Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
válasz
vwpolopg #1647 üzenetére
Szia!
1. Átvertek -e? Kellett e "vékonyított" lencse?
Elsőre bárki azt mondaná, hogy nem kell 0,25 D sph dioptriára "vékonyított" lencse.
Másodikra az értelmesebbje megkérdezi, hogy mégis milyen keretet választottál?
Ha ez utóbbi kérdésre fém a válasz, és a lencsét tartó rész alul, ill. oldalt sem volt damilos, akkor valóban felesleges volt "vékonyított" lencsét választani.
Amennyiben viszont damilos volt az a fém keret, vagy éppenséggel fúrt keretről beszélünk -ahol a lencséken átmenő (fúrt) alkatrészek képezik a szemüvegkeretet- az esetben van értelme nagyobb törésmutatójú, s egyben nagyobb szakítószilárdságú lencse-alapanyagot választani.
Tehát itt nem a "vékonyítotton" van a hangsúly, hanem azon, hogyha damilszál tartja a keretben a lencsét, vagy a lencse át van fúrva a száraknak ill. a középrésznek, akkor szükséges egy erősebb anyagú szemüveglencsét választani. Erre lehet jó választás pl. a H*YA cég PNX (n1,53) alapanyaga. Ahol is törésre/repedésre is lesz 1 év garancia, ill. rétegtől függően 1-3 év garanciát vállal a gyártó a rétegre - rendeltetésszerű használat mellett.2. Rétegek:
- A rétegek miatt a lencse sérülékenyebb! Erre oda kell figyelni. Nem mindegy mivel és hogyan tisztítja az ember!
I. Karcok - nincs karcmentes réteg, meg kellene tanulni. Minden egy nálánál keményebb anyaggal megkarcolható.
- Szárazon tisztított szemüveglencséknél a leggyakoribb okozó egy mezei porszemcsének kinéző homokszemcse lesz - ami még az üveg felületét is képes megkarcolni, hiába törölgetem én a legpuhább anyaggal - attól még a lencse felületén mozgatom fel-s-alá, ezzel karcolva végig a lencsém felületét.
- Karcokkal szemben ellenállóbb réteg van. Pl. HOY* - HiVisionLongLife - aminek a felülete 5x keményebb, mint egy normál antireflex réteggel ellátott lencsének. De ettől még ezt is meg lehet karcolni. Pl. egy csavarhúzóval is.... Ellenben normál használat során keletkező karcok 5x később fognak úgy megszaporodni, mint egy átlag antireflex+1x felületkeményítést tartalmazó rétegnél.
- Mi a teendő? Nedvesen tisztítani. - Előbb leöblíteni folyóvízzel (csapvíz) a lencsék felszínőről a rákerült szennyeződéseket (pl. por), és csak aztán törölni szárazra - lehetőség szerint tiszta mikroszálas törlőkendővel. (Nem zsebkendővel, nem pólóval! (stb.) )II. Antireflex (= tükröződést csökkentő) réteg
Több fényt enged át a lencse a szemünkbe, kevesebbet ver vissza a felületéről, ezzel fokozva az élesebb és kontrasztosabb látást! Tehát tisztább vele! Kevésbé csillog be!
Nélküle pl. este a lámpák, fényszórók fényeinél megfigyelhető egy duplázódás. (=zavaró)
(Olvasó szemüvegnél kevésbé gond, ha nincs, de egy mindig viselt (távoli) szemüveg esetén érződik a hiánya.)III. Párásodás - nincs olyan hogy páramentes réteg. Olyan van, hogy párásodással szemben ellenálóbb, avagy párásodást csökkentő réteg.
- Ez esetben a pára csak egy vékony filmréteget tud képezni a lencse felszínén, ami viszonylag gyorsan fel is szökik róla, és foltmentesen szárad. (nem hagy nyomot)
- Létezik olyan rétege pl. Essil*rnak, ahol a pára nem áttetsző rétegként csapódik le, hanem egy átlátszór (mint a víz) réteget képez, ezt náluk Optifog néven találod. De ez sem jelenti azt, hogy a fizikai szabályai meghazudtolhatók lennének. Ugyanis hőmérsékletkülönbség hatására a levegő páratartalma a hidegebb felszínen kicsapódik.
