- 3060Ti EGPU over USB4 vs PC teszt
- leslieke farmerzsebe
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
Mindkettotok: A "klasszikus" IMAP megy, hozza is lehet adni, most probaltam ki. Itt akkor lesz problema, ha a mail serverek kotelezove teszik a TLS 1.3-at, mert azt nem tamogatja meg a 10.13. A tobbi, "felhos" dolog pedig, igenyli, hogy a kliens lekovesse a szolgaltato valtozasait. Regen volt 2017, igy az Apple Mail ebben a "versenyben" lemaradt. A tobbi kliens pedig addig mukodik, amig az o tamogatasi szintjuk is el nem avul.
-
aszti75
senior tag
Meg merem kockáztatni,hogy az iMac van olyan gyors,mint a gyerenek a notebookja windows 10-zel+SSD-vel.Igaz,az sem mai gyerek 4GB rammal+4 maggal.Inkább a támogatás nem léte aggaszt az iMac-en,meg az,hogy nincs alma logom mikor bootol,de majd valahogy ki küszöbölöm.
[ Szerkesztve ]
-
aszti75
senior tag
Elviekben fel lehet rá tenni a Catalinát.Majd meg is probálom,de előbb kell szereznem egy külső merevlemezt.Nem akarom a benne lévőt újra rakni,ha nem sikerülne mégsem a telepítés,vagy gond lenne magával a rendszerrel telepítés után.
Mondjuk az office az kéne,bár még nem probáltam.
Én is szeretem magam "kínozni" -
aszti75
senior tag
Nyílván több tapasztalatod van,de "játéknak" nem rossz.Pár ezer ft volt,nem nagy összeg.Ellenben eredeti apple keyboard és magic mouse járt vele.A High Sierra gondolom még egy darabig(ha nem is sokáig) még használhato.
Az viszont érdekelne,ha valaki tudja rá a választ,hogy miért nincs alam logo bekapcsoláskor?Sötét képenyő a bekapcsolás után vagy 40 mp-ig,aztán betölt rendesen.Ez mitől lehet?Már újra telepítettem,de így is fekete képernyővel indul. -
Czo
addikt
O, tehat nem valami modern, T2/ARM geprul beszelunk.
A gepedben, a storage eszkozon, rajtamarad minden. Azaz, a torles tenye, az logikai esmeny (mint kb barhol mashol). Tehat, ha valaki nagyon akarja, akkor nekiallhat osszeszedni a fileokat, amiket talal az adott storageon. Ha biztosra akarsz menni, akkor bootolj be a telepitobol, secure erasevel torold vegig, majd huzz fel neki egy friss rendszert, majd az utolso rebootnal, ahol mar nem kell a telepitomedia (ott keri az orszagot is), ugy hagyva add tovabb a gepet. Igy olyan lesz, mintha akkor bontana ki a dobozbol.
En nem szivatnam a vasarlot a gepre takolt macOS 11-vel. Majd felrakja maganak ha szuksege van ra. Ha azzal adod oda, akkor hozzaertes nelkul konnyen ki tudja utni maga alol a rendszert es az egesz macOS szamara egy gyotrelmes szenvedes lesz, mert vett valamit, ami maris nem mukodik.
-
cigam
titán
Van TM mentés? online, vagy offline fiók volt?
Egy próbát megér: Törölt felhasználó visszaállítása a Mac gépen -
Czo
addikt
Attol, hogy az adott eszkozt pl. nem az Apple, hanem pl. a Dell gyartotta, a Intel HD2000/HD3000 ugyonugy problemas lesz. Amikor a Win10 kijott, az Intel azt mondta, hogy nem lesz driver. Voltak is anno problemak a Win8-as driverrel (azt nem tudom, hogy ez javult-e azota, megszabadultam minden ilyentol). Ha AMD GPU-t vettel, akkor ott is beintett az AMD, a Fermi az nVidiatol sokkal idotallobb valasztas lett volna. Szoval, ezekre a gepekre a Windows 7 volt a sweet spot, de 2-3 eve mar annak is vege, kb akkor szunt meg a 10.13 supportja is.
