- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Buci21 #20603 üzenetére
Hazaértem, tudok kicsit többet írni.
Logok áthelyezése, és /tmp ram-ba (tmpfs) áthelyezése: (nem találtam meg a jó kis leírást, így magamra hagyatkozom)
root shellben:
serivce rsyslog stop
rm -r /var/log/
nano /etc/fstabA fájl végére beszúrod ezt:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
És ha már ott jársz, akkor a root partícióra illeszd be szintén a noatime kapcsolót. A végén mindig legyen üres sor!
Ctrl+x,ENTER,Yes(/Igen)
mount -a
service rsyslog start
Ezzel a logfájlok a RAM-ba kerülnek, sok kis írástól kímélve meg a pendrive-ot. Cserébe nincsenek reboot után logok.Meggondoltam magam a /tmp-et illetően, szerintem azt ne oda tedd, nem vagyok benne biztos, hogy ahhoz elég a 4gb ram (a felhasználási móddal együtt nézve), maga a /tmp lényege, hogy a nagyadatokat, amik általában túl nagyok ahhoz, hogy a memóriában tartsuk őket, itt lehessen fájlba tárolni. Ennél nagyobb hiba, pedig sok helyen olvasni, hogy a /var/tmp is RAMba kerüljön, hiszen ide azok a fájlok kerülnek, amiket újraindítás után is meg kell tartani. Ez RAMban aligha lenne lehetséges...
Swappiness-t szintén root shellben az alábbi módon lehet állítani:
nano etc/sysctl.conf
vm.swappiness = 1
És megint ctrl+x,enter,y(es)
Ezáltal a swappolás is csökkenni fog, csak akkor nyúl hozzá, ha már tele a ram.Maga a swap fájl létrehozása pedig, szintén root shellben:
fallocate -l 1g /mnt/swapfile
chmod 600 /mnt/swapfile
mkswap /mnt/swapfile
swapon /mnt/swapfile
nano /etc/fstabÚj sorba
/mnt/swapfile none swap sw 0 0
Természetesen, most is legyen üres sor a végén, ctrl+x,enter,y.Sambára ötlet: Tekintve, hogy privát könyvtárakat szeretnél, ez egyben azt is jelenti, hogy létező felhasználokat kell gyártani, user/pass-szal. Én úgy oldanám meg, hogy miután ez kész, mindenkinek csinálnék névreszóló privátmappákat, abban lenne mindenki samba share belépéskor, majd egy egyszerű symlink a közös mappára (Persze csak ha nem megyünk el a chroot irányában, akkor mount bindig fog kelleni), aminek a tulaja lehet pl a te felhasználód, a groupja pedig egy új közös group, amibe az összes usert bele kell rakni
useradd -G UJ_GROUP_NEVE usernameEnnél egy picit elegánsabb megoldás, ha a közös mappát külön samba share-ként kezeled, amire több ember kap használati jogot, és akkor 2 hálózati eszközt kell majd felcsatolni.
Ami mindkettőre igaz, hogy a különböző usereknek különböző samba share kell, ezt valahogy így kell az /etc/smb.conf:
[homes]
comment = Home Directories
path = /valahol/a/RAIDen/%S
valid users = %S
read only = No
create mask = 0700
directory mask = 0700
browseable = No
Az %S adja meg, hogy a helyi valós felhasználok léphessenek be, és mindenkinek a userneve nevű mappa lesz megosztva (valahol a raiden)
Így alakulna?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Acer notebook topic
- Hardcore café
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Milyen házat vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest