #1565 üzenetére
en is vartam az 5 Ghz -t, a TSMC bemondasai alapjan meg kellene lennie.
ebben a talalgatasban van fantazia, teljesen logikus a magasabb profitrataval ertekesitheto termekbe tenni a jobb lapkakat, az AMD meg mar joideje igyekszik a selejtet is valamilyen formaban eladni...
raadasul ennek most orulnek a nepek...
- ha tenyleg vannak 5 Ghz -s chipek, a mernokgarda is fujhat picit, desktopra komolyabb befektetes nelkul meglehet a kovetkezo gen +10% elorelepese.a kovetkezo 1-2 negyedev penzugyi jelenteseibol ki fog derulni, ha tenyleg a szerverpiac szivja fel a jobb lapkalat, akkor erosen pluszba kellene kerulnie a cegnek.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> hogy mégis mi értelme lenne SMT4-nek a szerver vonalon kívül?
Azért a Threadrippernél jól jönne ( renderelésnél ) , de az amolyan köztes platform.
más ..
és mi van ezzel az "Arden"-es dologgal? Az AVX512F kamu lenne, vagy ez egy ellenválasz az Intel-re ?
"AMD Arden Family 18h Processor Function 0🤔🤔🤔
(AMD F18.1 = Zen 2 EE CPU. F18.2 = Zen 3 EE AVX512F CPU.)"https://twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1093000017349091328
ez azért is érdekes (nekem) mivel most a Geekbench-el nyomul az Intel(i7-1065G7) - és mintha a Geekbench az AVX512 -et kihasználná...
( "AVX512 (Geekbench 4.1 and later)" )
https://www.geekbench.com/blog/2017/03/geekbench-41/
( "Add AVX512 implementations to FFT, GEMM workloads." )Az más kérdés, hogy jelenleg nem sok program használja ki még az AVX512-t, viszont az Intel erre fogja építeni a kampányát ... el fogja túlozni az AVX512 fontosságát ( legalábbis én így tenném a helyükben )
ha ráérsz:
Kérdezz már rá AdoredJim-nél - mit hallott az Arden Family -ról, és lehet-e valami az AVX512.ből? -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Találgatni én is tudok, bárki tud....
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1564 üzenetére
érdekes a lebegőpontos eredmény .. habár a memoria sebessége kb a fele (1.6 - vs. 3.0 ) .. vagyis nem lehet összehasonlítani ...
(TR3?) "MC Float 2,852" (memory @ 1.6 GHz) vs. "MC Float 2,521" (AMD Ryzen TR 2950X) ( memory @ 3 GHz)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1554 üzenetére
>"Platform : AMD Flute.
Akkor ez egy konzol csip, ha minden igaz.
AMD Gonzalo SoC ----> PlayStation 5,
AMD Flute Soc ---> XBOX Project ScarlettAMD Flute SoC Rumored for Xbox Project Scarlett Sees First Leak
https://www.tomshardware.com/news/amd-flute-soc-xbox-scarlet-benchmark-leak,40000.html -
törölt tag
válasz
Petykemano #1559 üzenetére
Ó nem is tudtam hogy a raspberry PI4 és a mini itx között van még két méretszabvány.
De hogy mikor nézegeted az árakat és belegondolsz hogy a PI4 10ezer forint alatt van ... -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1556 üzenetére
csak akkor is közel duplája a rendes memória elérése 150ns nagyon magas.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1554 üzenetére
ezt a nevet ... de ha már van Eng.sample szivárgás.. rendszerint ilyenkor fél év kb. már csak (átlagban). Az órajelek kicsit alacsonyak (elsőre), de sok mag van, és kérdés a cél TDP, a memória latency érdekes, mint ha nem lenne L3, vagy csak 4MB lenne... [link].
L3 nélkül jönne az új apu? vagy ezt most csak "kikapcsolt" L3-mal mérték?
szerk.: jobban megnézve, az egész latency elvan "szállva", inkább az a kérdés, hogy miért lett ilyen magas... de látszik egy 8-16-32mb-os törés.. de ez alapján is "fele" az L3 cache
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1552 üzenetére
> ez terepe és eszköze lesz a háborúzásnak.
ha nem is háború, de kiszorítósdi mindenképp.
most tervezik a CXL 2.0 -át, és az AMD-nak létérdeke, hogy a tervezést olyan irányba lökje, ami neki az InfinityFabric miatt optimális. Másrészt a saját InfinityFabric-ját is közelíteni kell a CXL-hez és a többi szabványhoz. ( ha netalán az lenne később a domináns )Az, hogy részt vesz a tervezésben még nem garancia, hogy 100%-osan beáll a protokoll mögé.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1547 üzenetére
A szálak Epic3 esetén nem lennének jók, SMT4 miatt 64mag/256száll várható (ha tényleg hoznak SMT4et).. asztali vonalon nem tudjuk kapunk e "magasabb" SMT-t ... jelen szoftverkörnyezetben sok értelme nincs.. Max TR-nél (talán).
