- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- gerner1
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #1519 üzenetére
Megvettem, teszteltem.
Vezetéshez teljesen jó.
Bringázásnál egy picit aláizzadós, de minimális menetszél kiszárítja. A pánt nagyon jó ötlet, nem mozog, nem kell igazgatni. -
Phobion
őstag
Valaki ebben tudna segíteni?
-
_Gudella
senior tag
Megvan a papír, valóban 1,67-es törésmutatójú lencséről van szó.
Valahonnan úgy rémlik hogy Hoya lencséket árulnak, de a számlán annyi van, hogy "Vision Express FOTO HI- TECH 1,67 (HP G7A0 6565)" 32500/dbplusz van rajtuk bevonat "HP FKEM SZ! SZUPER4/A" 9990/db áron
Közben apróbetűs részben meg is találtam, hogy Hoya termék
-
_Gudella
senior tag
válasz
ferkoboy #1546 üzenetére
Köszönöm.
Erről a PNX nevű anyagról mik a vélemények?
[link]Azt írják 43 az Abbe száma. Láttam én is valahol, hogy a hagyományos műanyag lencséké 58. Mindig a magasabb érték a jobb? (csak mert valahol egy leírásban erről a PNX-ről, olyasmit írtak, hogy a 43 a legideálisabb, mert az megegyezik az emberi szemével - persze nem lepődnék meg, ha ez hülye marketing duma lenne..).
Nem tudom az előző lencsém milyen lehetett, már nincs benne a bolt adatbázisában, 2007ben készült, azt hiszem Essilor márkájú volt, és -4.5 +0.5 cilinderrel a szélén 5.9mm vastagságú a lencse. Ezzel a szemüveggel még pont nem zavaró az aberráció. Ha nagyon figyelek észre lehet venni valamit, de tényleg nem feltűnő.
Az új lencse -4.5 +1.0 cilinderrel, szinte azonos alakú és méretű keretben 3.6mm vastag lett a szélén.
Ezzel rettenetesen rossz az aberráció, egyből feltűnt ahogy felpróbáltam a szemüveget.27"-os monitort nézek 90-100cm távolságból, és ha a fejem mozdítás nélkül nézek a képernyő valamelyik sarkába, már rettenetesen rossz a kép. (előre felé nézve hihetetlen élesen látok most)
Hogyha lehet hogy az előző lencsém sima 1,5-ös volt, akkor talán most is olyat kérnék, ha vannak optikai előnyei cserébe, nem zavarna az előző közel 6mm-es vastagság, vagy akár még egy kicsit nagyobb sem
-
ferkoboy
senior tag
válasz
_Gudella #1545 üzenetére
Abbé számmal jellemzik a lencsék színbontó képességét.
Az n=1,67 lencsének alacsony az ABBE száma(31) , míg a n=1,60 abbe száma magasabb (41).
A nem vékonyított műa. lencsének (n=1,50) a legmagasabb (58).
Annál inkább bontja elemeire a fehér fényt az adott lencse, minél alacsonyabb ez az ABBE-szám.
31-es abbénél már érzékelhető ez a "hajlama" a lencséknek. (n=1,60-nál [41] ez nem észrevehető még)Rövidlátók jellemzően érzékenyebbek erre.
ASzférikus - jobb leképzés, de precízebb illesztést, és keretbeállítást igényel! Jobban most nem mennék bele. Ha megkeresel személyesen, szívesen részletezem, de nincs most időm ezt jobban kifejteni.
Üdv: Ferkó
-
_Gudella
senior tag
válasz
ferkoboy #1543 üzenetére
Amint nálam lesz a papír, megmutatom.
Az íveltséggel kapcsolatban... az előző szemüvegemet az évek során nagyon íveltre hajtogattam, eléggé rásimul a fejemre és azzal így teljesen boldog voltam. Mikor ott a boltban elmondtam a problémám, az újat is hasonlóan behajlítottuk, ezáltal egyből lényegesen jobb érzés lett nézni benne, sokkal kényelmesebb a szememnek. Picit a kromatikus aberráció is mintha csökkent volna ekkor, gondolom, hogy ha közelebb van a lencse a szememhez, kevésbé használom a szélét mikor oldalra nézek. De még így is nagyon zavarónak érzem.
Ha kisebb törésmutatójú lencsével biztosan csökken a kromatikus aberráció, akkor biztos hogy olyat fogok csináltatni, nem érdekel annyira a vastagság, hogyha optikailag jobb.
Pupillatávolsággal kapcsolatban méregettek valamit a szemüvegen, és azt mondták az egyezik azzal ami a munkalapon van.A szférikus/aszférikus dolog mit befolyásol, mit az előnyei, hátrányai? Mert a gyártók holdalain mindenhol csak előnyökről írnak, valahol meg teljesen egymásnka ellent mondó dolgokat olvastam.
Ami még feltűnt ezen az új szemüvegen, hogyha egy világos szobából egy sötét terület, sötét szoba felé fordítom úgy, hogy tartom a kezemben és messzebbről nézek rá, és mögöttem van a van a világítás, akkor bizonyos szögben tartva a lencse felületére kirajzolódik egy ilyen szín interferencia, zöldes és lilás csíkok váltakozásával. A régi szemüvegből semmi ilyesmi jelenséget nem tudok előhozni.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
_Gudella #1541 üzenetére
Szia!
Na ezért szeretem én az ilyen 18-22 éves csinoska eladólánykákat 60 év szakmai tapasztalattal... (magukat reklámozták így) - nem az életkorukkal és a nemükkel van bajom, csak a "cég" állításai a felkészültésgükről nem állja meg a helyét
Témába vágva: Nagy valószínűség szerint sikerült rábeszélniük egy 1,67-es lencsére. Ha jól sejtem mindezt rövidlátóként éled meg. Lehet még AS (aszférikus) is az a lencse...
Ez esetben sok múlhatott azon is, hogy megrendelésnél nem jelölték fel a szemüvegben, hogy pontosan hová is esik a szü. mögött a pupillád ( a pupillák távolsága mellett a pupillák állásának magassága is épp olyan fontos AS lencsék esetén). És az még + (azaz inkább újabb negatívum) lehet, ha a szemüvegkeret kicsit is íveltebb.
Ha esetleg beszkenneled a munkalapot, és átküldöd, akkor többet/pontosabban tudok segíteni.
Jól jönne még a szemüvegedről is néhány fotó (főleg felülről vagy alulról),
Jöhet privátban/mailben is.Üdv: Ferkó
-
_Gudella
senior tag
válasz
#41635072 #1540 üzenetére
Láttam hogy itt visszább beszéltetek törésmutatókról, nekem semmi ilyesmiről nem beszéltek mikor lencsét választottam, pedig tényleg nagyon érdeklődtem, hogy lehet-e hátránya vékonyítottnak.
Ha visszamegyek, mire érdemes figyelni, milyen törésmutató a kívánatos, hogyha sokkal jobban érdekel, hogy a látóterem szélén is jó legyen a képminőség, mint az hogy milyen vastag.
Ez most kb fele olyan vastag mint az előző hasonló dioptriájú szemüvegem, és igazából nem lenne baj, ha megint ugyanolyan vastag lenne mint a régi, hogyha jár minőségbeli előnnyel, mégvastagabbat is elviselnék.
Azt mondták 3 opció van fényre sötétedős lencsékből, és ez volt a legdrágább ajánlatuk. Most nem tudom megmondani hogy hívják, nincsenek nálam a papírok, de majd megnézem.
-
törölt tag
válasz
_Gudella #1539 üzenetére
Nem biztos, hogy teljesen elmúlik.
Azt írtad, hogy az egyel olcsóbb az már nem vékonyított. Ebből az következik, hogy a mostani lencse sem volt erősen vékonyított. A kromatikus aberráció pedig inkább a nagyobb törésmutatójú lencséknél szokott zavaró lenni.
De majd ferkoboy megírja a véleményét, ő ezzel foglalkozik.Pl nekem a noname 1.6x-es lencsékkel sosem volt bajom, de a mostani 1.74-es Zeiss borzasztóan torzít, és nem csak kromatikus aberráció az egyetlen gond... A Lotutec réteg meg szintén vicc kategória. De legalább jó drága volt.
-
_Gudella
senior tag
válasz
#41635072 #1538 üzenetére
Ha biztos ettől van, akkor visszaviszem, hogy csinálják meg nem vékonyítottal.
A Vision Express-ben csináltattam, mikor lencsét választottunk, direkt kérdeztem, hogy van-e valami hátránya a vékonyított lencsének, és nem mondtak semmi ilyesmit.
Esetleg valami bevonat nem okozhat ilyet? Végül a 3 féléből a legdrágább opciót választottam, úgy tudom Hoya lencse, fényre sötétedős.
Akkor ha megcsináltatom az eggyel olcsóbb, nem vékonyított verziót, akkor tuti elmúlik ez az aberráció?
-
_Gudella
senior tag
Sziasztok! Ma kaptam meg az új szemüvegem, -4,5-ös, cilinderes.
Életemben először vékonyított lencse, a vastagsága kb fele a régi lencséhez képest. Ebben az újban nagyobb a cilinder mint a régiben.Nagyon élesen látok vele, ami jó.
De!
Ha nem pont előrefelé nézek, hanem kicsit oldalra, akkor meglepően erősen jelentkezik a kromatikus aberráció, a nagyon éles és kontrasztos, függőleges vonalak belső felén lilás, a külső felén zöldes elszíneződést látok. Ha lefelé fordítom a szemem, akkor a kontrasztos, vízszintes vonalak alján kék, tetején sárga elszíneződést látok.
Ez engem zavar. A régi szemüvegemmel ez a jelenség annyira nem volt szembetűnő, hogy igazából észre se vettem soha, most hogy kíváncsiságból megnéztem, és direkt nagyon figyeltem rá, láttam hogy egy picit ott is van ilyen, de sokkal kisebb mértékben.
Ez a vékonyított lencse (Hoya), vagy nagyobb cilinder miatt lehet? Mert ha a vékonyított lencse miatt van, most még visszavihetem kicseréltetni nem vékonyítottra. -
Phobion
őstag
Sziasztok! A szakmám miatt sok időt töltök gép előtt, így a segítségeteket szeretném kérni, hogy milyen szemüveget érdemes venni, amivel a szem irritáció/kiszáradás csökkenthető. Az árakkal, ezeket forgalmazó üzletekkel sajnos nem vagyok képben.
-
El Gringo
senior tag
amúgy köszönöm a Róna Optikás javaslatokat, leginkább, de nem utolsó sorban ferkoboy-nak. A bal szememre végre rendesen látok. A jobb mondhatni menthetetlen, de azért azzal is olvashatóan látom már a rendszámokat.
Jobb, mint a semmi
-
ferkoboy
senior tag
válasz
albert8 #1532 üzenetére
Néha a tervezők elfelejtkeznek arról, hogy ez egy gyógyászati segédeszköz. Tehát a user nem "csak" divatból viseli, hanem azért is, mert látni is szeretne. Lehetőleg probléma nélkül.
Első ránézésre íveltebbek a lencsék. Ez nem biztos hogy előny egy optikai keretnél. Ugyanis olyan optikai hibákat okozhat, amit nem mindenki tud elviselni. (A két lencse optikai tengelye nem lesz párhuzamos egymással, márpedig anatómiailag úgy vagyunk összerakva, hogy ez ne jelentsen jót az ember fiának.)
Továbbá szerencsés megpróbálni a keretet, mert korán sem biztos, hogy ami képről tetszik, az jól is áll.
Egyébként ehhez hasonlót fogsz kapni, ha jobban körbenézel, mert sok kisebb nevű gyártó vesz át (és itt finoman fogalmaztam) a nagyoktól.Üdv: Ferkó
-
albert8
veterán
Meg is van pont ilyen kellene stilusra.
Ezzel kiegyeznék csak ez porsche és ezért 80 ezer....
-
albert8
veterán
válasz
balazsbence #1528 üzenetére
Itt helyben próbáltam már elég sokat, de csak 2-t találtam ami nagyjából tetszik. Tehát gondoltam nézelődöm a neten, hátha nagyobb a választék. A boltba meg lehet le tudják rendelni. Erre megtaláltam ezt a topikot és gondoltam itt tudnak olyan online boltot ahol nagy a választék.
-
balazsbence
senior tag
válasz
albert8 #1527 üzenetére
Online optikai keretet szeretnél, dioptriás lencsékkel? Végül is ez a topik is lehet az, de szerintem nem kapsz sok pozitív hangvételű választ.
Egy szemüveget fel kell próbálni, egy lencsekatalógus sok sok termékéből nincs senki aki elmagyarázza, hogy éppen miért válassz polycarbonat, avagy pnx lencsét, ha fúrt a kereted, a furatnál legyen megfelelő vastagságú a lencse, vagy egy damilnál ne repedjen be.Mi a különbség az 1,5; 1,6; 1,67; 1,73; asphaericus vagy sima sphaericus lencse között. Milyen felületkezelést kérj rá, és ha a füledet vagy az orrodat nyomja az alkatrész, akkor mit kéne tenni az ügy érdekében.
Meg ilyenekAmúgy ha jól emlékszem, gondolom igazán jó minőségű dolgokat a vaterán is árulnak
-
albert8
veterán
válasz
balazsbence #1525 üzenetére
Optikai. Vagy ez nem az a topik? rossz helyen vagyok?
-
albert8
veterán
Szerintetek, hol a legnagyobb ilyen szemüvegkeret kinálat online?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Drótszamár #1519 üzenetére
Szerintem elég kényelmetlen tud lenni 2 szemüvegszár egymáson.
Esetleg ez?
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Lehet hogy picit off.
Már kb 1 éve gondolkodom valami dioptriás polarizált napszemüvegen, néha nagyon jól jönne. Pl egy hoya drivewear lencse jó lenne, de egyelőre sajnálok 100.000 Ft-ot kiadni érte.
Nemrég találtam egy ilyet: ORAO OTG POLA
Szép méretes polarizált napszemüveg, amit a dioptriásra lehet rávenni. Pánt is van hozzá, ami a helyén tartja.
Van esetleg ilyennel valakinek tapasztalata? Megéri venni egy ilyet?
Bringázáshoz, és vezetéshez használnám ha nagyon süt a nap.
-
El Gringo
senior tag
válasz
ferkoboy #1517 üzenetére
Köszönöm.
Hát ha még van egy kis esélye, akkor megpróbálkozom a polával. Az az 1 SzentIstván már nem oszt, nem szoroz.Legalább tisztában leszek a dolgokkal végre.
Igazából ez is érdekelt a legjobban, hogy van-e értelme megpróbálni.Addig is mondjatok el egy imát értem
-
-
-
El Gringo
senior tag
üdv. Szeretnék kérni egy kis segítséget, illetve szívesen vennék egy-két tapasztalati bejegyzést is.
Nos, szeretnék egy használható szemüveg végre, így 27 évesen. Eddig nem igazán jött össze.
A rövid helyzet: Kis mértékben kancsal vagyok, tompa látás van, kétszemes látás nincs.Voltam a kerületi sztk-ban anno (hát... nem adtak jó szemüveg, arra a hivatkozásra, hogy fejre állok, ha erősebbet ad), legutóbb ofotértben is voltam, ott kedves volt a néni, vagy 40 percig vizsgált, de megállapodtunk abban, hogy annyit tud adni, amennyit, és felajánlotta, hogy legközelebb próbáljam meg a prizmát máshol, náluk ilyenre lehetőség nem volt.
A kérdésem az lenne, hogy van-e esélyem arra, hogy olyan szemüveget kapjak, amivel:
- nem mosódik el az 5 méterre lévő ember arca
- el is tudom olvasni vezetés közben a nagy zöld táblákat
- lesz kétszemes látásomVagy ezt már bebuktam? A megoldást a prizma jelentené? Nem érdekel, ha meg kell szoknom, de lassan 30 éves koromra szeretnék látni is valamit
kb olyan -1,75 szemüvegem van, cilinderes. Látni látok nélküle is, de a hunyorgás azért előjön.
-
fransoa.
csendes tag
válasz
ferkoboy #1510 üzenetére
Szia Ferkó!
Nagyon köszönöm a gyors válaszod. Hát elnézve az árait, nem túl barátiak,egy sima fényre sötétedő Hoya
lencséhez képest 2.5 szerese, az/ Ofotértes nem akciós árlista alapján/ Igen az újjat a fejlesztést meg kell fizetni.Gondolkodóba ejti az embert megére ennyit.
Mindenesetre köszönönóm az informácitót
Feri -
ferkoboy
senior tag
válasz
fransoa. #1509 üzenetére
Üdv!
Ha ezen topik keresőjébe beírod a DriveWear nevet...
Karcolódások: a nem vékonyított üveg lencsének van a legkeményebb - karcokkal szemben leginkább ellenálló - felszíne. Ellenben amint bámilyen réteget szeretnél az üveg lencsédre (pl tükröződést csökkentő [=antireflex]) réteget, akkor már maga a réteg lesz a sérülékenyebb. És itt már nincsenek hátrányban a rétegezett műa. lencsék. A fejlesztések is a műanyag lencséket érintik.
Műanyag lencsékre kérhető rétegek között a HOYA-nál a HiVisionLongLife a legtartósabb. (5x ellenállóbb, keményebb a felszíne mint egy normál műa. lencsének, egy alap antireflex réteggel).Jobban oda kell figyelni a tisztításra, ez tény. De ha nem szárazon, és zsebkendőbe vagy épp aktuális ruhával törölgeted/tisztítod a szemüvegedet, akkor a műa. lencséket is sokáig elkerülhetik a nem kívánt karcolódások.
-
fransoa.
csendes tag
Sziasztok!
Akarok egy szemüveget napsütéses időben mindennapos használatra. Eddig is használtam egy fényre sötétedő üveg lencsés dioptria nélkűlit csak nem eléggé sötétedik a kocsiba vezetés közben.
Keresem a HOYA drivewear lencse árait, de sehol nem találok ilyen infót .Miért olyan nagy üzleti titok ez hogy sehol nem merik kiirni. Talán annyira magas hogy nem merik leirni? Még annyi soha nem használtam műanyag lencsés szemüveget, kissé félek a mindenapi használat miatt,mert a mostani is üveg 0 dioptriával és sérűlés mentes. Kissé ózkodom ettől a műanyag lencséktől ,nem karcolódik hamar.? Mert üveg lencsében nem találtam az igényeknek megfelelőt, a kocsiban sötétedés miatt. -
ferkoboy
senior tag
válasz
margaritari #1505 üzenetére
Szia!
Vannak különbségek azért gyártó és gyártó között is progresszív lencsék tekintetében.
Jellemzően a Zeiss más felületkialakítással gyárt, de van ott is HOYA-ban annak megfelelő (hasonló).Almát-almával illik összehasonlítani.
HOYA ID LifeStyle a felső kategória belépő modellje.
Szerintem amit Zeiss-ből ajánlottak, az közel sem lesz felső kategória, de ha pontos típust tudsz mondani, hogy mit rejt a kb.70e-es ajánlat, azzal előrébb leszünk.
Szü. lencsék rétegében is nagy eltérések lehetnek gyártó és gyártó között.Megszokás - a nehezebb megszokást több minden okozhatja. Ezt egy alaposabb vizsgálat esetén azért ki lehet deríteni (mi lehetett a gond).
A leg triviálisabb hiba a lencse pontatlan keretbe csiszolása. De okozhat problémát rejtett szem-izom-egyensúlybeli zavar is. Ez utóbbit csak ún. Polateszt-es vizsgálattal lehet kimutatni, és korrigálni.Ha gondolod keress meg nyugodtan privátban, helyszín megjelölésével.
-
margaritari
újonc
Természetesen, amennyiben az átállás nem jelenthet igazi problémát, és a minőség nem igazolja ezt a lényeges különbséget, sokat jelentene az a közel 50 ezer forint. Valószínűleg elmegyek több optikába is érdeklődni, talán összeáll előbb utóbb egy viszonylag optimális megoldás, bár egy kívülálló (nem érdekelt) hozzáértő véleménye bizonyára sokat segíthet a döntésben. Laikusként nagyon nehéz megítélni ezen a területen, meddig érdemes elmenni. És sajnos csak utólag derül ki, jól döntöttünk-e, és ha már látunk vele, akkor nem cserélik, a komfortérzet eddigi tapasztalatom szerint már nem igazán számít.
-
margaritari
újonc
válasz
ferkoboy #1504 üzenetére
Szia!
A Hoya kártyán az szerepel, hogy Hoyalux iD Lifestyle. 2012-ben készült. Az optika, ahol érdeklődtem a következő ajánlatot tette:
Hoya 2 db lencse azonos a régivel 120 ezer, a legújabb 150 ezer.
Essilor hasonló kategória 100 és a legújabb 130 ezer,
Zeiss 70 és a legújabb 100 ezer.
Az árak eltérhetnek pár ezer forinttal le és föl, inkább a nagyságrendeket jegyeztem meg elsőre.
A Zeiss cég alapból engedményt ad a tájékoztatásuk szerint.
Az ár akkor ennyi, ha keretet is vásárolok hozzá, ami egyenlőre van, mert csak a lencse sérült.
Elgondolkodtat még az is, hogy a szem mennyire tolerálja az átállást egyikről a másikra, mert sajnos elég nehezen szoktam meg a mostanit is.
Köszönettel:
Éva -
ferkoboy
senior tag
válasz
margaritari #1503 üzenetére
Megnézném én azért azt pontosan, hogy tényleg drágább e a HOYA mint a Zeiss. Ha azonos kategóriáról beszélünk, akkor kötve hiszem ezt.
Konkrétumot ha írsz, akkor én is jobban tudok segíteni.-Ferkó
-
margaritari
újonc
Sziasztok!
Progresszív Hoya lencsét sérülés miatt újra kell cserélnem. Sajnos igen költséges, kiderült, hogy azonos kategóriában a Zeiss lényegesen olcsóbb lenne. Tudja esetleg valaki, a minőségében is ekkora lehet a differencia mint az árában? Nehezen szoktam meg a lencsét, talán még most sem igazán, lehet, hogy egy váltás komoly nehézséget okozna?
Köszönettel:
Éva -
ferkoboy
senior tag
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
HOYA HVLL BlueControl réteggel ellátott lencsét minden további nélkül merem ajánlani szgép előtti munkára.
(Ha valaki már napi 4-6-8 órát gép előtt kell töltsön, akkor javasolni is szoktam.)Avanglion - nem egy Armani, vagy hasonló extra jó minőségű olasz szü.keret, hanem egy másik országban készítik (mint szinte már mindent). Vannak jobban sikerült példányok, s vannak kevésbé jók.
Látni kellene.
Ára: 17e, hogy mennyire reális érte... ezt mindenki döntse el maga.
Látatlanban én sem mondanák rá így semmit.Remélem tudtam segíteni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Autós topik
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asztalos klub
- Last Epoch
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 7600K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest