2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Optikai ámokfutás 2.

Írta: | Kulcsszavak: optikai . ámokfutás . scanner . lencse . gányolás . objektív

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A múltkori Smena 4 objektív után jött egy újabb agymenés... Ecchphoto fórumtárs bontott lencsét scannerből. Eddig nem tudtam, hogy van olyan scanner, ami egy optikába vetíti tükörrel az éppen scannelt területet, de most már tudom... :D A lencse bázistávolsága ugyanakkor 2,2cm volt, a micro4/3-os Olympus E-PL1 gépemé pedig 2cm... tehát felmegy rá... :D A tubus átmérője kb. 14mm, a frontlencse 6mm-es - egyszerűen annyira kis szerencsétlen cucc, hogy muszáj volt megnézni, milyen képet ad :DDD

Az "adapter" a szokásos módon készült : kiböktem egy vázsapkát, a lyukba illeszkedik a scannerből bontott lencse - mivel a lyuk nem hasonílt körre, sokkal inkább, egy csipkés szélű bombakráterre, szükség volt "tömítésként" szigetelőszalaggal körberagasztani a lencsét - muszáj megakadályozni a fényszivárgást, mert fura becsillanásokat okoz (ami mondjuk jó effektnek). Az első verzió nem lett szép, de nem is az a dolga : csak a képére voltunk kíváncsiak. Fókuszálni a lencse ki-be tologatásával lehet (elég macerás), végtelen is van :)
A fókuszálásra megoldás lenne, ha egy egyedileg esztergált menetes hüvelyt tennék a vázsapkába, amibe beletekeredne a megfelelő menetes ellenpárja, ebbe lehetne rögzíteni a lencsét. Valószínű ez nem lesz megvalósítva, eszterga hiányában - gépműhelyt erre inkább nem kérnék meg, nem ér annyit a dolog.

A lencse amúgy kb. 25mm f4 értékekkel bír, és hát a képe semmi extra. A m4/3 szenzoron éppen a szélén kezd el kenődni kicsit a képe, a többi részén szép éles, ha eltalálja az ember a fókuszt (nem találja). Ez érthető is, a scannerben egy kis területet kellett jó felbontással leképezni. A háttérmosása sem az a hű - mindegy, ilyenje tuti nincs senki másnak, és hát a "kinek van a leghülyébb objektívje" versenyen is eséllyel indulhatna... :D Egyébként kirajzolja az APS-C méretet is, csak Canon gépen nincs vele végtelen.

Ami izgalmasabb, az inkább az lehet, hogy egy megfelelő gumi rögzítéssel kiváló gumiobjektív válhatna belőle... :) Ezt még kitalálom, de amúgy is lesz még pár hasonló optika a környéken. Így még értelme is lenne - persze nem mintha nem lett volna jó poén ezzel a minioptikával szórakozni :)

A végére még pár kép, nem sok időm volt próbálgatni, de igyekeztem változatos helyzeteket kitalálni neki. Portré persze nincs, mert a modell nem engedte, hogy kitegyem a képeket (amúgy portréra teljesen átlagos).

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.