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #1538 üzenetére
Hatha abban a bizonyos 3950X-ben mar ket jobb CCX lesz.
16 mag 4.5GHz-en ilyen IPC mellett mar igen csak tudna valamit -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1535 üzenetére
> good bin chiplet + avg bin chiplet
> 3900X ... "The good bin can do 4.45-4.5"ez érdekes infó ( habár nem tudom, mekkora a mintavétel )
Akkor viszont lehet, hogy az AMD-s "Max Boost Clock" csak annyit jelent, hogy az egyik chiplet-en legalább 1 mag "ideális esetben" - képes a "Max Boost Clock" elérésére.
emlékeztető: a 12 magos 3900X-nél a hivatalos Max Boost Clock: 4.6GHz
Azért remélem, hogy 1-2 hónap és sokkal jobb lesz a kihozatal és megint böngészhetjük a gyártási heteket
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1535 üzenetére
Ez CCXekről beszél egy chipleten belül
lehet két egyforma chiplet ettől még a 3950-ben
Ettől függetlenül látom a rációt az érvelésedben. Jó lenne ha felfutna végre a gyártás, mert a Windows scheduler (meg bármelyik másik is) bele fog ebbe hülyülni aztán jönnek a felemás eredmények.
Következő generációnál meg kezdjük elölről, lehet megérné kicsit lassítani az AMDnek és kiforrottabb gyártást használniSzerk: úgy látom ők keverik a CCX és a chiplet fogalmát, így az első mondatom storno
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1526 üzenetére
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1532 üzenetére
> ThreadRipper dual socket
szerintem nem sok alapja van.
vagy legalábbis ami ismert - az igen csak fake -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Azért érné meg az AMDnek, ha egy 3850X-et abban az árban tudna eladni,
> mint a 3900X, és ehhez csak egy chiplet kell.őszintén - te vennél ilyet?
így is már 2 különböző 8 magos van, miért legyen egy 3. ? Csak foglalja a helyet a BIOS-ban,
meg ha van rá lehetőség és igény - később bármikor bevezethetik.Én az AMD helyében ( feltételezve, hogy megoldható egyszerűen)
a továbbfejlesztett TSMC 7+\EUV -n gyártatnék pár raklap új gyártású chiplet-et (remélhetőleg +10% teljesítmény) és novemberben/decemberben piacra dobnám karácsonyi prémium kiadásnak.
Sőt az új threadrippereket is ilyen chip-el adnám ki.>Egyébként azt.vágod, hogy a 3900X és 3950X esetén csak az egyik chipletnek kell jónak lennie?
>Mármint szerintem az amd most nem így csinálja, de csinálhatná.ez hivatalos infó,vagy pletyka?
de még ha vegyesen csinálja is az AMD (pl. 15% hibás) , hogyan jössz rá erre, hogy te milyet kaptál?>Az intelt szerintem nem fog árversenybe kezdeni,
A lehetőség benne van, és én a lehetőségre céloztam ( "valószínűségi érték nagyobb nullánál" )
Elég az, hogyha árat igazit. - mint az új Ryzen megjelenése előtt pár nappal.
És a túl sűrű igazítás - már árversenynek számít.Szerintem az AMD-nél különböző stratégiai scenáriókat modelleztek
- különböző INTEL-es válasz lépésekkel és árakkal - és piaci reakciókkal
Még ha kicsi a valószínűség - akkor is modellezni kell a lehetőségetAzt értem és elfogadom, hogy szeretnél egy 8 magos extrém csúcs INTEL-verő procit is,
de szerintem a jelenlegi lehetőségek alapján ez túl nagy ráfordítás lenne, és nem éri meg az erőlködést az eredmény. A kevés erőforrást olyan területekre kell fókuszálni, ahol az INTEL-nek nincs értelmes válaszlépése. - emiatt kell a 12/16 magos CPU-k területén fokozni a nyomást. -
DraXoN
addikt
válasz
sajnos az új 3000-res ryzenek frekvencia működése "érdekesebb" lett mint a 2000-reseké..
pontosabban nagyobb a különbség az egyszálas és többszálas "turbó órajel" között... 1 magon (jó hűtéssel és alaplappal) eléri az ígért órajelet, de már 2 magot terhelve sokkal inkább visszaesik az órajel mint a korábbi modelleké.. teljes terhelés melletti (minden szálat terhelő) turbó órajel meg kb. nem is magasabb mint a korábbi (vagy legalábbis minimálisan magasabb)..a 3900X és 3950X esetében érdekes lenne tudni, hogy csak ott is ténylegesen 1 magot terhelve éri el az adott órajelet, vagy chipenként képes "duplázni" ezt az "effektet" ... de valóban, ha nem tudja chipenként szabályozni akkor elég akár ha csak az egyik chip "jól sikerült" a másik elég ha "közepes"...
az egyszálas teljesítménnyel az a baj, önmagában 1 magot manapság kevés program terhel már, ami keveset használ sokszor azok is azért 2-3 magot használnak manapság, így meg nem ér sokat az egy magon elérhető magas órajel (ha nem kapcsol be a többmagos terhelés miatt)...
vagyis hiába működik elvileg azonosan a ryzen 2000ben levő órajel túllépő módokkal (PB2,XFR2,PBO ... kicsit mint ha "túltolták" volna a technológiai megkülönböztetés és elnevezéseket itt
), a skálázódás közel se olyan szép... Szerintem ez a skálázódás dolog a gyártás finomodásával javulhat, illetve ryzen 4000ben itt lehet egy "javulás" és talán utóbbi fog neki hozni leginkább többletteljesítményt... első generációs ryzenekben, igaz csak manuális tuningal hozható ki, de a legelső legyártott példányok és a mostani "kései" darabok között van kb. 200Mhz elérhető átlagos többlet tuning (bár erre sosincs garancia, de nagyobb eséllyel érik el az emberek a 4-4.1Ghz-et, az első darabokkal sokan 3.8-3.9 körül "elakadtak").. a különbség az lehet, hogy a PBO miatt a rendszer "magától megtalálhatja" ezen tartalékokat, így lehet egy-egy későbbi modell gyorsabb lesz
... persze nem a hivatalos órajelen.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1522 üzenetére
ez elég jó magyarázat lehet arra, hogy a sima 3600 miért kb azonosan teljesít a 3600X-hez képest..
elég jó a "fogyasztás", illetve, ahogy nézem kb. a 12nm-es processznél tapasztalt szinten "szalad el a fogyasztás" itt is... kb. 3.3-3.6 körül van a "sweet spot"... onnantól pár száz extra megahertzért duplán eszik a cpu...az "extrán válogatott", "GAMER" 3950X-re nagyon kíváncsi leszek, mit produkál órajelekben.. lehet megérte volna 8 magos cpukra is rárakni azon chipeket akár 3850X néven (mert 16magra nem sok szükség lesz most még a játékokban, arra minimum 5-6 évet mondanék, hacsak nem történik valami kvázi "forradalom" a játékmotorokban ami kapásból 100+ szálat is megdolgoztat jelentősebb "humán beavatkozás" nélkül.. pl. MI bevetése a programozásban terhelés elosztás céljából?)...
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1511 üzenetére
Ertem amit mondtal, de ezekszerint te nem amit en. Szoval az egy dolog, hogy ha meglett volna mostanra a 10 nano meg a 18% IPC, de akkor sem 5GHz-en, mivel az 14 nanon is evekbe tellett az intelnek. Ha minden idealisan alakul nekik akkor is olyan 4, 4 egesz valamennyin lennenek, mint a Zen2, es a Zen2 is erosebb IPC-ben, szoval clock-to-clock nem lehet nagyobb kulonbseg koztuk mint mondjuk egy Coffee es Zen+ kozott. A nagy volumenu 10 nano tervekben volt mostanra, de szerintem 5GHz-rol meg ok sem almodoztak, csak esetleg meg 2015-ben....
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1508 üzenetére
Nem olyan rossz a Zen2, IPCben erős, órajelben az Intel se tud még értelmes asztali procit csinálni. 14 nanon is kellett 3-4 év mire elérte az 5GHzet stabilan, ha ezt nézzük az AMDnek bőven van ideje. Ha fél-egy éven belül akár sikerülne emészthető órajelet elérni az intelnek, akkor is már a következő Zennel kell már versenyeznie, ahol úgyis lesz kis IPC és órajel gain, ami elég lehet szerintem.
Laptop 7nm-rel kellene nagyon igyekezne az AMDnek, mert ott tett nagyon keresztbe az Intel IPC a reszelgetett Zen+ -nak....
Lehet amúgy megérni tovább maradni 7nanon az AMDnek, és nem ugrani mindig az újra, lehet megérné az órajeleket reszelgetni pár generáción át -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1496 üzenetére
szépet faragtak azért a CCX-CCX latencyból ... CCX-en belül meg brutál, az érdekes, hogy nem nagyon látszik a chiplet-chiplet között jelentős különbség... hiába van csak tokozáson belül, nem pedig dieon belül...
nagyon megnéznék egy 16magos változatot is, hogy hozza-e ezen értékeket, illetve hogy változnak az értékek a memóriasebességgel (a twitter postból nem terül ki milyen memóriabeállítások voltak). -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1494 üzenetére
>150GB/s meg azt jelenti, hogy elbírna valamit,.ami gyorsabb
legalább van benne tartalék
( a rosszmájúak szerint biztos nem volt erőforrásuk, hogy lebutítsák a 2 csatornás DDR4-re)
Azért a PS5 -höz nem árt; pl. a grafikus kártya DDR6 RAM - írásához azért kell craft.
és a HPC piac is igényli.
de még az egyszerű EPYC szerver piacon is a 8 csatorna az alapértelmezett.szóval ez valamilyen EPYC örökség
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1492 üzenetére
> Erre a bandwidthre már jöhet vmi fedélzeti memória
én bármilyen "Infinity Memory"! -val elégedett lennék.
nem kell nekem fapados (fedélzeti) memória. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1488 üzenetére
> inter core latency
1 mérés nem mérés
itt egy másik.
Az ryzen-3900x Inter-core sávszélességével én azért elégedett vagyok.
Azért látszik, hogy reszelgették az InfinityFabric-ot.
https://tweakers.net/reviews/7192/7/ryzen-3900x-en-3700x-amd-stoot-intel-van-de-troon-synthetische-benchmarks.html -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1488 üzenetére
Szép ...
-
Sirandrish
legenda
válasz
Petykemano #1458 üzenetére
Az nekünk mit jelent időben?
-
Szeszkazán
senior tag
válasz
Petykemano #1401 üzenetére
Az új PBO működése.
Jah , és redditen megerősítették , bármilyen alaplap ami rendelkezik az új FW-vel támogatni fogja , nem X570 only feature. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1396 üzenetére
Sokat hozhat a konyhára , hogy megszűntek a távoli memória szeletek .Kíváncsi leszek a tr-re .
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1376 üzenetére
> Forrest Norrod miért tartja stratégiai hibának az optane-t
szerintem csak elbizonytalanítani akarja a leendő Intel vevőket,
ijesztgeti őket, hogy pár év múlva extrém drága lesz ugyanennek a megvásárolt platformnak a bővítése.Vagyis igazából ez a vevők számára stratégia hiba.
( Az Intel-nek nem , nekik kell valami olyan extra selling point amibe kapaszkodhatnak, és amije nincs az AMD-nek )legalábbis én így látom.
Az Intel meg addig tolja az OPTANE szekerét, amig megy, Ha nem megy, akkor beáll valami nyílt szabvány mögé ő is.
Vagy nyílttá teszi 1 év múlva mint a TB3 -at,. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1374 üzenetére
>Szerintem a "miért?" azért magyarázatra szorul a laikus olvasók számára.
Azt én se értem, hogy miért Genova. ( "Genoa is the Zen 4 design". )
főleg amiatt, hogy 1 éve ott szakad le a felüljáró - szóval nekem nem a mérnőki csúcsteljesítmény jut eszembe.
Azért 1,2 év és elfelejtik az emberek .. és egy marketinges se jövőbelátó ... -
válasz
Petykemano #1362 üzenetére
Igen. Hasonló a helyzet, mint anno amikor jöttek az első Core 2 Duo-k. Az ezeket támogató legszarabb Asus P5B (Intel P965) lap ~30k volt 2006-ban, ami inflációval számolva kb 45ezer forint lenne ma. És ez a mainstream chipset volt, ugye a csúcs 975X volt, sokkal-sokkal drágábban.
-
válasz
Petykemano #1362 üzenetére
Ez pontosabban így néz ki:
pcie4 szabvány: 2017, megjelenés: 2019
pcie5 szabvány: 2019, megjelenés várható: 2021
pcie6 szabvány várható: 2021, megjelenés várható: 2023 -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1329 üzenetére
Wccf szerint létezik, egy gigabyte biosra hivatkoznak
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1330 üzenetére
>Korábban sokan mondták, hogy hát 16 magos procinak a 2 csatorna kevés.
az új InfinityFabric/ IO die architektúrával sokat lehet segíteni - remélem a tesztekben is jobb számokat fogunk kapni mint ami a régi architektúra alapján következne .
( meg a memóriakezelés is jobb ) szóval ha olcsón adják, akkor megérheti.egyébként mi lesz, hogyha jövőre tényleg jön a 64 Thread az AM4-be?
( 16core/64Thread -- SMT4 ) és még mindig 2 csatorna !
https://twitter.com/SWenerski/status/1139589567827382272persze lehet, hogy a DDR5 részben megoldja a problémákat
"6,4 GHz-et fog tudni a Hynix DDR5-ös memóriája"
https://prohardver.hu/hir/hynix_ddr5_memoria_6_4_ghz_fog_tudni.html -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1329 üzenetére
@S_x96x_S
Korábban sokan mondták, hogy hát 16 magos procinak a 2 csatorna kevés. De az AM4 nem tud 4 csatornás lenni, mert
- nincs annyi szabad pin
- drága a huzalozás. Ámbátor egy $6-800-os alaplapon ne legyen már annyira drága.Azon kezdett el tekerni az agyam, hogy hát valójában az X570 egy Matisse IO die, csak nem 12nm-en, hanem 14nm-en gyártva. Hogy mi szükség lehetett ilyen drága gyártástechnoólgiára levinni, azt nem tudom, hiszen ebben ponthogy nem skálázódó részek vannak. Mindegy, tehát az egy IO lapka, amiben le vannak tiltva a memória vezérlők.
Vajon lehetne-e ezeket a memóriavezérlőket valahogy hasznosítani?
Világos persze, hogy az IO Die és a chipset között csak PCIe 4 4x összeköttetés van, ami jóval kevesebb, mint ami a memória sávszélessége, mármint hogy amit az igényelne. Sőt, a 16x grafikát célzó PCIe is csak 32GB/s, tehát ennek minimum a duplája kéne.Vagy inkább úgy kérdezem: a RAdeon instinct esetében a gpu-k közötti infinity fabricot hogy oldják meg?
Najó, az elég vastag
Mindegy, csak gondolkodtam.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #1318 üzenetére
Az Kína miatt bukott meg nem mert rossz volt a konstrukció.
Mennyire jó lenne már egy gép ami egybekezeli az alaplapon a gddr vagy HBM memóriát és abból futtatja az OS-t is, rég várunk már ilyesmit, a semi custommal ez elérhető cél..
Na de adománygyűjtésből nem lehet egy konzolt összehozni az emberfeletti mennyiségű pénz hogy neked exclusive játékokat csináljanak csak mint PC meg kijöttek E3-on ilyen állólapos PCvel, hirtelen meglátva arra is gondoltam hogy ez az. -
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #1313 üzenetére
JohnLook - Monday, June 10, 2019 - link
@Ian Cutress Are you sure the Io dies are on TSMC's 14 & 12 nm processes ?
all info so far was that they were on GloFo's 14 nm ...Reply
Ian Cutress - Monday, June 10, 2019 - link
Sorry, glofo 14 and 12. Matisse IO die is Glofo 12nm. We triple confirmed.https://www.anandtech.com/show/14525/amd-zen-2-microarchitecture-analysis-ryzen-3000-and-epyc-rome
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1284 üzenetére
Az tény ha a tesztgépeket sorra cserélnék AMD alapúra ...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #1286 üzenetére
ha kiadnam, a 12 magoshoz kepest a masfeles szorzora nagyobb felarat tennek.
$849 -re gondoltam. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #1284 üzenetére
Szoval ha jol ertem akkor ez egy csucs-csucs-csucs proci lesz?
Amugy tippre ez lesz vagy $699 kezdesnel abban az esetben ha Intel kettehugyozza, ha meg csak ugy siman jo lesz akkor max $599-re tippelnek.
Eloallitai koltsege semmivel nem tobb mint a 12 magose, csak annyi, hogy itt 2x8 mag lesz aktiv 2x6 helyett, mint irtad is. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1281 üzenetére
1 dolog szól mellette : ha menyiséget nem is adnak el belőle olyan vastagon foghat az a ceruza ....
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #1281 üzenetére
szerintem kamu. lehoztak a Navi speceket is, szerintem az se stimmel, de Lisa mar gyakorolja az eloadast, szoval megnezem az NHL donto hatodik meccset, aztan meglatjuk lesz-e hetedik.
videocardzot meg a halallistam eloszobajaba feljegyeztem. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1269 üzenetére
Pontosan. Es akkor az AMD AM4-es igerete is teljesulne, miszerint 2020-ig marad, es a Zen3-at mar nem limitalna az, hogy mindenkepp AM4-es foglalalattal kellene jonnie.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
"De azt nem tudom, hogy mondjuk az io lapkán Mit tudnának úgy reszelni, hogy azzal együtt adjanak ki egy zen2+ frekvenciafrissítést."
tekintve, hogy egyben ez az x570 is, mondjuk a fogyasztast redukalni, az 1:2 -es mem/fabric oszto melle mondjuk 3/4 -et applikalni. de mindjart lemegyek alfaba es biztos lesz meg par otletem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
5.5 nap és kapunk újabb információt az E3-an.
- Remélem akkor kiderül, hogy a 6 és 8 magos új ryzenek 2 lapkából készülnek vagy csak 1-ből.
- szervercsipek nagyrészt kb 3Ghz környékén mennek - nem hiszem, hogy emiatt tartják vissza a Threadrippereket vagy a 16 magos Ryzeneket. Valami mélyebb - nem kommunikált technikai probléma lehet.