Amit el lehet érni: a pára nem tud úgy összeállni vízcseppekké, csak egy vékony filmréteget tud képezni a lencsék felszínén (=gyorsan, foltmentesen szárad).IV. Keret
- Fém keret: korrodál, ha nem jó minőségű a festése, vagy ha olyan bőr-típusú vagy (izzadás) [lásd: PH- bőrödé]. Érdemes lehet olyan szárral választani keretet, ahol végig műanyag burkolja a szárakat.
Illetve a keret alapanyaga lehet titánium ( ami fémallergia esetén is viselhető - esetek 99%-ban)- Műanyag keret - ez is egy lehetőség. Vannak előnyei, de azért hátrányai is.
Szerintem a fém stabilabb. De nem mindegy a minősége.
A nagy Of***** sokszor olcsó, párezer Ft-os kereteket rak ki a polcaira pl. 30e-es áron - amiből tud akciózni. Akár még a 80 éves bácsikánál is...
Meg kellene tanulni, hogy az Akciók sokszor csak eszközök, hogybecsa*ják- akarom mondani becsalogassák a vásárlókat.Ajánlanlás? Keress valódi lelkiismeretes szakembert, aki nem eladni akar, hanem egy adott problémát a lehető legjobban orvosolni.
S nem kell felülni annak, hogy a 20 éves csinos lányka a púlt túloldalán rendelkezik 50 év szakmai tapasztalattal, csakmert adott név alatt működött már üzlet 50 éve is. ...
Korrektség kedvéért : lehet náluk is kapni pl Ray-Ban-t, ill más márkás (remélhetőleg minőségi is) keretet, de azt nem fogják 50-70% kedvezménnyel kínálni. ...Keret: -70%, de csak "vékonyított" lencsével, ami 25e/pár...miközbe ugyanaz a minőségű lencse máshol kijöhet akár 7-8e/pár összegből...
De mindenki maga dönti el kiben bízik, és mennyire hisz a "télapóban".Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
vwpolopg #1647 üzenetére
Üdv!
Keress meg privátban.
Részben van amiben "palimadárnak" néztek, de bizonyos dolgok "sajnos" normálisak.
A rosszul megfogalmazott - s nem kellőképpen részletezett - rétegek áldozata lettél. Vannak dolgok, amiket szándékosan nem így hívok én, mint ahogy te írtad. Pedig van közük hozzá (de néhol csak annyi, mint a Gizikének a gőzekéhez...).
Időm engedtével majd kifejtem!- Ferkó
-
vwpolopg
őstag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni szemüveg vásárlás témában. 15 hónapja csináltattam egy komplett szemüveget az ofotértben. A 2 lencse majdnem 40 ezer volt, a keret pedig 17. Sajnos eddig bírta a gyűrődést, a keretről több helyen mállik a festék, ugyanis az izzadságtól elkezdett oxidálódni a keret a festés alatt, emiatt hámlik róla a festék. Ezt sem tartom normálisnak másfél év után, de ezen még túl tudok lépni. Viszont a lencse. 0,25-ös és rámdumáltak több réteget is. Vékonyított (ilyen ,,gyenge" lencsénél van ennek értelme, vagy csak palimadár voltam és kifizettették velem, feleslegesen?) karcálló bevonatú (ehhez képest tiszta mikro karc, pedig csak szemüvegtisztító kendővel volt tisztítva, tegnap pedig leesett és mindkét lencsén lett két orbitális karc, akkor kérdem én, mi értelme van ennek a bevonatnak? ) uv szűrő réteg, ez oké, visszatükröződésgátló bevonat, ennek se sok értelmét láttam utólag, bár nincs tapasztalatom, hogy milyen lenne ha nem lenne rajta. Volt még továbbá párásodásgátló bevonat, ez se tudom mennyit ér, mert párásodott a lencse, csak hamar eltűnt róla.
Szóval ez volt az előző szemüveg. Szeretnék egy újat, de nem akarok ennyit kiadni a lencsére, illetve szeretnék egy olyan keretet amiről nem hámlik le a festék másfél év után... A keret max 20 ezer, a lencse meg fogalmam sincs, de mindenképp kevesebbért mint az előző. Milyen bevonatokat ajánlotok? Mi az amire ne hagyjam magam rádumálni? Köszi előre is! -
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Ismerősöm receptjén ez áll:
Cyl.dptr.távol J cv-0,5 180 fok
Cyl.dptr.távol B cv-0,5 180 fok
Pd.mm 66Olyan lencsét szeretne,mely karcálló,jól bírja a gyakori takarítást,lehetőleg a káros sugarakat kiszűrje,gyakran használ laptopot/számítógépet.
Milyen lencse az ajánlott?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
krisz4b70
aktív tag
Üdv! Olyan kérdésem lenne hogy szemüvegkeretet vajon át lehet festeni utólag?
Keresgéltem neten de semmi konkrétat nem találtam. Csak mert volt nekem egy fekete szemüvegem de eltörött és a boltban csak szürkére tudják kicserélni, ma megyek érte és félek hogy nem fog jól állni, meg amúgyis feketébe nagyon tetszett.. -
ferkoboy
senior tag
Ha olcsón - jót ... akkor langyos csapvíz, mosogatószer (esetleg sampon, vagy folyékony-szappan) ezt leöblíteni, majd mikroszálas törlőkendővel szárazra törölni.
Esetleg Zeiss nedves törlőkendő.
Vagy ha spray, akkor a Zeiss tisztító spray-t javasolnám, vagy az Optipolar spray is bevállt nálam.
Üdv: Ferkó
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Remélem nem rossz topicba írok. Az volna a kérdésem, hogy van-e tapasztalatotok, hogy melyik fajta szemüvegtisztító tisztít a legjobban (ami nem hagy csíkot maga után, és nem keni el a zsírt a lencsén) és Budapesten belül hol lehetne ilyet beszerezni? 1000 ft-nál többet nem szívesen szánnék rá.
Válaszotokat előre köszönöm! -
ferkoboy
senior tag
-
törölt tag
válasz
whitezo88 #1636 üzenetére
A monitor háttérvilágítása által kibocsájtott fényspektrum kék részét szűri. (Ez van a legnagyobb hatással az élő szövetre, legfőképp a retinát és a sárgafoltot roncsolja.)
A LED diódáknak kifejezetten nagy kék tüskéje van. [link]
Hogy mennyit ér, azt nem tudom. Genetikától is függ nyilván, hogy mekkora behatást gyakorol a szervezetedre.
Mindenesetre elvileg jobban tudsz majd aludni tőle, ha lefekvés előtt is használod, mert így nem csökken a melatonin termelésed.Amúgy nekem nincs ilyen szemüvegem, és nem is tervezem a vásárlását, csupán leírtam mit érdemes tudni róla.
-
whitezo88
nagyúr
sziasztok több helyen láttam sárga lencsés szemüveget olyanokon akik monitor előtt voltak sokat (pl Twitchen akik egész nap játszanak), ez miféle, szemkímélő?
-
ferkoboy
senior tag
Leírásod alapján már a lencse felszíne lesz bemattulva, valószínűleg a karcolódások miatt...
Tisztítás: langyos víz,- leöblít ,utána 1-2 csepp mosogatószerrel nedvesen, majd lemosni és mikroszálas törlőkendővel szárazra törölni.
A többi vegyszeres dolog erősen felejtős!
-
uyka
tag
Üdv sziasztok!
Él még ez a szektor itt ?
Ha igen akkor lenne egy kérdésem, hogy ti mivel takarítjátok a lencsét?
Nekem ilyen all in a szemüvegem.. Mindig mindenhol melóba is otthon is.. A munkám sajnos építőipar és a bal oldali lencsén látszik jobban meg leginkább azon is alul ahol-ahogy igazítom a fej szerkezeten a szemüveget.. Ott látszódnak elég erős foltok mintha víz csepp is lenne de ha az lenne akkor azt letudnám törölni de ezt nem.. A kérdésem pedig az lenne nem ismertek ilyen erősebb szert ami levisz ilyen "makacs" talán zsíros" foltokat is? Vagy akár van valami homméd cucc is ami jó lehetne erre ? Köröm lakk lemosóval próbáltam nem sikerült..
Bár már rég dukálna egy új lencse de Magyarorszáááááág...
Előre is köszönöm szépen a választ! -
ferkoboy
senior tag
válasz
Heavyrain #1626 üzenetére
Kevés olyan hely van, ahol tartanak több méretben szárat.
Fogyasztói társadalomban élünk = dobd el, s vegyél újat.
De nem lehetetlen a dolog.Amúgy: leírásod alapján a rugós szárban lévő rugó tört el.
Pillanatradasztót a keret szérszedése után meg lehet szüntetni. De ehhez kell némi eszközpark és szakértelem. Valószínűleg tényleg egy pár új szárral járnál a legjobban.
Ha van tartalék kereted, és a tönkrementet előbb lefotózod, majd elpostázod nekem, akkor szívesen kicserélem a 2 szárat 2 újra. Ugyanis hiába veszed meg a rugós szárat, van rá egy 500asom, hogy nem fogod vele tudni összerakni - mégha pont jót is vettél volna.
1 pár rugós szár kb. 3500 Ft - nálam.
Ha leírod pontosan hol laksz, és van a környékeden ismerős kollégám, aki tudna segíteni, akkor megírom azt is.Üdv: Ferkó
-
Heavyrain
őstag
válasz
ferkoboy #1625 üzenetére
Direkt nem részleteztem,hogy mit jelent a "javíthatatlanul tönkrement",mert inkább a tönkretettem jobban illene rá.
Már egy ideje használom a szemüveget. Egyszerű,szimpla fekete műanyagkeretes,15 ezres kategória,de eddig a célnak megfelelt. Ma,ahogyan felemeltem az asztalról,egyszerűen leesett a szára, (valószínüleg annak köszönhetően,hogy korábban azon a részen eléggé megnyomódott egy utazás közben). Két rész lett:
-Szár,benne egy lyuk
-Keret többi része,ahol illeszkedni kell,ott egy kis fél centi hosszú kiálló cuccal.Gondoltam,semmi baj,megoldom magam. Csepegtettem egy kis pillanatragasztót az apró lyukba,majd beletoltam,a kis kiálló pöcköt. Így pont ott volt,ahol eredetileg is lennie kéne. Ezzel így nem is lett volna baj,de a száradás után észrevettem,hogy nem kellett volna teljesen betolni,és nagyjából egy 1.5 mm-t kijebb kéne húzni....az apró lyukból,amibe az általam ismert legerősebb pillantragasztóval bombabiztosan beragasztottam.
Miután fogóval szenvedtem vele,de úgy sem sikerült kihúzni,elkeseredettségemben,azt a részt beáztattam körömlakklemosóba,ugyanis,az feloldja a pillanatragasztót. A lyuk viszont annyira le volt zárva,az előzőleg behelyezett pöcökkel,hogy nem tudott befolyni oda a körömlakklemosó,és nem tudta feloldani a pillanatragasztót....a körülötte lévő műanyagot viszont igen,ami teljesen eldeformálódottHa sikerülne kihúznom a kis pöcköt,talán még használható lenne,de a pillanatragasztó nem engedi. (Az eldeformálódás meg csak a belső oldalon történt,amit meg más úgy sem lát,engem meg nem zavar)
Ha elvittem volna egy szakemberhez,vagy jobban megvizsgáltam volna a másik oldalon,mielőtt betolom, akkor most valószínüleg újra lenne egy teljesen jó keretem,de így nem maradt más választásom,minthogy vegyek két új szárat.-Csak úgy venni egy szárat hülyeség. Stimmelnie kell több méretnek.
Természetesen helyben kipróbálnám. -
ferkoboy
senior tag
válasz
Heavyrain #1624 üzenetére
Üdv!
Van ahol lesz csak szár is, van ahol meg egyből egy új szemüvegre fognak rábeszélni.
Az hogy javíthatatlanul eltört, az mit jelent?
Küldj róla fotókat, és megnézem szívesen! Jöhet akár privátba is!Amúgy létezik több kialakítás. Csak úgy venni egy szárat hülyeség. Stimmelnie kell több méretnek.
De nem lehetetlen pótolni.- Ferkó
-
Heavyrain
őstag
A szár illesztése (kis csavaros rész) mennyire univerzális? Minden gyártónál eltér,vagy nagyjából megfelelnek a méretek?
A szemüvegem egyik szára javíthatatlanul tönkrement,de az eleje tökéletes. Nincs szívem (meg pénzem sem) kidobni,így gondoltam veszek hozzá két szárat. Az optikákban vajon lehet kapni önmagában szárat,vagy csakis egyben egy szemüveget?
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
melyik VE-t vagy ofotértet ajánlanátok pesten? csak lencsét csináltatnék az 1 éves keretembe.
csak ezek játszanak, mert a melóhely támogatja -
hyvi
újonc
Köszönöm a választ!Ahol én lakom,ott sem törődnek azzal,hogy minőségi szemüveget adjanak ki a kezükből.Itt csak a pénzről szól,ha tele vagy pénzzel és megtudod venni a legdrágább HOYA lencséket mindenféle extrákkal ellátva,akkor szó szerint s..get nyalnak neked.De ha kicsit csóróbb vagy és megelégszel olcsó kerettel és az amúgy is drága minden extra nélküli HOYA lencsékkel ami nekem alaphangon 50ezer és szinte mondhatnám,hogy úgy néznek rám meg úgy beszélnek velem mint valami csövessel.Ráadásul a lencse ami elvileg karcálló kb 2 nap használat után (állandóan kell hordanom) szép karcos lesz.Pedig csak a mindennapi tevékenységeimhez használom és ha lerakom,akkor is tokba. Más településre meg nem tudok eljutni,mert ha felszámolom az úti költséget, akkor még 50-ben sem lenne benne a szemüvegem.Szóval ezért is érdeklődtem az online rendelésről,mert ha ott is elmegy alapon csinálják meg a szemüvegem meg itt is,akkor mindegy,hogy hol kapom meg,online rendelésnél ráadásul 20ezerrel olcsóbb.És ez a nem mindegy.
-
ferkoboy
senior tag
Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha online rendelnél minden pontosabb ismeret nélkül pl. talpbetétet, vagy fogsort. A jó szemüveg is gyógyászati segédeszköz. Online rendelve egy nagyjából elmegy dolgot fogsz kapni, de hogy pontos nem lesz, az is fix.
Persze egy rossz optikában is kaphatod ugyanezt , valószínűleg drágábban, de azért arra is van esély, hogy egy rád szabott dolgot fogsz kapni, amiben hosszú ideig kedvedet leled majd!Üdv: Ferkó
-
hyvi
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek!Tud valaki valamit mondani az opti24-ről?Lehet,hogy sokan megkérdezték már,de új vagyok és nagyon kíváncsi vagyok rá.Esetleg valaki rendelt már onnan szemüveget? -
Winne
nagyúr
válasz
balazsbence #1616 üzenetére
Igen, ez az, közben voltam szemüveges boltban, ott a csaj is ezt mondta.
Miért jó a polarizált?
-
Winne
nagyúr
Urak!
Az lenne a kérdésem, hogy rendeltem netről egy napszemüveg "replikát", ami ma bontottam és próbáltam ki, elvileg jó minőségű, haverom is rendelt, meg is nézette a lencsét, azt mondták frankó. Na most amit észrevettem, hogy ma a kocsiból kifelé színesen látni a fólián keresztül, amit a másik itthon vett normális sportszemüvegem nem produkált sosem. A szemem világa fontos, így ha azt mondjátok nem érdemes használni, akkor inkább továbbadok rajta.
Offba rakom, mert lehet ez a nem napszemüveges szemüveges topic.
-
Orlin
addikt
válasz
#41635072 #1613 üzenetére
Azért is kérdeztem meg mert már én is hallottam róluk elég sok negatív dolgot.Meg igazából nem is vágom paraszti ésszel miért kell a másik lencsét is cserélnem...
Nem is választottam volna őket tavaly,de a szemüveget amit kinéztem, csak náluk tudtam megvenni akkor.
Amúgy nekem relatíve jó tapasztalatom volt velük igaz 6-an voltak a boltban és 5 ténfergett egy foglalkozott a vásárlókkal.Meg lehet azért voltak normálisabbak mert 100 felett hagytam ott...
Jah az eladó csajnak viszont volt egy nem gyenge dekoltázsa... -
Orlin
addikt
válasz
greenity #1611 üzenetére
Semmi extra,HOYA plasztik lencse!
Ezt írták:Visszakerestem a lencsét típusát ennek az ára :17870/db ,a csiszolási díj pedig 2000
Mivel tudjuk a típust ezért lehet h csak az egyik lencsét cserélteted ki ,bár szoktuk a pár cseréjét javasolni.Optic World Mammut
Csak nem-e valami kis plusz lehúzás ez...Azért kérdeztem mert nem vágom és lehet tényleg kell mindkettőt cserélni..
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Tavaly csináltattam a szemüvegem sajnos a napokban lett rajta középen egy kisebb karc ami kicsit zavar is néha...Már fel is vettem az üzlettel a kapcsolatot.Ők azt írták lencse csere...Ez oké is!De azt írják cseréltessem ki a másik lencsét is!Ez menyire reális?Azzal nincs baj.Nem értek hozzá nagyon...
Köszi!
-
bolfantom
csendes tag
válasz
ferkoboy #1607 üzenetére
Kedves Ferkó!
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat!ha az Ofotértban fele ennyit foglalkoztak volna velem (és a vizsgálati eredményeimmel), akkor talán előrébb lennék...
Most várom, hogy elkészüljön a szemüveg a negyeddel erősebb lencsével, aztán meglátom, mi lesz a fejfájásommal. Ha nem múlik el, mindenképpen elmegyek egy másik helyre kontroll vizsgálatra és megpróbálok utánanézni ennek a POLA tesztnek.
Még egyszer köszönöm! -
ferkoboy
senior tag
válasz
bolfantom #1606 üzenetére
Szia!
Sajnálatos az eseted.
Vegyük sorba.
1. alulkorrekciótól ritkább esetben szokott csak fájni a páciensek feje.
2. hozzászoktál már a túlkorrekciódhoz, de gondolom közelre vált ez zavaróvá az utóbbi időben (mögötte többet kell(ett) alkalmazkodnia a szemlencsédnek...
3. Mért és felírt adatok között látok nagyobb különbséget. Nem tudom miért nem adták meg a cylindert...ha jó volt a refraktométeres ("computeres") mérés...
Ugynis lehet ezért igényelted a túlkorrekciót korábban, és ezért is jöhetett elő a fejfájás az újabb - alulkorrigált szemüveggel.4. Nem biztos (koránt sem), hogy jobban jártál volna egy szemésszel, mint egy optometristával. (jelen esetben)
5. Amire érdemes lenne még hangsúlyt fektetni, az a szemet mozgató izmok összehangolt mozgásának vizsgálata (=Polateszt vizsgálat). Ugyanis ezzel lehetne a leginkább megbizonyosodni arról, hogy tényleg csak az alulkorrekció okozza a fejfájást, vagy esetleg más is van a hátterében...
Így látatlanban ennyit tudok mondani. Többet esetleg személyesen.
-
bolfantom
csendes tag
válasz
DittyCat #1605 üzenetére
37 éves vagyok, és igen!!! Az Ofotértban voltam...csak későn olvastam a fórumot, hogy nem tanácsos oda betérni, már megvolt a szemüveg.
Szóval, pénteken visszamentem, hogy fáj a fejem. Az optometrista csaj elég ideges és agresszív lett, hogy akkor most mi legyen, nem is biztos, hogy a szemüvegtől fáj a fejem. Mondtam neki, hogy attól a naptól fáj, hogy hordom a szemüveget. Akkor tegyük vissza az eredeti dioptriát - mondom neki, hogy pont azért mentem szemvizsgálatra, mert túl erős volt az eredeti. Kiakadt, hogy akkor most kísérletezzünk?! Mennyi dioptriát emeljünk? Negyedet? Felet? Mi a garancia, hogy az jó lesz?! Meg aztán kinek a költségére?
Mondom neki, én nem tudom, mi az eljárás ilyenkor, valószínűleg nem én vagyok az első, aki ilyen problémával jön vissza.
Azt mondja, rövidlátóknak attól nem szokott fájni a feje, ha gyenge a szemüveg, csak ha túl erős! (Ebben van egyébként igazság?)
A vége az lett, hogy emelnek negyed dioptriát, az ő költségükre. 1 hét míg elkészül. Utána kiderül, de ha nem lesz jó, szemorvoshoz fogok menni, nem az Ofotértba, mert ott nyilvánvalóan fogalmuk sincs, hogy mi lehet a gond.
Bocs, hogy hosszú lett, de jól is esett leírni, mert még mindig feszült vagyok a sztoritól.Szóval, ha van valami ötlet, javaslat, hogy mi lehet a gond a szemüveggel vagy velem, azt szívesen veszem.
Köszönöm -
bolfantom
csendes tag
Sziasztok!
Látom, ebben a fórumban van szakértő hozzászóló, így gondoltam leírom a problémámat.
Szemüveges vagyok több, mint 20 éve. Júniusban lett új szemüvegem, addig ilyen paraméterű szemüveget hordtam: -2.75 mindkét szemre, cyl 0.00 (pdi: 61) Ezt kicsit erősnek éreztem, főleg közelre, le is kellett vennem olvasáshoz, mobilhoz. Elmentem szemvizsgálatra, ennek eredménye:
mért adatok: Jobb sph -2.5 cyl +0.5 axis 75 Bal sph: -2.25 cyl +0.5 axis 85 nyers visus:0,2
szemüveg, távoli monokuláris korrekció: jobb -2.00 cyl0.00 bal -2.0 cyl 0.00 visus:1,0
szemüveg távoli binokuláris korrekció: jobb -2.00 cyl 0.00 bal -2.00 cyl 0.00 visus:1,0 pd:31A szemüveg elkészült, több, mint 1 hónapja, és azóta fáj a fejem. Az első hét után visszamentem, mert a fejfájáson kívül távolra nem láttam tisztán. Megnézték a látásom a szemüveggel, 125%-os lett, plusz ellenőrizték a szemüveg paramétereit a felírtakhoz képest, minden stimmelt. Azt mondták, mivel nagyon túl volt korrigálva a szemem hosszú időn át, több idő kellhet a hozzászokáshoz, és a távoli tisztánlátáshoz.
Eltelt 2 hét, a látásom javult, a fejfájás nem múlt.
Mivel újfajta keretet is választottam (öntött műanyag), ezért arra is gyanakodtam, hogy attól lehetnek problémák. Ezért egy régi keretembe (fém, papucsos) berakattam ezt az új dioptriát. De sajna ezzel is fáj a fejem.most ott tartok, hogy már a nap közepén szeretném letépni magamról a szemüveget.
Mindenképp visszamegyek az optikába, de jó lenne tudni, mire számíthatok. Nem tudom, mi lehet a probléma, ha 125%-os a látásom ezzel a dioptriával. Még az elején azt mondták, hogy maximum 0.25-öt emelnek a dioptrián, ha nem tudom megszokni, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez segíteni fog.Ha kell a lencsék típusát is be tudom pötyögni, nem tudom, az lehet-e a ludas...
Köszi előre is a válaszokat!
-
Balion
senior tag
válasz
ferkoboy #1601 üzenetére
Hú, de messze van ez a Sárospatak.!
Vagy inkább én lakom messze Sárospataktól
Sajnos nem tudom megoldani az odajutást, pedig nagyon jó lett volna, amúgy köszi!Lehet, hogy megpróbálkozom ismét egy optometrista által végzett vizsgálattal, amikor majd rendbe jön a szemem. A látóideggyulladás után maradt egy fura tünetem. Gyorsabbnak érzékelek mindent a jobb szememmel (ami beteg (volt)), mint a ballal. Ezért elég furcsa a térlátásom, meg néha kettős is akar lenni.
Meg még nem is tisztult ki rendesen a kép, úgyhogy van időm még agyalni azon, hogy hová menjek, meg hogy milyen keretet válasszakAbban esetleg tudnál segíteni, hogy az alapján, amit elmondtam, mi lenne az, amit feltétlenül mondanom kellene annak a személynek aki vizsgál, ahhoz, hogy elgondolkodjon rajta, vajon van e nekem az áltad felsorolt "betegségek" közül? Mert nem akarok úgy oda menni, hogy szerintem ez+ez a bajom. Azt nem szokták szeretni
A távolbanézést szemüveggel javaslod, vagy anékül? Anélkül is látok élesen, ha hosszan nézek.
-
ferkoboy
senior tag
Igen, sajnos kevesebben veszik észre, mintsem nem. Legyen szó szemészről, vagy optometristáról.
Igen, meg tudlak én is vizsgálni, helyileg Sárospatakon lehet engem megtalálni.
Optometrista vagyok.Tudom viccesen hangzik, de tényleg javasolom, hogy próbálj gyakrabban "helyből távolba nézni".
Új hozzászólás Aktív témák
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Battlefield 7
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Metal topik
- Autós topik
- Fűnyíró topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Neo - Pantone Poinciana - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest