Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lionhearted

őstag

válasz Buci21 #20603 üzenetére

Hazaértem, tudok kicsit többet írni.
    Logok áthelyezése, és /tmp ram-ba (tmpfs) áthelyezése: (nem találtam meg a jó kis leírást, így magamra hagyatkozom)
    root shellben:
    serivce rsyslog stop
    rm -r /var/log/
    nano /etc/fstab

A fájl végére beszúrod ezt:
    tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    És ha már ott jársz, akkor a root partícióra illeszd be szintén a noatime kapcsolót. A végén mindig legyen üres sor!
    Ctrl+x,ENTER,Yes(/Igen)
    mount -a
    service rsyslog start

Ezzel a logfájlok a RAM-ba kerülnek, sok kis írástól kímélve meg a pendrive-ot. Cserébe nincsenek reboot után logok. :) Meggondoltam magam a /tmp-et illetően, szerintem azt ne oda tedd, nem vagyok benne biztos, hogy ahhoz elég a 4gb ram (a felhasználási móddal együtt nézve), maga a /tmp lényege, hogy a nagyadatokat, amik általában túl nagyok ahhoz, hogy a memóriában tartsuk őket, itt lehessen fájlba tárolni. Ennél nagyobb hiba, pedig sok helyen olvasni, hogy a /var/tmp is RAMba kerüljön, hiszen ide azok a fájlok kerülnek, amiket újraindítás után is meg kell tartani. Ez RAMban aligha lenne lehetséges...

Swappiness-t szintén root shellben az alábbi módon lehet állítani:
    nano etc/sysctl.conf
    vm.swappiness = 1

És megint ctrl+x,enter,y(es)
    Ezáltal a swappolás is csökkenni fog, csak akkor nyúl hozzá, ha már tele a ram.

Maga a swap fájl létrehozása pedig, szintén root shellben:

fallocate -l 1g /mnt/swapfile
    chmod 600 /mnt/swapfile
    mkswap /mnt/swapfile
    swapon /mnt/swapfile
    nano /etc/fstab

Új sorba
    /mnt/swapfile none swap sw 0 0
    Természetesen, most is legyen üres sor a végén, ctrl+x,enter,y.

Sambára ötlet: Tekintve, hogy privát könyvtárakat szeretnél, ez egyben azt is jelenti, hogy létező felhasználokat kell gyártani, user/pass-szal. Én úgy oldanám meg, hogy miután ez kész, mindenkinek csinálnék névreszóló privátmappákat, abban lenne mindenki samba share belépéskor, majd egy egyszerű symlink a közös mappára (Persze csak ha nem megyünk el a chroot irányában, akkor mount bindig fog kelleni), aminek a tulaja lehet pl a te felhasználód, a groupja pedig egy új közös group, amibe az összes usert bele kell rakni
    useradd -G UJ_GROUP_NEVE username

Ennél egy picit elegánsabb megoldás, ha a közös mappát külön samba share-ként kezeled, amire több ember kap használati jogot, és akkor 2 hálózati eszközt kell majd felcsatolni.

Ami mindkettőre igaz, hogy a különböző usereknek különböző samba share kell, ezt valahogy így kell az /etc/smb.conf:
    [homes]
    comment = Home Directories
    path = /valahol/a/RAIDen/%S
    valid users = %S
    read only = No
    create mask = 0700
    directory mask = 0700
    browseable = No

Az %S adja meg, hogy a helyi valós felhasználok léphessenek be, és mindenkinek a userneve nevű mappa lesz megosztva (valahol a raiden :) )

Így alakulna? :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés