2020. február 20., csütörtök

Gyorskeresés

Mi van a kávéban amitől elmúlik a fejfájás?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Furcsa egy helyzet állt elő a fenti címmel kapcsolatban.
A lényeg, hogy barátnőm igencsak fejfájós. Időről időre rátör egy igen erős migrénes fejfájás.
Ilyenkor van, hogy órákon át, de többször volt már, hogy napokon át folyamatosan fájt a feje. És ezesetben nem holmi kis átlagos fejfájásra kell gondolni, hanem arra az igazi brutális migrénes fejfájásra. Ilyenkor dolgozni szinte képtelen, feküdni is nehéz, valójában semmit sem lehet így csinálni. Sokszor a hányinger határára került miatta.
A dolog már évek óta tart. Volt már nagy kivizsgáláson is, nincs semmiféle daganat, vagy extrém jelenség ami okozhatná ezeket a fejfájásokat.
Természetesen kipróbáltunk már mindenféle gyógyszert, az algopirintől a cataflamon át a flektorig mindent. Az esetek 90%-ban nem segít egy picit sem. Hiába vesz be akár 2 adag Cataflam-ot is semmit nem használ. És itt szó szerint úgy értem, hogy egy picit se javul tőle a fejfájás. A fejmasszírozás sem segít, se a fekvés, se a fürdő, se különböző illatanyagok, meg próbáltunk valami speckó spry-t is fejfájás ellen, de semmi.
Az esetek nagy részében a kialvás segít. Ilyenkor másnapra elmúlik. De volt már olyan is, amikor 2 napon át tartott folyamatosan.

A furcsa az egészben az, hogy pár hónapja kipróbáltuk a kávét. Naponta reggel iszik egy normál adag kávét, ez a megszokott. A vérnyomás így is relatíve alacsony és normál között mozog.
Viszont pár hónapja egy ilyen szokásosan brutális fejfájásnál megivott egy plusz adag kávét valamikor délután és szinte csodába illő módon durván 10-15 perccel később teljesen elmúlt a fejfájás!
Hihetetlen, hogy egy ilyen erős, akár napokig tartó, gyógyszerekre semmit nem reagáló fejfájás a kávé után 10 perccel elmúlik!

Ezután minden alkalommal ezt a megoldást alkalmaztuk és továbbra is működik! Figyeltem a vérnyomását, ha túl alacsony akkor nagyobb valószínűséggel jön elő a fejfájás. Viszont annyira nem alacsony - 110/65 - 65-70-es pulzussal. Legutóbb lemértem, a kávé valamint a fejfájás elmúlása után a vérnyomás értékek nagyjából 5 egységgel növekedtek. Ergo a kávé nem dobja meg annyira a vérnyomását mégis elmúlik tőle a fejfájás vagyis talán mégsem az alacsony vérnyomás az oka. Egy kávé után ~ 120-75-70 környékére, vagyis a teljesen normál értékre áll vissza a vérnyomása.

De akkor mégis mi van a kávéban olyan, amitől elmúlhat ez a fejfájás? Ha jóltudom a kávé megemeli a vérnyomást mivel kitágítja az ereket. Anyámnak is volt ilyen problémája, nála viszont egy egyszerű fej + tarkó masszázzsal el lehetett mulasztani a fejfájást. B.nőmnek viszont nem vitte fel szinte semmivel sem a vérnyomását a kávé. Plusz az ő értékei még korántsem alacsonyak annyira, hogy ilyen erős tüneteket okozzanak. De akkor mi más van még benne a koffeinen kívül, ami segíthet?

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
(félisten)

Hint: A krónikus "semmi baja a betegnek, teljesen egészséges", "csak" fáj a feje napokon keresztül, úgy hogy nem lehet vele semmit tenni oka:
90%, hogy krónikus dehidratáltság.

Azaz 10-ből 9x megoldja a csapvíz orális fogyasztása.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#2) Dany007 válasza D1Rect (#1) üzenetére


Dany007
(veterán)

Oh, az ilyen alapvető dolgokat már sokszor kipróbáltuk. Sima víz, üdítő tea stb...
Amúgy teljesen átlagos mennyiségű folyadékot fogyasztunk naponta...

(#3) Szten Márs


Szten Márs
(nagyúr)

De, koffein. Pl. a nekem legjobban használó fejfájásgyógyszerben, a quarelinben is van - persze több más hatóanyag mellett. És jól mondod, kitágítja az ereket. Néha egyszerűen rossz az egy vérellátottsága, ezen segíthet. Az előttem (szerk: azóta előttem kettővel lett belőle :D ) szólónak igaza van amúgy, csak épp a kávé a dehidratáltság ellen vajmi kevéssé jó, így aligha lehet most itt ez a helyes megfejtés.

[ Szerkesztve ]

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#4) Dany007 válasza Szten Márs (#3) üzenetére


Dany007
(veterán)

Na, hát ugye erre gondoltam én is először.
De a sima masszázs nem segíti elő az erek tágulását? Vagy a jobb vérkeringést? Mert az nem például nem használt. Persze lehet a koffein kicsit erőteljesebben hajtja végre mindezt.
Szal a koffeinen kívül másra én se nagyon tudok gondolni, de meglepő. Amúgy quarelint még nem próbáltunk.

(#5) Szten Márs válasza Dany007 (#4) üzenetére


Szten Márs
(nagyúr)

A szakszerűen végzett masszázs jó lehet, persze, de a fene tudja, hogy amit a laikusok működnek, annak milyen a hatékonysága :D

A Quarelin amúgy igen hatásos gyógyszer, de vényköteles lett...

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#6) Csemike válasza Dany007 (#4) üzenetére


Csemike
(csendes tag)

Nem vagyok szakértő, de a masszázs a nyakban és a vállakban letapadt, becsomósodott izmok oldásában segít. A nyak-, vállmasszázs serkenti az agy vérellátását. Én már csak tudom, miután megmasszírozott egy gyógytornász ismerősöm, utána másfél óra alatt megírtam egy beadandó dolgozatot, amivel már napok óta szenvedtem. :D

Hogy fejfájásra jó-e, nem tudom, én nem vagyok fejfájós. Gyanítom, hogy igen hasznos lehet...

Ja, igen, és hogy mi van a kávéban... [link]

[ Szerkesztve ]

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

(#7) D1Rect válasza Dany007 (#2) üzenetére


D1Rect
(félisten)

"Amúgy teljesen átlagos mennyiségű folyadékot fogyasztunk naponta..."

Igen, ez a probléma.

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#8) Jhonny06


Jhonny06
(addikt)
LOGOUT blog

Ugyanilyen fejfájással küzdök éve óta, nincs olyan hét, hogy ne törne rám. Általában bármilyen fájdalomcsillapító hatására el szokott múlni, vagy kialszom, de volt olyan, hogy 3 napig fájt, tehát 2 éjszaka után sem enyhült, na az brutális volt. A kávét amúgy is szeretem, majd kipróbálom. Én szemészeten voltam legelőször, mivel a tanulásból és/vagy hobbiból adódóan elég sokat ülök a gép előtt és sanszos volt, hogy kell szemüveg, de tökéletes a szemem, ami azért is elég furcsa, mert a családunkban kivétel nélkül mindenkinek nagyon rossz a szeme és mindig is az volt, már ilyen fiatalon is, mint amilyen én vagyok. Azóta több helyen is voltunk, nem nagyon tudták megmondani, hogy mi az ábra. Nem mintha annyira zavarna vagy akadályozva bármiben is, mondjuk az igaz, hogy ezeken a napokon 100X olyan nehéz bármilyen apróságot elvégezni, tanulni, stb., mint máskor. Az a brutális, amikor belekezdesz valami intenzív tevékenységbe, hirtelen felállsz a székből és elkezd lüktetni, mintha fejberúgtak volna.

[ Szerkesztve ]

Niche parfümök szórófejes üvegben, különbözo kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#9) madgie válasza Jhonny06 (#8) üzenetére


madgie
(titán)

A szemészeten szemnyomást is mértek? Általában nem szoktak, pedig fontos lenne.

Más: én is imádom a kávét, de nem tudom meginni. Valami olyan van benne, hogy két napig meggebedek, olyan hastáji fájdalmam van (ráadásul megf*sat)

[ Szerkesztve ]

(#10) proci985


proci985
(MODERÁTOR)

izé, kávé dehidratáló hatású, szóval a nem iszik keveset lehet kizárható. jobb helyeken emiatt szoktak a kávé mellé defaultból adni vizet is.

fejfájás nekem csak túlerőltetéstől van.

egyébként a szem megerőltetése csinálhat olyat, ha a koponya széle fáj még a haj előtt, akkor az is lehet.

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.