Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lord Myn
senior tag
-
Igen ezt ismerem, a kisebbik még költséghatékonyabb megoldását legóztam össze, viszont a vitrual sb emulácó az nem az igazi, eléggé meg tudja hülyíteni a gépet, meg az erőforrás igénye is elég magas, a covoxer viszont nagyon jó, kár hogy csak ahhoz a 8 progihoz írták meg, mert a natív covox support lista azért nem volt olyan hosszú (talán 70-80 cím + a Sierrás és gémek utólagos driver hozzáadásával), a temu ezen sokat bővített, de ahhoz már 386-os kellett.
Lord Myn: A Covox meg a DSS supportja között valóban nagyfokú átfedés volt általában, de a DSS-t azért több mint 2x annyi játék támogatta natívan. Covox vmennyire tudott dss-t emulálni (covoxer/temu), de az a procitól vett el erőforrásokat (eleve az egész Covox-os hang minősége eléggé érzékeny volt a proci sebességére is, ebben is jobb volt a DSS), és mivel ezek ált. gyengébb gépekbe mentek, főleg 286-osba jobb volt a DSS, már csak azért is mert temunak már 386-os kellett.
Igen az Aztech Sound Galaxy NX első két szériája (NX, NX Pro) tudott Covoxot is, de őszintén egy valós SB klón mellé nem nagyon sok értelme volt, szóval valószínűleg nem sokan használhatták.arn: Sajnos én még nem látom, hogy elértük volna a peaket, de legyen igazad, viszont szerintem nem csak a generációnak érdekes a retró (nameg reméljük, azért még nem fogunk olyan gyorsan kikopni
)...
-
Lord Myn
senior tag
Én úgy tudtam, hogy a Covox meg a DSS az kompatibilis volt egymással bizonyos mértékig (sosem volt nekem egyik sem), legalábbis úgy hallottam, hogy a Sierra játékok, amikhez volt Disney driver, azok mentek Covox-on is.
Btw, az SB klónok közül az Aztech Sound Galaxy első generációját próbálták mindennel kompatibilissá tenni (Covox, Disney, SB Pro, WSS), de az sem volt nekem sosem, így nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire volt sikeres. -
Necroware készített a Covoxról egész jó összefoglaló videót.
SB emulációt is próbálgat.
Én leginkább a 286-on használtam, így végül annyira nem is tudtam belemerülni.
Később feladtam, beszereztem egy használt Sound Blastert -
A Wolf3D-hez jól jött az a Covox ha nem volt SB, a digit hangok szépen szóltak rajta.
Voltak hozzá DSS/Tandy emulátorok is (mint pl a covoxer, aminek akár 286-os elég volt és kb 8-10 játékot támogat mint pl a Wolf3D vagy az Another World, vagy a temu (ennek viszont már 386 kell), amivel elég sok tandy supported game megy, mint pl a Prince, Monkey Island, Civilization, Zeliard vagy a Jones at fast lane), úgy még jóval többet, ill szinte az összes Sierra által kiadott játékhoz is van natív driver hozzá (csak be kell másolni a játék könyvtárába a fájlokat és az install progival kiválasztani a Covoxot), mint pl. az előbb emlegetett Jones.
Amilyen árakon mennek a Gravis és az SB karik, és ha ezekhez csatlakoznának idővel a SB klónok is (Opti, ESS, Aztech stb), akkor ha vki valós hardveren retrózna újra életszerű alternatíva lehet a Covox, a DSS-sel egyetemben, ezeket viszonylag olcsón home made is meg lehet építeni, ill. jól jöhetnek olyan jellemzően 2-486-os laptopokhoz amikben nincsen hangkari... -
gban
veterán
Nem a Jumping Jackre gondolsz ami spectrumos volt?
-
movax
őstag
Valami diplomatatáskába épített "laptopon" toltuk a Jump Jetet és a Pacmant több mint 30 évvel ezelőtt, dupla floppis gép volt, egyikről töltődött minden egyes bootnál a DOS, a másikról mentek a játékok.
Monokróm LCD-képernyőn, kék-fehér.
-
Lord Myn
senior tag
Sőt, ha kicsit visszamegyünk az időben, akkor a 8 bites gépeken a freescape játékok (FPS-ek elődjei: Castles Master, Total Eclipse, Dark Side, stb.), jó ha 2-3 fps-sel mentek, mégis mozgásnak érzékeltük...
Egyébként egy évvel később, 1994-ben jött meg a kalandjátékok (ugye még aranykorát élte a műfaj) akkori Crysis-a, a 4 CD-n terjeszkedő Under a Killing Moon, ami az élőszereplős FMV-t keresztezte a 3D First Person-nal, csak mindezt addig még sosem látott SVGA grafikában, profi hangminőségben, nem is volt olyan gép, amin elfutott volna (a kéziköny szerint az akkori ajánlott gép: P90, 16MB, 4x CD-ROM, VLB/PCI videókártya, SB16/Roland SCC-1 hangkártyák - egy ilyen konfig akkoriban csillagászati összeg volt és még ezen sem volt maximális az élmény, főleg ha 640x480 high detailben szerettük volna játszani).
Amikor kölcsönkaptam az egyik tehetősebb ismerősömtől '94-ben a játékot és megpróbáltam a multimédiás (-nak hitt) PC-men futtatni - 386DX-40, 4MB, Oak SVGA, GUS MAX, 2x CD-ROM - hát ott én is örültem volna a 10fps-nek...
Még a hang is szaggatott!
-
Igen, valóban érdemes megemlíteni az utolsó nagy klasszikus kalandjátékokat is, amik még floppyra jöttek. Kiegészítettem, köszi!
Később eléggé megváltozott a stílus a CD "végtelen" tartalma miatt, azok nekem sem jöttek be ... 1-1 kivétel volt, pl. a Syberia 2002-benarn: TFX-et DLC 40-en játszottam. A mozgó belső kamerát nem használtam, azon kívül elvoltam vele. Azóta nem láttam jobb gépen. Ha láttam volna, lehet más lenne a véleményem.
yanna: Örülök, hogy tetszik.
-
yanna
addikt
Köszönöm az írást, jó volt visszamenni az időben!
-
arn
félisten
Pcre volt epic pinball, silverball 93ban, gus tamogatassal
Annyira nem volt profi, mint az amigas, de azert jokat toltunk vele.
A tfx es a strike commander dx2on sem tul acelos…
-
Lord Myn
senior tag
1993 volt az utolsó év a CD-ROM korszak elterjedése előtt, amikor még rengeteg jó játék jelent meg mezei floppyra is: Doom, Flashback, Lands of Lore, Betrayal at Krondor, Space Quest V, Kyrandia 2, Prince of Persia 2, Lemmings 2, Privateer, Larry 6, Pirates Gold!, Syndicate, Sam & Max, DOTT, Elite 2, Jurassic Park, Return to Zork, stb.
Érdekesség, hogy pont 10 évvel később 2003 volt, amikor még ilyen sok jó játék jelent meg: Splinter Cell, GTA Vice City, Call of Duty, Silent Hill 3, Jedi Academy, KotOR, Broken Sword 3, Max Payne 2, XIII, Prince of Persia SOT, stb. Számomra ezt a két évet leszámítva soha előtte és azóta sem volt ilyen év (gyanítom nem is nagyon lesz).
-
gban
veterán
Egyik legnagyobb kedvenc abból a korból, amit azóta is végigtoltam párszor: Indiana Jones and the Fate of Atlantis
1992-es játék. -
negro
őstag
`97-ig hasznaltam talan. `95-ben mar bekerult melle egy SB16 is. Dos alatt GUS, Win95 alatt SB16 mert driver problemak voltak win alatt gus-al, sok jatek nem volt hajlando megszolalni sem. De jo volt megelni ezt a midis korszakot. Duke is pl. mennyire jol szolt. De jott a CD korszak es majd azon a hattarzenek, wav, mp3 terhoditasa igy nem volt mar relevenciaja tovabb hasznali. Amugy ami meg nagyon megmaradt, hogy mekkora volt a merete a kartyanak.
-
Köszönöm!
Én is elcsodálkoztam pár programon vagy hardveren miközben gyűjtöttem az adatokat ... jé ez ekkor volt?
Lehetett volna még rengeteg dologról írni, de próbáltam rövidre fogni ... ami így sem nagyon sikerült. -
negro
őstag
`92 -ben kaptuk az elso PC-et (hasznalt 286) majd `93 -ban nagy ugras 486 DX-40-re (turbo korszak) 80mb hdd, 4mb ram es lenyeges, benne egy Gravis Ultrasound amire egy rokon, hazilag keszitett erositoje(!) es Videoton hangfalak voltak kotve. Mindezt PC speaker-rol...
DuneII, Doom, Indiana Jones, Monkey Island es meg lehetne sorolni... a Midivel operalo jatekokat. Ez akkor vmi elkepzelhetetlen ugras volt a csipogasok utan, illeteve korabban a szomszed C64-es hangjaihoz szokva. Nem is volt ismeretsegi korben GUS senkinek. Sima SB par embernek es 16 elvetve.
-
Ismét jó cikk. Pár kedvenc van benne, de néhányról én sem tudtam.
A Second Reality és a hasonló demók főleg GUS- al ütnek, avval prémium a hang is. -
Köszönöm, nagyon jó nosztalgia lett, személyes élményekkel, jó ilyet olvasni.
-
Pikari
addikt
Köszi, sok érdekes játék van benne, amikről soha nem is hallottam.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az előző írásomban az 1991-es XT számítógépünkről és az akkoriban elérhető PC játékokról írtam. Link az eléréshez.Az új...
- AKCIÓ Strix G614JVR/16.0"(2560x1600) 240 Hz/i9-14900HX/1TB SSD/16GB/4060 8GB/Wi11/Garanciális még
- Gigabyte GA-H87M-HD3 rev: 1.0 LGA 1150 alaplap
- HP14,1"FullHd,8.gen.Core i5(8 3,6Ghz)Magyar világító billentyűzet,8-16GB RAM,256-512GB SSD,szép
- Dell XPS QHD+ Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- ACER SWIFT 5 970 gramm,Érintős FullHD IPS,core i5 (8X3,4Ghz)Vil.bill,16GB RAM,256-512GB SSD,jó akku
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG OLED Televíziók -30% : FRISS SZÁLLÍTMÁNY!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 10700 / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Vèdelem az áramszünet ellen!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest