Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ketogén étrend
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
sasa311
veterán
válasz
spyduck #3599 üzenetére
Tőzeg savasításra az igazi, nem lágyításra. Annyit lágyít, hogy a sav megköt(het) a kalciumból egy adagot, de az akár vissza is oldódhat.
Vegyél Salifert GH tesztet, azzal tudsz 3 körüli értéket pontosan mérni.
A jobbfajta ozmókon van MS (mikrosiemens) mérő. A ms a víz elektromos vezetőképességének mértékegysége. A H2O NEM vezeti az áramot. Aztán ahogy nő az oldott anyag mennyisége úgy nő a vezetőképessége.
Tehát a legjobb, ha az akvárium vizet is MS mérővel mérsz. Így 8-20 közötti érték az optimális.Ajánlom pl. itt nézz körül a diszkoszok tartásáról:
http://www.sajti.com/akvarisztika/diszkoszakvarium.htm -
spyduck
nagyúr
válasz
sasa311 #3598 üzenetére
Igen sokat segítettél, egyre jobban elbizonytalanítottál, h pár napon belül megvegyem-e a diszkoszokat, lehe mással próbálkozok.
Kezd kicsit költséges lenni a dolog.A tőzegcseppről mi a véleményed? Azt mondják lágyítja a vizet.
Most akkor mivel tudom megmérni a vízkeménységet? És egyáltalán mivel jelölik? Mostmár totál képzavarban vagyok. -
sasa311
veterán
válasz
spyduck #3597 üzenetére
Jól tudod de rosszat nézel. (vagy nem érted még egész konkrétan mi-micsoda)
A DKH valóban a dajcsé-ből jön, de nem igazán kell izgulnod rajta, hogy mi a váltószám.A GH a General Hardness rövidítése, ami a vízben oldott ion-mennyiségre utal. Főként a kalciumra és a magnéziumra, valamint egyéb fémekre.
A KH a Carbonate Hardness (németül Karbonat), ami a vízben oldott karbonát-ionok mennyiségére utal.
Namost neked egy amazonaszi medencében nem a KH-dat kell elsősorban kontrollálni, hanem a GH-t. (ami egyébként sok esetben nagyon hasonló értéket mutat a KH-val, mivel ritka a karbonát nélkül szabadon úszó kalcium vagy magnézium ion az akváriumban)
De félre a blablával:
1., A sera teszt sz@rt sem ér. Vegyél Salifertet ha normálisan tesztelni akarsz.
2., A gibinek, vörösneonnak meg harcsának tökmind1 milyen a víz. A diszkosznak már nem annyira. Ha "kommersz", olcsó bolti diszkosz, akkor csinálj 5-ösnél lágyabb vizet. 3 körül már több, mint tökéletes. Ha drága, "minőségi" diszkoszod van akkor 1-es vizet illik neki csinálni.
3., Olyan lötty nincs, ami csökkentené a keménységet. Az vagy becsapja a tesztet vagy csak időlegesen kicsapatja a keménységet okozó anyagokat. De a diszkoszos akvárium rendszeres vízcserét igényel, így ezek használata biztos, hogy nem gazdaságos.
4., A Reserve Osmosis (RO) készülék így néz ki:
Nem az akváriumba kell tenni, hanem feldugod egy csapra az egyik végét, a másik végén meg folyik ki a 0-ás víz. A teljesítményét Liter / NAP (tehát 24óra)-ban adják meg. Neked valószínűleg elég a legkisebb is (90L/nap) Inni sem utolsó, állítólag ha utándúsítod nyomelemmel nagyon egészséges (amúgy meg befosol tőle ha natúrba túl sokat iszol belőle)
Venni pl. itt lehet:
http://www.happyfishbolt.hu/vizlagyitas.htmlDe ha az akvarista.hu -n megkeresed Stoneage-et akkor tőle is lehet kapni jó áron.
Én használtat semmiképpen sem vennék, mivel könnyen tönkre lehet tenni a készülék membránját ha nem megfelelően használják és tartják karban, akkor meg kukaesélyes. Ha veszel kérjél alapos kiképzést a használatból / tárolásból.
remélem segítettem
-
spyduck
nagyúr
válasz
sasa311 #3595 üzenetére
Látom te értesz hozzá.
Van egy Sera tesztem ami szerint a vizem jelenleg ilyen:
\Amúgy raktam bele SERA PH minus-t és kicsit lentebb mentek az értékek\GH: 14-15'd
KH:15'd
PH: 7,6Ha ebbe belerakom a diszkoszt mi történik vele?
Lehet kapni SERA SUPER PEAT-ot és az elvileg az összes értéket csökkenti. Mit gondolsz róla?
Ezeket az értékeket mennyire csökkentsem? Csak mert olvastam is róla meg tenyésztővel is beszéltem de mindenki mást mond.
Amilyen halakat tartanék még vele:
-vörös neon
-gibicepsz (algaevő)
-feketecsíkos páncélos harcsaEzek szerinted, h fognak reagálni a lágy vízre?
Írtad, h lehet kapni 20k környékén olyan készüléket ami OSMOSE vízet állít elő.
Hol lehet ilyet kapni és hogy néz ki ez a készülék? Benne van folyamatosan az akváriumban mint egy szűrő és lágyítja a vizet? -
sasa311
veterán
válasz
spyduck #3594 üzenetére
Lágyvízzel.
1., Esővíz (ez városkörnyéken csak kb. 30-40 perc intenzív eső után jó, mert addig szennyezett)
2., Osmose víz (ezt kapni boltban literre is meg lehet venni 20e környékén készüléket)
3., Kevert ágyas gyanta (ezt is regeneráltatni kell, hosszútávon nem olcsó)
4., Desztvíz ( baromi drága)
Szerintem hosszútávon az osmose víz a legolcsóbb. Nomeg nem utolsó szempont, hogy otthon pepecselés meg pancsolás nélkül készíthető.
-
spyduck
nagyúr
Sziasztok!
Most állítom be a vizet a diszkoszhalaknak. Van nálam Sera teszt de nem nagyon értem.
Ami nekem lényeg, h melyik a vízkeménység??????Ilyenek vannak rajta:
GH, KH, PH
A PH-t tudom mi!!!!
Mi az isten a GH és a KH?
A KH-ra az van írva karbon keménység. Ez lenne vízkeménység. Attól függetlenül mi az a GH? -
V.Stryker
nagyúr
Na, jól lebeszéltetek.
Egyébként egy fedett, világítással ellátott aksiért egy alig használt Logitech Formula Vibration kormány+pedált adnék.
Egyébként a gömb akváriumokról mi a véleményetek? a páromnak azok tetszenek.
-
sasa311
veterán
válasz
V.Stryker #3585 üzenetére
Ósönöset ne vegyél.
54 literes sima üveg akvárium (akkora amekkorát akarsz) : 5.500 huf
Egy 600L/ ó körüli szűrő (pl: [link] 6.800 hufMeg egy akáriumilyen sima neonlámpa a tetejére ( 60 centis 18W-os). Ha nem akarsz extra növényeket akkor egy sima, háztartási "hideg" neoncső is jó.
És kész. Már csak hal kell bele meg dekoráció.
Minden héten leszívsz belőle egy vödör vizet (8-10L), a leszívott vízben kimosod a szűrő szivacsát és ennyi. Soha nem kell majd úgymond "kitakarítani".
Vízkezelő szert ne vegyél akárki akármit mond. Nagy büdös humbug az összes. Hagyod állni a csapvizet 24 órát használat előtt és teljesen jó a halaknak és a növényeknek is.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Tanácsot kérnék. Gondolkodom akváriumban, olyan 54 literesben. Most lesz akciós az auchanba 15k-ért.
Szóval valahogy úgy kéne megcsinálni, hogy ne kelljen sokat takarítani, vízet leengedni, vakarni az algát az üvegről, stb. Volt sok évig teknősünk, az heti egyszer vízcserés volt, kicsit már megutáltam. SZóval egy fél évig bírja ki valahogy takarítás nélkül. Jah, és olcsó is legyen.
Extra halak sem nagyon kellenek...neon, harcsa az aljára, rák az legyen benne, mert jól néz ki.
Meg ha jól tudom van ilyen algaevő.
Tudtok adni tanácsot, hogy miként fogjak neki? Milyen halakba érdemes gondolkodni, milyen növényekbe?
Tényleg, örök kérdés marad számomra, hogy a világításnak mindig mennie kell? vagyis az szép úgy meg minden, de a fénytől meg algásodik.
-
hoby36
senior tag
válasz
phanzetomox #3582 üzenetére
Nem tudom mennyi,nagyon sok van.Azt tudják enni,amit a nagyok.
-
hoby36
senior tag
Születtek kis red cherry garnéláim.
Nincsenek még 1mm-esek sem.20 éve van akváriumom,de eddig ezeknek örülök a legjobban,hogy születtek.
-
sasa311
veterán
válasz
RedWing #3578 üzenetére
20 kg hidegvizi (tehát magyar vizekben élő) halnak nagyon kevés 200L víz.
Ilyen telítettség mellett legalább napi 50%-os vízcsere vagy alkalmas méretű szűrő kéne.
A vízcsere olcsóbb, de a szűrés is kijönne hordónként kb ~20.000-ből (ha magad csinálod 10-ből is) és egyrészt jóval humánusabb, másrészt jóval kisebb lesz a pusztulás mértéke, mivel a tévhittel ellentétben a magyar vizi halak jóval kényesebbek, mint pl. a trópusi akváriumi halak.Légpumpának én ilyet ajánlanék:
http://petbox.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=7638&cikk=S8816Egy ilyen 2x200L hordóba bőven elégnek kell, hogy legyen. 4 csatornás, 2 ide 2 oda 4 porlasztókővel.
-
RedWing
aktív tag
Sziasztok!
Igaz, nem éppen akvarisztika, de témáját tekintve szerintem még idefér a problémám.
Szóval adott egy horgászbolt, ahol csalihalakat (pár dekás keszegek/kárászok) szeretnének árulni (élőt, természetesen).
Feladat az lenne, hogy megfelelő levegőztetéssel ellátni 2, egyenként 200 l űrtartalmú műanyag hordót. A halak mennyisége, kb. 20 kg/hordó lesz. A vízmélység olyan 60-80 cm.
Esetleg lenne valakinek ötlete, hogy mivel lenne érdemes próbálkozni?
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
-
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Fagyaszott tubi felengedés, tisztítás, etetés után visszafagyasztható? Az 1*1*1-es kocka kicsit sok a pici halunknak...
Köszi,Zoli
-
rien
senior tag
Sajnálom ami történt de örülök, hogy legalább a túlélők jól vannak.
Nekem egyszer volt gubanc a saját hibámból, bár igazából nem értem, hogy történt.
A 25 litereshez próbáltam házi co2 reaktort csinálni de csak egy fél literes palackban, hogy elférjen mögötte.
Nem sikerült beindítani a kis palackbantöbbször próbáltam, változtattam az adagokat de nem indult be.
Az utolsó próbálkozásnál hiába nem működött a rendszer nem vettem ki a csövet és mire hazamentem délután leszívta a vizet a fél literes palack, pontosabban megtelt a fél literes palack és gondolom egyben oda-vissza áramlott az élesztős-cukros vízNem értettem miért és most sem (bár gondolom van rá magyarázat) de megtörtént. Az akvárium víz befeketedett
ezerrel szívtam le a vizet olyan bő 60%-ot de szerintem inkább 70% volt az, szerencsére egyébként is cserélni akartam és így volt kiengedett víz amit betöltöttem.
Ezt halveszteség nélkül úsztam mega víz is letisztult szépen.
-
tbs
addikt
Mára virradóra katasztrófa történt.
Tegnap először kapott az akvárium professzionális növénytápot. Reggel minden hal a felszínen pipál, 2 sziámi algaevő már nem... Őrült mentés, halakat hálóztam át a kádban hirtelen előkészített vízbe... A 2 öves díszcsíkot az istennek sem bírtam kifogni, így maradtak, bár ők elvannak a levegő oxigéntatalmával is... Szóval 7 kolibrihalacska és a megmaradt 3 sziámi algaevő átköltözött a kádba.
Gyors vízminőségellenőrzés, amíg ment a leszívás: a tisztábbnál is tisztább a víz. Semmi foszfát, nitrát, nitrit, ammónia... A szokottnál is kevesebb, gyakorlatilag mérhetetlen minden ilyesmi... Közben a szivattyúk kifolyó ágait fellógattam a levegőbe, had szellőztessék át a vizet.
Ph: 6.6... Oppá... KH: 9... ~55-65ppm CO2 volt a vízben... Gyors számolás: élhető mértékű csökkenéshez ~80l víz cseréje kell minimum. Mire ezzel végeztem, már lehetett is tölteni be a friss vizet - a szokásokkal ellentétben csobogva.
CO2 adagolás leállítottam, nehogy az időzítő bekapcsolja, lámpák összességét felkapcsoltam, nem vártam az időzítőkre. Sera Ectopur a kádba és a medencébe is.
Halak a kádban, két deszantos a medencében, CO2 leölve, lámpák permanens atomvillanásban...
Elmélkedés. Mi a pék történhetett..? A medence paraméterei 3-4 hónapja változatlanok (5-10mg NO3, 0mg NO2, 28-33ppm CO2). Változást a növénytáp okozott tegnap délután. De mit..?
Arra jutottam, hogy a növénykollégák a tápanyagbőségen felbuzdulva éjszaka végtelen mennyiségű CO2-t állítottak elő... És a sziámi algaevők, akik eddig a legstrammabb halacskáim voltak, nem bírják az oxigénszegénységet... Még pipálni sem tudnak egyszerűen, mert fejletlen úszóhólyagjuk miatt végkimerülnek a levegőért való küzdelemben...
Borzasztó árú tanulság: új növénytápot egésznapos megfigyelés mellett fogok ezek után kipróbálni... (Bár nem szándékozom tápot cserélni...)
A tápozás: eddig Happy/EasyLife ferro és JBL 24 nyomelemkupac került a vízbe minden nap. EasyLife-ból a heti adag 2napra elosztva, mert amúgy lepkefing. Tegnap, vízcsere után váltottam a GreenAqua-ás EI-n alapuló termékekre. Hiszek az EI-ben, akarom csinálni, mert logikus, érthető. De nem gondoltam volna, hogy ennyire ki volt centizve a víz CO2 tartalma.
Igen nagy probléma a CO2 korrekt mérése. Hiába van laborminőségű, frissen kalibrált Ph mérő (2 tizedesig ügyeskedik), ha a KH tesztek 1-2 fok szórást mutatnak... És a Ph nem csak a CO2-től függ... A Ph "független" poharas metódus nálam valamiért sohasem működött, mindig 10ppm körüli CO2 lett az eredménye. Most is.
Szóval, most a halacskák túl vannak a költözések stresszén, úszkálnak a vízben - és páran a végtelen fényben...
-
phanzetomox
őstag
válasz
Balázs1621 #3568 üzenetére
A műanyag tartóból vedd ki őket !
nyírd meg a gyökereit egy kicsit , illetve az elszáradt leveleket vágd le ! ( minnél élesebb ollóval mert így kisebb a roncsolódás ) a kavicsba homokba ültesd bele, de ne túl mélyen mert elrohad a szára ! (tehát a szárának töve a kavics/homok fölött legyen) a növény fajtájától függően, használj földbe nyomós tablettát vagy ilyen csepegtetős tápszert ( kérdezd meg a boltban az eladót milyen típust ajánl az adott növényekhez ) ha jól tudom a legtöbb gyökeres növényhez (kivéve a hinarakat) tablettás táp kell , a mohafélék, gyökeres vagy vízen úszó hinár és az ilyen békalencse szerű izék meg a folyadék halmazállapotú tápot szeretik
-
Balázs1621
senior tag
Üdv!
Miért van az, hogy az akváriumunkban mindíg kihalnak a növények?
Abban a műanyag tartóban ültetjük el mindíg őket.
Valaki írna pár sort a növényekkel kapcsoladban? Kell-e esetleg alájjuk vmi tápszert rakni?Köszi a segítéget!
-
rien
senior tag
-
rien
senior tag
válasz
phanzetomox #3559 üzenetére
jaja
lehet kihagytak valami alkatrészt
-
spyduck
nagyúr
válasz
phanzetomox #3556 üzenetére
Itt tulképpen 3 diszkosz és 10 neonhal lesz.
A többi algaevő, harcsa és garnéla.Ha sok lesz akkor kiszedek vmit.
-
spyduck
nagyúr
Megosztom veletek milyen akváriumon lesz hátha vki ilyesmit szeretne
Nano akváriumot terveztem (növényes akvárium) amihez az ötlet innen van: [link]
Akvárium mérete: 80x40x50 = 160liter
[I]Mivel diszkoszhalak lesznek az akváriumban oda kell figyelni a víz minőségére
vizkeménység 5-6 nk °-os
hőmérséklet 24-26 °C
pH értéke 6,5-7[/I]Halfajok:
3db diszkoszhal (innen szeretném megvenni 3 különböző fajtát: [link])
10db vörös neonhal
3db páncélos harcsa
4db garnéla
1db gibicepsz
3db két tányéros algaevő
2db almacsiganövények:
Beckett vízikelyhe
Finom levelű amazonasi kardfű
Brazil mini kardfű (táptalaj + CO2)
Kis levelű vízikehely
Fodroslevelű vízikalász
"Karácsonyfa" moha (megtelepszik a vasfán)talaj és dekoráció:
Seiryu kő
vasfa
ADA Aquasoil Amazonia talaj (növényes területeken 4-5cm)
Tropica Növény táptalaj (1cm az aljzaton)Berendezés:
HYDOR Prime 10 külső szűrő
légpumpa (egyenlőre nem tudom milyen kéne, ötleteket várom)
Sera 150w-os vízmelegítő
Sera fénycsövek kpmbinálva (Tropic sunt és Plant) Ezzel megadható a szép megvilágítás és a növények gyors fejlődése
Még egy belső szűrőn gondolkozok.... de nemtom egyáltalán kell-e?
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Gyúrósok ide!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Huawei P30 - kell ennél több?
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest