2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Kilakoltatási moratórium. Vélemények? Megoldás?

    Hónapok óta fel-fel röppen különböző - de szinte mindegyik - híradóban ez a bizonyos téma. De most, hogy közeleg a vége a szokottnál is többet hallani róla.
    A lényeg, hogy azokat akik nem tudják fizetni a lakáshitelt - többek közt a válság okozta árfolyamváltozás miatt - nem lehet kilakoltatni, házaikat - ami fedezetként szolgált / szolgál a hitelnél - nem lehet elárverezni.
    Anno ezt azzal indokolták, hogy télen a hidegben senkit nem lehet az utcára kirakni. De szerintem mindenki hallott már róla, fölösleges tovább magyarázni.

    Most jön az április, az kilakoltatási tilalom elméleti vége. Több tízezer v.színüleg több százezer embert érint az ügy. Az ingatlanmagazin.com novemberi cikke szerint ~ 105 ezer bedőlt lakáshiteles van.
    Már folynak az előkészületek annak érdekében, hogy lehetséges: meghosszabbítják a moratóriumot.
    Na de meddig?

    Hallgatva a híreket különös érzések öntöttek el. Egyrészt a fene se szeretné, hogy ennyi embert, családot, esetleg kisgyereket az utcára dobjanak. Másrészt viszont a helyzet nagyon leegyszerűsítve az, hogy van egy rakás család, akik anno valamikor meggondolatlanul döntöttek, nem foglalkozva a kockázatokkal és most nem tudja fizetni a hitelt. És kész. A házuk megvan, a bank nem viheti el, a hitelt nem fizetik ennyi.

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 161

  • Szülés 50 felett???

    Most bukkantam erre a Velvetes cikkre, miszerint Fehér Anna 52 évesen vállal gyereket.

    Őszintén szólva meglepődtem.
    Mivel a párommal mi is most vár(unk) kisbabát így van 1-2 plusz infom a dologról.
    És ilyen híreket olvasva erősen felvetődik bennem a kérdés, hogy kedves művésznő vajon gondolt-e a születendő gyerekére is, vagy esetleg (csak esetleg) csak a saját anyai ösztöneit próbálja kiélni?
    Persze ezt nem ennyire rosszindulatúnak szánom, de van egyfajta anyai ösztön, ami 30+ éves korban jelenik meg :) Ilyenkor a legtöbb nőben előbukkan ez a "gyereket" szeretnék érzés. Namármost ha ő ezt eddig - mondjuk a karrier érdekében - elnyomta magában, akkor elképzelhető, hogy most ezt szeretné bepótolni.

    Na mind1 is, a fenti szösszenet csak azért merült fel bennem ennyire éles hangnemben, mert a szülés 35, inkább 40 fölött veszélyes. Olyannyira, hogy nem csak a születendő gyermek, hanem az anya is komoly veszélyeknek van kitéve. Nem véletlen, hogy az elmúlt 10-11 évben mindössze 9 újszülöttnek volt 50 év feletti anyja.
    Már 35 év felett a terhesgondozó köteles felhívni a leendő anyuka figyelmét a korából fakadó terhesség alatti veszélyekre. Akkor most képzeljük el mindezt 52 évesen...

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 25

  • Mi lesz a mobilozás jövője?

    Na, ilyen és hasonló kérdések merülnek fel bennem.

    Olvasgatva a híreket pl az LG "nagy" bejelentésén akadt meg a szemem. Dual Core és Dual memory chanel. Egyre brutálisabb processzorok, erősebb hardverek.
    De minek? Hogy menjen a Crysis 2 mobilon is? : )
    Jó, tudom ez már közhelyes kijelentés de mégis minek a teljesítményt növelni amíg nincs rá érdemi kihasználtság.
    Úgy értem, hogy már a mai telefonok (okostelefonok) sebessége is bőven megfelelő. Amihez meg esetleg plusz erő kellene, azokat az alkalmazásokat legtöbb esetben nem jó mobilon használni.
    Gondolok itt tervező vagy grafikai programokra. Esetleg webfejlesztés stb... Ezekhez talán még nem elegendőek a mai mobil(telefon) erőforrások de nem is lesz rá szükség.
    Egyszerűen senki nem fog grafikát, házat vagy 3D-s modell-t tervezni telefonon.

    Tehát mihez is kell az a bivaly erőforrás egy mobilban? Futtatni a szép GUI-t. Futtatni a játékokat, a webes alkalmazásokat és 1-2 plusz programot. Na ezen a részen elég nagy a választék, de ahogy feljebb is írtam a tényleg hardverigényes programokra semmi szükség sincs egy mobilban. Persze itt lehetne mondani, hogy játékra sincs semmi szükség egy mobilban, de azért kicsit más kategória egy telefonon játszani, mint egy telefonon Photoshopban képet szerkeszteni, vagy AutoCadben tervezni...

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 32

  • A Van De Graaf Generátor Project - Update -

    Már több, mint 10 éve szeretnék egy ilyet építeni.
    Építettem is egyet ~ 6-7 évvel ezelőtt, de még próbán leégett a hozzá használt porszívó motor :) Így nem sikerült a terv.

    Most sok-sok év elteltével megint elkapott a láz és úgy gondoltam építek egyet megint. Mostmár igyekszem majd nem mindenféle lim-lom alkatrészből összerakni, hanem célirányosan fogom vásárolni az alkatrészeket amennyiben szükséges.

    Az egész lényege, hogy a gép különválassza a töltéseket egymástól.

    Valahogy így néz ki kész állapotban:

    És így néz ki "belülről":

    Tehát az egész pofon egyszerűnek tűnik. Végülis az is. A görgőkön forgó szalag szétválasztja a töltéseket. Ezeket a töltéseket egy fésű szerű vezető anyag vezeti el. Alul földelt, a felső részén pedig a nagy fém gömbbe van vezetve. Így az elkülönült töltés a gömbben tárolódik egészen addig amíg ki nem sül. Így jön létre az a bizonyos szikra.
    A gumiszalagot egy sima mezei motor hajtja meg. A görgők viszont már annál kérdésesebbek. Van ahol úgy olvastam, hogy mindkét görgő műanyagból kell, hogy legyen, van ahol pedig azt, hogy az alsó görgő fémből van.
    Szóval még nem tiszta minden.

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 15

  • Isten, mint fogalom eredete?

    Azon gondolkozom - már elég régóta - hogy vajon mi lehet az eredete az Istennek, mint valamilyen felsőbbrendű lénynek?

    A legtöbb vallásban létezik egy - vagy több - emberfeletti képességekkel rendelkező lény, aki - a legtöbb esetben - az egész világot és az embert is teremtette. És szerintem ez az, ami a legtöbb vallás alapját adja, a felsőbbrendű lény létezése, aki mindig figyel.
    Ami szintén biztos az az, hogy bizonyíthatóan ilyen lénnyel még soha, senki nem találkozott.

    De ha tényleg soha senki nem találkozott ilyen lénnyel, akkor mégis, hogyan, miből és miért alakult ki az a szó / fogalom, hogy Isten? Mármint nem maga a név, hanem a jelentés, miszerint egy felsőbbrendű, mindenható lény.
    Ki volt a legelső aki azt mondta, hogy létezik egyfajta mindenható lény!?

    Minden okozatnak oka van. Most tekintsünk el az oksági huroktól, és hasonló elméletektől :) Tehát kellett lennie valaminek valamikor a múltban, minek hatására az ókori - vagy talán őskori - ember azt mondta, hogy bizony létezik egy felsőbbrendű lény. Utána már szájról-szájra terjedhet és alakulhat bármilyen legenda, mítosz vagy hasonló elgondolás. De a kérdés az első. Az első ok.

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 16

  • Remélem még az én életemben "megtalálják"...

    Az egyesített elméletet! Ami egyesíti a négy alapvető erőt, ami alapján működik a világunk.

    Felőlem nevezhetik
    - egyesített elméletnek
    - a mindenség elméletének
    - a tudomány Szent Gráljának
    - Einstein álmának

    Csak találják meg még az én életemben! :DD

    Dany007 13 éve 11

  • Megint az a fránya TV-Tuner...

    Valamit megint elcsesztem... :)

    Nemrég észrevettem, hogy amióta Win7-et használok nem tudok TV-ről felvenni semmit.
    Kiírja, hogy "Videófolyam nem rögzíthető".

    Ja igen, és egy Leadtek Winfast TV2000XP Expert kártyáról van szó...

    Gondoltam felrakom a legújabb drivert, meg a legújabb PVR2-es progit hozzá, hátha.
    De nem.

    Cserébe kaptam egy újabb fejtörőt. A beállításoknál - amint a képen is látszik - az audio vezérlés Realtek HD audio Output, vagyis a rendszerhang. És ki van "fakítva", vagyis nincs állítási lehetőség.
    Eddig volt több opció is, CD-hang, hangszóró, line-in stb... Most nincs. Most csak ez az egy van.
    Ezzel az a legnagyobb gond, hogy amikor a TV hangerejét állítom, akkor a rendszerhangerő is vele együtt állítódik. Ergo, ha felhangosítom, akkor minden más is hangosodik vele együtt. Vagyis tévézés után mindig vissza kell állítanom a rendszerhangot ha csak nem akarom, hogy a legközelebbi - mondjuk - winamp hallgatásnál ne szakadjon ki a dobhártyám.

    Szóval vajon mitől lehet ez? Kipróbáltam már ezer meg egy drivert és programot, de semmi. Raktam fel régit és újat. Nem változott semmi. Természetesen u.a. a Win7 van fenn, ami 3 napja is volt. A géphez nem nyúltam, semmi nem változott.

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 6

  • Mi van a kávéban amitől elmúlik a fejfájás?

    Furcsa egy helyzet állt elő a fenti címmel kapcsolatban.
    A lényeg, hogy barátnőm igencsak fejfájós. Időről időre rátör egy igen erős migrénes fejfájás.
    Ilyenkor van, hogy órákon át, de többször volt már, hogy napokon át folyamatosan fájt a feje. És ezesetben nem holmi kis átlagos fejfájásra kell gondolni, hanem arra az igazi brutális migrénes fejfájásra. Ilyenkor dolgozni szinte képtelen, feküdni is nehéz, valójában semmit sem lehet így csinálni. Sokszor a hányinger határára került miatta.
    A dolog már évek óta tart. Volt már nagy kivizsgáláson is, nincs semmiféle daganat, vagy extrém jelenség ami okozhatná ezeket a fejfájásokat.
    Természetesen kipróbáltunk már mindenféle gyógyszert, az algopirintől a cataflamon át a flektorig mindent. Az esetek 90%-ban nem segít egy picit sem. Hiába vesz be akár 2 adag Cataflam-ot is semmit nem használ. És itt szó szerint úgy értem, hogy egy picit se javul tőle a fejfájás. A fejmasszírozás sem segít, se a fekvés, se a fürdő, se különböző illatanyagok, meg próbáltunk valami speckó spry-t is fejfájás ellen, de semmi.
    Az esetek nagy részében a kialvás segít. Ilyenkor másnapra elmúlik. De volt már olyan is, amikor 2 napon át tartott folyamatosan.

    Folytatás...

    Dany007 13 éve 141

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.