Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- 
			  LOGOUT Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát. 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

Sianis addikt Esetleg valaki? 
 [link]
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  Renegade(c)

üzenetére Renegade(c)

üzenetéreHa olyan sok fordítót vagy jó fordítót tudsz szerezni, akkor szólj!  
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  Renegade(c)

üzenetére Renegade(c)

üzenetéreÉrdekes elgondolás ... kíváncsian várom, hogy mi lesz belőle ... kissé nehézkes lesz disztrófüggetlenül gyűjteni a doksikat. Korábban én is gondolkodtam ilyenen, de sajnos az egyik legnagyobb baj, hogy nincs elég fordító ahhoz, hogy elegendő magyar dokumentáció legyen. Angolul hihetetlen mértékű az ellátmány, már csak emészthetővé kell tenni. 
 Sianis
- 

Sianis addikt 
- 

Sianis addikt Linux alá milyen tv-tunert érdemes mostanában venni? Lassan tényleg rászánom magam egyre, csak nem tudom, hogy melyik gyártó kártyái mennek kernel támogatással 100%-os tudással. A lényeg, hogy tv nézés menjen, rádió menjen és persze tv-n szép legyen a kép! Köszi! 
 Sianis
- 

Sianis addikt Igazad van! Nem is kell a frissítés lehetősége. Összesen 4-5 plusz programra lesz szükségem, hogy minimális szerver funkciókkal megtűzdeljem a gépet. 
 ngabor2: Belemásztam egy kicsit komolyabban és eléggé macerás a disztró. Renedesen telepíteni nem igazán lehet, ami meg Live Cd-ként tölt azt meg valami kegyetlen bővíteni rendesen.
 Sipi: Ez a Busybox érdekes kis jószág. Lehet, hogy sok kezdő dolgot fogok kérdezni most pár mondatban. Ha van egy MBR-be telepítve egy Grub, van egy partíció ahol megvannak a Grub fontos részei ( stage 1 1.5 2 ) + config fáj + 1 kernel. Ez gondolom már képes egy boot-ra. De mi történik akkor, ha bebootolok egy kernelt? Semmi mása nincs a rendszernek, csak egy betöltött kernele. Gondolom, hogy lefagy a dolog. De a kernel mit próbál tenni miután végzett? Keresi az init-eket?
 Sianis
- 

Sianis addikt Gentoo-nál az lesz a baj, hogy csak a portage legalább 300 MB, ami helyől eleszi mindenem. Nekem egyelőre az kell, hogy bash + coreutils menjenek, meg persze alap tömörítők. A hardver teljes működését alapként tekintem. 128MB ram + 64 MB merevlemez áll rendelkezésre. Ebből kéne valamit kihozni, persze csak, ha lehet. Szerinted? 
 Sianis
- 

Sianis addikt Sziasztok! 
 Ismét belevágnék egy komolyabb melódiába, nincs sok időm rá, de azért kitartóan csinálnám. A célom, hogy egy minnél kisebb rendszert hozzak létre. ngabor2-vel már beszéltünk róla, hogy egy 2.4-es vagy egy 2.2-es kernelt ( vaniulla ) lenne használva, kicsontozva, csak a működéshez szükséges dolgokkal. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy milyen disztribúciót kéne alapul vennem, hogy a gép gyakorlatilag elinduljon és belépés után kapjak egy bash promptot. Első körben azt szeretném megvizsgálni, hogy mi az a minimális terület, amire össze lehet zsúfolni egy működő rendszert, hogy az egy 64MB-os lemezről működni tudjon. Várom az ötleteket! Köszi!
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  ngabor2

üzenetére ngabor2

üzenetéreTelepítőben ma is elérhető az 5.10-es, ubuntu-6.06.1-alternate-i386.iso az egyik tagja a csoportnak a jelenlegi verzióból. Numlock dolog. Numlockx nekem mindíg is működött és remélem fog is. Ha meg nem indul, hát berakod automatikusnak indulónak, és máris futni fog a dolog, míg ki nem törlöd. 
 Sianis
- 

Sianis addikt Én gft-t használok, szépen tudja folytatni a megszakadt letöltéseket is, egyetlen káros szenvedélyt fedztem fel benne, hogy néha mintha akaratlanul is bontaná a kapcsolatot le/feltöltéskor. Bár ez lehet, hogy inkább csak hálózati probléma. Ellenben arra amire az FTP protokollt tervezték valamint a megszakadt letöltések folytását tökéletesen ellátja. Nem kell ide semmilyen csilli-villi windows-os alkalmazás. 
 Sianis
- 

Sianis addikt Ellenben az a furcsak, hogy Ubuntu alatt tökéletes, csak a Gentoo akad fent rajta. Lehet, hogy Ubuntu használ valami javítófoltot, hogy ne legyen ilyen baja? Ezt amúgy valahogy bugreportolni kéne a kernelfejlesztők felé, mert szerintem ők tuti megtudnák oldani, vagy inkább udev-nek kéne írni? 
 Sianis
- 

Sianis addikt Sziasztok! 
 Be lehet valahogy állítani, hogy egy adott eszközt ( jelen esetben egy USB-s vinyót ) a rendszer mindíg egy adott eszközfájl mögé rakja? Ha igen, akkor hogyan?
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  expression

üzenetére expression

üzenetéreEz miért kell? Utólag nem ráérsz letölteni a forrást? A /usr/src/linux általában csak a szimbólikus link, ami az aktuális kernel könyvtárára mutat. 
 Sianis
- 

- 

Sianis addikt válasz  Agostino

üzenetére Agostino

üzenetéreAz élet egy állandó tanulás!  Ha tudnád, hogy én a nagy heggesztésekkor milyen balgaságokat viszek véghez ( fontos lépések kifelejtése ). Magamnak csinálom a megoldandó gondokat, lekopogom eddig nem tudtam akkora gondot okozni magamnak, ami nem lett volna megoldható. Ha tudnád, hogy én a nagy heggesztésekkor milyen balgaságokat viszek véghez ( fontos lépések kifelejtése ). Magamnak csinálom a megoldandó gondokat, lekopogom eddig nem tudtam akkora gondot okozni magamnak, ami nem lett volna megoldható.
 Majd az évek megeddzenek minket, meglátod. ( Bár szerintem pont a profik tudják a legjobban bebukni a dolgokat, mert néha elfelejtik az alapokat... ) )
 Sianis
- 

Sianis addikt 
- 

Sianis addikt válasz  Agostino

üzenetére Agostino

üzenetéreUHU is jó kezdésnek szerintem, mivel elég jó kis szoftverarzenál van benne. Aztán ha ha kiismerted és elégedett van vele, akkor maradhatsz nála, de ha korlátokba ütközöl, akkor válthatsz is másra. Elég sok disztró van ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt!  
 Kérdezni szabad, csak ne úgy tedd fel, hogy írjuk le részletesen, mert attól kergülünk meg ( nem szeretjük ugyanazt 100x leírni ) . .
 Sianis
- 

üzenetére ngabor2

üzenetéreHali! 
 [link]
 Ez a legnagyobb királyság apám! Bebootolod a floppy-t és gyk bootoltathatsz vele bármit! Még olyan gépeken is lehet Cd-ről bootolni, ahol még régebben még nem is lehetett Cd-ről tenni ilyet! Anno escie mesterrel fedeztük fel egy komoly heggesztés alkalmával! Azóta is megbecsült munkatársunk ez a program Bebootolod a floppy-t és gyk bootoltathatsz vele bármit! Még olyan gépeken is lehet Cd-ről bootolni, ahol még régebben még nem is lehetett Cd-ről tenni ilyet! Anno escie mesterrel fedeztük fel egy komoly heggesztés alkalmával! Azóta is megbecsült munkatársunk ez a program
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  rokefeller

üzenetére rokefeller

üzenetéreDehogynem...de nem szeretnék senkit megsérteni  ...mindenki volt kezdő és szerencsére Isten nem mindenkit teremtett informatikusnak, ebből a két dologból kifolyólag néha olyan kérdések születnek... ...mindenki volt kezdő és szerencsére Isten nem mindenkit teremtett informatikusnak, ebből a két dologból kifolyólag néha olyan kérdések születnek... , de hát valamin mulatni kell! , de hát valamin mulatni kell!
 dr_stange: Pedig tud az úgy is működni, csak rendesen be kéne állítani. Itt most tekintsünk el az eszközmeghajtóktól, ez gyártó és nem rendszerfüggő!
 Sianis
 [Szerkesztve]
- 