- a várható túlkereslet miatt indíthatnak magasabb áron, mert nincs elég kapacitás, aztán az első pár hónap és az intel reakciója után igazítanak az áron. Elméletileg szeptember környékére igérte az Intel is a gyártókapacitásának a helyreállítását - akár még nagy akciók is várhatóak mindkét részről - feltéve ha egyik oldalról sincs kapacitáskorlát és tele vannak a raktárak. de addig ....egyébként is érdemes megvárni, hogy kiderüljön, hogy mi az Amd terve az X570 és az AM4 támogatással; várható-e bele ZEN3-as proci vagy sem.
> Meg hát ugye azt ki mondja, hogy a zen3 2020-ban megérkezik az asztalra?
AMD Investor presentation - "Szerver" frontra még ez az ígéret - desktopra ki tudja ...
http://ir.amd.com/static-files/9c985e84-bbb6-4e23-99bd-dcbb21f18592 -
törölt tag
válasz
Petykemano #1263 üzenetére
Adored-et félreértelmezik az emberek. Egyáltalán nem AMD fan és nem kell szó szerint de főleg ténynek venni amit mond, de egy nagyon jó elemző és GONDOLATÉBRESZTŐ. És pont.
Ami engem ebben megragadott az ez a kép és amit Lisáról mond.
Nincs itt szó semmilyen Gamereknek szánt mennyországról.
Ez egy nagyon jó összehasonlítása a 8 magosoknak csíkszéleséggel, órajel emelkedésekkel, fogyasztással és az árral.
A fogyasztásban ennyit kellene csökenni? Az árban ennyit kellene csökkenni ?
24:00-nál jól elmondja Lisa milyen CEO és az árakat is.
Nem kell itt félni amint felfut a termelés stabilabban szivárgásmentesebben gyártanak majd lesz egy 3950 meg 3850 +200 órajellel ez a készlet meg ennyit tud, az meg hogy a 16 magos Threadripper lesz e már szinte oly mindegy.
Azok az Intel alaplapok meg amik MHZben gyorsabb órajeleket támogatnak esetleg, drágábbak is lesznek, nem tudom ez mitől a játékosok álma.
HP főnökét nem olvastátok ?
HP boss: Intel shortages are steering our suited customers to buy AMD -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #1263 üzenetére
A videot nem lattam, hozzateszem
Ez sajnos teljesen vilagos volt, hogy kell majd az osszes valamire valo 8 magos CCX az EPYC-hez elobb.
Biztos nem lesz ettol fuggetlenul sz@r a Ryzen 3xxx de a jobb CPU-kra meg varni kell, jobb esetben karacsonykra mar lesz valami izmosabb belole.
Igy latatlanban azt mondom valamelyik 8 magossal kell kezdeni, lehetoleg a kisebbikkel, mert anyagilag a legjobb, es az eddigiekbol tanulva ugyan azt fogja tudni mint a tobbi OC-ban, majd amikor kijon valami izmosabb vegre akkor lehet valtani -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1230 üzenetére
>Esetleg ott lehetne ilyesminek szerepe, hogy
>a CPU és a GPU is egyaránt tudja használni a memory extender eszközt saját céljaira (HBCC)érdekes lehet még az 1 évvel ezelőtti "Near memory"-s pletyka.
"AMD is working on what they call “Near Memory,” or HBM being used in conjunction with future CPU components. We’re not clear presently on whether that includes desktop CPUs, but we do know that HBM for CPUs is in active R&D, and given Hades Canyon, that’s not necessarily a big surprise."
( via GamerNexus - April 17, 2018 )persze ebbe bármit bele lehet vizionálni, Az is lehet, hogy ez ugyanaz mint az a HBM-es L4 cache spekuláció - az I/O die-on. De ha ennek az InfinityF - hoz is köze van, akkor ez egy korrekt CPU +GPU közös memória ( vagy annak alapja is lehet ) HPC környezetben ideális.
más:
Az Intel és a Micron szétváltak - ( 3D XPoint ) - és valószínűleg a Micron-nak is lesz(van=Micron’s QuantX ) saját terméke - amit talán a nyílt szabványokhoz igazit. persze a mostani DDR4 árak miatt nem életképes.
Where is Micron’s QuantX? ( January 21, 2019 )
https://thememoryguy.com/where-is-microns-quantx/- "It is now 3½ years later, and this product still seems to be having trouble reaching cost parity with DRAM."
- "Why, then, is Intel producing a money-losing product? 3D XPoint is a necessary part of Intel’s platform strategy. Without the support of Optane DIMMs Intel’s most costly new Xeon server CPUs won’t perform any better than the company’s cheaper/older CPUs – systems without Optane will bog down the processor’s performance
...
Intel may lose $10/system for the Optane it sells, but that will enable it to sell a $50 more expensive CPU (these are completely fictitious numbers). While this is good business, it means that only Intel can make money by selling 3D XPoint at a loss. Micron will need to wait until XPoint’s cost drops below DRAM costs to make money selling Quantx.As a result, readers shouldn’t expect to see Micron promote QuantX until 3D XPoint’s cost falls below that of DRAM. And with a DRAM price collapse already started, this could be a very long time.
There’s no wonder that Micron has been so quiet about QuantX. Its manufacturing cost isn’t yet low enough to make sense.
It also makes sense that Samsung’s response to Optane is to make a fast NAND flash – Z-NAND. The company can do this by customizing the circuitry inside of standard NAND flash chips, and these changes don’t require any new technology. Z-NAND will be built using Samsung’s existing NAND process but with a different chip layout (i.e. lots of planes & sense amplifiers). They are betting that they don’t need to debug a new memory technology to participate in the new memory layer.
Other companies hope to compete against 3D XPoint with various alternative technologies (i.e. ReRAM, MRAM, etc.) Any company that embarks on this path will need to simply eat the loss for 2+ years without any hope of ever recovering it. It’s hard to imagine that anyone will really do this.
" -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1232 üzenetére
Na fordítsuk komolyra a szót.
Mi az esélye annak - az $600-1000-os alaplapok és 11-15W-os X570 chipset mellett, hogy legyen egy 20-30eFt-os pcie kártya 100-200GB SSD-vel (SS: Z-NAND), amit ha bepattintasz 16GB helyett máris 116/216 GB RAMod van? (Vagy a videokártyádnak 8GB helyett 108GB?) -
válasz
Petykemano #1234 üzenetére
A 20 megás XT vinyómat 8000x
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1232 üzenetére
Az első géped winyóját hányszor olvassa be egy másodperc alatt ?
-
Petykemano
veterán
válasz
-
awexco
őstag
válasz
Alapvetően simán lehetne Amd cuccokból a meglevő technikák felhasználása mellett nagyon spéci render boxokat . Kellő optimalizálással hasítanának . A kliensek mint workstation-ok meg szépen hozzájuk csatlakoznának . Ha nincs épp renderelés akkor meg a tervezési fázist gyorsítanák .
Lehet lenne benne fantázia . De ingyen senki sem mozdul meg .Az is lehet , hogy hülyeség , fene tudja .
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
Petykemano #1226 üzenetére
Ez a totál vicc kategória.
Ha kijönne egy 16magos szörny, mondjuk 1000 dodóért, ahhoz sem vennék 1000ért lapot. -
törölt tag
válasz
Petykemano #1217 üzenetére
Én meg a másik szobán ajánlottam neked a Linus videót
Na és mire számítotok a 3900X-nek átlagban mi lesz a vége ilyen szuper alaplapokkal?
már nem nitrogénnel... -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #1207 üzenetére
Ez valami nagyon durvan early ES cucc lehet (A0)
7nm 1.5volton...az milyen szep -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1203 üzenetére
-
Valdez
őstag
válasz
És ez az Usman Pirzada lenne az Intel?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
honnan szerzett az Intel Rome -t ?
kolcsonkapta a Guglitol ? -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1195 üzenetére
Én a 3900 il 3800 adatain nem megyekel el . Mind2 105W de a nagyobbik 50% több mag (70 vs 36mb cache ami igazán fogyaszt . ) ill magasabbra turbózik .
Mégis hogy ?
-
válasz
Petykemano #1184 üzenetére
A 3700X-nél alacsonyan fixált TDP érték azzal jár majd, hogy terhelésnél, alaposan visszaesik az órajel. Ha valakinek kell a sok szálon magas órajel, akkor szabadjára kell majd engednie a wattokat is.
Ha pedig meg akarja tolni valaki 12 magon all-core (mondjuk) 4,6GHz-en a procit, akkor az biztos, hogy benyel majd egy laza 300W-ot, amit ki is kell szolgálni.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #1195 üzenetére
Szinte 100%, hogy a lapok felvannak keszitve a 16 mag extrem OC-ra is, ezenkivul lehet, hogy a 7nm + TSMC miatt menni fog itt mindegyik 5GHz-et is akar, csak gyozzed majd etetni+huteni.
Szerintem enni fogjak ezek is az aramot ha kipattintod oket a gyari specifikaciokbol -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1187 üzenetére
Mondtál te 5.0 is a 4.6 omra
AMD profitot maximalizál .
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #1184 üzenetére
Abu85 irt erre nekunk a multkor.
Bedobtam elozmenyekkel egyutt a valaszat -
ovics
aktív tag
válasz
Petykemano #1161 üzenetére
ezek alapján, ha jól veszem ki, akkor egy jobb b450 is jó lehet, főleg a mostani után. köszi.
-
ovics
aktív tag
válasz
Petykemano #1157 üzenetére
Kicsit le vagyok maradva a dolgokkal, olvasgattam is vissza de rengeteg a hozzászólás.
az 550-es lapokról volt már szó? 1. gen-ről váltanék, és látom, hogy az x570-ben PCIe 4.0 lesz (ezt nem is tudom mire/mivel tudnám kihasználni jelenleg). lesz valami más zen 2 specifikus tulajdonság is ami csak 550/570-es lapokban működik? -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #1155 üzenetére
Ennek ha fele igaz már brutális ... Ez kb buldozer vs Zen szintű előrelépés . Túl szép , h igaz legyen a nagy átlagban . Elviekben 15% körüli ipc szintű előre lépésről beszéltek . Sokan temették az öntelt stb ... de a pénzügyi mutatókban igazán drasztikusan nem lépett előre az AMD . Gyanítom , h nagyon speciális eset ez a benchmark ahol kijönnek a fejlesztések .
-
válasz
Petykemano #1127 üzenetére
10% teljesítmény növekmény 1 szálra vetítve azért nem olyan rossz
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1124 üzenetére
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1120 üzenetére
> 4278
Legújabb AderedTV video :
- 4278 = 16Core ZEN2 - Cinebench score - 4.2Ghz-en.
- a 12Core os Zen2 - 5Ghz-re tud turbózni.
- X570 chipset - az NVMe Raid miatt melegedhet. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1119 üzenetére
>PCIE4 elég lehet - több csatornával - valami RAM extender megoldásnak
> (HBCC-vel, ahol a DDR4 a gyorsítótár)? ....
> nyilván valami CCIX, vagy más memória-koherens fabricon, ami rá tud épülni a PCIe4-re?szerintem a CCIX -en kerül rá lehet kötni memóriát is.
https://en.wikichip.org/wiki/ccixhabár szerintem téged inkább a "Gen-Z" érdekelhet;
aminek szintén tagja az AMD. - és mintha a PCIe 4.0 felett is tudna müködni.a részleteket nem ismerem, de szerintem igencsak lehetséges valami RAM extender ..
-
korcsi
veterán
válasz
Petykemano #1120 üzenetére
MHz?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1116 üzenetére
>Consumer AM4-ként én még mindig nem igazán látom a hasznát.
>Mármint egy játékos gépbe nem raksz bele 3 nvme drive-ot, nem?ahogy láttam van 2 Nvme-s X570-es alaplap is.
Kérdés, hogy mekkora tartalékot szeretnél.
Mert most lehet, hogy nem kell, de 1-2 év múlva lehet, hogy jól jönne. ( ha kb. ugyanolyan árban adják, akkor miért SATA3-ast tennél bele? )pl. a consumer PS5-ben valószinüleg Gen4-es disk lesz :
"Storage - the PS5 will have an SSD (solid state drive) which uses the new PCIe 4.0 connection. Cerny gave the example of a 0.8 second loading time, compared to 15 seconds, when tested on Marvel's Spider-Man."
https://www.eurogamer.net/articles/2019-04-26-ps5-specs-details-games-6300
persze csak azért, hogy 0.8 másodperc alatt betöltődjön egy játéka 8K-s monitorhoz is jóval több adat kell és a Gpu-kat is el kell látni adattal.
szóval
1 NVMe- mindenképpen kell.
2db azért ha RAID1-be akarod tükrözni. ( mert nehogy elvesszen a játékállásod )
és ha 8K-ban játszol és 8K-ban streamelsz is, akkor kell már az a harmadik is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1112 üzenetére
> De mondjuk ez mire lesz használható?
>Nyócmillió nvme drive am4-en?Elég 3db - az új PCIe 4.0 -ás NVMe - diszkekből
( azért 4GB/s - az már gyors! )
https://www.tomshardware.com/news/ssd-pcie-4.0-phison-nvme,38418.html -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1112 üzenetére
>És ehhez képest az x570 kifelé is pcie4-et fog kínálni?
A BIOSTAR -os X570 lapon
- 3x x16
- 3x M.2 ( amiből kettő a chipset-re van kötve és ugyanúgy tudja a 4xGen4-et )
Ha minden igaz, tökéletes low-cost munkaállomás adatfeldolgozásra, AI, ML -re.
3db GPU amit 3db M.2 drive-al látsz el adatokkal.Talán még ezen lehet demózni az új sugárkövetéses játékokat is.
Én speciel nem lennék meglepve, ha néhány partner új Gen4-es kütyüjét már demóznák is.és ez még arra is jó lehet, hogyha Az Intel OPTANE diszk/memóriájával szemben kell valami hasonló hasznosat nyújtani. ( az nekünk még nincs, de adunk helyette több m.2 -öt )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bittorrent topik
- Milyen széket vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Linux kezdőknek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bestbuy játékok
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged