Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28951) samujózsi válasza Frawly (#28950) üzenetére


samujózsi
tag

Linuxon. Azt csak két és fél éve használom windows nélkül (előtte csak virtualizálva). Windows-t picit hosszabb időn keresztül.
Nem akarok én senkit meggyőzni, hogy mentse át a logokat és őrizgesse.
Én mentem, mert volt már, hogy segített. És ha egyszer segített, akkor máskor ne segíthetne ugyanígy?

Linuxon sem csak feltörés okozhat furcsa, esetleg hibás működést (de azt is fel lehet törni, meg lehet fertőzni, csak másféle tudás kell hozzá, mint a windows fertőzéshez/töréshez)
Lehet hardveres probléma, lehet egy elcseszett, bugos update késleltetett hatása, lehet sok minden.

[ Szerkesztve ]

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28952) Frawly válasza samujózsi (#28951) üzenetére


Frawly
veterán

Jó, de ezt nem értem, hogy mit segít egy MÁSIK rendszer alatt, ha egyszer már nem annak a logja. Ez épp olyan, hogy Mari néni bemegy a piripócsi kórházba, és Pista bácsi tüdőröntgenje alapján kezdik kúrálni, mert az van meg nekik.

Szóval a logok átvihetők, szövegfájlként jól összetömöríthetők nagyon kicsivé, én csak az értelmét kérdőjelezem meg, hogy mit kezdesz a logokkal. Én pl. majdnem 6 éve linuxozok már (fő rendszer, fizikai telepítés, nem virtuális gép), és sose volt szükségem a logokra rendszerek KÖZÖTT. Adott rendszeren vettem én is hasznát, de egy másik rendszeren már nem volt sose rá szükségem. Egyszer sem törtek fel, sem Windowson, sem Linuxon.

Vírust még Win98 alatt szívtam be vagy 20 éve, könnyelmű kattintással, mert a ZonaAlarm tűzfal process control modulja meg is fogta volna, de reflexből félrekattintottam, és egy foltozatlan KaZaa-kliensen keresztül benyomtak a rendszerbe egy vírust. Meg utoljára talán 2004-ben, mikor SP0-ás XP-t próbáltam feltelepíteni, és azonnal benyalta telepítés utáni első percben a Blaster RPC rebootolós vírust, de azt a rendszert azon nyomban lesikáltam, és még aznap szereztem egy SP1-es telepítőt.

Az ilyen logokat csak szerveren szokás eltenni, pl. webszervernél statisztikának, hogy ki a látógatóközönség, megtalálják-e keresőbotok, támadás alatt van-e. De egy linuxos rendszer logja nem sok mindenre jó egy teljesen másik rendszeren. El lehet menteni, de inkább pótcselekvésnek, meg retró reflexnek nevezném, mint értelmes mentésnek.

(#28953) samujózsi válasza Frawly (#28952) üzenetére


samujózsi
tag

Szerintem hagyjuk. Mint mondtam, nekem már volt, hogy segített. Legalább kiszűrni a gyanúsnak tűnő, valójában x ideje jelenlévő üzeneteit.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28954) Frawly válasza samujózsi (#28953) üzenetére


Frawly
veterán

Nem is kötelező megfogadni. Te kérdezted, hogy mit mentünk, leírtuk. Én még abban is belementem, hogy amit nem mentek, azt miért nem mentem. Ettől te még mentheted, kicsire összetömöríthető úgy is, sok helyet nem foglal, a Mentési Kommandó sem rúgja rád az ajtót miatta, hogy legumibotozzanak, de azt kell észrevenni, hogy csak az elektronikus információ szemetet halmozod vele. Régen én is mentettem sok mindent, egyszer majd jó lesz valamire alapon, hát sose kellettek azok a dolgok semmire.

(#28955) inf3rno válasza Frawly (#28954) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ne mondd már, én pont ma használtam fel egy cölöpöt egy szétrohadt gerenda alátámasztására, arra is azt mondta mindenki, hogy semmire nem lesz jó, aztán 5 év után mégiscsak jó lett valamire. :DD

Buliban hasznos! =]

(#28956) samujózsi válasza Frawly (#28954) üzenetére


samujózsi
tag

No, akkor légy oly kedves, lapozz vissza az eredeti kérdésemhez és olvasd el újra! :U
Nem azt kérdeztem, hogy általában mit mentsek, hanem azt, hogy a /home, /root, /etc és a /var/log könyvtárakon kívül hol lehet még lényeges dolog? Segítek: [link]

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28957) samujózsi válasza samujózsi (#28956) üzenetére


samujózsi
tag

Azt hiszem, kimaradt még a /var/spool is, ahol szintén lehet fontos anyag (email).

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28958) Frawly válasza samujózsi (#28957) üzenetére


Frawly
veterán

A /var/spool is csak akkor fontos, ha mailserver, vagy régimódi mailkliens oda gyűjti be az e-maileket, meg a szerverről letöltöd őket. De a modern desktop mailkliensek, mint pl. a Thunderbird és társai, már a ~/.whatever mappákba mentegetik a mailokat, a TB pl. ~/.thunderbird/blabla.default/blablaMail mappába, amit ugyebár a /home mentésével eleve kimentettünk.

Én pl. IMAP-pal használom a fiókjaimat, így a levelek a szerveren maradnak, és csak archiváláskor mentek e-mailt, saját mappába. Így nem kell semmit menteni a /var/-ból.

A kérdésed hiába fogalmaztad át, hogy hol lehet lényeges dolog, a véleményem nem változik. Lényeges dolog ott lehet, ahová számodra lényeges dolgot tettél. Nálam a /home egy külön adatpartíción van, így a felhasználói adatokat soha nem kell mentenem, csak a /home partíciót felcsatolni a következő rendszeren telepítéskor. A /home nálam komplett adatpartíció, tehát nem csak a felhasználóm home mappája van rajta, hanem játékok, letöltések, torrentek, dokumentumok, telepítőképek, virtuális gépek, minden kutyafüle.

A /root-ot sem menteném, elég szélsőséges felhasználás az, amikor fontos dolgot tartalmazhat. Nem szabad semmit roottal használni alapvetően, azért.

Amit esetleg menteni lehet, az a bootpartíció, meg GRUB konfig pl. De még ezt sem mindig kell, hiszen ha a boot külön partíció, akkor megmarad, csak fel kell csatolni és a grubot kell újra feltenni. Nálam EFI partíció van, azon is megmaradnak a boot-tal kapcsolatos dolgok, újratelepített rendszeren használom tovább a boot partíciót, még fájlrendszer UUID-ket sem kell átírni, mert PART UUID-ket használok, és az nem változik formázáskor sem.

Tehát további hasznos dolog, hogy ha a rendszert úgy telepíted, úgy szervezed, hogy egy újratelepítéskor a legkevesebb dolgot kelljen lementegetni. Mindenféle hülye mappákba szolgáló telepítéseket és adattárolást mellőzni kell a root partíciót.

Amit még meg lehet nézni az a /opt. Néhány offline installeres progi (főleg játék) ide szereti betenni az adatait. A használatát kerülni kell, de ha mégis lenne benne, ami kell, akkor érdemes ránézni. Menteni azért ezt sem szoktam, mert ezek a progik újra beteszik magukat ide, amikor az új rendszeren újratelepítem őket.

(#28959) Frawly válasza Frawly (#28958) üzenetére


Frawly
veterán

De ez még Windowson is így van. Ott is lehet úgy üzemeltetni a rendszert, hogy a rendszerpartíción lehetőleg semmi olyan pótolhatatlan ne legyen, amit reinstall előtt mentegetni kéne külön. Tehát érdemes a Dokumentumok mappát áthelyezni, a Thunderbird, Firefox, stb. profilmappákat is adatpartícióra helyezni, Steam játékmappáit is, meg minden hasonlót. Egy kis előrelátással sok időt spórol magának az ember, hogy esetleges reinstallkor kevesebb teendője legyen, és simábban, fájdalommentesebben újrahúzza a rendszert.

(#28960) Jester01 válasza Frawly (#28958) üzenetére


Jester01
veterán

A /root-ot sem menteném, elég szélsőséges felhasználás az, amikor fontos dolgot tartalmazhat.

Szerintem nem extrém. Például az a szkript ami pont ezt a mentést csinálja, simán lehet a /root alatt ;] Plusz egyéb rendszeradminsztrációs cuccok.

[ Szerkesztve ]

Jester

(#28961) samujózsi válasza Jester01 (#28960) üzenetére


samujózsi
tag

Itt valami össznépi félreértés van :)
Ezt nem script csinálta. Régi ssd ki, át egy usb dobozba, azt bedugtam a szerverembe és rsync -a segítségével áttoltam az elsődleges backup diszkre, onnan meg majd takarítás után kirakom a backup backupjára. De ez mind manuális művelet.
A rendszeres backup valóban a /root/bin alól fut, de annak valójában a /usr/local alatt volna a helye, csak nem akartam még azzal is cifrázni a dolgokat. :)

A notebookomon függőben van egy hosszabb hozzászólás, amiben összeszedtem, hogy mi az, amit egy ilyen költözéssel összekötött upgrade kapcsán megőrzésre méltónak tartok és miért. Csak azt még át kell nézni és befejezni.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28962) Frawly válasza Jester01 (#28960) üzenetére


Frawly
veterán

Az ilyen script futhat akárhonnan root joggal. Nem kell feltétlen a /root alatt lennie. /root alá betenni akármi fontosat is, felesleges önszopatás.

@samujózsi: én az ilyen mentéseket tar.gz-be csinálom, tar-ral, de ha rendszeres backupot egészítesz ki vele, akkor lehet rsync is.

(#28963) samujózsi válasza Frawly (#28962) üzenetére


samujózsi
tag

Egy rsync küldi a szerverre, ott meg dátumozva megy .tar.gz-be.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28964) samujózsi válasza Frawly (#28958) üzenetére


samujózsi
tag

No, akkor lássuk, mi az amit érdemes lehet megőrizni (nem feltétlenül továbbvinni az új rendszerre) egy ilyen költözés során:
/home - egyértelmű
/root - ha olyasmit csinálok, amihez root jog kell és egynél több parancs kell hozzá, akkor nem szórakozom sudo-val egyenként, hanem sudo -i és csinálom rootként.
/etc - konfigokból később ki lehet bányászni, ha valamit elfelejtek és hónapokkal, netán évekkel később újra be kell állítani
/var/log - számomra fontos infókat tartalmazhat, beleértve például az audit logját, a journal fájlokat (systemd)
/var/spool - itt lehetnek olvasatlan e-mailek, crontabok stb.
/var/lib/dpkg - debian alapú rendszernél a telepített csomagokról tartalmaz infót

/usr/local, /opt, /usr/share - ezekkel nem vagyok teljesen képben, mert úgy vettem észre, nem feltétlenül szabványkövető a használatuk(vagy én nem ismerem eléggé a "szabványokat"). A share alatt lehetnek utólag módosított konfig fájlok (talán).

/usr/src - fontos lehet, ha saját fordítású kernelt kellett használni valamiért, mást nem sűrűn látok itt. (valójában csak a kernel forrásban módosított fájlok kellenek belőle)
/boot - itt leginkább a grub konfiggal kapcsolatos dolgok lehetnek izgalmasak.

/var/lib - itt is lehetnek fontos dolgok, például a kvm virtuális gépekhez tartozó image fájlok a libvirt/images könyvtárban. Ezen kívül vajon még mi?

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28965) cigam válasza samujózsi (#28964) üzenetére


cigam
félisten

/root - ha olyasmit csinálok, amihez root jog kell és egynél több parancs kell hozzá, akkor nem szórakozom sudo-val egyenként, hanem sudo -i és csinálom rootként.

Ehhez minek átvinni/menteni a root mappa tartalmát? Az új rendszeren is lehet root user, plusz sudoers-ben meg lehet adni hogy x percig ne kérje be újra a jelszót.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28966) samujózsi válasza cigam (#28965) üzenetére


samujózsi
tag

Mert ilyenkor a /root-ba "szemetelek". Nem szeretek rootként más által használt könyvtárakba írni.
De nem értem az összefüggést sem. Nem azért használok root shellt, mert jelszót kér, hanem azért, hogy megspóroljam a parancsonkénti plusz öt karaktert.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28967) samujózsi


samujózsi
tag

Na most akkor az Android az linux vagy sem: ;]
[link] - a Google visszaterelné az androidot a mainstream(?) kernelre. Ha jól értem...

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28968) bambano válasza samujózsi (#28964) üzenetére


bambano
titán

az ugye megvan, hogy nem minden linux teszi a /var/spool alá a levelezést? debianon például a /var/mail alatt van.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#28969) cigam válasza samujózsi (#28967) üzenetére


cigam
félisten

És ez miért haladó téma? :F

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28970) samujózsi válasza bambano (#28968) üzenetére


samujózsi
tag

Szerintem ez nem annyira disztro, inkább mail szerver függő. De symlink van rá.
Továbbmegyek: ubuntun is csak egy symlink, itt is a /var/mail a valódi.
Nem tudtam.

Tanulság: nem árt megnézni, hogy a megszokott könyvtár valóban könyvtár-e, nem csak egy link. :)

[ Szerkesztve ]

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28971) samujózsi válasza cigam (#28969) üzenetére


samujózsi
tag

Miért? Szerinted a kezdők foglalkoznak azzal, hogy az androidon milyen linux kernel van?

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28972) cigam válasza samujózsi (#28971) üzenetére


cigam
félisten

Miért? Szerinted a haladók foglalkoznak azzal, hogy az androidon milyen linux kernel van? ;]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28973) samujózsi válasza cigam (#28972) üzenetére


samujózsi
tag

A jelek szerint igen. Azért a Google szakijait nem nevezném kezdőnek. :DD
És számomra sem érdektelen a téma. Lásd: mennyire linux az android. ;)

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28974) samujózsi


samujózsi
tag

És most valami egészen más (nem :) ) :
Összefésülném több backup könyvtár tartalmát egybe. Az a gond, hogy lehet az egyes mentésekben azonos nevű, de eltérő tartalmú fájl.
Addig O.K., hogy rsync megcsinál egy merge-t, de rá lehet venni, hogy jelezze azt is, ha felülír egy már létező fájlt és azt is, ha kihagyott valamit, mert azonos néven, újabb fájlt talált?

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28975) samujózsi válasza samujózsi (#28974) üzenetére


samujózsi
tag

Tárgytalan, rossz helyen kerestem: rsync --info=help elmondja azt, ami kell.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28976) Frawly válasza samujózsi (#28966) üzenetére


Frawly
veterán

Ez egy rossz gyakorlat. Ha sok parancs elé kell a sudo, akkor nem sudo -i-t kell kiadni, hanem su parancsot. Az root jogokkal futtat, de nem a /root mappájába szemetel, hanem abban a mappába, amiben épp terminálban dolgozol, ez lehet akármilyen tetszőleges mappa, akár a felhasználód home mappája is.

Ha rám hallgatsz, és desktop linuxról van szó, megfogadod a tanácsaimat. Csak a /home-ot és az /etc mented, meg a csomaglistát. Semmi mást, így mész át az új rendszerre, amit meg elve úgy telepítesz fel, hogy a /home a felhasználói adatokkal és mindenféle más adattal együtt egy adatpartíción legyen, külön partícióra a rendszer, külön bootpartíció, swap az nem kell (arra lehet swapfájlt csinálni), kivéve ha HDD-ről fut a rendszer (de arról nem akarod használni, pár nap híján lassan 2020-at írunk, már pendrive árában kaphatók SSD-k).

/root-ba semmit nem szemetelsz, ezt szokd meg, később sok szívástól megkíméled magad vele, meg ezt a mappát sem kell mentegetni. Felteszel normális, modern e-mailklienst, pl. Thunderbird, vagy ha minimalista kell terminálban, akkor neomutt, utóbbiban oda teszi az e-maileket, amelyik mappába mondod neki, nem kell később /var mappát mentegetni.

Most ezúttal a /var/log-ot se mentsd. Tudom, feltörték a gépet, rajtad van az NSA, most ezzel nem foglalkozol, ha ez a rendszered menni fog a levesbe úgyis. Újra lesz telepítve, normálisan, gányolásmentesen, nem lesz érdekes, hogy egy előző rendszerrel mit volt.

/usr-be semmi fontos nem kerül, ha van is konfigfájlt, akkor azt a ~/.config/ mappába kell tenni. Az /usr/share-ben általában az alkalmazások gyári, példakonfigja van, abban nem érdemes belebarmolni.

Eddig amit írtam, az mind szigorúan desktop linuxra értendő. Ha szerverről van szó, és ennyire nem vagy képben, hogy mi is kell neked, akkor meg az egész linux fájlrendszerről csinálsz egy tar.xz-s mentést a / mappából kiindulva, az a config, log, bináris fájlokat nagyon kicsire összetömöríti. Hosszú távon meg meglátod, hogy ebből mire lesz szükséged később. Mert lassan már az egész linuxos mappastruktúrát felsoroltad, hogy neked mind kell, talán csak a /bin /mnt /run /proc /sys /dev nem írtad, a többit mind sikerült felsorolni. Az /mnt /run mind csak csatolásra szolgál, /bin-be úgyis csak telepítsékor kerül bináris (meg az egy szimbólikus link, ami a /usr/bin-re mutat), a /proc /sys /dev /tmp mind illékony fájlrendszer, azoknak csak az aktuálisan futó rendszer alatt van értelmük. Van még az /srv, ha használod, szerveren el lehet azt is menteni.

(#28977) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Ti mit gondoltok, a zfs vagy a btrfs a jobb?

Buliban hasznos! =]

(#28978) samujózsi válasza inf3rno (#28977) üzenetére


samujózsi
tag

Ext4.
Ha gondolod, este részletezem.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28979) inf3rno válasza samujózsi (#28978) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Persze, kíváncsi vagyok.

Buliban hasznos! =]

(#28980) emvy válasza samujózsi (#28978) üzenetére


emvy
nagyúr

Total masra valo, hogy lenne mar 'jobb'.

while (!sleep) sheep++;

(#28981) samujózsi válasza emvy (#28980) üzenetére


samujózsi
tag

Hosszú :)

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28982) inf3rno válasza emvy (#28980) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Irta, hogy hosszú, várd meg, amíg kifejti. ;)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#28983) Frawly válasza inf3rno (#28977) üzenetére


Frawly
veterán

Attól függ, hogy kinek, mire kell. Desktop vagy server, milyen adatintegritási szint kell. Rendszeres biztonsági mentéseket készítő mezei desktop felhasználónak elég egy ext4 is. Esetleg egy btrfs snapshotozással. ZFS átlag desktop felhasználásra overkill, de szerverre meg teljesen jó. Kipróbálhatod most már mind a kettőt, a ZFS is támogatott a kernelben. Én azt még nem próbáltam, csak a btrfs-t, úgy 2 éve, akkor sem volt gondom vele.

Annyit persze még tudnod kell, hogy minél többet tud egy fájlrendszer, annál inkább jobb vas kell alá, meg több memória. Ilyen szempontból az ext4 még lájtos, a btrfs már combosabb, de azon is attól függ, hogy milyen feature-öket kapcsolsz be, a legerőforrásigényesebb a ZFS.

(#28984) inf3rno válasza Frawly (#28983) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Amennyire én tudom erősen dedup függő, hogy mennyi memória kell, meg ennek a kettőnek ecc nélkül öngyilkosság nekiállni, de tényleg ne lőjük már le a poént, kíváncsi vagyok, hogy miért az ext4 a golden hammer. :K

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#28985) samujózsi


samujózsi
tag

Hálózatos hibakereséshez kérnék segítséget!
Illetve nem tudom, hogy egyáltalán hiba-e. A böngészőimben a weboldalak lassan töltődnek be. Sok esetben olyan érzés, mintha régi, 33.6-os modemen neteznék.
5GHz es wifit használok. Első körben a digit gyanúsítottam, de a router admin felülete is ugyanígy jelenik meg.
A network managerben 260Mbps, máskor 170Mbps látszik az adatlapon, szóval annyira nem lassú. Az ethtool -S mutat pár hibát, de elhanyagolható mennyiségben (tx_retry_failed: 3, rx_dropped: 32, tx_retries: 1955 - két nap alatt)

Nem tudom, merre kellene keresgélnem.
Az sem kizárt, hogy a laptopomon van gond, de cpu, diszk terhelés nem látszik sehol.
Windows-on arra tippelnék, hogy vírus, de itt...

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28986) sh4d0w válasza samujózsi (#28985) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Nem lehet, hogy egyszerűen melege van?

https://www.coreinfinity.tech

(#28987) samujózsi válasza sh4d0w (#28986) üzenetére


samujózsi
tag

Nem, mert akkor pörögne a ventilátor ezerrel.
Egy furcsa dolgot találtam: rkhunter gyanús shared memory szegmenseket talált. Egyikük a putty, a másik három a firefox tulajdona. Ubuntu. Az első futására nem emlékszem, mert csak megszokásból futtattam, de 16.04-en ilyet sohasem írt.
Ennek még utána kell néznem.

A korábbi log témára visszautalva, ilyen esetekben néha segít ha van régebbi log és át tudom nézni.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28988) vargalex válasza samujózsi (#28987) üzenetére


vargalex
félisten

putty linuxon???

Alex

(#28989) samujózsi válasza vargalex (#28988) üzenetére


samujózsi
tag

Aham... praktikus, mert...
Egyből látom, hogy nem lokális terminált nyomkodok, konfigból állítható, hogy logot készítsen, pl hostname+dátum+idő névvel stb.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28990) sonar válasza vargalex (#28988) üzenetére


sonar
addikt

Én is szoktam használni, jó is az. Főleg ha loggolni akarod ami zajlik a kijelzőn.
Vagy ha véletlenül soros porthoz is kellene csattanni arra is kivalló.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#28991) vargalex válasza sonar (#28990) üzenetére


vargalex
félisten

Azért a logoláshoz nem kell külön terminál alkalmazás... Soros porthoz pedig ott a minicom. De mindenki azt használ, ami kényelmes. Én pl. nem is tudtam róla, hogy van putty linuxra is.

Alex

(#28992) Fecogame válasza samujózsi (#28978) üzenetére


Fecogame
veterán

Melyik este? :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#28993) samujózsi válasza Fecogame (#28992) üzenetére


samujózsi
tag

Na jó, már mindegy: ismerem a kérdezőt, csak ő nem tudta, hogy én én vagyok és muszáj volt picit trollkodni. ;]

Nomeg volt egy halovány emlékem, hogy mire kellhet és úgy gondoltam, hogy ezek ágyúval verébre megoldások.

Egyébként a magam részéről: btrfs-ről elég sok rémtörténetet olvastam, nem lett a baràtom akkor sem, amikor kipróbáltam. Nem a hibái, inkább a bonyolultsága és pl az említett dedup feature túlzott memóriaigénye miatt.
A zfs... úgy tudom, a mai napig nem épült be a linux kernelbe, így kicsit nehézkes lehet a használata. Ennek ellenére kettejük közül inkább rá szavaznék, mert én átgondoltabbnak érzem a korábbi olvasmányaim alapján.

Viszont ha valakinek a snapshot/online backup miatt kellenének, akkor inkább javasolnám a mindkettőnél kiforrottabb (linuxról beszélünk) ext4 + lvm használatot.

Persze mindez csak privát vélemény, valós tapasztalatom csak az utóbbival van. Btrfs-t próbáltam és eldobtam, zfs-ről meg csak olvastam.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28994) samujózsi válasza vargalex (#28991) üzenetére


samujózsi
tag

Linuxban ez a szép, nem.nagyon van olyan, hogy kell ;)

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28995) inf3rno válasza samujózsi (#28985) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nézd meg valamilyen wifi analyzer appal, hogy elég erős e a jel. Ha igen, akkor teszteld ookla speed test-el, vagy ezzel [link], hogy ténylegesen mennyit tud. Ha alacsonyabb az elvártnál, akkor a helyi hálózaton érdemes tovább folytatni a tesztelést. A legegyszerűbb, ha csinálsz egy http vagy samba servert, és fájl letöltéssel nézed meg, hogy milyen sebességgel megy a helyi hálózaton az adat. 2-3 gép között érdemes mérni, hogy kizárd a hálózati kártya hibát valamelyik gépen, illetve vezetékkel is érdemes kipróbálni, hogy a wifivel van e a gond. Érdemes még pingelni pl google.com-ot, hátha az magas, és azért akad meg egy pillanatra. Nagyjából ezek az ötleteim.

Buliban hasznos! =]

(#28996) samujózsi válasza inf3rno (#28995) üzenetére


samujózsi
tag

Nem sima sebesség probléma az biztos (/dev/null-ba küldött debian ISO jön 10MB/s sebességgel)
Még az sem biztos, hogy hálózat, csak tapogatózni próbálok.
A router 6-8% terhelést mutat, de az admin felülete is ugyanilyen lassan töltődik. Emiatt kizárnám az elsődlegesen gyanúsított proxy-t, dns-t. Lehet az is, hogy az ssd-vel van valami gubanc és ahogy a böngésző írja a cache-t, az lassú.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28997) Frawly válasza vargalex (#28988) üzenetére


Frawly
veterán

Az ilyen dolgain ki tudok akadni én is. Látszik, hogy sok mindent windowsos szemmel közelít meg. Azt sem értem, hogy egy shared memory szegmens hogy lehet gyanús.

Én első körben a problémáját érintve, megnézném hányas Firefox, megpróbálnám a Firefoxot safe mode-ban indítani, csinálnék egy pinget belső és külső cím felé is, lefuttatnék egy iw dev eszköznév station dump parancsot.

Hasonlót még az is tud okozni, ha névütközés van a hálózaton, pl. két gépnek azonos a host neve. De őt ismerve, hogy össze-vissza berheli a rendszerét mindenféle saját root-os megoldással, lehet bármi a probléma. Így a legbiztosabb az lenne, hogy egy új, Live Ubuntu-ról is kipróbálni, hogy ott csinálja-e.

[ Szerkesztve ]

(#28998) samujózsi válasza Frawly (#28997) üzenetére


samujózsi
tag

Tudod az egészben az a vicces, hogy a jelek szerint sok esetben nem is érted, hogy mit kérdezek, csak belefáradtam, hogy újra és újra megmutassam, mekkora marhaságokat hangoztatsz, mint egyedi igazságot.
Vagy nem te voltál, aki itt megszakértette pl a LUKS jelszó kezelését?

Láttál valaha rkhuntert, tudod egyáltalán, hogy mi az??? ("Shared szegmens hogy lehet gyanús" - talán futtass ubuntu 18.04-n firefox mellett egy rkhunter -c --rwo parancsot és nézd meg, mit ír ki! Aztán nézd meg ugyanezt 16.04 alatt és csodálkozz)
:U

Tudod, általában azért kérdezek itt, mert bízom benne, hogy olyan is olvassa, aki segíteni próbál és tud, nem csak megmagyarázni, hogy miért vagyok hülye hozzá.

Ugyanezen a gépen, 16.04 ubuntuval, ugyanilyen hálózati konfiggal nem volt lassulás. Frissen telepített, up to date 18.04-nél valahol, valami lassít. Részben a böngészést, részben néha az egész GUI lefagy úgy, ahogy van. Logokban semmi nyoma, hogy hiba lenne.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#28999) Frawly válasza samujózsi (#28998) üzenetére


Frawly
veterán

Abban egyetértek, hogy az rkhunternek utánanézhettem volna. De ha ettől boldog vagy, most megtettem. Egy rootkit elemző. Na már most két eset lehetséges. Vagy csak tévesen riasztott be valami heurisztika miatt, vagy a böngészőben futott valami olyan oldal, ami tartalmazott valami rosszindulatúnak minősített ad/miner scriptet. Emiatt én baromira nem aggódnék, hogy Ubuntun rootkitet szedtél volna össze.

Vagy ha mégis sikerült, akkor kitüntetünk, mert te lennél az első, akiről hallottam, hogy összeszedett támogatott desktop Linuxon valami csúnyaságot. Olyanról olvastam, hogy valaki hosszú évek óta nem frissített szerveren szopott be openssl heartbleedet, vagy valami ransomware-t, azt is valahol Kínában, de hogy még jelenleg támogatott desktop disztrón szedje össze valaki, olyanról nem hallottam még.

Ha viszont a GUI lefagy, akkor nem a böngészőben meg a hálózatban kéne a hibát keresni. Először a dmesg logban, journalctl-ben nézném meg, meg a X.org logban.

(#29000) samujózsi válasza Frawly (#28999) üzenetére


samujózsi
tag

Abban van igazam, hogy nagy mellénnyel... hogy is szokták mondani? "Leugatsz" valakit, nem egyszer, istentelenül magas lóról beszélve, gyakorlatilag lehülyézel, miközben olyan dolgokba szólsz így bele, amikről halvány fogalmad sincs.

Igen, például az rkhunter hülyeséget jelzett, de ezt csak azért vehetem többé-kevésbé biztosra, mert a live rendszeren is ezt csinálja. Különböző linuxos fórumokon keresgélve is csak találgatásokat láttam ezzel kapcsolatban, érdemi magyarázatot nem.
Mivel a gyári telepítést követően az update sem megy vele, bele kell nyúlni a konfigba, ott most bármi lehet. (Értsd: bug, hibásan csomagolt default config, de akár az is megtörténhetett, hogy valahol illetéktelenek fértek hozzá valamelyik szerverhez - ez utóbbinak az esélye elhanyagolható, de nem nulla)

Hogy van egy állandósult, lassú oldalbetöltés és van egy olyan jelenség, hogy esetenkén pár másodpercre minden megáll, azok közt lehet ugyan összefüggés, de semmi biztosíték rá, hogy van is. Elképzelhető hardver hiba, az adott ubuntu verziót érintő bug, konfigurációs probléma, akár a kernelben is stb. De az is lehet, sőt, valószínű, hogy ezek függetlenek.
Annyira mélyen nem ismerem a rendszert, meg nem is okoz olyan mértékű gondokat, hogy nekiálljak forrásból újrahúzni mindent.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.