Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz Alogonomus #9231 üzenetére

Bár vitathatatlanul vannak pozitívumai a Zen4-nek - különösen az X3D változatnak -, de szerintem az előnye nem mindent elsöprő. Ha belemegyünk a konkrétumokba, akkor azt lehet például mondani, hogy energiahatékonyságban komoly előnye lehet itt-ott, de nagy általánosságban a Raptor lake versenyképes, még ha papíron valamivel magasabb is a fogyasztása.

Azt gondolom, hogy bár nem szorít a cipő, de nem ilyen fej-fej melletti versengés mellett szokták elengedni a következő generáció bevezetését - akár egy évre (!) is.

Szerintem az AMD-nek brand szempontból most ponthogy szüksége lenne - az Intellel szemben is - a Zen5 által biztosított (elnézést, most hasamra ütök) 15-20%-os előnyre, amivel nem csak perf/W, hanem minden más szempontból is megkérdőjelezhettlenül maga mögé utasítja. És ezzel a megkérdőjelezhetetlenül jobb termékkel lehetne aztán a versenytárs versenyképességi szintje felett már csúnyán felülárazni - learatni a "monopóliumot". Ez persze nekünk nem lenne jó, tehát én nem drukkolok ennek. Viszont szerintem az Nvidia pontosan ezt csinálja, nem pedig azt, hogy az eléggé versenyképes termékére nem húzza a rá a következő lapot.

Egy másik szempont amit még figyelembe lehetne venni az az, hogy ha az új termék egy túlhasznált gyártástechnológián készülne és a gyártás elhalasztásával mondjuk kedvezőbb árat vagy nagyobb kapacitást/készletet lehetne elérni.
    Ha ma bejelenenék, de mondjuk hónapokig nem elérhető, az legalább akkora, ha nem nagyobb blama, mintha mondjuk csak 1-2 negyedév múlva történik a bejelentés. A Phoenix-szel valalami ilyesmi történt.

Az Intelen túl is van élet. Az Apple nemrég jelentette be az M3-at, ami ugyan nem tűnik olyan nagy durranásnak, mint az M1 volt a maga idejében, de a Qualcomm is nemrég jelentette be a Oryon CPU makra épülő SD Elite lapkát. Az AMD eddig is küszködött - az Intellel szemben - azzal, hogy notebookokba be tudjon kerülni. Ha el is fogadnám az érvelésedet a DT és HEDT piacok versenyhelyzetéről, azt gondolom, hogy a Zen5-re nagy szükség van a mobil piacon.

Mindazonáltal az szerintem is érezhető, hogy a fókusz kissé lekerült a CPU-ról és most mindenki az NPU-kra, illetve a Mi300-hoz hasonló nagygépekre figyel, azokat várja. Bizonyára az AMD-nél is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés