2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Nikon S32 vízálló kompakt fényképezőgép "javítás"

Írta: | Kulcsszavak: nikon . s32 . kompakt . javítás . fényképezőgép

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Voltunk párszor Hévízen nyaralni, ahol a tófürdő épületei alatt fecskék fészkelnek, a tóban pedig tavirózsák találhatók... viszonylag nehéz ezeket a partról megörökíteni, szóval kell egy vízálló fényképezőgép. (Kéne még menni, mert kb. az az egyetlen természetes víz errefelé, amiben nem akarok megfagyni :D )
A meglevő gépparkom tagjaihoz viszont drága a vízálló tok. Olcsóbb megoldás egy vízálló kompakt, de abból is hibás fér csak bele, amit majd jól megjavítok magamnak. Már ha meg.
Amikor szembejött egy hibás Nikon S32 egy hirdetőoldalon, nem is haboztam, bagóért sikerült megvenni.


Bumszli

A kék bumszlinak az volt a baja, hogy nem kapcsolt be. Ezt általában biztosítékhiba, vagy forrasztáshiba okozza, kivéve, ha pl. meghalt a proci, mert akkor úgysem tudok vele mit kezdeni. Akku sem volt hozzá, teszteléshez külső akkut kellett rágányolni. Szóval mindenhogyan szét kellett szedni. Mondjuk ez vízálló izéknél nem túl jó ómen, de hát nem volt drága...

Elég rendesen össze van rakva. Mármint a 4 torx (torz) csavar, ami a házat összehúzza, valami brutálisan meg volt tépve, minimum egy csavarhúzóm bánta. Az alján volt még pár torx csavar, meg két kereszthornyos az akkuajtó mögött - itt laknak az USB és a HDMI csatlakozók is. Kicsavartam őket, gép szétjött.
Tulajdonképpen ez egy vízálló tok, benne egy burkolat nélküli fényképezőgéppel :D A gombok alatt vastag gumiharang van, ezzel nyomogatjuk a gép kapcsolóit. Kivettem a gépet is a tokból, de nem lettem okosabb. Bekötöttem neki egy szétgyilkolt lítiumakkut. Biztosítékok jók, az akku feszültsége megjelenik a tápáramkörön... A bekapcsoló gomb megnyomására villan a LED... Hoppá, az zárlatot jelent. Jó a tápáramkör, csak le is kapcsol, ha bekapcsolom a gépet, mert észreveszi, hogy valahol zárlat van. Kikötöttem a vakut, optikát, mindent, ami nem kellett. Meg se mozdul. Villan. A francba, akkor valahol az alaplapon meghalt valami :S


Belül


Ruha nélkül

Heveny fejvakarás, gép forgatása, nézegetése... És a microHDMI aljzatban valami csillant. Egy rézszilánk.
Megkapirgálom, az bizony stabilan ott van. Viszont hajlik. Hozzáér az aljzat házához...


A bűnös

Valaki eltörte a csatlakozóban az érintkezősort tartó műanyagot, és az egyik érintkező felgyűrődött. Ez zárlatot okozott, ami miatt nem kapcsolt be a gép. Félrehajtottam, és bingó! Be is kapcsolt a gép. A többi szerelvény visszakötése után is jól működött, így rendeltem hozzá egy akkut ebay-ről. Ez meg is érkezett kb. két hét alatt, és ezzel is tökéletesen működik a masina. HDMI-re úgysem kötném.


Absztrakt fényképezőgép

Mondjuk vízbe még annyira nem mertem rakni... Esőbe vittem ki tesztelni, azt kibírta, bár a képminősége borzalmas, és mínuszokban eldobálja a kártyát (mindegy, én sem szeretem a hideget, ez meg nyaralásra való). Sajnos a képe borzalmasabb, mint várja az ember - tejesen felesleges 13Mp egy ekkora szenzorra, 8-10 tök elég lenne - de hát ennél a gépnél a feature a vízállóság, nem a szép kép. Meglátjuk nyáron, mire lesz elég a vízben :)
(Ja, és USB-ről tölt, nem kell akkutöltővel szórakozni :) )


A téli éjszaka nem az S32 terepe


Bár az ónos esőt bírja...

Hozzászólások

(#1) lesaux


lesaux
(PH! kedvence)

Miért nem írt még senki? :)
Szép munka volt, gratulálok!

utazómajom - http://facebook.com/utazomajom/

(#2) hcl válasza lesaux (#1) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Köszi :)
Csak tök felesleges volt, ha észreveszem a csatlakozóban a hibát, és van akkum, könnyebb lett volna :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) yolan


yolan
(őstag)

Szép "szerviz". Nézegettem anno ezeket a gépeket (s30,s32), nem győztek meg akkor sem (csak az árukkal) de ezek szerint jól döntöttem, hogy nem ugrottam bele a vételbe. Használd egészséggel. Azért az érdekelne, hogy a vízállóság mennyire maradt meg.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#4) hcl válasza yolan (#3) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Mármint miről nem győztek meg? Kompaktok, túl jót kompakttól nem nagyon lehet várni. Nem is várok. Hogy jó vétel-e, azt nem tudom... Nekem jó, mert nem sokba' fájt.
Vízállóság majd kiderül :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Exian válasza hcl (#4) üzenetére


Exian
(őstag)

Magyarul a sorrend volt a rossz:

"Heveny fejvakarás, gép forgatása, nézegetése..."

Ezzel kellett volna kezdeni, nem a gép szétbombázásával :DDD Lehet, hogy szét sem kellett volna szedni, ha rögtön kiszúrod.

Én legutóbb egy 10 méteres VGA kábelt "javítottam" hasonlóan: kidobták gyakorlatilag a kuka mellé, mert hogy nem jó... persze, annak is a csatlakozójában 1-2 pin szana-széjjel volt hajlítva, gépbe dugva nem adott képet. Kiegyenesítettem és láss csodát, tökéletesen működik :)

(#6) hcl válasza Exian (#5) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Igen, valahogy így.
De írtam is, hogy nem kellett volna szétszedni :D Sajnos az eladó a "mi történt vele" kérdésre csak annyit mondott, hogy egyszer csak nem indult. Lehet, hogy ő sem tudta, hogy a büdös kölke szórakozott a HDMI csatival :D

Ilyen szemétbe dobott cucc javítás nekem is volt már, nem egy :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.