- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
btz
addikt
Sikerült megoldani.
Letöltöttem a kmod-nls-utf8-t, de szerintem ez az ntfs-3g-hez nem is jó, tehát ez lehet, hogy teljesen felesleges volt.
Az /etc/samba/smb.conf fájlomat módosítottam:
Az unix charset = ISO-8859-1 részt cseréltem unix charset = UTF-8 és display charset = ISO-8859-1-re.
/etc/init.d/samba restart után már tudtam is létrehozni "Új Mappa" nevű mappát. -
Headless
őstag
Ha felhasználó kezelést jogokat akarsz kezelni, akkor a felhasználónak joga kell legyen módosítani a fájlokat...
talán legegyszrűbb ha othersnek adsz jogot mindenre a további jog kezelést meg sambaban állítod...
chmod 777 -R /share
umask 0000 /shareValamint samba configban a fájl létrehozásánál az umaskot 0000-ra állítod így a felmásolt tartalmat alapból 777-es joggal hozza létre. Hazarek mutatok egy minta konfigot nálam jelszóval védett
-
suste
veterán
én nem használok külön user/pass -t samban (csak belső hálón használom), és az alap smb config + root kényszerítéssel mindenféle csatolt meghajtóra tudok írni
a root kényszerítést egyébként a format mentés el is végzi, ha az alap configban megtalálja az "invalid users = root" sort (cseréli "force user" -re)
(ha jól láttam LEDE-n pl már ez az alapbeállítás)a winnek meg szerintem teljesen mindegy milyen fájlrendszer van a router HDD-n, inkább a samba/rendszer beállítás a lényeg
-
suste
veterán
Elvileg a hálózatban is látszódnia kell, és ott is tudnod kell íni/olvasni a leírás szerint.
Vagy esetleg kényelmesebb az MC helyett a webes 9092/system/webcommander.
Fat/ntfs: ha nem akarsz 4GB-nál nagyobb fájlokat tárolni, akkor szerintem jobb választás a FAT32, mert stabilabb a routeren. Az ntfs néha elég keményen megterheli/túlterheli a rendszert. -
suste
veterán
igen, jól írtad:
1: blkid install
2: format mentés visszatöltése
3: fstab pucolás (a kép szerint jó)
ezeken kívül a fájlrendszerekhez szükséges csomagok kellenek csak
(ext4, vfat, fuse + ntfs-3g)Nincs új menüpont, semmi újnak nem kell látszódnia, teljesen autómata (automount
).
[leírás a működésről]szóval ha rádugsz egy háttértárat, akkor a csatolásoknál autómatikusan látszódni kell a meghajtónak...
-
suste
veterán
bármelyikre, akár LEDE-re is
mentésként fel tudod tenni: format-2017-08-23.tar.gz
ami kell még hozzá: "blkid" csomag -
vargalex
Topikgazda
Illetve a hozzá tartozó wiki oldal átnézése.
-
btz
addikt
Sajnos ez az emergency webinterface sem elérhető. A reset gombra reagál ugyan, de sem az 192.168.1.1 sem az 192.168.0.1 alatt nem érhető el semmilyen webinterface. Sem ssh, sem telnet.
Szétszedtem. Így néz ki a lapkája.
Egy leírás szerint ide kéne forrasztani tüskéket...
...és akkor ezzel az usb-s kábellel...
... gépre rákötve hyperterminállal el tudnám érni a felületét és talán kideríthető lenne, hol akad el a bootban.Szerintetek még menthető vagy nem éri meg a vesződést?
-
btz
addikt
Letöltöttem wget-el a openwrt-15.05.1-ramips-rt305x-dir-610-a1-squashfs-sysupgrade.bin-t (CC verzió)
Kipróbáltam ezzel a parancsal
[CODE]
sysupgrade -v /tmp/openwrt-15.05.1-ramips-rt305x-dir-610-a1-squashfs-sysupgrade.bin
[/CODE]
Sajnos tégla lett, az előző amiről a képet mutattam az a openwrt-ramips-rt305x-dir-610-a1-squashfs-sysupgrade.bin
Dlink DIR-600 Ver B5 a router de ezek a 610 A1 fw-k mennek rajta, a CC kivételével eddig.
Megpróbálom soros portal vagy Tftp-vel visszahozni az életbe. -
bambano
titán
most ez van:
[admin@RB600] /ipv6> address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local
# ADDRESS FROM-POOL INTERFACE ADVERTISE
0 IG 2a01:36d:1000:22::/64 ipv6-pool ether1 yes
1 DL fe80::20c:42ff:fe21:3a70/64 testap01 no
2 DL fe80::20c:42ff:fe21:3a70/64 ether3 no
3 DL fe80::20c:42ff:fe2b:df76/64 wlan1 no
4 DL fe80::20c:42ff:fe21:3a6f/64 ether2 no
5 DL fe80::20c:42ff:fe21:3a6e/64 ether1 no -
bambano
titán
"Szolgáltatótól /48-at kapok.": remek, akkor az e köré csoportosuló szakmai kérdések nem problémák.
akkor didaktikai probléma van, mert aki olvassa a cikkedet, az /64-et fog kapni, mint én is a digitől, és ettől kezdve ez a leírás számára használhatatlan. ezt jó lenne jelezni, hogy milyen környezetben használható ez. -
bambano
titán
átküldtem privátban 19 hibát.
egyet kiemelnék: a szövegben tizennyolcezer-kettőt írsz, a screenshoton meg ezernyolcszázkettő van.még mindig nem értem, hogy csinálsz a szolgáltatótól kapott /64-ből /56-os meg /62-es címtartományokat. ha a szolgáltatót nem tudtad rákényszeríteni, hogy ilyet adjon, akkor ezzel nagyon durva hibát raktál az ő rendszerébe, amiért dühösek lesznek.
-
btz
addikt
Írtam egy kis blog esszét az ipv6 cím osztásról relay-d wifi bridge mód alatt OpenWRT-vel, kicsit összeszedettebben, hátha valaki szintén ezzel a problémával küzd, illetve ha később másik hálózaton is kell ilyet csinálnom, akkor nekem is meg legyen ez a kis HowTo leírás.
-
btz
addikt
-
btz
addikt
Úgy néz ki, hogy sikerült megoldást találni a problémámra, azaz egy openwrt-s wifi repeater relay-d-s router mögötti klienseknek sikerült ipv6 ip címet osztani. Úgy néz ki eddig stabil mint a forint.
A router1-en (átjáró router) is változtatást kellett végrehajtani.
Eddig /64-es volt a LAN interfész "IPv6 assignment length" értéke, ez volt a gond. Azaz ipv6-nál, ha jól tudom ez azt jelenti, hogy erre a LAN-ra már csak végpontokat lehetett kötni, további alhálózat már nem lehetséges, további routert nem lehet rátenni. (Ezt csak úgy magam filozofáltam ki, de ha tévednék, akkor egy hozzáérő javítson ki)
Ezért beállítottam ezt a LAN interfészt /56 "IPv6 assignment length" értékre. A "hintet" 1800-ra állítottam, így felvette a 2001:XXXX:XXXX:1800::1/56 értéket.Ezután a router1 dhcpv6-ja címeket osztott le a router2-nek (azaz a wifi kliensként kapcsolódó router wwan6 interfészének és a LAN-jának is delegált egy /62-es prefixet).
A router2 wwan6 interfésze 2001:XXXX:XXXX:1800::efd/128 címet kapott, tehát mivel a fő router1 lan subnetjén tartózkodik ezért kapott ez is :1800: interfész azonosító részt (ha jól mondom (?)) az ipv6 ip címébe.
A router2 prefixe 2001:XXXX:XXXX:1804::/62 lett, tehát ebből kaphatnak további végpontok (ha jól tudom további subnetek már nem alakíthatók ki(kérem itt is javítson valaki ha tévednék).
A router2 LAN-ja le is generált magának ebből a prefixből egy 2001:XXXX:XXXX:1804::1/64-es címet (ez nem tudott generálódni, amíg /64 volt a fő router (router1) LAN interfésze. Erre a router2 LAN-ra már a rákapcsolódó pc-k, de wifivel kapcsolódó tablet, telefon is generálhatja magának (vagy kaphatja dhcpv6clientként) a 2001:XXXX:XXXX:1804Interfészazonosító)/128 cím(eke)t.
Így néznek ki a router2 interfészei: -
btz
addikt
Rájöttem hogyan lehet beállíttani az IPV6 assignment hint-et. Amiről már korábban itt írtam.
Először disabledre állítottam a length-et és így tudtam beírni egy fix ipv6 címet és prefixet, majd most vissza raktam 64-re és a hint-hez próba szerencse alapon beírtam a tizet és láss csodát bevette a gyomra. Eddig akármit írtam bele, figyelmen kívül hagyta.Így a LAN interfész a beállítás szerint megkapta a Prefix+10::1 címét.
Lehet valami bug lehet, hogy alapból nem fogadja el az értéket. 15.05.1-es CC verzió egyébként. -
btz
addikt
Éééés..... Siker!!!! (Majdnem, de erről egy következő hsz-ben teszek fel kérdést!)
Sikerült statikus ipv6-ot beállítani a LAN-nak és a VPN tunnelnek is, de ehhez /48-as prefixet kellett kérnem a He.net től, ezt már két különböző /64 - /64-re tudtam osztani. A VPN a 2-es, a LAN a 3-as.
Elősször is LAN interfész beállításainál az "ipv6 asdignmenth lenght"-t disabledre kellett állítani, így lehetővé vált, hogy statikusan adjak a LANnak ipv6 ip-t és prefixet. Így néz ki:
És ez van az /etc/config/network fájlban:
...A Lan a 2001:....3::1/64 hálózatot kapta, prefix 2001:....3:;/64.A VPN tun interface a 2001......2::1/64 hálózat lett. Ezt nem az interface szerkesztésnél állítottambe, hanem az /etc/config/openvpn fájlban. A VPN-re kapcsolódó kliensek a 2001:.....2::/64 prefix-el kapnak ip-t.
Így néz ki a file tartalma:
Az Openwrt wiki szerint az utolsó sora a VPN ipv6 routingja.Így néznek ki tehát a hálózati interfészeim:
Az /etc/config/network fájlba is kellett, egy routing az openwrt wiki szerint.
(A képen látható Henet intetfész konfigállományos beállítása. /48-as prefix van kérve, ebből lehet két /64-est csinálni, tehát a ...2::/64-et a vpnre ...3::/64-et a LAN-ra)Nyomtam egy restartot a beállítások után, ezután minden működött (vagyis majdnem jó, de erről később kérdezek, még próbálok magam utánajátni)
Teszteltem a kapcsolatot egy mobil kliensel VPN client program futtatása nélkül:
..és megy! 2001.....3:........./64-es címet kapott a kliens, ez kívülről is pingelhető (persze ehhez tűzfalbeállítás is kell, hogy menjen a ping!!!)Aztán VPN elindít
... a kliens megkapta VPN-en keresztül a 2001:.....2::1000/64-es címét, ami kívülről pingelhető
...az ipv6 tesztoldal is mutatja, mobilneten keresztül is az otthoni netem ipv6 címét kapom.Hogy mi maradt még problémának?
Sajnos egyes oldalak nem jönnek be. Ipcím és domain név alapján pingre válaszol az adott oldal, de a böngészőben nem jön be. VPN-es kapcsolat alatt viszont bejön. Pedig a routing ugyan úgy a 2000::/3-ra van állítva mind az openvpn fájlban mind a network fájlban. Erről egy következő hsz-ben hozok képeket. -
btz
addikt
Ez a a LAN beállításoknál található. A LAN ip címe, átjátó, dns ipv4 szépen meg van adva. Valahogy így lenne jó ipv6 esetén is.
Ez az ipv6 assignment hin-et ponzosan hogy is lehet használni? Nem tudnék ezzel valahogy valamit alkotni a problémám megoldása érdekében? Sajnos bármit írok bele, nem nagyon veszi tudomásul. -
suste
veterán
ahogy már írták is neked ott, csinálhatsz hozzá init-et, amit engedélyezel, és akkor rebootkor lefut
de init-ben megadhatod azt is hogy mikor fusson le, pl hálózat újraindulásnál, stbstb
egyébként ha csak reboot-nál szükséges, akkor teljesen jó szerintem az rc.local-os megoldás is -
btz
addikt
Közben meg is találtam rá a megoldást.
rc.local fájlba beíram a parancsot, így már indításnál elindul és nem kell a terminál.
Írtam róla egy blogbejegyzést, aminek a kommentjeiben le is írtam a konkrét példát, hogy nalam, hogy is néz ki ez az rc.local fájl.
De ettől függetlenül várok alternatív megoldásokat a témában, a blogbejegyzés kommentjeibe is írhattok, ha van működő megoldásotok ipv6 cím port továbbítására ipv4 címre openwrt alatt. -
suste
veterán
az AP-t azt ugye a wifire szokták írni, és tudtommal nincsen olyan wifi ami képes kitolni a gigabitet (a marketing számokkal ne dobálózzunk)
tehát nincsen ilyen router, tökmindegy milyen fw is lenne rajtaa routerekben az egy switch-en lévő ethernet portok között csak az adott switch maximális sebessége a korlát, szintén tökmindegy milyen fw van rajta
szóval maga a kérdésed nem logikus
egyébként a routerekben a wifi maximális valós sávszélét általában kitolja az openwrt is, hiszen ehhez gyár fw alatt is erős vas kell, és ennek sincsen köze a HWNAT-hoz
-
matthewKER
tag
Kábelsat-2000 Kft., akik az Axián Kft.-től veszik az internetszolgáltatást. Kábel TV-s internet, sima DHCP klienssel kellene működnie (ennek is volt konfigurálva a gyári szoftveren és OpenWRT-n is). Képet is teszek majd fel, de most visszaraktam az eredeti konfigurációt, mert el kellett mennem és nem akartam a többieknek így otthagyni a hálózatot.
MAC címet nem próbáltam átállítani. A lejelentett eszköz-szűrést kizárnám, volt itt már több router/eszköz, ami publikus címet kapott. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy valamiféle MAC címen alapuló korlátozás ez, kipróbálom majd, amint tudom. -
btz
addikt
Össze is dobtam a tapasztalataimat, életem ha nem is első, de második Openwrt-s VPN szerver kialakításról. Lehet, hogy még bonyolítom a dolgot a kulcsokkal, állítólag jobban nyomon lehet követni a használatot, ha mindenkinek saját kulcsot generálok a kliensére. Szóval vannak dolgok, amivel hálózati problémákat tudok magamnak generálni egy unalmas napon
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
Igen, az kell neked.
-
vargalex
Topikgazda
Nem tudom, mert konkrétan ezzel a típussal nem volt dolgom. De ugye az OpenWrt wiki-ben éppen azt írják, hogy nem fogja elfogadni a firmware-t a recovery oldal.
Viszont a failsafe-nak mennie kellene, csak jó időben kell nyomni a gombot. Ha lenne soros konzolod, akkor látnád, hogy pontosan mikor kell... -
btz
addikt
...Végülis csak felraktam a DIR-600 B5 routerre az Openwrt-t. Erről csináltam egy kis leírást, hogy hogyan is sikerült megoldani. Egyrészt magamnak is, hogy egyben lássam, hogy mit is csináltam eddig, másrészt hátha okul belőle más is. (Egy időben a Telekom ajándékba osztogatta ezt a tipust net előfizetés mellé, úhogy gondolom van neki felhasználótábora)
Sajnos a wifivel gondok vannak, a Luci wifi résznél a TX RX power 1-2 megabit 20 mhz-t mutat, a kliens szerint 54 megabit a linksebesség.
Hardveres resetet nem lehet csinálni, ezért, ha valahogy sikerülne kizárnom magam a rendszerből, akkor nem lesz legetőségem visszavenni az uralmat az eszköz felett.
Most arra készülök, hogy felrakom a DIR-610 A1 firmware-ét. A leírásokban, amiből a telepítést megoldottam, amúgyis ennek a firmwarenek a telepítéséről volt szó, de én inkább maradtam a DIR-300 B7-nél, mert az Openwrt hivatalos oldala szerint ez a DIR-600 B5-höz ajánlott firmware. Persze a hivatalos openwrt wiki oldalon erről a két fontos problémáról miért nem írnak semmit, hogy miért, azt nem tudom. -
btz
addikt
-
suste
veterán
elvileg működnie kéne, de lucis létrehozásnál probléma lehet, hogy a mobilnetes kapcsolódás is "WWAN" interfésztt csinál, és a repeater létrehozás is "WWAN" interfészt hoz létre
ezért is csináltuk a 9092-n "WAN2" interfészre a mobilneteta multiwanból az "mwan3" csomagot használod?
-
Headless
őstag
Odhcpd tud ipv6 címeket is osztani, a haladó beállításoknál ott kell lennie.
Protokoll sima statikus... És ott van a 2-3.ik fülön az ipv6 címek osztása, alapból be is van kapcsolva azt hiszem.
De miért ügyfél?? Kitől vár dhcp címet a router?
Ennek ebben a felállásban sok értelmét nem látom.
-
Gyurka6
őstag
A digi-nél lehetséges
-
suste
veterán
ezt a vendég dolgot előre megmondtam volna
sajnos valamiért a teljes wifi lehal, ez tapasztalat
én is törtem rajta a fejem, de aztán lett ez a networkresetmilyen fw van fent nálad?
a mienkben úgy variáltam meg, hogy
1: a wps/reset eleve több dolgot csinált
5. frissítés, suste/headless@openwrt@BB@0.6, (2015.05.26):
-Átírt wps/reset gomb funkció:
Megnyomás = wifi on/off. Minimum 2mp = HDD umount. Minimum 10mp = Factory reset.ez átt lett írva:
9. frissítés, suste/headless@openwrt@BB@0.8.2, (2016.03.14):
+resetgomb funkció átírva: megnyomás=wifi on/off, 5-9mp=HDDleválasztás, 10-14mp=hálózat alapraállítás, 15->mp=factory reset2: a /bin -be belekerült egy "networkreset" script, ami elvégzi a hálózat factory reset-es visszaállítását, de mást nem bánt (csak /etc/config/dhcp+firewall+network),
tehát a wifit sem bántja.Így kábelen már elérhető lesz.
Ezt még kiegészítettem egy network config mentéssel, amit nem a ram-ba vagy a külső meghajtóra csinál, hanem a flashbe, így nem veszik el, bármikor gyorsan viszatölthető, és akár többféle configot is menthetsz (pl ha több helyre is elviszed a routert mint repeater)Ha pedig mindenképpen wifin akarod egyből elérni, akkor elég a 9092/system/crontab oldalon felvenni az "AP" wifit "OFF" kivételnek, és innentől ha a reset/wps gombot megnyomod, akkor kikpacsolja az összes olyan wifit, ami nincsen a kivételek között, vagyis a "CLIENT" -et, és így már működni fog a sima AP.
Ha jól értem, akkor neked inkább ez a OFF kivételes dolog kell.
Ha nem a mi buildünk, akkor "basic" + "wifiextra" mentéssel felkerülnek azok amik kellenek..... -
suste
veterán
Az biztos hogy így van, de hogy ez szándékos, vagy technikai korlát, vagy bug, azt az openwrt-sektol kéne megkérdezni.
Én direkt ezért varialtam át a reset/wps gombos scriptet.
Most már a 10mp tartás egy network resetet csinál, de mást nem állít el.
Plusz a beállításoknal el lehet menteni a network configokat, és network reset után itt vissza is lehet tölteni a régi repeater beállítást is ha az kéne.... -
-
-
-
suste
veterán
ha felfrissíted a legújabb 9092-re (megfeleő sorrendben: 0.7-repair, 0.8-repair, 0.8.1-repair), vagy frissíted az fw-t és utána 0.8.1-repair, akkor a repeater oldallal lérehozva a repeater-relayd már jobb beállításokat tartalmaz
szerintem érdemes megpróbálni
ha most csinálsz full mentést, és a repair-okkal frissítesz csak (pár kattintás), akkor pillanatok alatt visszaállhatsz, ha nem jön össze valami....
persze lényeges kérdés, hogy van-e extroot és/vagy mennyi szabad hely van a routeren -
-
vargalex
Topikgazda
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
Csatlakoztatott modem esetén SSH-n futtasd a következő parancsokat és küldd el a kimenetét:
gcom info -d /dev/ttyUSB0
gcom info -d /dev/ttyUSB1
gcom info -d /dev/ttyUSB2Ha túl sokáig nem adna vissza semmit, akkor nyugodtan nyomj ctrl+c-t, Ebben az esetben nem ez a használandó interface.
-
Headless
őstag
Ne böngésző címsorába írd az usb resetet... Hanem keresd meg az index oldalon... Amúgy ha nagyon címsorból szeretnéd, akkor
192.168.1.1:9092/cgi-bin/usbreset.cgiÉs úgy működik, hogy a wan interfész protokolját módosítottad, mert erről nem írtál...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Eredeti játékok OFF topik
- Autós topik
- Futás, futópályák
- Androidos tablet topic
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Fujifilm X
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged