Új hozzászólás Aktív témák
-
mibog
tag
-
Polemius
senior tag
Mindegyik adobe progiban beállíthatod ízlés szerint a billentyűket. Indesign-hoz pl. van benne gyárilag választható Quark kiosztás is.
A rács meg fogalmam nincs mitől lett ilyen. De az újabb adobe progikban (cs4-től, én cs3-at használok max. jelenleg) el lehet forgatni tudtommal a munkaterületet. Talán ettől van. Vagy lehet, hogy a rácsot is el lehet. Vagy a view menüben lent kotorássz, vagy az edit/preferences/guides&grid-ben. De ez csak tipp.
-
mibog
tag
válasz
Polemius #490 üzenetére
nagyon köszönöm a tippeket, segítséged és kimerítő mindenre kitérő átfogó megmagyarázó választ!
lüke ez a program... jó na jó nem lüke csak nagyon más mint a corel, és nagyon más mint a többi adobe progi... az indesign és a photoshop jobban hasonlít egymásra mint az elvileg kettő közé ékelődő illu...
rákattintok a kis ceruza vagy a vektornyúzó ikonokra, és nem tartom lenyomva, mert én kis naív azt hiszem hogy oké most választhatok a funkciók közül, és majd kattintok újra ha választottam....ahogy az ÖSSZES TÖBBI programban is megszoktam...
de a funkciók az egérgomb felengedésekor eltűnnek...
és ezt tegnap csak 80-szor játszottam el... percenként persze....
lehet hogy nem vagyok ideális alany a tudományos tanulási kísérletekhez és még egy pavlov reflexet se sajátítanék el egyhamar.. de akkor sem értem hogy miért kell mindenhez más billentyűkiosztás, más kezelési stílus.. elvégre egy programcsomag az adobe...
a legnagyobb frászt akkor kapom amikor több napon keresztül párhuzamosan dolgozom az indesign-ben, photoshop-ban és corelben... nyomkodom a billentyűket és mindig mást csinál mint amit várokmintha egyszerre kellene három hasonló idegen nyelven beszélnem..
remélem pár éven belül megoldódnak ezek a dolgok is és kialakul valami egységes nyelvezet -
Dexter68
addikt
-
Polemius
senior tag
Na szóval:
Ha a kérdés az, hogy miként lehet egy alakzat valamilyen paraméterét állítani (pl. spirál menetemelkedését, csillag ágainak számát stb.), akkor általában vagy a kurzor nyilakkal (le-fel,jobb-bal) lehet, vagy ha nem húzod, csak a rajzlapra kattintasz, akkor ott megadhatod a paramétereket.
Ha maceráló eszközről van szó (warp, twirl), akkor az eszköztáron az ikonra duplán kattintva feldob egy ablakot, ahol a mindenféle paramétert lehet változtatni.Ha a vonalvastagság a kérdés, akkor azt a Stroke palettán tudod megtenni (window menüben bekapcs, ha nem látszik).
"Amikor illuban mentek vektorból .eps-t és a dokumentum 300 dpi-s, akkor miért 75 dpi-vel akar menteni???
"
Ugye, amikor új doksit hoztál létre, beállítottad, hogy a Raster High (300)-on legyen?
(Advanced-ben, a new document ablakban. Ugyanott ne felejtsd el, hogy RGB vagy CMYK kell neked.)
A Document Profile semmiképp ne maradjon WEB-re állítva itt, mert akkor áll képernyő felbontásra."miért nincs normális átjárás inkább a corel és az indesign közt???
miértmiértmiért?"Ennek több oka van. Amúgy van átjárás, a cdr-t az illustrator meg tudja nyitni (legalábbis a régebbieket biztos).
Azért nincs átjárás, mert egyrészt az Adobe hülye lenne teljesen oda-vissza megoldani, hiszen neki nem érdeke.
Másrészt, nyilván sok mindent másként kezel a két program, ezért nem is igen lehetne 100%-osan megoldani.
Harmadrészt a corel híresen rosszul kezel bizonyos dolgokat.
Éppen ezért, hiába lehetne mondjuk eps-ben ide-oda pakolni ábrákat, a corel által gyártott eps-ektől én például agyf@szt kapok.De ha indesign-ba pakolod a végeredményt, akkor pláne érdemesebb illustratorra át(/rá-)állnod, mert ugye azt direktben kezeli (meg a psd-t is és persze csomó más képformátumot). Az adobe saját formátumait (ai, psd) olyan szinten, hogy pl. a rétegláthatóságot is tudod állítani az indesignban.
Remélem sikerült minden kérdésedre válaszolnom.
[ Szerkesztve ]
-
mibog
tag
miért nincs normális átjárás inkább a corel és az indesign közt???
miértmiértmiért?[ Szerkesztve ]
-
mibog
tag
Amikor illuban mentek vektorból .eps-t és a dokumentum 300 dpi-s, akkor miért 75 dpi-vel akar menteni???
-
mibog
tag
sziasztok!
nem találom az illuban a vektoros ábrák örvény, cikkcakk... stb... szélmódosításainak a méretezési lehetőségét...
itt egy kép hogy minek a méretezését keresem, mert a szakzsargon tényleg nem megy
ha tudtok segítsetek -
KeZoo_WD
csendes tag
Szervusztok!
A következő lenne a kérdésem: Illustrator CS4-ben, hogyan tudok úgy kiexportálni .jpeg-et, hogy az eredmény az artboard keretein belüli tartalom legyen?
A probléma a következő: Ha kisebb területet tölt ki az illusztráció, mint az adott artboard, amin dolgozunk, akkor a kiexportál .jpg mérete is csak akkora lesz, amekkora a szerkesztett tartalom, levágva az artboard többi, üresen hagyott részeit.
Ha viszont nagyobb a tartalmunk, mint az artboard mérete, akkor a kiexportált képünk akkora lesz, mint a teljes tartalom mérete, még ha az ki is lóg a kereteken kívülre!
Szóval a kérdés újra, hogyan tudok úgy kiexportálni .jpeg-et, hogy az eredmény az artboard keretein belüli tartalom legyen?
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
sanyixXx
senior tag
hali!
megoldható valahogy az, hogy ha PSD-t exportálok illu-ból, akkor ne dobálja az üzenetet nekem, hogy "some layers have been flattened"?
értelem szerűen nem az üzenettől szeretnék szabadulni, hanem a marhaságtól, hogy radom flattenel egyes rétegeketköszi
-
Peter M
tag
CS5 ös illustrator is ugyanúgy hibázik, fantasztikus fejlődés
-
rii
nagyúr
én is csak pislogtam a kérdésen ... de annyira magabiztos volt, hogy elhittem h van csak én nem tudom ... havertól is megkérdeztem mail-ban, hogy egy ilyen szemforggatós kérdésre ő mit tud mondani.. de a válasza nagyon büntet:
"..... Válogasd meg az ismerőseidet
...."
-
rii
nagyúr
havercsaj kérdi, van-e olyan illu-ban, hogy a legörbéézs ellenére szerkeyzthetô marad a szöveg
-
Peter M
tag
Tuti h RGB be maradt...
de ha nem akkor lehet h elkövetted azt a hibát, hogy kiválasztottad a CMYK színteret de a keverő palettán te bökdösted a színt amit te szürkének láttál azt meg a PS mindig 4 szín keverésével csinálja ott inkább te add meg a fekete fedést a szürkéhez mint a aplettán való kiválasztással. (ha tényleg minden CMYK ban volt) mert ami még lehet h RGB ben csináltad és a végén konvertáltál ami megint ezt eredményezi. No mind1 ezek csak lehetőségek. -
Met
nagyúr
Összeraktam Illuban egy "oklevelet" volt benne egy szálhúzott aluminium hatású sáv (az úgy készült, hogy PS, sötét szürke-világos szürke-sötét szürke átmenet, add noise, vízszintes motion blur) minden CMYK-ban.
Kijött a nyomdából és az alu sáv kapott egy halvány barnás árnyalatot, ránéztek a nyomdában (utólag) és kiderült, hogy az alu részben nincs fekete, ez hogy történhetett?Azt hiszem már nincs meg a ps file az aluval de úgy rémlik, hogy csak a K értéket állítottam a szürkéhez
-
csenbenke
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok segíteni illustrator cs3 e-bokkal? Amatőr vagyok, ezért ingyeneset keresek. Köszi előre is!
-
Cicero
őstag
válasz
Dexter68 #462 üzenetére
Már kapiskálom. Ezek szerint vannak olyan ipari printerek, amikben a pantone színskála összes színe önálló patronként van jelen, ezek a spot colorok? Ha én otthoni printerben akarom kinyomtatni akkor természetesen csak 3 szín + 1 kulcs áll a rendelkezésemre, tehát ebből kell vhogy kikeverje az illustratorban megadott színt.(?)
-
Dexter68
addikt
Sztem azért, mert a két pantone szín között nincs „igazi” átmenet. Próbáld meg a swatchokat konvertálni CMYK-ba. Vagy ha webre megy, akkor RGB-be. Ha még így sem szép, akkor lehet picit csalni azzal, hogy csinálsz egy közbülső színt, ami tényleg a kettő közt van és abba gond nélkül átmegymindkettő.
-
Peter M
tag
bekarikáztam az érdekes részeket, próbáld ki ha leveszed a stroke-ot (alacsonyabb pt-re) az élénél nem vectoros hanem kipixelesedik.
És ez még mindig a legkisebb 30x30 nekem ez nagyobba kellene kiegészítő grafikai elemnek 100*100 pl...
az xxs.ai (6,6MB)
[ Szerkesztve ]
-
Peter M
tag
Megvan a megoldás, a gradient nél hibázik
most találtam egy félkezű megoldást: csinálok egyszínű térhálót (fekete) beforgatom -> majd beillesztem Smart Object-ként photoshopba 1:1be és ott gradient majd az egész ment TIFF.
Bízom benne, hogy jó lesz a minősége.
(este ha lesz időm feldobom)
-
Peter M
tag
Próbálkozom eddigi eredmény ha nem a Extrude&Bevel hanem a Rotate re nyomom akkor nem jelenik meg az élénél az a xar viszont megjelenik ez: (bármely helyen bármely hosszúságban)
30x30 as rács, rounded corner, és a rotate effectel már néha memory hibát dob
(4giga ddr3 as ram, photoshop és indesign soha nem panaszkodik, de illu eddig nálam nagyon nyűgös)
u.i.: illu-t nem lehet rávenni FireGl kártya használatára?
-
Háháá!
Jól sejtettem, h van itt Illustrator topik...
nah, majd zaklatok itt is... -
Met
nagyúr
Az összes Clipping Mask-ot, hogy lehet feloldani egyszerre?
-
egykori
őstag
Hali!
Mindenhol tudok scrollozni az egérrel le-fel és oldalirányba (pl. InDesign, Excel stb.), csak a CS3 Illustratorban nem, és itt is csak a horizontális mozgatás nem megy. Nagyon jó lenne, ha működne, mert könnyítené, gyorsítaná a dolgomat.
Tudnátok valamit javasolni? Köszi előre is.
Üdv, egykori -
rii
nagyúr
a Photoshop-os fű brush -ra van ILLU-s altrenatíva?
vagy a PS-hez nagyobb fű BRUSH?
-
Met
nagyúr
Illuban (vagy Corelben) meg lehet oldani, hogy van egy szövegdoboz, abban átírok valamit akkor másik 3 szövegdobozban is átíródjon?
Tehát pl. van 3 féle toll kép, arra kerülne 1 név, (ugyan az), mivel ezt százszor kellene elvégeznem ezért jó lenne valahogy egyszerűsíteni a dolgot. Látvány terv lesz
-
Lenry
félisten
válasz
VectorworksH #430 üzenetére
nagy jó a program, köszönöm
-
Dexter68
addikt
Én is Corelkével kezdtem a szakmát kétezer éve. És pont a színkezelés miatt hagytam ott. Sztem nem fog kelleni Neked könyv. Egy-két dolog másképp működik, de minden megoldható. Egy ideig úgy dolgoztam, hogy az alapokat megszerkesztettem corelben és aztán illuban színeztem.
Itt már linkeltem helpet. -
Firkász
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Tizen'éve dolgozom CorelDraw -al de most már át kellene nyergelnem az Illustratorra (a Corel színkezelése csapnivaló) A nyomdák sorra dobják vissza az anyagot! Nincs valakinek Könyve PDF-ben vagy valamilyen link ahonnan lehetne tölteni? Vennék esetleg használt könyvet (CS3)
Köszönettel: a Firkász[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
nem is tudtam, hogy van ilyen, de épp erre a topikra van szükségem
hogyan tudok Illustratorban egy raszteres képből (ami egy egyszerű logót ábrázol) Illustratoros alakzatot készíteni úgy, hogy a végén ezt meg tudjam csinálni?
-
sonajdoba
csendes tag
sziasztok van egy kerdesem
hogy tudom le elenorizni vagy bealitani hogy mikor PDF-et vagy PS-t csinalok kijelezze hogy a FEHERNEK van-e Overprint van adva.
elore is koszi a valaszokat
-
hunthomas
csendes tag
Sziasztok!
Van egy problémám amire már régóta nem találok megoldást. Illustrator CS4-et használok és amikor clipping maskot alkalmazok, pl. egy nagyobb méretű grafikából csak egy kissebb kör alakú objektumot akarok varázsolni, akkor alkalmazom a clipping maskot, meg is kapom az új formát, ami láthatóan jó is. Viszont amikor ezt kimentem JPG-be, akkor nem az új - kissebb formát menti ki csupán, hanem azt a részt is amit levágott az eredeti - nagyobb grafikából csak azt fehér területtel jelöli a képen.Ha valaki tud erre javasolni valami megoldást, azt megköszönném
-
Met
nagyúr
Illu tud olyant, hogy van pl egy S betű és átmenetes színt adok neki de úgy, hogy követi az alakzatot? Tehát az egyik végében piros és ahogy kanyarog úgy megy át kékbe.
-
Polemius
senior tag
Két módon készíthetsz mesh-t.
Egyszer az eszköztáron található eszközzel.
Ekkor ugye egyesével hozzáadod a pontokat.
Másik módszerrel az Object menüben a Create Gradient Mesh.
Utóbbit használva többé-kevésbé szabályos, szép eredményt kapsz, és állítgathatod a vonalak számát is például.
Persze főleg egyszerűbb alakzatoknál lesz egyből szép eredménye.Viszont utána tudod húzgálni a pontokat, egyszerre többet is kijelölve (egy vonalra esőket, vagy szomszédosakat akár). Valamint a direkt kijelölővel (fehér nyíl) a pontokhoz tartozó szerkesztőpontokat (handles?) is tudod húzgálni, ezzel a színátmenetet állítgatni.
Elsőre zavarosnak tűnhet a működése, de hozz létre egy szabályos alakzatot (kört, négyszöget) és abba csinálj egy 3x3-as hálót. Aztán kezdj el játszani vele, hamar megérted hogyan működik.
[ Szerkesztve ]
-
-
Rayyy
senior tag
Hella! Nincs köztetek gradient mesh MASTER? Kéne segítség a működés megértéséhez. Esetleg valami jó oktató vagy tutorial link? Tutorokat már néztem, de általában túl bonyolultak. Eleve azt nem értem, hogy hogy tudnak olyan pontos vonalakat húzni azzal a fos eszközzel...
[ Szerkesztve ]
-
sonajdoba
csendes tag
válasz
Polemius #408 üzenetére
koszonok minden otletet, de vegul ugy oldodott meg a problema hogy a kliens elkudnte hogy pontosan honnan kell indulyon a raszter es hol kell megaljon es vegul egy panton szin lett belole es a gradiens is 10%-tol --> 35%-ig ment. igy is latszodnak a vonalak de sokkal surobb es halvanyabbak, nyomtatasnal mar nem fognak latszani legalabis remelem
meg egyszer koszi mindenkinek mindent
[ Szerkesztve ]
-
Polemius
senior tag
válasz
sonajdoba #405 üzenetére
Esetleg próbálkozhatsz játszani átlátszósággal (a sötétebb árnyalatból világosítva), de a fő probléma, hogy eleve közeli az átmenet két vége. Pantonban sem biztos, hogy bármivel is jobb eredményt kapsz.
A fentebb említett ps-os, zaj hozzáadásos játék talán segít.
De ha van rá módod, akkor csinálj több variációt és kérj proofot. Azon jobban látszik, mi lesz belőle. -
passatgt
aktív tag
van egy tollal rajzolt képem, ha valaki megcsinálja vektorosban, az írjon egy pm-et
természetesen nem ingyen -
Dexter68
addikt
válasz
sonajdoba #398 üzenetére
Egész egyszerűen kicsi a különbség az eleje és a vége között. Főleg a távolsághoz képest. Ezen még a Corel sem segítene, mert számolna 180 egyforma színű téglalapot (rémes, miket tud csinálni a gradientekkel). Ha mindenképpen ragaszkodsz ehhez, azt javasolnám, hogy csináld meg photoshopban és próbálj meg hozzáadni egy minimális noise-t. Ehhez persze nem hátrány, ha kalibrált monitorod van, hogy lásd is, hogy csíkos-e.