-
Czo
addikt
Szerintem, akkor is elavult marad a gep, ha Windowst teszel ra. Pl. Windows alatt sem tudsz VP9-et dekodolni a benne levo GPU-val igy 1440p video alatt eroteljesen szeret melegedni youtube kozben (meg aramot zabalni is). Windows alatt sem lesz AVX2 a CPU-ban, amit pl. sok crypto lib (pl. OpenSSL) hasznal. Szerencsere, AES-NI mar van, igy pl. az AES encryptalt hattertarad gyors marad/lesz.
Az Apple legtobbszor akkor dobja 1-1 gepnek a tamogatasat, amikor a gyartok abbahagyjak az eszkozeik tamogatasat. Pl. az AMD mar 2015 nyaran cancelezte a GPU tamogatasat, igy tulajdonkeppen, a Sierra es a High Sierra letezese a gepen kb. ajandek. Egyebkent, Windows 10 1507-hez jott ki az utolso (es az elso Woindows 10-es) GPU driver, de ezt mar nem frissitette a 1511-hez sem az AMD. Nekem, peldaul a mediacenternek hasznalt PC-ben (az meg mindig egy 5. generacios i7-5775C, mivel Windows 11 nincs rajta, igy elobb utobb cserelve lesz) 1604/1610 kornyeken be is jott valami regresszio, ami miatt, megzakkant a multi monitor kezeles, akkor ha tok ugyonarra a parameterezesre beallitottam a megjelenitoket, az egyik mindig fekete volt (ha barmit megvaltoztattam, mar "megjavult"). Egyeduli megoldas az volt, hogy ki kellett vennem a 5770-et (ugyonugy TeraScale 2, mint a 6970M, ami az iMacban van, ami nekem is van) es kicserelni egy Rx 480-ra. Itt ugyan megkerestem az AMD supportot, majd azt a valaszt kaptam, hogy a HD5000 es HD6000 sorozatu kartyaikat 1507-nel kesobbi Windows 10 verziohoz nem ajanljak. Ugyonennel az updatenal az SB X-Fi is megallt, viszont csodak-csodaja, az akkor mar kb 10 eves kartyahoz (meg PCI-os X-Fi) adott ki frissitett drivert a Creative es ez a kartya jelenleg is mukodik meg a 22H2-vel is.
Volt olyan is, amikor az Apple ugy szort ki gepeket, hogy latszolag, erre semmi ok nem volt. Ugyonazon CPU csalad/sorozat masik tipusat meg tovabb tamogatta. Itt pl. az alkatreszek bongeszese kozben szurtuk ki a macrumorson, hogy a kiszort CPU tipusokra az Intel mar nem hozta ki az akkor aktualis meltdown/spectre/stb microcode javitast. Tehat, valoszinuleg az Apple biztonsagosabbnak gondolta cancelezni a tamogatast inkabb (de ez ugye, csak spekulacio).
Szoval, fel lehet ra kuzdeni a Windows 10-et (egyebeknt, ez nincs mar tamogatva, mert a BootCamp 6-os verzioja valo Windows 10-hez, az pedig nem erheto el a 2011-es gephez), de a drivereket kezzel kell osszevadaszni, es ugy remlik, hogy volt valami (talan a gyari WiFi/BT?), ami nem mukodott, a Windows 7 64 bithez adott Apple driverral.
-
Alex91
félisten
Igy van, sajnos… SSD-vel joval gyengebb gepek kevesebb memoriaval is hasznalhatoak win10 alatt. Csovaltam is a fejem, amikor egy 2009-es gyonyoru Mac Pro Xeon procival, 6 GB RAM-mal, hozza valo Apple monitorral a szoftver avultsaga miatt hasznalhatatlan meg sima bongeszesre is (mindegyik bongeszo legfrisebb valtozata ujabb MacOS-t kovetelt meg, mint ami a gepre hivatalosan huzhato). pedig egy sima sata ssd-vel megtamogatva vigan hasznalhato lenne.
Nem ertem, hogy akkor minek kell premium anyagbol, dragan gyartani, ha kvazi rovid idon beluk,ugyis a szemetdombra kerul…Nem a hardver megy tonkre, az meg birna, hanem kilovik alola a szoftvert…
-
Czo
addikt
Ezek BT Low-Energy kapcsolatot hasznalo eszkozok, ez pedig a 2012-es modellevben jelent meg az iMac vonalnal. Tehat, Vagy a belso modult kell upgradelned, vagy elkepzelheto, hogy mukodik egy random, BTle kepes USB-s vevovel is (ezt soha nem probaltam).
En 2014-ben egy BCM94360CD modult epitettem be a 2011-es iMacba, igy nem csak BT Low-Energy lett, hanem 802.11ac-s WiFi is, ezzel pedig Continuity, Instant Hot-Spot, de Watch unlock is.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
A 2011-est konnyu szetkapni, leveszed az uveglapot, amit magnes fog oda, majd siman csavarokkal kiszeded a kijelzot es benne is vagy a gepben. Mig az azutani "vekony" modelleknel ossze van ragasztva a kijelzo es az uveg, majd ez az egesz konstrukcio beleragasztva a hazba. A 21"-esnel konnyebb a dolgod, de a 27"-es komplett remalom.
-
cigam
titán
Már hogy ne vállalná? Nekem pár éve Head88 segített, nagyon korrekten, megbízhatóan dolgozik. Persze lehet, hogy azóta már nem foglalkozik ilyesmivel.
Ugyanakkor az is megoldás lehet, hogy eleve SSD-re upgradelt gépet veszel. pl. [link] (Oké, ez SSD+HDD), de csak keresni/várni kell a megfelelő ajánlatra) -
Czo
addikt
En a VGA kartya miatt nem mentem tovabb, inkabb csereltem a gepeket. Fejlesztokent tudom, hogy 10.14-tol kezdve, korlatozasok nelkul, szabadon, kvazi, ellenorzes nelkul hasznalhatom barhol, a Metal nyujtotta lehetosegeket. Tehat, akarhol, felbukkanhat valami, ami valahogyan Metalt ker. Mivel nem volt tokeletesen, kompromisszumentes VGA csere 2018ban, nekem pedig tul rizikos a Metal hianya (vannak is appok, amibol pl. regebbit kell vadaszni, vagy van olyan feature, ami nem megy benne), igy nem is gondolkodtam rajta, hogy tovabbmenjek, frisebb verziokra, mint 10.13. Mar nem kovetem a BT/WiFi modul cseret sem, de itt latom, hogy elsore ugy tunik, hogy a Sonoma eseten, mar nem mennek a kartyas WiFi/BT modulok. Igy varazsoltam anno, a 2011-es iMac-ba, Continuity/BTLE tamogatast, es hasznaltam a 2008-as MBP-t es a 2011-es iMacet Watch Unlock tamogatassal.
Szoval, ahogyan a korai Inteles gepeknek, a hasznalati ertekenek kb vege 10.8-nal, ugy a C2D eresztes elso generaciojanak, az SSE4-et nem tudo prociknal, kb vege El Capitannal, a Metalt nem tudo gepeknel, szerintem ertelmesen es kompromisszummentesen vege van 10.13-nal. Nekem is van/volt 2011-es 27"-es iMac.
-
Czo
addikt
Az ilyen hibaknal sokszor elofordul, hogy adott kombinacioban jelentkeznek. Pl. Siman lehet, hogy a 0.2.5-be belerakott javitas (ez valamikor, a Big Sur 11.6 kornyeken lehetett) tenyleg javitotta a dolgokat, viszont egy kesobbi Big Sur update akar pl barmelyik, amelyik iden jott, az ujra elrontotta.
Erdemes megnezni, hogy a workaround mukodik-e meg (az sem biztos!), majd megkeresni a projekt hivatalos forumat, atnezni a bugreportokat, majd jelenteni nekik.
Ez egy allando, macska eger jatek.
Ha a dokumentacio szerint telepitve jartal el, akkor nem kellene rosszul telepitve lennie.
Szerk: Illetve, meg azt erdemes megjegyezni, hogy alapvetoen, akik ezt keszitik, ok haladnak folyamatosan, tehat amikor megjelentek az elso Monterey betak, majd a vegleges Monterey, akkor onnatol az van a figyelem kozeppontjaban. En is aktivan ugykodtem azon anno, hogy a Sierrat, High Sierrat nem kapo gepeken mukodjon a Software Update, igy amikor pl. kijott az elso High Sierra beta, mar nem foglalkoztam a Sierran elojovo hibakkal. Viszont, en nem ugykodom most ezen, mert a Mojave erkezese utan minden gepemet csereltem, igy most minden fullosan tamogatott. Valoszonu, ParrotGeek VMM patchjenek az elmelete, meg mindig az en VMM patchem otleten alapul
. Azert, jol tovabb elt ez az elgondolas
Itt pl. Catalinanal vagyok emlegetve
Mivel, az Inteles platformot is el fogom hagyni veglegesen, igy alapvetoen, meg legalabb jopar evig nem fogok az unsupported dolgokhoz visszaterni.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Ugy gondolom, hogy ez ugyben lennenek tovabbi kerdeseid, azaz ez ugyben, alapvetoen maradhatunk itt, a publikus terben. Az OCLP FAQ-jat linkeltem, pont azt a reszt, ami pont a te problemaddal foglalkozik.
Nem tamogatott rendszernel folyamatosan az ilyen-olyan surlodasok/doccenesek, ezzel sajnos, egyutt kell elni es szorgosan alkalmazni a workaroundokat/fixeket.
-
Czo
addikt
-
Czo
addikt
Akkor mar csak azt kene megnezned, hogy mit ir ki verbsoe modban (ezt celszeru lassitottfelveteles videofelvetellel rogziteni, hogy meg tudd nezni, mit ir ki, mielott feldobja a progressbart a displayre). Illetve, jo lenne szerezni egy telepitot, amit abban az idoben toltottek le. Mert szerintem tovabbra is az lesz a baja, hogy nem ugyonaz a kernel van a telepitoben elvarva, mint amit a patcher osszerak.
Ezert jobb ennel a modszernel az OLCP, mert ott a bootloader preloadol dolgokat, es nem a telepitobe van megmoddolva a vilagmindenseg.
-
Czo
addikt
Pontosan, ugyonazt a telepitokeszletet moddoltad, amihez a DosDude telepito keszult? Ott pontos verzio egyezes kell. Tehat, ha a DosDude modder a 10.15.4 -hez keszult, akkor csak es kizarolag, akkor kapsz mukodo telepitot, ha te is a 10.15.4-es telepitot moddolod.
A telepitot te toltotted/valasztottad ki, vagy hagytad, hogy a patcher toltse le?
-
Czo
addikt
Nincs nalam az uveggombom, hogy kitalaljam, hogy "milyen modszer szerinti" telepitot keszitettel. Illetve, elegge homalyos lett a plexi az uveggombomon, igy nem latom, mit irt ki a geped, amikor verbose boot modban inditottad. Hagyatal eleg idot neki? Minden eredeti a gepeden, volt mar valami hardver valami miatt cserelve? A telepitot, amit keszitettel, erinthetik ezek a hardvercserek?
-
Czo
addikt
Van is, meg nincs is. Az ODD-nel emlekeim szerint, kulon madzagon van az erzekelo, es az van ott a kornyeken odarakva/odaragasztva a drivehoz. Ha kinyitod meg fogod ismerni, hogy mi a sata kabel, mi a tapkabel, es azt is, hogy mi ez a 2 eres valami. No ezt a 2 eres valamit kell majd atmutened a sajat cuccodra.
-
Czo
addikt
Milyen modelled van? A 27"-es verziok alaplapjan van egy 3. SATA csatlakozo, direkt SSD-hez. De igen, az ODD helyere berakhatod siman, en anno, semmivel sem torodve, ketoldalu ragasztoszalaggal (a vasragabb, szivacsszeruvel) beleragasztottam a hatuljaba. Miert ne tudna rola bootolni? Ugyonolyan SATA ezis-azis.
Új hozzászólás Aktív témák
- DDR5 GAMER PC! - AMD Ryzen 5 7600 - RX 6800 16GB - 16GB DDR5 - 500GB Nvme SSD - 700W 80+
- Mid gamer pc! Ryzen 5 5600GT/RTX 3070/32GB Ram/1TB SSD/Be quiet 700W/B450
- GAMER PC - RX 6800 16GB - i5 12400F - 16GB DDR4 - 500GB Nvme SSD - 700W 80+
- MID Gamer PC-m eladó! RTX 3070/I7-9700K/32GB RAM 3600mhz RGB/Thermaltake 750w/Asus Rog Z390/1TB SSD
- ÚJ! ASUS AM5 Gamer PC - B650M-K - AMD Ryzen 7 7700X - RTX 4060 Ti - 2TB SSD - TUF Gaming GT501