Sianis addikt válasz  dr_strange

üzenetére dr_strange

üzenetéreSzerintem az Ubuntu nagyon is jó kezdő rendszer! Arra kijezetten alkalmas, hogy az alapokat megtanuld, megtanuld a terminál használatát, kiismerd nagyjából, hogy mi mit csinál. Nekem sem okozott túl nagy nehézdéget 1 év után a Gentoo telepítése. Azért Gentoo-val szerintem tényleg elég rossz lenne kezdeni, de folytatni nem is annyira!  Az Ubuntu rászoktat arra, hogy keress/olvass majd csak aztán kérdezz. Gentoo is nagyon jól dokumentált, de megrémülhet egy kezdő attól, hogy el kell olvasni egy komolyabb dokumentációt. Az Ubuntu rászoktat arra, hogy keress/olvass majd csak aztán kérdezz. Gentoo is nagyon jól dokumentált, de megrémülhet egy kezdő attól, hogy el kell olvasni egy komolyabb dokumentációt.
 Sianis
- 

üzenetére rokefeller

üzenetéreMondom én, divat...  Aztán persze majd egy nehezebb feladatnál elakadva megy a nép felé a ''gyűlölöm a Linux-ot, mert ez nincs benne, az nincs benne, pedig én hűdemekkora hozzáértő ember vagyok''. És igen ahogy strange doki is mondja, a tájékozódásra való hajlam. Ez tényleg hiányzik a kezdők nagyrészéből. Pedig egy doksi sokkal hamarabb kezemben van, mint egy fórum hsz és ott még a későbbiekben felmerülő gondok is meg vannak oldva. Hiába elmélkedünk itt, most ennek van itt az ideje, ezt kell ''szeretni''. Aztán persze majd egy nehezebb feladatnál elakadva megy a nép felé a ''gyűlölöm a Linux-ot, mert ez nincs benne, az nincs benne, pedig én hűdemekkora hozzáértő ember vagyok''. És igen ahogy strange doki is mondja, a tájékozódásra való hajlam. Ez tényleg hiányzik a kezdők nagyrészéből. Pedig egy doksi sokkal hamarabb kezemben van, mint egy fórum hsz és ott még a későbbiekben felmerülő gondok is meg vannak oldva. Hiába elmélkedünk itt, most ennek van itt az ideje, ezt kell ''szeretni''.
 Sianis
- 

Sianis addikt  
 Előbb voltam Ubuntu.hu-n. Egy kezdő srác, helyből azzal jött, hogy LimeWire, Jedi Academy, stb-t hogyan lehet Ubuntu alatt életre kelteni, arról nem is beszélve, hogy fél órával előtte, meg azt kérdeztem, hogy telepített Debian-on MS-DOS szerű felület jelenik meg és hogy ennyi-e a Debian. Komolyan nem értem, hogy egyeseknek minek a Linux. Aki ennyire függ a MS-os operációs rendszertől az minek akar nyílt forrású rendszert? Azért, hogy a haveroknak elmondja, hogy senkik vagytok mert én Linux alól netezek? Kezd egy kicsit zavaró lenni a divat-Linux-ozás. Kezd egy kicsit zavaró lenni a divat-Linux-ozás.
 Sianis
- 

Sianis addikt 
- 

Sianis addikt Szia! 
 1. Konzol felületen úgy lehet felbontást állítani, hogy a kernelt framebuferrel töltöd be. Ebben megtudod kapcsolóként adni a kívánt felbontást, frissítési gyakoriságot. [link] (angol)
 2. Nekem Gentoo alatt voltak ilyen problémáim, sajnos nem jöttem rá, hogy mi is lehet a baja, de Ubuntu alatt csodálatosan működik. Talán próbál ki, hiszen egyenesági leszármazottja a Diban-nak, sokkal dinamikusabban fejlődik, szerintem nem lesz ilyen gondod alatta. [link] (magyar)
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  ragazzo

üzenetére ragazzo

üzenetéreGondolkozz nagyban! Szövegszerkesztés, csoportos/elosztott munka, vállalati levelezés, szerver, távoli elérés, erőforrás elosztás. Ezek a legalapvetőbb problémák amik felmerülnek vagy amire szüksége van egy komoly, nagykiterjedésű cégnek. Erre vannak kiképezve naprakész mérnökök, akik tudják, hogyha ez a baj, akkor az a megoldás. Minimális idő alatt összeraknak egy komoly vállalati rendszert. 
 Gondolkozz kicsiben! Hangkártya gondok, Xorg gondok, milyen szoftvert használjak, ezek amik előjönnek egy átlagos felhasználónál. Egy vállalat tesz az ilyenekre, hangkártya sem kell, vesz 200 ugyanolyan gépet, mérnök belövi egyre gépre a rendszert, utánna már csak klónozza a winyókat és berakja a kliensekbe. Egészen más támogatásra van szüksége egy vállalatnak, mint egy egyéni felhasználónak.
 A legnagyobb gond a hihetelen mennyiségű hardver-variációból adódik, ezekre nehéz tökéletesen felkészülni. Vállalatnak Novell megmondja, hogy milyen kompett gép a tökéletes és megveszik. Nem tudom, hogy érthető vagyok-e, de erről szól ez a dolog.
 Sianis
- 

Sianis addikt válasz  dr_strange

üzenetére dr_strange

üzenetéreBizony, bizony! Novell nagy erőkkel ott áll, mint terméktámogató! A nagy cégek nem azért választják, mert sokkal jobb, hanem azért, mert olyan támogatása van, amit mi, mint fórumosok nem tudnak biztosítani. A főnök nem jön fel a PH!-ra, hogy fiúk ez meg ez nem megy. 
 1. Felveszi a telefont, ír egy mail-t, hogy küldjenek valakit 5000-es órabérért, aki megcsinálja úgy, hogy ahhoz többet ne kelljen nyúlni. Küldenek egy embert, aki általában valamilyen rendszermérnök vagy hasonló, kimegy, megcsinálja úgy, hogy az atombiztos legyen, megköszni, hogy őket választották és viszont látasra. Ha gond van, akkor gondolom van rá 1 hétgarancia, azon belül ingyenes javítják a hibát, azon kívül pedig ismét kemény összegek.
 2. Kellemes havi fizetésért felvesz egy profit, aki már 2.2-es kernel óta SUSE rendszermendzsmentel foglalkozik.
 És ugye mondanom sem kell, hogy egyik megoldásban sincs olyan, hogy ''nem tudom megoldani a problémát'', ami ugye azért Debian és társai oldalán néha előfordulnak, pláne, ha átlagos Linux fanok a helpdeskesek.
 Sianis
- 

Sianis addikt Olyan nincs, hogy van beállított rendszergazda és annak nincs jelszava. Olyan lehet, hogy le van tiltva a redszergazda, mint felhasználó, de ritka és speciális dolog. Mindenesetre örvendetes, hogy sikerült megoldani a dolgot. Mit kér akkor pontosan mindíg a gép? Root belépését vagy mit? 
 Sianis
- 

Sianis addikt 
- 

- 

Sianis addikt válasz  Vilmoskorte

üzenetére Vilmoskorte

üzenetéreUgye Sun-os JVM-el indítod? Mert anélkül huhúúúú...tapasztalat! 
- 

üzenetére ngabor2

üzenetéreNo, nagyon beült ez a téma!  Én azt akarom megoldani, hogy bárhonnan bármikor elérhetőek legyenek a saját, és az alias-ra jövő levelek is, méghozzá már különválogatva, szortírozva. Nem zárkózom el egy kis szerver felállításától sem, hiszen érdekel a téma, csak egy kis háttértámogatás kell, mert tudom, hogy te lőttél már be ilyen dolgot, én pedig még közelről sem. Én azt akarom megoldani, hogy bárhonnan bármikor elérhetőek legyenek a saját, és az alias-ra jövő levelek is, méghozzá már különválogatva, szortírozva. Nem zárkózom el egy kis szerver felállításától sem, hiszen érdekel a téma, csak egy kis háttértámogatás kell, mert tudom, hogy te lőttél már be ilyen dolgot, én pedig még közelről sem.
- 

üzenetére ngabor2

üzenetéreNa! Pont ilyen megoldás kéne nekem! Mennyire bonyolult egy ilyet összelőni ( doksi alapján először nekifutva ). Ez kell nekem, hogy 2 inbox legyen, akkor tudjam elérni őket amikor akarom ( talán majd egy IMAP felületet is ráültetek a nyáron ), hogy távolról szebb legyen az elérése. Tehát akkor marad a mail szerveres megoldás? 
- 

Sianis addikt Sziasztok! 
 Egy igen kellemetlen kis problémával találtam magam szemben és kérdezni szeretnék, meg persze megoldani, mert érdekesnek is találom.
 Adott egy levelető fiók. Eddig ebbe érkeztek a személyes üzeneteim is. Regisztráltam ennél a szolgáltatónál egy alias-t, ezért mostanatól két e-mail cím leveleit kapom meg a postafiókba. Itt kezdődik a probléma, ugyanis némi nehézség támadt szorítírozás terén.
 Program: Mozilla Thunderbird
 1. Két postafiókot csináltam, mindkettő a megfelelő e-mail címhez csatlakozó postafiókot nézi. A létező e-mail címet használó postafiókba tettem egy szűrőt ami a másik e-mail postafiókba pakolja át azokat amik az alias e-mail címet keresik. Probléma, hogyha megakarom nézni jött-e új levél, bizony az alias címen is be akar jelentkezni - > mindíg hibát kapok! Ezért ezt az ötletet elvetettem.
 2. Létrehoztam egy sima mappát amibe áthelyezi az alias címére jött leveleket. Jól működik, csak ilyenkor válaszolni nem tudok az alias e-mail címről, tehát fogadásilag ez jó de válaszolni már nem tudok vele.
 Mi lehet a megoldás? A megoldás valahogy az lenne, hogy mindkét fiók bejelentkezne ugyanarra a postafiókra ( Thunderbird ezt nem engedi, esetleg más ) és leszedi magának azokat a leveleket amik neki jöttek. Ez hogyan kivitelezhető. Vagy csinálok egy kis levelezőszervert itthonra ( van elfekvő hardver ). Ez a gép leszedi a postafiók leveleit, majd kérésre továnbbküldi a két két postafiókra, akik nem a szolgáltató szerveréről, hanem a levelező szerverről veszik a leveleket, ellenben SMTP-t már mindkettő tud megosztva használni, így oda küldenének leveleket, saját e-mail fejléccel. Ez azért is lenne hasznos, mert a kis szerverről, bárhonnan elérhetem a már letöltött leveleket, és csak azokat amik nekem szólnak, és az alias is bárhonnan elérheti. Valami ilyesmit szeretnék megvalósítani, csak nem tudom, hogy hol is kezdjem el. Möszönöm előre is az értékes hozzászólásokat! ) és leszedi magának azokat a leveleket amik neki jöttek. Ez hogyan kivitelezhető. Vagy csinálok egy kis levelezőszervert itthonra ( van elfekvő hardver ). Ez a gép leszedi a postafiók leveleit, majd kérésre továnbbküldi a két két postafiókra, akik nem a szolgáltató szerveréről, hanem a levelező szerverről veszik a leveleket, ellenben SMTP-t már mindkettő tud megosztva használni, így oda küldenének leveleket, saját e-mail fejléccel. Ez azért is lenne hasznos, mert a kis szerverről, bárhonnan elérhetem a már letöltött leveleket, és csak azokat amik nekem szólnak, és az alias is bárhonnan elérheti. Valami ilyesmit szeretnék megvalósítani, csak nem tudom, hogy hol is kezdjem el. Möszönöm előre is az értékes hozzászólásokat!
 Sianis
- 

Sianis addikt Nana!  Nekem a notebook-omban ipw2200 chipszet van, és mindent tud amit kell, tökéletesen és könnyen üzemeltethető. Minden kernelfrissítéskor lefuttatok egy scriptet, az legyártja a nekem tetsző modulokat és láss csodát, fantasztikusan együttműködik NetworkManagerrel az egész, nincs is vele semmi bajom! Nekem a notebook-omban ipw2200 chipszet van, és mindent tud amit kell, tökéletesen és könnyen üzemeltethető. Minden kernelfrissítéskor lefuttatok egy scriptet, az legyártja a nekem tetsző modulokat és láss csodát, fantasztikusan együttműködik NetworkManagerrel az egész, nincs is vele semmi bajom!
- 

üzenetére rokefeller

üzenetérehát még az init1  ... itt nincs más csak root belépési lehetőség, méghozzá csakis egyetlen root léphet be... ... itt nincs más csak root belépési lehetőség, méghozzá csakis egyetlen root léphet be...
- 

Sianis addikt Sziasztok! 
 Egy mp3 fájlból szeretnék kimásolni egy darabot. Ami kell, hogy 3:40-től pl: 4:10-ig kell az ami benne van. Milyen progival lehet ezt megoldani? Parancssoros nagyon jó lenne...köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- EAFC 26
- Linux kezdőknek
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Milyen alaplapot vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Három lett, maradhat?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nekem megfelel az XMMS. Szépen felbőrözhető, ami már 99%-ban külsőre hasonlít a Winamp-hoz.
 Nekem megfelel az XMMS. Szépen felbőrözhető, ami már 99%-ban külsőre hasonlít a Winamp-hoz. 

Igen tényleg az, igazad van!
 Igen tényleg az, igazad van! 
 NG
 NG 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)
 ) 

Kezd egy kicsit zavaró lenni a divat-Linux-ozás.
 Kezd egy kicsit zavaró lenni a divat-Linux-ozás.